aniadawid1 14.01.21, 08:54 Chcę kupić coś z olx za prawie 3tys. Czy można wybierając wysyłkę kurierem i płatność za pobraniem przed zapłatą sprawdzić, czy w paczce faktycznie znajduje się zamówiony przedmiot i czy działa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milka_milka Re: Czy można przed zapłatą otworzyć paczkę? 14.01.21, 08:58 Mnie kiedyś kurier nie pozwolił, powiedział, że mogę otworzyć dopiero po opłaceniu paczki. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia-anna Re: Czy można przed zapłatą otworzyć paczkę? 14.01.21, 08:59 Znajomy kurier w takiej sytuacji odmówił mi i powiedział, że nie może się na to zgodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
naszastruga Re: Czy można przed zapłatą otworzyć paczkę? 14.01.21, 09:03 No bo to jest logiczne. W tym czasie kiedy pani "sprawdza", on czeka i traci czas, w którym mógłby obsłużyć jeszcze kilku klientów, a jak wiadomo grafiki mają wyśrubowane. Pół biedy jeśli to był pluszowy miś na baterie, ale co przypadku no. ważącej 60 kg bieżni elektrycznej, którą trzeba złożyć i skonfigurować, aby sprawdzić czy działa poprawnie? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Czy można przed zapłatą otworzyć paczkę? 14.01.21, 09:18 Mysle ze przy kosztach rzedu 3k mozna Kurier pie odpalic 50zeta za fatyge Odpowiedz Link Zgłoś
mamolka1 Re: Czy można przed zapłatą otworzyć paczkę? 14.01.21, 09:17 Możesz. Kupiłam kiedyś monitor - sprzedawca zrobił zdjęcia paczki przed nadaniem i mi wysłał. Paczka przyszła uszkodzona - powiedziałam, że nie przyjmę póki nie sprawdzę czy jest ok. Nie było, monitor uszkodzony, nie zapłaciłam i nie przyjęłam. Sorry ale wiem jak wygląda później reklamowanie. Po to się kupuje za pobraniem żeby mieć szansę na sprawdzenie. Skąd masz wiedzieć czy ci ktoś cegły nie przysłał. Odpowiedz Link Zgłoś
naszastruga Re: Czy można przed zapłatą otworzyć paczkę? 14.01.21, 09:34 Równie dobrze przy płatności z góry też może przyjść cegła. W ten sposób cala idea zakupów online nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Czy można przed zapłatą otworzyć paczkę? 14.01.21, 09:42 Platnosc za pobraniem i sprawdzanie towaru 😀😀😀 Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Czy można przed zapłatą otworzyć paczkę? 14.01.21, 11:55 Możesz, jeśli paczka jest uszkodzona, kurier ma obowiązek spisać protokół. Jeśli nie ma śladów uszkodzenia - nie możesz. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Czy można przed zapłatą otworzyć paczkę? 14.01.21, 13:03 A mi kiedyś kurier uciekł! Paczka była rozerwana, powiedział że co pani ja nie mam czasu zostawił i zwiał. Paczka opłacona i teraz jakoś nie trzeba potwierdzenia odbioru. Były to ciuchy ze sklepu wysyłkowego, na szczęście nie uszkodzone, ale przecież mogło być coś rozerwane lub zalane. Nienawidze firm kurierskich, co się da zamawiam do paczkomatu lub na pocztę, listonosz przynosi. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Czy można przed zapłatą otworzyć paczkę? 14.01.21, 13:08 Mam to samo. Nie znoszę akcji pt. kurier jutro, siedź w domu i czekaj. Dlatego nawet laptopa zamówiłam do paczkomatu Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Czy można przed zapłatą otworzyć paczkę? 14.01.21, 13:47 Przypomniałaś mi mojego listonosza 🤣🤣 on ma że sto lat więc wiele mu wybaczam :p W wakacje zamówiłam sukienkę. Czekałam na paczkę w godzinach w których miała przyjść i w pewnym momencie słyszę że coś się szarmocze na zewnątrz. Wychodzę sprawdzić co jest grane a tam mój uroczy listonosz walczy z moją sukienką którą próbował wepchnąć do skrzynki 🤣 nie chciała wejść cała więc próbował wyjąć ale utknęła tak, że bez rozerwania paczki nie dałoby rady jej wyjąć. Do dziś pamiętam konsternację na jego twarzy jak mnie zobaczył w drzwiach 🤣 no i nie wiem czemu próbował ją wpychać do skrzynki zamiast po prostu zadzwonić domofonem :p Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Czy można przed zapłatą otworzyć paczkę? 14.01.21, 09:47 Nie, możesz otworzyć dopiero po opłaceniu paczki. Natomiast kurier ma obowiązek poczekać aż sprawdzisz zawartość,oczywiście w granicach rozsądku. Czyli ma obowiązek poczekać te 5 min.az rozpakujesz paczkę i obejrzysz towar,ale nie musi czekać 3 godziny,aż złożysz bieżnię i sprawdzisz ,czy działa. Ja kiedys zamówiłam serwis obiadowy porcelanowy, 200 elementów Serwis od producenta,nie z olx. Przesyłkę opłaciłam z góry,taka odważna byłam Kurier przywiózł i sam zaproponował,że wróci do mnie za 2 godziny, w tym czasie mogę sobie sprawdzić serwis i dopiero wtedy pokwituje mu odbiór paczki. Szczęśliwie nic nie było potłuczone,więc pokwitowalam bez problemu,ale raczej miałam szczęście,bo kurier przyszedł do mnie z gotowym zgłoszeniem reklamacyjnym w ręku Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Czy można przed zapłatą otworzyć paczkę? 14.01.21, 11:53 O, ja też byłam (głupio) odważna. Kupiłam laptopa za 4 tys. i odbierałam w paczkomacie. Wszystko w porządku Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: Czy można przed zapłatą otworzyć paczkę? 14.01.21, 18:16 aniadawid1 napisała: > Chcę kupić coś z olx za prawie 3tys. Czy można wybierając wysyłkę kurierem i pł > atność za pobraniem przed zapłatą sprawdzić, czy w paczce faktycznie znajduje s > ię zamówiony przedmiot i czy działa? Jakiś czas temu kupowałam 2 duże gabaryty ( meble z Ikei) z odległych części Polski. Znalazłam w necie portal cliktrans. Zalogowałam się, zleciłam transport mebla, ale z przewoźnikiem umówiłam się, że on zapłaci sprzedawcy za mebel , a po dostraczeniu do mnie ja oddam kasę za mebel i transport. I tak też się te transakcje z OLX odbyły. Meble były w stanie opisanym przez sprzedawcę, czyli ok. Bałabym się w ciemno płacić 3 tys. Moją siostrę kiedyś oszust oszukał i straciła 500 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
odnawialna Re: Czy można przed zapłatą otworzyć paczkę? 15.01.21, 02:02 możesz, ale musi być wykupiona opcja sprawdzenia zawartości, a nie zwykłe pobranie Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama