Dodaj do ulubionych

jak obniżyć TSH - dawkowanie Euthyrox

11.03.21, 21:10
mam takie wyniki
Poziom TSH7,25 µIU/ml
Poziom FT4 w % 46,75 % (1,29 - norma 0,93-1,70)
Poziom FT3 w % 25,00 % (2,60 - norma 2-4,40)

bardzo mi się serce rozhulało, mam kołatanie, które jest irytujące
biorę euthyrox w dawce 75, jak ematkowylekarz radzi walnąć sobie setkę, w sensie euthyrox 100? Kiedyś lekarz mówił, że powinnam mieć TSH ok. 1, no nijak nie moge tego stanu osiągnąćsad Czy to może być przez brak snu?
Obserwuj wątek
    • fragile_f Re: jak obniżyć TSH - dawkowanie Euthyrox 11.03.21, 21:14
      Myślę, że powinnaś skonsultować to z endokrynologiem. Kołatanie serca to nie jest coś, przy czym powinnaś słuchać sie dziewczyn z forum uncertain

A ile śpisz tak btw?
      • panna_lila Re: jak obniżyć TSH - dawkowanie Euthyrox 11.03.21, 21:25
        6 godzin

bardzo źle sypiam, więc żeby się nie budzić w środku nocy i przewracać z boku na bok, chodzę późno spać, wstaję wcześnie, bo nie mogę spać...i tak się koło zamyka

do endo się wybieram, ale dzis odebrałam wyniki, a na wizytę muszę poczekać, więc myślę żeby trochę się uspokoić i zmienić dawkę
        • fragile_f Re: jak obniżyć TSH - dawkowanie Euthyrox 11.03.21, 21:31
          Dlaczego zle sypiasz? Nie mozesz zasnac, budzisz się czy cos jeszcze? Budza Cie halasy? Czy nie spisz, bo nakrecasz sie problemami?
          • panna_lila Re: jak obniżyć TSH - dawkowanie Euthyrox 11.03.21, 21:45
            stres, najpierw nie mogę zasnąć, budzę się po dwóch godzinach i jestem wyspanasad
            • fragile_f Re: jak obniżyć TSH - dawkowanie Euthyrox 11.03.21, 21:59
              Ech, to jednak skonsultowałabym się z psychiatrą w kwestii stresu/nerwicy, żeby dał doraźnie coś na spanie i uspokojenie. I terapeuta by się przydał, joga przed snem też nie zaszkodzi.
    • snakelilith Re: jak obniżyć TSH - dawkowanie Euthyrox 11.03.21, 21:39
      Kołatanie serca, bezsenność, to nie muszą być problemy związane z tarczycą i euthyroxem. Powodem może być np. niski poziom żelaza (ferrytyna). Albo depresja i stany lękowe. Oraz i to jest nawet typowe, przekwitanie. Wyższa dawka euthyroxu może jednak te problemy podkręcać, więc lepiej nie podwyższać bez konsultacji z lekarzem. Wyrówanie tsh zwykle też trochę trwa, więc wiele zależey od tego z jakiego poziomu startowałaś i kiedy.
    • konsta-is-me Re: jak obniżyć TSH - dawkowanie Euthyrox 11.03.21, 21:39
      Kiedy robione wyniki ?
      Jak walniesz setkę, to będziesz mieć dużo gorsze kołatanie serca i ja podejrzewam że to może byc właśnie przez nadmierna dawkę euthyroxu.
      To jest objaw nadczynności.
      Dlatego jeszcze raz-kiedy były badania?
      Lepiej powtórz.
      75 to nie jest mala dawka.
      Nie wiem po co ci TSH 1, nie każdy się z tym dobrze czuje, to trochę moda i ogólnie bzdura, ma być w normie.
      • milupaa Re: jak obniżyć TSH - dawkowanie Euthyrox 11.03.21, 21:43
        1 to zaleca się dla starających się o ciążę. Normalnie tsh wystarczy 2, 2,5. A niektórzy czują się dobrze i przy wyższych wartościach.
        • konsta-is-me Re: jak obniżyć TSH - dawkowanie Euthyrox 11.03.21, 21:55
          Niektórzy czują się dobrze i przy zerowym TSH...
          Ale też wiele osób ma dokuczliwe dolegliwości przy tak niskim TSH.
          Ale autorka skarży się na irytujące kołatanie serca, które jest typowym objawem nadczynności,w tym wypadku polekowej.

• trzebasiebawic Re: jak obniżyć TSH - dawkowanie Euthyrox 11.03.21, 22:04
            Nie MA SZANS przy takich wynikach mieć nadczynności polekowej. Raczej obstawiam, że w ogóle nie jest to problem zwiazany z tarczycą. A innego rodzaju, wpływający na wyniki tarczycowe. TYLKO LEKARZ. I BADANIA.
            • konsta-is-me Re: jak obniżyć TSH - dawkowanie Euthyrox 11.03.21, 22:06
              No to też dlatego powtórzyła bym badania, bo 7 TSH to nie nadczynność.
            • snakelilith Re: jak obniżyć TSH - dawkowanie Euthyrox 11.03.21, 22:21
              Autorka powinna sprawdzić hormony płciowe, zwłaszcza poziom progesteronu (21 dzień cyklu). Spadek tego hormonu powoduje bardzo często objawy jak przy pmsie -nerwowość i bezsenność. Powodem może być początek przekwitania, a u młodszych kobiet tzw. słabość ciałka żółtego i bezowulacyjne cykle. Progesteron ma wpływ na pracę tarczycy i bardzo często w takich wypadkach tsh idzie w górę.
              • panna_lila Re: jak obniżyć TSH - dawkowanie Euthyrox 11.03.21, 22:26
                to wszystko już poza mną...już nawet nie pamiętam kiedy miałam okres, dobrych parę lat temu
                • snakelilith Re: jak obniżyć TSH - dawkowanie Euthyrox 11.03.21, 22:33
                  To znaczy, że jesteś już 50 plus i w menopauzie? W takim razie kołatanie może być oznaką chorób serca, przebadaj się dokładnie. A bezsenność w tej fazie żciowej bywa normalką, w sumie 6 godzin to nie jest jakiś dramat, z wiekiem potrzebuje się mniej snu. Wcześniej, w okresie przekwitania tego nie miałaś?
                • snakelilith Re: jak obniżyć TSH - dawkowanie Euthyrox 11.03.21, 22:39
                  No jak jesteś w tym wieku, to tsh w okolicach 1, to jakaś paranoja. W tym wieku można mieć wyższe wartości. Ja mam w okolicach 3-4, czasem spada do 2,5 i nie mam żadnych objawów niedoczynności. Raz podskoczyło do 5 i też tego nie zauważyłam. I w tym wieku możesz też wrażliwiej reagować na euthyrox, lepiej się nie śpieszyć, to może trwać kilka miesięcy.
      • panna_lila Re: jak obniżyć TSH - dawkowanie Euthyrox 11.03.21, 21:47
        wyniki z dziś

• mebloscianka_dziadka_franka Re: jak obniżyć TSH - dawkowanie Euthyrox 27.09.21, 07:54
        Jak może być nadczynność przy TSH ponad 7?
    • konsta-is-me Re: jak obniżyć TSH - dawkowanie Euthyrox 11.03.21, 23:21
      Nie no, zmień lekarza najpierw, bo ktoś, kto ci wmawia że wieku 50 lat powinnaś mieć 1 to głupek.
      1 jest dla osób z dużą niedoczynnością ,starających się lub w ciąży.
      To też trochę taki "zapas bezpieczeństwa" bo w ciąży i połogu niedoczynność może być niebezpieczna (poronienie) a jednocześnie właśnie wtedy zdarza się często przejściowa niedoczynność.
      Ja np.ponizej 1.5 mam wszelkie objawy nadczynnosci- kołatanie serca,drrzenie rąk i ogólne "rozedrgane" i nerwowość .
      Spokojnie możesz mieć nawet i 4.5 TSH, to nie będzie nic strasznego, zapewniam.
      Zmień lekarza.
      • konsta-is-me Re: jak obniżyć TSH - dawkowanie Euthyrox 11.03.21, 23:23
        Ew.mozna pójść tropem że to coś z przysadka (stąd duże TSH) ale pewnie nie, to jeden z tropow tylko.
        Przebadają sie gruntowniej, przyczyn może być dużo.
        • nuka_2 Re: jak obniżyć TSH - dawkowanie Euthyrox 11.03.21, 23:35
          Jak długi termin do endokrynologa, można skonsultować się z lekarzem POZ . Zbyt szybkie zwiększenie dawki Euthyroxu raczej nasili kołatania. Dawka do modyfikacji przez lekarza, a kołatania są raczej z innego powodu.
      • palka76 Re: jak obniżyć TSH - dawkowanie Euthyrox 26.09.21, 23:08
        Cześć! Mam podobnie. Jestem 5 miesięcy po całkowitym usunięciu tarczycy. Do niedawna miałam dawkę 100 od poniedziałku do soboty i 88 w niedzielę. Kilka dni temu odebrałam wyniki i moje TSH wyniosło 0,79. Mam kilka objawów nadczynności: rozedrganie, kołatanie serca, wyższy puls, pulsowanie ciała. Czuję się z tym okropnie. Zadzwoniłam do mojego endo. Zmienił mi dawkowanie na naprzemienne: jeden dzień 100, jeden dzień 88. Mam nadzieję, że TSH będzie wyższe za kilka tygodni...
      • mrs.solis Re: jak obniżyć TSH - dawkowanie Euthyrox 27.09.21, 00:37
        Ja TSH mam 0.20 i wiecznie jestem zmeczona i senna. Ja tych spraw tarczycowych w ogole nie jarze. Niby mam nadczynnosc, a upierdliwe objawy pasuja do niedoczynnosci.
    • spanish_fly Re: jak obniżyć TSH - dawkowanie Euthyrox 12.03.21, 00:05
      Brałabym na zmianę, jednego dnia 75 drugiego 100, i obserwowała efekty.
    • princy-mincy Re: jak obniżyć TSH - dawkowanie Euthyrox 12.03.21, 07:18
      Jak długo bierzesz 75 i czy to była pierwsza dawka, która przepisał Ci lekarz?
      Wyrównanie hormonów trwa kilka tygodni, ja zaczynałam od dawki 25 (ale musiałam zejść na pół tabletki właśnie ze względu na kołatanie serca) i stopniowo co ok tydzień zwiększałam dawkę o 12,5.
      Idz jeszcze raz do lekarza lub do innego endokrynologa.
      Musisz uzbroić się w cierpliwość, bo to może trwać ok 3 mcy albo i dłużej.
    • aguha Re: jak obniżyć TSH - dawkowanie Euthyrox 12.03.21, 08:46
      Nie kombinuj sama. Od tego jest endokrynolog. Jak nie ma innego wyjścia, to internista.
      Ostatnio też mi się rozjechały wyniki tarczycowe. Internista zwiększył dawkę (z 88 na 100). Niestety z niedoczynności wpadałam w nadczynność. Udało mi się szybciej dostać do endo - znowu zmienił dawkowanie (w tygodniu 88, w weekend 100). Endokrynolog powiedział, że na TSH miały wpływ leki przeciwzapalne, które brałam na rwę barkową. Dodał, że internista powinien poczekać ze zmianą dawki. Bądź tu człowieku mądry...
      U mnie akurat kołatanie serca było jednym z objawów niedoczynności. Na pierwszej wizycie u endokrynologa tak szalało moje serce, że lekarz wysłał mnie do kardiologa. Po uregulowaniu hormonów zapomniałam, że mam zaburzenia rytmu.
      • palka76 Re: jak obniżyć TSH - dawkowanie Euthyrox 26.09.21, 23:10
        Zazdroszczę! Nie mogę się doczekać, aż ureguluję hormony...
        • aguha Re: jak obniżyć TSH - dawkowanie Euthyrox 27.09.21, 08:27
          Spokojnie. Musisz się uzbroić w cierpliwość. Po paru dniach od zmiany dawki powinno być lepiej. Nie mam pojęcia, jak się ustala dawkę tyroksyny w przypadku usunięcia tarczycy (doczytałam wyżej), ale to zawsze trochę trwa, zanim się odczuje poprawę.
    • ichi51e Re: jak obniżyć TSH - dawkowanie Euthyrox 27.09.21, 06:16
      zlikwiduj stanu zapalne w organizmie. CYli zacznij od dentysty
    • iberka Re: jak obniżyć TSH - dawkowanie Euthyrox 27.09.21, 07:16
      Uwierzysz forum? Ehhhh. U mnie wyniki są ok po raz pierwszy od 4 lat - dawka Euthyroxu 150 i 175 (zależy od dnia).
    • nena20 Re: jak obniżyć TSH - dawkowanie Euthyrox 27.09.21, 08:21
      Przy poziomie TSH 4.6 zaczynałam od 25 letroxu. Szybko doszłam do 75 i TSH mam w okolicach 1.
      Idź do endokrynologa, powinnaś zbić TSH .
    • aguar Re: jak obniżyć TSH - dawkowanie Euthyrox 27.09.21, 08:28
      Wątek jest z marca!!!
    • turzyca Re: jak obniżyć TSH - dawkowanie Euthyrox 27.09.21, 10:25
      Po pierwsze serdecznie odradzam takie gwałtowne zmiany dawki, aż o 1/3 obecnej. Po to jest 88, żeby z 75 przejść na 88. Albo nawet na schemat naprzemienny 75/88. Gwałtowna zmiana dawki powoduje bardzo nieprzyjemne skutki uboczne, łatwo przesadzić, lepiej zmieniać powolutku.
      Po drugie objawy nie pasują do niedoczynności tarczycy, mimo że faktycznie TSH masz powyżej normy. Masz lekarza, który popatrzy na Ciebie holistycznie?
    • zlota-klamka Re: jak obniżyć TSH - dawkowanie Euthyrox 27.09.21, 10:35
      Kołtania serca miałam kiedyś w okresie liceum. Wyleczyłam je sobie sama ogólnie dostępnymi preparatami. Próbowałam różnych. Po jodzie kołatanie zniknęło dosłownie w ciągu kilku dni i już nigdy nie wróciło. Od tamtego czasu jod to podstawowy pierwiastek, który suplementuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka