Dodaj do ulubionych

znudziło mnie

11.10.20, 11:23
Znudziły mnie biele i szarości. Mniej więcej w tym stylu robiłam dom, mniej więcej w tym stylu większość robi dom (patrz rzeczy z ikei) i dla mnie już wieje nudą. Wtedy mi się wydawało, że właśnie w takim wystroju będzie czysto i będzie można odpocząć. Teraz na to patrzę to wydaje mi się smutne i mnie denerwuje. Zaczęłam zmieniać i jeden pokój już ma granatową kanapę, granatową szafkę i dodatki z wikliny. Natomiast drugi pokój karnisze miedziane, zielone dywaniki i myślę co dalej, pewnie wybiorę zieloną roślinną tapetę, zielone poduszki i jakieś kolory złote. Oczywiście wszystko powoli. Od razu mi lepiej. Potrzebuję żywych kolorów. Nie wiem co się ze mną stało. Komus też tak się odmieniło?
Obserwuj wątek
    • pade Re: znudziło mnie 11.10.20, 11:29
      Jak patrzę na ikeowskie inspiracje, to tam jest tyle napierdzielonych kolorów, wzorów, przedmiotów, że nijak mi się to ze skandynawskim minimalizmem nie kojarzy.
      Poza tym, biel, czy tam szarość, drewno, to jest baza. Do tego dobiera się kolor przewodni, dodatki, itd.
      W życiu nie zostałabym przy samej bieli i szarości, przecież to wygląda jak gabinet stomatologa.
      • milva24 Re: znudziło mnie 11.10.20, 11:36

> Poza tym, biel, czy tam szarość, drewno, to jest baza. Do tego dobiera się kolo
        > r przewodni, dodatki, itd.
        > W życiu nie zostałabym przy samej bieli i szarości, przecież to wygląda jak gab
        > inet stomatologa.

Ja mam właśnie ściany białe, narożnik szary (ale na nim kolorowe poduszki, dwa zestawy w zależności od sezonu), drewniane meble, kolorowy obraz itp. To samo w sypialni. Ściany po pierwsze lubię białe, po drugie przy msłych pokojach to sensowny wybór bo jak kupiliśmy je parę lat temu jeden pokój był fioletowy i wyglądał jak ciemna nora.
      • pingus Re: znudziło mnie 11.10.20, 11:37
        no to bardziej mi może chodziło o skandynawski minimalizm, irytuje mnie, a podobał mi sie tak bardzo, uległam modzie
        • yuka12 Re: znudziło mnie 11.10.20, 12:28
          My mamy jeden pokój w skandynawskim minimalizmie i jest to jedyny pokój, w którym wszyscy się dobrze czują 😄. Ale sam pokój nie jest bardzo duży i spełnia kilka funkcji, więc pomimo skromnego wyposażenia i niemal pustych białych ścian tętni życiem.
          Ale fakt - nie chciałabym, żeby cały dom tak wyglądał.
    • kasiaabing Re: znudziło mnie 11.10.20, 11:34
      Po prostu teraz weszła nowa moda na mocne kolory, zielenie, granaty, roślinne tapety. Czyli krótko mówiąc weszła z jednej mody w drugą.
      • skat_0 Re: znudziło mnie 11.10.20, 11:43
        I rudy teraz, a szary i tak dlugo sie utrzymal po beżykach i venge 😀
        • wrotek0 Re: znudziło mnie 12.10.20, 12:24
          Ja urządzałam dom u schyłku beżyków i wenge (dominowały wtedy np. w kaflach) i w początkach szarości. Ponieważ najlepiej się czuję w ciepłych i nie za intensywnych kolorach, to takie u nas dominują. Nadal czujemy się w nich dobrze i przy malowaniu w przyszłym roku pewnie większość barw powtórzymy. Soczyste barwy widzę tylko w niewielkich dodatkach , u mnie akcenty kolorystyczne "robi" zieleń.
      • la_felicja Re: znudziło mnie 11.10.20, 18:24
        Jednolita szarość a la więzienna cela wychodzi z mody? Szkoda, bo mnie się to nigdy nie podobało, a to co modne też mi się od razu przestaje podobać, więc mogłam się do woli naśmiewać z niewolników (a raczej niewolnic) beznadziejnej mody.

Mam tylko nadzieję, że nie wejdzie zbyt szybko moda na soczyste żółcie, seledyny i oranże, bo to mi się akurat podoba i w takim stylu chciałabym urządzić mój dom w przyszłym roku. Ale jak to się stanie super modne, to cóż - od razu przestanie mi się podobać i będę musiała poszukać innego stylu...
        • snakelilith Re: znudziło mnie 11.10.20, 18:29
          la_felicja napisała:

> Ale jak to się stanie super modne, to cóż - od razu przes
          > tanie mi się podobać i będę musiała poszukać innego stylu...

Acha, czyli nie masz żadnego stylu, a jesteś tylko niewolnikiem antymody. big_grin
          • la_felicja Re: znudziło mnie 11.10.20, 20:23
            No niezupełnie, wybieram sobie, to co mi się podoba, ale kiedy widzę że to się zbiega z modą - wtedy wybieram coś innego, co również mi się podoba - możliwości jest wiele.
            Może gdybym absolutnie oszalała na punkcie jakiegoś stylu/koloru, który poźniej okazałby się modny, to może jakoś bym się pogodziła z tą jego popularnością...

W sumie z fioletem tak miałam.

Tyle, że kiedyś nawet jak coŚ było modne, to jednak nie było tego owczego pędu, że WSZYSCY to mieli. Może dlatego, że ludzie mieli mniej pieniędzy i nie uznawali przemalowywania całego, niedawno odnowionego domu i wymieniania mebli tylko dlatego, ze moda sie zmieniła.

A może dlatego, że nie traktowali mody tak poważnie i bardziej ufali własnym gustom niżwymysłom "autorytetów"

Od kilku lat ludzie pacykują wszystko na szaro, jakby chcieli przerobić świat na jedno wielkie więzienie, magazyn czy inny bunkier.
            • snakelilith Re: znudziło mnie 11.10.20, 21:10
              No wiesz, na temat mody można mieć różne zdanie, ale decydować się na coś innego niż nam się podoba, bo akurat jest to modne i nie chcemy by ktoś podejrzewał nas o owczy pęd, zabrzmiało trochę śmiesznie.To też jakiś przymus z zewnątrz, nie uważasz? wink
              Ja jestem wielką wielbicielką stylu scandi i było mi całkowicie obojętne, że ktoś urządza sobie tak mieszkanie z powodu mody. U mnie tak było, jest i będzie niezależnie od mody, choć mój styl jest zindywidualizowany, znaczy wybieram tylko kolory, które lubię i w których mi dobrze. Jeżeli ktoś czuje się jednak dobrze w szarym, bo uważa ten kolor za odprężający, to czemu nie? Dla mnie styl skandynawski to kolory skandynawskiej natury i szarość oraz biel grają tam ważną rolę, ale nie jedyną.

A na dole różne odcienie szarości znalezione na duńskiej plaży. wink
              • la_felicja Re: znudziło mnie 12.10.20, 22:02
                Nie wiem, czy z zewnątrz, czy snobizm z wewnątrz, czyli nie chcę być taka jak te tumany...tak, wiem, jedno i drugie naganne.
                Te niby szarości z duńskiej plaży - fajne...tyle, ze to nie tylko szarości, ale też beże, brązy, rozbielony granat - podoba mi się taka kolorystyka. Wnętrze urządzone w takich odcieniach na pewno działałoby na mnie kojąco. To jednak zupełnie co innego niż ta jednolita, stalowa szarość w stylu drzwi do magazynu, jaka ostanio króluje...właściwie wszędzie, zarówno we wnętrzach, jak i na zewnątrz.
                • black.emma Re: znudziło mnie 12.10.20, 22:11
                  Czyli jak ktoś lubi akurat szarość to tuman, a jak oranż to bystrzak? Dobre...
        • ada.maris Re: znudziło mnie 12.10.20, 12:43
          la_felicja napisała:
          >
          > Mam tylko nadzieję, że nie wejdzie zbyt szybko moda na soczyste żółcie, seledyn
          > y i oranże, bo to mi się akurat podoba i w takim stylu chciałabym urządzić mój
          > dom w przyszłym roku. Ale jak to się stanie super modne, to cóż - od razu przes
          > tanie mi się podobać i będę musiała poszukać innego stylu...

Muszę Cię zmartwić, bo o ile moda na szarości i scandi gdzieś sobie trwa w internatach, to jednak u Polaków w domach królują te zolcie, seledyn i inne oranze, wiec nie będziesz miała wyjątkowo i pod prąd.moda kreowana, a rzeczywistość to są różne rzeczy.
          • la_felicja Re: znudziło mnie 12.10.20, 22:06
            No to krzepiące, że rodacy podążają za własnymi upodobaniami i nie dają się zwariować modnym projektantom.

Nie muszę mieć wyjątkowo i pod prąd. Nie przeszkadza mi, że mój gust przypadkowo pokrywa się z gustami innych ludzi. Ludzi, którzy urządzają mieszkania tak, jak im się podoba, a nie tak , jak jest MODNIE i na topie.
    • alpepe Re: znudziło mnie 11.10.20, 11:34
      To, co opisałaś, wygląda ja obecna moda wnętrzarska.
      • pingus Re: znudziło mnie 11.10.20, 11:38
        Acha czyli ulegam modzie po raz drugi
        • snakelilith Re: znudziło mnie 11.10.20, 12:08
          Skandynawski minimalizm to nie jest tylko szarość z bielą. Jak człowiek przejedzie się raz do Skandynawii od razu zauważy, że owszem biel i szarość to baza, ale do kombinowania z kolorami natury jak naturalne drzewo, niebieski, zielony, czerwony i bardzo często też żółty albo ocieplone złotem, choć wszystko ma trochę rozbielony, jasny charakter.
          Więc dokładając koloru intuitywnie robisz prawdziwy scandi look.
          • skat_0 Re: znudziło mnie 11.10.20, 12:16
            Ja się zastanawiam skąd to pojęcie skandynawski minimalizm się wzięło? Bo style Dk i Se i No się różnią, wspolna chyba jest miłość do drewna i światła
            • snakelilith Re: znudziło mnie 11.10.20, 12:31
              Może właśnie z tego wspólnego zamiłowania do prostej formy, światła i współpracy z naturą. Skandynawowie mają wrodzony talent do eleganckiego dyzajnu. Wiele domów to architektonicznie prawdziwe dzieła sztuki. Wiadomo, wprawione oko rozróżni nieco fantazyjny styl duński od surowo rustykalnego norweskiego, ale obu stylom daleko do dekadencji spotykanej w innych częściach Europy. Choć na południu też mamy często uproszczone formy, tylko ornamentyka jest ciut inna.
          • pingus Re: znudziło mnie 11.10.20, 12:35
            no właśnie dla mnie za mało tego koloru na tych zdjęciach
            • pingus Re: znudziło mnie 11.10.20, 12:40
              dobra trzecie jest ok, ale ile można tych białych mebelków i kanap, i jeszcze jasne podłogi i okna, nie, tak jakby przedmioty miały udawać że ich nie ma, żółta poduszka to na zdjęciu jest widoczna, ale jak siedzisz w takim pokoju i opierasz się o tę poduszkę to jednak otoczenie pozostaje jasne, bezpłciowe
            • snakelilith Re: znudziło mnie 11.10.20, 12:45
              O ilości koloru decydujesz sama, chciałam tylko pokazać, że pomyłką jest organiczanie się do bieli i szarości. I jak napisałam, charakterystyczyne dla candi są nie tylko kolory wnętrza, a cała architektura pozwalająca wejść kolorom z zewnątrz do wnętrza, jak masz za wielgachnym, niezasłoniętym oknem zielone drzewa, niebieskie morze, albo czerwone dachy sąsiednich domów, to nie bałaganisz sobie całości masą kolorowych dodatków. Ale my często nie mamy takich warunków więc u nas takie rozwiązania nie zawsze funkcjonują.
      • milva24 Re: znudziło mnie 11.10.20, 11:39
        Też to zauważyłam, przy czym ja jestem zwolenniczką solidnych rzeczy na lata i nie lubię zmian więc baza u mnie musi być neutralna. Z dodatkami (poduszki, zasłony, świeczki itp.) sobie poeksperymentować.
    • liliawodna222 Re: znudziło mnie 11.10.20, 11:44
      Cóż, nigdy mi nie podobal mi sie lansowany z uporem maniaka ten bialo-szary styl. Moje mieszkanie bylo, jest i bedzie wesole, kolorowe i przede wszystkim przytulne. Podążanie za modą w przypadku urzsdzania mieszkania jest wedlug mnie nieporozumieniem.
      • pingus Re: znudziło mnie 11.10.20, 11:50
        robiłam to zupełnie nieświadomie, wcześniej dawno temu miałam wszędzie beże i brązy, potem biel i szarość, no to teraz weszłam w kolor big_grin
        • liliawodna222 Re: znudziło mnie 11.10.20, 14:54
          I fajnie smile Natomiast osobiście wystrzegałabym sie takich super modnych motywów, jak chociażby wszechobecne liście monstery wink
          Uważam, ze mieszkanie powinno miec swój własny, niepowtarzalny i oryginalny styl.
        • black.emma Re: znudziło mnie 12.10.20, 22:13
          Akurat szarość i biel to jest świetna baza do kolorów. Jakichkolwiek właściwie.
    • heca7 Re: znudziło mnie 11.10.20, 11:50
      Niebieskie i zielone pokoje to żadna nowość.
      A mam wrażenie, że tapety w wielkie zielone liście zaczynają już wychodzić z mody.

pl.pinterest.com/pin/712694709765886547/?nic_v2=1a2B3VaJB
      pl.pinterest.com/pin/91972017371437340/?nic_v2=1a2B3VaJB

I zielone
      pl.pinterest.com/pin/188729040623022789/?nic_v2=1a2B3VaJB
      pl.pinterest.com/pin/398850110752581608/?nic_v2=1a2B3VaJB
      pl.pinterest.com/pin/239394536428585691/?nic_v2=1a2B3VaJB
      • pade Re: znudziło mnie 11.10.20, 11:52
        Bo konkretny wzór szybko staje się oklepany i nudny.
      • pingus Re: znudziło mnie 11.10.20, 11:56
        mnie zielone bardziej babciowe interesuje, coś takiego tapeciarz.pl/product-pol-63464-Tapeta-scienna-Holden-90571-Kaleidoscope.html?utm_source=homebook&utm_medium=cpc&utm_campaign=homebook

• snakelilith Re: znudziło mnie 11.10.20, 12:13
          Szwed albo Duńczyk zrobiłby wielkie okno na całą ścianę i pozwolił w ten sposób wejść zieleni z natury do "środka". Dlatego wnętrza u nich są stonowane. W innych warunkach krajoznawczych możesz zrobić sobie taką tapetę i ciągle nie oddalasz się za bardzo od skandynawskiego stylu. .
    • igge Re: znudziło mnie 11.10.20, 12:00
      Mam ostatnio dokładnie odwrotnie, w drugą stronę z koloramiwink
    • tt-tka Re: znudziło mnie 11.10.20, 12:19
      Mnie sie odmienilo i to dosc szybko. Najpierw rozprzestrzenily sie po calym domu ksiazki i zrobilo sie troche bardziej kolorowo i balaganiarsko, potem zahodowalam sporo zieleniny. A potem rodzina zaczela mnie obdarzac folklorem meksykanskim i zrobilo sie az za kolorowo smile
      • pingus Re: znudziło mnie 11.10.20, 12:43
        i fajnie, też będę stopniowo wypełniać kolorami, bo ile można patrzeć na tę biel, nic nie przykłuwa uwagi
        • memphis90 Re: znudziło mnie 12.10.20, 08:46
          Przykuwa. Kłucie to dotyczy dziecięcych kolczyczkow i uszków.
    • solejrolia Re: znudziło mnie 11.10.20, 12:24
      Co ty piszesz? Ikea to przeważnie pstrokacizny kolorowe.

Nigdy do końca nie weszłam w biele i szarości. Podobają mi się, ale na zdjęciach- są strasznie katalogowe, instagramowe.
      Może to wypadkowa tego, że mieszkanie urządzam i zmieniam stopniowo, a nie za jednym razem? i w zasadzie nie urządzam a dostosowuję do potrzeb. Trochę też nasiąknęłam atmosferą forum Wnętrza Mieszkań, gdzie promowany przez jakiś czas był jednak całkiem inny styl.
      Aczkolwiek łazienkę urządziłam w stylu zwanym skandynawskim, biało (jasno) i elementy drewniane, 1,5 roku minęło, nadal bardzo mi sie podoba, jest niesamowicie funkcjonalnie, i jeszcze dużo czasu minie zanim coś zechcę zmienić.
    • mia_mia Re: znudziło mnie 11.10.20, 12:34
      To jest bezpieczna baza, dodatkami można zrobić dowolny klimat, ewentualnie kolorowa tapeta na jakiejś ścianie i masz nowe mieszkanie.
    • rozwiane_marzenie Re: znudziło mnie 11.10.20, 12:43
      Oczywiście, z tym, że ja nigdy nie lubiłam szarości w wystroju. I tak, wiem, jestem przez to niemodna. Więc mam i zielenie, i pomarańcz, czerwony, mam też niemodne brązy. Oczywiście nie wszystko naraz, tylko w każdym pomieszczeniu inny kolor, ewentualnie dodatki w innym.
    • bei Re: znudziło mnie 11.10.20, 12:58
      Od kilku lat jest moda na granatowe lub zielone dodatki i złote, miedziane. Teraz beż to nowy szarysmile

Szalej, skoro potrzebujesz zmian to zmieniaj, masz spokojną bazę, więc dodatkami zyskają szybki efekt.
    • mikams75 Re: znudziło mnie 11.10.20, 17:54
      biel lubie nadal ale od dawna dodatki mam w konkretniejszych kolorach, z czasem coraz ciemniesze.
    • ga-ti Re: znudziło mnie 11.10.20, 18:13
      A ja chcę spróbować z białym i szarym smile
      Lubię gdy w moim domu jest ciepło, bardzo lubię drewno i to w kolorze drewna, najlepiej z sękami, słojami, niebielone wink Lubię miękkie tkaniny, puchate poduszki, dywaniki, żółte światło. I tak mam. Do tego pełno durnostrojek, które też lubię, bo są nasze, z czymś lub kimś się kojarzą. I książki poupychane, różnorodne. I obrus na stole, bo szkoda żeby się zniszczył (stół). I jeszcze zabawki najmłodszego dziecka, które muszą być wszędzie, no bo jak to, dziecko żyje z nami, nie zamknę w jego pokoju. I tak to wszystko razem tworzy przyjemne, nasze indywidualne wnętrza, ale... no właśnie zaczyna mnie to męczyć, bo mam wrażenie wiecznego bałaganu. I mimo że nie jestem pedantyczne i ten bałagan często jest (nie tylko we wrażeniu) to zechciało mi się bieli i minimalizmu i poczucia czystości big_grin
      Planuję przerobić sypialnię na biało, szaro leciuteńko drewnianą. I jestem bardzo ciekawa, czy mi się to spodoba w życiu codziennym, nie tylko na zdjęciach smile
      • mrs.solis Re: znudziło mnie 11.10.20, 22:07
        Ja wlasnie swoja sypialnie tak teraz urzadzilam i nawet kotu szalenie sie podoba, bo ciagle chce tam siedziec.
    • ykke Re: znudziło mnie 11.10.20, 18:34
      Wydaje mi sie, ze na jesień zachcialo ci sie zywszych barw. A szalej. Z tym, że motywy liści też stają się oklepane powoli. Ważne, co tobie w duszy gra
      • pingus Re: znudziło mnie 11.10.20, 22:37
        Pewien rozdział mojego życia ostatnio został zamknięty i wydaje mi się, że za tym przyszła też ta chęć zmian w wystroju, żeby było weselej, naprawdę te szarości zaczęły mnie przytłaczać.
    • mid.week Re: znudziło mnie 11.10.20, 20:39
      Biel i szarość są bazą. To jakby się ubrać w gacie i koszulkę basic i narzekać, że aktualne kolekcje są takie nudne.
      • pingus Re: znudziło mnie 11.10.20, 22:42
        Hmm nie do końca, bo jak masz wszystkie meble białe, szare ściany, szarą kanapę, poduszki białe, żyrandol metalowy, białe firanki i srebrny karnisz to czujesz jednak, że to jest nudne. Przynajmniej ja tak czuję.
    • ichi51e Re: znudziło mnie 11.10.20, 21:32
      Kup rosliny
    • chococaffe Re: znudziło mnie 11.10.20, 21:37
      Prokrastynacja ma swoje zalety. Zanim zmobilizowałam się do "oszarzenia" mieszkania to już mi się to znudziło wink
    • potworia116 Re: znudziło mnie 11.10.20, 22:28
      W ubiegłym roku zamieniłam kawalerkę na sześćdziąt metrów i rozsądną biel (ledwo widoczną spod gratów) na leśną zieleń, błękit ptasiego jaja i kakaowy brąz.
      Wciąż się nie mogę nacieszyć, wchodząc do kolejnych pomieszczeń.
      • pingus Re: znudziło mnie 11.10.20, 22:43
        super, właśnie o to chodzi smile
    • milupaa Re: znudziło mnie 11.10.20, 22:50
      Toś się obudziła. Biele i szarości dawno wyszły z mody, no chyba że jako baza. Od 2 lat szaleje złoto, miedź, butelkowa zieleń, granaty i niebieski. Minimalizm i styl skandynawski sa w odwrocie bo ludziom się już dawno znudziły smile
      • snakelilith Re: znudziło mnie 11.10.20, 23:13
        Ale złoto, miedź, butelkowa zieleń, granaty i niebieski to też może być styl skandynawski. Ja mam niebieskie ściany, wielkie ciemnozielone rośliny w doniczkach z ciepłej terrakoty, granatowe poduszki i szklane ozdobione złotem i miedzią lampy i durnostojki przywiozione z second hand shopu z Danii. Do mebli z białego i jasnego naturalnego drzewa, jasno szarej podłogi i szarej kanapy.
        • milupaa Re: znudziło mnie 12.10.20, 22:13
          Może ale to nie jest taki klasyczny styl skandynawski. Byłam zresztą kiedyś w Norwegii, oni naoprawdę tak skromnie i prosto mieszkają. A pokój w hotelu całkiem malutki był najbardziej funkcjonalnie urządzonym pokojem hotelowym jaki w życiu widziałam (a trochę zwiedzilam).
    • memphis90 Re: znudziło mnie 12.10.20, 08:42
      O, super, Ikea właśnie wprowadziła "zieloną roślinną tapetę, zielone poduszki i jakieś kolory złote." Czyli pozostajesz na fali...
    • m_incubo Re: znudziło mnie 12.10.20, 08:48
      Nie wiem czy ci się odmieniło, bo zdaje się, że to masz w domu, co jest akurat we wszystkich katalogach, zwłaszcza Ikea wink
    • geez_louise Re: znudziło mnie 12.10.20, 12:30
      Ja też rezygnuję. Byłam wierną fanką bieli wiele lat, całkowicie zbojkotowałam fazę wenge i beżu i już wtedy straszyłam rodzinę szarym, białym i czarnym (nie, że to wymyśliłam, po prostu interesowałam się trendami i za granicą to weszło kilka lat wcześniej), od jakiegoś czasu wracam do mojego ulubionego kiczowatego stylu - takie biedniejsze Almi Decor (uwielbiałam ten sklep).
    • zuzia555 Re: znudziło mnie 12.10.20, 12:57
      Mnie też się odmieniło, ale to chyba normalne? Latami miałam białe ściany, ale też intensywne akcenty, ale mnie znudziły (zarówno akcenty jak i białe szpitalne ściany). Od kilku lat mam zapotrzebowanie na harmonię a tę dają mi kolory ziemi i naturalne materiały np. drewno. Od zawsze też lubiłam żelazo, rdzę, miedź, patynę, więc mam też takie akcenty. Ty masz dobrze czuć się w przestrzeniach nie inni, więc nie przejmuj się cudzymi opiniami. Niektórym podobają się ciężkie drewniane stoły, innym szklane, a jeszcze innym niskie ławy. Tobie i tylko tobie ma się podobać twój dom, więc maluj ściany tak jak chcesz 👍

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka