Dodaj do ulubionych

granitowe blaty w kuchni

28.03.21, 22:03
Drogie Panie,
Potrzebuje wiedzy z dzieniny kuchenno – kamiennej.
Jakis czas temu kupilam dom i w juz wyposazonej kuchi byly jasno-szare granitowe blaty - nie mam pojecia kto je robil, nie moge wiec zwrocic sie tam o rade. Uzytkuje kuchnie normalnie, o granity dbam podobine jak w mojej poprzedniej kuchni, ale zauwazylam, ze te blaty ciemnieja - szczegolnie w miejscach blisko plyty i tam gdzie sa intensywniej uzywane. Nie umiem tego domyc. Uzywam chemii przeznaczonej do granitow. Podejrzewam, ze jakosc tego granitu jest taka-sobie.
Z poprzednimi uzytkowanymi 13 lat (tez jasnymi) nie mialam zadnego problemu.
Drogie BRAVO , co robic?
Oczywiscie pozostaje opcja wymiany na nowe, ale wolalabym najpierw sprobowac jakos to doczyscic.
Macie jakies sugestie?
Obserwuj wątek
    • bei Re: granitowe blaty w kuchni 28.03.21, 22:06
      Na pewno jest to granit? Może poproś kamieniarza o pomoc, zrób zdjęcia albo zaproś do domu. Gdyby środki do pielęgnacji nie pomogły zawsze może on zeszlifować te plamy.
      • meerkate Re: granitowe blaty w kuchni 28.03.21, 22:09
        na pewno granit.
        To nie sa plamy, on po prostu w ciemnieje w niektorych miejscach.
        Np ten kolo plyty , jest teraz wyrazniej jasniejszy po stronie dalszej a ciemniejszy blizej plyty.
        Granicy jakos nie widac.
        • magdallenac Re: granitowe blaty w kuchni 29.03.21, 02:38
          Ja mam śnieżnobiały od kilku lat i nie widać najmniejszego przebarwienia. Używam cokolwiek mam pod ręką- najczęściej jakiś płyn do wszystkiego.
          • volta2 Re: granitowe blaty w kuchni 29.03.21, 19:39
            dałabyś fotkę takiego śnieżnobiałego granitu?
            mi taki kazała zrobić projektantka ale poszłam w kontrast i mam czarny. i jest brzydko, bo gdy jest użytkowany to wygląda byle jak(zacieki, kropelki, smugi) a 3 razy dziennie polerować mi się nie chce.
            czy z białym bywają podobne probemy, czy jest mniej wymagający?
            • magdallenac Re: granitowe blaty w kuchni 29.03.21, 23:15
              Bialy jest wymagajacy pod tym wzgledem, ze widac wszelkie plamy po truskawkach, burakach i innych plamiacych jedzeniach, wtedy trzeba psiknac jakims sprayem i zostawic na 5 min. Poza tym idealny w utrzymaniu.
              • majenkir Re: granitowe blaty w kuchni 29.03.21, 23:53
                A długo go masz?
                • magdallenac Re: granitowe blaty w kuchni 29.03.21, 23:58
                  Chyba 5 lat
                  • majenkir Re: granitowe blaty w kuchni 30.03.21, 00:05
                    Ja mam szafki przemalowane na biało i tak sobie myśle, że biały kwarc cudnie by na nich wyglądał, ale wydawać tyyyyle kasy na kamień do położenia na starych szafkach i przy granicie, do którego nic, oprócz tego, że mi się znudził, nie mam, to jednak trochę nieekonomicznie 🤷🏼‍♀️🤪
                    • magdallenac Re: granitowe blaty w kuchni 30.03.21, 04:25
                      A jaki masz kolor blatu do tych bialych szafek?
                      • majenkir Re: granitowe blaty w kuchni 30.03.21, 05:54
                        Kolorowy 🤪. Sama wybrałam lata temu, więc nawet nie mam kogo teraz winić.
                        • intuicja77 Re: granitowe blaty w kuchni 30.03.21, 06:01
                          Ktoś Ci kolacje zjada !!!!
                          • majenkir Re: granitowe blaty w kuchni 30.03.21, 14:26
                            To jego stołówka tongue_out.
                        • mysiulek08 Re: granitowe blaty w kuchni 30.03.21, 06:51
                          uwielbiam amerykanskie kuchni ! zazdrosc mnie zzera, choc moja tez niczego sobie, ale jednak to nie to 😘
                        • volta2 Re: granitowe blaty w kuchni 30.03.21, 09:45
                          a jakie pierwotnie były szafki? kolor znaczy
              • al_sahra Re: granitowe blaty w kuchni 30.03.21, 00:08
                magdallenac napisała:

> Bialy jest wymagajacy pod tym wzgledem, ze widac wszelkie plamy po truskawkach,
                > burakach i innych plamiacych jedzeniach, wtedy trzeba psiknac jakims sprayem i
                > zostawic na 5 min. Poza tym idealny w utrzymaniu.

Na zdjęciu wygląda na kwarc. Jesteś pewna, że to biały granit?
                • magdallenac Re: granitowe blaty w kuchni 30.03.21, 00:17
                  to spiek kwarcowy, jest mi wstyd- myslalam, ze to to samo🤦‍♀️
                  • majenkir Re: granitowe blaty w kuchni 30.03.21, 00:40
                    Oj tam, ja czytałam jak o kwarcu 😎
                    • al_sahra Re: granitowe blaty w kuchni 30.03.21, 01:02
                      majenkir napisała:

> Oj tam, ja czytałam jak o kwarcu 😎

big_grin
                  • volta2 Re: granitowe blaty w kuchni 30.03.21, 09:45
                    cha chasmile dobresmile
              • volta2 Re: granitowe blaty w kuchni 30.03.21, 09:44
                dziękuję ci bardzo, rzeczywiście ładniutko wygląda. ale jednak w kontraście. ja mam białe meble i z białym blatem mi nie grało. ale w pucowaniu do połysku to chyba też się musisz wykazać.
    • majenkir Re: granitowe blaty w kuchni 28.03.21, 22:26
      Możesz zrobić zdjęcia tych przebarwień?
      Ja sie nigdzie z takim czymś nie spotkałam.
      • meerkate Re: granitowe blaty w kuchni 29.03.21, 00:20
        probwalam, ale nie widac o co mi chodzi.
        tak jakby "wsiakala" w nie woda czy tluszcz i robily sie ciemnejsze. A na przyklad kawalek pod pojemnikiem na chleb pozostal wyraznie jasniejszy.
        Siedzie i szukam wiedzy w internecie. Przeczytalam, ze granity powinno sie impregnowac przed uzywaniem, zeby wlasnie nie wchlanialy.
        Moze ten nie zostal prawidlowo zaimpregnowany?
        Pytanie, czy to sie da w ogole doczyscic...
        • hamerykanka Re: granitowe blaty w kuchni 29.03.21, 01:50
          Granit dlatego jest ceniony, bo jest bardzo zwiezly i wlasni enie wsiaka w niego. Poza twardoscia, oczywiscie. Ja mam granitowe blaty, ktorych nie konserwuje, nie uzywam zadnych srodkow i wygladaja jak nowe. Od praktycznie 10 lat intensywnego uzytkowania. Byc moze masz "sztuczny granit"; moj ojciec takie rzeczy robil, to bylo z jakby zywicy z proszkiem granitowym, barwione.
          Kamien bedzie zimny w dotyku, sztuczny granit bedzie cieply
          • majenkir Re: granitowe blaty w kuchni 29.03.21, 02:29
            A może to marmur nie granit? Na nim się robią plamy.
            • hamerykanka Re: granitowe blaty w kuchni 29.03.21, 02:33
              Pisze ze jest granitowy. Marmurowy latwo odroznic. Zdjecie rzeczywiscie by sie przydalo.
          • al_sahra Re: granitowe blaty w kuchni 29.03.21, 04:12
            hamerykanka napisała:

> Granit dlatego jest ceniony, bo jest bardzo zwiezly i wlasni enie wsiaka w nieg
            > o. Poza twardoscia, oczywiscie. Ja mam granitowe blaty, ktorych nie konserwuje,
            > nie uzywam zadnych srodkow i wygladaja jak nowe.

To niezupełnie tak. Są różne rodzaje granitu o różnej porowatości. Większość blatów granitowych wymaga impregnacji, niektóre tylko jednorazowej, a inne powtarzanej mniej więcej co roku. Poleca się “test wodny” polegający na sprawdzeniu po jakim czasie wylana woda zostawia plamę (“rule of thumb”: jeśli poniżej 10 minut, to czas ponownie zaimpregnować). Nawet jeśli granit ładnie wygląda, to używanie go bez impregnacji jest bardzo niehigieniczne, bo wierzchnia warstwa staje się siedliskiem bakterii.
        • bo1 Re: granitowe blaty w kuchni 29.03.21, 09:06
          meerkate napisała:

> Pytanie, czy to sie da w ogole doczyscic...

Jest szansa, że tak. Są różne środki na różne okazje, więc trzeba ustalić przyczynę plam (tłuszcz? woda? soki owocowe i warzywne? itd.). Radziłabym użyć preparatów dobrego, wyspecjalizowanego producenta np. firmy Akemi czy jakiejś innej robiącej chemię profesjonalną. Dopiero po wywabieniu plam będzie można zastosować impregnat. Inaczej plamy się utrwalą. Impregnację ponawia się co rok. Zdaje się, że nigdy tego nie robiłaś. Granity jasne są zwykle bardziej chłonne niż ciemne, ale odpowiednio pielęgnowane, będą się prezentować bez zarzutu. Mam bardzo jasny blat , który po 11 latach ciągle wygląda jak nowy.
          • hamerykanka Re: granitowe blaty w kuchni 29.03.21, 15:07
            W takim razie zwracam honor. Moj granitowy blat jest czarny, wiec pewnie dlatego nie mam plam. Poszukam srodka do impregnacji.
    • meerkate Re: granitowe blaty w kuchni 29.03.21, 16:16
      Dziekuje za odpowiedzi.
      poszukam fachowca i sprobuje doczyscic, pozniej zaimpregnowac
    • buldog2 Re: granitowe blaty w kuchni 29.03.21, 17:02
      Najprawdopodobniej są to kawałki granitu sprasowane z żywicą. Wygląda to jak granit, a nie jest.
      • buldog2 Re: granitowe blaty w kuchni 29.03.21, 17:39
        Poprawię się. "Najprawdopodobniej", to zbyt mocno powiedziane.
        Być może są to kawałki granitu sprasowane itd.
    • princesswhitewolf Re: granitowe blaty w kuchni 29.03.21, 17:42
      granit nie ciemnieje. Kwarc wystawiony na slonce ciemnieje
      • majenkir Re: granitowe blaty w kuchni 29.03.21, 23:01
        Kwarc ciemnieje? A mnie się marzy taki piękny śnieżnobialy blat.
        • al_sahra Re: granitowe blaty w kuchni 30.03.21, 00:14
          majenkir napisała:

> Kwarc ciemnieje? A mnie się marzy taki piękny śnieżnobialy blat.

Instaluj spokojnie. Na zewnątrz, wystawiony na bezpośrednie działanie słońca rzeczywiście może się przebarwić (zwykle chodzi o o to, że ciemniejszy wyblaknie), ale w pomieszczeniu będzie OK. Ja mam bardzo jasną kuchnię, jasne kwarcowe blaty i nic się z nimi nie dzieje.
          • majenkir Re: granitowe blaty w kuchni 30.03.21, 00:43
            Już napisałam wyżej 😅... może jak kkedyś całą kuchnię wymienię

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka