Dodaj do ulubionych

Zaczęło się piekło kobiet

• dziennikaktywnosci Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 17:47
      Na swoje życzenie. uncertain
      Popieracie kler, to macie. Nie od dziś wiadomo, kto tu rządzi.
      • aerra Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 18:58
        Ale ja nie popieram! I nie było to moim życzeniem - wręcz przeciwnie - aktywnie uczestniczyłam w protestach.
        Więc nie pieprz, że na swoje życzenie. Życzenie większości (w końcu PiS w wyborach po raz kolejny wygrał) niech będzie, ale na pewno nie na własne!
        • dziennikaktywnosci Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 19:58
          aerra napisał(a):

> Ale ja nie popieram! I nie było to moim życzeniem - wręcz przeciwnie - aktywnie
          > uczestniczyłam w protestach.
          > Więc nie pieprz, że na swoje życzenie. Życzenie większości (w końcu PiS w wybor
          > ach po raz kolejny wygrał) niech będzie, ale na pewno nie na własne!
          >

Nie chodzisz do kościoła? Nie dajesz na tace? Ślub kościelny brałaś? Dziecko ochrzciłaś/ochrzcisz? Zapiszesz na religię?
          Na mszę za zmarłych dajesz? Bierzesz udział?

Jeśli nie, to faktycznie. Nie na własne życzenie.
          Ale ilu jest takich, co tak robią ? No ilu? Pojazgoczą na ematce i tyle.

Naprawdę nie widzicie, kto tu trza władze?? I dopóki kościół będzie miał siłę i wpływ, dopóki nie będzie tam pustych ławek, to tak niestety będzie...

Jak ktoś nie rozumie tej korelacji, to na nie mam pytań

Ematka się wkurza, ale białą sukienkę z welonem ubierze (choć 300 razy "obrócona") i kościelny ślub weźmie, i zapłaci.

Taka troszkę hipokryzja.... Bo co ludzie powiedzą

A teraz hasła i oburzenie

• kokomaroko Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 20:00
            > Nie chodzisz do kościoła? Nie dajesz na tace? Ślub kościelny brałaś? Dziecko ochrzciłaś/ochrzcisz?
            > Zapiszesz na religię?
            > Na mszę za zmarłych dajesz? Bierzesz udział?

7x NIE
          • aerra Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 20:11
            Dziecię jest nieochrzczone i na religię nie chodzi, do komunii nie poszedł (i nie chciał, nie że mu zabroniliśmy), do kościoła nie chodze, więc na tacę też nie daję, na żadne msze za zmarłych czy żywych tym bardziej kasy nikt ode mnie nie dostaje.
            • dziennikaktywnosci Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 22:20
              aerra napisał(a):

> Dziecię jest nieochrzczone i na religię nie chodzi, do komunii nie poszedł (i n
              > ie chciał, nie że mu zabroniliśmy), do kościoła nie chodze, więc na tacę też ni
              > e daję, na żadne msze za zmarłych czy żywych tym bardziej kasy nikt ode mnie ni
              > e dostaje.
              >

Jesteś jedną na....ile?

Smutne jest to, że stanowisz wyjątek niestety.
              • aerra Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 22:36
                Mąż tak samo, więc jest nas co najmniej dwoje. A wśród znajomych mamy takich więcej. Ale owszem, już mój szwagier, mimo że niepraktykujący i chyba niewierzący, to na święta musi być choinka (bo dzieci) i dzieci wszystkie ochrzczone (bo mamusia by nie pomogła w opiece - mamusia szwagierki, nie że jego, czyli moja teściowa, teściowa i tak nie pomaga, bo pracuje).
          • la_mujer75 Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 21:39
            7 x NIE !!!
            Jak kokoroko policzyła.
            Ja ostatnio to nawet na chrzty i komunie dzieci z rodziny nie chodziłam.
            Jedynie śluby i pogrzeby są wstanie zmusić mnie, abym przekroczyła progi tej zbrodniczej instytucji, jaką jest kk, ale kto wie...
            Jak był pogrzeb teścia (11 lat temu), to stałam z tyłu. Nie siedziałam w pierwszej ławce.
    • madi138 Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 18:28
      Sandal. A najgorsze, że zrobili to tylko po to żeby odwrócić uwagę od kryzysu w służbie zdrowia, do którego dopuścili. Cudze życie i cierpienie, a zwłaszcza kobiet nic dla nich nie znaczy. Liczy się tylko utrzymanie się przy władzy. To niewarygodne, jak cyniczny i bezwzględny jest Kaczafi ze swoimi kukiełkami.
    • dyzurny_troll_forum Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 18:57
      lajtova napisał(a):

> Będą rodzić dzieci z bezmózgowiem, z rozszczepem kręgosłupa, bez serc. D
      > zieci, które w męczarniach umrą.

"z ponurego średniowiecza
      krucjata przeciwko Polsce"
    • green_agula Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 19:57
      efekt będzie taki ,że będzie mniej urodzeń w ogóle a jak ktoś będzie chciał usunąć to zrobi wycieczkę do Czech
      • aerra Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 20:12
        W Czechach usuniesz tylko wczesną ciążę. Wady letalne niestety czesto wychodzą później.
        • daniela34 Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 20:41
          Otóż właśnie.
    • konsta-is-me Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 20:27
      Boze kochany, przeraza mnie to na serio...
      • nickbezznaczenia Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 20:37
        Nie ma boga.
    • ren.s Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 20:52
      Dramat. Ja w pierwszej połowie lat 90 urodziłam córeczkę z bezmózgowiem. Po porodzie zmagałam się z depresją, którą pokonałam dzięki dwójce dzieci, które już miałam. Nikt mnie nie zmuszał do donoszenia ciąży, zaproponowano mi terminację, ale po dwóch dniach w szpitalu - postanowiłam donosić tę ciążę, nie ze względów religijnych, ale czułam ruchy i chciałam pobyć z córeczką jeszcze te ostatnie miesiące.
      Niestety ta decyzja dużo mnie kosztowała psychicznie oraz wywarła wpływ na moja psychikę, na moje relacje z mężem oraz na dzieci. To jest drastyczny moment w życiu kobiety i rodziny.
      JA MIAŁAM WYBÓR i wybrałam, jak czułam, poniosłam konsekwencje. Gdyby ktoś mnie do tego zmusił, wbrew mojej woli, byłabym zapewne w gorszym stanie. Kobieta powinna MIEĆ WYBÓR, a jej wybór powinien być przyjęty ze zrozumieniem i szacunkiem. Nie umiem opisać co dziś czuję.
      • daniela34 Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 21:03
        ren.s napisała:

> Nie umiem opisać co dziś czuję.

Bardzo Ci współczuję. A pan sędzia Wróblewski z TK powie, ze nie ma dowodów na to, że urodzenie takiego dziecka ma trwałe negatywne skutki dla psychiki rodziców
        • ren.s Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 21:14
          Po prostu jest ignorantem. My z tego wyszliśmy jako rodzina, ale dla mnie to jest i będzie bolesne. Nie mogę się pogodzić, że kobiety w naszym kraju muszą zmagać z takimi traumatycznymi przeżyciami, a niejedna rodzina być może tego nie przetrzyma. Polecam "Piąte dziecko" Doris Lessing do przemyśleń w tym temacie.
        • nickbezznaczenia Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 21:53
          Ale za to znajdzie miliony dowodów, że aborcja to już tak!
    • cegehana Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 21:25
      Muszę powiedzieć, że drażni mnie trochę ta retoryka piekła kobiet - jakby kobiety były kretynkami, które nie umieją zrobić zakupów przez internet i zażyć tabletek poronnych według instrukcji. Prawo jest szkodliwe, utrudniające życie, ale na pewno bym nie powiedziała, że "skazuje" na coś kobiety, albo że "musimy". Serio, urodziłybyście dziecko pod przymusem? Mimo łatwego dostępu do aborcji w krajach UE? Pozwoliłybyście się torturować, bo konstytucja? Naprawdę uważacie, że kobiety są za głupie na to, żeby skołować parę stówek na te tabletki albo że nie umieją ich znaleźć? Albo że powiedzą "no nie chcę dziecka z rozszczepem kręgosłupa, ale skoro państwo mi nie zrobi aborcji za darmo to je urodzę i będę chować".
      • runny.babbit Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 21:32
        Możesz wylądować w szpitalu i tam się dowiedzieć że masz chory płód w sobie. Możesz być w stanie który uniemożliwi podróżowanie. Może być za późno na tabletki. Plus finanse.
        • cegehana Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 21:41
          Ale to dotyczy praktycznie każdej choroby i każdej sprawy typu leczenie zaćmy, nowotworu, próchnicy i stwardnienia rozsianego ewentualnie rekonstrukcji piersi. Ludzie przewlekle chorzy umierają lub cierpią latami bo ich nie stać na leki (czego przykładem są te często te urodzone dzieci z wadami, na które fundacje zbierają ogromne środki). A tu mówimy o stosunkowo małej i jednorazowej kwocie. Naprawdę do ogarnięcia (15 lat temu pisałabym inaczej, dostęp do aborcji było o wiele trudniejszy, dziś mamy praktycznie dostępną aborcję na życzenie, owszem nierefundowaną, owszem to sporo utrudnia, ale na pewno kobiety nie są "skazane na rodzenie").
          • aerra Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 21:58
            Chyba na głowę upadłaś.
            Wady letalne nie wychodzą zaraz po teście ciążowym, tylko często już w 2 czy czasem nawet 3 trymestrze. Wtedy nie zrobisz aborcji farmakologicznej w domu środkami kupionymi w necie - bo to zwyczajnie zbyt ryzykowne.
            • daniela34 Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 22:00
              Dlatego musi być placówka opieki zdrowotnej. I wtedy nawet poza Polską nie jest już ani tanio ani prosto.
              • cegehana Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 22:05
                Ale jest to możliwe. Po usłyszeniu wyroku ani przez chwilę nie pomyślałam, że "muszę urodzić". Pomyślałam o wielu trudnościach, zgoda, ale urodzenie dziecka w takiej sytuacji opcją nie jest.
                • daniela34 Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 22:11
                  cegehana napisał(a):

> Pomyślałam o wielu trudnościach, zgoda, ale urodzenie dziecka
                  > w takiej sytuacji opcją nie jest.

Cóż, cieszę się że jesteś w takiej dobrej sytuacji. Nie sądzę wszakże żebyś tak naprawdę widziala coś poza swoją bańką zważywszy na to co piszesz o wsiach z internetem i zaradnych matkach niepełnosprawnych dzieci. Oczywiście, takie tez są i chwała im za to. Tylko nie wszystkie. Tylko te niezaradne nie są widoczne, czasem jak juz dzieci odbierają to zjawia się telewizja z interwencją
                • konsta-is-me Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 22:18
                  Co jest mozliwe?
                  Wszystko jest mozliwe, jak sie ma duzo pieniążków.
                  I ZAWSZE BYLO.
                  Mozna uciec z Korei Polnocnej w limuzynie , albo zgola lektyce, jak sie ma wystarczajaco duzo.
                  Tylko w większości przypadkow chodzi o te pieniazki.
                  Czy moze uwazasz, ze mozna sobie, ot tak ,wziac tabletki poronne, w 5 miesiacu i wszystko bedzie ok?
                  Ty w ogole czytasz co wypisujesz??
                  I uwazasz ze kobiety to idiotki, bo panstwo oszalalo ??
                  Serio ?
                  Wedlug ciebie to nic takiego??
                  • cegehana Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 22:27
                    No to tak określ tę sprawę - bariera finansowa. A nie przymus rodzenia. Jest mnóstwo ludzi, których nie stać na potrzebne leczenie i teraz do nich dołączyły ciężarne potrzebujące aborcji z przyczyn embriopatologicznych.
                    • triss_merigold6 Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 22:31
                      Przede wszystkim bariera informacyjna. Nie będzie wiedzieć, że na 100% nosi downa, bo nikt - bez inwazyjnych badań prenatalnych - nie powie jej tego na 100%. Inne poważne wady też są diagnozowane by amnio albo biopsja trofoblastu i nie zalatwi tego w gabinecie u co drugiego ginekologa, badania są genetyczne.
                      • cegehana Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 22:36
                        I z tym się niestety zgadzam. W Polsce jest bardzo słaby dostęp do badań (nawet zwykłe usg nie w każdym gabinecie jest). Ale nie tego dotyczył dzisiejszy wyrok.
                        • triss_merigold6 Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 22:41
                          Zwykłe usg jest u każdego ginekologa, który prowadzi ciąże. Clue problemu w tym, że tylko na podstawie usg nie można na 100% stwierdzić szeregu wad genetycznych, samo usg to za mało.
            • triss_merigold6 Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 22:01
              Wychodzą w amnio, wynik w 20 tygodniu ciąży. Robiłam amnio dwa razy, wiem ile się czeka.
              • auksencja15 Re: Zaczęło się piekło kobiet 23.10.20, 20:35
                Teraz jest chyba FISH. Kilka dni.
      • paszczakowna1 Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 21:33
        Nie chrzań, dobrze? Tu przede wszystkim chodzi o kobiety hospitalizowane, pod stała opieką lekarską. Nie, one nie mają tych wszystkich opcji.
      • daniela34 Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 21:36
        cegehana napisał(a):

> Muszę powiedzieć, że drażni mnie trochę ta retoryka piekła kobiet - jakby kobie
        > ty były kretynkami, które nie umieją zrobić zakupów przez internet i zażyć tabl
        > etek poronnych według instrukcji. Prawo jest szkodliwe, utrudniające życie, ale
        > na pewno bym nie powiedziała, że "skazuje" na coś kobiety, albo że "musimy".

Och, och, bo wszystkie kobiety są przecież takie zamożne, samodzielne i zaradne.
        Popatrz, popatrz, a jednak w innych krajach aborcje w przypadku wad płodu są dokonywane innymi metodami niż przez tabletki podobne i w warunkach szpitalnych/placówek ochrony zdrowia
        • daniela34 Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 21:36
          *poronne
        • cegehana Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 21:42
          Danielo, a czy ty byś sobie na dzień dzisiejszy z aborcją nie poradziła? Jesteś superinteligentna i superzaradna, lepsza od większości polskich kobiet?
          • daniela34 Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 21:46
            cegehana napisał(a):

> Danielo, a czy ty byś sobie na dzień dzisiejszy z aborcją nie poradziła?

Szczerze? Wcale nie jestem przekonana na 100 %. Prawdopodobnie tak.
            Ale wybacz, choć nie uważam się za super, hiper, to est wykształcona kobieta z dużego miasta wladajaca kilkoma językami a jest też dziewczyna po gimnazjum ze wsi, do której nawet komunikacja publicznna nie dociera. Ale może ci się oczywiście wydawać, że takich kobiet nie ma.
            • daniela34 Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 21:47
              A dodajmy jeszcze- z inteligencją na granicy normy. Tak, takie kobiety tez w ciążę zachodzą i też się zdarza, że te ciąże są z wadami.
              • cegehana Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 21:56
                Nawet na wsiach jest dziś internet, a jak ktoś nie zna angielskiego to google tłumacz. Chodzi mi tylko o określanie sytuacji taką, jaka ona jest, bez tej dramaturgii, która moim zdaniem raczej ośmiesza ideę. Używajmy środków ekspresji odpowiednich do okoliczności - określenie "niektóre kobiety mogą nie mieć od razu sumy potrzebnej na zagraniczną aborcję" nie oznacza tego samego co "zmuszone są urodzić". Bo nie są. Matki niepełnosprawnych wykonują na codzień heroiczną pracę. Państwo mało co pomagą. Muszą nie tylko zdobywać pieniądze (znacznie większe), co miesiąc, nie pracując, bo opiekują się dzieckiem, szukać lekarzy i terapii, zdobywać leki (nieraz zza granicy), ogarniać logistykę, pamiętać o lekach, diecie, rehabilitacji, edukacji. A poza tym mają czasem jeszcze zdrowe dzieci. I mimo znikomej pomocy państwa to ogarniają. I te same kobiety według ciebie nie ogarną jednego, własnego zabiegu?
                • triss_merigold6 Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 22:00
                  Nie, dlatego, że będą musiały skorelować czas, kasę i znalezienie szpitala, który wywoła poronienie zaawansowanej ciąży.
                  • daniela34 Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 22:03
                    Ano. Juz mi się nie chce nawet pisać. W przypadku wad to nie jest ani proste ani tanie. Ale oczywiście można bzdury klepać.
                    • triss_merigold6 Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 22:06
                      To nie jest ani proste, ani tanie, są kliniki w Holandii, które mają taką ofertę i cudzoziemka może skorzystać, ale nie kosztuje to kilku setek tylko dobrze ponad 1000 euro.
                    • cegehana Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 22:08
                      Rozumiem, różne są sytuacje, czasem jest za późno na tabletki, czasem piętrzą się trudności, zdrowotne, finansowe lub inne. Ale to nadal nie jest przymus rodzenia. Nie na ten moment.
                      • daniela34 Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 22:13
                        cegehana napisał(a):

Czasem piętrzą s
                        > ię trudności, zdrowotne, finansowe lub inne. Ale to nadal nie jest przymus rodz
                        > enia. Nie na ten moment.

Nie, skądże. Zawsze zostaje stary dobry wieszak. Zastanów się: nie ma pieniędzy, trzeba usunąć w szpitalu. CO dokładnie ma zrobić taka kobieta? Receptę poproszę.
                        • konsta-is-me Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 22:21
                          daniela34 napisała:

> cegehana napisał(a):
                          >
                          > Czasem piętrzą s
                          > > ię trudności, zdrowotne, finansowe lub inne. Ale to nadal nie jest przymu
                          > s rodz
                          > > enia. Nie na ten moment.
                          >
                          >
                          > Nie, skądże. Zawsze zostaje stary dobry wieszak. Zastanów się: nie ma pieniędz
                          > y, trzeba usunąć w szpitalu. CO dokładnie ma zrobić taka kobieta? Receptę popro
                          > szę.
                          Phi, ma wyjac z zaskorniakow te pare tysiecy...
                          No nie mow mi ze normalna kobieta, ze srednim ilorazem inteligencji, takowych nie ma?
                          A jak nie ma to jest glupia, niedorozwinieta umyslowo i na pewno mieszka w zapadlej wsi !!
                          Czyli jakas kretynka .
                          I menelica pewnie, o!
                          Nie to co ematka, ktora zarabia 5-cyfrowe sumy i jezdzi na weekend do Honolulu.
                        • cegehana Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 22:22
                          A co robią wszystkie inne osoby leczące się lekami nierefundowanymi w Polsce lub potrzebujące operacji/terapii której w polskich szpitalach się nie wykonuje? Żeby daleko nie szukać - co robią te matki urodzonych, niepełnosprawnych dzieci, którym państwo właściwej rehabilitacji nie zapewni? To nie jest dobra sytuacja, ale wcale nie taka wyjątkowa w Polsce. Określajmy rzeczy po imieniu po prostu.
                          Moja recepta: 1. orientuję się co do kosztów 2. orientuję się co do posiadanych zasobów 3. zarabiam/pożyczam/sprzedaję mienie/zwracam się o pomoc do funacji charytatywnych. Jeśli zabieg jest udany (nie mam na utrzymaniu chorego dziecka), to inwestycja w miarę szybko się zwraca.
                          • daniela34 Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 22:24
                            A to ja juz powyższych bzdur nawet nie skomentuję
                            A Jadzia z Pcimia żyjąca z 500+ rozbije świnkę skarbonkę
                            • daniela34 Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 22:25
                              Ale z tym organizacjami charytatywnymi to powiem Ci, genialny pomysł. W ogóle można jeszcze zbiórkę na się pomaga zrobić. Genialne
                            • triss_merigold6 Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 22:28
                              Ojesu. Ona nie będzie wiedziała, że nosi downa czy patau, bo nie pójdzie do super hiper prywatnego specjalisty od usg. Nie będzie porownywala wyników usg u 3 ginekologow, tylko poprowadzi ciążę w rejonie i po porodzie dowie się, co i jak bardzo nie bangla.
                              • daniela34 Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 22:31
                                triss_merigold6 napisała:

> Ojesu. Ona nie będzie wiedziała, że nosi downa czy patau, bo nie pójdzie do sup
                                > er hiper prywatnego specjalisty od usg.

Tego nie będzie wiedziała, ale niektóre wady wychodzą mimo braku super hiper usg. Niektóre ciąże są pod szpitalną opieką dosc wcześnie z różnych względów.
                                • triss_merigold6 Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 22:33
                                  Tak, qr... fokomelia. Był przypadek młodej kobiety, której ginekolog prowadzący całą ciążę NIE POWIEDZIAŁ, że urodzi kadłubka. Reportaż w "Polityce", na bank ponad 10 lat temu.
                            • cegehana Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 22:28
                              A ta Jadzia z czego to dziecko utrzyma jak już się urodzi? Bo rozumiem, że gdyby dziecko nie miało wady i by się po bożemu urodziło to nie miałaby ona problemu?
                              • daniela34 Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 22:32
                                cegehana napisał(a):

> A ta Jadzia z czego to dziecko utrzyma jak już się urodzi? Bo rozumiem, że gdyb
                                > y dziecko nie miało wady i by się po bożemu urodziło to nie miałaby ona problemu

Z pomocy charytatywnej, z której jednakowoż aborcji nie sfinansuje (odpowiedź absurdalna dla absurdalbe argumenty)
                                • cegehana Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 22:35
                                  To dopiero naiwne (no sorry). Państwo tak dba o urodzone dzieci że ho ho.
                                  • daniela34 Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 22:38
                                    A ponoc charytatywna to dla ciebie państwo. Aha.
                          • nickbezznaczenia Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 22:27
                            Co ty za głupoty wypisujesz?
                            Organizacje charytatywne!
                          • konsta-is-me Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 22:30
                            Matki chorych dzieci moga legalnie prosic o pomoc ...
                            Zarabiasz w tydzien, aha ...
                            A nie ,mozna uzbierac ,tak z 2lata, oh wait....😆
                            Zwracasz sie do fundacji charytatywnych z prosba o zbiorke na nielegalna aborcje....
                            Yyy...

To jest tak glupie, ze az mnie zastanawia.
                            Bo przeciez na trolla to jest zbyt durne ??
                            • daniela34 Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 22:33

> To jest tak glupie, ze az mnie zastanawia.

No nie 😀
                            • cegehana Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 22:33
                              No dobra przekonałaś mnie. Nie da się zarobić forsy, trzeba urodzić, mus to mus. Nie ma żadnego wyjścia. Po urodzeniu na szczęście wszystko się zmienia i na leczenie dziecka da się znacznie większe sumy zbierać, ale na aborcję uzbierać się po prostu nie da żadnym sposobem.
                              • aerra Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 22:41
                                Ale czy ty rozumiesz, że rządzących nie obchodzi, co się stanie z już urodzonym dzieckiem?
                                I że dotyczy to też takich wad, gdzie urodzenie jest końcem, bo wada jest letalna i płód żyje wyłącznie dzięki podłączeniu do organizmu matki?
                                Na takie dziecko nie trzeba kasy na leczenie - ono zwyczajnie po porodzie umiera.
                                To tylko taki szczegół, że kobieta musi przez parę miesięcy żyć ze świadomością, że nosi w brzuchu trupa.
                              • daniela34 Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 22:42
                                cegehana napisał(a):

Po urodzeniu na szczęście wszystko się zmienia i na l
                                > eczenie dziecka da się znacznie większe sumy zbierać, ale na aborcję uzbierać s
                                > ię po prostu nie da żadnym sposobem.

A tobie się wydaje że wszyscy chorzy w Polsce, którzy potrzebują płatnego leczenia są leczeni. Aha. Pomijając rozmaite inne różnice takie jak legalne zbiorki a nielegalna pomoc w aborcji.
                                Wydaje ci się też, że wszyscy ludzie mają "zasoby", które można spieniężyć
                                • cegehana Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 22:47
                                  Właśnie mi się wydaje, że nie, i zdaje się, że nawet to napisałam. Wydaje mi się, że nie wszyscy mają zasoby, ale też mi się wydaje, że jeśli ktoś nie ma zasobów na aborcję to nie ma ich też na opiekę nad ciężko chorym dzieckiem (btw opieka nad zdrowym też tania nie jest, tak mi się wydaje). Jeśli dziecko tuż po porodzie umiera (jak aera pisze) to istotniej - urodzić naturalnie jest taniej.
                                  • daniela34 Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 22:50
                                    cegehana napisał(a):

> Właśnie mi się wydaje, że nie, i zdaje się, że nawet to napisałam. Wydaje mi si
                                    > ę, że nie wszyscy mają zasoby, ale też mi się wydaje, że jeśli ktoś nie ma zaso
                                    > bów na aborcję to nie ma ich też na opiekę nad ciężko chorym dzieckiem

No nie ma. No i? I tak będzie musiała urodzić. A co dalej to już nikogo nie obchodzi.

Co do tego, że taniej jest urodzić dziecko z wadą letalną to już nawet nie skomentuję. No taniej. Czysty zysk.
                              • konsta-is-me Re: Zaczęło się piekło kobiet 23.10.20, 03:07
                                No to po urodzeniu się nie zbiera się sumy i dziecko umiera.
                                Albo choruje.
                                Albo wegetuje.
                                Albo matka wegetuje z dzieckiem.
                                Poza tym, jak sama stwierdziłas, skoro dziecko umrze, no to po co się wysilać i wykosztowywac??
                                Bardziej się opłaca urodzić.
                                Nawet nie trzeba w sumie wydawać na pogrzeb.
                                Można urodzić w szpitalu i zostawić.
                                Problem solved?
                                Nigdy w życiu nie spotkałam takiego toku myślenia ,jak słowo daję...
                                • konsta-is-me Re: Zaczęło się piekło kobiet 23.10.20, 03:09
                                  A w ogóle w czym problem, w tym że państwo traktuje kobiety jak niewolnice i śmieci, czy o co chodzi ??
                                • cegehana Re: Zaczęło się piekło kobiet 23.10.20, 09:39
                                  Nie, problem nie solved. Dlatego (w moim dziwacznym toku myślenia) kobieta w takiej sytucaji zrobi wszystko, żeby uniknąć tego scenariusza, a możliwości ma sporo.
                                  Ja uważam, że nawet Jadźka z Pcimia będzie szukać pomocy, zamiast bezradnie rozłożyć rączki i powiedzieć "no niby skąd jak mam na to wziąć?". Uważam, choć może to dziwne, że pieniądze na aborcję biorą się z tych samych źródeł co pieniądze na inne ważne cele. (Całe szczęście, że faceci boją się alimentów, może to jakaś ostatnia nadzieja, że finansowo pomogą, w końcu oni umieją skądś brać tę forsę).
                                  Chociaż, jak piszecie, schodów przed Jadźki dużo, od dzisiaj nawet więcej, to nie jest w Polsce wyjątkowa sytuacja.
                                  Mnóstwo ludzi ma problemy finansowe, mimo że płacą podatki są pozostawieni sami sobie, gdy znajdują się w nagłych kłopotach (bezdomność, choroby, opieka nad bliskimi). Do tej grupy dołączyły teraz ciężarne a wadami płodu. I ja tego wcale nie popieram. Ale nie popieram też dramatycznej retoryki, przedstawiającej rzeczywistą sytuację w przejaskrawionym świetle.
                      • triss_merigold6 Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 22:23
                        W wypadku wad genetycznych zawsze jest za późno na tabletki, bo tych wad nie diagnozuje się w 8-9 tygodniu. Rozumiesz? Zawsze jest za późno.
      • la_mujer75 Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 21:42
        Głupoty piszesz.
        Sorry.
      • ren.s Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 21:43
        Chyba nie wiesz o czym piszesz.
      • malia Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 21:46
        Jasne, nic się nie stało, poradzimy sobie.
        Bo dla każdej kobiety w Polsce niczym jest jechać za granicę, skołować parę stówek albo szukać gina, który to zrobi tutaj.
        Głupia się urodziłaś i głupia umrzesz
      • triss_merigold6 Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 21:58
        Doprawdy, jesteś bezdennie głupia, jeśli sądzisz, że usunięcie wadliwego płodu w okolicach 18-20 tygodnia to kwestia zamówienia tabletek poronnych.
        Wynik amniopunkcji potwierdzający lub wykluczający najczęstsze wady genetyczne jest w 19-20 tygodniu, bo amnio robi się w 15 tygodniu ciąży. Miałam dwa razy. W wypadku fatal error potrzebny jest szpital i ma miejsce indukcja akcji porodowej.
    • 123zielona123 Re: Zaczęło się piekło kobiet 22.10.20, 22:22
      E matki po prostu pojada do Niemiec czy na Słowację i dadzą sobie rady. Patologia ma to wy...bane byle mieć 500 chociaż przez kilka miesięcy- znieczuli się alkoholem. Większość kobiet pracująca z najniższą krajową też protestować nie bedzie, bo stara się jakoś przeżyć. Jeśli dodamy Covida to idealna pora na takie zmiany
      • kropkacom Re: Zaczęło się piekło kobiet 23.10.20, 03:27
        Ematki też nie dadzą rady przy późnej ciąży.
      • konsta-is-me Re: Zaczęło się piekło kobiet 23.10.20, 13:46
        Eeee nieprawda.
        Jakby chodziło o małżeństwa gejów to już by na ulicach aż furczalo.
        Co tam malzenstwa-w sumie aktywny homoseksualizm też jest grzechem.
        Wiecie dlaczego nie wsadzają do więzień za to?-no wiedzą że awantura byłaby nie z tej ziemi.
        I niejedna ciężarna by szła na manifest.

Ale jak chodzi o prawa kobiet, o ich WLASNE prawa, to większość spuszcza głowę i mamrocze coś o złych księżach, a w ogóle to nie mam córki i co mnie to, a zresztą wyjadę z kraju a wtedy rząd się przestraszy i w ogóle, a co ja mogę zrobić, buuu...
        No i tyle.
        Dlatego jest jak jest.
    • malgosiagosia Re: Zaczęło się piekło kobiet 23.10.20, 00:28
      Nie rozumiem jak mozna zmuszac kobiete do rodzenia dziecka. ktorego nie chce. Nie miesci mi sie w glowie.
      • tol8 Re: Zaczęło się piekło kobiet 23.10.20, 16:40
        Po co idzie do łóżka bez zabezpieczenia, skoro nie chce zajść w ciążę?
        • malgosiagosia Re: Zaczęło się piekło kobiet 23.10.20, 17:01
          tol8 napisała:

> Po co idzie do łóżka bez zabezpieczenia, skoro nie chce zajść w ciążę?

Ale wiesz. zabezpieczenie moze nie zadzialac, albo plod moze byc chory i wtedy dziecka nie chce.
    • tol8 Re: Zaczęło się piekło kobiet 23.10.20, 16:39
      Wystarczy oddać do adopcji. Jak się zapełnią takimi dziećmi wszystkie ośrodki, to może rząd zmądrzeje.
      • sko.wrona Re: Zaczęło się piekło kobiet 23.10.20, 20:32
        Ośrodki już są zapełnione i jak widać rząd nie widzi problemu.
        W Polsce takie dzieci nie mają szans na adopcję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka