ludzikmichelin4245 21.09.20, 20:59 Czy któraś z Was próbowała je mrozić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwoniaw Co to jest wegańskie mięso?! N/t 21.09.20, 21:17 ludzikmichelin4245 napisał(a): > Czy któraś z Was próbowała je mrozić? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Co to jest wegańskie mięso?! N/t 21.09.20, 23:41 Niewegańskie mięso jest ze zwierzaka. Wegańskie mięso jest ze sklepu. S. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Co to jest wegańskie mięso?! N/t 22.09.20, 06:52 snajper55 napisał: > Niewegańskie mięso jest ze zwierzaka. > Wegańskie mięso jest ze sklepu. > > S. Pytałam na serio, zastanawiałam się, co sprzedają pod tą nazwą. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Co to jest wegańskie mięso?! N/t 22.09.20, 12:11 Taka pulpa warzywno-chemiczna, która nie wygląda jak mięso i nie smakuje jak mięso, ale ma udawać mięso. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Co to jest wegańskie mięso?! N/t 22.09.20, 12:19 To konkretne z lidla ma skład taki: Składniki: woda, pieczarki marynowane (pieczarki, woda, sól, kwas: kwas cytrynowy; przeciwutleniacz: kwas askorbinowy), tłuszcz kokosowy, 9% białko z grochu, 7,4% białko pszenne, olej rzepakowy, 3,8% białko sojowe, mąka sojowa, przyprawy, emulgator: metyloceluloza; sól, aromaty, skrobia z grochu, ekstrakt z drożdży, błonnik bambusowy, koncentrat z buraków ćwikłowych, substancja konserwująca: sorbinian potasu, octany sodu; aromat dymu wędzarniczego. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Co to jest wegańskie mięso?! N/t 22.09.20, 12:25 O matko, nie brzmi to zachęcająco... Zdecydowanie wolałabym jakieś tradycyjne danie warzywne niż coś takiego. Tego się właśnie obawiałam, że robią to z jakichś silnych alergenów (soja) albo wręcz szkodliwych dodatków (aromat wędzarniczy, brr... znam ludzi jedzących mięso, którzy z powodu tego rakotwórczego świństwa sami robią wędliny, choć kupić prościej...) Odpowiedz Link Zgłoś
bo_ob Re: Co to jest wegańskie mięso?! N/t 22.09.20, 12:35 aerra napisał(a): > To konkretne z lidla ma skład taki: > Składniki: woda, pieczarki marynowane (pieczarki, woda, sól, kwas: kwas cytryno > wy; przeciwutleniacz: kwas askorbinowy), tłuszcz kokosowy, 9% białko z grochu, > 7,4% białko pszenne, olej rzepakowy, 3,8% białko sojowe, mąka sojowa, przyprawy > , emulgator: metyloceluloza; sól, aromaty, skrobia z grochu, ekstrakt z drożdży > , błonnik bambusowy, koncentrat z buraków ćwikłowych, substancja konserwująca: > sorbinian potasu, octany sodu; aromat dymu wędzarniczego. > ojej, to nie lepiej zjeść zwykłą owsiankę z miodem? Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Co to jest wegańskie mięso?! N/t 22.09.20, 12:48 Chłe, chłe Tu dla porównania skład kiełbasy śląskiej, także z Lidla, żeby nie było Lista składników: mięso wieprzowe (90%), woda, skrobia ziemniaczana, sól, przyprawy, hydrolizat białka rzepakowego i kukurydzianego, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, ekstrakty przypraw, aromaty, błonnik pszenny bezglutenowy, białko wieprzowe kolagenowe, glukoza, substancja konserwująca: azotyn sodu, jelito wieprzowe (osłonka). Może zawierać produkty pochodne mleka (łącznie z laktozą), soję, pochodne zbóż zawierające gluten (pszenicy, jęczmienia i owsa), seler i gorczyce. Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji: Gluten Ślady: Seler, Gluten, Mleko, Gorczyca, Soja pl.openfoodfacts.org/product/20060800/kie%C5%82basa-%C5%9Bl%C4%85ska-pikok Odpowiedz Link Zgłoś
bo_ob Re: Co to jest wegańskie mięso?! N/t 22.09.20, 12:56 lellapolella napisała: > Chłe, chłe > Tu dla porównania skład kiełbasy śląskiej, także z Lidla, żeby nie było też słabo, ale jednak nieco lepiej tak czy tak wybieram jajecznicę plus sałatkę z pomidorów! Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Co to jest wegańskie mięso?! N/t 22.09.20, 14:41 Lepiej niż mieszanka mielonych pieczarek i białek roślinnych z olejem zabarwiona sokiem z buraka...? Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Co to jest wegańskie mięso?! N/t 22.09.20, 13:03 Kiełbasa śląska to akurat dosyć syfny produkt, a ta z lidla jest podłej jakości. No i to wyrób mięsny, więc trudno porównywać do czegoś, co ma udawać czyste mięso. Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Co to jest wegańskie mięso?! N/t 22.09.20, 13:15 Nie znam się na jakości wędlin, szukałam lidlowego;-P Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Co to jest wegańskie mięso?! N/t 22.09.20, 13:21 Kiełbasa śląska to bardzo dobry produkt, tylko trzeba wiedzieć od jakiego producenta kupować. Np. ta od Szubryta jest bardzo dobra na grilla, a od Niedzielskiego super do gotowania. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Co to jest wegańskie mięso?! N/t 22.09.20, 12:22 aerra napisał(a): > Taka pulpa warzywno-chemiczna, która nie wygląda jak mięso i nie smakuje jak mi > ęso, ale ma udawać mięso. To taki kulinarny odpowiednik dmuchanej lali z sex shopu. Według jej użytkowników prawie takiej samej jak prawdziwa kobieta. No i nie cuchnie potem. S. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 21.09.20, 21:19 co to jest wegańskie mięso? Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 21.09.20, 21:49 Taka Lidlowa, tańsza podróbka wynalazku startupu z Kalifornii, tj. marki Beyond Meat, które w blind testach wychodzi jako nieodróżnialne od prawdziwego mięsa. Dziś spróbowałam i jest pyszne, zastanawiam się czy da się to mrozić. Odpowiedz Link Zgłoś
lady.madrugada Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 21.09.20, 21:52 Jadłam tylko burgery, ale są genialne, za pierwszym razem 3x upewniałam się czy na pewno mąż mi podał moją wersję wege W temacie: burgery mroziłam, były ok. Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 21.09.20, 23:12 Lady, a mięso mielone z tej serii polecasz? Dotychczas próbowałam z Dobrej Kalorii, ale mi nie podeszło. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 21.09.20, 21:54 Ja sie czasem zastanawiam jakim cudem weganie ZAWSZE wiedza, ze to mieso, a miesozercy NIGDY nie wiedza, ze to nie mieso Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 21.09.20, 22:03 Mięso ma charakterystyczny zapaszek czegoś gnijącego, zatęchłego. Jeśli jesz je regularnie, to absolutnie tego nie czujesz (tak samo jak nie czuje się własnego smrodku). Jeśli jesteś wege i dostaniesz do zjedzenia prawdziwe mięso, to momentalnie wiesz, że to to - właśnie przez ten trupi posmak. Beyond Meat albo Impossible Burger smakują w 100% jak mielona wołowina - minus smrodek zgnilizny. Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 21.09.20, 22:04 To tak jak brukselka. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 21.09.20, 22:25 Mi dziecko wege-burgery zaserwowalo, tez twierdzac, ze tego sie nie da rozpoznac. Tzn. najpierw zaserwowala, a potem sie ze mna klocila, ze musial mi ktos powiedziec, ze sa wege, bo ona nie rozpoznaje, to ja tez nie moge A ja nie mowie, ze niejadalne, ale tak zupenie jak miesne to one nie byly. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 21.09.20, 23:11 Ja tak samo, zawsze rozpoznaję (szwagierka jest wege, więc różne eksperymenty jadam czasem - i nawet robię, dla niej, jak się planujemy spotkać). Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 21.09.20, 23:14 Ok, ale domowe eksperymenty a Beyond Meat/Impossible Burger to dwie rozne sprawy To drugie mieso jest stworzone w laboratorium - przeanalizowali po prostu wszystkie zwiazki aromatyczne smazonej wołowiny, teksturę, efekt smażenia/pieczenia/gotowania etc i odtworzyli to samo z protein i tluszczy roslinnych. Impossible Burger ma nawet żelazo hemowe i barwnik z buraka, żeby jeszcze lepiej imitować doznania. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 11:51 Tak, to właśnie miałam na myśli mówiąc: eksperymenty. Nie smakuje to jak dobrej jakości mięso (a jak podłe to nie wiem, bo nie używam podłego) Odpowiedz Link Zgłoś
niemaznaczenia Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 12:01 Tak czy owak smakuje jak trup, zgodnie z wpisami poniżej. Bo mięso to przecież trup I tak się zastanawiam się dlaczego wege ciągle podkreślają, że dana potrawa w smaku prawie się nie rożni od mięsa, czyli od trupa Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 12:08 Generalnie to raczej pozytywne, że się zjada trupy. Jakby trzeba jeść na żywca, to ja osobiście bym zrezygnowała z jedzenia i byłoby mi ciężko. Odpowiedz Link Zgłoś
sabat4 Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 12:18 aerra napisał(a): > Generalnie to raczej pozytywne, że się zjada trupy. Jakby trzeba jeść na żywca, > to ja osobiście bym zrezygnowała z jedzenia i byłoby mi ciężko. Na zywca (na surowo) zwykle jada sie tylko niektore organizmy roslinne, badz kolonie bakterii i grzybow na wydzielinach zwierzecych, zwane serami Odpowiedz Link Zgłoś
sabat4 Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 12:15 niemaznaczenia napisał(a): > I tak się zastanawiam się dlaczego wege ciągle podkreślają, że dana potrawa w s > maku prawie się nie rożni od mięsa, czyli od trupa Moze wielu ludzi po prostu lubi smak pieczonego lub gotowanego trupa? Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 12:49 sabat4 napisał: > > Moze wielu ludzi po prostu lubi smak pieczonego lub gotowanego trupa? No dokładnie, co tu więcej rozkminiać 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 12:47 Teg typu zamienniki jak mięso z watku, to są głównie dla takich osób, które lubią mięso a przestały je jeść z przyczyn ideologicznych i tęsknią za jego smakiem. Sporo takich osób jest wbrew pozorom. One po dłuższym czasie niejedzenia mięsa mogą już nie być w stanie go zjeść, mięso im zaczyna śmierdzieć itp. ale taki burger z Impossible Meat, niby mięsny, ale jednak pozbawiony tego dziwnego, nieprzyjemnego zapachu, już może być ok. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 14:52 >tak się zastanawiam się dlaczego >wege ciągle podkreślają A podkreslają ciągle...? Ja nie zauważyłam. Czasem nie chodzi o smak i aromat, ale np o teksturę; dla mnie chili sine carne- bez mięsa byłoby dziwne, czegoś by brakowało. Sama fasola i kukurydza w pomidorach to nie chili. Musi być jakiś wypełniacz - ciecierzyca albo może wspomniane wege-mielone. Czasem chodzi o aromat, który trudno uzyskać, ale nie smak mięsa bezpośrednio - stąd np wędzona papryka. Poza tym zauważ, że wśród wegetarian są też osoby, które nie mają nic przeciwko smakowi mięsa, ale nie jedzą go z powodów światopoglądowych. Dla nich smarowidło zbliżone konsystencją i aromatem do smalcu to zaleta. Ja chętnie zjem warzywny kotlet, ale wcale nie chcę, żeby smakował jak schabowy z tymi scięgnami, błonami i żyłami w środku, bo to dla mnie ohydne. Tak samo nie oczekuję, że boczniaki w rosole będą smakować jak flaki, bo flaki dla mnie też są ohydne, natomiast gotowane grzyby chętnie zjem. Nie jestem wege. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 15:18 niemaznaczenia napisał(a): > I tak się zastanawiam się dlaczego wege ciągle podkreślają, że dana potrawa w smaku prawie się nie rożni od mięsa A podkreślają ciągle? Przecież duża grupa ludzi wege nie je mięsa, bo ono im po prostu nie smakuje, nie lubią go, nie tęsknią za jego smakiem i nie chcą go sobie imitować. To raczej nie dla nich są przeznaczone takie produkty. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 12:18 Ja nie wiem jak sie nazywa to co jadlam, ale nie byl to domowy eksperyment. Dziecko mialo prace wakacyjna na spozywce i przynioslo do domu. U nas sie gotuje normalnie i po staremu pod tym wzgledem, i jak klade lisc salaty na kanapke to nie nazywam go plasterkiem krakowskiej, zeby lepiej sie poczuc Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 20:00 Mogą być stworzone nawet na księżycu, nie zmieni to faktu, że nie smakują jak mięso. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 21:37 Nadal nie rozumiem problemu - nikt ci nie każe tego jesc Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 21.09.20, 22:38 Coś co nie jest mięsem nie może w 100% smakować jak mięso. Zawsze jest „prawie” , a to różniące poza tym po co weganie imitują w potrawach smak mięsa, skoro nie chcą go jeść. Odpowiedz Link Zgłoś
djhenne Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 21.09.20, 23:10 Bo - uwaga - niektórzy weganie po prostu lubili mięso, ale przestali je jeść. Takie dziwy 😋 Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 21.09.20, 23:21 To brak konsekwencji. Tak samo jak oszukane słodycze. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 21.09.20, 23:24 Niby dlaczego jest to brak konsekwencji? Ja np. lubiłam smak mięsa, czasami lubię sobie zjeść takiego burgera albo sojową parówkę. Chyba lepiej, że wybieram opcję która nie tylko nie generuje cierpienia krowy, ale takze oszczędza wodę, energię i ma pracownikow traktowanych jak ludzie, a nie niewolnicy (wiele osob zapomina o tym, ze przemysł miesny jest wyjatkowo bezlitosny dla osob, ktore w nim pracują). Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 00:04 fragile_f napisała: > Niby dlaczego jest to brak konsekwencji? Ja np. lubiłam smak mięsa, czasami lub > ię sobie zjeść takiego burgera albo sojową parówkę. Chyba lepiej, że wybieram o > pcję która nie tylko nie generuje cierpienia krowy, ale takze oszczędza wodę, e > nergię i ma pracownikow traktowanych jak ludzie, a nie niewolnicy (wiele osob z > apomina o tym, ze przemysł miesny jest wyjatkowo bezlitosny dla osob, ktore w n > im pracują). Wszystkie produkty roślinne są zroszone krwią zwierząt, które giną w czasie siewu, pielenia czy zbiorów. Wszystkie produkty roślinne są zroszone krwią zwierząt ginących z powodu nawożenia czy stosowania środków ochrony roślin. Ty zamykasz na to oczy konsumując te swoje parówki z soi i tofu. S. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 00:14 Powiedz, czy spozycie miesa wpływa jakoś negatywnie na IQ? Bo generalnie takie wnioski mozna wysnuć po tym wątku... Jak sądzisz, co jedzą zwierzęta hodowlane? Jeśli wyprodukowanie 1kg soji to śmierć jednej myszy i szesciu żab, to wyprodukowanie 1kg wieprzowiny do śmierci świni dokłada też X * (jedna mysz + szesc żab). Większość zboża czy soji na świecie jest konsumowana przez zwierzęta hodowlane. Swoją drogą to niesamowite - wątek ma bardzo prosty tytuł - czy jakis produkt mozna mrozić. Gdyby pytanie było o pierogi, to wpisałyby sie 3 osoby na temat. Ale poniewaz wiąże się z niejedzeniem miesa - momentalnie zleciało się stado największych pieniaczy i/lub trolli forumowych. Nikt was nie zmusza do jedzenia tych produktów, powinno was to guano obchodzic, tak samo jak to ze ktos zbiera smieci z lasu, segreguje smieci i oszczędza wodę. Ba, wrecz powinniscie takie akcje popierac, zostanie wiecej miesa dla was, wiec w czym jest problem? Alert jakiś macie, jak Dramatika na hasło "pedofil"? Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 00:33 Powiedz, czy spozycie miesa wpływa jakoś negatywnie na IQ? Bo generalnie takie wnioski mozna wysnuć po tym wątku... Chyba nie spozywanie Ten zachwyt nad czyms co ma smak i konsystencje mokrego zmielonego kartonu jest dziwny Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 00:55 Obydwoje wiemy, że Impossible Burger widziałes tylko na zdjęciu, gazeciarz. Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 04:20 Widze ze masz impossible omamy , moze od tego zatechnietego kartonu ktorym sie tak zachwycasz Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 08:21 @ "ma pracownikow traktowanych jak ludzie, a nie niewolnicy" Dream on. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 16:50 Obejrzyj reportaz z fabryki np. tofurky a potem z tyson meat. Nie bez powodu najwiecej ludzi przekrecilo sie na covid w fabrykach miesa (skrot myslowy) Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 06:37 Dramat, jak żyć po prostu jeszcze można przeżywać, że pasta z fasoli jest nazywana smalcem a jest uwaga.....z fasoli a nie świni. Trzeba się przyzwyczaić, bo muszę Cię zmartwić - tego będzie coraz więcej. Coraz więcej wege kotletów, burgerów, wege mielonych, roślinnych mlek, śmietan i fasolowych smalczyków Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 07:20 O parówkach i kiełbaskach jeszcze zapomniałam Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 13:50 a taka seleryba? nie dość, że nazwa zabawna to jeszcze smakuje jak prawdziwa ryba! Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 23.09.20, 00:27 Nie, smakuje jak seler. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 14:56 Brak konsekwencji, że nie chcesz się przykładać do cierpienia zwierząt, ale chciałabyś mieć na kanapce smarowidło pasujące do kiszonego ogorka...? Czy takim samym "brakiem konsekwencji" jest noszenie np kryształów svarowskiwgo czy innych szkielek zamiast diamentow, jeśli zrezygnujesz z tych drugich z powodu niewolniczej pracy w kopalniach? Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 15:02 Ja noszę Svarovskiego, bo ki się podoba, a nie jako zastępcze diamenty. A mazidłem fasolowym smaruje kanapkę, bo lubię fasolę, jak chcę smalec, jem smalec. Ale nie udaję, że Svarovski to diamenty a mazidło z fasoli to smalec. Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 15:30 A wege tak udają? Na czym to udawanie polega? Przecież jedząc wegańskie burgery mają świadomość, że jedzą wegańskie burgery, bez grama mięsa. Czy twoim zdaniem mówią do znajomych "Jadłem dziś burgera na obiad" a w duchu szyderczo się śmieją "Ale nie z mięsa hahahaha"? Na czym polega to oszustwo i udawanie wg ciebie, bo nie rozumiem twojego problemu? Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 15:39 >A wege tak udają? Na czym to udawanie polega? Przecież jedząc wegańskie burgery mają świadomość, że jedzą wegańskie burgery, bez grama mięsa. Czy twoim zdaniem mówią do znajomych "Jadłem dziś burgera na obiad" a w duchu szyderczo się śmieją "Ale nie z mięsa hahahaha"? Na czym polega to oszustwo i udawanie wg ciebie, bo nie rozumiem twojego problemu? Bo to nie powinno nazywać się "wegański burger" tylko "kanapka z bułki burgerowej z warzywami, sosem i grubym, małym okrągłym plackiem z warzyw". Rozumiesz, zamiast przyznać, że jedzą warzywa z warzywami to nazywają to zupełnie jakby to była potrawa zawierająca mięso. To samo podnosi się do wege smalcu, wege klopsów, wege kotletów, wege mielonego, wege nuggetsów i czego tam jeszcze wege. Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 15:52 Ale gdzie i dla kogo jest tu problem, że to sojowe podłużne coś nazywa się parówkami, oprócz ewentualnie językoznawców? Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 19:32 Podstawowa definicja parówki nie mówi nic o soi. pl.m.wikipedia.org/wiki/Parówka Przy smalcu też nic nie ma to fasoli: pl.m.wikipedia.org/wiki/Smalec Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 19:37 No i czy w związku z tym wegetarianie nie mogą nazywać kiełbasek z tofu parówkami, bo obrażają czyjeś uczucia? Język się zmienia przez cały czas... Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 19:41 milka_milka napisała: > Podstawowa definicja parówki nie mówi nic o soi. > pl.m.wikipedia.org/wiki/Parówka > Przy smalcu też nic nie ma to fasoli: > pl.m.wikipedia.org/wiki/Smalec Ciągle nie wiem jaki problem. Np. nie wszystkie pieluszki są marki Pampers, a przyjęło się nazywać je pampersami. Niezgodne z prawdą, ale w mowie potocznej dopuszczalne. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 21:46 Parówka z soi to jak ekologiczna skóra. Ani to skóra ani ekologiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 19:45 No ale co z tego wynika, że nie mówi? Jakiś problem z tego powstaje dla ciebie, kupiłaś przez pomyłkę parówkę z soi, zamiast zwykłej parówki, czy w czym rzecz? Swoją drogą to właśnie żeby uściślić tę podstawową definicję, przy produktach wege podaje się "parówka sojowa", "wegeburger", "pasztet z fasoli" itp., więc prawdopodobieństwo pomyłki jest raczej znikome... Nadal nie rozumiem o co ci chodzi, ale chyba się poddam, bo to absurdalne się robi, a szkoda mi czasu na językoznawcze dysputy. Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 20:07 Olaboga, ta definicja nawet nie mówi o wędlinie! pl.wikipedia.org/wiki/Par%C3%B3wka_(zabieg_kosmetyczny) Odpowiedz Link Zgłoś
girasole01 Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 21:11 "kanapka z bułki burgerowej z warzywami, sosem i grubym, małym okrągłym plackiem z warzyw" trochę mało praktyczne. Słowo 'burger' powstało po to, żeby na burgery nie mówić "kanapka z bułki z warzywami, sosem i grubym, małym okrągłym plackiem z mielonego mięsa". Gdyby tylko istniało odpowiednie słowo na nazwanie jego wegetariańskiego odpowiednia... Czekaj, mam! Wegeburger. A nie, to przecież OSZUSTWO turzyca napisała: > >A wege tak udają? Na czym to udawanie polega? Przecież jedząc wegańskie bu > rgery mają świadomość, że jedzą wegańskie burgery, bez grama mięsa. Czy twoim z > daniem mówią do znajomych "Jadłem dziś burgera na obiad" a w duchu szyderczo si > ę śmieją "Ale nie z mięsa hahahaha"? Na czym polega to oszustwo i udawanie wg c > iebie, bo nie rozumiem twojego problemu? > > Bo to nie powinno nazywać się "wegański burger" tylko "kanapka z bułki burgerow > ej z warzywami, sosem i grubym, małym okrągłym plackiem z warzyw". Rozumiesz, z > amiast przyznać, że jedzą warzywa z warzywami to nazywają to zupełnie jakby to > była potrawa zawierająca mięso. To samo podnosi się do wege smalcu, wege klopsó > w, wege kotletów, wege mielonego, wege nuggetsów i czego tam jeszcze wege. > Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 20:29 Usmaż jajecznicę na "smalcu" z fasoli i wtedy porozmawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 20:34 Rany, ależ nonsens. Czy jedzącym mięso coś ubywa z powodu tego, że wegetarianie nazwali sobie pastę do kanapek smalczykiem? Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 21:50 Czy pijącym wino coś ubywa z tego powodu, że na butelce napoju że zgnilych jabłek że spirytusem był napis "wino"? Czy kupując lodówkę masz nadzieję że będzie ona chodzić, a po dostawie okaże się że to kuchenka tylko producent nazwał ją "lodówka".? Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 21:55 Ale serio, boli cię, bo ktoś nazwał coś uformowane w kształt parówki parówką? Na opakowaniach tego typu produktów zwykle wielkimi literami stoi, że są WEGETARIAŃSKIE, więc nikt ich nie przemyca na dziale "mięso i wędliny". Świat będzie dużo milszym miejscem, jeśli przestaniemy robić wielkie halo z takich drobiazgów. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 22:01 A co dopiero zrobic z potrawa zwana "golabki" - no przeciez w środku pol gołebia nie ma jak zyc?? Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 21:58 A producenci piwa bezczelnie pisza na butelce "piwo bezalkoholowe", co za swiat Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 21:58 kokosowy15 napisał(a): > Czy pijącym wino coś ubywa z tego powodu, że na butelce napoju że zgnilych jabłek że spirytusem był napis "wino"? Nie, nic im nie ubywa, producenci parówek czy innego smalcu mogą sobie wzorem producentów wina czy innego masła wylobbować, że "parowka" będzie nazwą zastrzeżoną dla produktów z udziałem zwierzęcego trupa. >Czy kupując lodówkę masz nadzieję że będzie ona chodzić, a po dostawie okaże się że to kuchenka tylko producent nazwał ją "lodówka".? a poza tym wszyscy zdrowi? Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 22:38 Owszem, dziękuję. A u ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 23.09.20, 00:16 A jedzącym rośliny coś ubyłoby, gdyby tę pastę do kanapek nazwali po prostu pastą do kanapek? Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 23.09.20, 00:23 Oczywiście, że tak. Nie mogliby bezczelnie irytować ludzi nadmiernie przywiązanych do tego, że parówka musi składać się z mięska. A w tym cała frajda Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 23.09.20, 00:32 Wiesz, jak sie sprawdzi sklad parowek, to niektore sa niemalze wege Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 21.09.20, 23:21 Rozumiem, że przeprowadziłaś już ślepą probę? Ale tak, masz rację, wyzej pisalam o posmaku zgnilizny, faktycznie sztuczne mieso tego akurat nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 21.09.20, 23:27 Naprawdę cię to dziwi? Zawsze mnie dziwi, że kogoś to dziwi 😀 Jem mięso i lubię jego smak, a chciałabym nie jeść ze względu na zwierzęta, wiele wege osób ma podobnie, tylko mają silniejsza wolę, niż ja. I dla takich właśnie osób, które nie chcą jeść mięsa z powodów etycznych, tworzy się tego typu wynalazki. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 00:15 To taka krucjata, cos w stylu "a ja lubie wyrzucac smieci do lasy, wiec nienawidze tych, ktorzy potem ten las sprzątaja" Zero logiki. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennikaktywnosci Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 06:29 milka_milka napisała: po co weganie imitują w potrawach smak mięsa, skoro n > ie chcą go jeść. Bo niektórzy lubią mięso, ale z ideologii nie jedzą. Czyli robią coś bo tak trzeba (w ich przekonaniu), jo eko, bo.... Ja nie lubię od dzieciaka, więc sobie niczym nie zastępuje. Podziwiam tych, co sobie narzucili ten reżim. Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 21.09.20, 22:57 Jeśli jesteś wege i dostaniesz do zjedzenia prawdziwe mięso, to momentalnie wiesz, że to to - właśnie przez ten trupi posmak. Beyond Meat albo Impossible Burger smakują Nie jedz zgnilego Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 21.09.20, 23:15 Każde kupne mięso ma ten posmak, nawet najdroższe. Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 21.09.20, 23:34 W twojej glowie Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 21.09.20, 23:46 fragile_f napisała: > Mięso ma charakterystyczny zapaszek czegoś gnijącego, zatęchłego. Trzeba jeść świeże mięso a nie gnijące czy zatęchłe. To tak jak z rybą. Świeża ryba nie śmierdzi. Naprawdę. S. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 00:07 Ech, no właśnie nie. Nie czujesz tego zapaszku, bo jesz je często. Uwierz mi, wystarczy zrobić przerwę na pół roku i zaczyna śmierdzieć zgnilizną nawet jeśli jest to super eko-sreko szynka 80 pln za kg. Nie jestem jedyna, to powszechny "problem" wśród osob ktore nie jedza miesa i np. przypadkiem zostaja nim poczestowani albo chca sprobować, czy mieso im nadal smakuje, nie chca zrobic przykrosci babci i tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 05:48 Potwierdzam, chocby najswiezsze mieso smierdzi niemiłosiernie trupem. Najgorszy zapach jest w czasie gotowania, ble. I wiem, tez z wlasnego doswiadczenia, ze ktos to mieso jada, tego nie czuje. Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 07:04 Masz duże doświadczenie w wąchaniu trupów? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 07:18 e tam ja nie jem nic mi nie smierdzi. po prostu nie lubie dla mnie odkryciem byly azjatyckie grzyby - konsystencje maja dla mnie miesna a jak sie dobrze przyprawi sa pyszne. Ale moze jestem jakas wyjatkowo niewrazliwa skoro grzyb czy mieso i ja juz nie rozrozniam.. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 07:49 Mój sąsiad, chory na Parkinsona, co jakiś czas czuje w domu zapach benzyny. Żeby go uspokoić, chodzę i obwachuje szachty, klatkę schodową. Lekarz twierdzi że omamy wechowe są często zgłaszane przez ludzi z problemami neurologicznymi. Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 00:30 . Świeża ryba nie śmierdzi. Naprawdę. Swierzy dorszyk pachnie i smakuje morzem Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 00:36 Czyli są jak najbardziej odróżnialne od zwykłego mięsa... Próbowałam Beyond Meat - w ślepej próbie jak najbardziej wyczuwalne, że to nie jest mięso. Może bez materiału porównawczego zwykły mięsożerca może się pomylić i pomyśleć, że to mniej udany burger etc. ale jednak to nie to samo co "nieodróżnialne od prawdziwego mięsa". Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 08:00 Nie mam nic przeciwko wegetarianom, weganom i i podobnym. Niech jedzą to co lubią, co im służy i smakuje. Dziwi mnie tylko ich ciągła propaganda jedzenia roślin i potępianie mięsożerców. Zachowują się tak, jakby ich zakupy nie zużywały wody, energii, pracy. A wyprodukowanie bawełny na jedną koszulkę to setki litrów wogy, ryż wymaga 3000 l na kilogram, a pozyskiwanie ropy i jaj przetwarzanie na paliwa? A masowa produkcja opakowań, plastikowych i papierowych? Dawno już opracowano produkcję mięsa in vitro, ale rozwój tej technologii nikomu się nie opłaca, a producenci mięsa są przeciw, więc nic z niej nie wynika. Jak zwykle, razem z innymi osiągnięćiami nauki, robi się tylko to, co odpowiada bogatym. A biedne zuczki myślą że zbawia świat. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 08:09 Ubrań akurat kupuje malo, jesli juz to glownie w lumpeksie, wiec zly strzal. Mam aktualnie 3-4 pary butow, wliczajac w to sportowe, plus szpilki sprzed lat. Ale to tak na marginesie. Uwazam, ze kazdy powinien robic swoja działkę i mozemy jakos z tego guana wyjsc. Ale nie można tego robic, dopoki jedna strona ma rację (sorry, ale badania naukowe sa bezlitosne: przemyslowa produkcja miesa i nabialu jest bardzo, bardzo zla dla środowiska a do tego po prostu okrutna i to zarówno dla zwierząt, jak i dla pracowników), a druga wysmiewa, bagatelizuje albo po prostu trolluje. Nawet w tym watku to widać - dziewczyna zadała konkretne pytanie a niektorym momentalnie przepalil sie bezpiecznik... Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 23.09.20, 11:45 > Uwazam, ze kazdy powinien robic swoja działkę i mozemy jakos z tego guana wyjsc. Nie. Oszczędzanie wody przez skracanie prysznica i segregowanie śmieci robią dokładnie nic (nie wiem, czy wiesz, że plastiku się praktycznie nie recykluje) poza możliwością brandzlowania się własną zajebistością. Konieczne są rozwiązania systemowe (elektrownie atomowe, samochody na wodór) a tych nie ma i nie będzie, bo Big Oil tego nie chce. Oraz depopulacja, bo nawet najlepsze rozwiązania systemowe nic nie dadzą, jak będzie nas dalej tyle, ile jest. Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 23.09.20, 12:15 No ale jak chcesz zdepopulować tych Azjatów i Afrykanów? Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 23.09.20, 16:51 Nie zgadzam sie z Tobą, przemysłowa produkcja miesa jest jedna z glownych przyczyn aktualnych problemow ze srodowiskiem. Deforestacja, glod, susza, metan, martwa woda w Zatoce Meksykanskiej - to wszystko jest bezpośrednio zwiazane z produkcja miesa i jest to fakt. Jeden stek to 5000 litrow wody. Nie wiem dlaczego niektorzy ludzie wychodza z założenia, ze skoro w Polsce pali sie weglem, to w zasadzie mozna olac wszystko i jeszcze wywozic smieci do lasu. Wieczne czekanie, az "oni" cos zrobia, a wystarczyloby gdyby pol swiata ograniczylo spożycie miesa o 50%... Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 09:07 Mnie osobiście nie chodzi o zbawianie świata i nie wiem, czemu doszukujesz się propagandy w wątku, w którym ktoś zwyczajnie pyta o wegański produkt. Nie wolno o tym rozmawiać, żeby cię nie urazić czy jak? Zresztą, ludzie mają różne argumenty za niejedzeniem mięsa, które do nich przemawiają. Dla mnie np. nie tyle liczy się argument ekologiczny i oszczędność wody itp. a zwyczajnie nie chciałabym przykładać ręki do potwornego cierpienia zwierząt hodowanych w przemysłowych hodowlach. Przecież nie postuluję nawet żeby ludzkość całkowicie przestała jeść mięso, to nierealne. Ale chyba w XXI w., w cywilizowanym świecie, stać nas na to, żeby tym hodowlanym zwierzętom zapewnić lepszy los. I nie pisz, że jesteśmy biedakami i bez codziennego kotleta za 5 zł wszyscy poumierają z głodu, plis, bo to nieprawda. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 12:47 Zabieram głos w dyskusji, nie mam zamiaru jeść fałszywego mięsa więc na pytanie startowe nie odpowiem. Ale ciągle powtarzane argumenty o ochronie środowiska, niezgody na cierpienie zwierząt, zużycie wody i oskarżanie o te "występki" wszystkozercow" pokazuje, że swój wegetarianizm niektórzy traktują jak misję. A przy tym jeżdżą samochodami (setki tysięcy litrów wody), zużywają paliwo (następne setki tysięcy litrów), używają komputerów,, latają samolotami bez istotnej potrzeby i wiele wiele innych czynności obciążających środowisko. Czy któryś weganin chciałby wypuścić wszystkie krowy, świnie, kury i inne hodowlane zwierzęta do lasu, czy raczej je masowo wybić? Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 12:52 "Czy któryś weganin chciałby wypuścić wszystkie krowy, świnie, kury i inne hodowlane zwierzęta do lasu, czy raczej je masowo wybić? " Co to w ogóle za pytanie? Wystarczyłoby przestać je masowo rozmnażać i problem by się rozwiązał, bo te zwierzaki z racji przystosowań są z reguły krótkowieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 12:53 Myślę, że chciałby te istniejące po prostu pozwolić zjeść do końca a dalej nie rozmnażać, dość proste rozwiązanie 😉 Co do reszty się nie wypowiem, nie jestem jakoś specjalnie eko, zależy mi głównie na zmniejszeniu skali cierpienia hodowlanych zwierząt. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 12:53 kokosowy15 napisał(a): > Czy któryś weganin chciałby wypuścić wszystkie krowy, świnie, kury i inne hodowlane zwierzęta > do lasu, czy raczej je masowo wybić? Tak, wegańskie bojówki będą osobiście chodzić po rzeźniach i wykonywać wyroki. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 13:00 Ależ nienienie. Jeżeli to zrobią, to tylko rękami mięsożerców, żeby było kogo oskarżyć o sadyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 13:01 Oczywiście, oczywiście. Jak tam woda po kurczaku? Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 14:35 Moja woda po kurczaku (z włoszczyzna, szafranem) to rosół, a Twoja woda po ciecierzycy to co? Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 14:36 kokosowy15 napisał(a): > Moja woda po kurczaku (z włoszczyzna, szafranem) to rosół, a Twoja woda po ciec > ierzycy to co? Smacznego! Woda po ciecierzycy to tzw. aquafaba. Robi się z niej wegański majonez Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 14:49 Dlatego życzyłem smacznego😃 Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 23.09.20, 12:06 >Woda po ciecierzycy to tzw. aquafaba. Której miejsce jest w kanalizacji, nie na talerzu. (Tak, próbowałam). Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 23.09.20, 12:51 dr.amy.farrah.fowler napisał(a): > >Woda po ciecierzycy to tzw. aquafaba. > > Której miejsce jest w kanalizacji, nie na talerzu. > > (Tak, próbowałam). > Pozwolisz, że to ja będę decydować, co robię z aquafabą? Odpowiedz Link Zgłoś
sabat4 Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 13:02 kokosowy15 napisał(a): > Czy któryś wega > nin chciałby wypuścić wszystkie krowy, świnie, kury i inne hodowlane zwierzęta > do lasu, czy raczej je masowo wybić? Weganie rzadko kiedy sa decyzyjni w takich sprawach. O tym decyduja przedsiebiorcy. Poniewaz te zwierzeta hodowlane rzadko zyja dlugo, to przy wprowadzeniu odpowiedniego ustawodawstwa dosc szybko po prostu przestaliby rozmnazac zwierzeta hodowlane i produkcja by sie wygasila, albo ograniczyla. To jak z paleniem papierosow - teraz pali o wiele mniej osob niz kiedys, ze wzgledow ekonomicznych. Osobiscie jestem przeciwny likwidacji hodowli zwierzat na mieso, zmienilbym jedynie gatunki hodowlane - jest tyle dzdzownic, pedrakow, swierszczy i zukow, ktore moznaby uzyc do wytworzenia miesa, ze po prostu szkoda zabijac w tym celu w miare rozumne ssaki. W dodatku owady sa o wiele ekonomiczniejsze w produkcji, a czytalem, ze i znacznie zdrowsze. Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 13:25 To nie jest mięso, tylko białko, pajacyku. Tak czy owak smród twojego bąka po fasoli pozostanie niedościgniony Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 15:09 >Dziwi mnie tylko ich ciągła >propaganda jedzenia roślin Ale to wątek o produkcie wegetariańskim, jeśli Cie to nie interesuje, to nie wchodź i nie czytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 12:01 Ja się nie mogę przekonać. Ale może dlatego w czasach gdy jadłam mięso nigdy nie była to wołowina i zwierzęce oseski. Gdyby miało udawać wieprzowe może bym się skusiła Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 19:59 > Beyond Meat albo Impossible Burger smakują w 100% jak mielona wołowina - minus smrodek zgnilizny. Trzeba być kompletnie pozbawionym kubków smakowych, żeby twierdzić, że gorzkie i śmierdzące grochem Beyond Meat smakuje jak wołowiny. Ewentualnie znać smak wołowiny wyłącznie z przecenionej paczkowanej mielonki. Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 20:12 Niekoniecznie pozbawionym kubków smakowych, fragile nie je mięsa, więc bardzo możliwe, że smak Beyond Meat odbierać będzie inaczej, niż osoba, która je mięso na co dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 20:29 Skoro fragile nie je mięsa, to skąd wie, że Beyond Meat smakuje jak mięso? Co najwyżej może wiedzieć, że smakuje tak, jak ona sobie fantazjuje o smaku mięsa, na podstawie mętnych wspomnień i uprzedzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 20:42 No i co w związku z tym, że nie je? Taka opinia może być cenna np. dla osoby, która lubiła smak mięsa, ale też nie je go od lat, może będzie miała podobne odczucia. Mnie zachęciła do spróbowania, podobnie inne osoby, które się tu wypowiadały - jednym smakowało, innym nie, rozmawiamy o subiektywnych z założenia opiniach, nie wiem o co tu się oburzać. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 21:07 ...bo kiedys jadlam i lubilam ten smak? Odpowiedz Link Zgłoś
burgundisa Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 21.09.20, 21:55 Ja mroziłam w postaci przesmażonej oraz surowej. Obie formy dobrze się sprawdzają. Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 21.09.20, 22:06 Super, dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 21.09.20, 22:50 startupu z Kalifornii, tj. marki Beyond Meat, które w blind testach wychodzi jako nieodróżnialne od prawdziwego mięsa. Nierozroznialne jak ktos nie ma smaku Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 21.09.20, 22:06 Po co weganom erzac mięsa? 30 deko ekstraktów z grochu i soi podlanych tłuszczem kokosowym i zakonserwowanych sorbinianem potasu za prawie 2 dychy. A wisienka na torcie to aromat wędzarniczy. Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 21.09.20, 22:10 Też się zastanawiam, zamiast wrzucić do buły przesmażony liść kapusty oni wymyślają jakieś burgery i pasztety... Odpowiedz Link Zgłoś
hungaria Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 21.09.20, 22:14 Bo niektórzy zrezygnowali z mięsa z pobudek etycznych, choć lubili jego smak. Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 21.09.20, 22:19 Jakich etycznych? Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 21.09.20, 22:35 Czego nie rozumiesz? Że nie każdemu odpowiada odbieranie życia zwierzęciu, by móc zjeść schabowego? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 21.09.20, 23:41 Przy wykopywaniu marchewki, ziemniaków czy ścinaniu zboża giną tysiące zwierząt. Nie wiem, czym sobie zasłużyły, że nikt o nich nie pamięta. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 07:16 Pamięta. I ma świadomość, że większość produkcji roślinnej to pasza dla zwierząt czyli kilogram mięsa oznacza śmierć krowy/świni/kurczaka plus x*śmierć zwierzątek podczas uprawy roślin. Rezygnując z mięsa oszczędza się życie znacznie większej liczby stworzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 12:33 Ale zwierzęta hodowlane też jedzą rośliny, więc trochę trafiasz kulą w płot 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 15:15 Czy już przeszłaś na fotosyntezę...? Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 21.09.20, 22:16 Nie utożsamiałabym weganizmu ze zdrowym żywieniem, bo to nie jest oczywista korelacja. Z jednej strony to (jak dla mnie) minus, z drugiej plus, bo aktywizuje rynek wegańskich produktów. Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 21.09.20, 22:24 No powiem ci, że jeżeli to dobrze smakuje i imituje smak mięsa, to ja bym była gotowa od czasu do czasu jeść, nawet z tym aromatem wędzarniczym. Bardzo ciężko mi zrezygnować z jedzenia mięsa, smakuje mi (na ogół) i bardzo odczuwam jego brak na dłuższą metę - niestety. Tak że dla mnie niemięso udające mięso to by było super rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 00:21 Ok, ale co Cie to w ogole obchodzi, że ktos wybiera taki produkt? Przecież to jest prywatna sprawa, nikt Ci do gardła nie wciska. Jest masa ludzi grających w FIFA, czy napisalabyś w wątku poświęconym tej grze, ze granie w symulator sportowy jest bez sensu, ze to erzac i tak dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 06:41 fragile_f napisała: > Ok, ale co Cie to w ogole obchodzi, że ktos wybiera taki produkt? Przecież to j > est prywatna sprawa, nikt Ci do gardła nie wciska. > Z prostego pytania wysnulas wniosek, że jest to pierwszy problem mojego życia? Brawo ty 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 07:58 Z jakiegos powodu postanowilas wejsc w watek i napisać ten post Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 12:26 Owszem, z powodu nudy przy porannej kawie 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 12:34 Ta nuda magicznie uaktywnia ci się w każdym wątku dotyczącym wegetarianizmu 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 06:33 Pisało już sporo osób powyżej. Niektórzy lubią ten smak. Ja np. nie lubię, nie ciągnie mnie i przez wiele lat żyłam bez tego rodzaju wynalazków. Ale od pewnego czasu mięsa nie je mój mąż i siostra i oni naprawdę lubili tego typu smaki, więc siłą rzeczy kupujemy teraz wege mięso i testujemy. To z Lidla kupiłam w weekend, zobaczymy jak smakuje Odpowiedz Link Zgłoś
ola_fatyga Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 07:40 cosmetic.wipes napisała: > Po co weganom erzac mięsa? > > 30 deko ekstraktów z grochu i soi podlanych tłuszczem kokosowym i zakonserwowan > ych sorbinianem potasu za prawie 2 dychy. > A wisienka na torcie to aromat wędzarniczy. > Niezly biznes.Ale to nasza, ludzkosci, przyszlosc- wysoko przetworzona pasza z burakow i grochu dla biedakow, prawdziwe mieso dla bogatych. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 09:36 cosmetic.wipes napisała: > 30 deko ekstraktów z grochu i soi podlanych tłuszczem kokosowym i zakonserwowan > ych sorbinianem potasu za prawie 2 dychy. > A wisienka na torcie to aromat wędzarniczy. Moja wątroba ze strachu właśnie schowała się w najdalszym kącie pod łóżkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_fatyga Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 23.09.20, 08:53 cosmetic.wipes napisała: > Po co weganom erzac mięsa? > > 30 deko ekstraktów z grochu i soi podlanych tłuszczem kokosowym i zakonserwowan > ych sorbinianem potasu za prawie 2 dychy. > A wisienka na torcie to aromat wędzarniczy. > Złoty biznes. Syfiasta, wysoko przetworzona żywność warta grosze, bo ileż kosztuje troche grochu i burak plus konserwant z beczki? Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 21.09.20, 22:59 Lidlowa podrobka podlego produktu musi smakowac mega podle Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_s Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 01:06 Ja mam inne pytanie o to vege mięso- ono jest w stałej ofercie lidla? Nie zachodzę tam wcale na zakupy, nie jestem zorientowana w asortymencie. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 08:19 Next Level jest czymś absolutnie obrzydliwym, ani nie smakuje jak mięso, ani jak dobry burger roślinny (tym nie pogardzę). Cuchnie plastikiem i jest dla mnie doskonałym dowodem na to, że ludzie z odpałem ideologicznym na żarcie g...o by zeżarli i zachwalali tylko dlatego, że wegańskie. Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 09:18 Wiesz, ja tego osobiście nie jadłam, więc na temat smaku się nie wypowiem, ale ludzie mają różne gusty kulinarne, czemu zakładasz, że im nie smakuje a chwalą, bo mają odpał ideologiczny, więc zeżrą i gówno? Jak miło tak btw... To jest niesamowite, ile agresji wzbudzają w niektórych mięsożercach weganie i wegetarianie, nawet jeśli żądają niewinne pytania i totalnie nie agitują za niczym. Ciekawa jestem z czego to się bierze. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 09:23 To jeszcze zadaj pytanie, czemu tyle agresji wzbudzają w wegetarianach i weganach ci, którzy mięso jedzą. Na porządku dziennym jest agresywna i napastliwa agitacja i obrażanie ich przy pomocy różnych wyzwisk. Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 09:40 W tym wątku?? Odpowiedz Link Zgłoś
niemaznaczenia Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 09:54 "fragile_f Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 21.09.20, 22:03 Mięso ma charakterystyczny zapaszek czegoś gnijącego, zatęchłego. Jeśli jesz je regularnie, to absolutnie tego nie czujesz (tak samo jak nie czuje się własnego smrodku). Jeśli jesteś wege i dostaniesz do zjedzenia prawdziwe mięso, to momentalnie wiesz, że to to - właśnie przez ten trupi posmak. Beyond Meat albo Impossible Burger smakują w 100% jak mielona wołowina - minus smrodek zgnilizny." Taki wpis od razu ustawia jedzących mięso na właściwej pozycji, nie uważasz? Odpowiedz Link Zgłoś
niemaznaczenia Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 09:56 "konsta-is-me Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 05:48 Potwierdzam, chocby najswiezsze mieso smierdzi niemiłosiernie trupem." Ciekawe sąd autorka tego wpisu ma taką wiedze na temat trupów? Odpowiedz Link Zgłoś
sabat4 Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 10:10 niemaznaczenia napisał(a): > Ciekawe sąd autorka tego wpisu ma taką wiedze na temat trupów? Przeciez trupy sa wszedzie. W prawie kazdym sklepie spozywczym jest dzial z trupami zwierzat, porabanymi na kawalki. Jest bardzo latwo przekonac sie, jaki wydzielaja zapach. Ba - czasem wrecz nie da sie o tym NIE przekonac Odpowiedz Link Zgłoś
niemaznaczenia Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 10:11 Zapach mięsa, albo wędlin. Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 10:05 Czy ja wiem? Ja tak tego nie odbieram, jem mięso, więc faktycznie jem te trupy, to po prostu stwierdzenie faktu. Dla mnie osobiście mięso też ma bardzo specyficzny smak, jestem w stanie zrozumieć, że ktoś kto na stałe z niego zrezygnował, odczuwa to właśnie w ten sposób, tym bardziej, że często się spotykam z taką opinią. Odpowiedz Link Zgłoś
niemaznaczenia Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 10:10 Aby pisać, że coś śmierdzi/smakuje jak trup trzeba mieć jakąś skalę porównawczą, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 10:13 Ale mięso to są właśnie trupy przecież, każdy kto jadł czy wąchał mięso, wie jak smakuje i pachnie trup. Odpowiedz Link Zgłoś
sabat4 Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 10:18 nuclearwinter napisała: > Ale mięso to są właśnie trupy przecież, każdy kto jadł czy wąchał mięso, wie ja > k smakuje i pachnie trup. No wlasnie. To zdumiewajace, jak mozna zapomniec, ze sie wlasnie zjada lape, kark, plecy albo niewymowna czesc ciala jakiegos zwierzatka To pieczony lub gotowany fragment trupa. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 10:25 sabat4 napisał: jak mozna zapomniec, ze sie wlasnie zjada lape, ka > rk, plecy albo niewymowna czesc ciala jakiegos zwierzatka > To pieczony lub gotowany fragment trupa. Cóż powiedzieć o ludziach, którzy zamiast przyrządzić jakieś normalne posiłki warzywne, usiłują z wege składników zrobić imitację pieczonego trupa? 😂😂😂 Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 10:30 Można też mieć świadomość, że je się trupy, o zgrozo lubić ten smak i nie zadowalać się w związku z tym "normalnym posiłkiem warzywnym". Ja jestem taką straszną, przedziwną osobą, która chętnie zje wege składniki imitujące pieczonego trupa. Odpowiedz Link Zgłoś
sabat4 Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 10:40 iwoniaw napisała: > Cóż powiedzieć o ludziach, którzy zamiast przyrządzić jakieś normalne posiłki w > arzywne, usiłują z wege składników zrobić imitację pieczonego trupa? 😂😂😂 Tez mnie to bawi / dziwi. Jest mnostwo aromatycznych i smacznych potraw z warzyw, ktore nie musza imitowac zwlok swini, krowy czy kury Ale to taka kulturowa spuscizna, co kto tam lubi. Ja miesa nie jem, ale nie wyobrazam sobie karmic psa czy kota jakimis zastepczymi potrawami. Zaluje ze nie upowszechnila sie hodowla robakow czy swierszczy, bo samo zabijanie istot zywych nie budzi we mnie az takiego buntu, jak zabijanie stworzen z grubsza swiadomych swego istnienia. Kocham psy, ale zdaje sobie sprawe z tego, ze taka swinia co najmniej konkuruje z nimi intelektem, a w niektorych badaniach wrecz je przerasta. Zwyczajnie zal mi tych stworzen w rzezniach, ktore widza, ze ida na smierc i usiluja jej za wszelka cene uniknac. Na filmach z rzezni widac ta panike w ich oczach, cierpienie i drgawki / prezenie sie konajacego ciala. Zawsze wyobrazam sobie widzac te sceny, co nasi etycy i filozofowie by powiedzieli, gdyby z naszej planety porywano ludzi na hodowle miesna dla wysoce inteligentnych kosmitow Byc moze we wszechswiecie istnieja istoty przerastajace nas intelektem tak dalece, jak my przerastamy swinie? Czy w takim razie taka genialna kreatura z kosmosu moglaby sobie zrobic rosol z sabata4 i tlumaczyc, ze to w koncu byl tylko zwykly, glupi czlowiek? Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 16:44 Obraza Cie stwierdzenie faktu? Przeciez mieso to martwe ciało zwierzecia, jedzac je jesz właśnie trupa, o charakterystycznym zapachu, ktory dla ludzi odzwyczajonych jest smrodkiem. Nie ma tu nic obrazliwego. To tak, jakby ktos sie obrazil, bo uslyszal ze kozi ser wali stara skarpeta - no kurcze, wali tylko jak sie czesto taki ser je, to czlowiek sie przyzwyczaja. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_fatyga Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 23.09.20, 10:15 milka_milka napisała: > To jeszcze zadaj pytanie, czemu tyle agresji wzbudzają w wegetarianach i wegana > ch ci, którzy jedza mieso A powinni byc tacy pozytywnie nastawieni do świata...Chyba brak podstawych witamin z grupy B. Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 23.09.20, 10:20 Jak na razie to w tym wątku to mięsożercy pokazują mega frustrację i uprzedzenia, więc nie za bardzo twoja teza się trzyma kupy. Ps. Jestem mięsożercą. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_fatyga Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 23.09.20, 11:28 >Jak na razie to w tym wątku to mięsożercy pokazują mega frustrację i uprzedzenia Sądzę wręcz przeciwnie. Napisanie, że to jest wysoko przetworzona żywność (syfiasta) jest napiasaniem prawdy, a nie uprzedzeniem. Tak samo bym npisała o kupnych lidlowskich pulpetach z trupa. Odpowiedz Link Zgłoś
sabat4 Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 23.09.20, 10:28 ola_fatyga napisała: > milka_milka napisała: > > > To jeszcze zadaj pytanie, czemu tyle agresji wzbudzają w wegetarianach i > wegana > > ch ci, którzy jedza mieso > > > A powinni byc tacy pozytywnie nastawieni do świata...Chyba brak podstawych wita > min z grupy B. To kwestia punktu widzenia. Kiedys tez dostrzegalem "agresywnych wegan", teraz wydaje mi sie, ze to uwagi milosnikow miesa sa czesto chamskie i pozbawione kultury. To dotyczy percepcji ogolnie, widzimy glownie ataki ludzi, ktorzy posiadaja odmienne poglady polityczne, spoleczne, wyznaja inne wartosci itd. Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 23.09.20, 10:35 Prawda. Ale w tym wątku to mięsożercy wypadają zdecydowanie gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 23.09.20, 10:41 Podzielam opinię, że przemysłowa hodowla zwierząt jest nieetyczna i niehumanitarna. Dlatego należy rozwijać i rozszerzać hodowlę w takich krajach jak Argentyna/Brazylia/Australia/RPA/USA(Teksas), gdzie zwierzęta są cały rok na świeżym powietrzu, praktycnzie na wolności a jakość mięsa jest bardzo wysoka. Odpowiedz Link Zgłoś
hungaria Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 23.09.20, 11:59 No, tylko nie da się w nieskończoność karczować dżungli amazońskiej oraz innych lasów po to, żeby robić miejsce na kolejne pastwiska czy uprawy soi na paszę. Tzn można, ale skutki będą opłakane. Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 23.09.20, 12:11 Dżunglę amazońską karczuje się właśnie pod uprawy soi i innych roślin przemysłowych jak palma olejowa, natomiast hodowlę prowadzi się na naturalnych obszarach trawiastych jak pampa w Argentynie albo Mato Grosso w Brazylii. W Teksasie albo Australii dżungla też nie rośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
niemaznaczenia Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 09:29 Po lekturze wpisów na forach i portalach, agresja cechuje przede wszystkim "ideologicznych" wegan i wegetarian. "Trupożercy", "zjadacze ścierwa", "mordercy planety" itp. epitety są powszechne. No to oni zwykle zaczynają agresywne wątki. Swoją drogą fałszywe jest już samo określenie "mięsożercy", bo dieta z udziałem mięsa nie wyklucza nabiału i roślin, co więcej rośliny są wręcz obowiązkowym składnikiem niemal każdej potrawy z udziałem mięsa. Nawet te nieszczęsne burgery jada się z sałatą, ogórkiem cebula czy czy innymi warzywami, jak kto lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 09:39 No ok, na 100% są jacyś agresywni weganie i wegetarianie, ale ja pytam konkretnie o ten wątek? Gdzie tu jakaś agresja wegetarian i w czym się ona objawiła? Czy te ataki ludzi, którzy jedzą mięso, to są takie ataki na wyrost, bo trzeba zadać cios z wyprzedzeniem, zanim jeszcze ktoś ich zaatakuje? Odnośnie słowa "mięsożercy" - mnie osobiście ono nie obraża, ot po prostu słowo opisujące osobę jedzącą mięso, łatwiej i szybciej to napisać. A akurat jedzenie mięsa jest cechą, która odróżnia taką osobę od wegetarian/wegan, więc nazwa na tym się skupia. Nie doszukuję się w tym ideologii ani chęci obrażenia mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 09:43 "Ataki na ludzi, którzy NIE jedzą mięsa" miało być, zasugerowałam się twoim wpisem, że to wegetarianie/weganie zawsze obrażają jedzących mięso. Odpowiedz Link Zgłoś
niemaznaczenia Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 09:47 "Wszystkożerca", równie łatwo napisać. Ataków na wegetarian tutaj nie zauważyłam, natomiast teksty o "trupim odorze" tak. Zastanawia mnie poza tym to co napisała cosmetic.wipes o składzie takich erzatzów. Obecnie wegetarianie mogą sobie pozwolić na bycie eko. Ciekawe jakby to było gdyby większość populacji przeszła na wege. Wtedy mało kto mógłby sobie pozwolić na niepryskane ekowarzywa od zaufanego rolnika. Pewnie ci najzamożniejsi, reszta jadłaby soję z upraw przemysłowych. Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 10:02 Ale "wszystkożerca" sugeruje jak dla mnie, że jesz totalnie wszystko, nie wiem, czy to tak lepiej brzmi? Trochę jak "padlinożerca" jak dla mnie 😉 Kluczowa cecha odróżniająca w tym sporze to jedzenie/niejedzenie mięsa, więc nie dziwi mnie, że nazwa na tym akurat się skupia. Ale nazwa jest dla mnie mało istotna, ani wszystkożerca, ani mięsożerca nie jest dla mnie obraźliwy. Te teksty o trupim odorze też mnie nie ruszają, jestem w stanie to zrozumieć, skoro dla mnie, osoby, która je mięso i lubi jego smak, mięso wydziela specyficzny zapach, no to cóż, tym silniej musi to odczuwać osoba, która tego mięsa w ogóle nie je. To nie jest jakieś obraźliwe z założenia, to czyste stwierdzenie faktu i często się spotkałam z takimi opiniami wegetarian czy wegan - mięso dla nich śmierdzi, cóż zrobić. W to że większość populacji przejdzie na wege absolutnie nie wierzę. To się nie stanie nigdy. Moim zdaniem byłoby super, jakby po prostu spożycie mięsa spadło, hodowle były mniejsze i bardziej cywilizowane a zwierzęta traktowane humanitarnie. Obecnie mięso jest absurdalnie wręcz tanie, co też wiele mówi o jego jakości, aromat dymu wędzarniczego to przy tym pikuś. Odpowiedz Link Zgłoś
sabat4 Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 10:04 niemaznaczenia napisał(a): > Pewnie ci najzamożniejsi, reszt > a jadłaby soję z upraw przemysłowych. Ci niezamozni i tak jedza soje z upraw przemyslowych, ktora stanowi znaczna czesc tanich, marketowych potraw "miesnych". Odpowiedz Link Zgłoś
niemaznaczenia Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 10:12 No to będzie to nie część, tylko 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 10:04 niemaznaczenia napisał(a): > Obecnie wegetarianie mogą sobie pozwolić na bycie eko. Ciekawe jakby to było gd > yby większość populacji przeszła na wege. Wtedy mało kto mógłby sobie pozwolić > na niepryskane ekowarzywa od zaufanego rolnika. Pewnie ci najzamożniejsi, reszt > a jadłaby soję z upraw przemysłowych. Ale przecież na świecie są miliony niezamożnych wegetarian. A wegetarianie wbrew mniemaniu nie jedzą wcale tak dużo soi; przecież te wszystkie beyond burgery to raczej propozycja dla ludzi, którzy chcieliby zmienić dietę, a się boją, niż dla kogoś, kto nie lubi smaku mięsa i nie tęskni za nim w żadnej postaci. A temat dostępności cenowej kuchni wegetariańskiej był tu ostatnio szeroko omawiany. Odpowiedz Link Zgłoś
hungaria Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 10:13 W takich Indiach sa ich setki milionow od pokolen, a soi w kuchni indyjskiej nie uswiadczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
niemaznaczenia Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 10:30 W Indiach ponad prawie 80% populacji żyje na wsi i a 60% zajmuje się uprawą roli, z czego znaczna większość na własny użytek. Proponujesz modeli indyjski? Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 23.09.20, 09:20 Oraz żyje w klimacie, w którym wszystko rośnie przez cały rok jak oszalałe. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 09:53 nuclearwinter napisała: > Odnośnie słowa "mięsożercy" - mnie osobiście ono nie obraża, ot po prostu słowo > opisujące osobę jedzącą mięso, łatwiej i szybciej to napisać. A akurat jedzeni > e mięsa jest cechą, która odróżnia taką osobę od wegetarian/wegan, więc nazwa n > a tym się skupia. Nie doszukuję się w tym ideologii ani chęci obrażenia mnie. Różnica polega na czym innym. My mamy dietę urozmaiconą, nie mięsną. Jesteśmy wszystkożercami a nie mięsożercami. Nazywać nas mięsożercami to tak, jakby wegetarian nazywać sojożercami. S. Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 10:10 No ok, ale czy nazwa mięsożerca jest w jakiś sposób obraźliwa? Mnie osobiście nie obraża ani trochę. To jest to, co odróżnia mnie od wege, więc nie dziwię się, że akurat tę cechę podkreślają. Ja też nie jem wszystkiego tak btw 😉 "Wszystkożerca" chyba jest dla mnie bardziej obraźliwy nawet, sugeruje że zjem wszystko, nawet jakieś niejadalne śmieci 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 12:04 Nie jest obraźliwa. Jest nieprecyzyjna. Jak wegetarianina nazwiesz chociażby tym sojożercą to podnosi krzyk. (Mnie osobiście mięsożerca nie obraża, lubię mięso ) Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 12:06 aerra napisał(a): > Nie jest obraźliwa. Jest nieprecyzyjna. > Jak wegetarianina nazwiesz chociażby tym sojożercą to podnosi krzyk. > Bez przesady Ja uznam tę nazwę po prostu za nieprecyzyjną, soi jem niewiele i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 12:23 Ale "wszystkożerca" też jest nieprecyzyjny, to bardzo ogólnikowa nazwa przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 12:34 Pewnie, że ogólnikowa, ale od biedy można się zgodzić Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 12:03 To prawda, można nazwać jedzących mięso wszystkożercami, zgadzam się. Skąd zatem w tym wątku biadania owych nad tysiącami zwierząt, które giną podczas uprawy i zbioru warzyw i zbóż, skoro sami je jedzą? Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 08:28 Że co?????? Hahahaha weganskie mięso ? To co jak plus ujemny? Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 10:32 Ech, chciałam tylko zapytać o mrożenie, a tu taka jatka.. Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 10:36 Zapomnij, nie da się rozmawiać o wege jedzeniu bez jatki 😄 Ta jest i tak dość skromna, przynajmniej na razie... Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 12:04 Tak, ja też uważam, że były gorsze. W sumie dobrze, że założyłaś ten wątek- była okazja zbadać nastroje Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 13:24 Pamietacie post o jedzeniu do pociagu.....tak sie działo. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 15:23 Dajmy "wege kanapka w pociągu - czy można poprosić o przyniesienie przez kelnera do przedziału? ". Idźmy na rekord! Odpowiedz Link Zgłoś
husmus Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 11:12 ludzikmichelin4245 napisał(a): > Ech, chciałam tylko zapytać o mrożenie, a tu taka jatka.. Niestety, polska mentalność. Dziadek jadł mięso, ojciec jadł, to czemu ja mam nie jeść. Dziadek lał babę/dzieci/zwierzęta/palił śmieci, to i ja im pokażę, kto tu rządzi. Nie będą nam tu "geje, cykliści i wegetarianie" cudowali w naszym pełnym katolickiej miłości kraju. "Mięso" smaczne, niestety nie mroziłam, więc nie pomogę. Zużywam na bieżąco. Odpowiedz Link Zgłoś
xv3ganx Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 15:56 Wiec odpowiem Tak, bez problemu mozna. Probowalem rowniez zamrozic upieczone, jednak nie sa wtedy juz takie same. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 11:59 Sprawdź skład. Zakładałabym, że tego mrozić nawet nie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
bo_ob Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 22.09.20, 11:59 nie ma czegoś takiego jak wegańskie mięso, mięso z natury rzeczy jest pochodzenia zwierzęcego mogą być tylko imitacje mięsa Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia555 Re: Wegańskie mięso z Lidla Next Level 23.09.20, 10:31 Nie mroziłam, ale jadłam (niekoniecznie było z Lidla, ale pewnie podobna marka). Przy obróbce dziwnie pachnie, ale bardzo dobrze smakuje np. w spagetti po bolońsku☺️ Odpowiedz Link Zgłoś