Dodaj do ulubionych

nocka z babunią

08.09.20, 20:59
to mój pierwszy raz.
jako burżujka, odkąd babcię dopadł złośliwy Niemiec na A, miałam opiekunkę, nocami spałam.
opiekunka była jak marzenie, ale po roku wyjechała nagle - pogrzeb w najbliższej rodzinie.

więc trzeba mi stanąć na warcie.
babcia nocami nie sypia (tak, jest na lekach, tak, pod opieką geriatry, psychiatry, speca od Alzheimera).
nie sypia, i już.

opiekuję się Nią w dzień, ale teraz muszę i w nocy... aż mi głupio, że tak mi z tym nieswojo.

kto jeszcze siedzi w nocy, bo musi - z najróżniejszych przyczyn...?
Obserwuj wątek
    • adriana.la.cerva Re: nocka z babunią 08.09.20, 21:02
      Ja bo zaczynam pracę o 3 rano, więc wstaje o 2.
      • stephanie.plum Re: nocka z babunią 08.09.20, 21:46
        to teraz śpij!!!

:~)
        • znowu.to.samo Re: nocka z babunią 09.09.20, 00:00
          Ło jezu gdzie ty pracujesz?
          • adriana.la.cerva Re: nocka z babunią 09.09.20, 12:43
            Linia lotnicza
    • krwawy.lolo Re: nocka z babunią 08.09.20, 21:03
      Współczuję. Tym bardziej, że to niewdzięczna służba.
    • anika772 Re: nocka z babunią 08.09.20, 21:05
      Współczuję, trzymaj się i szukaj wsparcia, bo długo tak nie pociągniesz.
    • kochamruskieileniwe Re: nocka z babunią 08.09.20, 21:06
      Do północy będę siedziała. Babcia trudna w nocy? Generalnie ten cholernik A poszedł w stronę trudności, czy łagodnej upierdliwości?
      Przepraszam, za dosłowność.
      • stephanie.plum Re: nocka z babunią 08.09.20, 21:13
        łagodna, acz ciągła upierdliwość...
        • kochamruskieileniwe Re: nocka z babunią 08.09.20, 22:35
          no to chyba lepiej niżby policję miała wzywać, bo ją bijesz.. Podobno moja prababcia tak miałasad. Za to jej syn - poszedł w łagodność, chociaż przy 50. sprawdzanie, czy drzwi na noc zamknięte - to płakać mi się chciało.

Chociaż przyznam, że czasami miałam wrażenie, że dziadek w konia mnie robi. Potrafił całkiem przytomnie, podczas rodzinnego obiadu, poprawić kogoś, kto źle mówił . Normalnym, przytomnym głosem mówił znad talerza "poprawnie to mówi się tak i tak..."
          No i był wdzięcznym "obiektem" eksperymentów młodych (wówczas liceum/studia) swoich wnuków suspicious
          Sprawdzaliśmy np. z kuzynem, czy pamięta znane mu języki obce. Pamiętał. Na tyle, że przez jakiś czas mówił do nas tylko po niemiecku. Po tym zdarzeniu - zarzuciliśmy eksperyment z innym językiem. Do dzisiaj mamy podejrzenia, że sobie z nas zażartował. smile
        • hanusinamama Re: nocka z babunią 08.09.20, 22:47
          Ale wiesz ze bedzie gorzej??
          • stephanie.plum Re: nocka z babunią 08.09.20, 22:51
            niekoniecznie.
            to nie musi potrwać długo; babunia ma 98 lat i słabnie w oczach.

ale oczywiście może być długo i źle.
            • hanusinamama Re: nocka z babunią 09.09.20, 09:36
              Nie wiedziałam ze w tym wieku sie A diagnozuje...myslałam ze w tym wieku traktuje sie jako demencje starczą,a A wcześniej...
              • stephanie.plum Re: nocka z babunią 09.09.20, 21:19
                profesor doktor nauk określił to schorzenie jako "otępienie mieszane w przebiegu choroby Alzheimera"
                diagnoza była w październiku zeszłego roku.
    • chersona Re: nocka z babunią 08.09.20, 21:07
      pewni czytałaś "stary król na wygnaniu"...
      • stephanie.plum Re: nocka z babunią 08.09.20, 21:45
        ależ skąd. ja w ogóle nic nie czytam.
        ale zwrócę uwagę!
        • chersona Re: nocka z babunią 09.09.20, 07:59
          Świetna książka, jeśli lubisz czytać. Jeszcze la Rondine sul termosifone. Obie na temat, który jest Ci teraz bliski.
    • triss_merigold6 Re: nocka z babunią 08.09.20, 21:12
      Haloperidol podać?
      • stephanie.plum Re: nocka z babunią 08.09.20, 21:13
        na razie idzie Ketrel...
        • triss_merigold6 Re: nocka z babunią 08.09.20, 21:16
          Działa, ale z czasem trzeba zwiększać dawki. I ketrel jest bardziej przeciwlękowy na stałe, a halohlo do pacyfikowania doraźnie.
          • stephanie.plum Re: nocka z babunią 08.09.20, 21:17
            dzięki!!!
            • triss_merigold6 Re: nocka z babunią 08.09.20, 21:22
              Ależ proszę.
              My zaczynamy testować wersję z domem opieki.
              • berdebul Re: nocka z babunią 08.09.20, 21:25
                Gdzie znalazłaś dom opieki w czasie covid? Nam się nie udało. Lecimy na zdobytych opiekunkach.
                • triss_merigold6 Re: nocka z babunią 08.09.20, 21:26
                  Pod Warszawą. Na razie wrażenie bardzo ok.
                • triss_merigold6 Re: nocka z babunią 08.09.20, 21:30
                  Ale to niepubliczny dom opieki. Przyjęli z testem na covid (negatywnym), wyszarpałam na szpitalu, żeby ojcu zrobili jak był na planowym pobycie.
          • aandzia43 Re: nocka z babunią 08.09.20, 22:52
            Moja babcia regularnie dostawała haloperidol w dawce wyższej niż doktor kazał i dopiero wtedy zyła sobie względnie spokojnie i pogodnie z nocna przerwa w aktywnosci i ochotą na posiłki. A reszta swiata oddychała z ulga. Zamieniała się w miłą staruszkę, bynajmniej nie otumanioną, w porywach racjonalnie myślącą (na tyle, na ile zryty demencją mózg wydolił na zakrętach). Ona nie miała lęków, miała hiperaktywność, paranoję, była agresywna słownie i odstawiała niezłe maniany. Gdyby nie te leki to by chyba spędziła resztę życia przywiązana do łóżka albo fotela w wygłuszonym pokoju.
        • bialeem Re: nocka z babunią 09.09.20, 09:29
          Jezu. Ja mam ketrel nasennie przepisany. Po tym cholerstwie 2/3 doby jest wyjęta z życiorysuuncertain
          • aandzia43 Re: nocka z babunią 09.09.20, 12:26
            Dostałam kiedyś też na wieczorne wyciszenie i sen (z rozpędu chyba, bo problemów ze snem nie mam). Wzięłam jedną tabletkę, to było wieczorem, u koleżanki co blisko mieszka i byłam z krótką wizytą, żeby nie brać za późno. Ledwie doszłam do domu, zasypiałam na chodząco, ciało odmawiało posłuszeństwa, spałam paręnaście godzin a następną dobę byłam jak zombi big_grin Potem czasem zażywałam 1/4 tej maleńkiej tabletki na rozluźnienie ciała gdy czułam nadchodzącą migrenę czy inny upierdliwy ból głowy, ale wtedy nie było mowy o wstaniu wcześnie rano dnia następnego. Pomaga, polecam. Zażycie całej tabletki rozważę gdy będę się udawać na sen zimowy wink
            • triss_merigold6 Re: nocka z babunią 09.09.20, 12:29
              Boższsz... ketrel jest w różnych dawkach - to raz. Dwa - przy odwodnieniu, a starzy ludzie najczęściej są odwodnieni, działa znacznie słabiej. Trzy - na zdrowych ludzi działa inaczej niż na demencyjnych.
              • aandzia43 Re: nocka z babunią 09.09.20, 12:45
                Ta pigułka to była najmniejsza dawka smile Mogła psychiatra ostrzec że tak mnie może zwalić z nóg i od razu kazać podzielić tabletkę. Całe szczęście weekend był i mogłam go sobie spędzić w stanie letargu, bo do roboty się nie nadawałam.
                • bialeem Re: nocka z babunią 09.09.20, 13:10
                  Na początku brałam pół tej najmniejszej, ale przestała działać. Cała z kolei działa jak wyżej.
    • livia.kalina Re: nocka z babunią 08.09.20, 21:25
      Siedziałam z moja babcią nocami. Tez miała Alzheimera i też, co przecież typowe, w ogóle nie sypiała nocami. Oczywiście, nie co noc, tylko rotacyjnie. Przy babci nie można było oka zmrużyć bo ona akurat w nocy miała najdziwniejsze pomysły - najczęściej, ze jest małą dziewczynka, na która w domu czekają rodzice i każdym kosztem musi do nich wrócić. Po jakimś czasie udało sie dla babci znaleźć miejsce w domu opieki i pamiętam jak mama opowiadała, która zwykle siedziała w tym domu z babcią wieczorami, ze pewnego dnia, kiedy już szła na noc do domu, to mając świadomość jak te noce wyglądają, zagadnęła pielęgniarkę :" to ciężka noc przed wami?". Na co pielęgniarka z pełnym uśmiechem i ze spokojem:" ależ skąd, zaraz sobie zaparzymy herbatkę, usiądziemy przed telewizorem i będziemy oglądać do rana powtórki polskich seriali, a jak się na kilka minut zdrzemnie to rozłożę jej fotel i przykryje kocem, taka praca a ja akurat swoją bardzo lubię".

I wtedy wszyscy odetchnęli w rodzinie z ulgą i zrozumieli, ze tak czasami w życiu bywa i trzeba się z tym pogodzić. Dobrej nocysmile
      • stephanie.plum Re: nocka z babunią 08.09.20, 21:44
        niezłe.
        może faktycznie czas zainstalować telewizor.
        • kochamruskieileniwe Re: nocka z babunią 08.09.20, 22:40
          a radio? Czasmi też działa. Audycje raczej mówione.
          Może coś w stylu Radia Maryja? Wy chyba katolikami jesteście? o ile babcia toleruje to radio, bo nie wszyscy, no wiesz....

Telewizor to dobry pomysł...

• boogiecat Re: nocka z babunią 09.09.20, 13:42
            kochamruskieileniwe napisała:

> Może coś w stylu Radia Maryja? Wy chyba katolikami jesteście?

😀 za jakie grzechy? Skojarzylo mi sie z francuskim komikiem- zydem séfaradzkim z Maroka, jak w skeczu opowiadal ze 90% spotkanych ludzi na wiadomosc, ze pochodzi z Maroka odpowiada mu porozumiewawczo « Aaaaaaah! Kuskus! » 😛

Nieeee, to niemozliwe, zupelnie nie tak widze babcie
            • kochamruskieileniwe Re: nocka z babunią 09.09.20, 14:14
              Zauważyłam, często to radio dobrze działa na mocno starsze wierzące*, osoby z tą chorobą.
              Sporo tam audycji "gadanych" rozmów oraz modlitw. Tak - są ludzie na którym to pomaga. A skoro pomaga, czemu tego nie używać. Jeżeli leków odpowiednich w danym momencie nie ma. I nie sądzę, że jutro będą.
              Dla własnego zdrowia psychicznego warto spróbować najdziwniejszych (z punktu widzenia innych) metod. smile
              Można też próbować np z ostrym rockiem, albo z muzyką klasyczną. Spróbowanie nic nie boli, a może okazać się zbawienne dla opiekunów.

* Zwracam uwagą na to co napisałam. Często nie oznacza zawsze i na wszystkie wierzące osoby
              • boogiecat Re: nocka z babunią 09.09.20, 14:38
                Oczywiscie, wiem ze chcialas pomoc i sie zupelnie z tym zgadzam 🙂 ale mnie rozbawilas z roznych powodow
    • bywalec.hoteli Re: nocka z babunią 08.09.20, 21:25
      Masakra. A rano do roboty?
      • stephanie.plum Re: nocka z babunią 08.09.20, 21:42
        nie, może w nocy dniówkę zrobię.
        ale dzieć, owszem, rano będzie jak szczypiorek na wiosnę.
        • hanusinamama Re: nocka z babunią 08.09.20, 21:54
          Szkoda dziecia. Pamietam jak kolezanka ze studiów wyprowadziła sie do ciotki. Bo w domu miała własnie babcie z A. Tyle ze babcia jej w nocy dostawała niebezpiecznego kota. Skonczylo sie na domu opieki bo jednego dnia mało im psa nie zatłukła nogą od krzesła.
          • triss_merigold6 Re: nocka z babunią 08.09.20, 21:58
            Mam wrażenie, że w Polsce lekarze z własnej inicjatywy nie proponują demencyjnym leków wyciszających i przeciwlękowych, trzeba silnie dopytywać, mieć kwity od psychiatry/geriatry, wyjaśniać obszernie, dlaczego sen pacjenta nocą jest silnie pożądany etc.
            • stephanie.plum Re: nocka z babunią 08.09.20, 22:08
              fakt.
              • triss_merigold6 Re: nocka z babunią 08.09.20, 22:15
                Wiesz, ja mówiłam lekarzom wprost "Potrzebne są leki wyciszające, nasenne, jakieś, proszę coś dobrać, bo opiekunka też ma prawo spać w nocy. Raz, drugi może czuwać, ale nie permanentnie, bo odejdzie. Guano mnie obchodzi czy te leki coś przytępiają, czy nie, pacjent ma być bezpieczny, a opiekun miec minimum komfortu".
          • stephanie.plum Re: nocka z babunią 08.09.20, 22:11
            nie idzie do przedszkola, bo... bo... ma katarek!!! i bana.

a prababunię lubi, ona nawet w towarzystwie Niemca jest wielką damą. lubi ją bardziej niż ja.
    • hanusinamama Re: nocka z babunią 08.09.20, 21:46
      20,59 to nie noc jeszcze. Ja siedze zazwyczaj do 1-2 i robie zlecenia...liczy sie?
      • stephanie.plum Re: nocka z babunią 08.09.20, 22:05
        ja muszę wysiedzieć do siódmej rano.
        popracować do drugiej nad zleceniami to dla mnie przyjemność...
        ...o ile potem mogę spać do 09.00...
        • hanusinamama Re: nocka z babunią 08.09.20, 22:35
          Szczególnie ze mi za zlecenia płacą...tobie za siedzenie z babcia nie.
          • stephanie.plum Re: nocka z babunią 08.09.20, 22:52
            ale to prywatna babcia.
    • boogiecat Re: nocka z babunią 08.09.20, 21:54
      ja siedze, bo za dlugo pracuje i potem troche mi glupio tak nagle isc spac

trzymaj sie Stefcia!
      • stephanie.plum Re: nocka z babunią 08.09.20, 22:08
        mój mąż ma tak samo jeśli chodzi o to, że głupio tak nagle iść spać.
        bywa mu głupio do trzeciej nad ranem.

:~D
        • boogiecat Re: nocka z babunią 08.09.20, 22:25
          no to mnie az tak dlugo glupio nie bywa! cos kolo pierwszej najpozniej mi przestaje
          cos czuje, ze twoj maz to zwykla sowa, tylko tak sobie tlumaczy, nie to co ja

teraz mysle, ze glupio by mi bylo jakby mnie tak do trzeciej trzymalo, bo jednak rano musze niby wstac tongue_out
    • daniela34 Re: nocka z babunią 08.09.20, 22:02
      To spokojnej nocy, Stephanie, mimo że będzie bezsenna! I spokojnego dnia jutro!
    • iwoniaw Re: nocka z babunią 08.09.20, 22:15
      Masz chociaż szansę odespać w dzień? Trzymaj się i życzę, żeby babunia jednak poczuła chęć snu choć na chwilę.
    • kura17 Re: nocka z babunią 08.09.20, 22:25
      Stefko, trzymaj sie.
      ja mam faze bezsennosci teraz, wiec Ci potowarzysze w nie-spaniu (niestety z babcia nie pomoge)
      • boogiecat Re: nocka z babunią 08.09.20, 22:27
        skad ta faza?
        • znowu.to.samo Re: nocka z babunią 09.09.20, 00:09
          Jak to, wcale nie śpisz?
          • kura17 Re: nocka z babunią 09.09.20, 12:30
            > Jak to, wcale nie śpisz?

czasami wcale, czasami pare godzin - dzis w nocy 3.
            potem przychodzi faza, gdzie sypiam lepiej, czasem dobrze/swietnie. potem znowu bezsennosc.
        • kura17 Re: nocka z babunią 09.09.20, 12:29
          > skad ta faza?

od wieku nastoletniego mam "oscylacyjna" bezsennosc (sama sobie tak nazwalam) - powtarzajace sie naprzemiennie okresy fatalnego spania (0-2 godziny na dobe), do stanu zombie, potem faza lepszego snu, czasem nawet bardzo dobrego, czasem nawet super snu - i powrot do bezsennosci ... nie wiem, skad te fazy, wiem, ze stres je nasila i przybliza do sobie.
          • znowu.to.samo Re: nocka z babunią 09.09.20, 12:35
            Oj to rzeczywiście
            A jak ty sie czujesz przy takim funkcjonowaniu??? Może ty po prostu nie potrzebujesz za dużo snu?

Ja odkryłam że lepiej sie czuje jak wstaje o 4-30 do roboty niż jak w sobote leżę w wyrze do 9
            • kura17 Re: nocka z babunią 09.09.20, 12:50
              > A jak ty sie czujesz przy takim funkcjonowaniu??? Może ty po prostu nie potrzeb
              > ujesz za dużo snu?

potrzebuje duzo snu wink
              funkcjonuje dosc zle w fazach bezsennosci (wmawiam sobie, ze sie przyzwyczailam i ze "niedlugo" przyjdzie faza dobrego spania)
              • bialeem Re: nocka z babunią 09.09.20, 13:08
                Mam to samo. Też odstresowo i często nieświadomy stres. Ostatnio miałam gdzieś wyjechać niby nie za stresująco, odwołałam i z godziny na godzinę spałam jak dziecko.
                • boogiecat Re: nocka z babunią 09.09.20, 13:47
                  Ja z powodu kumulacji stresu tez zle sypiam, ale czesciej sa to dziwaczne koszmary niz typowa hardkorowa bezsennosc
              • boogiecat Re: nocka z babunią 09.09.20, 13:51
                kura17 napisała:

> (wmawiam sobie, ze sie przyzwyczailam
                > i ze "niedlugo" przyjdzie faza dobrego spania)

Dobry sposob
    • stephanie.plum Re: nocka z babunią 08.09.20, 22:55
      hyhy
      babcia zasnęła!!!!
      • iwoniaw Re: nocka z babunią 08.09.20, 22:57
        stephanie.plum napisała:

> hyhy
        > babcia zasnęła!!!!
        >

Śpij szybko i ty, póki możesz! 😉
      • boogiecat Re: nocka z babunią 08.09.20, 23:48
        o kurde, babcia nas wszystkich wykiwala
    • 3-mamuska Re: nocka z babunią 09.09.20, 00:00
      Nie śpi tez w dzień?
      I jedna opiekunka ogrania noc i dzień?
      • znowu.to.samo Re: nocka z babunią 09.09.20, 00:10
        Śpią obydwie, Stefa i babcia😊
    • kkalipso Re: nocka z babunią 09.09.20, 00:19
      Współczuję. Przez kilka miesięcy opiekowałam się nawzajem z siostrami mamą z A. Na szczęście miała super dobrane leki i w nocy spała, choć zdarzyło się, że obudziła męża żeby poszli do pracy z pampersem na głowie. Teraz jak to wspominam to nie wierzę, przez co przeszłam.....
    • mamtrzykotyidwa Re: nocka z babunią 09.09.20, 00:49
      Ale dlaczego musisz siedzieć i nie spać?
      Babci kupiłam 5 lat temu szpitalne łóżko z barierkami, babcia nie wie, jak je otworzyć, a ponad barierką nie umie wyjść. Karmię, gaszę światło, zamykam drzwi i idę spać. Hałasuje, ale nie bardzo to słychać i spać to nie przeszkadza. A babcia pojęczy, postuka, coś tam pogada, kołdrę pozwija w rulonik, albo w kosteczkę poskłada, czasem stolik przewróci, albo na łóżko wciągnie i w końcu uśnie nad ranem. A potem śpi do pierwszej, więc mam pół dnia spokój.
      Z twoją się tak nie da?
      • aandzia43 Re: nocka z babunią 09.09.20, 03:10
        Ty bezduszna kobieto! Powinnaś podążać za babcią i np. herbatkę przelewać wink
      • little_fish Re: nocka z babunią 09.09.20, 06:12
        Ja bym się bała, że jednak spróbuje wyjść ponad barierką...
    • gryfna-frelka Re: nocka z babunią 09.09.20, 09:23
      Stephanie, jak przeszla noc? Mam nadzieje ze moglas pospac choc kilka godzin. smile
      • znowu.to.samo Re: nocka z babunią 09.09.20, 12:40
        😊

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka