Dodaj do ulubionych

Do doswiadczonych wynajmujacych

07.02.21, 17:31
Jak zaczeliscie swoja przygode z kupnem mieszkan pod wynajem? Czy odniesliscie sukces? Czy poczatkujacy investor ma szanse na sukces bez koniecznosci popelnienia spektakularnych bledow? Czy korzystalyscie z porad doradcy inwestycyjnego?
Rozwazam rozne mozliwosci ulokowania pieniedzy..
Obserwuj wątek
    • saszanasza Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 07.02.21, 17:40
      Nie rozpoczęłam żadnej „przygody”. Mam dwa mieszkania „w spadku” docelowo dla dzieci, które aktualnie wynajmuję. Błędy? No chyba wynikające z niedoprecyzowania umowy, ale póki co nie mam „błędów”. Mam bardzo dobre doświadczenie z wynajmującymi.
      • ariel99 Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 07.02.21, 17:44
        Mozesz cos wiecej napisac o “niesprecyzowaniu” umowy? Sama obslugujesz mieszkania, czy robi to za Ciebie agencja? Tych nieplacacych najemcow chcialabym uniknac lol
        • arabelax Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 07.02.21, 18:17
          Tego nigdy nie wiesz, czy unikniesz smile
          Ktos moze super zapowodac sie, minie kilka miesięcy i nagle przestan placic lub nie wyprowadza sie i zadna umowa dobrze nie chroni. Lokator zawsze ponad Toba, tak to niestety wyglada.
          • sol_13 Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 07.02.21, 19:07
            I wątpię, żeby jakakolwiek agencja wtedy pomogła. Oni są dobrzy tylko kase wziąć od obu stron za przyprowadzenie klienta i na tym ich rola się kończy. Nawet umowy trzeba po nich poprawiać (ja w ogóle mam swoją wypracowaną po latach).
            • ariel99 Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 07.02.21, 20:20
              Czy byloby to nietaktem, gdybym poprosila cie o wzor umowy, ktora sprawdza sie u Ciebie? Wiedzialalabym przynajmniej, ze chociaz jedna rzecz nie zawiedzie na bank.
              Jesli nie masz ochoty, spoko, rozumiem.
              • arabelax Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 07.02.21, 20:24
                Ale dobra umowa nie zagwarantuje Ci wszystkiego.
                Wszystko zalezy od tego na kogo trafisz. Teraz nawet najem okazjonalny nie daje gwarancji. W sumie nigdy nie dawal na 100%.
                Jak masz fb to dodaj sie do grupy Wynajem czarna lista lokatorow i wynajmujacych.
                • ariel99 Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 07.02.21, 20:27
                  Wiem, ale dobra umowa, to cos bardzo wazndgo, szczegolnie taka, dopracowana po latach.
                  O, dzieki, poszukam na FB.
    • beverlyja90210 Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 07.02.21, 19:15
      Wynajmuje dwa jedno w PL drugie za granica. Tam mam agencje u nas zajmuje się sama pomaga mi rodzeństwo bo mieszkanie jest w Poznaniu ja mieszkam we Wrocławiu. Odpuszczam nerwy bo ludzie są różni, raz miałam w mieszkaniu agencje towarzyska a w życiu bym się nie spodziewała po Pani która mieszkanie wynajęła (babcia z mała wnuczka) ze to w takim celu. Musisz się pogodzić ze stratami bo takie mogą się zdarzyć

Co do inwestowania teraz w nieruchomości na wynajem to nie wiem czy to najlepszy pomysł

• ariel99 Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 07.02.21, 20:24
        Czemu teraz nie oplaca sie inwestowac w nieruchomosci?
        • beverlyja90210 Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 07.02.21, 22:53
          Przez Covid, nie ma studentów i generalnie rynek wynajmu ciężko idzie, zwłaszcza ten krótkoterminowy i oparty ja studentach.
          • ginger.ale Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 08.02.21, 10:31
            beverlyja90210 napisała:

> Przez Covid, nie ma studentów i generalnie rynek wynajmu ciężko idzie, zwłaszcz
            > a ten krótkoterminowy i oparty ja studentach.

Jeśli traktuje to jako inwestycję długoterminową, to zawirowania, które będą jeszcze w tym roku (covid) nie są tak b.istotne. Mieszkanie obecnie i tak jest lepszą lokatą kapitału niż bank.
            • olena.s Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 08.02.21, 10:41
              Wszystko jest dziś lepsze niż bank.
              Tyle, że ja nie ufam państwu - nie wiem, czy na przykład jednak nie pójdą z katastrem. Polska nie jest atrakcyjna demograficznie i nie jest centrum cywilizacyjnym.
            • beverlyja90210 Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 09.02.21, 10:56
              Z bankiem zgoda bo to teraz nie ma sensu,ale znam lepsze niż mieszkanie. Z tego w co zainwestowałam spora sumę kupię mieszkanie za gotówkę później
              • olena.s Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 09.02.21, 13:51
                Oki, ale generalnie im wyższa rentowność, tym wyższe ryzyko inwestycyjne.
        • beverlyja90210 Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 07.02.21, 23:24
          Ja bym raczej proponowała kupować teraz mieszkanie we Włoszech Hiszpanii tam teraz jest duży kryzys w branży i można w dobrej cenie kupić na wynajem. Ja jedno już mam i teraz planuje zakup kolejnego
          • olena.s Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 08.02.21, 00:47
            >Ja jedno już mam i teraz planuje zakup<
            Bardzo ciekawe. Napisałabyś coś więcej? kupujesz "wakacyjne" czy normalne? I jak się układa popyt i rentowność w twojej ocenie?
            • beverlyja90210 Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 09.02.21, 11:10
              Mieszkanie za granica kupione jak najbardziej z myślą o zysku,jednak okazało się ze częściej wakacje spędzamy tam my albo ktoś z rodziny z naszymi dziećmi. Wynajmujemy ale w porównaniu z użytkowaniem w celach prywatnych to mały procent. Mieszkanie 75m2 na strzeżonym osiedlu z basenem do morza mamy ok 600m.Miejscowość turystyczna ale nie z tych najbardziej popularnych co przełożyło się tez na dobra cenę,pewnie moglibyśmy kupić taniej ale do remontu i w innej okolicy bez basenu itp. a w takie rzeczy nie chcieliśmy się bawić. Zmieniliśmy kilka rzeczy typu nowe lozka nowe sprzęty AGD i tyle. Dużym plusem jest bliskość lotniska. Popyt jest duży,nie ma żadnego problemu z wynajmem,nawet teraz ktoś jest. Mam agencje która się wszystkim zajmuje. Nawet jak jest tylko rodzina to między np.teściami z wnukami a moja siostra z rodzina Panie sprzątają uzupełniają lodówkę itp. Mam troje dzieci i dla każdego chcem coś zostawić brakuje mi jeszcze jednej inwestycji i musze przyznać ze przez Covid Włochy Hiszpania jest teraz atrakcyjna,widać ze ludzie wyzbywając się dóbr luksusowych jak właśnie mieszkania letniskowe bo ceny spadają
              • bywalec.hoteli Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 09.02.21, 11:33
                Jaki to kraj? Zdradzisz jaki to był wydatek?
                • beverlyja90210 Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 09.02.21, 18:16
                  Wolałabym tutaj nie pisać bo już się kompletnie odkryje,kupione w cenie ok.50m2 mieszkania we Wrocławiu. Z tego co patrzyłam teraz można znaleźć jeszcze lepsze oferty. Najgorsze moim zdaniem to sprawy urzędowe ..... jak ktoś narzeka na urzędy w PL to powinien zobaczyć jak to działa u innych. Ja już byłam bliska rezygnacje przez ta papierologii i wymogi ale mąż ma więcej wytrwałości. Nie zawsze w urzędach można się dogadać po angielsku ech dużo można pisać ....
              • olena.s Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 09.02.21, 14:01
                Fajnie, gratuluję, ale rozumiem, że ani przez rok nie prowadziłaś tam wyłącznie najmu? Więc nie możesz określić stopy zwrotu?
                • beverlyja90210 Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 09.02.21, 18:13
                  No niestety nie i raczej się nie zapowiada żeby to miało się zmienić, na te wakacje tez będziemy spędzać tam czas rodzinnie. Natomiast następne które planujemy kupić będziemy już tylko wynajmować.
                  • olena.s Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 09.02.21, 21:03
                    Przepraszam za te pytania, ale właśnie się zastanawiam nad czymś podobnym. Z tym, że wydaje mi się, że roi wynosi jakieś 5%.
        • olena.s Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 08.02.21, 00:46
          Aktualnie mieszkania są raczej drogie, a wynajem relatywnie tani. Bardzo tanie są kredyty - ale cena podskoczy, kiedy podniosą stopy procentowe. Musisz bardzo ostrożnie kalkulować finansowanie i opłacalność na tę okoliczność.
        • gogologog Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 12.02.21, 10:10
          > Czemu teraz nie oplaca sie inwestowac w nieruchomosci?

jak zadajesz takie pytania to daj sobie spokoj, serio
          • ariel99 Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 12.02.21, 14:47
            Jak nie zamierzasz wniesc nic do dyskusji, to sie powstrzymaj od komentarzy. Serio.
            • gogologog Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 12.02.21, 15:11
              Jak widze ten poziom rozkminy, poczawszy od wyjsciowego pomyslu udania sie do doradcy inwestycyjnego to slabo widze szanse smile
    • welcome_back Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 07.02.21, 19:35
      Nie kupowałam pod wynajem, tylko zostawiłam pod mieszkaniem za małe dla nas mieszkanie. Nie korzystałam z doradcy, sama sobie umiem zrobić tabelkę: ile mnie kosztuje to mieszkanie, jakie zakładam czasy na wynajem czy przerwy, jakieś rozeznanie, ile to może zajmować i podjęłam decyzję, że nie sprzedajemy, tylko wynajmujemy. Od tej pory stało puste łącznie dwa tygodnie: raz, po tym jak my się wyprowadziliśmy i trzeba było mieszkanie odświeżyć i drugi raz między jednymi i drugimi wynajmującymi (też na mały remoncik). Mieszkanie wynajmowane od lat 7 prawie.
    • barbibarbi Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 07.02.21, 19:47
      Jedno kupione za gotówkę a jedno w spadku, teraz dwa kolejne już są na ukończeniu budowy i kolejne dwa w odległej przyszłości. Zawsze chciałam pracować tak, aby nie chodzić do pracy i to osiągnęłam, mieszkania są jedną z działalności jakie wykonuję. Pierwsze mieszkanie, którego już nie mam, kupiłam w wieku lat 25, maleńka kawalerka. Mogłam w nim mieszkać, bo tak fajnie mieć samodzielne mieszkanie, albo mogłam pieniądze przepierdzielić na głupoty zamiast kupować mieszkanie, ale ja mieszkałam w wynajętym pokoju a mieszkanie wynajęłam rodzinie. Tak się zaczęła moja przygoda wiele lat temu, rodzina na koniec wynajmu migała się z zapłatą ostatniego czynszu, a potem pani mi powiedziała, że oni nie zapłacą, bo i tak się na nich nazarabiałam. Powiedziałam jej, że ona też mogła sobie nazarabiać, tylko trzeba było najpierw sobie kupić mieszkanie a potem zarabiać i że w takim razie dopóki nie zapłacą to ja przyjmuję w zastaw telewizor i lodówkę. Zapłacili.
      • ariel99 Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 07.02.21, 20:22
        Wow, podziwiam Cie za przedsiebiorczosc. Ja cale zycie pracowawalam na etacie, bo jestem bardzo ostrozna osoba i balam sie cokolwiek zaczac samodzielnie. Naprawde, czapka z glowy za obrotnosc, gratulacje.
      • bywalec.hoteli Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 07.02.21, 23:16
        barbibarbi, ile czasu Ci tygodniowo zajmuje ta działalność (wliczając zakupy i urządzenie kolejnych mieszkan)?
      • 12gram Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 08.02.21, 00:09
        a skąd miała kasę w wieku 25 lat na zakup kawalerki?
        • dr.amy.farrah.fowler Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 08.02.21, 08:00
          Z pracy? Ja zaraz po studiach trafiłam do zachodniego korpo, a ceny mieszkań jeszcze nie wystrzeliły, pierwsze mieszkanie kupiłam za gotówkę z pensji.
          • madi138 Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 08.02.21, 10:26
            Czyli mieszkałaś u rodziców za friko, a pensję odkładałaś? Wtedy to może mogło się udać.
            Bawią mnie ci wszyscy zaradni, którzy startowali od zera, ale jak się podrąży to zaraz wychodzi na jaw spadek po dziadkach albo sponsoring od rodziców.
            • olena.s Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 08.02.21, 10:39
              To kwestia roku urodzenia zwyczajnie.
              Tak jak starszym rocznikom udawało się wyjechać czasem nawet tylko na kilka miesięcy i za zarobki kupić mieszkanie - bo w Warszawie mogłaś je nabyć w latach 80 za 2 tys. USD, tak jeżeli nieco młodsze miały zebrany umiarkowany całkiem kesz mogły nabyć je z lokalnej pracy. Lata 90 były dość szalone pod tym względem - patrząc z pozycji znającego język młodego absolwenta w dużym mieście, co podkreślam.
            • heca7 Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 08.02.21, 11:28
              Zaraz, a skąd wiesz, że mieszkała u rodziców za friko?! Mnóstwo ludzi mieszka z rodzicami po studiach i się dokładają do opłat, do jedzenia, do napraw i remontów. Pewnie gdyby musieli wynająć coś na mieście to było by drożej ale nie można mówić, że za friko.
        • barbibarbi Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 08.02.21, 14:06
          Z pracy/własnych oszczędności/odszkodowania za wypadek/książeczki mieszkaniowej. Mieszkania były tanie wtedy, a ja nie jestem typem rozpierdzielacza kasy, jak mam to inwestuję a nie konsumuję. Tak to już jest, jest wiele osób, które jak tylko mają jakiś nadmiar pieniędzy, to ich aż parzy żeby wydać, czyli mam = wydam, i wydają na przyjemności, balowanie. Mamy w rodzinie takie przykłady, rodzina cały czas na pożyczkach, pożyczają odkąd pamiętam od wszystkich (oddają na szczęście) zawsze są na minusie. No i dostali spadek! Działka budowlana w mieście! No super, myślę sobie, co ja bym zrobiła - wydzierżawić, postawić dom na wynajem, nic nie robić czekać aż zdrożeje. A oni co robią? Sprzedają (sami mieszkają w maleńkim mieszkaniu) i jadą na wypasione wakacje, ona się obkupuje w drogie ciuchy, robią remont maleńkiego mieszkanka, przez kilka miesięcy nawet nie pożyczają kasy. No ale mija rok i znowu telefon - pożycz. Ile by nie mieli, to są w stanie przerobić na konsumpcję i jak kupują drogo, bez promocji, prosto z wystawy, to się czują przez moment jak paniska, tyle że ten moment szybko przemija i przychodzi stara bida.
        • feliz_madre Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 12.02.21, 18:45
          To chyba nie jest mega trudne? Ja kupiłam w wieku 23, na spółkę z mężem (wtedy jeszcze byliśmy bez ślubu), pracowaliśmy, odkładaliśmy przez 2 lata, kredyt był nieduży.
    • hanusinamama Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 07.02.21, 20:34
      Kupowalismy mieszkanie dla nas, po kilku latach wybudowaliśmy sie mieszkanie poszło pod wynajem..bo sprzedać zawsze można. Tyle ze my wynajmujemy przez agencje. Jak spłaciliśmy dom okazało się, ze nie bardo jest sens trzymac kase na koncie, lokaty to śmiech na sali. Kupilismy kolejne (tu kredyt spłacał sie z pierwszego) i kolejne. Kazde mieszkanie inne, w innym miejscu. Wszystkie wynajmują sie dobrze...ale tez to nie nasza zasługa. Agencja szuka wynajmujących, podpisuje z nimi umowy, pilnuje kasy, sprzata miedzy wynajmami.
      • ariel99 Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 07.02.21, 20:40
        Wlasnie dlatego wspominalam wczesniej o agencji, wydaje sie to dobry pomysl, chyba oplaty to w granicach 10-15%?
        • hanusinamama Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 08.02.21, 00:28
          U mnie 10%. Ale tez szybko znależli chętnych na mieszkanie za wiecej niz my sami dalismy ogłoszenie. Jak sie mieszkanie nie wynajmuje nic nie płącimy wiec im zalezy aby nie było przestojów. Dla mnie wielki plus, ze sie nawet z wynajmującymi nie widuje (od sasiadów wiem kto tam był).
          • ariel99 Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 08.02.21, 07:16
            Super sprawa z agencja, mialam madzieje, ze tak wlasnie sprawnie to dziala. Mam tylko nadzieje, ze tez trafie na dobra 🤞
          • purchawka2020 Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 08.02.21, 11:04
            Czy to agencja na M?
            • hanusinamama Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 08.02.21, 14:12
              Tak
          • alfa36 Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 09.02.21, 10:27
            Jaka to agencja? Za 10 %?
    • heca7 Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 07.02.21, 23:55
      Zaczynaliśmy od jednego, potem kupowaliśmy i pozbywaliśmy się mieszkań ,które uważaliśmy za mało wartościowe (kiepsko wykonany budynek, słabe wykończenie klatek, skosy, brak garażu). Doszliśmy do 5-ciu. W tej chwili jesteśmy na etapie kiedy żadnego sprzedawać nie chcemy bo wszystkie mają odpowiedni standard i lokalizację. Ostatniego słowa na pewno nie powiedzieliśmy.
      A , burdel w mieszkaniu też mieliśmy wink I wariatkę, która chcąc zemścić się na chłopaku wychodząc do pracy odkręcała wodę w prysznicu na cały dzień. Rachunek dostał astronomiczny jak na takie małe mieszkanie. A innym razem biegała po osiedlu w samej bieliźnie (sąsiedzi nam tego nie zgaszali a szkoda).
      • zosia_1 Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 08.02.21, 07:25
        To jak dowiedzieliście się o tym?
        • heca7 Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 08.02.21, 08:25
          Administratorka do nas zadzwoniła. Przy okazji rachunku za wodę , który był ogromny, największy na osiedlu opowiedziała nam o awanturach domowych, bieganiu po osiedlu, sąsiedzi policję wzywali itd. Rachunek za wodę przyszedł w schyłkowym okresie ich związku. Administratorka powinna dać znać nam wcześniej- rozwiązali byśmy umowę z tym panem.
          Ps: rachunek za wodę spłacił.
    • makinetka82 Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 08.02.21, 10:46
      Nieruchomości to baaaardzo dobry sposób na ulokowanie pieniędzy. Wiem, bo sama ulokowałam pieniądze, których nawet nie miałam. Wydumałam sobie bowiem, ze wezmę kredyt, kupię mieszkanie i puszczę pod wynajem. I co ? kredyt spłaca się sam (rata do banku plus czynsz opłacane są przez lokatorów) , ja nadpłacam ile tylko mogę i po dwóch latach zostało mi do całkowitej spłaty kilkadziesiąt tysięcy: ) Tak więc polecam każdemu big_grin
      • ariel99 Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 08.02.21, 17:08
        Wow, super, ze ci sie udalo 👍
        • agniesia331 Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 08.02.21, 17:31
          Dokladnie. Zawsze oszczędzałam sporo ale... Teraz w pandemii widzę ile kasy można zaoszczędzić nie chodząc po sklepach. Jasne, że kupię nowa patelnie czy coś co potrzebuje, ale nie chodzę już po sklepach=kasy więcej.
    • atenette Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 09.02.21, 13:43
      2 lata temu kupiłam mieszkanie pod wynajem i praktycznie wynajęłam je od razu po zakupie. Celowałam w takie aby było zrobione i umeblowane. 2 miesiące temu otrzymałam wypowiedzenie od swoich najemców i pomimo obaw, że sytuacja teraz na rynku trudna wynajęłam je pierwszym oglądającym osobom. Długo jeszcze otrzymywałam telefony z zapytaniem o to mieszkanie, a 2 osoby przekonywały mnie nawet próbując zaoferować o wiele większą kwotę najmu.
      To co ważne - wszystkie usterki, naprawy itp. robimy z mężem we własnym zakresie, więc dużo inwestować na razie nie musiałam. Na pewno przy kolejnym najmie będzie potrzebne malowanie, ale na razie uważam, że inwestycja mi się udała. Nie korzystałam z żadnych doradców.
      • alfa36 Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 10.02.21, 09:02
        Warszawa?
        • atenette Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 11.02.21, 10:41
          Nie, inne miasto
      • alfa36 Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 10.02.21, 16:03
        Pytam o Warszawę, bo generalnie zainteresowania wynajmem nie ma (mam na myśli nie stolicę).
        • purchawka2020 Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 11.02.21, 11:32
          E tam, dwa mieszkania w standardzie "po babci" wystawione przez moją krewną w lutym wynajęły się w dwa dni. Nie Warszawa, Lublin. Co mnie zaskoczyło - to wiele osób woli mieszkania w niższym standardzie - bo tańsze ale też dlatego, że nie boją się, ze jak zarysują parkiet to im ktoś będzie kary umowne nakładał. Duże znaczenie ma też akceptacja zwierząt.
          • atenette Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 11.02.21, 11:34
            Różnie to bywa. Mam 2 znajomych, którzy od 3 miesięcy nie mogą wynająć mieszkań w takim właśnie niższym standardzie. Moje, w wyższym, 2 razy droższe, wynajęło się od razu.
            • kaka73 Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 11.02.21, 11:52
              Mamy kilka mieszkań na wynajem większość kredytowana - w ten sposób w ciągu jednej dekady ktoś spłacił nam już50% wartości tych nieruchomości. Wszystkie mieszkania w dobrym standardzie. Takie zabezpieczenie na emeryturę. Za kilka lat wszystkie się spłacą . Poza tym jestem na etacie. Wszystkie mieszkania wynajęte w najmie okazjonalnym. Wszystko sama ogarniam. Nie jestem nastawiona na studentów. Najem długoterminowy. Mieszkania wszystkie wynajęte. Akurat teraz będzie mi się zmieniać najemca - kilku chętnych w ciągu tygodnia. I paradoksalnie mam dwie kawalerki w niby mało atrakcyjnym mieście ale jest tam Uczelnia Medyczna - zabezpieczenie gdyby nie było innych najemców. I to tetanie kawalerki generują największy dochód . Bo były bardzo tanie .Generalny remont wraz z zakupem to 100.000 zł. Ale lubię ten biznes.
              Raz na kilkadziesiąt najemców trafiła mi się cwaniara która mi lekko zdemolowała i zasyfiła mieszkanie w ciągu 6 miesięcy wynajmu. mam wyrok, ale trudno ze ściągnięciem. Wyrok z 2013 roku.
              Poza tym mam taką zasadę , że wynajmuję fajne mieszkania w dobrej cenie - aby usatysfakcjonować i siebie i najemcę.
              • bywalec.hoteli Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 11.02.21, 15:35
                Nie myślałaś o tym, żeby rzucić pracę i żyć tylko z wynajmu a w odzyskanym czasie realizować ciekawsze i fajniejsze rzeczy?
                • kaka73 Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 12.02.21, 10:37
                  Nie wiem czy to do mnie? Jeżeli do mnie to tak myślałam, czekam aż się spłacą i wyruszamy w świat. Ale to najszybciej za kilka lat.
                  • bywalec.hoteli Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 12.02.21, 10:45
                    nie wiem czy warto odkładać marzenia na później? za kilka lat może wydarzyć się coś co je uniemożliwi, sad but true. Dlatego człowiek powinien przechodzić na emeryturę w młodości, kiedy ma siłę, energię i przyjaciół by spełniać marzenia, choćby o podróżach a pracować w starości.
                    • kaka73 Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 12.02.21, 12:11
                      Na razie nie ma za co.
                  • ariel99 Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 12.02.21, 14:49
                    Super, to by mi odpowiadalo lol Moge jechac z Toba? 🙏
              • alfa36 Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 12.02.21, 09:46
                Albo masz szczęście, albo doświadczenie 🙂, albo jedno i drugie😁
                • ariel99 Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 12.02.21, 14:53
                  Chyba do osiagniecia sukcesu potrzeba tych obydwu rzeczy😅
                  • ariel99 Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 12.02.21, 15:00
                    Dzieki wam dziewczyny za wszystkie wpisy. Warto poznac rozne opinie i doswiadczenia innych. Na razie rozpoznaje rynek, rozmawiam ze znajomymi i rozwazam/kalkuluje rozne opcje.
                    • hanka08 Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 17.05.21, 22:24
                      Czym się kierowalyscie kupując mieszkanie na wynajem: lepsza lokalizacja czy lokalizacja gorsza ale cena zakupu sporo niższa?
                      Standard taki sam.
                      • kaka73 Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 18.05.21, 12:05
                        Rynkiem najmu, zawsze kupuję i wykańczam mieszkanie pod rynek na jakim się znajduje. Mam 2 mieszkania kupione tanio, generalny remont - są tam studenci medycyny i zawsze jak nie znajdę nikogo to student będzie chętny. I z nich mam najwyższy zwrot z inwestycji a nie stały nigdy puste.
                        • kaka73 Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 18.05.21, 12:05
                          A okolica taka sobie, ale blisko autostrady.
                      • purchawka2020 Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 18.05.21, 13:19
                        Lokalizacja.
                    • evee1 Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 18.05.21, 13:48
                      I jeszcze obecnosc szkół. Mamy taki dom, gdzie przez 20 lat nie robilismy remontu, bo jak tylko opuscil go jeden najemca, to po dwoch dniach wchodzil nastepny, bo to rejon bardzo popularnej szkoly i zeby dostac sie do niej trzeba mieszkac w tym rejonie.
    • ms.piggy Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 18.05.21, 14:10
      W zyciu nie kupiłabym mieszkan pod wynajmem, oszalałabym ze stresu gdybym trafiła na lokatorów z piekła rodem. Mam kamienicę w katowicach, w niej 3 mieszkania oraz 2 lokale, mieszkania wynajmuje długoterminowo (klikanascie a nawet kilkadziesiat lat) bez umeblowania i sprzętów.
      z lokalami też mam spokój jeden to wielopokolwniowa kancelaria prawna, a drugie też spokojna branża.
      Ksiegowosc ogarniam sama, sprawy prawne na zasadzie barteru z tą kancelarią.
      Sporo spraw zwiazanych z zarzadzaniem ograniam w godzinach pracy smile

• kaka73 Re: Do doswiadczonych wynajmujacych 20.05.21, 12:30
        ms.piggy napisała:

> W zyciu nie kupiłabym mieszkan pod wynajmem, oszalałabym ze stresu gdybym trafi
        > ła na lokatorów z piekła rodem. Mam kamienicę w katowicach, w niej 3 mieszkani
        > a oraz 2 lokale, mieszkania wynajmuje długoterminowo (klikanascie a nawet kilk
        > adziesiat lat) bez umeblowania i sprzętów.
        > z lokalami też mam spokój jeden to wielopokolwniowa kancelaria prawna, a drugie
        > też spokojna branża.
        > Ksiegowosc ogarniam sama, sprawy prawne na zasadzie barteru z tą kancelarią.
        > Sporo spraw zwiazanych z zarzadzaniem ograniam w godzinach pracy smile
        >
        to masz komfortową sytuację. Zazdraszczam bo to pewny przychód i spokój jak ktoś mieszka i wynajmuje tyle lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka