Dodaj do ulubionych

Parę pytań o pszczoły w lodówce

23.11.20, 13:51
Po dwóch czy trzech latach gadania o pszczołach kupiłam w końcu kokony murarki. Mąż się już ze mnie podśmiewał, bo tylko gadałam o tych pszczołach, a nie kupowałam. Latem jak coś go ugryzło, to powiedział, że to na pewno jedna z moich pszczół.
Pszczoły śpią w lodówce. Czy mogą być w plastikowym pudełku zamknięte? Czy lepiej je otworzyć i tylko zabezpieczyć gazą?
Czytałam, że jak już będą mieszkać w domku, to na zimę jakoś się wyjmuje te kokony i pakuje znowu do lodówki, żeby nie zawilgotniały. Nie bardzo sobie wyobrażam, jak to zrobić. Można ten domek w całości schować do budynku gospodarczego? Tam jest chłodno ale nie wilgotno.
To moje pierwsze pszczoły i jestem podjarana trochę, nie chciałabym ich zepsuć.
Obserwuj wątek
    • malia Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 23.11.20, 16:18
      Ja nie wiem, ale podbiję ci wątek, bo nie słyszałam o pszczołach w lodówce
      • jowita771 Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 23.11.20, 16:25
        Na wiosnę zamierzam je obudzić i wypuścić, nie będą wiecznie siedzieć w lodówce.
        • memphis90 Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 23.11.20, 20:49
          Ale teraz je kupiłaś czy wyluskiwalas kokony z letnich rurek?
          • heca7 Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 23.11.20, 21:44
            Kiedy ma się ich naprawdę dużo w rurkach trzcinowych warto je wyłuskać. Kokony są bardzo estetyczne, wyglądają jak małe fasolki smile Nic obrzydliwego. A dlatego warto, że wtedy oddziela się i niszczy pasożyty, które zalęgają się w kokonach i je zjadają. Są to muchówki, błonkówki itd.
          • jowita771 Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 23.11.20, 22:32
            Kupiłam. Nie miałam nigdy wcześniej.
    • miarka71 Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 23.11.20, 17:13
      Też jestem ciekawa, bo mam chęć kupić.
    • bei Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 23.11.20, 17:29
      Najlepiej mieć lodówkę tylko dla pszczół, bo ciagle otwieranie i zamykanie lodówki powoduje wahania temperatury charakterystyczne dla wczesnej wiosny, wiec pszczoły szybciej zużywają zapas na przetrwanie do połowy kwietnia.
      Pomieszczenie do zimowania nie musi był lodówką, musi byc chłodne i niezbyt suche, bo nie dotrzymają się do cieplej wiosny
      • jowita771 Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 23.11.20, 17:31
        Nie mam osobnej lodówki, wytrzymają? W dodatku są na drzwiach od lodówki, przełożę je chociaż do środka, może nie będą tak odczuwały wahań temperatury.
        • kryzys_wieku_sredniego Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 23.11.20, 17:52
          Zamknij w szufladzie tam, gdzie warzywa ;P się wklada.
          • jowita771 Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 23.11.20, 17:55
            Tak zrobię, będzie im dobrze spać koło warzyw. Bardzo mi się podobają i co parę dni do nich zaglądam. Jakby miały osobną lodówkę, to i tak bym ja otwierała, żeby sprawdzić, czy wszystko w nimi w porządku.
    • heca7 Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 23.11.20, 17:41
      Te pszczoły nie mają żądła.
      • heca7 Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 23.11.20, 17:44
        Ja swoje zostawiam na, zewnątrz. Chyba w lodówce jeśli już muszą przechowywała bym w pudełku tekturowym.
      • jowita771 Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 23.11.20, 17:46
        Wiem, że nie mają żądła, mąż też wie, ale sobie żartuje z moich pszczół.
    • zwykly_nerd Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 23.11.20, 19:08
      Lodówka No Frost może za bardzo wysuszać.
      • jowita771 Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 23.11.20, 19:16
        Mam lodówkę No frost, co teraz, wymienić lodówkę, nawilżać pszczoły?
        • memphis90 Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 23.11.20, 20:50
          Zdecydowanie wywalić lodówkę!
          • beata985 Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 24.11.20, 09:59
            Ale wcześniej wyjąć zawartość...zwłaszcza pszczoły 🤪
    • mava Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 23.11.20, 19:31
      ale przepraszam, co daja pszczoły w lodowce? i wypuszczane potem?
      bo jakos nie łapie tematu...
      • jowita771 Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 23.11.20, 19:36
        Wiosną je wypuszczę, kupię im domek, taki specjalny, one tam zamieszkają i będą latać i zapylać rośliny.
        • karme-lowa Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 23.11.20, 19:43
          jowita771 napisał:

> Wiosną je wypuszczę, kupię im domek, taki specjalny, one tam zamieszkają i będą
          > latać i zapylać rośliny.
          >
          Dobra dusza z Ciebie😘😘.
          • jowita771 Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 23.11.20, 19:51
            Dziękuję. Mam trochę roślin, a jak pszczołom braknie, to za płotem sąsiedzi mają wielki super-ogród.
        • mava Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 23.11.20, 19:57
          >Wiosną je wypuszczę, kupię im domek, taki specjalny, one tam zamieszkają i będą latać i zapylać rośliny.

i one beda wiedziały, ze to domek dla nich?
          oraz - i nie beda chciały ula, zeby tam produkowac smaczny miodek dla nas?
          • heca7 Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 23.11.20, 20:28
            To są pszczoły samotnice, nie produkują miodu. A najlepiej wypuszczać je w miarę wykluwania w pobliżu domków. Domkami mogą być rurki trzcinowe (uwielbiają je).
            • mava Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 23.11.20, 20:48
              no pacz pani....dla mnie pszczoła to pszczoła...ta od miodku
              rurki trzcinowe??? kto by pomyslal
              • yuka12 Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 24.11.20, 09:40
                W tym roku pszczoły samotnice zrobiły sobie gniazdka w małym wykopie w ogrodzie. Cudne są. Latają, zapylają, człowiekiem się w ogóle nie interesują.
        • memphis90 Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 23.11.20, 20:51
          >kupię im domek, taki specjalny, one tam >zamieszkają
          Tja, moje niewdzięcznice wybrały emigrację... Wykluwalismy osobiście wszystkie kilkadziesiąt pszczół, a one fruuu - i tyle je widziałam...
          • heca7 Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 23.11.20, 21:39
            Kilkadziesiąt to za mało aby je zobaczyć potem w ogrodzie czy przy domkach. Kup 300 kokonów i wtedy dopiero zauważysz ich obecność.
            • jowita771 Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 23.11.20, 22:35
              Mam tylko 200. Za mało? Wolałabym je widzieć.
              • heca7 Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 23.11.20, 22:38
                Zwykle połowa to samce, które dość szybko kończą swój żywot wink
                Jak spodoba im się miejsce gdzie powiesisz domek to będą wracać.
    • konsta-is-me Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 23.11.20, 19:45
      Nie wiem o co chodzi ale pszczoły zamrożone w lodówce to dla mnie wątek tygodnia 😂😂

I niezachwiana wiara, że ematka jest pszczelarzem i ma szeroką wiedzę na ten temat 😅😅
      • jowita771 Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 23.11.20, 19:47
        Sporo ematek ma murarki w ogródkach, więc pewnie wiedzą, z czym to się je.
        • konsta-is-me Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 23.11.20, 19:55
          Aha.
          Ja z bloku , więc pomysł dla mnie surrealistyczny z lekka.
          Ale zdrówka dla pszczół.
          • heca7 Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 23.11.20, 20:35
            Jeśli masz dość nisko balkon i wokół dużo roślin to spokojnie możesz mieć domek dla pszczół na balkonie wink One nie żądlą, są bardzo spokojne. Odlatują około 300m od domków w poszukiwaniu materiałów do zalepiania dziurek z kokonami. Żyją około 2 miesiące a potem znikają do następnej wiosny.
          • szmytka1 Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 24.11.20, 09:34
            na balkonach też ludzie mają, jeśli eni trafią na sąsiadów co każą je likwidowac, wiem z mojej grupy ogródkowej na fb
            • ajaksiowa Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 24.11.20, 09:42
              Fajna sprawa👍trzymam kciuki,jowita👋👋
              • jowita771 Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 24.11.20, 11:02
                Dzięki 😊
                Już się nie mogę doczekać wiosny.
      • heca7 Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 23.11.20, 20:27
        One nie są zamrożone w lodówce wink Są schłodzone. Chodzi po prostu o symulowanie zimowych warunków. W tym czasie, kiedy jest niska temperatura z kokonów nie wykluwają się pszczoły. Ja swoje domki i rurki trzcinowe zostawiam na zewnątrz. Tylko wszystkie osiatkowuję. Bo coś włazi mi na drzewa gdzie wiszą i niszczy zamknięte kokony. Podejrzewam ptaki lub ślimaki.
        Wiosną dokupuję 300 sztuk nowych kokonów. Najpierw wykluwają się samce. Można ich poznać po irokezie na główce. I są mniejsze od samic. Murarki są bardzo łagodne, latają jak w transie i nic oprócz zaklejania kolejnych rurek ich nie interesuje. W tym roku nieoczekiwanie, dodatkowo wprowadziła mi się inna dzika pszczoła. W tej chwili nie pomnę nazwy. Pszczoły zapylają mi m.in borówki amerykańskie. Poza tym dla mnie patrzenie jak w słońcu sobie pracują jest niezmiernie relaksujące smile
    • heca7 Re: Oto moje murarki, filmik :) 23.11.20, 20:31
      youtu.be/Ab-IQWXUP24
      Widać jak pracują.
    • biala_ladecka Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 23.11.20, 22:08
      Uwazaj na niekontrolowane zmiany temperatury, mi sie raz w lodowce obudzily big_grin Szczesciem, to juz byl ich czas i spokojnie je wypuscilam.
      • jowita771 Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 23.11.20, 22:39
        Nawet tak nie żartuj, to one mogą się obudzić w lodówce? Padnę na zawał, jak się obudzą.
        • biala_ladecka Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 24.11.20, 09:27
          W moim przypadku wystarczylo kilkanascie godzin bez chlodzenia i poczuly wiosne skubane wink
          • znowu.to.samo Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 24.11.20, 09:41
            O ematko boska, o czym wy piszecie!???

Pierwsze widze i słysze 👀
            • beata985 Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 24.11.20, 11:23
              znowu.to.samo napisała:

> O ematko boska, o czym wy piszecie!???
              >
              > Pierwsze widze i słysze 👀
              >
              Gdzieś byłaś? Już tu kilka wątków na ten temat było...🤪
              • abasia0 Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 24.11.20, 11:43
                Kupiłam domek pszczeli w KIKu za grosze na przecenie i powiesiłam wczesną wiosną na słonecznej stronie altany.I same murarki przyszły😄
                Są urocze i pracowite, potrzebują też dostępu do wody, wystarczy miseczka z wodą w pobliżu. Teraz przeniosłam cały domek do altany, w marcu go wywieszę z powrotem.
    • purchawka2017 Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 24.11.20, 09:40
      Murarki nie gryzą bo nie mają żądeł.
      My zostawiamy kokony w gnieździe/domku tam gdzie zostały zamurowane, zimują zdrowo i mnożą się na potęgę. Mamy je już chyba 7 lat.
      Poza tym murarki żyją tylko około miesiąca na przełomie kwietnia i maja. Potem się rozmnażają, kokony zamurowują w dziurkach i zdychają wieć niemożliwe żeby murarka ukąsiła Twojego męża.
      • niemaznaczenia Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 24.11.20, 09:47
        Nie wiem gdzie wy mieszkacie, ale muszą to być tereny straszliwie zdegradowane przyrodniczo, skoro musicie trzymać w lodówkach pszczoły do zapylania. U mnie na ogrodzie latem to aż huczy w drzewach, krzakach i pergolach od najrozmaitszego pasiastego towarzystwa.
        • purchawka2017 Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 24.11.20, 10:01
          W mieście , na skraju.
          Obok domy z o grodami typu trawnik i tuje.
          Jedyni mamy ogród warzywny i drzewa owocowe.
          Są jeszcze nieopodal ogróki działkowe ale ogrodzone zagajnikiem.
          Kiedy sąsiad wyciął ostatnią czeresnię w okolicy, nasza przestałą rodzić bo nie maiała się skąd zapylać.
          Dosatdziliśmy drugą, zparwadziliśmy pszczoły i po 7 latach znów mieliśmy dużo pysznych owoców.
          Nie wiem dokąd ten swat zmierza....
        • lily_evans11 Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 24.11.20, 10:46
          A u mnie rok temu w lecie na balkonie ciągle były jakieś owady, wlatywaly przez okno, takie średnio przyjemne to było, bo niektóre wyglądały paskudnie. A w te wakacje niemal zero owadów. Dziwnie się z tym poczułam. U nas są różne rośliny wokół budynku, krzewy itp. A wszystko jakby szlag trafił.
        • heca7 Re: Parę pytań o pszczoły w lodówce 24.11.20, 11:22
          Nie chodzi o degradację środowiska. U mnie jest mnóstwo innych owadów. Murarki są po prostu bardzo pożyteczne. I warto je dodatkowo kupić żeby zapylaly akurat mój ogród. A przy tym fantastycznie wyglądają. U mnie wiszą też pieńki po brzozie. I jak widać na filmiku pszczoły cały czas pracują. Spektakl jest wręcz magiczny. Bo one czyszczą tunele swoim ciałem z pozostałości poprzednich kokonów i wiórów z wiertarki. W tym celu brudzą swoje futerko i wylatują robiąc pętlę około 1m średnicy koło domku otrzepujac się. W słońcu wygląda to jakby wróżki rozsypywały złoty pyłek smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka