Dodaj do ulubionych

Covid-wymaz-wynik-system

14.10.20, 18:26
Sytuacja z najbliższej rodziny...Nastolatka czuje się od jakiegoś czasu źle. Wizyta u lekarza nic nie wnosi, lekarz nie widzi nic niepokojącego, ot zmęczona szkołą nastolatka. Kilka dni później dziecko dostaje wysokiej gorączki i zaczyna bardzo kaszleć. Tak mocno , ze ma problemy ze złapaniem oddechu, zwraca. Leki żadne nie pomagają, po telewizycie lekarz zleca test na covid. Matka pyta co nią i młodszym dzieckiem. Nic, nie mają objawów, nie ma wyniku pozytywnego domownika nic się nie dzieje zatem normalnie chodzi do pracy(w szkole), młodsze dziecko chodzi do szkoły. Opieki 15 latka nie wymaga. Matka nie przypuszcza jeszcze że to dopiero początek akcji. Przez 4 godziny wisi na telefonie żeby zapisać dziecko na test, najbliższy termin na wymaz dostaje za tydzień. Były też odleglejsze propozycje....Uruchamiamy znajomości, niestety jest piątek, testu wcześniej jak w poniedziałek nie da się zrobić, także komercyjnego- weekend. W poniedziałek stawiają się na teście. W poniedziałek, wtorek i środę matka była w pracy, młodsze dziecko z szkole. Wyniku do tej pory nie ma. Właśnie do mnie dzwoniła matka , że ma temperaturę ale do lekarza się nie udało dodzwonić. Jutro będzie próbować od rana..nie wiem jaki będzie wynik ale przecież tak samo to wygląda przy pozytywnych i negatywnych..... teraz w tej opowieści jest tez ojciec który ma robione dwa razy w miesiącu komercyjne testy do pracy (nie ma go obecnie w Polsce). Za 5 stówek test na drugi dzień rano, wynik po kilku godzinach. Można?
Obserwuj wątek
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Covid-wymaz-wynik-system 14.10.20, 18:40
      Hmmmm ... ale leczyli to dziecko z kaszlem i wyleczyli? Bo jak kaszle nadal przez tyle tygodni to może Krztusiec?
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Covid-wymaz-wynik-system 14.10.20, 18:41
        U nas też pracodawca kieruje na testy, tych bezobjawowych.
        Widzę duże pozytywy pracy na etacie w większej firmie.
        • slonko1335 Re: Covid-wymaz-wynik-system 14.10.20, 18:45
          Mnie zszokowal termin wymaxu za tydzien a potem czekanie na wynik a teraz oczywiście nikt nie jest na kwarantannie. Młoda siedzi w domu bo ledwo zipie ale w zasadzie nie musi....
      • slonko1335 Re: Covid-wymaz-wynik-system 14.10.20, 18:43
        Kaszle od tygodnia mniej więcej. Wcześniej bardzo źle się czuło ale bez żadnych konkretnych objawów stąd uznano że to zmęczenie znużenie szkoła.
    • wapaha Re: Covid-wymaz-wynik-system 14.10.20, 18:45
      Zapisywali na nfz czy prywatnie ?
      Bo na drive thru jedziesz i masz- wynik na drugi dzien. Teraz są kolejki, trzeba poczekac w aucie nawet 2 godziny ..
      • slonko1335 Re: Covid-wymaz-wynik-system 14.10.20, 18:48
        Poszło na NFZ bo po znajomosci udało się ustalić wymaz na poniedziałek. ...komercyjny też mógł być dopiero w poniedziałek bo skierowanie dostali w piątek. Tye ze moze wynik bylby szybciej.
        • wapaha Re: Covid-wymaz-wynik-system 14.10.20, 18:51
          Na badanie prywatne nie jest potrzebne skierowanie
          • slonko1335 Re: Covid-wymaz-wynik-system 14.10.20, 18:55
            Wiem ale o tym że lekarz uważa że to może być covid i widzi potrzebę zrobienua testu na który dał skierowanie dowiedzieli się w piątek.
            • wapaha Re: Covid-wymaz-wynik-system 14.10.20, 19:01
              Informuję tylko
              Niestety system jest kulawy, jest totalna decentralizacja i chaos- każdy sanepid rządzi się swoimi prawami. Na dodatek laboratoria/szpitale/ stają się niewydolne bo brakuje personelu ( zwolenia/l4/braki). Ludzie czekający na planowe zabiegi ( i wcześniejsze testy)-też czekają w kolejkach.. Domek z papieru się wali..
              uncertain
              • slonko1335 Re: Covid-wymaz-wynik-system 14.10.20, 19:07
                Wiedzą, wiedzą bo szwagier przecież robi do pracy . W szoku bylismy jak wyznaczono termin na skierowanie..za tydzien...
              • snajper55 Re: Covid-wymaz-wynik-system 14.10.20, 19:08
                wapaha napisała:

> Informuję tylko
                > Niestety system jest kulawy, jest totalna decentralizacja i chaos- każdy sanepi
                > d rządzi się swoimi prawami. Na dodatek laboratoria/szpitale/ stają się niewydo
                > lne bo brakuje personelu ( zwolenia/l4/braki). Ludzie czekający na planowe zabi
                > egi ( i wcześniejsze testy)-też czekają w kolejkach.. Domek z papieru się wali.
                > .
                > uncertain

Na razie rozpada się służba zdrowia. Potem może zacząć rozpadać się państwo.

S.
                • wapaha Re: Covid-wymaz-wynik-system 14.10.20, 19:10
                  Ja zaryzykowałabym snajper inne twierdzenie-państwo rozpada się już od kilku lat, teraz w chwili próby są po prostu efekty. Covid to papierek lakmusowy..

Słonko- nie wiem dlaczego..co nie zadziałało tak jak trzeba- w przypadkach które znam ( a krąg wokół coraz ciaśniejszy ) testy są niemal "od ręki"
    • kachaa17 Re: Covid-wymaz-wynik-system 14.10.20, 20:54
      A ja myślałam, że u mnie było źle bo przez pół godziny nie mogłam się dodzwonić, żeby się umówić. Umówiłam się na badanie na ten sam dzień. Wynik był na drugi dzień około godz. 11.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka