Dodaj do ulubionych

Naprawdę dobry artykuł

05.11.20, 12:44
W końca jakiś rzetelny i prawdziwy obraz tego co się dzieje z ciałem i psychiką kobiety, która musi donosić i urodzić chore dziecko.

www.edziecko.pl/rodzice/7,79318,26473906,ginekolog-nie-kazdy-lekarz-chce-powiedziec-matce-ze-dziecko.html#s=BoxOpMT
Obserwuj wątek
    • woman_in_love Re: Naprawdę dobry artykuł 05.11.20, 13:03
      pamiętam artykuł, gdy szmaciarze przez miesiąc nie chcieli powiedzieć, że płód jest trupem
      ale nie dlatego, że się bali powiedzieć matce, tylko bali się wypisania papierku ze skierowaniem na usunięcie trupa
      • aandzia43 Re: Naprawdę dobry artykuł 05.11.20, 14:08
        Ale że jak, martwy płód przez miesiąc nosiła?
        • woman_in_love Re: Naprawdę dobry artykuł 05.11.20, 21:54
          noizz.pl/spoleczenstwo/ida-na-aborcje-czekala-kilka-tygodni-zaden-lekarz-nie-chcial-orzec-smierci-plodu/hrgewp1
      • kropkaa Re: Naprawdę dobry artykuł 05.11.20, 17:41
        Też znam takie przypadki.
        Koleżance nie chciał powiedzieć, bo wiedział, że ciążę usunie, a potem namawiał na poród w innym mieście, żeby można było badania nad tą wadą przeprowadzić.
        • konsta-is-me Re: Naprawdę dobry artykuł 05.11.20, 21:25
          He?
          Ale martwego płodu badania??
          Chyba coś mieszasz.
          I jaki poród, skoro płód martwy??
          • woman_in_love Re: Naprawdę dobry artykuł 05.11.20, 21:56
            Ale czego nie rozumiesz?
            Rzekome badania robi się po to, by problem wypchnąć gdzie indziej i mieć pacjentkę z głowy i nie wystawiać skierowania na aborcję:

noizz.pl/spoleczenstwo/ida-na-aborcje-czekala-kilka-tygodni-zaden-lekarz-nie-chcial-orzec-smierci-plodu/hrgewp1
          • kropkaa Re: Naprawdę dobry artykuł 06.11.20, 01:33
            Krok po kroku, skoro nie rozumiesz.
            Koleżanka była w ciąży. Lekarz widział na usg, że płód ma liczne wady, ale w odpowiednim terminie nie powiedział jej o tym, bo wiedział, że ciążę będzie chciała usunąć. Powiedział, gdy już było za późno na cały proces. Więc wiedziała, że urodzi (bo innego wyjścia nie miała) i dziecko umrze. I lekarz jej zaproponował, żeby pojechała urodzić w Łodzi (ona w Krakowie mieszkała), bo komuś tam w Łodzi jej przypadek się przyda do badań. Dostała mega wqrwu z powodu niepoinformowania jej w terminie to raz, a dwa pomysł, by się udała do Łodzi, tam leżała w szpitalu w oczekiwaniu na poród, a potem załatwiała formalności, by sprowadzić zwłoki do Krakowa nawet jak na czasy dwie dekady temu był kosmiczny. Lekarzowi powiedziała więc, że jest xujem niemytym, urodziła w Krakowie, dziecko zmarło, pogrzeb się odbył.
    • aguha Re: Naprawdę dobry artykuł 05.11.20, 13:51
      Nic nowego lekarz nie powiedział. To zawsze jest trauma dla kobiety.
      Siostra urodziła w 7 mc martwego synka. Maluszek miał wady, których raczej nie dało się nie zauważyć na usg. Ginekolog, który prowadził ciążę, nic nie powiedział. Podjął decyzję za siostrę, zgodnie ze swoim sumieniem, ale bardziej dla własnego świętego spokoju.
      Siostra, dopiero po paru latach od tego traumatycznego porodu, zdecydowała się na kolejną ciążę.
      • aandzia43 Re: Naprawdę dobry artykuł 05.11.20, 14:07
        Sku....yn. I co takiemu zrobisz? Która kobieta ma siłę w tej sytuacji ciągać gnoja po Izbach Lekarskich i sądach? Można najwyżej antyreklamę takiemu robić ostrzegając na prawo i lewo kobiety przed świrem.
        • aguha Re: Naprawdę dobry artykuł 05.11.20, 14:14
          Trudno nie zauważyć, że dziecko jest bez kończyn. Siostra urodziła później dwójkę zdrowych dzieci. Jednak zawsze będzie pamiętała ten pierwszy poród.
          • bazia8 Re: Naprawdę dobry artykuł 05.11.20, 17:15
            Straszne. Co za skurwiel.
            • milupaa Re: Naprawdę dobry artykuł 06.11.20, 02:39
              Dlatego chodzi się do 2-3 lekarzy A nie do 1. Trudno mi dziś sobie wyobrazić taki przypadek, są przecież badania okresowe , usg po 3 miesiącu i tzw polowkowe. Nie możliwe aby wszyscy lekarze ukryli widoczne wady.
              • feliz_madre Re: Naprawdę dobry artykuł 06.11.20, 14:28
                milupaa napisała:

> Dlatego chodzi się do 2-3 lekarzy A nie do 1.
                Kurde, ale większość kobiet, jeśli ma swojego lekarza prowadzącego i chodzi do niego na usg, to mu ufa, a nie zaraz po wizycie i zapewnieniach, że z dzieckiem jest wszystko ok leci do innego, żeby potwierdzić, że faktycznie jest ok.
    • asdfg2018 Re: Naprawdę dobry artykuł 05.11.20, 17:56
      Odór Rusi lubi to
    • aerra Re: Naprawdę dobry artykuł 05.11.20, 19:33
      Mnie tylko zadziwia, że większość ludzi wydaje się tego nie wiedzieć, że ciąża jest obciążająca dla organizmu. Zawsze. Każda. Nawet zdrowa ciąża, nawet w przypadku młodej kobiety.
      • nangaparbat3 Re: Naprawdę dobry artykuł 05.11.20, 19:44
        A poród? Nie jestem entuzjastką cesarki, ale wiem bardzo dobrze, co to znaczy poród inicjowany sztucznie - traume mam do dzisiaj, chociaż urodziłam (ostatecznie i tak przez cesarkę) cudowne, zdrowe i silne dziecko. NAprwdę nie można chociaż tego kobietom oszczędzić?
        • aerra Re: Naprawdę dobry artykuł 05.11.20, 20:19
          Generalnie cały czas się uznaje, że poród naturalny (nawet indukowany) jest lepszy dla kobiety, niż operacja, którą jest cięcie cesarskie (bo to jednak cięcie przez powłoki brzuszne, zawsze się mogą przyplątać komplikacje) - natomiast naprawdę nie wiem czemu np płody z poważnym wodogłowiem też każą rodzić naturalnie, to jakieś chore maltretowanie kobiety. I czemu zwyczajnie nie przedstawi się kobiecie wad i zalet jednego i drugiego i nie pozwoli wybrać.
          Osobiście (ale ja też miałam niefajny poród, który ostatecznie też skończył się cesarką (ale pan doktor nie omieszkał się wspomnieć, że mogą mnie spróbować potrzymać do jutra, to może za 12, no maks 24 godziny ZAPEWNE urodzę, a ja już miałam skurcze co minutę przy rozwarciu na 1 cm od 13 godzin)) wolałabym milion razy cesarkę, nawet w narkozie, wolę powikłania po cesarce niż po takim porodzie.
          • nangaparbat3 Re: Naprawdę dobry artykuł 05.11.20, 20:48
            To są tortury, szczególnie przy indukowanym porodzie, i jak uważam, że nie powinno być cesarek na życzenie,bo mam pełną świadomość, że to poważna operacja, to w wypadku wady letalnej zmuszanie kobiety do rodzenia jest zbrodnią.
            • woman_in_love Re: Naprawdę dobry artykuł 05.11.20, 20:58
              i jak uważam, że nie powinno być cesarek na życzenie

ojej... a taka byłaś fajna, no trudno
              W*********j!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka