chococaffe 07.09.20, 18:00 Ze stresu, że najfajniejsze wyjazdy mogą pójść się paść, zaczęłam myśleć o przygotowaniach do...Bożego Narodzenia Na pocieszenie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mika_p Re: Pierwsza 07.09.20, 18:01 Już był wątek gwiazdkowy forum.gazeta.pl/forum/w,567,170457798,170457798,Prezenciki_gwiazdkowe_dla_wspolpracownikow.html Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Pierwsza 07.09.20, 18:04 Moja mama wczoraj wspominała moje serca z piernika, to znaczy że "holidays are coming" (nuci melodyjkę ze świątecznej reklamy Coca-Coli) Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Pierwsza 07.09.20, 18:07 To jeszcze szybko dodaj, ze o 2022 chodzilo, to moze (moze!) bedziesz w pierwszej dziesiatce Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Pierwsza 07.09.20, 18:37 Sorry, ale za samo myślenie o czymś nie należy się palma pierwszeństwa. JA starłam już kurze na święta. 🥇 Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Pierwsza 07.09.20, 18:44 Chyba na wielkanocne bo na Boże Narodzenie to już za późno 😜 Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Pierwsza 07.09.20, 20:05 Oj tam, zaczęłam się psychicznie przygotowywać do mycia okien. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Pierwsza 07.09.20, 20:54 morekac napisała: > Oj tam, zaczęłam się psychicznie przygotowywać do mycia okien. > Ale tak ogólnie, to nie wiem po co myć okna dla Jezuska. Jak to moja siostra stwierdziła: w stajence nie było okien. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Pierwsza 07.09.20, 21:01 Mnie bardziej przekonuje argument " to Jezus przychodzi, nie Sanepid" Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Pierwsza 07.09.20, 21:25 Wersja ze stajenką jest dla wierzących, wersja z Sanepidem - dla ateistów. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Pierwsza 07.09.20, 20:33 > JA starłam już kurze na święta. a co mi starlas? ... Odpowiedz Link Zgłoś
ruscello Re: Pierwsza 07.09.20, 18:41 Myślałam, że jestem sama Nic mnie teraz nie cieszy tak, jak myśl o świętach. Doczekam do 1 grudnia i ubiorę choinkę. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty_x Re: Pierwsza 07.09.20, 18:54 Kurczę, a ja w tym roku nie mam nastroju. Może minie... Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Pierwsza 07.09.20, 19:06 Mnie kojarzą się z wyciszeniem i dystansem do bieżącej rzeczywistości, więc łagodzą wqrw Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty_x Re: Pierwsza 07.09.20, 19:12 Hmmm... Ja jak coś robię to na 200 procent, więc jak tu myśleć o Gwiazdce, jak ogólnie jest tak sobie? Ale Twoje podejście lepsze. Może spróbuję zapożyczyć 😉, jest jeszcze trochę czasu ostatecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Pierwsza 07.09.20, 19:21 To zależy od skojarzeń - mnie BN kojarzy się z radością, że po prostu jesteśmy - i teraz staram się ten nastrój przywołać, bo większe planowania to.... ech Odpowiedz Link Zgłoś
qwirkle Re: Pierwsza 07.09.20, 19:06 Nieprawda! Ja w zeszłym tygodniu zamówiłam materiał na świąteczne maseczki :p Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty_x Re: Pierwsza 07.09.20, 19:13 A ja mam od stycznia część prezentów i choinki przeżyły, nadal są w donicach, czyli mam też choinkę 😜 Odpowiedz Link Zgłoś
leanne_paul_piper Re: Pierwsza 07.09.20, 19:08 Kochana, ja już mam zaplanowany cały urlop grudniowo-styczniowy Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Pierwsza 07.09.20, 19:16 Ja też. I marcowy. Dlatego się pocieszam Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Pierwsza 08.09.20, 11:19 Dla mnie też I nadal wakacje. Sukienki cienkie kolorowe. Ale u nas wakacje i BN od marca trwają i oby nigdy się nie skończyły Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Pierwsza 08.09.20, 12:01 Jakie tam sukienki. Ja zaraz będę narty ostrzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Pierwsza 07.09.20, 20:15 Pełno już zapowiedzi świątecznych książek, a w od miesiąca w KiKu już świąteczne rzeczy w sprzedaży, zdecydowanie się spóźniłaś Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty_x Re: Pierwsza 07.09.20, 20:33 Gdzie te książki można zobaczyć? Gdzie w necie znaczy? Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Pierwsza 07.09.20, 22:25 Na stronach niektórych wydawnictw, w zapowiedziach na Empiku Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty_x Re: Pierwsza 08.09.20, 08:42 Takie odmóżdżacze ze świętami w tle. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Pierwsza 08.09.20, 10:41 Lubię odmóżdżacze i lubię święta, ale ksiązki (poza Dickensem), filmy i piosenki ze świętami w tle działają mi na nerwy Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Pierwsza 08.09.20, 11:23 Kupiłam stosik mamie pod choinkę kierując się ujmującą urodą kiczowatych okładek. Tak wiele, że biedna chyba nie dała rady przeczytać w okresie okołoświątecznym. Zawsze coś tam zgrzytnie delikatnie choć raz w okolicach BN więc w książkach ma bajkowo i idealnie, a czasem nawet zabawnie. I wprowadzają w świąteczny nastrój Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Pierwsza 08.09.20, 20:35 chococaffe napisała: > A jakie to są świąteczne książki? Takie z motywami świątecznymi wplecionymi w treść, takie, których akcja toczy się w czasie świąt. Od jakichś trzech lat jest ich już u nas takie zatrzęsienie co roku, że można mówić o podgatunku Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty_x Re: Pierwsza 08.09.20, 09:26 Dzięki, ale w empiku nic nie znalazłam, tzn. te kilka, które faktycznie są w zapowiedziach, to niestety mnie nie zachęcają, mimo że nie jestem szczególnie wymagająca, jeśli chodzi o tego typu literaturę. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Pierwsza 08.09.20, 20:36 Polecam sprzed chyba dwóch lat "Siedem dni razem" , taka trochę nietypowa, i właśnie sobie uświadomiłam, że w tym roku to nawet mocno aktualna - o rodzinie, która musi spędzić czas świąteczny na kwarantannie. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pierwsza 07.09.20, 20:19 Ja w piątek widziałam na półce pudła z bombkami w ikei. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Pierwsza 07.09.20, 20:19 Nuda na emeryturze weszła za głęboko? Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Pierwsza 08.09.20, 11:27 Powtórzę, bo fajne. Co Ci weszło triss ??? A choco nuda nie grozi nigdy, nawet kiedyś tam na ewentualnej emeryturze, nie bój żaby triss Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: Pierwsza 07.09.20, 21:30 Moja młodsza wylukała w szafie kilka zestawów świątecznych Playmobil i od wczoraj mam całe miasteczko na stole, dobrze, że kocham te zabawki, bo inaczej....... W sumie to mi się nawet zatęskniło za BN. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pierwsza 07.09.20, 21:35 A weź idź - miałam w planach Izrael na okres świąteczny-noworoczny i tylko mi się ciśnienie podnosi jak o tym myślę Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Pierwsza 07.09.20, 21:52 Dlatego trzeba nabrać dystansu psychicznego , poza tym są naprawdę większe nieszczęścia. O zająć się pewniakami Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Pierwsza 07.09.20, 22:06 No właśnie od tego 'pewniaka' planowałam uciec Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Pierwsza 07.09.20, 22:13 Ba, ja w marcu zrezygnowałam z bardzo, bardzi ważnego dla mnie wyjazdu, Szczątki spotkania na pociesznie przeniesiono na grudzień i dzisiaj przeczytałam, że w grudniu będzie szczyt szczytów. Cóż mi zostało - nie myśleć o tym i szukac przepisu na pierniczki. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Pierwsza 08.09.20, 08:01 A co tam, zagniote jutro ciasto na swiateczny piernik ! I tak powinno stac 6 tyg. przed upieczeniem i 6 po upieczeniu, postoi dluzej. Ale niech bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: Pierwsza 08.09.20, 08:06 chococaffe napisała: zaczęłam myśleć o przy > gotowaniach do...Bożego Narodzenia Na pocieszenie Wczoraj, siódmego września , widziałam w sklepie ozdoby świąteczne. Last christmas jeszcze nie grali z głośników Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Pierwsza 08.09.20, 11:40 Mnie nie nudzą i nie wkurzają ewentualne świąteczne melodyjki, plastikowe wyjące mikołaje, choinki sklepowe, światełka, bombki i ten komercyjny kicz i nastrój zbyt wczesny i zbyt nachalny bo mieszkam ( jak mój syn beztrosko ujął po swojej wyprowadzce) na ZADUPIU. W lesie. Sklepów mało i stosunkowo daleko, rzadko w nich bywam, tv też nie często oglądam, a i tę bez reklam. W aucie radio czasem tylko. I w związku z powyższym śwęta dobrze mi się kojarzą, zaspy i choinki i biało i niekomercyjnie tylko choć ostatnio zimy za ciepłe. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty_x Re: Pierwsza 08.09.20, 12:05 Igge, u mnie to samo. Tylko ja decyduję, kiedy jadę do miasta i podziwiam cały ten kicz. Dlatego nie miewam przesytu 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Pierwsza 08.09.20, 12:30 Ja też decyduję, ale mam przesyt Na przykład wtedy kiedy właczone radio znienacka atakuje cię jakimś last christmas . Albo kiedy patrzę na program TV Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Pierwsza 08.09.20, 12:42 p.s. nie mam poczucia osaczenia, to raczej obserwacja tego co się dzieje na, upraszczając, rynku kultury. Moim zdaniem filmy, książki, muzyka itd są całoroczne, w tym sensie, że BN nie wymaga specjalnych tematów, może byc dowolny, którym jest zainteresowana dana osoba. I dlatego myśląc o pozycjach świątecznych, poza lekturami ukierunkowanymi pod kątem upodobań, myślałabym raczej o pięknie wydanych i zaprojektowanych (prezentowych) "zwykłych" pozycjach. Jest sporo ksiązek, których piękne wydanie chętnie bym przygarnęła, mimo, że mam zwykłe. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty_x Re: Pierwsza 08.09.20, 13:36 Ale takie też są, tzn. jeszcze nie, ale przed BN jest więcej ładnie wydanych nowości niż zwykle. Ja po prostu lubię ckliwe, ciepłe historyjki z bombkami na okładce, o ile są zgrabnie napisane. Natomiast unikam słabych okolicznościowych kryminałów czy powieści erotycznych z choinką w tle. W ogóle mi to nie gra. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Pierwsza 08.09.20, 20:32 Kryminały świąteczne nawet lubię, ale te powieści erotyczne ze św. Mikołajem też mnie jakoś odrzucają. Odpowiedz Link Zgłoś
ciszej.tam Re: Pierwsza 09.09.20, 19:03 Istnieją bożonarodzeniowe opowieści erotyczne i kryminały? Dajcie linki poproszę Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty_x Re: Pierwsza 09.09.20, 19:25 Oj, nie będę znów szukać, znajdziesz w sieci. Odpowiedz Link Zgłoś