Dodaj do ulubionych

Zdrowo jeść...

24.11.20, 19:52
Zastanawiam się, co to znaczy. Gotowana szynka, no kupuję, ladnie wygląda , w sklepie zawsze bez opakowania, droga (45 zl/kg). No i dziś przypadkiem spojrzałam na opakowanie... Skład =dramat. Z serów kupuję mozarellę, ta nie ma barwnika. No ale mleko generalnie ma coraz gorszą sławę. Słodyczy nie kupuję, nieraz coś drobnego zrobię, ale to też powinno wylecieć, to wiem. Mam coraz większy mętlik, tym bardziej, że i wiek i alergie (krzyzowa: trawy, zboża, pomidor, seler ..) się odzywają. Pomijam wagę, bo nie chodzi o nią w tym wątku (jeśli o mnie chodzi, to ćwiczenia nie waga).
Jak jeść żeby było zdrowo?
Obserwuj wątek
    • tereso Re: Zdrowo jeść... 24.11.20, 20:52
      Ja się tym tak bardzo nie przyjmuję. W moim przypadku najważniejsze to ograniczać ( najlepiej do dwa razy w tygodniu ) słodycze. Reszta tak naturalnie. I tak jestem wygrana bo jak patrzę moja mama zawsze prowadziła bardzo zdrowa kuchnię, nawyki mam dobre, lepsze niż zdecydowana większość osób z mojego pokolenia
    • nenia1 Re: Zdrowo jeść... 24.11.20, 21:19
      Ja kupuję jednak głównie produkty ekologiczne, mam to szczęście, że blisko jest Biobazar i jedzenie jest nie tylko bio z certyfikatem, ale i dobre smakowo, często z małych gospodarstw, skład na produktach w większości jest bardzo prosty, z serów kupuję też owcze, kozie, bundz bardzo lubię, bryndze, twarogi, jem też kasze, płatki jaglane, owsiane bio (zamówiłam przez internet z logico) do tego niesiarkowane figi i orzechy, staram się jeść ryby, ale tu sama nie do końca dowierzam, ostatnio nam się udało przywieźć trochę ryb ze Stawów Milickich, z kolei Włoch, z okolic Werony zamawiamy oliwę z oliwek, też z gospodarstwa eko, ja co prawa ciągle jem masło ale partner używa do wszystkiego, w tym do chleba już wyłącznie oliwy, na Biobazarze kupujemy również ekologiczne oliwki z Grecji, pieczywo zamawiam w Eko Piekarni Kiełtyka, pierogi i pasztety np. z ciecierzycy zamawiam w Skarbach Smaku z Warszawy, przysyłają do Katowic www.skarbysmaku.pl/zaklad-produkcyjny/, warzywa, kiszonki praktycznie wszystko na stoiskach Biobazaru, genialny do picia jest również sok z kiszonych ogórków, i ogólnie soki z kiszonych warzyw, których wcześniej nie znałam, soki zamawiam w Tłoczni u Mazurkiewiczów, mają genialne z buraków, albo z selera www.slaskiebazarek.pl/887,uslugowe-tloczenie-sokow
      mam też bliżej taką budkę na targu, którą prowadzą sąsiedzi, bardzo smaczne mają produkty, dobry gatunek, co prawda, bez certyfikatu eko, ale latem kupuję u nich pomidory, robimy przeciery, mrozimy owoce na zimę - maliny, jeżyny, jagody jemy z naturalnymi jogurtami, maślankami czy kefirem, Kniaź ma bardzo dobre,
      polskikoszyk.pl/marka/eko-kniaz.html
      miód przywożę z kolei od pszczelarza, już starszy pan, ale miody ma świetne, lipowe, akacjowe, spadziowe, rzepakowe, okolice Warty, jajek jem dużo, smakowo nie widzę dużej różnicy ale kupuję zerówki z powodów etycznych bardziej, ogólnie jak zaczęłam pisać uświadomiłam sobie ile to w sumie wysiłku zdrowo się odżywiać, a to jeszcze nie wszystko smile

      • raczek47 Re: Zdrowo jeść... 24.11.20, 22:42
        Zamiast kupować wędlinę kup kawałek mięsa i upiecz samodzielnie ,kaszę,ryż kupuj w kilogramowym opakowaniu ,nie w torebkach i gotuj luzem na sypko ,unikaj wszystkiego,co ma tluszcz utwardzony w składzie, jogurty kupuj bez mleka w proszku, zainstaluj sobie apkę "zdrowe zakupy" i skanuj kody w sklepie, pokaze Ci, co jest potencjalnie szkodliwe .

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka