lajtova Re: Wakacje 2021 02.03.21, 12:43 Zapomnijcie o wakacjach w 2021roku. Granice będą zamknięte. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Wakacje 2021 02.03.21, 12:52 lajtova napisał(a): > Zapomnijcie o wakacjach w 2021roku. Granice będą zamknięte. > Nie będzie gorzej niż w zeszłym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Wakacje 2021 02.03.21, 12:54 No to w kraju będą. Ja zamierzam gdzieś pojechać nie będę się kisic 2 rok w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Wakacje 2021 02.03.21, 12:57 Dlaczego w zeszłym roku kisiłas się w domu? Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Wakacje 2021 02.03.21, 16:25 Bo był covid 😉 A poza tym dziecko za male, w środku lata dopiero rok skończyło. Teraz będzie już 2 latka i przynajmniej chodzi o je samo. Odpowiedz Link Zgłoś
lea_233 Re: Wakacje 2021 02.03.21, 12:45 Dziecko mam już samodzielne więc wreszcie nie muszę spinać się co do terminów, kierunków, warunków. Po trudnym okresie pandemii marzą mi się spokojne, leniwe wakacje. Krótki dojazd samochodem więc raczej Polska. Organizacja we własnym zakresie. Nasze plany zagraniczne chcemy zrealizować w spokojniejszym czasach. Odpowiedz Link Zgłoś
margerytka73 Re: Wakacje 2021 02.03.21, 12:48 Bedę w domu. Chyba, że kogoś do tej pory poznam. Koleżanki odpadają, bo mają dzieci, a jak dzieci dorosłe, to te koleżanki jadą na urlop same z mężami ewentualnie z inną parą. Taka sytuacja. Odpowiedz Link Zgłoś
margerytka73 Re: Wakacje 2021 02.03.21, 12:58 swiezynka77 napisał: > sama nie pojedziesz? > Nie chce. Sama jestem na co dzień, sama chadzałam na rozrywki typu siłownia, kino, basen, zakupy, dodatkowo być samą na wakacje to już żaden fun dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: Wakacje 2021 02.03.21, 13:18 są wyjazdy dla singli czy obozy dla dorosłych tematyczne np sportowe, taneczne, jogowe - bardzo łatwo się tam poznaje ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Wakacje 2021 02.03.21, 14:34 Nie - ja rozważam . Ale w ramach zdrowotności i świętego spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
margerytka73 Re: Wakacje 2021 02.03.21, 12:59 triss_merigold6 napisała: > Nie umiesz sama wyjechać? Piszę,że mogę. Ale nie chcę. Obecnie mieszkam sama, sama sobie ze wszystki na codzień radzę, jak wychodzę gdzieś (typu ćwiczenia, kurs, spacer, zakupy) to też sama. To jeszcze na wakacje samej jechać już całkiem nie mam chęci. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Wakacje 2021 02.03.21, 13:24 Zostając w domu niczego nie zmienisz. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Wakacje 2021 02.03.21, 17:56 tym bardziej bedziesz moze mogla kogos poznac, bez ciagniecia za soboa ogona w postaci kolezanki. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Wakacje 2021 02.03.21, 14:06 Przyznaję, że chociaż lubię jeździć z moją rodziną czy znajomymi, to potajemnym marzeniem są wakacje samotne - wersja A - w schronisku na Szrenicy w porze przelotów ptaków przez Ptasie Wrota, wersja B - w małym angielskim, niemieckim albo włoskim miasteczku - jak mam wenę, to zwiedzam, a jak nie to zmulam całymi dniami, dyskretnie podglądając życie wokół siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
strumien_swiadomosci Re: Wakacje 2021 02.03.21, 15:24 Tak! Jak się starszy urodził to marzyłam o wyjeździe że znajomymi, takim jak za "starych" czasów. Pojechałam w końcu jak miał 3 lata, ale przypadkiem źle kupiłam bilety i wracałam jeden dzień później, niż reszta ekipy. Ten jeden, samotny dzień był niesamowity i dał mi szansę na naładowanie akumulatorów (bo znajomi okazali się tylko ciut mniej męczący niż dziecko ). Teraz czekam aż młodszy podrośnie i wybywam sama na wakacje! Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Wakacje 2021 02.03.21, 19:36 A co za problem podłączyć się do kilku par? Chyba, że ci znajomi to sami swingersi i ilość musi się zgadzać... Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Wakacje 2021 02.03.21, 14:02 Na bank w wakacje nie będziemy mieć urlopu. Trzeba wziąć sie za pracę, bo poprzedni rok był trudny, a ten wcale nie rozpoczął sie lepiej, wręcz jest trudniejszy, bardziej stresujący, i ogólnie- dobrze to już było. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Wakacje 2021 02.03.21, 14:03 Na pewno: 1. Polska nad jeziorem 2. remont kuchni. Mam nadzieję na: Erasmusa oznaczającego 2-tygodniowy kurs językowy "odświeżający" w Szkocji. Dziecko ma nadziję na: obóz ze znajomymi. Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Wakacje 2021 02.03.21, 14:04 Przeciez was nigdzie nie wpuszcza z polski bez kwarantanny czy szczepionki Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Wakacje 2021 02.03.21, 14:09 Wiesz , ja np we Francji bez problemu mogę się kwaranannować do upęku. Ale nie mogę narazić gospodarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Wakacje 2021 02.03.21, 18:42 Siedzenie na chacie dwa tygodnie to sa wakacje ? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Wakacje 2021 02.03.21, 18:55 Tak co roku to niekoniecznie. ale dwa tygodnie w swietnym towarzystwie z basenem, dużą "działką" , winnicą "za płotem" , świeżymi owocami, warzywami, lokalnym winem , serami itd itp - dlaczego nie? Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Wakacje 2021 02.03.21, 19:00 No i ok ale wiekszosc ma wakacje cos wynajmuje a nie zwala sie znajomym na leb zeby siedziec ciagle na chacie Mile towarzystwo wino to fajne jest na weekend a potem wypad Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Wakacje 2021 02.03.21, 19:11 Cóż , znajomi nalegają Widocznie poprzednie wizyty im sie spodobały. Tyle, że ja nie wezmę na siebie ryzyka dopóki nie zostaną zaszczepieni. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Wakacje 2021 02.03.21, 14:26 bigzaganiacz napisał(a): > Przeciez was nigdzie nie wpuszcza z polski bez kwarantanny czy szczepionki Dlaczego nie? Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Wakacje 2021 02.03.21, 18:42 Bo bedziecie epicentrum wirusa na skale europejska Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Wakacje 2021 02.03.21, 19:03 bigzaganiacz napisał(a): > Bo bedziecie epicentrum wirusa na skale europejska Tak, z pewnością 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
rainbow_dash Re: Wakacje 2021 02.03.21, 14:12 lot, póki co 2 x w odstępie pół roku zabookowany. Najbliższy - koniec marca, jak granic nie zamkną to nic mnie nie powstrzyma Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Wakacje 2021 02.03.21, 14:14 Ja czekam jeszcze do końca marca i kupuję bilet do Polski, a w Polsce będę jeździć po Polsce. Mam w Planach Bieszczady, Lanckoronę i jakieś nie wiem jeszcze dokładnie gdzie nadmorze. Nie mogę się doczekać! Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Wakacje 2021 02.03.21, 14:32 W Bieszczadach lepiej rezerwuj szybko, tam baza noclegowa jest bez szału zwłaszcza w rejonie Ustrzyki Górne-Muczne-Wolosate-Tarnawa. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Wakacje 2021 02.03.21, 15:13 No o tym, przyznam nie pomyślałam. Na razie boję się, żeby w Polsce znowu nie zaczęli wykonywać jakichś dramatycznych, bezsensownych ruchów, typu przestaniemy wpuszczać samoloty w trakcie sezonu. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Wakacje 2021 02.03.21, 15:24 Co do samolotów, nie sądzę. Jeśli zamkną hotele, służę namiarem na mieszkanie w Lutowiskach, jest wprawdzie malutkie, ale wszystkomające. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Wakacje 2021 02.03.21, 15:40 Nie żebym kiedykolwiek planowała postawić stopę na pokładzie LOTu, ale właśnie wybuchła panika na fejsgrupie Polki w Stanach- LOT skasował wszystkie bilety powrotne z Polski do końca sierpnia- tak, z powodu pandemii. Czyli do Polski polecisz, ale o transport z powrotem już musisz sama zadbać. LOT deklaruje, że będą refundować te bilety w 100%. Problem jest taki, że ludzie nadal czekają na kasę za odwołane loty z zeszłego roku. Przecież to są jaja jakieś A za namiar będę bardzo wdzięczna, ślij na gazetową pliz i dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Wakacje 2021 02.03.21, 15:48 A to dziwne, ze tylko w jedną stronę. Samoloty będą puste latać do USA??? Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Wakacje 2021 02.03.21, 15:56 Ty na serio próbujesz znaleźć jakąś logikę w działaniach i decyzjach biznesowych LOTu? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Wakacje 2021 02.03.21, 16:16 Nie. Po prostu nie wierzę w "puste" loty Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Wakacje 2021 02.03.21, 16:45 chococaffe napisała: > A to dziwne, ze tylko w jedną stronę. Samoloty będą puste latać do USA??? Hmmm ... okay, pewnie zabrzmi naiwnie ale sprobuje Moze to chodzi o to, ze LOT ma swoje macierzyste ports w PL wiec gdy przyleca "do domu", to juz z powrotem nie odleca w swiat, np. USA, az do odwolania? Something like that? Gdzies przeciez musza "zaparkowac" gdy flights are cancelled, wiec najtaniej im pewnie "na swoim". Ale to tylko takie moje skrajnie laickie kombinowanie "na logike" Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Wakacje 2021 02.03.21, 17:13 Ale ja rozumiem odwołane loty - wszystkie. Natomiast to, że latają - ustawicznie - DO Polski, ale nie latają DO Stanów to trochę dziwnie. Raczej albo w obie strony albo w żadną, z tym, że 'ostatni lot" może być do PL (a potem przerwa w obie strony) Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Wakacje 2021 02.03.21, 17:28 I to by miało sens, ale laski na grupie piszą, że została skasowana tylko jedna część biletu- ta z Polski, wypowiadała się jakaś dziewczyna z LOTu, że podobno to dlatego, że zmieniają im się grafiki (??) Tak naprawdę to nikt nic nie wie i ludzie panikują, bo kupili bilety, a wygląda na to, że lot odbędzie się tylko w jedną stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Wakacje 2021 02.03.21, 17:33 Pytanie czy dotyczy do jednego/kilku lotów (nie wiem gdzie LOT lata poza NY i Chicago) czy to ma być dłuższy okres, co robi się wątpliwe. Bo te samoloty które będą zabierać do PL a potem nie odwozić, chyba nie będą się teleportować? Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Wakacje 2021 02.03.21, 17:39 Tak masz od marca 2020, w sumie chyba everywhere Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Wakacje 2021 02.03.21, 17:56 Oczywiście. Bi- scotti, ale one parkują a nie latają na pusto przywozić ludzi do PL non stop Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Wakacje 2021 02.03.21, 17:58 I generalnie uważam, że niestety loty w dzisiejszych czasach to zawsze ryzyko. Czasami warto podjąć, ale plan B trzeba mieć - albo alternatywna trasa/linia albo przeczekanie na miejscu z pracą zdalną itd. Wziąć pod uwagę dodatkowe koszty. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Wakacje 2021 02.03.21, 18:01 p.s. kurczę, nie mogę się doczekać szczepionek - wtedy łatwiej kombinować, bo możesz się tułać po autobusach , pociągach po kilkadziesiąt ( w sumie) godzin itp Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Wakacje 2021 02.03.21, 18:05 Chococaffe, ja naprawdę nie chcę narzekać na lot, ale TYLKO z LOTem są takie jaja i to nie tylko w czasie pandemii. Latam bardzo dużo i czasami nie miałam innej opcji niż LOT- zawsze jakieś problemy, zmiany, odwołania, a obsługa, to w całości z dawnych, dobrych PRLowskich czasów. Tak w innych liniach też zdarzają się obsuwy, ale nigdy na taką skalę jak w LOCie. Plus postawa przedstawicieli- nie mamy pańskiego płaszcza- i co pan nam zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
leanne_paul_piper Re: Wakacje 2021 02.03.21, 18:11 Potwierdzam, że LOT jest dziadowski. Wszystko odwołuje i bujaj się z konsultantem, zadzwoni czy nie zadzwoni. A Lufthansa wstydzi się za Lot i w ciągu 0,5 h przysyła maila, że przebookuja mnie na ichni lot i czy tak będzie dobrze. Ano dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Wakacje 2021 02.03.21, 18:14 Nie wnikam w osobiste doświadczenia z liniami lotniczymi, bo trochę przeżyłam. Po prostu akurat ta historia jest mało prawdopodobna. Wysyłanie masowo pustych rejsów po odbiór ludzi z US do PL jest nieprawdopodobne. Co nie znaczy, że określone loty zostały odwołane - ale to działa w dwie strony - jak już leci to w obie strony z pasażerami. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Wakacje 2021 02.03.21, 18:19 Ja od początku piszę, że nie jest to moje osobiste doświadczenie. Na grupie Polki w Stanach, liczącej 22 tys. członków w ostatnim tygodniu setki klientów LOTu skarży się na ten sam problem. Dam im znać, że pani z ematki uważa, że bredzą Aa i odwołane są loty z Polski do USA, a nie odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Wakacje 2021 02.03.21, 18:21 p.s widocznie w dyskusji nie brały udziały osoby, którym odwołano loty do PL w tym samym dniu Na przykładzie: Krysia ma bilet z USA do PL na 5 maja, a powrót na 25 maja Basia ma bilet do USA na 10 maja a powrót do PL na 25 maja Jeżeli zostanie odwołany rejs 25 maja (z poprawkami na róznice czasowe itp) to Kasia nie wróci do USA a Basia nie wróci do Polski. Bo to najprawdopodobniej będzie ten sam samolot. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Wakacje 2021 02.03.21, 18:25 Bardzo możliwe, że tak właśnie jest. Tylko po co sprzedawać bilety, jeśli wiadomo, że zmienia się siatka połączeń i te loty nie polecą. Jeśli choć jedna część lotu się nie odbędzie z winy przewoźnika, przewoźnik jest zobowiązany do zwrotu całości kosztów biletu. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Wakacje 2021 02.03.21, 18:31 magdallenac napisała: > Bardzo możliwe, że tak właśnie jest. Tylko po co sprzedawać bilety, jeśli wiado > mo, że zmienia się siatka połączeń i te loty nie polecą. Jeśli choć jedna część > lotu się nie odbędzie z winy przewoźnika, przewoźnik jest zobowiązany do zwrot > u całości kosztów biletu. Od marca 2020 bylam kilka razy w Van. Flights na trasie TO-VAN-TO byly zmieniane kilka razy. W wiekszosci o kilka godzin w te i z powrotem ale jeden powrot byl przelozony na nastepny dzien. Very inconvenient ale NIKT sie nie skarzyl - kazdy rozumie ze airlines struggle i ze robia co moga zeby latac mimo wszystko. Z tego, co widze, to "siatka polaczen" zmienia sie nonstop i definitely nie jest to decyzja jednej airline. Teraz tez juz kilka razy dostalam iles tam emails z roznymi zmianami kolejnych lotow. Nie za bardzo sie tym podniecam ... tak dlugo jak w ogole mam leciec Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Wakacje 2021 02.03.21, 18:35 Ja też się specjalnie nie podniecam, jeśli rzecz się dzieje na tym samym kontynencie. Gorzej, kiedy jedyną opcją powrotu do domu pozostaje droga morska przez ocean Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Wakacje 2021 02.03.21, 18:35 tak dlugo jak w ogole mam leciec i to mnie trzyma przy życiu Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Wakacje 2021 02.03.21, 18:25 chococaffe napisała: > Wysyłanie masowo pustych > rejsów po odbiór ludzi z US do PL jest nieprawdopodobne. Ale dlaczego Ty zakladasz "wysylanie samolotow po odbior"? Ja nie sadze, ze taki jest plan. Po prostu lataja planes back-and-forth, az na ktoryms lotnisku zostaja. Bo taki jest prikaz z powodu pandemic czy czegokolwiek. One leca PELNE do US, po czym znow PELNE do PL ale z PL juz nie leca do US. Dlatego gdy jakas Ania z NY poleci latem na wakacje do mamy w PL, doleciec doleci ale wrocic do NY nie da rady, bo jej samolot zaparkuje. Az ktoregos dnia, znow pelen ale juz innych passangers znow poleci z PL do US. Nothing special. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Wakacje 2021 02.03.21, 18:32 Nie zakładam tylko odnoszę się do słow magdaleny , że można przyjechać do PL ale nie można wrócić Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Wakacje 2021 02.03.21, 18:33 odnoszę się do tego zdania LOT skasował wszystkie bilety powrotne z Polski do końca sierpnia- tak, z powodu pandemii. Czyli do Polski polecisz, ale o transport z powrotem już musisz sama zadbać. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Wakacje 2021 02.03.21, 18:34 imho - jeżeli skasował to całe rejsy w danym dniu a nie tylko "powrotne". Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Wakacje 2021 02.03.21, 18:44 No ja mysle, ze to moglo byc tak: wszystko szlo normalnie, booking, reservations etc. Az nagle, who knows why, przyszlo rozporzadzenie, ze od jakiejs tam daty LOT ma przestac latac do ... lista krajow albo tylko US ... No i teraz airline musi sie z tym bujac - info do pasazerow, rebooking, refunds, apologies etc. etc. etc. U nas bylo podobnie gdy rzad zadecydowal, ze nie ma flights do "warm destinations" typu Jamaica, Cuba, wszystkie classic all inclusive vacation spots. Info zostalo podane chyba w srode i zaczelo obowiazywac od niedzieli czy cos w tym rodzaju. Jak sie domyslasz - sporo osob bylo (wybitnie nieprzyjemnie!!!) affected. Dlatego, jak dla mnie, info na temat sierpnia podane w marcu to WOW - ile czasu Punkt widzenia etc. Im dluzej czlowiek zyje, im wiecej podrozowal/podrozuje, tym mniej sie bulwersuje Life. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Wakacje 2021 02.03.21, 18:56 Tak, zgadzam się, że rejsy są odwoływane. Nie wierzę, ze masowo tylko" powrotne" Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Wakacje 2021 02.03.21, 19:10 Pewnie nie. Kazdy z nas ma najczesciej (przynajmniej ciut ) tunnel vision - na koncu tunelu widzimy wylacznie SWOJ prywatny problem wiec ta jakas Ania z NY, ktora stanela przez perspektywa niemoznosci powrotu z vacations in PL pisze na forum/Facebook jak czuje - swiat sie wali, bo jej lot/LOT odwolali No comments Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Wakacje 2021 02.03.21, 19:19 No, a takich Ań w tej grupie jest bardzo dużo, często są to osoby straszę, które podróżują LOTem ze Stanów do Polski, przez całe życie, bez przesiadek, a bilety kupują u agentów. Dla takich podróżników skasowanie części lotu i alternatywa powrotu np. z Lufthansą z przesiadką we Frankfurcie, czy Monachium może być prawdziwym stresującym problemem. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Wakacje 2021 02.03.21, 19:21 Na pewno jest Ale dotyczy to nie tylko "powrotnych" , "wyjazdowych" też Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Wakacje 2021 02.03.21, 19:42 Sure. Niemniej podejrzewam, ze utrudnianie zycia starszym osobom nie jest by default intention LOTu czy innej airline gdy wysyla info o koniecznosci rebooking. Od marca 2020 mija rok, nawet najbardziej podkamienne starsze osoby mialy czas sie zorientowac, ze ... no kurcze ... jest pandemic Jesli wiec w ogole decyduja sie na podroz across Atlantic to musza, no musza (!) brac pod uwage, ze 2021 nie jest i nie bedzie taki sam jak np. 2019. Nie tylko wszak w temacie flights/vacations etc. Istnieje zawsze opcja pozostania na miejscu i nie narazania sie na stress we Frankfurcie czy Monachium - free will Life. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Wakacje 2021 02.03.21, 19:51 Oczywiscie, a poniewaz Lufthansa i KLM operuja w innej rzeczywistosci niz LOT, pozostane im lojalna. Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz [...] 02.03.21, 19:54 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Wakacje 2021 02.03.21, 17:51 Ok, aż weszłam znowu na grupę i przeczytałam posty dotyczące LOTu z ostatniego tygodnia. -Część lotów powrotnych skasowano, ale np. lot pod koniec marca, powrót skasowany, lot w maju dziewczyna nie dostała jeszcze powiadomienia. Powroty na sierpień skasowane, ale loty do Polski nie zostały skasowane. -Ci co mieli lecieć z Rzeszowa do NY, lecą z Krakowa do Newarku, albo z Warszawy do NY, ale jeszcze nie napewno, a niektórzy to w ogóle muszą przez Chicago, chociaż mieli do NY, a niektórzy z Krakowa muszą podjechać do Frankfurtu, żeby się załapać na lot. - Jedni otrzymują informację, że zmienia się siatka połączeń, inni pod tym samym numerem u innego konsultanta dowiadują się, że tak naprawdę nic nie wiadomo, bo jest światowa pandemia. To jest LOT i samoloty LOTu, mogą się teleportować. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Wakacje 2021 02.03.21, 23:12 a musisz leciec LOT-em, od 15 lat nie lecialam lotem, tak wyszlo, jest duzo innych opcji.... jedyne utrudnienie jak teraz kupisz bilety, to ubezpieczenie podrozy nie pokrywa niczego zwiazanego z obostrzeniami Covid... ja lece, zaszczepiona, papier mam, dziecko pewnie tez dam rade do lata zaszczepic J&J Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Wakacje 2021 02.03.21, 23:15 myelegans napisała: > a musisz leciec LOT-em, od 15 lat nie lecialam lotem, Ale ja właśnie pisałam, że nie latam LOTem- nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Wakacje 2021 02.03.21, 23:34 No właśnie nie ma problemu, czytałaś tę gałąź wątku? Pisałam, że czekam z kupnem biletów do końca marca i mam nadzieję, że w Polsce nie wprowadzą znowu jakichś absurdalnych przepisów, które uniemożliwią mi podróż w tym roku, a później zeszło na LOT i to co o Locie piszą dziewczyny na fejsbukowej grupie Polek w Stanach. Lot pokasował im połączenia i muszą kombinować z nowymi biletami. Ode mnie i tak tylko KLM lata. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Wakacje 2021 02.03.21, 17:33 No ale ona jest z US, correct? Czyli najpierw poleci z US do PL a potem mialaby wracac. Jesli zas, wedlug mojej genialnej teorii , po przytaszczeniu tejze onej z US do PL samolot zaparkuje np. w Warszawie, no to juz do US nie odleci gdy ona po wakacjach bedzie chciala wracac. Ja bym to tak widziala. W jakims momencie to pendulum PL-US-PL-US-PL-US-PL ... sie zatrzymuje (z powodu pandemic) i akurat tak im wyszlo, ze zatrzyma sie gdy owa "laska" do PL doleci i tam samolot juz zostanie. W sumie to i tak potencjalni pasazerowie dostaja BARDZO duzo czasu na zmiane plans jesli to ma sie wydarzyc w sierpniu. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Wakacje 2021 02.03.21, 17:54 Ale przywiezie tylko RAZ i zaparkuje. A nie będzie latać na pusto i non-stop ich przywozić Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Wakacje 2021 02.03.21, 18:20 No exactly, przyleci ten ostatni raz do Warszawy i stop. I tak kolejny. Ja juz takie czary-mary przezylam kiedys w Beijing - cokolwiek nie przylecialo, to parkowalo - ergo - nikt (nobody, no airline!) nie wylatywal dokadkolwiek. Kilkanascia godzin total craziness, zero info, palna szajba. Definitely nie z powodu pandemic, rzecz miala miejsce kilka lat temu. Wedlug plotek rozpowszechnianych przez locals, byly dzialania wojskowe Who knows - China to planeta sama dla siebie BTW, jeszcze nie lecialam reliable airline. Nawet Quantas & Emirates mi sie narazily - w zestawie, ktory zaliczylam, LOT definitely nie jest najgorszy, nawet nie jest najgorszy w EU ale Polacy kochaja narzekac na LOT - normalna sprawa. Jedyna linia, na ktora nie mam powodu sie skarzyc (choc tez nie perfect!) to jak dotad Bearskin - love them i wszystko wybaczam - love is blind Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Wakacje 2021 02.03.21, 23:21 ha, gdybym miala linie lotnicze na hit list, ktore mi sie narazily, to musialabym przestac latac.... Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Wakacje 2021 02.03.21, 14:14 Jest rosnaca koniecznosc pojawienia sie w PL ale czy sie uda to nobody knows. Gdyby sie udalo, to czesc vacations poswiece na "zalatwianie spraw" Obawiam sie jednak, ze pewnie dopiero w 2022 ... hmmm ... boje sie jinx A poza tym to Canada duza - jest gdzie urlopowac, no problem. Problem z checia odwiedzenia znajomych i przyjaciol za poludniowa granica a kiedy to bedzie possible - nobody knows No i inne plany podrozy tez przeciez byly przed marcem 2020, wziely w leb, czy/kiedy mozna bedzie do nich wrocic? Cristal ball uparcie milczy Life. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Wakacje 2021 02.03.21, 14:21 Jeśli sytuacja pozwoli, autem przez Europe Hiszpania-Polska, z przystankami we francuskich Alpach plus gdzie nam się spodoba. Jeśli pozamykają granice to może chociaż będzie można podróżować miedzy regionami autonomicznymi, wtedy pn Hiszpanii jak rok temu. Baskonia, Asturias, Galicja... Boje się że coś pierd***** i zrobią nam twardy lockdown w wakacje, wtedy to tylko w łeb se palnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Wakacje 2021 02.03.21, 23:49 homohominilupus napisała: > Boje się że coś pierd***** i zrobią nam twardy lockdown w wakacje, wtedy to tyl > ko w łeb se palnąć. nie ma szans: lato, temperatury, szczepienia plus ozdrowiency, licze na 40-50% herd immunity Odpowiedz Link Zgłoś
leanne_paul_piper Re: Wakacje 2021 02.03.21, 17:54 Wakacje właśnie rozpoczęte, dołączam do teamu Afryka. Podczas gdy przesiadając się w Adis Abebbe pomyslalam, hmmm, no chlodno tutaj, to na pewno Afryka🙄, Mombasa przywitała mnie typowym żarem. Love it. Jutro idę na zakupy, dziś już nie rozumiem co ludzie do mnie mówią. Nawet kolega małżonek. 2 noce po 4 h snu🙃. A co doradzam w sprawie wakacji? Bookować bezpośrednio u dobrych przewoźników, Lufthansa, Austriak, Turkish Airlines są solidne. W żadnym razie nie w LOCie, wszystko odwoluje. Nie bookowac przez pośrednika. No i trzeba się nastawić, że nawet latem będą koniecznie testy pcr. Ale to nie takie straszne, tylko kosztowne. Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: Wakacje 2021 02.03.21, 18:01 Mam rezerwację domku w Bieszczadach na tydzień w lipcu. Za granicę też bym wyjechała ale poczekam na rozwój sytuacji. Jeździmy za granicę co roku, zwykle dwa razy więc nic się nie stanie jak w tym roku nie pojedziemy. Wszystko zależy czy nie odwołają lotu i ile testów trzeba będzie zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
przepio Re: Wakacje 2021 02.03.21, 18:28 Mamy plan A,B i C. Nic samolotem, wszystko w obrębie Europy. Oboje będziemy juz po drugim szczepieniu, wiec liczę, że choc plan B sie uda. Rok temu miały być wakacje życia, covid w tym przeszkodził, a i tak to były super wakacje. Liczę wiec, że w tym roku też nie będzie źle. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Wakacje 2021 02.03.21, 21:57 Na pewno Europa, ja nigdy nie korzystam z BP, bedzie spontan, bilety na ostatnia chwile, airbnb tez, albo co tam sie nawinie, ja nigdy nie rezerwuje z duzym wyprzedzeniem, zeby dac sobie swobode wyboru na ostatnia chwile.. jak sie rodzinie odmieni i np chca gdzies zabawic dluzej... Odpowiedz Link Zgłoś