24.08.20, 23:38
Głupio pisać ale męczy mnie wysypka. Mam ją już bardzo długo. W miedzyczasie byłam u 4 różnych dermatologów, miałam postawione 4 różne diagnozy i przeszłam 4 różne kuracje. Żadna diagnoza nie była trafna, żadna kuracja nie pomogła. Pokazywałam też ciało swojemu alergologowi (przyjmuje leki na alergie). Byłam też u chirurga naczyniowca, jeden z ddermatoloów zasugerował że mogą to być objawy niedrożności żył ale to nie to.
Sama z siebie metodą prób i błędów szukałam co mnie może uczulać (żywność, kosmetyki, proszki itp). Nic nie znalazłam.
Wysypke mam na nogach głównie, od kostek po uda, obecnie dodatkowo na ramionach. Swędzi to i brzydko wygląda.
Gdzie szukać pomocy? Kolejny dermatolog?
Internista? Zmusić alergologa do większej ilości testów na alergie niż te podstawowe, robione w gabinecie? Nie mam pomysłów a wierzcie mi, ten świąd mnie wykańcza.
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Wysypka 24.08.20, 23:53
      Posmaruj fenistilem. Nieźle pomaga na alergiczne wysypki.
      Szukaj po ubraniach - może barwnik Cię uczulił? Albo są to potówki? Stad objaw w miejscu przegrzania?
      • karotka_plus Re: Wysypka 25.08.20, 00:11
        Fenistil nie pomaga, już stosowałam. Nosze różne ubrania, codzienie zmieniam na świeże. Jak było gorąco to nosiłam przewiewne, cienkie
        spodnie. To nie potówki. To są placki czerwonej skóry, ogniska zapalne które zaczynają się od korstek a potem rozlewają i swędzą paskudnie.
        • redwineiswhatilike Re: Wysypka 25.08.20, 00:17
          Miałam podobnie sad
        • mamtrzykotyidwa Re: Wysypka 25.08.20, 10:20
          To może być grzybica. Robiłaś badania?
          Grzybica może się ujawniać (nowy wysyp krostek) zaraz po tym, jak zjesz dużo rzeczy, które cię uczulają.
          Wtedy, żeby się tego pozbyć trzeba długi czas nie jeść żadnych alergenów pokarmowych, a potem trzymać ścisłą dietę i tylko od czasu do czasu pozwolić sobie na jakieś odstępstwa od diety.
          • karotka_plus Re: Wysypka 25.08.20, 10:47
            Byłam leczona na grzybice odzwierzecą przez dermatologa. Kuracja nie pomogła.
    • redwineiswhatilike Re: Wysypka 25.08.20, 00:02
      Ja tak szukałam kilka miesięcy a dopadło mnie strasznie. W końcu zrobiłam testy płatkowe u dermatologa i wszystko już wiem. Miałam wcześniej wziewne i pokarmowe. Coś tam minimalnie wyszło ale dopiero płatkowe pokazały 5 czy 6 rzeczy. Miałam ich na plecach ponad 40.
      • redwineiswhatilike Re: Wysypka 25.08.20, 00:04
        Jest fajny krem Bepanthen ale nie ten dla dzieci tylko taki dla alergików. Przeciwświądowy, bardzo mi pomógł. Ale na duże zmiany tylko dermovate ale to jest steryd na receptę.
        • redwineiswhatilike Re: Wysypka 25.08.20, 00:10
          Jeszcze jedno. Może cię uczulać powiedzmy farba do włosów a wysypka będzie na nogach a nie na głowie. To tylko przykład. Ja w końcu trafiłam na dobrego dermatologa ale też byłam u kilku.
          To może być coś nietypowego. U mnie 4 metale, nie mogę jeść mnóstwa rzeczy, bo one są w pożywieniu. A teraz odkryłam, że jednak szkodzi mi czysta roślinna henna z indygo bo zawiera kobalt. Oczywiście farby chemiczne też. A jeszcze trochę ponad rok temu nie dolegało mi totalnie nic, tyle, że uczulał metal gdy go dotykałam, coś typu sprzączki, guzik metalowy itp. To nie był duży problem.
          • karotka_plus Re: Wysypka 25.08.20, 00:20
            To jest właśnie najgorsze , szukanie igły w stogu siana. Sterydowe maści miałam - żadna nie pomogła. Mam alergię na pyłki traw, zbóż oraz na pleśń. Biorę tabletki na alergie, od maja (jak mnie widział alergolog) zwiększona dawka ale to też nic nie daje. Zastanawiam się czasami czy leki które biorę (na alergie ina tarczyce) wzajemnie się nie wykluczają. Mówiłam o tym alergologowi ale stwierdził, że to nie to. Albo coś mnie mocno uczula albo mój organizm krzyczy o pomoc bo coś jest nie tak. Od kilku dni nawet całe ciało mnie swędzi... to jest bardzo męczące.
            • redwineiswhatilike Re: Wysypka 25.08.20, 00:23
              Wiem sad

Zrób te testy płatkowe.
              Ja też długo szukałam i każdy dermatolog i każdy alergolog mowił co innego a ostatecznie żaden nie miał racji. Ja ostatecznie zrobiłam prywatnie ale to nie jest bardzo duży koszt.
              • redwineiswhatilike Re: Wysypka 25.08.20, 00:28
                A nie masz nietolerancji histaminy?
                Ja niestety mam, jak większość ludzi uczulonych na nikiel.
                Albo może jakaś alergia krzyżowa związana z pleśnią?

Ja już wiem, że nie mogę absolutnie jeść dyni, brokułów, orzechów, szpinaku, płatków owsianych. Oraz mnóstwa innych rzeczy, sera żółtego, dojrzałych bananów itp, tego jest mnóstwo. A takie zdrowe rzeczy...
                Ja po nich nie mogę oczu otworzyć, wszystko mnie swędzi potwornie.
                Okropne są te alergie sad
              • karotka_plus Re: Wysypka 25.08.20, 00:30
                Zapisze się do swojego alergologa i zobaczę czy w końcu skieruje mnie na więcej testów a w międzyczasie poszukam miejsca, gdzie takie testy wykonują (nawet prywatnie) i też pójdę
                • evee1 Re: Wysypka 25.08.20, 02:50
                  A jak ta wysypka wyglada? Mozesz dac linka do jakiegos obrazka na internecie?
                  • karotka_plus Re: Wysypka 25.08.20, 08:44
                    Zaczyna się tak, jak na tym zdj na łokciu, od kilku krostek, a potem wygląda tak jak na drugim zdjęciu. Tylko u mnie jest to bardziej zlane w jedną plamę i występuje głównie na nogach - piszczele, placki na udach, pośladki, łokcie, okolice pach. Swędzi okropnie i niektóre z tego co widzę mają wysięk ropny uncertain U mnie, na żywo wygląda to o wiele gorzej niż na tych zdjęciach.
                    • y_y Re: Wysypka 25.08.20, 09:42
                      Byłaś diagnozowana na AZS? Wysypka wypisz wymaluj jak u mojego mlodego. Pojawia sie w sytuacjach stresogennych.
                    • evee1 Re: Wysypka 26.08.20, 02:23
                      A czy masz tez zmiany luszczace sie? Czy te zmiany znikaja w jednym miejscu i ojawiaja w innym, czy masz je stale, tylko dolegliwosci sie nasilaja? To moze wskazywac na podloze problemu.
                      Pewnie lekarze wykluczyli juz liszaj plaski i luszczyce? Luszczca wyglada troche inaczej niz na zdjeciach, chociaz w poczatkowej fazie moze dawac zmiany podobne do tych na zdjeciach.
                      To moze byc tez jakis rodzaj grzybicy. Nie wiem czy lekarze pobierali jakies probki, zeby na tej podstawie stwierdzic co zacz.
                      Oczywiscie alergii tez wykluczyc nie mozna, ale moim zdaniem to jest raczej inne swinstwo.
                      Dodam, ze ja nie jestem lekarzem, a tym bardziej dermatologiem, wiec niekoniecznie uwazam, ze mam racje wink.
                      Moje dzieci sa alergikami (z reakcjami anafilaktycznymi na rozne orzechy). Dodatkowo syn urodzil sie z AZS, wiec z przeroznymi wysypkami i zmianami skornymi mielismy do czynienia przez wiele lati sporo na ten temat czytalam.
                      Wiem, nie pomoglam pewnie za bardzo uncertain.
                    • memphis90 Re: Wysypka 13.05.21, 07:40
                      Choroba Dhuringa? Sprawdź gluten (celiakia) i choroby wirusowe (WZW, ebv, cmv)
    • mysiulek08 Re: Wysypka 25.08.20, 00:18
      odstaw nabial
      • karotka_plus Re: Wysypka 25.08.20, 00:24
        Odstawiłam jakiś czas temu na ok miesiąc czasu (szukając winowajcy w jedzeniu) ale nie było poprawy.
        • mysiulek08 Re: Wysypka 25.08.20, 01:03
          to nie mam pomyslu ☹ moja mama po 60tce dorobila sie nietolerancji bialka (po narkozie) i objawem byly wlasnie takie rozlewajace sie czerwone wysypki na stopach i dloniach
        • leni6 Re: Wysypka 25.08.20, 01:23
          A próbowałaś z pszenicą ?
          • karotka_plus Re: Wysypka 25.08.20, 08:46
            Nie, tego jeszcze nie próbowałam.
    • elenelda Re: Wysypka 25.08.20, 07:07
      Mień płyn do prania na Lovelę. Spróbuj diety antyhistaminowej i wyklucz pszenicę i produkty mleczne na minimum 3 tygodnie.
      • elenelda Re: Wysypka 25.08.20, 07:07
        Zmień
    • ruscello Re: Wysypka 25.08.20, 07:09
      Skoro masz alergie, to może poszły do przodu? Od dzieciństwa miałam wziewną alergię na pyłki traw i zbóż. Po 20-tce zaczęłam mieć objawy alergii kontaktowej, gdy dłużej dotykałam mąki pszennej, surowej kaszy jęczmiennej. Potem zaczęłam reagować na jedzenie wszystkiego, co zawiera pszenicę lub jęczmień, na żyto praktycznie nie. Alergia pokarmowa na pszenicę jest częstą alergią krzyżową do alergii na pyłki zbóż uncertain
      • redwineiswhatilike Re: Wysypka 25.08.20, 07:21
        Może tak być. Ja miałam całe życie alergię kontaktową na metale a przed 50 nagle wysypki, zapuchnięte powieki, aż skóra z nich schodziła, całe ciało swędzące. Okazało się, że to ta sama alergia na nikiel, kobalt, pallad i chrom tylko że uczula mnie to bo jest w pożywieniu, to znaczy zawsze było, ale mój organizm zaczął na to mocno reagować. Ten nikiel jest nawet w wodzie.
        Okropne jest to, że tak naprawdę kilku lekarzy nie jest w stanie pomóc, że o testy trzeba prosić. O tych płatkowych powiedziała mi alergolog, ale wykonuje się je u dermatologa. Państwowo też ale nie miałam siły już czekać 2 miesiące i poszłam prywatnie choć czekałam w kolejce. A potem był lockdown, więc i tak wszystko państwowy dermatolog odwołał.
        Są różne pakiety, też tak zwane stomatologiczne, czy możesz mieć na przykład implant oraz inne, jakieś konserwanty, które są w kosmetykach, u mnie wyszło coś takiego. To się nosi na plecach 2 lub 3 dni i jest trochę uciążliwe ale warto zrobić.
        • karotka_plus Re: Wysypka 25.08.20, 08:56
          U mnie alergię zdiagnozowano w zeszłym roku. Zaczeło się od przeziębienia i został zatkany nos. Byłam najpierw u laryngologa z tym bo ciągle brałam krople do nosa ale to było tymczasowe rozwiązanie i szukałam przyczyny.Laryngolog pokierował mnie do alergologa. Z podstawowych badań u alergologa, z tych testów skórnych wyszły mi tylko te 3 wziewne (pyłki traw, zbóż i pleśń). W sumie jak teraz myślę, to wysypka pojawiła się właśnie rok temu, krótko po tym jak zaczęłam brać leki na alergię, biorę Clatra 20. Stąd się zastanawiałam, czy czasem nie mam jakiejś reakcji alergicznej na lek lub na to, jakie leki przyjmuję (na tarczycę i żelazo, ale żelazo tylko przez 7 dni w miesiącu). Niby alergolog to wykluczył ale sama nie wiem. Był też taki moment, kiedy nie brałam Letrox (na tarczycę) i wysypka prawie zeszła. Zaczęłam go brać ponownie i znów mnie wysypało. Stwierdziłam, że być może ten lek zaczął mnie nagle uczulać, więc po konsultacji z endokrynologiem zmieniono mi na Euthyrox ale wysypka wciąż jest.

Wiesz, noszenie tych płatków to nie problem, przeżyłabym jeśli miałoby pomóc znaleźć przyczynę. Bo na tym mi zależy - znaleźć przyczynę i ją wyeliminować.
          • redwineiswhatilike Re: Wysypka 25.08.20, 09:05
            Pewnie, jest uciążliwe, ale jeśli coś wyjdzie to człowiek w końcu jest szczęśliwy, że wie co smile
            Ja miałam takie 3 ogromne aż rany i 2 mniejsze, nie mogłam spać z bólu i ani się podrapać.
            U mnie też wyszło rok temu latem i od stycznia brałam Clatrę.
            Niestety na te moje alergie nie działa tabletka antyhistaminowa, to jest inny rodzaj alergii, tylko dieta eliminacyjna.
            Powodzenia w odkryciu co cię uczula smile
          • kamin Re: Wysypka 25.08.20, 09:12
            www.mp.pl/pacjent/alergie/lista/86146,alergia-na-lewotyroksyne

To jest rzadkością, ale nawet w ulotce letroxu masz zapis:
            " W przypadku nadwrażliwości na lewotyroksynę lub na którykolwiek z pozostałych składników leku LETROX może wystąpić reakcja alergiczna na skórze (np. wysypka, pokrzywka) oraz reakcje związane z układem oddechowym. Zgłaszano obrzęk naczynioruchowy powodujący trudności w oddychaniu i połykaniu. W pojedynczych przypadkach obserwowano wystąpienie wstrząsu anafilaktycznego - nagłej, uogólnionej, ciężkiej i szybko postępującej reakcji, która może zagrażać życiu.

Należy przerwać przyjmowanie leku oraz natychmiast skontaktować się z lekarzem w przypadku wystąpienia nagłych objawów, takich jak: świszczący oddech, trudności w oddychaniu, obrzęk powiek, twarzy lub warg, nagłe zaczerwienienie twarzy, wysypka i świąd (szczególnie całego ciała). "

Należy powiedzieć lekarzowi o wystąpieniu działań niepożądanych. Zadecyduje on o tym, czy dawkę dobową należy zmniejszyć, czy też przez kilka dni należy przerwać przyjmowanie leku. Gdy tylko działania niepożądane ustąpią, lekarz może wznowić leczenie ostrożnie dobierając dawkę.
          • lwica_24 Re: Wysypka 25.08.20, 09:37
            Tu potrzebna jest szersza diagnostyka. Jeżeli jest dokładnie tak jak piszesz idź do bardzo, ale to bardzo doswiadczonego internisty. Zrob przedtem badania ( pełna morfologię), CRP, glukozę, pakiet nerkowy, pakiet wątrobowy, elektrolity, badanie ogólne moczu, . Potem droga eliminacji zawęzi się diagnostykę. Jeżeli miejscowe sterydy ( maść) nie pomaga przyczyna tkwi gdzie indziej. Na świąd , tak jak ktoś napisał niewielkie dawki Hydroxyziny ( najlepiej na noc).
          • mamtrzykotyidwa Re: Wysypka 25.08.20, 10:33
            Zatkany nos po przeziębieniu mogłaś mieć od kropli, które wpuszczałaś do nosa.
            Teraz tez masz zatkany? Wpuszczasz jeszcze te krople?
            Jeśli tak, to poproś o steryd do nosa, a odstaw Clatrę, to ona może ci robić tę wysypkę.
            Jeśli nie masz już zatkanego nosa, to tym bardziej odstaw Clatrę, bo nie jest ci do niczego potrzebna.
            • karotka_plus Re: Wysypka 25.08.20, 10:50
              Kropli nie używam od ponad roku. Od alergologa mam Clatra tabletki i Metmin do nosa. Mogę spróbować sam Metmin, a odstawić Clatra.
              • kamire12 Re: Wysypka 26.08.20, 10:57
                piszesz, że pracujesz na zmiany. czy w pracy masz kontakt z jakimiś oparami, chemikaliami itp?
          • mamtrzykotyidwa Re: Wysypka 25.08.20, 10:58
            karotka_plus napisała:

Był też taki moment, kiedy nie brałam Letrox (na tarczycę)
            > i wysypka prawie zeszła. Zaczęłam go brać ponownie i znów mnie wysypało. Stwie
            > rdziłam, że być może ten lek zaczął mnie nagle uczulać, więc po konsultacji z e
            > ndokrynologiem zmieniono mi na Euthyrox ale wysypka wciąż jest.
            >
            >

To niestety może być bardzo trafna obserwacja. Uczulenie na lewotyroksynę sodową, czyli główny składnik leków na tarczycę jest możliwe i może się objawiać właśnie tak, jak u ciebie. Nie wiem, co można wtedy zrobić, bo jeśli nie możesz przestać tych leków, to wysypki się nie pozbędziesz. Może jakieś leki antyalergiczne starszej generacji by pomogły?
          • mava Re: Wysypka 25.08.20, 11:14
            > Był też taki moment, kiedy nie brałam Letrox (na tarczycę) i wysypka prawie zeszła. Zaczęłam go brać ponownie i znów mnie wysypało.

no to nie bardzo rozumiem...sama sobie odpowiedzialas
            Ja miałam też problemy skórne (ktore zaczęły sie od oparzenia dłoni) i w sumie byłam u 3 czy 4 dermatologów i każdy mówił cos dokładnie przeciwnego. Jeden stwierdził, ze to "to" a drugi absolutnie wykluczył "to". Kolejny stwierdził, że to alergia (choć wyraźnie zaczęło się od oparzenia) i koniecznie chciał mnie wysłac na testy platkowe choć byłam pewna,że to niepotrzebne. W końcu, po roku bezskutecznego leczenia, poszłam na te testy. Wydałam chyba ze 3 stówy i oczywiście, niczego one nie wykazały bo nie mogły wykazac.
            I oczywiście, każdy dermatolog zaczynał leczenie od sterydów, ktore pomagały - na miesiac.
            Przestałam chodzic do dermatologów bo to nieuki i tyle. ."Macać" że to moze "to" to moge sama.
            "Leczę" sie sama i to skuteczniej. Właściwie to moje problemy juz sie skończyły.
    • lukrecja46 Re: Wysypka 25.08.20, 07:24
      Do tych wszystkich rad dodam jeszcze jedną. Bierz coś na uspokojenie. Łatwiej ci będzie znieść świąd a poza tym silny stres może nasilać objawy.
      • karotka_plus Re: Wysypka 25.08.20, 09:03
        Dzięki, tu się zgodzę. Im więcej myślę o tym tym bardziej mnie swędzi. W pracy np. nie mam czasu o tym myśleć więc nie swędzi tak bardzo, dopiero pod koniec zmiany.
    • mamtrzykotyidwa Re: Wysypka 25.08.20, 10:08
      Co zakładałaś nowego, albo co robiłaś z nogami przed pojawieniem się wysypki? Nowe rajstopy? Krem?Sposób depilacji? Nowe buty?
      • mamtrzykotyidwa Re: Wysypka 25.08.20, 10:10
        A jakie leki bierzesz na alergię? One też mogą być przyczyną wysypki.
        • mamtrzykotyidwa Re: Wysypka 25.08.20, 10:12
          I co nowego kupiłaś do domu? Materac? Kanapa? Dywan?
          • mamtrzykotyidwa Re: Wysypka 25.08.20, 10:14
            A może coś z rzeczy, na które jesteś uczulona zaczęło dawać nowe objawy, jeśli nie wykluczyłaś wszystkich alergenów z diety?
    • afro.ninja Re: Wysypka 25.08.20, 11:23
      Zapisz sie na fejsbukowe grupy azs i łzs, poczytaj posty, polecani sa tam tez lekarze. TAm lecza dzieci pudrem i daje to bardzo dobre rezultaty. A dzieci sa wlasnie w takich plamach, krostach
      • memphis90 Re: Wysypka 13.05.21, 07:43
        Pudry to tylko ŁZS, na AZS się wysuszających pudrów nie daje.
    • pierwszychleb Re: Wysypka 26.08.20, 10:20
      To pewnie nie to ale osoba z rodziny raz przywlekla swierzb ze szpitala. Zanim sie zorientowano przeszla wiele kuracji i badan i za kazdym razem powracalo.
      • aandzia43 Re: Wysypka 26.08.20, 10:43
        Też znam taki przypadek, dopiero stary dermatolog zdiagnozował jednym rzutem oka.
    • karotka_plus Re: Wysypka 11.05.21, 18:58
      Wracam z aktualizacją. Wysypka wciąż obecna, w czerwcu miną dwa lata jak ją mam, to będzie mój trzeci sezon leni bez sukienek, basenu, jeziora, w spodniach. Z żalem patrzałam na worek próżniowy z sukienkami na lato bo znowu ich nie ubiorę.
      Jestem po różnych testach i badaniach. Wysypka cały czas obecna. Lewa piszczel, plecy, brzuch, ramiona, kostki i stopy. Swędzi. Cały czas. Mam alergię na pyłki traw, pyłki zbóż, pleśń, brzozę, nikiel i pallad. Biorę Clatra 20 2 x dziennie. Do mycia ciała używam emolientów, do smarowania się też. Do końca nie wiadomo co to. Alergolog podejrzewa że to silna reakcja na brzozę, jestem zapisana na odczulanie na jesień. Testy pokarmowe nic nie wykazały. Moje szukanie metodą prób i błędów nic nie dało, nie zauważyłam, żeby nie spożywanie czegoś przyniosło poprawę.
      Jestem tym zmęczona. Świądem, pilnowaniem się, myśleniem kto mógłby mi pomóc.
      Nie działają leki na alergię (wg mnie bo skoro swędzi a biorę leki to powinny pomóc?), maści od dermatologa, emolienty. Skóra wygląda nieciekawie a i ja się sama ze sobą przez to źle czuje.
      Ot taki wątek wyżalny bo dziś mnie koszmarnie wszystko swędzi.
      • armamagedon Re: Wysypka 11.05.21, 21:38
        A wziął się ktoś z dermatologów za porządną diagnostykę? Oddział, przeciwciała, wycinek, takie tam? Wykluczyli mniej popularne postaci luszczycy, duhringa? Nie masz cukrzycy? Mocz ogólnie, morfologie w normie? Jakbym miała strzelać w ślepo bawiąc się w diagnostykę przez net, to to nie alergia, tylko coś autoimmunologicznego.
        • ajr27 Re: Wysypka 11.05.21, 23:05
          Obawiam się, że masz 100% racji, alergia to to nie jest.
      • ponis1990 Re: Wysypka 11.05.21, 22:02
        Cześć. Nie pociesze, bo sama nie wiem co to ma byc, ale łączę sie w bólu, mam od jakiegos czasu cos podobnego do ciebie - zaczyna sie zawsze od jednej krostki, konczy na zlewajacej sie czerwonej plamie na łokciach, koło pach, kolan, na udach...Dermatolog dopiero w czerwcu, w zeszłym roku byłam z tym u internisty, dał maść sterydowa po której to znika no ale nie tędy droga... tez sie boję że diagnostyka będzie trudna.
      • asfiksja Re: Wysypka 11.05.21, 22:43
        >Mam alergię na pyłki traw, pyłki zbóż, pleśń, brzozę, nikiel i pallad.
        Nie obstawiałabym pyłków z takimi objawami. Raczej metale - sprawdzałaś, czy nie masz w kranie wody skażonej niklem? Pewnie to banalne pytania - ale maszynki do golenia nóg/garnki/sztućce/krany/klamki masz bezniklowe?
        www.su.krakow.pl/repozytorium-plikow/strefa-pacjenta/zalecenia-po-hospitalizacji/57-ds-21-dieta-w-alergii-na-nikiel/file
        Kremy i emolienty to niestety pudrowanie syfa przy AZS (a jeszcze dodatkowo mogą uczulić), trzeba się pobawić w detektywa. Co wydarzyło się 2 lata temu? Np. przeprowadzka, zmiana pracy itp.? Mogą też być przyczyny niealergiczne, np. hormonalne. Znam osobę, które dramatyczne wysypki i świąd, na które cierpiała przez dekady przeszły jak ręką odjął po menopauzie.
        • ortolann Re: Wysypka 11.05.21, 23:17
          asfiksja napisał:

> Kremy i emolienty to niestety pudrowanie syfa przy AZS (a jeszcze dodatkowo mog
          > ą uczulić), trzeba się pobawić w detektywa. Co wydarzyło się 2 lata temu? Np. p
          > rzeprowadzka, zmiana pracy itp.? Mogą też być przyczyny niealergiczne, np. horm
          > onalne. Znam osobę, które dramatyczne wysypki i świąd, na które cierpiała przez
          > dekady przeszły jak ręką odjął po menopauzie.

Emolienty mają za zadanie natłuścić zapaloną skórę, wysuszoną dodatkowo przez sterydy. Owszem, mogą uczulać, ale wtedy trzeba wybrać odpowiedni dla siebie. Przy AZS sterydów się nie uniknie, ale przecież nie stosuje się ich bez przerwy. Emolienty, zwłaszcza w czasie kiedy smaruje się sterydami są bardzo ważne.
      • mamtrzykotyidwa Re: Wysypka 11.05.21, 23:00
        Z tego, co tu wyliczyłaś to bym brzozę podejrzewała, albo nikiel.
        Jeśli brzoza, to możesz spróbować odstawić z jedzenia wszystkie główne alergeny krzyżowe dla brzozy, ale zrób to dopiero w drugiej połowie maja, bo dopóki pylą drzewa brzozowate dieta może nic nie pomóc. odstawić trzeba wszystkie rośliny baldaszkowe: marchew, pietruszka, seler, koper, pasternak, lubczyk, kminek, trybula, kolendra, kmin, fenkuł(koper włoski), biedrzyniec anyż oraz wszystkie rośliny różowate: jabłka, gruszki, sliwki, wiśnie, czeresnie, maliny, jezyny, truskawki, poziomki, morele, brzoskwinie, róża, migdały, aronia, pigwowiec, pigwa, głóg, jarząb, a także orzechy laskowe i kiwi oaz sok z brzozy i ksylitol.
        Nie zaczęłaś przypadkiem coś z tego używać w znacznych ilościach tuż przed wystąpieniem wysypki?
        O tym, jak unikać niklu i o diecie anty niklowej jest mnóstwo w internecie więc możesz poczytać.
      • kiwaczek69 Re: Wysypka 26.05.21, 15:48
        Czytam wątek i wszystko mnie boli i swędzisad Kilka lat temu miałam chyba bardzo podobnie, wysypka zaczęła się dokładnie tak samo, od przedramion, a potem rozlała się po całości. Lekarz za lekarzem, badania, stosy smarowideł, eliminowanie kolejnych potencjalnych przyczyn - środki czystości, jedzenie, kurz, kosmetyki...Wzięłam leki na grzybicę i robaki, szukałam jakichś ziołowych metod, piłam miksturę Słoneckiego, wzięłam serie zastrzyków z klemastyny, smarowałam się wszystkimi wymienionymi w tym wątku maściami ze sterydami. I nicsad Chwilę wytchnienia dały mi sterydy doustne, ale gdy przestałam je przyjmować, natychmiast wszystko wróciło. Potem jeszcze dwa razy się tymi sterydami szprycowałam, żeby nie zwariować. O normalnym spaniu nie było mowy, żeby się trochę przespać, brałam zolpic. To był koszmarsad

Przy czym ja miałam jednego podejrzanego - i to był hormonalny lek antykoncepcyjny, Yazz, który zaczęłam brać trzy miesiące wcześniej, po raz pierwszy w życiu. Odstawiłam go tak po dwóch miesiącach tej wysypki; wysypka nie ustąpiła jednak od razu, zresztą to już nie była wysypka, a egzema, ze stanem zapalnym i nadkażeniem bakteryjnym. I wtedy przyjaciółka dała mi namiar na dermatologa, który komuś pomógł w podobnej sytuacji. Pojechałam; ten lekarz przepisał mi antybiotyk i powiedział, że jeśli po tym ta egzema nie ustąpi, to mnie położy w szpitalu ( w którym, o czym się dowiedziałam potem, też wiele nie są w stanie zrobić, po prostu dają sterydy dożylnie).
        I stał się cud prawdziwy - po kilku dniach brania tego antybiotyku wysypka zaczęła znikać i się goić. Zniknęła na dobre i tfutfu nie wróciła - od kilku lat.

Nie wiem do dziś, co mi wtedy tak naprawdę pomogło - antybiotyk wyleczył stan zapalny na skórze, ale przecież nie wyeliminował przyczyny. Nie wiem też, co tą przyczyną było - podejrzewam, że to jednak te tabsy, choć lekarze zgodnym chórem twierdzili, że to niemożliwe. Robiłam potem testy, chodziłam z tymi plasterkami na plecach - coś tam wyszło, kobalt, cement, ale z żadną z tych substancji nie miałam kontaktu ani wcześniej, ani później.

Współczuję Ci bardzo i życzę takiego finału, jak u mnie. Jeśli byłabyś w stanie przyjechać do Warszawy, służę namiarem na tego lekarza.
        Po tym doświadczeniu uważam, że swędzenie jest gorsze, niż większość bólów. Na ból są sposoby i na ogół da się znaleźć przyczynę, a na to cholerstwo bardzo ciężko coś poradzić. I żyć też z tym ciężkosad
        • kiwaczek69 Re: Wysypka 26.05.21, 15:49
          Widzę, że źle się podpięłam, niemniej mam nadzieję, że przeczytasz mój wpis.
          • karotka_plus Re: Wysypka 26.05.21, 16:05
            Bardzo dziękuję za wpis. Ja tabletek anty nie biorę ale tak się składa, że dziś idę do swojego ginekologa po skierowanie na badania hormonalne. Zobaczę tu wyjdzie. Następne w planie są badania w kierunku pasożytów. Potem na jesieni odczulanie. Na początku czerwca znów będę dzwonić na oddział chorób skóry. Jeżeli ten dermatolog faktycznie jest taki dobry to to będzie ostateczność, na pewno będę pamiętać o Twoim wpisie. Raz jeszcze dziękuję.
            • kiwaczek69 Re: Wysypka 26.05.21, 16:18
              W razie czego pisz śmiało. Mam też nadzieję, że mój post trochę doda Ci otuchy - pamiętam, że jak czytałam w necie różne historie zakończone stwierdzeniem, że taką przypadłość ma się już na całe życie - to mi mi ta swędząca skóra cierpła dodatkowo. Dobrze wiedzieć, że takie historie mogą się zakończyć pozytywniesmile Trzymaj się!
    • ortolann Re: Wysypka 11.05.21, 23:12
      Seria pytań a na koniec zalecenie. Jedziemy:
      Czy ta wysypka jest stale? Czy ma natężenia? Czy wędruje (np. nagle, ni z tego ni z owego pojawiła się na szyi albo na brzuchu)? Czy możesz ją powiązać z cyklem hormonalnym? Czy możesz ją powiązać z porami roku? Czy nasilenie nie zależy od stresu/ nerwów? Jak wygląda Twoja dieta (orzechy, ryby, cytrusy, jabłka itp)? Czy drapiesz się wściekle aż do ran a to paskudztwo swędzi jeszcze mocniej? Czy nie swędzi bardziej w nocy? Czy leczyłaś się maściami ze sterydami?
      I zalecenie: rób testy. Ciśniej lekarza o testy, łaski Ci nie robi. Bierz pełny panel.
      • ortolann Re: Wysypka 11.05.21, 23:19
        O sorry, dopiero teraz wyłapałam, że to jakiś wątas wykopany z archiwum. Dałam się nabrać jakiemuś górnikowi.
        • ortolann Re: Wysypka 11.05.21, 23:22
          No, tak to jest jak się czyta nieuważnie sorki one more time teraz widzę aktualizację autorki. Jestem blondynką, niedawno się farbowałam więc ef3kt jest jeszcze mocny.
        • kamire12 Re: Wysypka 11.05.21, 23:30
          Wątek wykopany przez autorkę. Bo 2 lata u niej to trwa nadal niestety
    • rozwiane_marzenie Re: Wysypka 12.05.21, 09:45
      Mam podobnie, wysypka w tych samych miejscach. U mnie to jest objaw alergii, jak zjem coś niewłaściwego. Stawiam, że u Ciebie również.
    • karotka_plus Re: Wysypka 12.05.21, 17:29
      Dziękuję za odzew. Odpowiem zbiorowo. Trochę długi wpis mi wyszedł, wybaczcie.

Tak, był pobierany wycinek ale nic konkretnego, wyprysk w wyniku reakcji alergicznej.
      Na Oddział Chorób Skóry w Poznaniu miałam stawić się w październiku ubiegłego roku - odwołali z powodu covid. Dzwonię raz w miesiącu – przyjęcia wstrzymane bo covid.
      Badania w normie, cukier, elektrolity, panel wątrobowy, nerki – wszystko mam w normie. Jedynie trójglicerydy mam podwyższone. Badania robiłam w ubiegłym tygodniu.
      Nie jem mięsa. Jem dużo owoców i warzyw (surowych jak i gotowanych na parze). Jem ryby, smażę na oliwie z oliwek lub oleju lnianym. Piję dużo wody, odstawiam słodkie (nie obżerałam się ale lekarz zasugerował żeby jeszcze bardziej zminimalizować). Rzadko ćwiczę ponieważ mam pracę fizyczną i po niej jestem zmęczona. Jem (może trochę za dużo) węglowodanów typu chleb ale kupuje razowy lub żytni. Jadam kasze, makarony (ciemny) i ryż do warzyw.
      >ortolann → seria odpowiedzi wink

Czy ta wysypka jest stale?
      Tak, od dwóch lat.
      Czy ma natężenia?
      Tak, bywa że mniej swędzi lub ogranicza się np. do nogi ale teraz od lutego cały czas wysypka tak jakby powiększa się na moim ciele. Mam ją np. na brzuchu gdzie nigdy wcześniej nie miałam, na ramionach i stopach.
      Czy wędruje (np. nagle, ni z tego ni z owego pojawiła się na szyi albo na brzuchu)?
      Tak.
      Czy możesz ją powiązać z cyklem hormonalnym? Czy możesz ją powiązać z porami roku? Czy nasilenie nie zależy od stresu/ nerwów?
      Nie. Nie zauważyłam żadnych powiązań.
      Jak wygląda Twoja dieta (orzechy, ryby, cytrusy, jabłka itp)?
      Owoce(jabłka, banany, sezonowo truskawki, maliny borówki. Cytrusy to głównie cytryna zimą do herbaty. Orzechy bardzo rzadko – boli mnie po nich żołądek więc unikam. Warzywa surowe i gotowane. Ryże, kasze, makarony. Pieczywo pełnoziarniste, żytnie. Piję dużo wody. Koszmarnie dużo. Im więcej pije tym bardziej chce mi się pić, mam wrażenie że jestem przesuszona i na zewnątrz (skóra) jak i w środku (ciągłe uczucie suchości w buzi, gardle. Ogólnie mam bardzo suchą skórę i ciężko mi ją nawilżyć. A i też bardzo mocno się pocę, cały rok. Nie jem mięsa. Jadam ryby raz w tygodniu. Nie piję kawy, alkoholu, nie palę. Herbatę zimą i to słabą i gorzką.
      Czy drapiesz się wściekle aż do ran a to paskudztwo swędzi jeszcze mocniej? Czy nie swędzi bardziej w nocy?
      Staram się nie drapać, czasami nie wytrzymam. Zdarzało się drapać tak jak piszesz – do ran a to dalej swędzi. Powstrzymuje się ale to okropne uczucie, ciągły świąd z którym nic nie można zrobić bo drapanie nic nie da. W nocy świąd mnie nie budzi.
      Czy leczyłaś się maściami ze sterydami?
      Tak, byłam leczona na opryszczkę, na grzybicę odzwierzęcą. Ostatnio stosowałam Momecutan. Poprawa niewielka.
      I zalecenie: rób testy. Ciśniej lekarza o testy, łaski Ci nie robi. Bierz pełny panel.
      Zrobione, poza podwyższonymi trójglicerydami reszta w normie. Lekarz mówił o zmianie diety głównie wykluczyć całkowicie cukry proste jak się da i więcej ruchu.

>asfiksja
      Nie wiem czy rzeczy, które wymieniłaś mam bezniklowe, nigdy się nad tym nie zastanawiałam. Miejscowość, w której mieszkam ma bardzo zakamienioną wodę. My w domu mamy stację uzdatniania wody (od niespełna roku), ja kranówy nie piję, raczej wodę mineralną w butelkach.
      Wiele razy myślałam, co wydarzyło się te dwa lata temu – nic co by mogło aż tak na mnie wpłynąć.
      O badaniach hormonalnych myślałam całkiem niedawno. I zastanawiałam się czy iść do ginekologa po skierowanie czy do endokrynologa (swojego mam w marcu przyszłego roku, mam niedoczynność).

O diecie bezniklowej czytałam, rozmawiałam też ze znajomym dietetykiem. Tak naprawdę musiałabym żyć o samym powietrzu. Stopniowo też sprawdzałam np. kanapki z warzywami – odstawiałam po 1 warzywie na 2 tygodnie i sprawdzałam, czy jest poprawa – nie było.
      • ortolann Re: Wysypka 12.05.21, 22:04
        Wygląda jak AZS, chyba mogę powiedzieć witaj w klubie.
        Powiem Ci jak jest u mnie, a żyję z tym od dziecka. Nasila się w sytuacjach stresowych: w trakcie albo niedługo po. Wędruje (teraz akurat kark i szyja). Zauważyłam związek z cyklem, druga faza i swędzenie-można sobie wyobrazić jak bardzo może być bosko. U mnie intensywne ćwiczenia jeszcze to potęgowały. Od kilku lat nie mam w domu dywanów, firanek i innych podobnych tekstyliów - odżyłam, nie ma tyle kurzu. Sprzątanie-tylko w rękawiczkach nitrylowych. Po tych z talkiem w środku skóra schodziła z dłoni płatami. Przerabiałam rany na dłoniach, które zajmowały całą powierzchnię wnętrza dłoni.
        Sterydy: czy to na opryszczkę to na pewno był steryd? Stosowałam w życiu różne specyfiki: hydrokortyzon, lorinden, oxycort, elocom (ale to już opcja atomowa). Teraz mam afloderm-dobrze się sprawdza. Był też epizod z protopikiem w jednym z gorszych rzutów, ale do tego leku trzeba mieć stalowe nerwy, bo po nim świąd jest niewyobrażalny. Dla mnie to była tortura.
        Przyczyny: szukanie jest jak poszukiwania igły w stogu, ale po jakimś czasie dochodzi się do dużej wprawy w obserwowaniu się. Pisząc o panelu badań miałam na myśli panel alergiczny.
        Generalnie, u mnie sprawdzają się sterydy. Nie używam ich codziennie. Dbam o natłuszczanie skóry-znajdź coś dla siebie, poczytaj. Uwaga na preparaty dla dzieci, np. oliwki-też mogą uczulać. Na pewno dobierzesz skład odpowiedni dla siebie.
        • mojave Re: Wysypka 13.05.21, 07:17
          Podrzucam pomysł -znajoma miała coś takiego na nogach, ale tylko od łydek po kolana, chyba z rok się z tym męczyła, diagnozowana na wszystkie strony, tymczasem okazało się ze to był problem ginekologiczny, miała jakieś zapalenie czy coś, nie znam dokładnie szczegółów, w każdym razie po przeliczeniu tego problem na nogach zniknął jak ręką odjął.
        • karotka_plus Re: Wysypka 14.05.21, 18:05
          Żaden dermatolog ani alergolog nawet nie zasugerował, że to może być AZS. Ani liszaj ani łuszczyca. Być może masz rację, ponieważ teraz nie daję rady ze świądem i w przyszłym tygodniu mam się pokazać dermatologowi zapytam o to. Myślę też nad badaniami w kierunku hormonów i dokładny przegląd ginekologiczny. Po tym myślałam o badaniach w kierunku pasożytów.
          Jeśli chodzi o profil alergologiczny to miałam robione standardowe testy na przedramieniu (wziewne), pokarmowe z krwi oraz płatkowe testy skórne. Też nie używam Momecutan codziennie, tylko w nagłych sytuacjach. Natłuszczam się jak mogę często. Zmęczona tym jestem, prawie dwa lata wysypki na ciele, świądu, pytań ludzi czemu latem chodzę w długich spodniach, braku możliwości wyjazdu nad morze/jezioro/basen. Chciałabym żeby to zniknęło.
          • ortolann Re: Wysypka 15.05.21, 00:02
            To raczej nie zniknie, raczej się zaleczy, uśpi. Niektorym osobom słońce pomaga-może spróbuj choć ryzykujesz zaostrzenie. Ja akurat mam alergię na słońce i u mnie w lecie jest gorzej. Tu uwaga: nie wolno być posmarowanym sterydem kiedy się opalasz.
            I proponowałabym poszukać dobrego dermatologa: popytaj znajomych, poczytaj opinie. Z Twojego opisu, dla mnie wygląda, że to jest AZS, no ale nie jestem lekarzem.
            Powodzenia w szukaniu diagnozy i leczeniu. Plus to co już tu się pojawiło: fora dla AZS-kopalnia wiedzy, rad, adresów lekarzy.
            Ps. W sytuacji wściekłego świądu piłam wapno musujące, bez wit C.
            • karotka_plus Re: Wysypka 16.05.21, 19:13
              Dziękuje, wezmę to pod uwagę. Słonce odpada - opalanie wysypki powoduje ból i pieczenie. Unikam.
      • rozwiane_marzenie Re: Wysypka 13.05.21, 18:32
        Ja tą wysypkę miałam przede wszystkim właśnie po warzywach i owocach.
    • kanna Re: Wysypka 26.05.21, 16:40
      Mój syna ma chorobę jelit.
      Jakiś czas był na żywieniu medycznym, potem miał wprowadzane produkty do jedzenia, grupami, nowy produkt co dwa tygodnie chyba.

Od razu wiedział, co może jeść, co nie, bo odzew był natychmiastowy. Wiec taki pomysł: kup preparat do żywienia medycznego (żeby oczyścić organizm) lub jedz tylko to, co na pewno wiesz, ze możesz. Potem wprowadzaj po jednym nowym produkcie, rozszerzając dietę.
      I obserwuj.
    • skumbrie Re: Wysypka 26.05.21, 16:49
      Pod kątem chorób wenerycznych już się badałaś?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka