Dodaj do ulubionych

Globus hystericus

07.11.20, 10:36
od jakichś 3 tygodni mam ucisk za mostkiem, jakby mi ktoś siedział na piersi. wieczorem się pogłębia. po weekendowym wyjeździe chwilowo zniknęło, potem wróciło. wczoraj był max, wieczorem tak bolało że nie mogłam zrobić wydechu do końca. wzięłam tabletkę nasenną i dzisiaj jest ok. wczoraj rano też kaszlałam, nie jestem przeziębiona.

przypisać wszystko nawrotowi depresji? czy jednak może to być jakiś objaw infekcji. psychiatrę mam dopiero za 1,5tyg.

ps. dobiło mnie ponowne zamknięcie Zdrofitów, raz zdążyłam być po tym jak otworzyli we wtorek sad
Obserwuj wątek
    • nangaparbat3 Re: Globus hystericus 07.11.20, 10:38
      Cokolwiek to jest, trzeba leczyć. Wcześniej tak miałaś?
      • swiezynka77 Re: Globus hystericus 07.11.20, 10:41
        nie, mam od kilku tygodni. wcześniej depresja objawiała się spadkiem nastroju i kłopotami ze snem, czasem lęki. nigdy nie miałam wyraźnych fizycznych objawów. ale też nigdy nie było takiego roku jak teraz, ze znacznie zmniejszoną dawką ruchu.

leczyć, ale jak? w normalnych czasach poszłabym na osłuchanie do lekarza ale teraz co mi na teleporadzie powie...
        • nangaparbat3 Re: Globus hystericus 07.11.20, 10:51
          Nabrałam z czasem głębokiego przekonania, że zanim się zacznie leczyć psychosomatykę, warto sprawdzić i wykluczyć choroby somatyczne.
    • lot_w_kosmos Re: Globus hystericus 07.11.20, 10:44
      Dolegliwość psychosomatyczne są niezglebione.
      Miałam raz incydent opoznionej reakcji stresowej, myślałam wtedy że umrę.
    • cegehana Re: Globus hystericus 07.11.20, 10:49
      Kojarzy się raczej z nerwicą, ale może oznaczać też coś niezwiązanego z psychiką, dobrze że idziesz do lekarza.
    • swiezynka77 Re: Globus hystericus 07.11.20, 12:38
      poszłam do sklepu i wrócił ucisk (choć nie tak mocny jak wczoraj) i kaszel. nie mam temperatury, nie czuję się chora.
      • lot_w_kosmos Re: Globus hystericus 07.11.20, 18:46
        Snake ma poniżej rację.
        Jak napiecie puszcza to takie reakcje się ujawniają.
        Rozluznij sie, wycisz.
    • snakelilith Re: Globus hystericus 07.11.20, 13:00
      To może być napięcie mięśniowe wywołane stresem. Weekendowo się trochę odprężasz, więc ciut przechodzi, najgorzej jest wieczorem po całym dniu. Jeżeli wzięłaś benzos na sen, to one rozluźniają też mięśnie i było ci po niej lepiej. Jeżeli masz kogoś pod ręką, to spróbuj ostrożnie masażu pleców, zwłaszcza okolice pod łopatkami i mięśnie wzdłuż kręgosłupa w górę i w dół, jak ucisk przez to zmaleje, to masz winowajcę. Musisz się wtedy rozluźnić, najlepiej aktywnie przez lekkie ćwiczenia, ruch na świeżym powietrzu i świadome oddychanie pełnym brzuchem, bo w stresie i do tego w masce oddychamy za płytko i wszystkie mięśnie brzucha, przepony, dna miednicy i pleców są wtedy spięte. Boli i uciska wtedy tam, gdzie akurat najbardziej ciągnie. Warto nauczyć się też jakiejś techniki relaksacyjnej, bo jak masz problemy z psychiką, to masz pewnie dużą skłonność do psychosomatycznych objawów.
    • mae224 Re: Globus hystericus 07.11.20, 13:13
      Kaszel? Od depresji? Nie sądzę. Jesli jest ucisk w klatce i kaszel, nic innego nie przychodzi ci do glowy? Bo mi od razu.
      • ciocia_lucynkaa Re: Globus hystericus 07.11.20, 17:36
        Mam podobne skojarzenie - to moze byc skąpo objawowy Covid.
        U mnie tez ucisk jest silniejszy wieczorem, rano jest najlepiej. Od tygodnia jestem ozdrowieńczynią, ale ucisk nadal męczy.
        • swiezynka77 Re: Globus hystericus 07.11.20, 18:13
          a jakie objawy sprawiły że się przetestowałaś?
          • ciocia_lucynkaa Re: Globus hystericus 07.11.20, 18:29
            Miałam pełne objawy covidowe. Gorączka, bol miesni, biegunka, ból w klatce piersiowej.
            Po zrobionym teście (po 5 dniach) utrata węchu i smaku ,czerwone oczy, ból w klatce przeszedł w ucisk... teraz został tylko ucisk i zmęczenie.
            Nie wiem, czy w Twoim przypadku nie jest za późno na test na Covid. Po 3 tygodniach to lepiej na przeciwciała
            • swiezynka77 Re: Globus hystericus 07.11.20, 18:39
              ale ja kaszel mam dopiero od wczoraj. ten ucisk zwalałam raczej na stres i depresję
              • ciocia_lucynkaa Re: Globus hystericus 07.11.20, 18:47
                Dlatego napisałam, że skąpo objawowy.
                Stres i depresję zapewne już przeżywałaś i nie miałaś tego rodzaju objawów.
                Pytasz, czy to może być infekcja - moim zdaniem, może.
    • ewcia.1980 Re: Globus hystericus 07.11.20, 18:31
      Ja globusa miałam 3 razy w życiu.
      Pierwszy raz w wieku 14-15 lat.... wtedy nie miałam pojęcia co to jest
      Drugi raz w wieku 33 lat gdy zaczęłam diagnozować i leczyć moją nerwicę lękową.
      Trzeci jakiś miesiąc temu.... jak obecne cyrki zaczęły przybierać na sile.
      Teraz nie miałam absolutnie żadnych wątpliwości co to jest.
      Uporałam się z tym w ciągu tygodnia ale jest to kolosalna praca, szczególnie w obecnej sytyacji.

Nie wiem czy u ciebie to globus ale nie wykluczałabym.
    • mamtrzykotyidwa Re: Globus hystericus 07.11.20, 18:50
      Idź do lekarza, EKG zrób. Mój ojciec ś.p. w ten sposób przechodził tydzień z zawałem.
      Może też być zapalenie oskrzeli, albo płuc, może od covida.
      Na depresję to raczej nie wygląda.
    • swiezynka77 Re: Globus hystericus 10.11.20, 13:35
      update. miałam telewizytę i zlecone badania bo lekarce wyglądało na anemię. morfologia w normie, ciśnienie w normie, glukoza w normie. ferrytyna i tsh jeszcze nie mam wyników. miałam też EKG, jeszcze nie mam opisu ale lekarz rzucił okiem i nic dramatycznego nie zobaczył.

a ja czuję się coraz gorzej sad ucisk w klatce, jakiś tępy ból głowy jakbym miała zemdleć, kaszel cd. nie czuję się przeziębiona, temp brak.
      jak jestem tak zdrowa to czemu czuję się tak źle?
      • swiezynka77 Re: Globus hystericus 10.11.20, 13:36
        aha, i dzwoni mi w uszach, takie uczucie jak przed omdleniem
        • swiezynka77 Re: Globus hystericus 10.11.20, 13:38
          może wziąć xanax i zobaczyc czy mi przejdzie jeśli to psychiczne?
          • barbra25 Re: Globus hystericus 10.11.20, 16:24
            Hydroxyzyna jest bez recepty.
            • sumire Re: Globus hystericus 10.11.20, 17:17
              Nieprawda, nie jest.
        • nika222 Re: Globus hystericus 11.11.20, 08:20
          Może jednak covid? Koleżance z pracy też dzwoniło właśnie przy tym. Reszta objawów też raczej pasuje, a nie wszyscy mają temperaturę.
      • swiezynka77 Re: Globus hystericus 10.11.20, 15:23
        ferrytyna 27 przy normie 13-150 czy to nie za mało? TSH 1,75 norma 0,27-4,2
        • ciocia_lucynkaa Re: Globus hystericus 10.11.20, 15:37
          Tsh masz ok
          Ferrytyna w dolnej granicy normy, warto zadbać o żelazo, ale nie suplementy, tylko chleb razowy, płatki owsiane, morele suszone, orzechy nerkowa, groszek zielony, brokuły, soczewica zielona.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Globus hystericus 10.11.20, 15:47
      Podobnie mi się robi jak mam neuralgię międzyżebrową. Zimną wodę wówczas pije i wracam do siebie.
    • helka.pentelka Re: Globus hystericus 10.11.20, 17:12
      Mam podobnie, jak mi się ze stresu mięśnie napną na plecach.
      U mnie przypomina zawał, bo mi jeszcze drętwieją ręce boli żołądek i mam zawroty głowy. Masaż powięziowy i nastawienie kręgów szyjnych leczy od ręki.
    • tereso Re: Globus hystericus 10.11.20, 20:10
      Nie miałam czegoś takiego, ale czasem jak czuję duże napięcie idę na dwie godzinki masażu tajskiego i serio pomaga. Opcja szycia to wybieganie. Jeśli to lęk to powinnaś poczuć różnicę. Chociaż u Ciebie może na covid jednak warto się przetestować.
      • mae224 Re: Globus hystericus 11.11.20, 12:59
        Naprawdę wierzysz, że kaszle jest lękowy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka