Gość: wiewiór IP: *.opole.dialup.inetia.pl 19.08.01, 14:42 czemu Wy nie jecie, czy to prawda ,że Was matki odrzuciły we wczesnym dzieciństwie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hekate Re: anorektyczki!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.01, 06:08 Myślę że odpowiedź nie jest prosta. Anoreksja ma wiele przyczyn, w tym jedną z nich może być odrzucenie przez matkę. Ale jest to chyba zbyt daleko posunięte uogólnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiewiór Re: anorektyczki!!! /do hekate/ IP: *.opole.dialup.inetia.pl 20.08.01, 07:05 droga /i/ hekate, dzięki za udział, ale jeżeli Ty też, masz takie problemy, to proszę o lakoniczną odp., jak Tobie układało się z mamą?, byłem niedawno na chorwackiej plaży i prawie połowa naszych panienek to wiewiórki, jeżeli medycyna nie potrafi tego leczyć, to może wspólnie znajdziemy jakąś profilaktykę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hekate Re: anorektyczki!!! /do hekate/ IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.01, 08:35 Wiesz, to jest tak że człowiek ma problemy i czasem trudno je zdefiniować wprost... Jednak nie da się ukryć, że problemy z odżywianiem były w moim życiu i pozostałości nadal są. Jeśli natomiast chodzi o moją mamę - problemy były, ale nie wiem czy to akurat było odrzucenie... ja bym skłaniała się ku nadopiekuńczości. Anorekasja to złożony problem i mogę Cię zapewnić, że relacje z rodzicami odgrywają tu jedną z podstawowych ról (moim zdaniem), choć media również mają swój udział. Zresztą myślę, że osobowość, trochę geny i środowisko też tu mają dużo do powiedzenia. A jeżeli chodzi o wspłpracę - jestem chętna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiewiór Re: anorektyczki!!! /do hekate/ IP: *.opole.dialup.inetia.pl 21.08.01, 10:47 coś ciężko ruszyć ten temat na tym forum, wolą zajmować się psychogią w dosłownym tego słowa znaczeniu, tzn.psami-facetami tudzież rozmiarami i zawartością pochwy, poczekam jeszcze, a może znasz jakieś strony zajmujące się tym bardziej profesjonalnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hekate Re: anorektyczki!!! /do hekate/ IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.01, 02:02 W sumie przyznam Ci rację, ale poczekaj jeszcze chwilę. Jeśli chodzi o strony zajmujące się tym profesjanalnie to nie wiem, ale znam adres strony, gdzie znajdziesz wypowiadzi dziewczyn dotkniętych tym problemem. To: www.bulimia.pl Ale od dwóch dni mam problem żeby się tam dostać, także nie gwarantuję CI że Tobie się uda. Spróbuj szukać przez onet, areną czy inne wpisując - anoreksja lub bulimia - życzę powodzenia. Może tam gdzieś uda się coś konstruktywnego wykombinować...? Odpowiedz Link Zgłoś
nimuek Re: anorektyczki!!! /do hekate/ 22.08.01, 14:20 W poniedziałek na dwójce był program o anorektyczkach, leczących się w prywatnej klinice w Kanadzie. Z filmu wynikało, że to nie jest wina rodziców (wiadomo, są pewnie przypadki, że to ich wina). Oczywiście na pewno mają jakiś wpływ na anoreksję, ale jak na mój gust to raczej jakieś wewnętrzne postrezganie samej siebie i świata doprowadza do anoreksji. Niektóre każą się w ten sposób za to, że dookoła źle się dzieje, że one nie zasługują na takie życie. Myślę,że ta przypadłość dopada nadwrażliwców, idealistow?... CI widzą i czują więcej i może ciężko im to znosić. A niejedzenie to jedna z możliwych kar, którą sobie można zadać...powoli aczkolwiek systematycznie prowadzić do samounicestwienia...A że to dotyczy chyba głównie młodych dziewczyn (no właśnie czy to jest czysto kobieca psychoza?) mogłoby sugerować,że chodzi tu o odchudzanie. W pewnym sensie moze i tak, choć "zdrowa " dziewczyna, która się odchudza dla urody, nie powinna doprowadzić sie do stanu, w którym kręgosłup wychodzi jej z pleców niczym "grzebień" u smoków, a stawianie kolejnych kroków to mordęga. Może dlatego dziewczyny, bo to własnie one sobie potrafią bardziej skomplikować ten świat, bo to one więcej analizują i "tracą czas" na jałowe (dla niektórych ) myślenie, to one dużo częściej rozdzielają włos na czworo... a przy nadwrażliwości zwoje mózgowe tworzą bardzo dziwne obrazy, sceny, w które łatwo uwierzyć, poddać się im a potem to już tylko kontynuacja szaleństwa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a. Re: anorektyczki!!! IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 09.09.01, 17:05 Anoreksja jest wskazaniem do terapi rodzinnej. W każdym przypadku to pierwszy krok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag Re: anorektyczki!!! IP: *.nv.iinet.net.au 24.08.01, 09:39 wiewior a o jakie strony ci chodzi? sa takie ktore ktore promuja haslo"ana to nie choroba, to styl zycia"(aby wejsc na takie strony wpisz w wyszukiwarce pro- ana),sa tez takie ktore zajmuja sie tym jako choroba...wystarczy wpisac eating disorders i masz co chciales polska strona o anoreksji tez istnieje ale nie pamietam jaki jest jej adres,jest to raczej forum b&a, ale bardzo ciekawe pozdrawiam mag Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: exanorek Re: anorektyczki!!! IP: 195.205.242.* 24.08.01, 10:52 ę tak jakby zapytać palacza czemu mu smakuje. Mi przez jakiś czas "smakowało" nie jeść. Będąc przy kości, ale nie otyła zaczęłam nie dojadać. Potem jeść bardzo mało.Porcji kilka dziennie, ale w małych ilościach. W końcu straciłam apetyt i łaknienie. Bo to dwa różne odczucia. Mając niedowagę uważałam, że jestem gruba i taką siebie widziałam. Leczenie w moim przypadku trwało długo. Kwestia dobrego lekarza,na takiego Bogu dzięki trafiłam . Wskazał mi konkretnie o co warto dbać. Tę pupę, którą mam bardzo lubię i po coś ona jest. Natomiast kwestia tłuszczuku to sprawa spojrzenia. Kobieta co jakiś czas produkuje więcej tkanki tłuszczowej i jest to naturalny proces. Drugim lekarzem jest osoba wychodząca z choroby. I tu długa droga. bo liczenie kalorii zostaje na długo. Ważne są zmiana i przemawianie do siebie samej. Polubienie siebie i zrozumienie tak naprawdę istoty człowieczeństwa. Bo przyznam, że świat zamknął mi się gdy pewnego dnia dowiedziałam się, że nie będę mieć dzieci. SZOK I WIELKI SMUTEK. Na szczęście fizjologia popsuta przeze mnie samą wróciła . teraz CZUJĘ SIĘ DOBRZE NAWET Z KRĄGłOŚCIAMI, KTóRE Z CzASEM SIĘ POJAWIAJĄ. CZUJĘ ŻE ŻYJĘ. I JESTEM WOLNA . Ma myśl nie jest zaprzątnięta "TYM co zjadłam". Trudniejszą sprawą jest podłoże społeczne choroby. Pochodząc z domu patologicznego chciałam naprawdę zniknąć. Nie zaszyć się, ale nieświadomie prowadziłam w końcu do destrukcji siebie. Ważne jest podejście najbliższych do chorej. W MOIM PRZYPADKU REAKCJĘ ODWROTNĄ POWODOWAŁO NAMAWIANIE I SUGEROWANIE JEDZENIA. SAMA Z CZASEM NABRAŁAM APETYTU, RÓWNIEŻ NA ŻYCIE. ALE UDAŁO SIĘ. ŻYJĘ I MAM SIE DOBRZE. WSZYSZTKIM DZIWECZYNOM, "ZBYTLASKOM", ANOREKTYCZKOM ŻYCZĘ SPOJRZENIA NA SIEBIE W PRAWDZIE. OCKNIJCIE SIĘ PÓKI NIE JEST ZA PÓŹNO. NA RAZIE, CHĘTNIE POROZMAWIAM Z KIMŚ KTO W POTRZEBIE W MATERII TEGO NAŁOGU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna26 Re: anorektyczki!!! IP: *.dialinx.net 24.08.01, 14:46 Najprosciej zawsze winic mamusie. Sa przypadki kiedy mamusia rzeczywiscie maczala palce. Ale...analizowac tak wiekszosc przypadkow to blad. Anoreksja tez troche ma swe zrodlo w sposbie postrezgania kobiety w spoleczenstwie. No bo powiedz sam Panie Wieworze, ze baba, ktora duzo je jest wysmiewana. Kobieta, ktora je jak ptaszek jest bardziej sostrzegana i kazdy chce sie nia opiekowac. Media promuja sylwetke chudej modelki JAKO JEDYNY WZORZEC piekna. I co? Myslisz, ze jak kazdego dnia przed oczyma wymachuja Ci modelkami i przypominaja, ze nie spelniasz PRAWDZIWYCH kryteriow piekna, to ci jeste przyjemnie. Moze anorektyczki chca spelniac to kryterium za wszelka cene, nawet gdyby mialy umrzec. To jest naprawde ciezka choroba. Sporo na ten temat czytalam. Wydaje mi sie, ze wiecej teraz kobiet z eating disorders niz tych, ktore jedza normalnie. No wlasnie, co to znaczy JESC NORMALNIE? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag Re: anorektyczki!!! IP: *.nv.iinet.net.au 24.08.01, 16:07 anno trudno sie z toba nie zgodzic,eating disorders zarowno anorexia jak i compulsive eating i bulimia to juz plaga,u tych dziewczyn ogladanie zdjec kate moss nazywa thinspiration (sic!),przyklad karen carpenter to wzor....... a w polsce jeszcze malo kto rozumie jaki to problem.:( pozdrowienia mag Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiewiór Re: anorektyczki!!! IP: *.opole.dialup.inetia.pl 24.08.01, 17:14 droga ann, nie zwalajcie znowu na facetów, naprawdę jestem facetem i lubię patrzeć na kobiety, różne kobiety, ale to co widziałem w Chorwacji:ten tłum piszczących po polsku wieszadełek, był dla mnie szokiem ; dlaczego nie możecie podobnie jak z ubraniami stwarzać się w jedyny niepowtarzalny sposób, traktować tak swoje ciała, dla kochających was mężczyzn zawsze najpiękniejszych, a gdy już gdzieś spotkacie się w waszym gronie, ileż piękna w takiej różnorodności i to powinno być wyzwaniem dla twórczych kreatorów mody, a nie kolejne ozdabianie zardzawiałego wieszaka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yellow Re: anorektyczki!!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.01, 22:23 Twój takt i wyczucie mnie porażaja. A tak przy okazji, anoreksja jest sytuacją walki o panowanie i wpływ na własne życie. Jesli sie nad nim traci kontrolę, czuje sie gorszym, brzydszym i dlatego odrzucanym. Stąd wnioski - wypięknieć, czyli zyskać nad soba i własnym życiem kontrolę, czyli - schudnąc. Wnioskowanie nieuświadomione, uprzedzajac Twoje kolejne niezwykle taktowne pytanie. I rada na koniec. Nie ucz sie psychologii z rubryk typu "Napisz do..." w szmatławych tygodnikach. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiewiór Re: anorektyczki!!! IP: *.opole.dialup.inetia.pl 09.09.01, 23:57 dzieki i przepraszam, z twego tonu wyczuwam perfekcyjny profesjonalizm na podbudowie chwiejnej emocjonalnie osobowości i stąd twoje oburzenie, nie rokujesz najlepiej dziecko drogie, szkoda ze tatus tak bardzo cieszyl z kazdego zjedzonego przez mala Yellowke kotlecika pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś