Dodaj do ulubionych

Pogrzeb covidovy

15.12.20, 07:14
Pytam wprost i bez emocji, bo muszę się trzymać, ogarnąć i dziś wszystko załatwić. Stolica.
Odebrać dokumenty ze szpitala, potem usc, potem cmentarz. Grób jest.
Najchętniej bym bez księdza to zrobiła, ale pewnie się nie da? Czy teraz bez mszy się odbywa pogrzeb, i tylko przy grobie ceremonia? Podpowiedzcie...
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Pogrzeb covidovy 15.12.20, 07:27
      Dlaczego miałoby się nie dać? Normalnie informujesz zakład pogrzebowy, ze pogrzeb swiecki. Jedyna trudność to jesli grób jest na cmentarzu kościelnym (księża czasem utrudniają pochówek osob niewierzących).
      • daniela34 Re: Pogrzeb covidovy 15.12.20, 07:28
        Bardzo, bardzo współczuję- dodam jeszcze
    • little_fish Re: Pogrzeb covidovy 15.12.20, 07:33
      Wyrazy współczucia. Pogrzeb świecki jest jak najbardziej możliwy. Trzymaj się.
    • passiflora78 Re: Pogrzeb covidovy 15.12.20, 08:28
      Nie wiem jak świecki.
      Pogrzeb z księdzem odbywa się normalnie, miałam w grudniu 3 pogrzeby "covidowe" w przeciągu tygodnia.
      Wszystkie z normalną mszą w kaplicy.
      • ginger.ale Re: Pogrzeb covidovy 15.12.20, 08:40
        Passiflora, straszne, trzymaj się. sad
      • mia_mia Re: Pogrzeb covidovy 15.12.20, 08:54
        Bardzo współczuję🙁 Koszmarna kumulacja.
        Jeśli możesz napisz czy były z jednej rodziny (mówi się o tym czynniku genetycznym), starsze osoby?
        • passiflora78 Re: Pogrzeb covidovy 15.12.20, 09:26
          Dziękuję, były to pogrzeby mojej babci, babci męża i Taty męża. Żadna z tych osób nie miała ze sobą kontaktu od kilku miesięcy. Obie babcie ponad 90 lat, były mieszkankami DPS-ów (różnych), w których były ogniska Covida. Gdzie i w jaki sposób zaraził się Tata męża, nie wiemy (chorował tydzień w domu, potem 2 tygodnie w zwykłym szpitalu i kolejne 2 pod respiratorem w szpitalu Covidowym.
          • passiflora78 Re: Pogrzeb covidovy 15.12.20, 09:27
            Tata męża miał 65 lat.
            • mia_mia Re: Pogrzeb covidovy 15.12.20, 09:43
              Młody facetuncertain
              Paskudna seria🙁
    • ginger.ale Re: Pogrzeb covidovy 15.12.20, 08:45
      Jeszcze bliźniaki, wyrazy współczucia.
      Pogrzeby świeckie są organizowane. Ja byłam na takim w domu pogrzebowym Służew, koło kościoła św.Katarzyny (Dolina Służewiecka). Było b.dobrze zorganizowana, jeśli można tak powiedzieć...
      Trzymaj się.
    • 35wcieniu Re: Pogrzeb covidovy 15.12.20, 08:52
      Dlaczego ma się nie dać? Rodzaj pogrzebu nie zależy od powodu zgonu. Chcesz świecki, będzie świecki.
    • mia_mia Re: Pogrzeb covidovy 15.12.20, 09:00
      Wyrazy współczucia.
      Zakład pogrzebowy powinien Ci ze wszystkim pomóc, poza tymi rzeczami, które musisz załatwić osobiście.
      Niestety do pogrzebów covidowych doliczana jest dodatkowa opłata.
      Trzymaj się.
      • jeszcze_blizniaki Re: Pogrzeb covidovy 15.12.20, 09:07
        Dziękuję, dziewczyny.
    • cku Re: Pogrzeb covidovy 15.12.20, 09:18
      Pogrzeb świecki jest mozliwy. Byłam na takim na Bródnie 5 lat temu- taka mała ceremonia wspominkowa w sali w domu pogrzebowym a potem odprowadzenie do grobu.
      Wyrazy współczucia.
    • geez_louise Re: Pogrzeb covidovy 15.12.20, 09:18
      Dzwoń do zakładu pogrzebowego, załatwia wszystko łącznie z odbiorem dokumentów ze szpitala i wizytą w USC.
    • segregatorwpaski Re: Pogrzeb covidovy 15.12.20, 10:28
      Przyjmij proszę wyrazy współczucia!
      Świecki pogrzeb jest jak najbardziej możliwy i 'prostszy' od kościelnego.
      Wybierz dobry dom pogrzebowy - oni wszystko załatwią, o wszystko ich pytaj, wiele sami podpowiadają - to są ludzie, którzy są wiele spraw w stanie ogarnąć, nawet takich specyficznych - ja np. zgodnie z wolą mojej Mamy miałam zakupić pewien specjalny 'model' trumny - nie mieli w tym zakładzie ale załatwili mi w 20 minut z innego, Mama chciała trębacza na pogrzebie, i konkretny utwór, po godzinie mieli już umówionego muzyka. Spokojnie możesz im wszystko zrzucić na barki, podpowiadają rodzaje kwiatów, treść szarf, treść klepsydry, sami ogarniają jej rozklejanie, mogą ogarnąć salę na stypę jeżeli masz takie życzenia, podpowiadają dostępne restauracje itp.
      Miesiąc temu byłam na pogrzebie nie covidowym, ale świeckim - była to krótka, wzruszająca uroczystość w specjalnej salce na cmentarzu, pracownik firmy pogrzebowej wygłosił króciutką mowę, potem mówił ktoś z rodziny, wszystko pięknie oprawione muzycznie, wcale taki pogrzeb nie był jakiś mniej uroczysty od kościelnego.
    • alicia033 Re: Pogrzeb covidovy 15.12.20, 10:44
      jeszcze_blizniaki napisała:

> Grób jest.

a cmentarz, na którym jest grób jest komunalny czy wyznaniowy?
      Jak komunalny to ze świeckim pogrzebem nie będzie problemu, jeśli wyznaniowy (a w gminie jest cmentarz komunalny), to niestety ale wyznaniowy zarządzający może odmówić zgody na świecki pochówek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka