cku 31.10.20, 21:09 A szkoły otwarte. Wprowadzają od czwartku. Tylko w Polsce te szkoły takie śmiercionośne 😕 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cku Re: Lockdown w Anglii 31.10.20, 21:17 A fakt, zapomniałam o Belgii, Czechach i Słowacji... Fcuk!!! Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Lockdown w Anglii 31.10.20, 23:05 cku napisała: > A fakt, zapomniałam o Belgii, Czechach i Słowacji... > Fcuk!!! No i Izrael! Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Lockdown w Anglii 31.10.20, 21:17 Nie tylko. Austria zamknęła średnie i wyższe, Czechy chyba też, Belgia nawet maluchy. Osobiście wolałbym godzinę policyjną i otwarte szkoły, natomiast mam świadomość, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia ☹️ Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Lockdown w Anglii 31.10.20, 21:19 Ja tak samo. Mogliby wszystko zamknac byleby szkoły działały normalnie... Nauka zdalna to czyste zło. Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Lockdown w Anglii 31.10.20, 22:47 cku napisała: > Ja tak samo. Mogliby wszystko zamknac byleby szkoły działały normalnie... Nauka > zdalna to czyste zło. No u nas (BE) do 15/11 to nawet zdalnego nie ma. A po 15/11 zobaczymy .... Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Lockdown w Anglii 31.10.20, 21:20 I nie wolno wychodzic po 20... szkola dziecka twierdzi ze na razie nie beda zamykac ale mamy byc gotowi... testuja schoolfoxa z duzym oporem bo tu dzialal ciagle zeszyt kontaktu rodzica ze szkola... Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Lockdown w Anglii 31.10.20, 21:27 Anglia to kolejny kraj z lockdownem, Czechy zaczynają mówić o spowolnieniu epidemii. Za chwilę i u nas wprowadzą kolejne obostrzenia.p Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Lockdown w Anglii 31.10.20, 21:29 Czesi zaraz wyjdą na ulice i tyle będzie po spowolnieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Lockdown w Anglii 31.10.20, 21:30 A w Szwecji i Norwegi żyją normalnie. Bez paniki, bez histerii, pod codziennego podawania ilości chorych, chodzą do restauracji i do kina, a dzieci do szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Lockdown w Anglii 31.10.20, 21:32 A u nas co tydzień puszczają w ruch maszynę losującą i wyciągają przypadkowe obostrzenia. Dotychczasowe są w większości baaardzo logiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: Lockdown w Anglii 31.10.20, 21:41 Ano właśnie, ładu i składu w tym nie widać imo. Ale pewnie nie powinnam się wypowiadać, bo od pewnego czasu spuściłam 'mentalną zasłonę' na to, co się dzieje i pewne informacje mnie niemal zaskakują. Co nie oznacza, że nie mają wpływu na moje życie, bo ten, niestety, mają ogromny. Nie dalej jak w ostatni poniedziałek w pewnej instutucji, gdzie spodziewałam się rozstrzygnięcia ważnej kwestii, okazało się iż COVID posiał spustoszenie wśród 'władnych' wydać takie orzeczenie i finito ..Pozostaje mi czekać na wyznaczenie kolejnego terminu.. Nikt nie wie jak długo heh ..cierpliwości życzMY sobie, no i zdrowia ofkorz, ale to od zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Lockdown w Anglii 31.10.20, 21:44 Ja mam potwornie utrudnioną pracę bo jest ona mocno uzalezniona od sprawnosci działania administracji... A teraz jest dramat jesli chodzi o uzgodnienie czegokolwiek z jakimkolwiek urzędem czy instytucja... Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Lockdown w Anglii 31.10.20, 21:37 Serio? "W Szwecji obowiązuje zakaz zgromadzeń powyżej 50 osób, uczniowie szkół średnich uczą się w trybie zdalnym, a władze zachęcały wszystkich do utrzymywania dystansu społecznego" Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Lockdown w Anglii 31.10.20, 21:40 Ale młodsze dzieci chodzą normalnie, mozna isc do knajpy, kina, na basen... Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: Lockdown w Anglii 31.10.20, 22:52 cku napisała: > Ale młodsze dzieci chodzą normalnie, mozna isc do knajpy, kina, na basen... A starsze od 14 roku życia jednak zdalnie i studenci zdalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Lockdown w Anglii 31.10.20, 21:42 Ustanowione raz i trzymano się ich konsekwentnie od marca bez chorego i absurdalnego wprowadzania co chwilę nowych obostrzeń, na pałę i bez ładu i składu. Teraz ( jak wszędzie na świecie) rośnie ilość zakażonych ale śmiertelność jest cały czas niska, zastanawiają się na wprowadzeniem ewentualnie lokalnych większych obostrzeń np. w transporcie. Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Lockdown w Anglii 31.10.20, 21:47 Dokładnie. Mieli i mają strategie, obywatele wiedzą na czym stoją. A u nas siedzą jak na bombie w obawie przed kolejnymi pomysłami rządu jak utrudnić ludziom życie. Wszyscy, z ktorymi rozmawiam (niezależnie od wieku), bardziej niz zakażenia obawiaja się kolejnych losowych ograniczen. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Lockdown w Anglii 31.10.20, 21:54 Zgadzam się, jasność i stabilność sytuacji jest bardzo ważna. Odnośnie niskiej śmiertelnością mam wątpliwość, biorąc pod uwagę, że na początku była bardzo wysoka. Obraz całości będziemy mieć dopiero po zakończeniu epidemii, choć i tak nie będzie on do końca obiektywny, bo chyba różne kraje różnie kwalifikowały zgony Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Lockdown w Anglii 31.10.20, 22:57 little_fish napisała: > Serio? "W Szwecji obowiązuje zakaz zgromadzeń powyżej 50 osób Zakaz zgromadzen: - w Polsce do 5 osob - w Belgii do 4 osob Innych krajow nie sledzilam .... Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Lockdown w Anglii 01.11.20, 09:18 A jeszcze nie dawno w Polsce można było urządzać wesela na 150 osób... Większość znanych mi zakażonych to efekt wesela Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Lockdown w Anglii 01.11.20, 09:48 Znani mi tez w większości zarazili się na imprezach i integracjach... Jeden w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: Lockdown w Anglii 31.10.20, 22:51 A ilu masz ludzi w tych krajach i na jakich przestrzeniach? Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Lockdown w Anglii 01.11.20, 10:24 madami napisała: > A w Szwecji i Norwegi żyją normalnie. Bez paniki, bez histerii, pod codziennego > podawania ilości chorych, chodzą do restauracji i do kina, a dzieci do szkoły. Z tego co pamiętam w Szwecji też na pewnym etapie zamknęli szkoły średnie. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Lockdown w Anglii 01.11.20, 10:28 Z tego co znalazłam, to nadal działają zdalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Lockdown w Anglii 01.11.20, 10:45 Od września wrócili do normalnego nauczania Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Lockdown w Anglii 01.11.20, 10:50 O, to nieaktualne info mam, dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Lockdown w Anglii 31.10.20, 21:54 Portugalia - ograniczenia w poruszaniu się, nakaz pozostania w domach itp. Ale szkoły otwarte. Odpowiedz Link Zgłoś
krisdevalnor Re: Lockdown w Anglii 31.10.20, 23:35 cku napisała: > Portugalia - ograniczenia w poruszaniu się, nakaz pozostania w domach itp. Ale > szkoły otwarte. Chyba zalezy gdzie bo w Algarve sklepy, restauracje, urzedy otwarte, jezdzic z miasta do miasta mozna bez przeszkod, nawet w koncu basen kryty u mnie otworzyli. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Lockdown w Anglii 01.11.20, 09:19 U nas też są ograniczenia w poruszaniu się, dla seniorów Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: Lockdown w Anglii 31.10.20, 22:54 W Rumunii szkoły średnie pół na pół. Tydzień w szkole, tydzień w domu. Włochy, Niemcy, Bulgaria w niektórych rejonach jest w szkole średniej nauka zdalna. Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Lockdown w Anglii 31.10.20, 23:16 Szwajcaria obostrzeń mało. Zakaz zgromadzeń powyżej 10 osób, szkoły otwarte jedynie uniwersytety i szkoły wyższe przeszły na zdalne. Dyskoteki zamknięte, bary , restauracje do 23. Wszędzie maseczki, na zewnątrz tez jak sie nie da 1,5 m odległości. Dzisiaj mieliśmy halloween zorganizowane prze nasza gminę . Połączone ze zbiórka produktów dla potrzebujących, na koniec gar gorącej zupy dyniowej dla uczestników przed urzędem gminy. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Lockdown w Anglii 01.11.20, 03:11 Mam dziecko w 1-3, szkoła niby otwarta, ale kończy się jedno zdalne, a zaczyna następne. Nawet nie wiem ile klas jeszcze działa stacjonarnie, jeśli takie są. Poza nauczycielami czy dziećmi z covidem inni są na kwarantannach, zwolnieniach (wtedy nie prowadzą nawet zajęć zdalnych), znam dzieci na kwarantannach z więcej niż jednego źródła. Tak wyglądają otwarte szkoły w praktyce, jeśli wirus się rozszaleje w okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Lockdown w Anglii 01.11.20, 09:45 A w moim mieście szkoły działające zdalnie to zdecydowana mniejszość. Kwarantann też jest niewiele. Albo jeszcze nie dotarło albo już jesteśmy po. Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Lockdown w Anglii 01.11.20, 09:50 Ja już pisałam. W szkolach moich dzieci po 1 czy 2 przypadki, zastepstwmniej niz w ubieglych latach, przedszkole najmlodszego na 400 dzieci czynne od maja do tej pory 1 przypadek wsrod personelu (zakażenie domowe). A to Warszawa, zachorowań tu mnostwo. Zamykanie szkół jest w mojej opinii bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_fatyga Re: Lockdown w Anglii 01.11.20, 09:25 Znalezione w sieci: Drugi lockdown miał być wprowadzony już w drugiej połowie września. Został przesunięty na listopad. Ten lockdown będzie znacznie bardziej bolesny dla wszystkich. Pierwszy był po to aby ludzi przygotować na ograniczenia. Teraz będzie dużo gorzej. Będą wstrzymywanie wypłaty dla pracowników. Środki pieniężna na kontach bankowych będą blokowane i przekazywane do walki z pandemią. Nie realne? Jestem foliarzem? Sami się przekonacie. Boże Narodzenie w tym roku? Możecie przekazać swoim dzieciom że w tym roku Mikołaj będzie na kwarantannie. W tym roku w całej Europie ludzie będą zamknięci we własnych czterech ścianach w święta. Sylwester? Zakaz opuszczania mieszkań i domów. Drugi lockdown zostanie zakończony nie wcześniej niż w drugiej połowie lutego 2021 roku. A oficjalnie pandemia zakończy się w drugiej połowie 2022 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Lockdown w Anglii 01.11.20, 09:36 No bedziemy sie z tym bujac...'pandemia' jest przewidziana do tego czasu, bo tyle trzeba na rozwalenie gospodarki, potem zacznie sie nowy rozdzial az do nastepnego razu. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_fatyga Re: Lockdown w Anglii 01.11.20, 10:21 ritual2019 napisał(a): > potem zacznie sie nowy rozdzial az do naste > pnego razu. Jakoś niedawno przeczytalam wypowiedz szefa WHO o nowych (sic!) pandemiach czyhających u bram. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Lockdown w Anglii 01.11.20, 10:46 ola_fatyga napisała: > Jakoś niedawno przeczytalam wypowiedz szefa WHO o nowych (sic!) pandemiach czyh > ających u bram. No to teraz bedziemy miec pandemie... Odpowiedz Link Zgłoś
ola_fatyga Re: Lockdown w Anglii 01.11.20, 11:20 ritual2019 napisał(a): > No to teraz bedziemy miec pandemie... za pandemią Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Lockdown w Anglii 01.11.20, 09:37 Tobie płacą za straszenie ludzi głupotami czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Lockdown w Anglii 01.11.20, 09:43 Co do jednego jestem w stanie się zgodzić: biorąc po uwagę ostatnią decyzję o zamknięciu cmentarzy, zakaz wychodzenia z domu w Sylwestra wydaje mi się całkiem prawdopodobny. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Lockdown w Anglii 01.11.20, 09:44 Jeszcze może być zakaz przemieszczania się w okresie świątecznym. Wyjątek - praca.... Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Lockdown w Anglii 01.11.20, 09:48 Przecież ludzie będą mieli to w dupie, jak teraz seniorzy którzy mieli siedzieć w domu a i tak krążą po osiedlu. Żeby takie ograniczenia wprowadzać trzeba mieć zaufanie społeczeństwa i/lub sprawną liczną policję. Co mamy w Polsce odpowiedz sobie sama. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_fatyga Re: Lockdown w Anglii 01.11.20, 09:54 Mocą rozporządzenia żandarmeria ma uprawnienia policji. W ten weekend szkoli się tez ponad 80% terytorialsów. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Lockdown w Anglii 01.11.20, 10:01 Zakaz organizowania imprez w lokalach i w plenerze plus skierowanie sił policji i żandarmerii myślę że mocno ograniczy chęć świętowania. No i ciągle mam obawy (może na wyrost?), że PIS wprowadzi stan wyjątkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Lockdown w Anglii 01.11.20, 10:04 No to będą domówki. Jak w stanie wojennymi. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Lockdown w Anglii 01.11.20, 10:07 Z nocowaniem, jeśli wprowadzą godzinę policyjną Odpowiedz Link Zgłoś
ola_fatyga Re: Lockdown w Anglii 01.11.20, 10:32 już z rodzicami umówiliśmy się na nocowanie po Wigilii Odpowiedz Link Zgłoś
ola_fatyga Re: Lockdown w Anglii 01.11.20, 09:55 sumire napisała: > Tobie płacą za straszenie ludzi głupotami czy jak? Znalazłam to. Czy wszystko to głupoty. to się okaże. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Lockdown w Anglii 01.11.20, 09:58 A ten wieszcz to pragnął pozostać anonimowy? A może wspomniał, skąd wie o blokowaniu pensji? Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Lockdown w Anglii 01.11.20, 09:38 I po co to pokazałaś, teraz ONI nas wszystkie muszą zabić Odpowiedz Link Zgłoś
marinette.wue Re: Lockdown w Anglii 01.11.20, 10:13 U nas wszystko mogą zamknąc a i tak pandemii szaleć będzie. Grazyna z Januszem nie zgłoszą sie na test bo kwarantanna a jesli zgłoszą to reszta,rodziny będzie rozsiewac, babcie bedą modlić sie w kosciolach o koniec epidemii, Nasze,spoleczenstwo jest nieodpowiedzialne , to nie Szwecja. Gdyby zabijali deskami drzwi domów z koroną jak w,Chinach to może by sie udało Pieprzenie bzdur o tym ze ludzie juz nie wiedzą od kogo się zarazili....wiedzą tylko sanepidu nie wtajemniczają. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Lockdown w Anglii 01.11.20, 10:14 Ciesze sie ze szkoly zostawili otwarte bo syn w liceum w UK. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Lockdown w Anglii 01.11.20, 11:43 Nazwy na forum nie napiszę. Szkola z boardingiem Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Lockdown w Anglii 01.11.20, 12:30 Ok. Nie pytalam o nazwe szkoly, bylam ciekawa co to za typ szkoly. Chodzi o 6th form? Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Lockdown w Anglii 01.11.20, 10:18 cku napisała: > A szkoły otwarte. > Wprowadzają od czwartku. Tylko w Polsce te szkoły takie śmiercionośne 😕 Nie tylko, Izrael zaczyna lockdownynod szkół. Czechy, Austria, Belgia.. A w ogóle, to zaraz przyjdzie nnajma i napiszę, że w Anglii jest super, a wszyscy przesadzają, bo ona przeszła covida lekko. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Lockdown w Anglii 01.11.20, 10:29 Mimo, iż nie został potwierdzony... Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Lockdown w Anglii 01.11.20, 11:13 W Walii zamknięte klasy wyższe w szkołach średnich i uniwersytety, puby i restauracje oraz sklepy odzieżowe, centra ogrodnicze i wszystko, co nie sprzedaje podstawowych środków do życia. Po wiosennym zamknięciu zaczęła się seria bankructw hoteli i obecne restrykcje spowodują pewnie zamknięcie kolejnych. Generalnie hotelarstwo i gastronomia wraz z całą branżą turystyczną stanowiły tutaj, w półn. Walii, podstawę bytu tysięcy ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Lockdown w Anglii 01.11.20, 20:18 W Anglii, przynajmniej tam gdzie syn studiuje - od początku roku akademickiego wszystkie zajęcia online, spotkania max 6 osób. Na kampusie życie studenckie nie istnieje ( syn zadowolony, że w tym roku mieszka poza kampusem ), zajęcia sportowe poodwoływane albo jakoś kombinują ( syn był w uniwersyteckiej drużynie siatkarskiej - w tym roku jeszcze nie mieli zajęć ) Odpowiedz Link Zgłoś