Dodaj do ulubionych

Dzieciątka ematek po IB

20.03.21, 14:42
Co robią w życiu i czy to jest to, co chciały? W sensie studiów przede wszystkim.
Moje dzieciątko chce iść na IB, kusi je przede wszystkim inny model nauki. Studia raczej w Polsce, choć to decyzja na później.
Wśród nielicznych znajomych, którzy mają info z pierwszej ręki opinie są zróżnicowane, głównie że program ciekawy, choć pracochłonny. Niemiłą niespodzianką w jednym przypadku była niekorzystna zmiana przelicznika w rekrutacji na wymarzone studia.
Opinie koleżanek, sąsiadek i szwagierek też są mile widziane ☺️
Obserwuj wątek
    • tinywee Re: Dzieciątka ematek po IB 20.03.21, 19:06
      Opinia w takim razie, subiektywnie własna smile)) – to trudna sprawa. Powiedziałabym, że to program dla zdolnych (bo przyswoją), ale też systematycznych/zdyscyplinowanych (bo nie narobią ogonów, o co łatwo niestety, i to jest bardzo mocno niefajne wtedy) i generalnie zainteresowanych różnymi rzeczami (bo musisz wziąć różne przedmioty, niekoniecznie wszystkie będziesz lubić). Wydaje mi się też, że lepszy dla STEM niż dla humanistów (bo są laby i matematyka o różnych poziomach trudności, do wyboru).

Ale potem studia, jak słyszałam, to może nie zawsze spacerek, ale, generalnie, nie przerażają, po takiej dwuletniej harówie o czasami chyba akademickim poziomie. Bo oprócz IA z każdego chyba przedmiotu jest CAS, EE, no i TOK - theory of knowledge, podręcznik prawie 650 stron; esej i prezentacja. (piszę skrótami, bo najlepiej żebyś sama sobie ewentualnie poczytała).

W jednym zdaniu: świetny program, jeśli jest fit. Uczy myślenia i ustawia myślenie, oprócz wiedzy i umiejętności.

Więc jeżeli dziecko wie, że chce, bo sobie popatrzyło (np. na podręczniki czy przykłady egzaminów), poszukało, pogadało, to – wie. Ty możesz najwyżej popatrzeć na koszty, bo dziecko placówkę i tak samo znajdzie smile.

• tinywee Re: Dzieciątka ematek po IB 21.03.21, 21:56
        Dodam: i dla zmotywowanych (bo chwile zwątpienia są wysoce prawdopodobne, a przejście do drugiego systemu może nie być możliwe).

I jako istotną zaletę: dużo pisania, co wyrabia umiejętność pisania, co już raczej zostanie niezależnie od tego, co się potem robi/gdzie studiuje.
        • azjazameryki Re: Dzieciątka ematek po IB 22.03.21, 03:01
          No właśnie to pisanie mnie zmyliło wink i to ,że wyższa matma z ib przelicza się na calculus bc tylko.
    • fabryka.lodow.napatyku Re: Dzieciątka ematek po IB 20.03.21, 19:25
      moja corka jest na drugim roku, ale sama z checia poczytam niz sie wypowiem, najgorsze przed nia, bo 2 ostatnie lata to z tego co slyszalam harowa wieksza niz na uniwersytecie. poki co wszystkie jej bliskie kolezanki od nastepnego roku przechodza na normalny system, moja chce sporobowac.
      chodz jedna z jej kolezanek, wybitnie zdolna z matematyki odpadla juz teraz na functions, poprostu sobie darowala. moja to czeka za miesiac, zobaczymy
      • reinadelafiesta Re: Dzieciątka ematek po IB 20.03.21, 19:35
        Moje dzieci (jedno już po, drugie w trakcie, też 2 klasa) twierdzą, że gorsze są pierwsze dwa lata, bo to przerabianie na łeb na szyję materiału z czterech lat liceum. Na pewno jest to dla twardzieli, którzy mało snu potrzebują. Później owszem, też dużo pracy, głównie pisania, ale podobno dzięki programowi IB na studiach jest później dużo łatwiej, ta harówka procentuje. Starsze dziecię skończyło już studia w UK, teraz robi drugi kierunek.
    • olena.s Re: Dzieciątka ematek po IB 20.03.21, 19:50
      Największy mankament: bardzo dużo pracy, nie poradzili sobie z maturami podczas epidemii. Minusem jest też to, że tych szkół nie ma dużo, wiec jeżeli coś nie zagra, uczeń ma małe możliwości przeskoku do innej szkoły.
      Największy plus: ograniczenie polskiego programu szkolnego, praca w trybie akademickim, bardzo zdolne, bardzo bystre, bardzo ambitne towarzystwo, generalnie praca bardzo samodzielna, bardzo mało "szkółkowa". Plusem jest też szansa zorganizowania indywidualnych rozszerzeń.

Dziecko aktualnie studiuje, radzi sobie o ile można na tym etapie wnioskować, doskonale, ale IB namieszało. Nie było w stanie przeprowadzić matur, które miały decydować o końcowym stopniu - co zresztą zrozumiałe, w różnych krajach obowiązywały różne lockdowny, nie dałoby się tego zrealizować ni czorta. Zamiast tego wykonało jakiś algorytm, który niektórym pomógł, a niektórym bardzo zaszkodził. U nas - zaszkodził. (Wyobraź sobie, że w PL zamiast matury wystawiają oceny na podstawie, na przykład, wyłącznie kartkówek. Mniej więcej tak to wyglądało). W efekcie z bardzo, bardzo wysokiej prognozowanej oceny końcowej (szkoły wystawiają je na kilka miesięcy przed maturą i ze względów organizacyjnych nie mogą specjalnie naciągać, są więc dość wiarygodne) zrobiły się oceny .... średnie. Finalnie źle nie poszło, bo dzieciak bardzo zadowolony i z miejsca i ze studiów, ale to po prostu nie było OK. No i musieliśmy na wariata zmieniać plany.

Doradzam wczesniejsze sprawdzenie przeliczników, jeżeli ktoryś dzieciak już wie gdzie i co chce studiować. Zdaje się, że w Polsce generalnie przelicznik jest korzystny, ale nie wszędzie tak jest. Wczesniej koniecznie należy sprawdzić, czy język wykładowy jest na wystarczająco wysokim poziomie.
      • jar9 Re: Dzieciątka ematek po IB 11.07.21, 07:14
        witaj, a w jaki sposob mozna sprawdzic zawczasu czy jezyk wykladowy jest na wystarczajaco wysokim poziomie? W jakiej szkole byliscie Wy? -my aktualnie rekrutujemy sie do Kopernika 205pkt mam nadzieje ze wystarczy
        • tinywee Re: Dzieciątka ematek po IB 11.07.21, 08:40
          "Witaj, a w jaki sposob mozna sprawdzic zawczasu czy jezyk wykladowy jest na wystarczajaco wysokim poziomie?"

Pytasz o poziom ang. w szkole dwujęzycznej, która IB prowadzi od 1993 r.??

To nie wiem, czy moja (subiektywna ofc) odpowiedź Cię uspokoi smile
    • bi_scotti Re: Dzieciątka ematek po IB 20.03.21, 20:26
      Moja Najstarsza (rocznik '84) jest academic researcher, lecturer, na dobrej drodze do bycia tenure prof ... very soon. Ale IB przydalo jej sie tylko raz, na koncu pierwszego bachelor gdy oszczedzila (czas & $$$) na chyba jednym kursie, bo mogla skorzystac z IB credits. Nie mam pojecia jak to dziala w PL, u nas IB sie liczy raczej umiarkowanie. To jest generally opcja dla students, ktorzy sami z siebie sa ambitni, chca wiecej i sa w stanie robic to wiecej bez uszczerbku na sredniej z HS. Bo to tez trzeba (u nas) brac pod uwage - jesli challenges IB moga danemu student obnizyc srednia na koniec HS, to nie ma sensu sie w to pakowac - na uni liczy sie przede wszystkim srednia. Ani Sredni (rocznik '87), ani Najmlodszy (rocznik '91) w IB nie byli, obaj studia skonczyli no problem, obaj sa happy w tym, co robia smile
      Aha, jeszcze jedna uwaga - gdy moja corka byla w HS i korzystala z opcji IB, bylo to for free - od lat juz, w wiekszosci szkol trzeba placic za bycie w programie. W takich okolicznosciach warto przemyslec czy to sie faktycznie oplaca w kontescie platnych studiow anyway i ile mozna oszczedzic inwestujac w IB. Life.

PS. Oczywiscie, jak wszedzie na swiecie, jest tez grupa uber ambitnych rodzicow, dla ktorych opcja nie umieszczenia dzieciecia w IB jest po prostu impossible wink
    • justyna_be Re: Dzieciątka ematek po IB 21.03.21, 08:40
      Moje najstarsze dziecko jest w klasie maturalnej, więc jeszcze nie po IB, ale myślę, że jest bardzo zadowolone z programu i gdyby drugi raz miało wybierać, wybrałoby tak samo, ale ono ma większą swobodę pisania po angielsku niż po polsku, poza tym szeroką wiedzę wszechstronną i -co najważniejsze- mogło wybrać przedmioty zgodnie z zainteresowaniami, a nie zawsze jest to możliwe. Obecnie dostało oferty m.in. z Cambridge i Imperial College, ale gdzie będzie studiować zależy od finansów i oczywiście ostatecznych wyników matur (a to w czasie pandemii jest niepewne jak już było wyżej wspomniane).
      Drugie dziecko jest u progu ib i miało już większy problem z wyborem przedmiotów, bo szkoła nie miała w ofercie tego, co planowało wybrać dziecko, ostatecznie dokonało jakichś wyborów, ale myślę, że będzie mieć więcej pracy od września niż starsze dziecko... Zobaczymy.
      Ktoś mi kiedyś powiedział, że ib ma sens tylko wtedy, gdy dziecko chce studiować za granicą. Ja myślę, że to jest program dla młodzieży z konkretnymi zainteresowaniami, swobodnym angielskim i samodyscypliną, studiować można wszędzie.
    • mia_mia Re: Dzieciątka ematek po IB 21.03.21, 09:26
      Przeliczniki chyba pozmieniali, bo rzeczywiście były niekorzystne. Dzieci koleżanek kończyły i zadowolone, te z Polski uznawały, że łatwiejsze niż nasza matura, inne, ale bardziej przyjazne.
    • ada.maris Re: Dzieciątka ematek po IB 21.03.21, 14:32
      Moje dziecko na razie tylko w klasie pre ib i to w pierwszej do tego, ale znajomość angielskiego nawet na tym etapie musi być bardzo wysoka, matematyka jest praktycznie zupełnie po ang, inne przedmioty częściowo. Dziecko mam humanistyczne, wiec program średnio dla niego, ale uparł się i na ten program i na konkretna szkole, moja propozycja nie była brana pod uwagę. Na razie zadowolony.
    • aracon Re: Dzieciątka ematek po IB 21.03.21, 15:41
      Dla zdolnych osób IB to wybawienie od tępego polskiego programu nauczania w liceum. Trzeba sprawdzić przeliczniki na polskich uczelniach, jeśli kogoś interesuje studiowanie w PL. W zeszłym roku WUM miał przelicznik korzystny, a Kraków niezbyt. IB to najlepsze co spotkało moje dziecko w polskiej szkole- podsumowując.
      • azjazameryki Re: Dzieciątka ematek po IB 21.03.21, 18:31
        Fajnie piszecie. smile Tyle lat byłam błędzie i zakładałam ,że ib to właśnie humanistów pielęgnuje i matematycznie się tam za bardzo wykazać nie da a tu proszę taka niespodzianka.
        • bi_scotti Re: Dzieciątka ematek po IB 21.03.21, 19:39
          azjazameryki napisał(a):

> zakładałam ,że ib to właśnie human
          > istów pielęgnuje i matematycznie się tam za bardzo wykazać nie da a tu proszę t
          > aka niespodzianka.

To ciekawe, ze taka mialas vision IB, bo wszyscy znajomi mi graduates (rowiesnicy mojej Najstarszej i kilkoro mlodszych) to definitely STEM crowd, chyba nikt nie zrobil pierwszego bachelor z jakiegos kierunku humanistycznego. Owszem, jest jedna znana mi osoba, ktora ultimately zrobila PhD z Science Communication ale to tez bardziej Social Studies niz classic Humanities smile Ja mysle, ze dla true, takich zaprzysieglych humanistow to akurat IB jest nieco ograniczajacy paradoksalnie przez swoja "miedzynarodowosc", ograniczenia czasowe programu i pewnego rodzaju ramy "ideologiczne". Z tego tez powodu moj Najmlodszy nawet nie bral IB pod uwage, bo dla niego to bylo too structured, on sobie wybral alternative HS smile Co student/uczen, to inne potrzeby, inna droga. Na szczescie! Cheers.
    • sunflowerin Re: Dzieciątka ematek po IB 21.03.21, 19:53
      Znam dwie osoby po IB w PL - jedna zrobiła doktorat na Akademii Medycznej w farmacji, pracuje w korporacji wśród wielu przeciętnych rówieśników. Uważam że na tym etapie bardzo się marnuje.
      Drugi chłopak studiuje medycynę w Edynburgu.
      Kto ma maturę IB to często wpisuje to w profilu Linkedin - tu widać czarno na białym co kto robi smile
    • shumarii Re: Dzieciątka ematek po IB 22.03.21, 05:56
      Moje dzieci chodza do IB od samego poczatku. Jedna za kilka lat bedzie w DP, druga zaczela drugi rok MYP a trzecia w PYP.
      Rzem z mezem jestesmy nauczycielami w szkolach IB. Ja ucze PYP a maz od 10 lat zamuje sie DP.

Przez okres naszego nauczania przewinelo sie mase uczniow z roznymi molizowsciami.
      Bardzo duzy odsetek tych dzieciakow doszedl dosyc wysoko..
      Moja byla uczenniaca jest glownym inzynierem w microsofcie, druga calkiem niepozorna, ktorej nauka nie szla jak po masle regularnie publikuje artykuly do Vouge.
      Szkola w kotrej uczylam kilka lat t emu miala bardzo solidny program stypedialny i co rok wysylala 4 uczniow do Harwardu, Yale czy Cambrige.
      Bardzo duzo uczniow uwazalo, ze pierwszy rok studiow po egzaminie IB to bulka z maslem.
      • azjazameryki Re: Dzieciątka ematek po IB 22.03.21, 06:31
        shumarii napisała:

> Bardzo duzo uczniow uwazalo, ze pierwszy rok studiow po egzaminie IB to bulka z
        > maslem.
        Też mi się zdarzyło to słyszeć chociaż u mojej córki wszyscy płaczą na wymagania, brak czasu i przemęczenie. Ci z ib płaczą ciut ciszej niż inni , ale nie ale też płaczą wink
    • mamamisi2005 Re: Dzieciątka ematek po IB 22.03.21, 18:15
      Dziękuję dziewczyny, przynajmniej trochę się zorientowałam w temacie. Dzieciątko zasadniczo już zdecydowane.
    • lianis Re: Dzieciątka ematek po IB 22.03.21, 18:48
      Syn po IB, aplikowal na studia w Holandii. Praca, praca i jeszcze raz praca, to byly ciezkie dwa lata, oprocz nauki, duzo wolontariatu, ale generalnie nie zmienilby tego na nic innego. Bardzo zadowolony z programu, co prawda poczatkowo wybral fizyke, ktora po pierwszym semestrze zmienil na ekonomie, wiec mial troche materialu do nadrobienia i ocena z ekonomii na koniec 2klasy nie byla super, ale w 3 klasie juz poszlo gladko. Nauczyciele bardzo zaangazowani, pomagali na wszystkich frontach, walczyli z uczniami o kazdy punkt, wspierali, popychali i ciagneli. Rowniez uczniowie to nie z pierwszej lapanki, tylko mlodziez wiedzaca co chce robic, ambitna, wiec wzajemnie sie tez mocno ciagneli do gory. U syna w roku wiekszosc poszla na medycyne, potem prawo, ekonomia i polityka. Z tego co mlody mowil wszyscy sie dostali na studia
      • mamamisi2005 Re: Dzieciątka ematek po IB 23.03.21, 09:35
        Dziękuję. W naszym przypadku jest taki minus, że w szkole nie ma wszystkich przedmiotów, które byłyby pierwszego wyboru i jeden przedmiot trzeba wybrać jako mniejsze zło. Chociaż tyle, że nie jest to jakiś nielubiany przedmiot.
    • jar9 Re: Dzieciątka ematek po IB 11.07.21, 07:25
      stoimy wlasnie przed wyborem MYP+IB w Koperniku czy LO z top #3 w Warszawie. corka interesuje sie chemia i matematyka, angielski juz ma na poziomie matury rozszerzonej (CAE wedle Cambridge). Chce studiowac za granica (USA) sciences, bo tylko tam bedzie mogla laczyc trenowanie biegu przez plotki (hurdles) z nauka. Ale jak przetrwac te 4 lata w LO z IB i trenowaniem, gdzei polska szkola ma uprawianie sportow generalnie gdzies???? W Stanach to zupelnie wygladaloby inaczej... Anyone, czy kogos dziecko cos trenowalo na serio i ukonczylo IB?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka