Dodaj do ulubionych

Kwarantanna a pracodawca

10.10.20, 09:11
Dziewczyny pewnie sporo z Was było w takiej sytuacji jak ja wczoraj więc proszę o radę. Wczoraj otrzymałam telefon z sanepidu z informacją że cała nasza rodzina tzn domownicy zostali objęci kwarantanną. Ja byłam w trakcie przygotowywania imprezy, która miała odbyć się dziś a z której musiałam zrezygnować. Zdenerwowałam się na maxa i po prostu nie dopytałam jak to się ma do pracodawcy. Jak już ochłonęłam próbowałam dodzwonić się do sanepidu ale bezskutecznie. Pracodawcę poinformowałam telefonicznie od i do kiedy będę przebywała na kwarantannie. I teraz pytanie jak usprawiedliwić tą nieobecność w pracy? Czy sanepid coś mi prześle czy od razu firmie? Czy ja może muszę z sanepidu odebrać jakieś potwierdzenie? Jak to będzie wypłacone?
Obserwuj wątek
    • memphis90 Re: Kwarantanna a pracodawca 10.10.20, 09:24
      www.zus.pl/o-zus/aktualnosci/-/publisher/aktualnosc/1/informacja-o-uprawnieniach-do-swiadczen-z-powodu-poddania-sie-kwarantannie-lub-izolacji/2534641
    • joszka30 Re: Kwarantanna a pracodawca 10.10.20, 09:25
      na stronie ZUS-u ponoć umieszczone jest oświadczenie dla pracodawcy -można je wypełnić. Informację o kwarantannie możesz dostarczyć 3 dni po jej zakończeni- tak mówiła mi pani z sanepidu. Ja mimo kwarantanny pracuję- to już do dogadania z pracodawcą, nie trzeba ponoć iść na L4-. O ile, oczywiście ma się możliwość pracy zdalnej. Decyzja- raz mi powiedziano, że przyjdzie mailem, w innym sanepidzie, że poleconym. Do tej pory nic nie dostaliśmy- a siedzimy od czwartku ubiegłego tygodnia
      • oazaspokoju22 Re: Kwarantanna a pracodawca 10.10.20, 19:26
        A SMS-a otrzymałaś aby zainstalować aplikację?
        • joszka30 Re: Kwarantanna a pracodawca 10.10.20, 19:41
          Tak, + policja
          • oazaspokoju22 Re: Kwarantanna a pracodawca 10.10.20, 19:56
            Od razu? Bo ja jestem na kwarantannie od wczorajszego popołudnia i nie otrzymałam ani SMS ani nie było policji. O kwarantannie zostałam poinformowana telefonicznie przez sanepid oraz wychowawcę poprzez edziennik.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka