Dodaj do ulubionych

Szach na Jarka

31.10.20, 19:16
"Genialny Strateg" i jego genialny pomocnik Andrzej Du*a próbują projektem ustawy podzielić wewnętrznie strajkujące i zrobić z nich morderczynie dzieciątek z ZD.

Możliwe, że częściowo im się uda, bo wiem, że wśród kobiet na ulicach były też zwolenniczki kompromisu. Czy da się je utrzymać z nami?

A jak można naszego strateżka zaszachować? Jakieś pomysły? Mnie przychodzi do głowy ogranie jego obłudnej zażyciowości, która kończy się wtedy, kiedy za jakiś lek ratujący życie trzeba wyłożyć hajs z budżetu zamiast do własnej kieszeni. Może jakiś projekt ustawy, żeby np. przesunąć środki z finansowania religii w szkolach na terapię genową dla dzieci z SMA? Propozycja, żeby odzyskać 70 mln i przeznaczyć na terapię niepełnosprawnych dzieci? 2 mld z TVP na respiratory? Co Wam przychodzi do głowy, żeby zmusić naszego miszcza do trudnej decyzji?
Obserwuj wątek
    • alicia033 Re: Szach na Jarka 31.10.20, 19:24
      Nijak.
      Aktualnie, po debilnej decyzji o zamknięciu cmentarzy kilkaset milionów budżetowych pieniędzy ma pójść w, najlepszym przypadku, w kompostowniki, o ile właśnie tam trafią wykupywane przez amirr chryzantemy.
      A zwolenniczki "kompromisu" to są zwyczajne idiotki i ich miejsce jest w piekle, nie ma nad kim płakać. Niech wypierdalają razem z pissuarem i konfą.
      • masz_ci_los Re: Szach na Jarka 31.10.20, 19:38
        Jak wynika ze statystyk, to ich jest większość (w społeczeństwie). Nie zgadzam się, że wszystkie to na pewno idiotki, bardziej chodzi o to, że duszna atmosfera, religia w szkole, nieme krzyki itd. zrobiły swoje na poziomie nie tylko opinii, ale też emocji. Do takich osób nie przemawia hasło "aborcja jest ok" tylko "aborcja jako mniejsze zło". Można je przekonać racjonalnymi argumentami, że korzystniej pod wieloma względami jest zalegalizować do 12 tyg, ale obrażając nic się nie zdziała.
        • alicia033 [...] 31.10.20, 19:41
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • masz_ci_los Re: Szach na Jarka 31.10.20, 19:49
            Widzę, że grasz jak ci Jaro zadyryguje, brawo <3 Może zachowaj wypierdalaj dla tych, którzy stoją naprzeciwko, a nie obok ciebie?

• milupaa Re: Szach na Jarka 31.10.20, 20:45
          Nic podobnego, co ma do tego religia. Ja jestem agnostykiem a sama mam wątpliwości co do tzw aborcji na życzenie. Do kościoła nie chodzę od lat smile Znane mi kobiety, które latami starały się o dziecko albo robiły in vitro w większości są za kompromisem i wynika to z ich osobistych doświadczeń.
          • potworia116 Re: Szach na Jarka 31.10.20, 21:49
            Eee, wynika to raczej z braku osobistych doświadczeń. Nigdy w życiu nie doświadczyły jak to jest być w niechcianej ciąży lub bać się jej.
          • szarsz Re: Szach na Jarka 01.11.20, 08:12
            Ja mam za sobastraszna historię ginekologiczną. Jestem za swobodnym dostępem do aborcji.
          • eugeniafelek Re: Szach na Jarka 01.11.20, 10:05
            Ale nikt ci nie każe wykonywać aborcji kiedy masz jakiekolwiek wątpliwości.
            Nie masz prawa jednak swoimi obawami ustawiać życia innych.
            Aborcja na życzenie powinna być dostępna bez problemów.
            Kto nie chce, nie robi.
            Koniec kropka
          • maslova Re: Szach na Jarka 01.11.20, 11:44
            > Znane mi kobiety, które latami starały się o dziecko albo robiły in vitro w większości są za kompromisem i wynika to z ich osobistych doświadczeń.

Osobiste doświadczenia są, jak nazwa wskazuje, właściwe danej osobie. Inni ludzie mogą mieć doświadczenia zupełnie inne.
          • gaskama Re: Szach na Jarka 01.11.20, 12:43
            A możesz swoje wątpliwości zostawić dla siebie A nie kazać mieć je też innym kobietom?
        • amast Re: Szach na Jarka 31.10.20, 20:56
          > ale obrażając nic się nie zdziała

Pewnie zdziała się będąc miłym i godząc na kompromisy osób niezainteresowanych ponad swoją głową. Tak jak przez ostatnie 27 lat.
        • morekac Re: Szach na Jarka 01.11.20, 03:42
          Bo kobiety socjalizuje się do wkładania mordy w kubeł i nie bulgotania.
          Prawda jest taka, że jeśli dasz im palec, upierdolą ci rękę po łokieć i wcale na tym nie skończą.
          Jak ktoś jest przeciwny aborcji, to nie musi jej robić.
          BTW: "negocjatorem" poprzedniego tzw.kompromisu był kryształowy Niesiołowski, jeśli się nie mylę? Ten, co korzystał z usług prostytutek w ramach brania łapówek? I biskupi - ciekawe ilu z nich kryło pedofilii?
          I to są ludzie, którzy swoje gęby wycierają moralnością i przykazaniami?
          • szarsz Re: Szach na Jarka 01.11.20, 08:13
            Tak jest.
          • lellapolella Re: Szach na Jarka 01.11.20, 12:34
            Dokładnie tak jest. Nie jestem wierząca, poronienie to był dla mnie dramat i trudno mi sobie wyobrazić, że decyduję się na aborcję. Ale trzeba tę sprawę załatwić raz i dobrze- dać pełny wybór kobietom, a nie jakieś ochłapy, które wycofają przy pierwszej okazji. W czasach licealnych, a były to czasy pełnej dostępności do aborcji, miałam tzw. prace społeczne w Domu Dziecka. Przepełnionym, zatem nie wszyscy korzystali z praw. Ale przynajmniej mieli wybór.
            Żeby nazywać propozycję Dudy kompromisem, trzeba mieć źle w głowie.
    • anorektycznazdzira Re: Szach na Jarka 31.10.20, 19:31
      Od 6 lat z tego co pamiętam PIS nie wykonał wyroku TK w sprawie świadczeń pielęgnacyjnych dla opiekunów osób niepełnosprawnych (wyroku Trybunału Konstytucyjnego z 21 października 2014)
      RPO dobijał się o to wielokrotnie, świadczenie obecnie nie jest nawet niskie, jest obraźliwe.

• iuscogens Re: Szach na Jarka 31.10.20, 21:19
        PIS Od 5 lat, pierwszy rok był za czasów PO. Zresztą ten genialny pomysł, żeby podzielić opiekunów osób niepełnosprawnych na "lepszych" i "gorszych" a wysokość świadczenia od tego kiedy powstała niepełnosprawność to wkład Platformy w pomoc osobom niepełnosprawnym i ich rodzinom. O ile pamiętam od 2012 czy 2013 to weszło.
        • iuscogens Re: Szach na Jarka 31.10.20, 21:22
          A wysokość jest na poziomie minimum egzystencji chyba, do minimum socjalnego nawet nie dochodzi.
        • anorektycznazdzira Re: Szach na Jarka 01.11.20, 08:08
          Ale wiesz ze „przez 8 ostatnich lat...” już nie działa i to od jakiegoś czasu? 😂
          Podobnie jak „a peło ośmiorniczki jadło” oraz „wina Tuska”
          nawet mocno oczadzeni pisopiewcy znają się na kalendarzu i ogarniają ze „przez 5 ostatnich lat...” smile
          • iuscogens Re: Szach na Jarka 01.11.20, 08:54
            Eeeee ale co ty z ośmiorniczkami wyskakujesz zupełnie bez sensu? Napisałaś z błędem, doprecyzowalam, bo sytuacja się ciągnie od lat i można za nią podziekować obu rządom. Przyjmij to do wiadomości, a nie głupie ikonki dawaj przy tekstach o osmiorniczkach czy winach Tuska, bo przy tym temacie nie wypada.
            • kropkacom Re: Szach na Jarka 01.11.20, 09:04
              W tej chwili nie ma dwóch rządów a jeden.
              • iuscogens Re: Szach na Jarka 01.11.20, 09:21
                No i ? To jest oczywiste. Dla osób, które bliżej się interesują tematem oczywiste jest również, że w tym temacie zaniedbania są wieloletnie. A tu widzę, że stwierdzenie zwykłego faktu budzi zdziwienie.
                • kropkacom Re: Szach na Jarka 01.11.20, 09:49
                  No PIS robi już wieloletnie. Fakt.
            • anorektycznazdzira Re: Szach na Jarka 01.11.20, 18:06
              Co napisałam z błędem? Że pis rządzi 5 lat i nie kiwnął palcem?
              Lansując się przy tym na przenajzajebiszczych obrońców życia i miłosiernych katolików.
              Nie mieli czasu?!
              • iuscogens Re: Szach na Jarka 01.11.20, 19:55
                Uspokój się, bo sama chyba nie wiesz o co się rzucasz. Przecież ja nie neguje zaniedbań PIS-u w tej kwestii. Napisałaś, ze o ile pamiętasz „od 6 lat PIS nie zrealizował wyroku”, złe pamiętałas, napisałam ze oni od 5. Nie wiem, czego tu można nie rozumieć, przecież to proste jak budowa cepa.
    • sumire Re: Szach na Jarka 31.10.20, 19:49
      LOL, przypominam ci, że PiS nie miał cienia skrupułów, darując 2 miliardy TVP, choć opozycja walczyła o przekazanie ich na medycynę. Kasę na respiratory dawno rozpirzył, dzisiaj wyszło, że chce sobie samochody kupować, a ty sądzisz, że naszczalnik się pochyli nad projektem ustawy? Haha.
      • beneficia Re: Szach na Jarka 31.10.20, 20:32
        Kurwa, jakie to jest wszystko przygnębiające
        W życiu się tyle nie nachodziłam, nie naprotestowałam i nie napodpisywałam co przez ostatnich kilka lat.
        I co? I gówno.
    • woman_in_love Re: Szach na Jarka 31.10.20, 20:33
      Oczywiście że im się uda - nawet tu są idiotki uważające że projekt Dudy to kompromis, a przecież to zaostrzenie dotychczasowej ustawy hue hue i likwidacja dotychczasowego kompromisu.

To "kompromis" na zasadzie, że dostałaś tydzień temu w mordę, a od dziś będziesz w ramach kompromisu tylko popychana na ścianę.
      • eugeniafelek Re: Szach na Jarka 01.11.20, 10:07
        Dokładnie tak!
    • kasiaabing Re: Szach na Jarka 31.10.20, 20:58
      Trochę to poszło w dziwną stronę. Wszyscy mówili o płodach bez mózgu, wadach letalnych.
      Nikt tego głośno nie krzyczał, że nie chce dziecka z Zespołem Downa.
      Więc mądry inaczej Andrzej chciał zrobić dobrze Godek i protestującym i wyszło jak zwykle. Godek wkurwiona, każe rodzic jak leci, protestujące nie chcą rodzic " Muminków" i mamy pat
      • smillla Re: Szach na Jarka 31.10.20, 21:06
        Dobry kontrargument powiedział jakiś lekarz: że Muminki mają bardzo zróżnicowane schorzenia wynikające z trisomii: Od lekkich zmian, aż po takie, które mogą doprowadzić do szybkiej śmierci po urodzeniu. Nie ma sposobu, by na podstawie stwierdzonej trisomii na etapie dopuszczającym aborcję zróżnicować, czy urodzone z nią dziecko będzie w miarę zdrowe, czy bardzo ciężko chore. I zdecydować, który Muminek do przymusowego rodzenia, a który już niekoniecznie. Prawo w brzmieniu propozycji Dudy jest praktycznie niewykonalne.
        • sko.wrona Re: Szach na Jarka 31.10.20, 21:28
          Problem polega na tym, że wiele wad letalnych występuje razem z ZD.
          A druga sprawa jest taka, że Duda chce rejestru wad letalnych. Kto go dla niego przygotuje i na jakich zasadach będzie tworzony?
          A trzecia to, że ten kompromis dudy też będzie można wysłać do TK. I co wtedy orzekną sędziowie? Przecież będzie go można odrzucić tak samo jak poprzedni.
          • brenya78 Re: Szach na Jarka 01.11.20, 08:44
            "A trzecia to, że ten kompromis dudy też będzie można wysłać do TK. I co wtedy orzekną sędziowie? Przecież będzie go można odrzucić tak samo jak poprzedni."

I oczywiście to zrobią.
        • brenya78 Re: Szach na Jarka 01.11.20, 08:43
          Oczywiście że jest to bubel prawny. Żaden lekarz nie podejmie się oceny czy dziecko umrze czy nie na podstawie obrazu USG. A lista? Czy na liście będzie zespół Edwardsa i inne wady które mogę ale nie muszą prowadzić do śmierci. I kiedy ta śmierć? Zaraz po porodzie, tydzień, miesiąc, rok, pięć lat, 20?
          • kasiaabing Re: Szach na Jarka 01.11.20, 09:14
            To, że jest to bubel to już w ogóle nie podlega dyskusji.
            Tylko teraz jest narracja: no przecież nie chcecie rodzic dzieci bez mózgów więc nie będziecie.
          • maslova Re: Szach na Jarka 01.11.20, 09:54
            Słyszałam wczoraj wypowiedź lekarza-specjalisty. Mówił, że niektóre wady letalne nie są same w sobie śmiertelne (np. cyklopia), w związku z czym nie podlegałyby pod Dudową ustawę.
            • sumire Re: Szach na Jarka 01.11.20, 10:02
              Tak, też to słyszałam. Dziecko może się upiornie męczyć przez kilka lat, ale jego wada nie będzie spełniać kryteriów Dudowego projektu, więc.
              Cóż. Katolickie miłosierdzie.
      • iuscogens Re: Szach na Jarka 31.10.20, 21:34
        Poszło w dziwną stronę, bo bądźmy szczerzy wizja dziecko z mózgiem na zewnątrz umierającym miesiąc po porodzie jest bardziej medialna. Mniej medialne jest powiedzenie, że dziecko niepełnosprawne może mieć całkiem dobre życie (przy dużym zaangażowaniu i poświęceniu że strony rodziców/ rodziny) ale koszt (nie tylko finansowy czy organizacyjny ale przede wszystkim psychiczny) jest ogromny. Oczywiście większość ludzi jak zostaje postawione przed tym faktem to robi wszystko, żeby ogarnąć sytuację, ale naprawdę mało kto jest w stanie się na to świadomie zdecydować.
        • kasiaabing Re: Szach na Jarka 31.10.20, 21:38
          No i wtedy wchodzi Patryk Jaki i Kaja Godek i mówią, że jest super. Przecież oni dają radę i to i każda kobieta w tym kraju da. Kaja to ma chyba z 3 dzieci i proszę, nawet pracuje zawodowo i karierę robi.
          • alpepe Re: Szach na Jarka 31.10.20, 21:45
            ciekawe, czy dziecko Kai Godek już ją gwałci, to chyba synuś.
            • iuscogens Re: Szach na Jarka 31.10.20, 21:50
              Eeeee, to jest małe dziecko... W ogóle nie łapiesz problemu. Jak jest dziewczyna, która nikogo nie gwałcił to problemu nie ma? A robienie z małego dziecka potencjalnego gwałciciela jest jednak obrzydliwe. Bardzo możliwe, że jak ten chłopiec wejdzie w wiek dojrzewania to będzie można popęd wyciszyć farmakologiczne ale to tak jakoś nie rozwiązuje całościowego problemu. Żenujący argument.
              • alpepe Re: Szach na Jarka 01.11.20, 15:34
                Ja nie łapię problemu? Ja tej szmacie życzę wszystkiego, z czym się muszą zmagać matki chorych dzieci, żeby ją to spotkało OSOBIŚCIE, nie nie osobie, która się zajmie dzieckiem Godek.
                • iuscogens Re: Szach na Jarka 01.11.20, 20:05
                  No to jej życz, proszę bardzo, ale narazie uderzasz w niepełnosprawne dziecko, naprawdę tego nie rozumiesz? Nie atakuje się dziecka osoby, której się złe życzysz/której sie nawiedzi czy co tam Ci chodzi po głowie. Atakuj sobie babę, ale na razie Ci nie starczyło argumentów i z niepełnosprawnego dziecka próbujesz zrobić gwałciciela. Sorry, to jest obrzydliwe. W ogóle nie widzisz niestosowności tego co napisałaś? Atakowania matki poprzez używania do tego jej niepełnosprawnego dziecka? Mam tak samo złe zdanie o Godek jak ty, ale kuźwa czuje się wybitnie zażenowana, ze muszę pisac takie podstawy...Jakby to było zdrowe dziecko to by Ci przyszło do głowy, żeby pisac o nim jako o potencjalnym gwałciciela, żeby dokopać nielubianej matce? Bo wiesz Ci z IQ w normie tez gwałcą i to wcale nie tak rzadko. Przeczytaj jeszcze raz co napisałas i się zastanów zanim znowu napiszesz coś krzywdzącego dla tego dziecka.
                • igge Re: Szach na Jarka 01.11.20, 23:56
                  W ostatnich sobotnich Wysokich Obcasach jest list matki 17letniej córeczki z MPDz do Kai Godek z prośbą o konkretną tygodniową chyba pomoc wytchnieniową w wakacje i uzasadnieniem czemu nie powinna wypowiadać się w imieniu WSZYSTKICH matek.
          • iuscogens Re: Szach na Jarka 31.10.20, 21:52
            No ludzie raczej wiedzą jak to wygląda realnie...mimo złotych myśli takich osób.
          • memphis90 Re: Szach na Jarka 01.11.20, 09:21
            Nowy postulat "posadka w radzie nadzorczej Warszawskich Zakladow Mechanicznych (lub odpowiednika, Orlen też byłby ok) dla każdej matki dziecka z ZD"!
    • smillla Re: Szach na Jarka 31.10.20, 21:00
      Najlepszym sposobem na takich strategów nie jest wcale merytoryczna polemika i kontrargumenty, bo to im dodaje powagi i znaczenia, legitymizuje ich jako poważnych partnerów w grze. Sposobem jest ignor.
      • smillla Re: Szach na Jarka 31.10.20, 21:55
        Za to trzeba się dogadywać z potencjalnymi sojusznikami. I dopiero potem, już z maksymalnymi wzmocnieniami, zaczynać z drugą stroną. Lepsza pozycja startowa to ważna sprawa.
      • morekac Re: Szach na Jarka 01.11.20, 03:44
        Ignor nie jest sposobem na takich strategów. Sposobem jest wypierdol.
    • mama-ola Re: Szach na Jarka 31.10.20, 22:12
      Czy nie można by zażądać anulowania ustawy z 1993 r. W CAŁOŚCI? Skoro jest niezgodna z konstytucją? (Pal licho z jakiego powodu niezgodna). W ten sposób kompromis aborcyjny przestanie istnieć.
    • taki-sobie-nick Re: Szach na Jarka 31.10.20, 22:14
      Co to jest zażyciowość?
      • morekac Re: Szach na Jarka 01.11.20, 03:46
        Stopień życiowości pana Jarka? Raczej ujemny niż zerowy.
    • umi Re: Szach na Jarka 31.10.20, 22:57
      Nikogo nie zaszachowali. Zwolenniczki kompromisu sa zwolenniczkami kompromisu, nie tego co zaproponowal Duda. On nie chce wrocic do kompromisu, nadal proponuje zaostrzenie. Ponadto oni kompormis raz zlamali, i zlamia go znowu kiedy tylko ludzie beda mniej uwazni. Wiec nie mozna im ustapic. Bo za chwile i ciaza z gwaltu bedzie nielegalna i nawet z zagrozenia zycia (bo moze nie umrze, moze jakos przetrwa, a jak umrze, to hooy).
      • anorektycznazdzira Re: Szach na Jarka 01.11.20, 08:16
        Tęgo jestem absolutnie pewna: ciąże z gwałtu już są szykowane do zakazu aborcji.
        Wszak to zdrowe bombelki, które te niegodziwe kobiety mają TYLKO urodzić co im szkodzi?! Już do rodzenia. Inkubator nie będzie świątobliwym mężom i białogłowom skakał że coś nie chce.
      • eugeniafelek Re: Szach na Jarka 01.11.20, 12:20
        Dla mnie w ogóle niezrozumiały jest sens kompromisu
        Katoliczka urodzi tak czy siak bo wierzy, ze życie zaczyna się od momentu zapłodnienia i tak jest święte. Więc rodzi.
        A nie katoliczkom z jakiej kurwa racji, kler ustawia życie?
        Jutro każą rodzić z gwałtu, pojutrze zabronią aborcji kiedy zagrożone będzie życie matki.
        W imię ich boga
    • morekac Re: Szach na Jarka 01.11.20, 03:28
      Ale to, co oni proponują, to nie jest nawet powrót do poprzedniego kompromisu.
      Zatem - niech wypierdalają.
    • morekac Re: Szach na Jarka 01.11.20, 04:11
      Poza tym wierzące, a protestujące, i tak już zgrzeszyły i grzeszą.
      Zatem, drogie katoliczki, musicie pokajać się i iść się panu księdzu wyspowiadać z chęci protestowania przeciwko biskupom, chęci mordowania dzieciątek i bycia aborcjonistką.
      Po prostu morda w kubeł i nie bulgotać.
      • echtom Re: Szach na Jarka 01.11.20, 09:27
        > Po prostu morda w kubeł i nie bulgotać.

Czy to oznacza, że tylko 20 % zwolenników liberalizacji ustawy ma prawo protestować, a 60 % zwolenników wcześniejszego kompromisu ma wyp...? To dobra wiadomość dla PiS.
        • morekac Re: Szach na Jarka 01.11.20, 10:06
          To oznacza, że kk oczekuje od wierzących, że nie będą protestować. Nie wolno im, bo jest to złe i grzeszne. Możesz nieść swój krzyż, twoje i twojego dziecka cierpienie ich ubogaci.Oni za to pochylą się nad tobą z troską i ofiarują modlitwę - oczywiście, jeśli zapłacisz za intencję mszalną.
          • morekac Re: Szach na Jarka 01.11.20, 10:07
            I ja tu tylko przetłumaczyłam oficjalne stanowisko episkopatu na polski.
    • chococaffe Re: Szach na Jarka 01.11.20, 07:06
      Jarek Jarkiem a Ziobro?

Jakoś cicho o nim na protestach - zupełnie niezasłużenie
      • morekac Re: Szach na Jarka 01.11.20, 07:12
        Upadnie Jarek, to delfini wezmą się za łby.
        • chococaffe Re: Szach na Jarka 01.11.20, 08:43
          Z tym, że Ziobro jest bardzo silnym delfinem, ze wsparciem OI
          • morekac Re: Szach na Jarka 01.11.20, 09:12
            Co oznacza, ze ma kasę. Nie poparcie.
            • chococaffe Re: Szach na Jarka 01.11.20, 09:17
              Pieniądze oznacza propaganda. Bardzo skuteczna jak najnowsza historia pokazała.

Też mam nadzieję, że tym razem się nie uda, ale nie można zapominać o tym panu (który może teraz zbijać kapitał na wewnętrznych potyczkach wewnątrz PiS)
    • nena20 Re: Szach na Jarka 01.11.20, 07:17
      Wypierdalać z takim kompromisem.
    • cegehana Re: Szach na Jarka 01.11.20, 08:33
      Myślę, że dobrym ruchem było wysunięcie postulatu o dymisji rządu - bo to jest sprawa, która łączy większość osób, także mężczyzn. Na temat aborcji czy lgbt zaraz zaczęłyby się dyskusje, podziały i ruch by się rozpadł zanim by osiągnął jakikolwiek cel.
      Zgadzam się, że jest to dobry moment by wysunąć różne żądania dotyczące osób niepełnosprawnych.
    • agatak Re: Szach na Jarka 01.11.20, 08:44
      Pomyślałabym o wersji poprawki w której byłoby baaaardzo jasne napisane że facet nie ma prawa zostawić partnerki / żony w przypadku takiej ciąży. Jest skazany na życie z nimi. Bez odwołania Z karą co najmniej bezwzględnego więzienia i obowiązkową w nim pracą żeby utrzymać rodzinę. I niech to prawo zadziała też wstecz i wszystkie misie, które nie mogły sobie poradzić z sytuacją zaczną sobie radzić.
      I niech misterpresident ogłosi to w orędziu 11 listopada.

Nie do zrealizowania - wiem. Ale chyba tylko taka wizja mogłaby trochę uruchomić wyobraźnię antichoisów. Którzy niech się oddalą w pośpiechu...
      • black.emma Re: Szach na Jarka 01.11.20, 19:18
        To jest dobre smile W sumie z jakiego powodu nie do zrealizowania? Kobietom odebrano prawa obywatelskie i prawa człowieka, to dlaczego nie mężczyznom?
    • kura17 Re: Szach na Jarka 01.11.20, 10:09
      > Może jakiś projekt ustawy, żeby np. przesunąć środki z finansowania religii w
      > szkolach na terapię genową dla dzieci z SMA? Propozycja, żeby odzyskać 70 mln
      > i przeznaczyć na terapię niepełnosprawnych dzieci? 2 mld z TVP na respiratory?

ja sledzilam dosc dokladnie posiedzenia sejmu na poczatku tego tygodnia - opozycja wielokrotnie o tym wspominala i poddawal pomysly, jak pomoc - finansowo i nie tylko - osobom/rodzinom z najrozniejszymi problemami zdrowotnymi. *** mial na wszystko piekne okragle slowa (np o programie "za zyciem") - wszystko jest pieknie i dobrze i nie jest potrzebna dodtkowa pomoc! wili sie jak piskorze uncertain
      to nie nowy pomysl - do nich nic nie trafia, bo juz sa swietni.
    • leosia-wspaniala Re: Szach na Jarka 01.11.20, 10:09
      >Możliwe, że częściowo im się uda, bo wiem, że wśród kobiet na ulicach były też zwolenniczki kompromisu. Czy da się je utrzymać z nami?

Ale oni nie chcą wracać do "kompromisu".

>Genialny Strateg" i jego genialny pomocnik Andrzej Du*a próbują projektem ustawy podzielić wewnętrznie strajkujące i zrobić z nich morderczynie dzieciątek z Z

Już zrobili z nas morderczynie, marksistki i terrorystki, kogo to obchodzi? Tę garstkę, co ogląda tvpis i prawdopodobnie nie dożyje następnych wyborów?
    • premeda Re: Szach na Jarka 01.11.20, 12:28
      Niech kościół odda dwie trzecie majątku na pomoc takim dzieciom i ich rodzinom, a trzy czwarte narodu niech zadeklaruje dobrowolne dodatkowe 3% podatku też na powyższy cel. Nie chcą ludzie to nie wprowadzamy. Proste. Ktoś chętny napisać projekt ustawy ?
    • gaskama Re: Szach na Jarka 01.11.20, 13:01
      Edukacja, edukacja, edukacja! Niestety przez katolicki bagaż kobiety w tym kraju mają zryte mózgi. Kobieta musi mieć PRAWO do aborcji. Smutne, że kobiety pozwalają za nie podejmować tak ważna decyzję innym. A ci inni to przede wszystkim starsi panowie. Jestem kobietą, inteligentna i wykształconą kobietą. Nie zgadzam się na to, by 60 czy 70 latkowie, faceci, księża podejmowali za mnie decyzję. Za mnie, za moje dziecko. To są zbyt ważne decyzję, bym mogła zaufać osobom, które nic o mnie nie wiedzą.
      • thank_you Re: Szach na Jarka 01.11.20, 15:21
        A to wszystko dzięki skutecznemu lobbowaniu u podstaw przez ordo Iuris. Aborcja to juz któryś temat wylobbowany przez nich - wcześniejsze to pigułka po i klauzula sumienia.
        • chococaffe Re: Szach na Jarka 01.11.20, 16:10
          Dlatego oni powinni być jednym z głownych celów
      • hanusinamama Re: Szach na Jarka 01.11.20, 18:16
        Zgadzam sie. To kobieta ponosi koszty ciąży i porodu. To my leczymy sie hormonami ze wszystkimi tego skutkami aby w ciąże zajść. To my bierzemy leki podtrzymujące ciąże (które nie są bez wpływu na nasze zdrowie), to my ryzykujemy zdrowiem będąc w ciąży oraz rodząc. Byłam 4 razy w ciąży, urodziłam 2 żywych dzieci - to ja najbardziej zapłaciłam za to psychicznie. To my tracimy finansowo, to nasza kariera traci jak rodzimy dzieci. To kobieta rezygnuje z pracy żeby zając się chorym dzieckiem, to ona spędza całe swoje życie zajmując się upośledzonym dzieckiem. Jeżeli ma szczęście - ma wsparcie psychiczne i finansowe i fizyczne w ojcu dziecka...ale jest też na jego utrzymaniu ( nie ma też wyjścia...proszę sobie wyobrazić, ze w małżeństwie się ni układa...jak niepracująca matka, zajmująca się chorym dzieckiem ma się rozwieść? A przypominam, ze do tego tez mamy prawo!!). Jej być albo nie być zależy od niego. Wiec niech wszyscy łaskawie odpierdolą od mojej macicy. O tym czy, ile i kiedy urodzę dzieci będę rozmawiać jedynie z ojcem dzieci. Wszystkim innym wara!!!!!
        • gaskama Re: Szach na Jarka 01.11.20, 19:23
          Egzaktli!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka