tanebo001 11.10.20, 11:46 mamadu.pl/144125,co-zrobic-gdy-dziecko-jest-agresywne-scena-z-sali-zabaw-wbija-w-fotel# nic dziwnego że egocentryczni rodzice wychowuję egocentryczne dzieci Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
berdebul Re: Współczesne wychowanie 11.10.20, 11:52 Może ma jakiś problem, a film ma pomoc w diagnozie. Tez nagrywam filmiki dla lekarza, jeżeli coś mnie niepokoi. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Współczesne wychowanie 11.10.20, 11:58 A ja myślę że dziś dzieci się hoduje a nie wychowuje. Kiedyś dostawało się klucz na szyję i "wróć na obiad smarkaczu" a dziś dzieci są raczej produktem. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Współczesne wychowanie 11.10.20, 11:59 A to puszczenie z kluczem na szyi było lepsze Twoim zdaniem, Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Współczesne wychowanie 11.10.20, 12:00 Czego szukasz na stronach dla rodziców, prawiczku 40+? Odpowiedz Link Zgłoś
ggrruu Re: Współczesne wychowanie 11.10.20, 13:47 Rany, odstaw parówkowy portal bo prezentujesz identyczną płyciznę intelektualną. Kiedyś się wychowywało? To znaczy kiedy? Pokolenie 40 plus jest dowodem na to, jak było cudownie? Czy może jeszcze starsi? Wywalenie smarkacza z kluczem na szyi to jest wychowanie? Odpowiedz Link Zgłoś
mava Re: Współczesne wychowanie 12.10.20, 17:38 >Wywalenie smarkacza z kluczem na szyi to jest wychowanie? od razu powiem, że nie twierdzę, jakoby to było lepsze ale... Po pierwsze to działo w czasach PRL, kiedy rodzice często wyjscia nie mieli (bo pracowali). Po drugie zaś, wtedy wychowaniem zajmowała sie szkoła i inne "placówki" typu harcerstwo, róże kółka zaintetesowań, domy kultury, tp. I wszystko za darmo. To tam głównie dzieciaki uczyły się socjalizacji, wartosci, odrózniania dobra od zła, i to całkiem nieźle sie uczyły bo wtedy nauczyciele i opiekunowie, nie byli finansowo uzaleźnieni od zapieprzu w 10 szkolach... Po 90-tym roku to diametralnie sie urwało i wszystko zostało uzależnione od kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Współczesne wychowanie 12.10.20, 17:56 I to pokolenie z czasów PRL ma ów model w tak wdzięcznej pamięci, że swoje dzieci wychowuje zupełnie inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Współczesne wychowanie 12.10.20, 18:16 a dzisiaj nie pracuja? z moich obserwacji wynika, ze dzisiaj pracuje sie wiecej niz w czasach prl. Odpowiedz Link Zgłoś
ggrruu Re: Współczesne wychowanie 12.10.20, 22:08 Tak tylko chciałam zaznaczyć, że rządzi nami to pokolenie właśnie. Ach jak oni są cudownie zsocjalizowani, jak bardzo mają wpojone wartości i jak odróżniają dobro od zła. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Współczesne wychowanie 12.10.20, 22:40 Wolała byś pokolenie Misiewiczow i Jannigerow? Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Współczesne wychowanie 11.10.20, 12:04 > Może ma jakiś problem, a film ma pomoc w diagnozie. Może, ale to wtedy by chyba wystarczyło, zeby jedno z rodziców nagrywało filmik, nie muszą oboje. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Współczesne wychowanie 11.10.20, 13:53 Tez mi to przyszlo do glowy (tym bardziej ze inne zachowania tez wskazuja ze dzieciak ma jakies problemy) ale na pewno na instastory mialo byc (facepalm) Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Współczesne wychowanie 11.10.20, 12:01 Ha wierzę w tę historyjkę. Ja syn był mały, miał kolegę, który przychodził bawić się do syna. Uwielbiał też rozmawiać że mną i z mężem. Fantastyczne dziecko. I tylko dostawał histerii, jak któreś z rodziców odbieralo go od nas koło 20.00, czyli zaraz po pracy. Mały płakał, krzyczał, że nie chce do domu, bo tam się nudzi, bo nikt z nim nie chce sie bawić i rodzice z nim nie rozmawiają. To trwało kilka lat. Z wiekiem już nie histeryzowal, ale nadal się ociagal z wyjściem od nas. Rodziców znalam, byli sympatyczni i megazapracowani. Pan wzięty adwokat, pani w zarządzie wielkiej firmy notowanej na giełdzie. Ponieważ tak kochali dzieci, to machneli sobie potem jeszcze dwójkę. Mieli dwie nianie pracujące u nich na zmianę. Chyba nie muszę pisać, że młody miał i chyba nadal na poważne problemy psychiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
sofia_87 Re: Współczesne wychowanie 11.10.20, 12:04 Koszmarny bachor , gdyby moje dziecko tam było gościem to dość szybko bym je stamtąd zabrała. Więcej imprez z tym chłopcem już by nie było Odpowiedz Link Zgłoś
ggrruu Re: Współczesne wychowanie 11.10.20, 13:49 Bachor jak bachor, raczej rodzice koszmarni. A przede wszystkim: po co na urodzinach siedmiolatka prowokować takie problemy robiąc zabawy rywalizacyjne? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Współczesne wychowanie 11.10.20, 13:54 Bo animatorzy tylko takie znaja Odpowiedz Link Zgłoś
ggrruu Re: Współczesne wychowanie 11.10.20, 13:55 Słabi na pewno, ale można wziąć lepszego. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Współczesne wychowanie 11.10.20, 12:43 U syna w klasie jest taki gagatek. On zawsze i wszedzie musi byc pierwszy bo jak nie to afera. Wpycha sie, odpycha inne dzieci, jesli kilkoro dzieci w odpowiedzi na pytanie podniesie reke a nie on zostanie wywolany to drze sie "ja, ja, ja" itp. Oczywiscie znalam go i te zachowania tylko z relacji syna bo przeciez w szkole nie siedze. Raz jednak na wlasne oczy widzialam w czym problem i rzeczywiscie dziwaczne zachowanie. Po Bozym Narodzeniu w szkole mial odbyc sie koncert koled, na sali gimnastycznej kazda klasa prezentowala swoja kolede, rodzicow zaprosili jako widownie, a potem w klasach odbywaly sie takie spotkania swiateczne. To bylo w pierwszy dzien szkolny po Nowym Roku. Klasa syna przygotowala kolede goralska i w zwiazku z tym nauczycielka poprosila aby dzieci, ktore chca i maja odpowiednie akcesoria ubraly sie w stroje goralskie, przyniosly jakies goralskie elementy itp. Potem byla swiateczna przerwa, czesc dzieci moze o tym zapomniala, czesc nic goralskiego nie miala w kazdym razie jakos tam po goralsku ubralo sie kilka dziewczynek, a z chloocow tylko jeden mial kapelusik i ciupage. No i nauczycielka ustawiajac dzieci do wystepu postawila tego chlopca na srodku, obok z kazdej jego strony te przebrane dziewczyni i dalej reszte dzieci. Gagatek przebrany nie byl ale oczywoscie wepchnal sie na srodek i nauczycielka go przestawila. Tak wscieklego wyrazu twarzy dawno nie widzialam, gdyby wzrok mogl zabic pol widowni lezaloby trupem, a darl sie tak ze az caly czerwony sie zrobil. Odpowiedz Link Zgłoś
ggrruu Re: Współczesne wychowanie 11.10.20, 13:43 Nie ma czegoś takiego jak współczesne wychowanie. To jest bardzo zróżnicowane w klasach społecznych,a nawet w konkretnych środowiskach. Egocentryczni rodzice raczej nie wychowują egocentrycznych dzieci, bo nie ma już w rodzinie miejsca na kolejne rozdęte ego. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcenera Re: Współczesne wychowanie 12.10.20, 06:23 Tak, ale tego samodzielny pan 50- , brandzlujacy się artykułami o małych dzieciach nie może wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Współczesne wychowanie 11.10.20, 13:52 O boze... najlatwiej to sie wychowuje cudze dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
ggrruu Re: Współczesne wychowanie 11.10.20, 13:55 A tam, własne też dość łatwo, ale niektórzy lubią sobie życie komplikować: hałaśliwe urodziny, masa bodźcówi i animacje oparte na rywalizacji. Przepis na katastrofę na własne życzenie Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Współczesne wychowanie 11.10.20, 18:52 Prawda?? Tenebo juz nie pierwszy raz daje zlote rady w tym temacie...oraz w temacie związków. Ma o tym takie pojęcie jak ja o prowadzeniu kombajnu... Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Współczesne wychowanie 12.10.20, 10:06 hanusinamama napisała: > Prawda?? Tenebo juz nie pierwszy raz daje zlote rady w tym temacie...oraz w tem > acie związków. Ma o tym takie pojęcie jak ja o prowadzeniu kombajnu... > Uważaj bo może ma pojęcie o kombajnie 🙄🤭😁😋 gorzej z cała resztą Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Współczesne wychowanie 11.10.20, 13:55 Tanebo, skup się biedaku na dorobieniu się swoich dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
ggrruu Re: Współczesne wychowanie 11.10.20, 13:56 Nie ma z kim, bo panie na randkach zanudza opowieściami w stylu: ach te straszne współczesne dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Współczesne wychowanie 11.10.20, 14:01 On teraz "chodzi z dziewczyną", tylko że ona nie ma w zwyczaju uprawiać seksów, więc dzieci z tego nie będzie. A jaki ostatecznie prezent kupiłeś, tanebo? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Współczesne wychowanie 11.10.20, 14:03 Tak się składa że z kimś jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
ggrruu Re: Współczesne wychowanie 11.10.20, 14:04 I co ona sądzi o współczesnym wychowaniu? To ta od białego związku? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Współczesne wychowanie 11.10.20, 14:17 O tym jeszcze nie rozmawialiśmy Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Współczesne wychowanie 12.10.20, 21:21 ggrruu napisała: > Nie ma z kim, bo panie na randkach zanudza opowieściami w stylu: ach te straszn > e współczesne dzieci Na razie nie chodzi na randki. Od 7 miesięcy siedzi w piwnicy i się boi. Pardon, był 3 razy u kardiologa z powodu herzklekotów zapewne. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Współczesne wychowanie 11.10.20, 15:27 Przeczytałam, i owszem, dopiero co miałam do czynienia z identycznym mechanizmem domagania się za wszelką cenę uwagi rodzica - daremny wysiłek dziecka i szkoły, po raz pierwszy w życiu mi się trafiło coś podobnego. W artykule natknęłam się na całkiem nieznane mi "rozbijanie piniaty", więc zaczęłam szukać i nawet obejrzałam filmik, i to dopiero mnie zdumiało, zwłaszcza że film był oglądany ponad 500 tysięcy razy. Właściwie to przerażające - zabawa polegająca wyłącznie na tępym niszczeniu, czemu to służy i do czego prowadzi? ♥ ROZBIJAM PINIATY NA ŚLEPO | Pusheen Girl Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Współczesne wychowanie 11.10.20, 15:56 Nanga, ja naprawdę się od jakiegoś czasu zastanawiam, czy Ty trollujesz? Naprawdę nigdy nie słyszałaś o tym, czy jest piniata? Twój opis ma tyle sensu, co scharakteryzowanie wielkanocnego szukania jajek jako "tępe gonienie po ogrodzie i deptanie trawy bez potrzeby" albo wyścigów w workach jako "bezsensowne narażanie się na wybicie zębów przy upadku". Słyszałam o ludziach krytykujących w czambuł wszystkie "nowoczesne" zabawy z grami na konsole czy komputery na czele, ale żeby tradycyjne gry ruchowe połączone z gratyfikacją owocowo-słodyczową to dotąd nie. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Współczesne wychowanie 11.10.20, 18:50 Nie, nie trolluję. Nigdy wcześniej nie słyszałam tego słowa, wrzuciłam na YT i obejrzałam filmik. Może filmik kłamie? To mi wytłumacz, a nie złość się od razu. Nie bywam na imprezach kilkulatków. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Współczesne wychowanie 11.10.20, 18:54 Jestes podobno pedagogiem z wieloletnim doświadczeniem....i raz sie spotkałaś z domagniem się za wszelką cenę uwagi rodzica? Kogo ty uczysz?? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Współczesne wychowanie 11.10.20, 19:03 Oczywiście że się spotykam, na okrągło, ale po raz pierwszy trafiło mi się coś tak drastycznego jak ostatnio. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Współczesne wychowanie 11.10.20, 19:03 pl.wikipedia.org/wiki/Piniata www.gob.mx/siap/es/articulos/la-pinata-simbolo-de-la-cultura-mexicana?idiom=es Sądziłam, że to raczej powszechna wiedza, ale proszę bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Współczesne wychowanie 11.10.20, 19:17 Nie, nie znałam tego zwyczaju, tym dziwniejsze, że teraz wiem, że powinnam. Tak czy inaczej budzi we mnie wątpliwości i niechęć, jeśli "opakowanie" ma formę żywej istoty, a zwłaszcza kiedy , jak w artykule, walacych jest wielu. To bardzo symboliczne. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Współczesne wychowanie 12.10.20, 02:34 Nie jestes jedyna - na yt mozna znalezc wiele filmikow jak dzieci odmawiaja tluczenia piniaty. m.youtube.com/watch?v=c0w24DLClOg;;c0w24DLClOg;;https://i.ytimg.com/vi/c0w24DLClOg/default.jpg;;Spider-man Pinata (FULL) Mozna zrobic/zakupoc piniate neutralna rowniez - w ksztalcie przedmiotu Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Współczesne wychowanie 11.10.20, 18:44 Agresywnych dzieci na placach zabaw czy w malpich gajach jest tak duzo, ze przestalam na nie chodzic. Zawsze, zawsze trafi sie dziecko, ktore bedzie biegac jak szalone i przepychac inne, wpadac do sekcji dwulatkow i rzucac zabawkami, blokowac innym przejscie, wchodzic na gore po zjezdzalni czy rurze, bic sie itd. Nie sadze, by to byla kwestia "wspolczesnego" wychowania, po prostu kiedys dzieci wyladowywaly agresje gdzie indziej, bo sal zabaw nie bylo. Mnie osobiscie zdarzylo sie opieprzyc kilka takich dzieci. Byly na tyle duze, ze rodzice nie stali obok i byli nieidentyfikowalni: - gnojek 7 lat- kilka razy specjalnie, zagrodzil mojej corce droge, zablokowal jej wejscie na drabinki, a w koncu chcial tracic noga. Przytrzymalam te noge na co uslyszalam, ze "nie moge dotykac, bo on ma nowe spodnie". Oczywiscie uslyszal, ze nowe spodnie za chwile zajda ze zjezdzalni i wyladuja w piaskownicy. - inny gnojek, na oko lat 12, wbiegl do oddzielnej sekcji dla malych dzieci, odwrocil do gory nogami mala zjezdzalnia, po czym z pomoca siostry siadl na niej i zaczal sie krecic dookola. Zatrzymalam te zabawe po czym na szczescie matka przybiegla i go zwymyslala w jakims obcym jezyku. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Współczesne wychowanie 11.10.20, 18:56 Nie da się czytać ani oglądać, pierdylion zgód, reklam, wyskakujących okien. Nie na moje nerwy. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Współczesne wychowanie 11.10.20, 19:00 Ta i oczywiście musiała , zauważyć bezdzietna panna będąca w sali zabaw. Czasem widuje rodziców wlepionych w ekrany ,ale nie zauważyłam żeby przez to dziecko było agresywne. Odpowiedz Link Zgłoś
czekoladazkremem Re: Współczesne wychowanie 12.10.20, 06:00 W wychowaniu panuje trend: "dziecko jest królem a dorośli służącymi, którzy mają dostarczać wszystkiego, o co poprosi". Napatrzyłam się na wakacjach, jak to wygląda. Dzieciom się nie odmawia niczego, wchodzą na głowę i robią co chcą. Żadnych zasad, respektu dla starszych, szacunku dla drugiego człowieka. Kilogramy cukru, które ładuje się w dzieci od samego rana, też robią swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
abcccc Re: Współczesne wychowanie 12.10.20, 16:23 ...Dzieciom się nie odmawia niczego, wchodzą na głowę i robią co chcą. Ża > dnych zasad, respektu dla starszych, szacunku dla drugiego człowieka.= Kiedy mniej więcej do tego trendu nawiązałam jakiś czas temu zmieszano mnie z błotem nazywając trolem. Chamstwo się teraz niańczy, rodzicom zaniedbującym dzieci (mającym je z głowy na czas własnych przyjemności)nie mówi się nic w przedszkolach, szkołach. Już zaczyna się katastrofa, dzieci w klasach mają utrudnioną naukę, bo" jednostki dziecięce" tak szaleją..a będzie gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Współczesne wychowanie 12.10.20, 16:37 czekoladazkremem napisała: > W wychowaniu panuje trend: "dziecko jest królem a dorośli służącymi, którzy maj > ą dostarczać wszystkiego, o co poprosi". Napatrzyłam się na wakacjach, jak to > wygląda. Dzieciom się nie odmawia niczego, wchodzą na głowę i robią co chcą. Ża > dnych zasad, respektu dla starszych, szacunku dla drugiego człowieka. Kilogramy > cukru, które ładuje się w dzieci od samego rana, też robią swoje. Niestety bardzo często myli się bezstresowe wychowanie lub rodzicielstwo bliskości z brakiem wychowania i robienie z dzieci bogów. I tak to się później kończy. Odpowiedz Link Zgłoś
ggrruu Re: Współczesne wychowanie 12.10.20, 18:10 Chyba każdy widzi co chce. Ja widuję sporo dzieci, których rodzice chyba szczerze nie znoszą bo odnoszą się do nich paskudnie, typu wydzieranie się bo się dziecko przewróciło, wrzaski, ciągle pretensje o to że istnieje Odpowiedz Link Zgłoś