Dodaj do ulubionych

Wysokość kieszonkowego

17.10.20, 14:23
Ile, waszym zdaniem, rozsądnie i godnie jest dawać miesięcznie 14 latkowi?
Dostaje ubrania, wspólne wyjścia, wszystko co dotyczy zdrowia i edukacji oczywiście.
Jedzenie, picie, a nawet słodycze są w domu pod dostatkiem.
W.miesiącu dostaje też jakieś banknoty od dziadków.
Właśnie spieramy się o wysokość.
Obserwuj wątek
    • enigma81 Re: Wysokość kieszonkowego 17.10.20, 14:28
      Mój 13-latek dostaje 150 zł/m-c.
      Tylko i wyłącznie na jakieś jego zachcianki, przekąski, coś do komputera. Udaje mi się odkładać ok połowę, chyba że właśnie wpadnie wydatek typu nowa super gejmerska myszka, którą to koniecznie musi mieć wink
    • agrypina6 Re: Wysokość kieszonkowego 17.10.20, 14:36
      Myślę że 200 zł będzie ok.
    • gargamelja Re: Wysokość kieszonkowego 17.10.20, 14:40
      16 lat 120 zl
      12 lat 80 zl
      Tylko na zachcianki. Na kino, prezenty dla kolegow z okazji urodzin itp dostaja dodatkowo.
      • tereso Re: Wysokość kieszonkowego 17.10.20, 14:52
        Mój też 150. Córki tyle samo, studiują, wiadomo że to już drobny bonus, bo pracują też. Tak na kawkę od mamusi.
        • tereso Re: Wysokość kieszonkowego 17.10.20, 14:53
          Wiadomo z że ciuchy, telefonu, kosmetyki to swoją drogą.
    • zwyczajnamatka Re: Wysokość kieszonkowego 17.10.20, 15:01
      Moja 14 latka ma około 150 zł na miesiąc. Ostatnio prawie nic z tego nie wydaje.
    • magia Re: Wysokość kieszonkowego 17.10.20, 18:51
      150zl, z tego oplaca zachcianki typu wyjście do kawiarni z kolegami, abonament gry komputerowej, rowniez ewentualny prezent urodzinowy.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Wysokość kieszonkowego 17.10.20, 18:54
      Zamrozić na czas covid, wszędzie cięcia i ograniczenia ... niech się uczy, co to jest kryzys.
    • julita165 Re: Wysokość kieszonkowego 17.10.20, 18:59
      Moj 9 latek dostaje 50 na miesiac. W zasadzie to na nic. I tak wszystko mu kupuje, w szkole sklepiku nie ma, poza szkole na przerwach nie wyjda...a i tak wydaje 😂
    • rozwiane_marzenie Re: Wysokość kieszonkowego 17.10.20, 19:04
      200. Żeby starczyło na wyjścia z kolegami i koleżankami oraz drobne przyjemności.
      • wtop.ek Re: Wysokość kieszonkowego 17.10.20, 19:12
        Podstawówka 50 zł, liceum 100 zł.

• gaskama Re: Wysokość kieszonkowego 17.10.20, 19:12
      Nie wiem, czy jest sens pytać, każdy daje zgodnie ze swoim światopoglądem i możliwościami finansowymi. U nas syn dba sam o swoje obiady. A nie chce by jadł w kfc. dostaje więc kartę kredytową, na którą przelewamy kasę, jak tylko potrzebuje, chce. Są to duże pieniądze jak na realia forumowe.
      • alessa28 Re: Wysokość kieszonkowego 17.10.20, 19:31
        gaskama napisała:

> Nie wiem, czy jest sens pytać, każdy daje zgodnie ze swoim światopoglądem i moż
        > liwościami finansowymi. U nas syn dba sam o swoje obiady. A nie chce by jadł w
        > kfc. dostaje więc kartę kredytową, na którą przelewamy kasę, jak tylko potrzebu
        > je, chce. Są to duże pieniądze jak na realia forumowe.

A jakie są realia forumowe? Bo te "duże pieniądze" zabrzmiały intrygująco.
        >
        • gaskama Re: Wysokość kieszonkowego 17.10.20, 19:40
          No nie jest to ani 100 ani 200 miesięcznie. Ale nie napiszę ile.
        • gaskama Re: Wysokość kieszonkowego 17.10.20, 19:43
          Chociaż podobnie jak u Valtho. Po prostu dostaje tyle kasy, ile potrzebuje. Ale ponieważ mam najmądrzejsze dziecko na świecie 😉 to z reguły rozumiem jego potrzeby.
        • berdebul Re: Wysokość kieszonkowego 17.10.20, 21:44
          Realia forumowy to 50-150 pln/mc. Obiad na mieście to u mnie 20-40 pln za zestaw lunchowy x20 dni, plus rozrywki, wyjścia i robi się 500+.
    • slonko1335 Re: Wysokość kieszonkowego 17.10.20, 19:16
      Moja ma stówkę. Jak wychodzi z towarzystwem to zwykle coś dokładam.
    • maly_fiolek Re: Wysokość kieszonkowego 17.10.20, 19:20
      U mnie 15 i 16 latek dostają tygodniówkę, stałe 20 + 30 za wykonanie obowiązków, które teraz praktycznie zawsze wykonują. Dokładamy również za inwencję i zrobienie czegoś ponad zwykłymi zadaniami. Na przykład ostatnio starsi (nastolatkowie) sami z siebie pograbili liście, za co dostali 50.
      • grey_delphinum Re: Wysokość kieszonkowego 17.10.20, 19:25
        Mój 14-latek ma 30 zł tygodniowo, więc 120 na miesiąc. Wydaje jakies grosze, więc uzbierała mu się juz ladna sumka.
        Dla porównania- corka studentka ma 400zl, tylko na ekstrasy.
    • valtho Re: Wysokość kieszonkowego 17.10.20, 19:27
      13 i 15 lat - nie dostają kieszonkowego, dostają pieniądze na obiady i wyjścia ze znajomymi. Pokrywam wszystkie potrzeby typu ubrania, kosmetyki w ramach przeze mnie uznane za rozsądne. Jeśli chcą np droższe buty dokładają z pieniędzy z urodzin.
      • alessa28 Re: Wysokość kieszonkowego 17.10.20, 19:30
        valtho napisała:

> 13 i 15 lat - nie dostają kieszonkowego, dostają pieniądze na obiady i wyjścia
        > ze znajomymi. Pokrywam wszystkie potrzeby typu ubrania, kosmetyki w ramach prze
        > ze mnie uznane za rozsądne. Jeśli chcą np droższe buty dokładają z pieniędzy z
        > urodzin.

Najmadrzejszy wpis w tym wątku.
        • milva24 Re: Wysokość kieszonkowego 17.10.20, 19:38
          Dlaczego najmądrzejszy Twoim zdaniem?
      • fibi00 Re: Wysokość kieszonkowego 18.10.20, 10:59
        Czytam po kolei wypowiedzi i już się zestresowałam że tylko ja swoim dzieciom (13 i 9 lat) kieszonkowego nie daję. Starszy syn czasem coś wspomni o kieszonkowym ale nie wiem na co on chciałby wydawać te kieszonkowe. Ma kasę z urodzin, czasem dziadkowie coś dadzą i tak to kisi w skarbonce a na nic nie zbiera. Czasem jedzie do sklepu i coś sobie kupuje tzn jakieś słodycze. Doładowuję im konta na telefonach, co prawda nie jest tego dużo bo jeśli dzwonią czy piszą do kumpli to przez messengera, z netu też głównie korzystają domu na Wi-Fi. No serio nie wiem po co te kieszonkowe byłoby mu potrzebne...
        • slonko1335 Re: Wysokość kieszonkowego 18.10.20, 11:06
          Zapytaj syna skoro wspomina o kieszonkowym to pewnie ma jakiś pomysł na wydawanie. Moim zdaniem każdy powinien moc dysponować jakaś kwota bez proszenia się I tłumaczenia na co chce ja wydać.
          • fibi00 Re: Wysokość kieszonkowego 18.10.20, 11:11
            slonko1335 napisała:

> Zapytaj syna skoro wspomina o kieszonkowym to pewnie ma jakiś pomysł na wydawan
            > ie. Moim zdaniem każdy powinien moc dysponować jakaś kwota bez proszenia się I
            > tłumaczenia na co chce ja wydać.
            >

Pytałam i powiedział że nie wie na co miałby te kieszonkowe wydawać ale jego koledzy dostają i on też by chciał 😃. Ma ponad 500zł w skarbonce, na nic nie zbiera i jeśli ma ochotę na cokolwiek to bierze ze skarbonki i jedzie do sklepu. Podejrzewam że kieszonkowe które by dostawał lądowałyby w skarbonce.
            • slonko1335 Re: Wysokość kieszonkowego 18.10.20, 11:14
              No to niech ląduje w tej skarbonce .
            • bo_jestem_jedna Re: Wysokość kieszonkowego 18.10.20, 11:25
              No i uczysz go, ze skoro nie ma potrzeb to nie dostanie. A to ma byc wybor co zrobi, czy wyda, czy tez zaoszczedzi.
              Niektorzy lubia odkladac, a mozliwe tez, ze jak zebralby spora kwote wtedy tez znalazlby sie pomysl na wydanie.
              • fibi00 Re: Wysokość kieszonkowego 18.10.20, 12:12
                bo_jestem_jedna napisała:

> No i uczysz go, ze skoro nie ma potrzeb to nie dostanie. A to ma byc wybor co z
                > robi, czy wyda, czy tez zaoszczedzi.
                > Niektorzy lubia odkladac, a mozliwe tez, ze jak zebralby spora kwote wtedy tez
                > znalazlby sie pomysl na wydanie.

Wiesz, ja jeszcze mam inny przykład-siebie i męża. Ani ja ani on nigdy nie dostawaliśmy kieszonkowego od rodziców. Ani u mnie ani u niego w domu "nie przelewało się". Nie wiem czy to przez brak kieszonkowego czy po prostu takie charaktery mamy ale jesteśmy ludźmi rozsądnie wydającymi pieniądze. Nie szastamy pieniędzmi na prawo i lewo ale co sobie umarzymy to mamy. Widzę ,że w tej chwili syn nie ma na co tych kieszonkowych wydawać. A chce tylko dlatego że koledzy mają. Czy jest sens dawać tylko dlatego że inni mają? Czy jak koledzy mieliby, przykładowo sztangę do ćwiczeń to mam mu ją kupić bo on chce bo koledzy mają, mimo że będzie to leżało nieużywane? Myślę, że kiedy pójdzie do szkoły ponadpodstawowej to już się znajdzie więcej możliwości aby kieszonkowe wydać i wtedy napewno już rozważymy kieszonkowe. Aha, dodam jeszcze że syn ma sporą sumę na koncie bankowym (z komunii) więc jeśli chciałby kupić coś większego to też pieniądze ma.
                • tzn.aga Re: Wysokość kieszonkowego 18.10.20, 12:23
                  No dziękuję.
                  Też się zastanawiałam czy jestem jedyna która zapewniając dziecku co tam chce nie daje dodatkowej kasy.
    • milva24 Re: Wysokość kieszonkowego 17.10.20, 19:39
      Myślę, że 100 zł byłoby odpowiednie.
    • padum Re: Wysokość kieszonkowego 17.10.20, 19:42
      Nasz mówi ile potrzebuje i tyle dostaje. Były pomysły stałego kieszonkowego, ale sam stwierdził ze mu się to nie opłaca. Idzie na pizzę, dostaje. Szedł do kina - proszę bardzo. Zawsze z nadwyżka. Coś ekstra? Ależ proszę. Ciuchy? To jemu trzeba się prosić, żeby założył coś modniejszego.
      Oszczędzania uczy się na ekstra kasie od babć i cioć na urodziny i inne okazje.
      • grey_delphinum Re: Wysokość kieszonkowego 17.10.20, 20:54
        Ja nie dostawalam.kieszonkowego i bardzo źle to wspominam. Musiałam.opowiadac się rodzicom, ile i na co potrzebuję, wręcz "spowiadac się" z każdego ciastka czy hamburgera. Czułam się kontrolowana i bardzo mnie to wkurzało. W końcu zaczęłam oszukiwać (np. mówiłam, że coś muszę kupić do szkoly), by miec na drobne wydatki, o których nie chcialam mówić rodzicom (to były niewinne zakupy, np. jakies glupie gazetki).
        Czasami chcialam.kupic cos spontanicznie i nie miałam kasy, to rowniez bylo niefajne.
        Dlatego też moje dzieci mają kieszonkowe i jakos nie narzekają z tego.powodu 😉
        • padum Re: Wysokość kieszonkowego 18.10.20, 08:35
          Znam to. I jeszcze to: „znowu? Czy ty myślisz, ze ja spie na pieniądzach?!” Marzyłam o kieszonkowym.

Wychodzimy z założenia, ze skoro zgłasza zapotrzebowanie, to ma powód.
          Pewnie jakby się to zaczęło przekraczać nasze możliwości, to sami wolelibysmy dawać określona sumę.
    • gulcia77 Re: Wysokość kieszonkowego 17.10.20, 21:21
      Młody od nas dostaje 200 zł, a od dziadków łącznie 350. Dodatkowo dorabia, jeśli może. Ostatnio wyszarpał 200 zł za przerzucenie trzech ton peletu, coś tam za koszenie. Generalnie nie kontrolujemy jakoś szczególnie, na co wydaje, ale też i potrafi bez problemu odłożyć na jakieś bardziej wypasione buty, czy ciuchy.
    • tol8 Re: Wysokość kieszonkowego 18.10.20, 17:50
      Dostają po 200 od nas, coś tam od dziadków. Plus dorabiają 200-400zl.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka