Dodaj do ulubionych

Do tych co przeszli covid objawowo

17.03.21, 19:42
Czy byliście czymś leczeni, czy po prostu czekaliście aż samo przejdzie? Niepokoi mnie, że lekarka kazała tylko robić inhalacje. Czekam wciąż na wynik testu. A czuję się coraz gorzej.
Obserwuj wątek
    • bluea.nne Re: Do tych co przeszli covid objawowo 17.03.21, 19:46
      Brałam groprinossin, nurofen( goraczka), piłam dużo ciepłego(herbata z miodem, cytryna, imbir) i jadłam czosnek.
    • rb_111222333 Re: Do tych co przeszli covid objawowo 17.03.21, 19:48
      Możesz się wspomagać wszelkimi specyfikami, które niwelują objawy choroby. Robisz inhalacje z soli fizjologicznej czy jakimś lekiem? Bo jeśli to pierwsze, to lepsze jest przepłukiwanie nosa
      • premeda Re: Do tych co przeszli covid objawowo 18.03.21, 09:47
        Mam ectodose i faktycznie trochę pomaga, choć na początku są duszności.
    • madi138 Re: Do tych co przeszli covid objawowo 17.03.21, 19:52
      Przez pierwszy tydzień brałam tylko Paracetamol i wtaminy. Potem dostałam zapalenia zatok, bo organizm był osłabiony walką z wirusem, więc dostałam antybiotyk.
      Generalnie to jest straszne cholerstwo i naprawdę zwala z nóg-nigdy jescze nie byłam aż tak osłabiona. Powrót do formy zajął mi miesiąc.
      Nie panikuj, odpoczywaj i monitoruj staturację. To trzeba po prostu przetrwać i przechorować. Gdyby zaczęło się pogarszać-wtedy natychmiast do lekarza. Powodzenia!
    • szmytka1 Re: Do tych co przeszli covid objawowo 17.03.21, 20:09
      Lekarka kazała inhalacje, ale przy dusznosciach to tylko pogarszało sprawę, spróbowałam raz i zrezygnowałam. 3 antybiotyki na zapalenie płuc, syrop na kaszel i tabletki na rozrzedzenie wydzieliny, jak miałam atak dreszczy to ibuprofen, ale nie gorączkowałam przy tym tylko stan podgorączkowy miałam.
      • szmytka1 Re: Do tych co przeszli covid objawowo 17.03.21, 20:10
        a i witamine c kazała jeszcze
      • memphis90 Re: Do tych co przeszli covid objawowo 19.03.21, 20:19
        Jeśli 3 antybiotyki "nie zadziałały", to zapalenie nie było bakteryjne, tylko wirusowe.
        • szmytka1 Re: Do tych co przeszli covid objawowo 20.03.21, 07:51
          jak widzisz, żyję - zadziałały, bądź spokojna.
    • bergamotka77 Re: Do tych co przeszli covid objawowo 17.03.21, 20:34
      Dostałam antybiotyk, chyba profilaktycznie i probiotyk. Na początku brałam tez Theraflu albo Fervex, lek na gardło i na katar ( nos koszmarnie zatkany, katar stulecia), wit.D i C w mega dawce. Dużo pić mialam. Na nudności, jadłowstręt i utratę węchu i smaku lekarstwa nie ma.
      • bergamotka77 Re: Do tych co przeszli covid objawowo 17.03.21, 23:32
        No i nifuroksazyd miałam brać na biegunkę, ale szybko przeszla.
        • memphis90 Re: Do tych co przeszli covid objawowo 19.03.21, 20:20
          Nifuroksazyd jest na biegunki bakteryjne. Na covid nie pomoże. Na inne biegunki wirusowe również.
      • premeda Re: Do tych co przeszli covid objawowo 18.03.21, 09:51
        Fervex brałam na samym początku, gdy myślałam, że to przeziębienie. Smak i węch mam, gorączka tak do 37,5 ale jak wezmę ibuprofen, to za chwilę tak się pocę, że wszystko pływa, a ja leżę bez siły.
        • bergamotka77 Re: Do tych co przeszli covid objawowo 19.03.21, 18:41
          To bierz, pocenie się jest norma przy wirusach.
    • bergamotka77 Re: Do tych co przeszli covid objawowo 17.03.21, 20:35
      A co ci dolega? Może coś poradzimy.
      • bergamotka77 Re: Do tych co przeszli covid objawowo 17.03.21, 20:35
        A jeszcze najgorsze dla mnie były problemy z przelykaniem.
    • hanusinamama Re: Do tych co przeszli covid objawowo 17.03.21, 20:38
      Ja mam sie onhalować 2 razy dziennie nebudem. Aspiryna 3x50 mg, w razie wiekszego bólu paracetamol. Ta aspiryna to po tym jak sama zapytałam. Covid zwieksza ryzyko zakrzepicy (o czym sie nie mowi przy okazji zakrzepicy po szczepieniach), wiec jezeli nie masz przeciwskazań to bierz małe dawki Aspiryny.
      • maeve_binchy Re: Do tych co przeszli covid objawowo 17.03.21, 22:19
        Tak, tez mialam zalecona aspiryne.
      • 1matka-polka Re: Do tych co przeszli covid objawowo 17.03.21, 23:59
        Moj maz sikal krwia po 2 aspirynach dziennie. Z tego co czytalam, aspiryna dzisiaj nie przeszlaby badan, bo ma za duzo dzialan nieporzadanych, czy cos.
        • hanusinamama Re: Do tych co przeszli covid objawowo 19.03.21, 16:42
          Podaj źródła...tak są osoby które nie mogą przyjmować aspiryny, bo mają krwotoki. Wiekszosc znaczna moze i powinna. Dawka 50mg znacznie zmiejsza ryzyko zakrzepicy, która dopada bardzo wiele osób.
        • kamin Re: Do tych co przeszli covid objawowo 19.03.21, 19:02
          Aspiryna w niskich dawkach bywa zalecana od lat w ciąży, dzieci się rodzą zdrowe po tym.
        • nangaparbat3 Re: Do tych co przeszli covid objawowo 19.03.21, 19:07
          1matka-polka napisała:

> Moj maz sikal krwia po 2 aspirynach dziennie.

To bym sprawdziła, dlaczego tak, bo normalne u zdrowej osoby to nie jest.
          • 1matka-polka Re: Do tych co przeszli covid objawowo 19.03.21, 22:30
            nangaparbat3 napisała:

> 1matka-polka napisała:
            >
            > > Moj maz sikal krwia po 2 aspirynach dziennie.
            >
            > To bym sprawdziła, dlaczego tak, bo normalne u zdrowej osoby to nie jest.
            >
            >
            Wlasnie jest zupelnie normalne. Ale ty jako nauczycielka moze wiesz lepiej od lekarza i od tego, kto pisal ulotke do aspiryny🙄
      • memphis90 Re: Do tych co przeszli covid objawowo 19.03.21, 20:22
        Nebbud zwiększa ryzyko namnażania wirusa, bo zmniejsza odpowiedź immunologiczną organizmu...
        • szmytka1 Re: Do tych co przeszli covid objawowo 19.03.21, 20:25
          mnie kazałą lekarka inhalacje samą solą, ale to było niewykonalne, duszące, uniemożliwiające oddychanie. Najlepiej działało otwarte okno i zimne powietrze z podwórka.
    • jkl13 Re: Do tych co przeszli covid objawowo 17.03.21, 20:53
      Ja leczenie objawowe, jestem w trakcie. Mąż antybiotyk plus sterydy wziewne,ale jego czołga mocniej niż mnie. Oboje kończyny izolację,poprawa na razie znikoma. Nastawiamy się na przedłużenie izolacji, ewentualnie L4. Dobrze,że dzieci przeszły skapoobjawowo, wystarczyły leki objawowe, objawy trwały 2 dni u każdego z nich.
    • bywalec.hoteli Re: Do tych co przeszli covid objawowo 17.03.21, 21:14
      Leczyłem się tylko paracetamolem. W okresie przed objawami brałem duże dawki witamin C i D, ale wyczytałem na ematce, żeby nie brać jak są objawy.
    • gargamelja Re: Do tych co przeszli covid objawowo 17.03.21, 21:22
      Po 16 dniach bez poprawy, dostalam antybiotyk.
    • aurinko Re: Do tych co przeszli covid objawowo 17.03.21, 21:32
      Erdomed kapsułki 2×1 do godz 16 żeby łatwiej odksztuszać. Do nosa spray na zatoki. Na gorączkę pyralgina, nic innego nie pomagało. Dużo pić. I ćwiczyć- woda do kubka i dmuchać przez słomkę, chociaż kilka razy dziennie po kilka minut, ile się da.
      • alfa36 Re: Do tych co przeszli covid objawowo 18.03.21, 06:54
        To dmuchanie przez słomkę to w jakim celu? Napiszcie, proszę.
        • bergamotka77 Re: Do tych co przeszli covid objawowo 18.03.21, 09:03
          Ćwiczysz płuca i oddychanie gdy są zajęte chorobowo. W TV lekarze zalecali.
        • primula.alpicola Re: Do tych co przeszli covid objawowo 19.03.21, 18:37
          alfa36 napisała:

> To dmuchanie przez słomkę to w jakim celu? Napiszcie, proszę.

Poczytaj o technice Lax Vox.
    • 18lipcowa3 Re: Do tych co przeszli covid objawowo 17.03.21, 21:35
      Leczylam się winem
      • sol_13 Re: Do tych co przeszli covid objawowo 17.03.21, 23:57
        👍
    • onewoman Re: Do tych co przeszli covid objawowo 17.03.21, 21:41
      Nie brałam żadnych leków, nalewalam gorącej wody do miski i nakrywalam sie nad nią ręcznikiem, tak siedziałam aż lepiej mi się oddychało.
      Dmuchalam przez rurkę zanurzoną w butelce z wodą.
      Ale ja nie kaszlalam mocno i nie miałam gorączki, na początku tylko jakieś 37,3.
      • onewoman Re: Do tych co przeszli covid objawowo 17.03.21, 21:42
        Piłam dużo melisy na uspokojenie.
    • tryggia Re: Do tych co przeszli covid objawowo 17.03.21, 22:36
      Jak czułam się słabowita to leżałam, nic innego. Czym leczyć brak węchu?
    • daisy Re: Do tych co przeszli covid objawowo 17.03.21, 22:45
      Brałam ibuprom codziennie, co 6 godzin, aż niestety rozwaliłam sobie żołądek (czułam się po nim lepiej). Aspiryna jest chyba lepsza.
      • swiezynka77 Re: Do tych co przeszli covid objawowo 18.03.21, 09:47
        daisy napisała:

> Brałam ibuprom codziennie, co 6 godzin, aż niestety rozwaliłam sobie żołądek (c
        > zułam się po nim lepiej). Aspiryna jest chyba lepsza.
        >
        na pewno nie na żołądek
      • premeda Re: Do tych co przeszli covid objawowo 18.03.21, 09:55
        Żołądek to mnie boli cały czas nawet po wypiciu łyka wody, stąd się boję brać cokolwiek doustnie.
    • ga-ti Re: Do tych co przeszli covid objawowo 17.03.21, 23:12
      Lekarka zaleciła tylko leki na obniżenie gorączki, gdy będzie powyżej 38 oraz syrop na suchy kaszel, bo akurat miałam suchy. Brałam więc nurofen, a później ibuprom jakiś max, raz pyralginę, bo zbić nie mogłam 39 i 6. Ten syrop to Levopront, ale mnie nie pomagał.
      Na własną rękę brałam duże dawki wit. c oraz d. Gdy się pogorszyło robiłam inhalacje.

Ogólnie kazała leczyć objawy, jeśli kaszel to na kaszel, jeśli katar to na katar, jak gardło to coś na gardło itp.

Sporo osób dostaje antybiotyk tak na wszelki wypadek, bo przecież nikt nie jest badany jeśli nie trafi do szpitala.
      • gaskama Re: Do tych co przeszli covid objawowo 18.03.21, 09:52
        Ale wiesz, że nurofen i ibuprom to dokładnie to samo????
        • ga-ti Re: Do tych co przeszli covid objawowo 18.03.21, 10:32
          Tak, skończył mi się nurofen, więc brałam ibuprom. Gdy nie mogłam zbić, nie spadała po ibupromie wzięłam dodatkowo pyralginę.
          Pierwszego dnia brałam apap, ale nie pomagał.
      • hanusinamama Re: Do tych co przeszli covid objawowo 19.03.21, 17:50
        A mi Levopront bardzo pomógł. Wczoraj wziełam 2 dawki, dzisiaj juz jedną i prawie kaszel sie uspokoił.
        • aurinko Re: Do tych co przeszli covid objawowo 19.03.21, 18:32
          hanusinamama napisała:

> A mi Levopront bardzo pomógł. Wczoraj wziełam 2 dawki, dzisiaj juz jedną i praw
          > ie kaszel sie uspokoił.

Mi przed chwilą lekarz wypisał to na kaszel, bo już nic nie pomaga.
          • ga-ti Re: Do tych co przeszli covid objawowo 19.03.21, 18:53
            Kilkanaście lat temu Levopront był na receptę, miałam dla dziecka, które miało nocne napady kaszlu, pomagał bardzo, kaszel wyciszał się po 20 minutach.
            Teraz jest bez recepty i mam wrażenie, że jest słabszy, ale to moje wrażenie, nie mówię, że tak jest.
            Oby Ci pomógł, Aurinko.
            • aurinko Re: Do tych co przeszli covid objawowo 19.03.21, 20:05
              Dzięki, Ga-ti, za godzinkę znajomy wykupi, lekarz twierdzi, że efekt powinien być niemalże natychmiastowy. Oby.
    • przepio Re: Do tych co przeszli covid objawowo 18.03.21, 00:01
      Ja brałam jakieś tabletki na obniżenie goraczki, mężowi podałam antybotyk , gdy w 10 dniu vhoroby nagle mu podskoczyła goraczka. Lekarz potem stwierdził, że ok.
    • passiflora78 Re: Do tych co przeszli covid objawowo 18.03.21, 07:00
      Apo naproxen, przy przedłużeniu izolacji dostalalm dodatkowo antybiotyk i erdomed.
    • motyllica Re: Do tych co przeszli covid objawowo 18.03.21, 09:13
      to zależy jakie są w danej chwili objawy, łagodzi się objawy po prostu

jak masz gorączkę to coś co zbija np. paracetamol
      jak cię boli gardło to coś do ssania
      jak kaszlesz to syrop
      jak nie masz kataru to nie bierz leku złożonego np. fervexu, gripexu

wypoczywaj, ale ja bym troszeczkę jednak się poruszała /ryzyko zakrzepicy/
    • wapaha Re: Do tych co przeszli covid objawowo 18.03.21, 09:17
      To co brałam wcześniej : d3, cynk. Do tego paracetamol w pierwszych dniach 1000mg na noc, Wit. C1000 i uriner. Potem aspiryna, na koniec izolacji dexac - przeciwzapalnie na bóle karku i ramion ( od kilku dni biorę znowu). Do smarowania bengay rozgrzewający i amol
      • wapaha Re: Do tych co przeszli covid objawowo 18.03.21, 09:19
        A, i jeszcze Sanprobi formuła, biorę do teraz. Miałam problem z jelitami ( skurcze, bóle, wzdęcia, kłucia)
    • piesiedwa Re: Do tych co przeszli covid objawowo 18.03.21, 09:52
      Wit d, wit c, czosnek plus alkalizacja jedzeniem- to zabija wirusy. Zdrowka
    • birch70 Re: Do tych co przeszli covid objawowo 18.03.21, 10:15
      Od razu antybiotyk, a potem drugi - moja rodzinna zna mnie od lat i wie, że u mnie każda infekcja od razu wali w zatoki i oskrzela. Oprócz tego tylko krople do nosa (oszczędnie), na biegunkę nic, po 2 dniach przeszła sama.
    • zuzanna_a Re: Do tych co przeszli covid objawowo 18.03.21, 10:50
      ja miałam pogorszenie w 8 dobie więc lekarz włączył antybiotyk i pomogło.
      do tego aspiryna, coś na zakrzepy chyba ale nie pamiętam nazwy.
    • feliz_madre Re: Do tych co przeszli covid objawowo 18.03.21, 11:03
      Przeciwbólowo i przeciwgorączkowo brałam 3x dziennie paracetamol, vit. C tysiąc, cynk i vit. D.
      Na kaszel przepisała mi syrop Levopront.
      I dużo pić, 2, a nawet 3 litry dziennie.
      • bergamotka77 Re: Do tych co przeszli covid objawowo 19.03.21, 18:39
        Tez mieliście takie wyschnięte śluzówk w jamie ustnej i? Jakby sliny człowiek nie mial. Tylko mnóstwo wody pomagało jakoś przelykac.
        • primula.alpicola Re: Do tych co przeszli covid objawowo 19.03.21, 19:06
          Polecam Fiordę i Glosal; oba w sprayu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka