Dodaj do ulubionych

Prośba przyjaciółki / Lockdown

15.12.20, 12:09
Co byście zrobiły w takiej sytuacji? Przyjaciele wieloletni, dziecko zaczęło jesienią studia zagraniczne. Dzieciak w kampusie, zajęcia online. Miało wrócić do PL na święta, ale... wczoraj przyjaciółka niby w żartach mówi, że dziecko szykuje się na Wigilię u nas. Nie pociągnęłam tematu, bo to było na marginesie, ale teraz popadłam w panikę.
U nas lockdown, gimnastykujemy się jak możemy, żeby zrobić święta z dziadkami /limit osób plus ograniczenia do najbliższej rodziny. Nie można nikogo przenocować w hotelu. Przyjeżdżający z zagranicy mają kwarantannę. Nie mamy możliwości wyizolować pomieszczenia z łazienką dla kogoś na kwarantannie/ członek rodziny to co innego.
Eskapada samochodowa po dzieciaka wiąże się z kontaktem z policją z obu stron granicy.

Tak, wiem, że trzeba było od razu zareagować, ale rozmowa była na WhatsAppie, a przyjaciółka ma słowotok. Temat umknął.

Co robicie w mojej sytuacji?
Obserwuj wątek
    • brenya78 Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 12:21
      Nic?
    • niejedynywolnylogin92 Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 12:23
      Jak przyjaciólka skończy paplać to mówię wyraźnie : nie.
      • but.first.coffee Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 12:33
        niejedynywolnylogin92 napisała:

> Jak przyjaciólka skończy paplać to mówię wyraźnie : nie.

To jest taka sytuacja, w której zaczynasz się zastanawiać, co jest ok, a co nie za bardzo. Wiecie, co mam na myśli. Że bliźni, ludzie w potrzebie, że święta...
        • niejedynywolnylogin92 Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 13:03
          Teraz mówisz prawdę, limity, kwarantanna. Nie masz obowiązku przyjmować na święta obcego dziecka
    • daniela34 Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 12:24
      Dobra. Chyba nie rozumiem. Dziecko jest w kraju X, wy w kraju Y, a matka dziecka w Polsce? Dlaczego miałoby przyjechać do Was a nie do Polski???
      • but.first.coffee Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 12:29
        Bo od nas można by go zgarnąć samochodem. Do Polski trzeba lecieć. Wielu osobom wydaje się, że przejazd samochodem jest możliwy bez kontroli, a lotnisko to wiadomo.
        • daniela34 Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 12:33
          No to daj szybko znać przyjaciółce, że tak nie jest. Jest kwarantanna u Was i nie ma opcji.
        • triss_merigold6 Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 14:04
          A nie jest możliwy bez kontroli? W ramach UE, z wyłączeniem przepraw promem.
          • daniela34 Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 14:12
            Autorka pisze tak: "Eskapada samochodowa po dzieciaka wiąże się z kontaktem z policją z obu stron granicy." Zakladam że może nie jest tak, że oba kraje w UE? Może z Anglii do Irlandii?
            • daniela34 Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 14:13
              Promem oczywiście. Chociaż z drugiej strony zrozumiałam, że z Polski da się po niego autem przyjechać. To nie wiem.
          • lily_evans11 Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 14:42
            No. od 16.12 bodajże nie wejdziesz do Niemiec bez testu, będą kontrole graniczne, a na miejscu kwarantanna. Ciotka zrezygnowała z wyjazdu do córki właśnie.
            • daniela34 Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 14:45
              A, faktycznie!
        • agniesia331 Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 15:25
          Dokladnie, zrób to teraz żeby mlody nie nie myślał, że ustalone z matką, że święta u was.
    • ritual2019 Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 12:25
      Pisze do przyjaciolki i pytam czy ona powaznie. Jesli tak to mowie to co napisalas w poscie. Lepiej zrob to teraz, zeby ten mlody czlowiek mial czas sobie cos zorganizowac.
      • but.first.coffee Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 12:31
        Chyba tak właśnie zrobię. Podejrzewam, że dzieciak się pięknie zorganizował, miał czas i możliwości.
        Zobaczymy.
    • alexis1121 Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 12:33
      Na tym etapie w ogóle bym nie reagowała. Jeżeli padnie konkretne pytanie, czy bylibyście chętni „przygarnąć” dziecko na święta, to piszesz wtedy prawdę. Czyli, że jest korona i wykorzystaliście już limit osób, które mogliście zaprosić.
      • but.first.coffee Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 12:39
        Z tym limitem to jest okropne. Przeliczaliśmy, czy aby wszyscy dziadkowie nam się załapią, bo dzieci powyżej 14 liczy się jak dorosłych. Przyjaciółka ma problem, czy chrzestni to rodzina - wg rozporządzeń.
        • triss_merigold6 Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 14:05
          Ty serio zamierzasz stosować się do limitu?!
          • daniela34 Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 14:10
            Jak jie mieszka w Polsce to środki kontroli i represji mogą być bardziej skuteczne niż u nas
            • pyza-wedrowniczka Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 14:38
              No ale ktoś serio będzie chodził po domach i liczył ludzi? Przecież tego się nie da sprawdzić w żaden sposób. Rozumiem, że jak ograniczenie do 5 a ktoś zaprasza 30, to sąsiedzi mogą donieść. Ale jak ograniczenie do 10, a ktoś będzie miałby zaprosić 13 osób to bym się nie przejmowała.
              • barattolina Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 15:47
                Masz jakieś dziwne podejście.
                Wytyczne nie są po to aby liczyć na to, że cię ktoś skontroluje tylko po to, aby się do nich stosować. Nie da się postawić policjanta w każdym domu prawda? Co nie znaczy że trzeba kombinować.
                • sol_13 Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 19:56
                  Wow, serio w ogóle ktoś się tym przejmuje?
                  • evee1 Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 16.12.20, 07:28
                    Tak.
    • mikams75 Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 13:52
      nic, jak kolezanka wroci do tematu to informuje o ograniczeniach.
      Zeby byc mila moge zaproponowac, ze go zapraszam na pierogi i zupe grzybowa w terminie, kiedy mi pasuje. Nie wiem jak ma daleko i mozliwosci dojazdu. Ale kwarantanny, wozenie itp. nie wchodzilyby w gre.
    • lily_evans11 Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 13:57
      Najważniejsze, dlaczego to wy macie gościć kogoś, kto najwidoczniej jest za granicą i będzie poddany kwarantannie u was? To równie dobrze może do Polski jechać.
    • berdebul Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 13:58
      Mówimy „Krysia, sprawdziłam przepisy, przejazd przez granicę nawet samochodem to problem i kwarantanna/wymaz/policja, plus ograniczenia - nie mamy jak wydzielić osobnego pomieszczenia z łazienka”.
    • krwawy.lolo Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 14:05
      Ostatecznie jestem w stanie zrozumieć, że dziecko chciałoby spędzić wigilię z rodzicami ale z obcymi ludźmi? Po jaki xuj? Nie może sobie kupić paru piw, zamówić pizzy i spędzić wieczoru, jak człowiek?
      • lily_evans11 Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 14:12
        Albo zorganizować się z innymi nieszczesnikami, którzy też zostają na miejscu.
        • krwawy.lolo Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 14:33
          Nieszczęście jest tu pojęciem względnym.
          • lily_evans11 Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 14:41
            Też big_grin.
      • daniela34 Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 14:43
        krwawy.lolo napisał:

Nie może sobie kupić paru piw, zamów
        > ić pizzy i spędzić wieczoru, jak człowiek?

Problem moze polegać na tym, że chlopak musi opuścić kampus. W niektórych krajach tak jest, że na okres przerwy między trymestrami studenci muszą opuścić akademiki. Pytanie, jak w danym kraju z możliwością i kosztami wynajęcia czegos na ten czas.
        • krwawy.lolo Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 14:52
          To miałby problem. Aczkolwiek nie wyobrażam sobie, że w czasach korąki i pozamykanych hoteli wyrzuca się chłopaka/dziewczynę na mróz.
          • krwawy.lolo Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 14:55
            Z drugiej strony wątkotwórczyni pisze o wigilii, nie o przyjęciu gościa na całe ferie.
            • daniela34 Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 14:56
              Fakt. Ale też ze rodzice go maja niby odebrać samochodem
          • daniela34 Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 14:58
            krwawy.lolo napisał:

> aczkolwiek nie wyobrażam sobie, że w czasach korąki i pozamy
            > kanych hoteli wyrzuca się chłopaka/dziewczynę na mróz.

Wiadomości z jesieni byly takie, że ma się wyprowadzić i opróżnić pokój. Rzeczy idą do przechowalni (magazynu?) w akademiku
    • koko8 Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 14:24
      Nie wiem, chyba za słabo wczytałam się w posta, bo nie rozumiem tych okołocovidowo-noclegowych zależnosci. Niemniej bez względu na obostrzenia, przyjęłabym młodego człwoieka na święta, w wypadku gdyby miał je spędzić samotnie w obcym kraju.
      • daniela34 Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 14:29
        Zrozumiałam, że po przyjeździe do kraju forumki będzie poddany kwarantannie, ergo domownicy forumki razem z nim, bo nie ma możliwości wydzielenia mu osobnego pokoju.
        • koko8 Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 14:38
          Ok, dziękuję, tego nie zrozumiałam - czyli młodzieniec przyjeżdża z trzeciego kraju. To nie ma co wałkować, ze względu na kwarantannę chłopak po prostu w ogóle nie może przyjechać w gości.
      • koronka2012 Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 14:41
        Młody człowiek najprawdopodobniej ma w dudzie święta z przyjaciółmi rodziców. Skoro jak rozumiem studiuje poza Polską to normalny młodzian wolałby zostać na miejscu i zwyczajnie przebalować święta z kumplami (bo za granicą nikt nie robi aż takiej masowej Kołomyji z obchodzeniem świąt)
        • koko8 Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 14:50
          Odniosłam się do cytatu:
          "wczoraj przyjaciółka niby w żartach mówi, że dziecko szykuje się na Wigilię u nas."

Nie przeczytałam nic o chęci balowania w kampusie, tylko planach spądzenia Wigilii u autorki.
          • koronka2012 Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 15:21
            Mi się wydaje że to raczej projekcja matki niż szczera chęć młodziana
        • daniela34 Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 14:55
          koronka2012 napisała:

> normalny młodzian wolałby zostać na m
          > iejscu i zwyczajnie przebalować święta z kumplami

No chyba, że nie może. Młody człowiek z bliskiego otoczenia całkiem realnie myslal o spędzeniu świąt u dalekiej krewnej (tyle że w tym samym kraju i nie ryzykował kwarantanną gospodyni). Akademik musi opuścić. Wynajęcie czegoś na miesiąc to duże koszty. Koledzy wracaja do domów (bez pandemii moze by gdzies podróżowali w tym czasie). Na szczęście dało się wrócić do Polski.
          • redwineiswhatilike Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 15:41
            daniela34 napisała:

> Młody człowiek z bliskiego otoczenia całkiem realnie my
            > slal o spędzeniu świąt u dalekiej krewnej (tyle że w tym samym kraju i nie ryzy
            > kował kwarantanną gospodyni). Akademik musi opuścić. Wynajęcie czegoś na miesią
            > c to duże koszty. Koledzy wracaja do domów

A to było teraz czy wiosną? Teraz chyba nie jest tak źle. Moja córka właśnie wróciła na Święta z Francji i jedzie znowu w styczniu. Akademiki normalnie działają ale wszyscy wracają raczej na Święta do domu. Wiosną to nie wiem co tam było, bo ona jest od września ale wydaje mi się, że tam akurat można było ewentualnie zostać od marca do czerwca.
            • daniela34 Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 15:46
              Teraz. A nakaz opuszczenia akademików jest niezalezny od pandemii. Po prostu takie przepisy "od zawsze". W przerwie trymestralnej mają oproznić akademiki. A przerwa jest akurat grudzien/styczeń
              • redwineiswhatilike Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 16:03
                A ok. Może być różnie w różnych akademikach.
                • daniela34 Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 16:36
                  Chyba to nawet raczej kwestia kraju i uczelni niż akademika smile
    • karambol45 Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 14:40
      a on /syn przyjaciółki/ mieszka w innym państwie niż wy?
    • kkalipso Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 15:16
      Zapytaj w wiadomości czy ty dobrze zrozumiałaś, że jej córka ma Was odwiedzić w święta?
    • ciszej.tam Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 16:01
      A ten młodzieniec w ogóle chce u koleżanki matki spędzać święta?

Wątpię.

Nie prosiłabym o takie coś jak wspólne święta nikogo co do kogo nie miałabym absolutnej pewności że lubi moje dziecko i potraktuje je jak VIPa wink bardzo się dziwię twojej koleżance.
      • ginger.ale Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 16:15
        Ja w wieku studenckim wolałabym zostać ze znajomymi, niż jechać do innego kraju, do znajomych rodziców, nawet tych spoko...nope...
    • segregatorwpaski Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 16:12
      Prawdopodobnie dzieć ma swoje imprezowe plany, a matka za wszelką cenę chciałaby go gdzieś wysłać by spędził wigilię 'po ludzku'.
      Student, który mimo zdalnej nauki przebywa w kampusie, a nie wraca do mamusi miałby nagle zechcieć spędzić wigilię z jakimiś obcymi ludźmi? Ok znajomymi matki ale przecież nie jesteście jakimś jego towarzystwem najbliższym.
      Przy najbliższej rozmowie zapytaj czy na poważnie rzuciła tym tekstem, bo nawet nie zdążyłaś się odnieść uznając go za absurdalny, ale wolałabyś to wyjaśnić, by nie było nieporozumień, zapytaj tylko czy zdaje sobie sprawę z tego, że macie: lockdown, ograniczenia, ilość osób - macie komplet, granice, kontrole, zakazy. Jasno i konkretnie, by nie było że się tłumaczysz ale po prostu informujesz wink
      Te dzieciaki, które zostają w kampusach, internatach, akademikach są już na tyle duże by sobie same zorganizować wigilię, jak mają taką potrzebę, albo imprezę w zastępstwie wink
    • chococaffe Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 15.12.20, 16:25
      Nie rozumiem, skoro kwarantanna jest i u was i u rodziców w PL to dlaczego ma być na święta u Was a nie u rodziców?
      • ginger.ale Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 16.12.20, 09:14
        Może matka nie zdaje sobie sprawy, więc trzeba ją uświadomić.
    • konsta-is-me Re: Prośba przyjaciółki / Lockdown 16.12.20, 13:56
      Koleżanka jest mało rozumna i nie wie że jest kwarantanna??
      Skoro wieloletnią, to zna twoją rodzinę i wie prawdopodobnie, że zapraszasz rodzinę?
      Nie rozumiem problemu chyba.
      Może to taki żart tylko był.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka