Dodaj do ulubionych

Nastolatek zainteresowany historią- książka

29.11.20, 19:08
Jaką radzicie. Wszystkie z serii "Historia bez cenzury" ma i uwielbia. Ale może przydałoby się pchnąć go trochę dalej w zainteresowaniach. Sam wybrał sobie "Polscy bogowie wojny". Ale czy trafił, jeszcze nie wiemy. Co radzicie?
Obserwuj wątek
    • saszanasza Re: Nastolatek zainteresowany historią- książka 29.11.20, 19:20
      W jakim wieku jest nastolatek?
      • bywalczyni.hosteli Re: Nastolatek zainteresowany historią- książka 29.11.20, 19:23
        W XXI... Taki historyczny suchar smile
      • alfa36 Re: Nastolatek zainteresowany historią- książka 29.11.20, 19:24
        15 lat.
        • saszanasza Re: Nastolatek zainteresowany historią- książka 29.11.20, 19:28
          alfa36 napisała:

> 15 lat.

No to powinien już ogarnąć Hararriego:

lubimyczytac.pl/ksiazka/4867395/sapiens-od-zwierzat-do-bogow
    • lauren6 Re: Nastolatek zainteresowany historią- książka 29.11.20, 19:23
      Antoniego Gołubiewa 🤭🤭😉
      • alicia033 Re: Nastolatek zainteresowany historią- książka 29.11.20, 19:49
        pamiętamysmile))
        Ale sugerowałabym bardziej Normana Daviesa. I nie "Boże Igrzysko" a coś mniej przekrojowego, a przez to ogólnego, np: "Zaginione królestwa", "Wyspy.Historia", "Orzeł biały, czerwona gwiazda", "Powstanie '44", "Europa Walczy 1939-1945. Nie takie proste zwycięstwo".
        Może też być Janusz Tazbir, np. "Silva rerum historicarum" czy "Polska na zakrętach dziejów".
      • 21mada Re: Nastolatek zainteresowany historią- książka 30.11.20, 10:48
        21 stycznia 2021 ma się ukazać wznowienie serii o Chrobrym Antoniego Golubiewa. Niektóre opinie ma bardzo dobre, dla fanów historii to na pewno gratka. Nie rozumiem dlaczego niektórzy tak się krzywią? Że nazwisko niemodne i rosyjsko brzmiące?
        • zona_glusia Re: Nastolatek zainteresowany historią- książka 30.11.20, 10:55
          Bo to jest wspaniała książka, ale napisana zbyt trudnym językiem dla 12-latka.
          • zona_glusia Re: Nastolatek zainteresowany historią- książka 30.11.20, 11:03
            Dla 15-latka być może też. Tu zależy od oczytania.
      • zona_glusia Re: Nastolatek zainteresowany historią- książka 30.11.20, 10:52
        big_grin
    • eilian Re: Nastolatek zainteresowany historią- książka 29.11.20, 20:02
      Czy ta Historia bez cenzury jest dla dzieci? (bo widziałam gdzieś w opisach, że nie). Też mam syna, który lubi historię, ale ma 11 lat.
      • alicia033 Re: Nastolatek zainteresowany historią- książka 29.11.20, 20:07
        eilian napisała:

> Czy ta Historia bez cenzury jest dla dzieci?

zdecydowanie jest dla dzieci.
        • lauren6 Re: Nastolatek zainteresowany historią- książka 30.11.20, 10:23
          Widziałam niektóre filmy z kanału Historia bez cenzury i zdecydowała nie są dla dzieci z 4-6 klasy. Np opowiadając o wyprawie Chrobrego na Kijów narrator jest "przebrany" za Palikota: w jednej ręce ma pistolet, w drugiej wibrator.

W książkach też są takie żarty, czy są bardziej stonowane?
      • alfa36 Re: Nastolatek zainteresowany historią- książka 29.11.20, 20:54
        Zdecydowanie, mój syn od mniej więcej 5 lat czyta. I śledzi, kiedy pojawi się następna książka.
      • scarlett74 Re: Nastolatek zainteresowany historią- książka 30.11.20, 10:38
        Książki juz bardziej, ale odcinki nie za bardzo ( szczególnie np. teksty o królu Stasiu 😉)
    • bei Re: Nastolatek zainteresowany historią- książka 30.11.20, 11:37
      Może Janickiego? Epoka hipokryzji, Epoka milczenia.
    • effka454 Re: Nastolatek zainteresowany historią- książka 30.11.20, 12:44
      Sławomir Koper ma, moim zdaniem, ciekawe opracowania, napisane lekkim językiem.
      Może na początek "Sekretne życie autorów lektur szkolnychy"

Ktoś powyżej poleca Normana Daviesa "Powstanie '44", to ja dorzucam (bo to ciekawe zestawienie spojrzenia z dwóch różnych stron) - Nikolaj Iwanow "Powstanine Warszawkie widziane z Moskwy" - i nie tylko dla syna smile
    • gulcia77 Re: Nastolatek zainteresowany historią- książka 30.11.20, 12:57
      Wszystko Dana Jonesa. Nikt tak nie pisze o królewskich rodach angielskich i bitwie pod Hastings.
    • kurt.wallander Re: Nastolatek zainteresowany historią- książka 30.11.20, 13:37
      Mnie bardzo dobrze się czyta książki Mary Beard, szczególnie "S.P.Q.R", ale nie wiem, czy akurat starożytny Rzym jest w jego kręgu zainteresowań.
    • szafireczek Re: Nastolatek zainteresowany historią- książka 30.11.20, 15:44
      Antony Beevor. Pisze najwięcej o II wojnie światowej, ale ma nieziemsko lekkie pióro i wciągającą narrację. Kup chociaż jeden tytuł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka