princy-mincy 06.11.20, 23:14 Potrzebny mi jakiś fajny cyberpunk, muszę poczytać coś takiego, by się oderwać od rzeczywistości. Idealnie by było, gdyby było dostępne na legimi. Z góry dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pampelune Re: Cyberpunk- polećcie coś proszę 06.11.20, 23:16 princy-mincy napisała: > Potrzebny mi jakiś fajny cyberpunk Czytałam tylko jedną książkę w tej konwencji i był to Diamentowy wiek. Szalenie mi się podobał. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Cyberpunk- polećcie coś proszę 06.11.20, 23:20 Świetny był, czytałam już kilka lat temu i też mi się podobał. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love [...] 06.11.20, 23:23 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Cyberpunk- polećcie coś proszę 06.11.20, 23:24 przepraszam pomyłka !!! Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Cyberpunk- polećcie coś proszę 06.11.20, 23:27 Nie wiedziałam, że Dukaj jest prawicowa gnida, choć w sumie u nas chyba wszyscy pisarze tego gatunku są, więc nie powinnam być zdziwiona. Dukaja czytam kilka pozycji i zawsze było to samo - świetnie wykreowany świat, natomiast historia to kompletna klapa i nuda- przynajmniej dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Cyberpunk- polećcie coś proszę 06.11.20, 23:31 A w życiu, autorem jest Neal Stephenson. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Cyberpunk- polećcie coś proszę 06.11.20, 23:34 tak, poprawione w 2 wpisie Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Cyberpunk- polećcie coś proszę 07.11.20, 06:51 Świetna książka! Ale to nie jest typowy cyberpunk jednak. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Cyberpunk- polećcie coś proszę 07.11.20, 08:49 Dzięki, tego nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
huang_he Re: Cyberpunk- polećcie coś proszę 07.11.20, 09:43 Pierwszy jest chyba Dworzec Perdido. Rewelacyjna książka. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Cyberpunk- polećcie coś proszę 06.11.20, 23:20 nie znam się, ale polecają: 1) Trylogia Ciągu to kultowa seria książek Williama Gibsona składająca się z powieści "Neuromancer", "Graf Zero" i "Mona Liza Turbo". Gibson zabiera nas w nich do cyberpunkowej przyszłości, gdzie ludzie podłączają się do wirtualnej cyberprzestrzeni, a światem rządzą wielkie megakorporacje. "Neuromancer", pierwsza część tej trylogii, zdobył nagrodę Hugo, Nebula oraz Philipa K. Dicka, co było pierwszy takim wydarzeniem w historii tych prestiżowych plebiscytów i co tylko pokazuje, jak doskonałym, ponadczasowym dziełem okazała się ta książka. 2) Modyfikowany węgiel - Z pewnością większość z nas kojarzy amerykański serial telewizyjny o tytule Altered Carbon. Powstał on na podstawie klasycznej cyberunkowej powieści o tej samej nazwie. Czytelnik zderzy się tu z XXVI wiekiem, kiedy to ludzkość rozprzestrzeniła się już po całej galaktyce, przy czym jedni w kosmos zabrali dawne przekonania i uprzedzenia, a innym religię zastąpiła technologia. Śmierć jest bowiem tutaj tylko małą niedogodnością, po której można przenieść świadomość do nowego ciała. Jakie problemy może przynieść taki świat? Takeshi Kovacs będzie musiał rozwikłać tajemnicę morderstwa pewnego bogatego i szanowanego bohatera. Nie spodziewa się jednak, że samo morderstwo to dopiero początek większych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Cyberpunk- polećcie coś proszę 06.11.20, 23:24 Wszystko to już czytałam, ale dziękuję, że Ci się chciało napisać. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Cyberpunk- polećcie coś proszę 06.11.20, 23:25 nie no, to było ctrl-c i ctrl-v, aż taki to wysiłek nie był Odpowiedz Link Zgłoś
przepyszny_jagielnik Re: Cyberpunk- polećcie coś proszę 06.11.20, 23:29 Może "Metro 2033". Jest cała trylogia, „Metro 2033”, „Metro 2034”, „Metro 2035”. www.empik.com/metro-trylogia-wersja-limitowada-exodus-glukhovsky-dmitry,p1222143489,ksiazka-p?gclid=EAIaIQobChMIye2x4_ru7AIViqSyCh08nAnPEAQYASABEgKOv_D_BwE&gclsrc=aw.ds Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Cyberpunk- polećcie coś proszę 06.11.20, 23:33 Ale Metro to nie jest cyberpunk. Odpowiedz Link Zgłoś
pampelune Re: Cyberpunk- polećcie coś proszę 06.11.20, 23:34 przepyszny_jagielnik napisał(a): > Może "Metro 2033". > Jest cała trylogia, „Metro 2033”, „Metro 2034”, „Metro 2035”. O, to też jest cyber? To w takim razie czytałam dwie. Przy czym czytałam tylko 2033 i było super, próbowałam 2034 i zupełnie mi nie podeszło, a że jest 2035 to w ogóle nie wiedziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
przepyszny_jagielnik Re: Cyberpunk- polećcie coś proszę 06.11.20, 23:44 pampelune napisała: > O, to też jest cyber? To w takim razie czytałam dwie. Przy czym czytałam tylko > 2033 i było super, próbowałam 2034 i zupełnie mi nie podeszło, a że jest 2035 t > o w ogóle nie wiedziałam. No tak, to nie cyberpunk. Metro 2033 rzeczywiście było najlepsze, 2034 słabsze. 2035 to trochę jakby inny autor pisał, ale mnie się podobało. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Cyberpunk- polećcie coś proszę 07.11.20, 08:48 Czytałam, Futu.re też. Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans11 Re: Cyberpunk- polećcie coś proszę 06.11.20, 23:33 Neil Stephenson - Diamentowy wiek. Nie mam pojęcia, czy jest na Legimi. Bardzo lubię tę książkę. Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Cyberpunk- polećcie coś proszę 06.11.20, 23:35 "Zoo City " Lauren Beukes Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Cyberpunk- polećcie coś proszę 07.11.20, 08:49 Czytałam, pokręcona lekko. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Cyberpunk- polećcie coś proszę 07.11.20, 18:46 Up! Polecicie coś jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Cyberpunk- polećcie coś proszę 07.11.20, 19:24 Alastair Reynolds i jego seria Przestrzeń objawienia - rewelka, troche podobna do Altered Carbon, łyknełam to na jednym urlopie Iain Banks seria Kultura, bardzo, bardzo dobra! Cixin Liu pisze niezle s-f w tym klimacie, jest chyba cała trylogia. Zamboch tez napisal parę książek w tym nurcie, ale lekko leca w fantasy. Wieczna Wojna Joe Haldeman. Accelerando ponoc jest swietne, ale czytalam to tak dawno temu, ze nie pamietam Odpowiedz Link Zgłoś