Dodaj do ulubionych

Zbiórka na komputer

03.04.21, 18:20
W skrócie: 30-letnia aktywistka założyła zbiórkę z okazji urodzin na nowy komputer, internet zatrząsł się w posadach z oburzenia, najwyraźniej niektórzy mają spory ból dudy z powodu tej zbiórki. Moim zdaniem, nie chcesz to nie wpłacasz, a co kogo obchodzi, jak inni wydają swoje pieniądze? Jakie jest Wasze zdanie?
poznan.wyborcza.pl/poznan/7,36001,26947778,czy-lewicujaca-aktywistka-moze-prosic-o-pieniadze-na-komputer.html
Obserwuj wątek
    • woman_in_love Re: Zbiórka na komputer 03.04.21, 18:31
      Prawicowi aktywiści nie muszą zbierać w internecie na nowe komputery: dostają na to pieniądze od Ziobry z Funduszy Sprawiedliwości czy za chwilę od Morawieckiego z Funduszu Patriotycznego. I nie tylko. Wszystko by móc działać skuteczniej w Internecie. Za nasze podatki.

Myślę, że dziewczyna zasługuje na to wsparcie, bo na pewno robi dobrą robotę: ból doopy prawactwa wart jest wpłacenia paru zł.
      • buldog2 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 19:38
        Moim zdaniem, nie ma to nic wspólnego z prawactwem, lewactwem czy czymkolwiek takim.
        To kwestia poczucia wstydu i przyzwoitości. Albo ktoś ma, albo tak jak PIS czy ePISkopat - wszystko to samo bez względu na oprawkę. To samo robi Głódź, to samo Margot, różnią ich tylko możliwości.
        • buldog2 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 19:50
          Oczywiście, dawać każdy może. Jego pieniądze i do tego nie można mieć nic, choć są tacy co mają - "należało dać na głodne dzieci", "umierających z braku lekarstw itp.", "schroniska dla zwierząt" itd. Ale to lewackie oszołomy, które nie rozumieją, że prawdziwa lewicowość oznacza zbieranie dla siebie i reszty aktywu (aktywistów partyjnych i podobnych, proboszczów, ich kochanki, kochanków, dzieci itd.).

Jeszcze odrębna kwestia stosunku do płacenia podatków. Tutaj: ludzie powinni płacić wysokie podatki, żeby starczyło dla wszystkich, dla tych co nie lubią pracować też. Ale tylko inni ludzie - ja nie, nawet "jak ktoś da pieniądze na tacę, to już opodatkowane" (tłumaczenie niepłacenia podatków z tacy i podobnych usług). Jedno i drugie to samo.
    • matacznik Re: Zbiórka na komputer 03.04.21, 18:33
      paola.brunetti napisała:

> internet zatrząsł się w posadach z oburzenia,
      >
      Oburzenie przeoczyłem. Jest raczej konstatacja, że aktywizm = dej.

> a co kogo obchodzi, jak inni wydają swoje pieniądze? Jakie jest Wasze zdanie?
      >
      Takież
      • stavros2002 Re: Zbiórka na komputer 03.04.21, 19:50
        A na tym forum tyle oburzenia na dających na tacę, albo finansujących budowę kościołów.
        • yenna_m Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 09:58
          Bo to trudno sie nie oburzac na finansowanie instytucji, ktorej przedstawiciele bzykają radośnie panienki w kosciele na oltarzu, co nie?
          Chyba, ze macie juz w tym waszym kosciolku nowy, czarny obrządek i nic sie nie stalo Polacy, nic sie nie stalo wink
        • buldog2 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 19:53
          Albo kochanków (czy kochanek) proboszcza, czy pedofilów Kuchcińskiego i Szydło (jak "zrobił dziecko", dziewczyna była jeszcze dzieckiem).
    • ichi51e Re: Zbiórka na komputer 03.04.21, 19:51
      żebrać każdy może. nie chcesz nie wpłacaj
    • taki-sobie-nick Re: Zbiórka na komputer 03.04.21, 23:03
      Nasze zdanie jest takie, że zdrowym, pracującym ludziom nie finansujemy komputerów.

• woman_in_love Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 07:11
        finansujecie
        • kryzys_wieku_sredniego Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 15:06
          😁😂
        • cosmetic.wipes Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 17:57
          😂
          • pani07 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 18:03
            O, t też niezłe; specyfika tak lewicowego środowiska jest wieeelka big_grin
            • triss_merigold6 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 18:14
              To jakieś dziecko jest.
              • pani07 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 18:21
                triss_merigold6 napisała:

> To jakieś dziecko jest.

Ale ktoś tym dzieciom takie głupoty w głowę wciska i mamy potem takich 37-letnich Jasiów big_grin
                • triss_merigold6 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 18:28
                  Nie, no bez przesady. 18-latek jak najbardziej może naturalną wrażliwość wieku młodzieńczego kierować w stronę haseł równościowych, prospołecznych, negowania obecnej wersji kapitalizmu, do tego bunt przeciwko nudnym rodzicom.
                  • pani07 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 18:31
                    No ale przywołałam Jasia, lat 37, który na tym poziomie pozostał; paru takich "Jasiów" na TT wpisy widziałam, dlatego widzę specyfikę środowiska na poziomach wielu. Wolę jednak gdy syn lubi na studiach dorobić sobie pracą, chociaż wie, że na wsparcie może nasze liczyć.
                    Praca dla dorosłego człowieka powinna być chyba oczywistością.
                  • sasanka4321 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 18:47

> Nie, no bez przesady. 18-latek jak najbardziej może naturalną wrażliwość wieku
                    > młodzieńczego kierować w stronę haseł równościowych, prospołecznych, negowania
                    > obecnej wersji kapitalizmu, do tego bunt przeciwko nudnym rodzicom.

Jesli tak to nalezaloby odebrac 18-latkom prawo do oddawania glosu w wyborach. Poki nie naucza sie myslec.
                    • triss_merigold6 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 19:04
                      Oni jeszcze mają szansę się nauczyć, seniorzy ganiający do kościółka i glosujący na PiS już nie.
                      • kokosowy15 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 19:48
                        Seniorów w populacji jest niecałe 20%, dzieci też ok 20 %. Pozostali dorośli nie chodzą do kościółka i głosują na opozycję? To jak ten PIS wygrywa, importują głosy?
                      • pani07 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 19:49
                        Ale Jasio ma lat 37, to już dorosłość, powoli wchodzenie w dojrzałość powinno być.
                        A praca oczywistość dorosłego życia- takie zrzutki ośmieszają te naprawdę sensowne i służące pomocy.
                        • dyzurny_troll_forum Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 20:45
                          pani07 napisał(a):

> A praca oczywistość dorosłego życia- takie zrzutki ośmieszają te naprawdę senso
                          > wne i służące pomocy.

Zawsze twierdziłem -w kilku dyskusjach tutaj- że zbiórki zasadniczo są złem. I im więcej ich tym większe wypaczenie.
                          I oto właśnie chyba dotarliśmy do samego szczytu patologii. Przy czym komputer Zagulskiej to jest nic przy, chociażby, żenujących wpisach Margot.
                  • pani07 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 20:06
                    Tu masz niewiele starszego chłopca (?)- do mamy mówi "osobo rodzicielska"- chciałabyś tak być określana jako matka? Specyfika środowiska jest niesamowita- przyglądam się z niedowierzaniem i próbuję po latach wyobrazić sobie jako dorosłych i samodzielnych- no i mi kolejny Jaś lat 37 wychodzi:
                    twitter.com/lukaszjurewicz/status/1369217446339575809?s=20
      • bywalczyni.hosteli Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 08:49
        A czy tobie komputera i internetu nie finansuje stara schorowana matka bezrobotny nierobie i pasożycie?
      • silenta Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 12:00
        To ci się dopiero udało! big_grin
        • taki-sobie-nick Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 21:45
          Bo jestem chora? Faktycznie, przezabawna okoliczność.
    • klementyna156 Re: Zbiórka na komputer 03.04.21, 23:21
      Zbierać może, jej sprawa. Ale jest to trochę żałosne, że 30-latka nie może sobie sama komputera po prostu kupić i nie wstydzi się żebrać o datki na taki właśnie cel. Rozumiem, że nie pracuje zarobkowo, bo jest aktywistką, tak? Społecznie? No to może pora, poza aktywizmem, podjąć jednak jakąś pracę. A zbiórki jednak - w dobie kryzysu i epidemii - zostawić na cele typu "posiłek dla medyków", "leczenie chorego" czy wsparcie bezdomnego.
      Mnie zdumiewa, że ona się tej zbiórki nie wstydzi. To jednak nie to samo co lista prezentów dla pary młodej na weselu, a ona ją do tego porównuje (urodziny ponoć ma). Nie prosi rodziny, tylko obcych ludzi przecie.
      Miałam jakiś czas temu propozycję ogłoszenia apelu o wsparcie dla mojej firmy, która jest z branży mocno dotkniętej przez pandemię. Odmówiłam, będziemy sobie radzić sami, nie chcę niczyich datków, jałmużny. To działalność komercyjna, ma się sama utrzymać, nie z darowizn. Jak nie damy rady - trudno, ale uważam, że datki dobrych ludzi przydadzą się tym, którzy np. nie mają na leki czy co jeść.
      • woman_in_love Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 07:55
        Oj nie pier**** już tak.

Działaczka społeczna Kaja Godek jest finansowana z wielu źródeł (mieszkanie z nie wiadomo skąd hehe, stanowisko w Radzie Nadzorczej państwowej firmy, itd.)

A ty żałujesz pełnoetatowej działaczce lewicowej, która broni twoich praw za friko, na komputer.
        • dyzurny_troll_forum Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 20:53
          woman_in_love napisała:

> Działaczka społeczna Kaja Godek jest finansowana z wielu źródeł (mieszkanie z n
          > ie wiadomo skąd hehe, stanowisko w Radzie Nadzorczej państwowej firmy, i
          > td.)

Po pierwsze to nie jest działaczka społeczna, tylko rządowa (możemy jedynie dyskutować, którego rządu). I jaka taka jest na pay roll'u rządu - to chyba oczywista oczywistość!?

> A ty żałujesz pełnoetatowej działaczce lewicowej, która broni twoich praw za fr
          > iko, na komputer.

Po pierwsze Hanna nie broni moich praw, tylko próbuje wprowadzać jakaś lewicową szurię. Po drugie to jakoś tak ostatnio się dzieje, że jak ktoś nic nie umie, do niczego się nie nadaje i nie ma absolutnie żadnego pomysłu na siebie to zostaje działaczem społecznym albo aktywistką miejską. I wrzuca fotki zalegającego śniegu na ścieżkach rowerowych. Po trzecie, z tą pełnoetatową to naprawdę przegięłaś ze stężeniem humoru.
      • triss_merigold6 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 08:36
        Nie wstydzi się, bo nie ma kodu protestanckiej etyki pracy tylko kod ślizgania się po naiwnych, pod pretekstem uprawiania aktywizmu.
        Ale szacun za operatywność, widzę że w tych kręgach żebraniana jest ważnym źródłem dochodu, w przeciwieństwie do pracy.
        • woman_in_love Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 08:37
          Przecież pracuje - co więcej, jej praca ma większy sens niż praca biurwy w ministerstwie.
          • triss_merigold6 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 08:42
            Nie dostaje za to kasy i ktoś jej daje żreć, więc nie, nie pracuje.
            • woman_in_love Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 08:44
              spokojnie: jak się zmieni władza wsadzimy ją do rady nadzorczej zamiast Kai Godek i dostanie więcej niż ty
              • triss_merigold6 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 09:04
                Nie wątpię. Liczne zbiórki zakładane przez działaczy i aktywistów lewicowych pokazują, że niczym nie różnią się od prawicowych - też chcą wyciągać kasę od innych na swoje fantazje.
                • araceli Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 09:15
                  > Nie wątpię. Liczne zbiórki zakładane przez działaczy i aktywistów lewicowych po
                  > kazują, że niczym nie różnią się od prawicowych - też chcą wyciągać kasę

Uczciwie mówią na co - jak nie chcesz do nie dajesz. Rozumiem, że pracownica piśdzielskiego rządu nie odróżnia tego od misiewiczostwa.
                • lauren6 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 09:56
                  Fakt, gdyby była prawicową aktywistką pracowałaby z tobą triss jako młodszy asystent od wszystkiego i niczego, i zarabiała 3x tyle co ty. Nie musiałaby żebrać po internetach.
                  • triss_merigold6 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 10:33
                    W ogóle nie musi żebrać. Ty żebralas w wieku 30 lat czy pracowałaś?
                    • woman_in_love Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 10:38
                      Zaczynasz wku***ć.
                      Nie raz tu piszesz siedząc na tłustym doopsku w ministerstwie, z rządowego kompa.
                      Myślę, że znalezienie cię .. kiedyś... nie będzie trudne.

A wtedy zobaczymy czy znajdziesz pracę w sektorze prywatnym hehe.
                    • lauren6 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 10:38
                      Nanga już Ci to przetłumaczyła capsem, ale widać to nie dotarło. To jest zbiórka URODZINOWA. Drogi boomerze, młodzi ludzie mają taki zwyczaj, że zamiast dostawać durnostojki i niepotrzebne śmieci wolą by znajomi przelali im urodzinowe pieniądze na konto, bo zbierają na konkretny cel. Niektórzy zakładają w tym celu zbiórki pieniędzy. Spotkałam się z tym nie raz i nie dwa. Ten wątek powinien zmienić nazwę: boomer dziwi się światu.
                      • araceli Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 10:47
                        lauren6 napisała:

> Nanga już Ci to przetłumaczyła capsem, ale widać to nie dotarło. To jest zbiórk
                        > a URODZINOWA. Drogi boomerze, młodzi ludzie mają taki zwyczaj, że zamiast dosta
                        > wać durnostojki i niepotrzebne śmieci wolą by znajomi przelali im urodzinowe pi
                        > eniądze na konto, bo zbierają na konkretny cel. Niektórzy zakładają w tym celu
                        > zbiórki pieniędzy. Spotkałam się z tym nie raz i nie dwa. Ten wątek powinien zm
                        > ienić nazwę: boomer dziwi się światu.

Urodzinowe to jedno - Triss pewnie zawału dostanie jak ogarnie istnienie takich serwisów jak Patronite czy Patreon, gdzie setki tysięcy ludzi dobrowolnie, co miesiąc wpłacają obcym kasę, żeby ci np. podróżowali po świecie, robili filmiki na YT, podcasty czy pisali wiersze tongue_out A kasy z tego można mieć więcej niż jej pierdzistolska pensyjka. Szok co nie? big_grin
                      • dyzurny_troll_forum Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 21:00
                        lauren6 napisała:

> Nanga już Ci to przetłumaczyła capsem, ale widać to nie dotarło. To jest zbiórk
                        > a URODZINOWA. Drogi boomerze, młodzi ludzie mają taki zwyczaj, że zamiast dosta
                        > wać durnostojki i niepotrzebne śmieci wolą by znajomi przelali im urodzinowe pi
                        > eniądze na konto, bo zbierają na konkretny cel.

Nie do końca.
                        W tej bajce jest jednak silny wątek kombatancki, że ten komp jej się po prostu należy za ciężką walkę o lepsze jutro. Jak patrzę na tych rewolucjonistów pokolenia milenialsów wegetujących o warzywach na patelnię to nie wiem czy bardziej płakać czy się śmiać...

• triss_merigold6 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 21:11
                          No więc o to chodzi, o tę kreację na ofiarę systemu, a nie zbiórkę na coś tam.
                          • dramatika Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 21:37

> No więc o to chodzi, o tę kreację na ofiarę systemu, a nie zbiórkę na coś tam.

Nie, związek przyczynowo skutkowy jest taki, że towarzystwu nie chce się robić, więc kreuje się na ofiarę systemu, by usprawiedliwić żebractwo.
                            Cała akcja z obroną lgbt, z klimatyzmem, tropieniem faszyzmu i nietolerancji jest tylko tworzeniem nieistniejących problemów lub (częściej) ich wyolbrzymianiem, bo to łatwiejsze niż przysłowiowa praca w Macu.
                            Dodatkowo nie zaczęło się to dziś, ani nie zapoczątkował tego Margot. Już 2,5 roku temu mogliśmy przeczytać lewicowy "manifest", że aktywistom nie chce się robić.
                            krytykapolityczna.pl/kraj/kapitalizm-jest-obrzydliwy-i-doprowadza-mnie-do-placzu/
                            Do tego nie jest to żadna niszowa subkultura, tylko ogólnoświatowy trend i zaręczam, że dla młodych ludzi z dzisiejszym "wyższym wykształceniem" postawa zbuntowanej ofiary systemu jest bardziej atrakcyjna niż marudzenie rodziców - boomerów, że wypadałoby się wziąć do jakiejś roboty.
                            • triss_merigold6 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 21:50
                              A, student filozofii Pietrzak się skarżył.
                            • dyzurny_troll_forum Re: Zbiórka na komputer 05.04.21, 12:02
                              dramatika napisał(a):

> Nie, związek przyczynowo skutkowy jest taki, że towarzystwu nie chce się robić,
                              > więc kreuje się na ofiarę systemu, by usprawiedliwić żebractwo.
                              > Cała akcja z obroną lgbt, z klimatyzmem, tropieniem faszyzmu i nietolerancji je
                              > st tylko tworzeniem nieistniejących problemów lub (częściej) ich wyolbrzymianie
                              > m, bo to łatwiejsze niż przysłowiowa praca w Macu.
                              > Dodatkowo nie zaczęło się to dziś, ani nie zapoczątkował tego Margot. Już 2,5 r
                              > oku temu mogliśmy przeczytać lewicowy "manifest", że aktywistom nie chce się ro
                              > bić.
                              > krytykapolityczna.pl/kraj/kapitalizm-jest-obrzydliwy-i-doprowadza-mnie-do-placzu/

Widzimy tutaj, że młoda lewica stworzona jest do wyższych celów niż hala Amazona, gastro czy call center. Oni chcą "blokować marsze nazistów, protestować przeciwko zmianom w ordynacji wyborczej, dyskutować ze sobą na wielkie tematy* i zmieniać świat na lepsze". Jednakże, te "bezsensowne, wyczerpujące, do tego nisko płatne prace" musi jednak ktoś wykonać. Ale kto? Ktoś stworzony do niższych celów! Czy to aby przypadkiem nie jest ten przebrzydły klasizm w najczystszej postaci? Czy w tym momencie człowiek lewicy nie staje się tak naprawdę wyzyskiwaczem klasy niższej, przebrzydłą elitą plująca z góry, o której pisze Hanna w swoim głośnym twicie? Czy nie mamy tutaj dokładnego odtworzenia sytuacji z innego głośnego cytatu „Wszystkie zwierzęta są równe, ale niektóre są równiejsze od innych”? Czy "nowa lewica" nie oderwała się zupełnie od korzeni wyznawanych przez "starą lewicę"? I czy można to w ogóle jeszcze utożsamiać z lewicowością?

* ja zasadniczo też lubię dyskutować na (niekoniecznie) wielkie tematy, stąd też moja obecność tutaj, ale w życiu nie wpadałem na pomyśl, że ktoś mi powinien za to płacić, i za zmienianie świata na lepsze przysługiwać powinna mi przynajmniej renta od państwa

• araceli Re: Zbiórka na komputer 05.04.21, 12:38
                                dyzurny_troll_forum napisała:
                                > dramatika napisał(a):
                                > bo to łatwiejsze niż przysłowiowa praca w Macu.

Och i przypałętała się Pispusia, broniąca własną piersią kapitalizmu po tym jak jej kapitalistyczny pracodawca rżnął ją na pensji kiedy tylko prawo dało mu taką możliwość big_grin

Niektórzy po prostu kochają być jeba.i przez wszystkich - banki, pracodawców i tylko skamlają 'więcej, więcej'...
                                • dramatika Re: Zbiórka na komputer 05.04.21, 12:47
                                  araceli napisała:

> Och i przypałętała się Pispusia, broniąca własną piersią kapitalizmu po tym jak
                                  > jej kapitalistyczny pracodawca rżnął ją na pensji kiedy tylko prawo dało mu ta
                                  > ką możliwość big_grin

Nie, okazało się, że mnie nie orżnął, bo zabraną kasę oddał. Sam z siebie, załosna trollico dyskutująca z ludźmi, których masz wygaszonych ze strachu przed tym, co mogą ci odpowiedzieć na twoje piardy.
                              • dramatika Re: Zbiórka na komputer 05.04.21, 12:39

> Czy "nowa lewica" nie oderwała się zupełnie od korzeni wyznawanych przez
                                > "starą lewicę"? I czy można to w ogóle jeszcze utożsamiać z lewicowością?

Nie, korzenie są w porządku. Na lewicy plebs zawsze pił szampana ustami swoich elit wink

Problemem lewicy jest to, że ich program "gospodarczy" realizuje aktualny rząd i to z "sukcesami", więc muszą się zajmować rozporkami, aborcjami i generalnie rzeczami, które nie interesują nikogo, zatem nie ma szampana nawet dla elit.
                    • tanebo001 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 10:39
                      Ale skąd wiesz że ona nie pracuje?
                      • buldog2 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 19:03
                        Jakkolwiek jest, widzę, że ty byś się tego nie wstydził i każdy pretekst dobry. Co nie dziwi.
                  • dyzurny_troll_forum Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 20:55
                    lauren6 napisała:

> Fakt, gdyby była prawicową aktywistką pracowałaby z tobą triss jako młodszy asy
                    > stent od wszystkiego i niczego, i zarabiała 3x tyle co ty. Nie musiałaby żebrać
                    > po internetach.

Próbowała już tego rozwiązania, ale coś poszło nie tak....
                    Powiedzmy sobie szczerze - zajmować stanowisko też trzeba umieć!
              • dyzurny_troll_forum Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 20:54
                woman_in_love napisała:

> spokojnie: jak się zmieni władza wsadzimy ją do rady nadzorczej zamiast Kai God
                > ek i dostanie więcej niż ty

Z tego co słyszałem to nawet została wyproszona ze współpracy z Razem (za jakieś tam nazwijmy to nieporozumienia), więc raczej nie, nikt jej nigdzie nie wsadzi. Będzie żebrała to końca swojego aktywizmu.
                • cruella_demon Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 22:04
                  Doczytałam że pani zbiera też na terapeutę, więc tam pod kopułą pewnie mocno nie hula, albo hula za wiele big_grin
            • jedn0raz0w0 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 18:59
              pracowanie i zarabianie kasy to dwie zupełnie różne rzeczy, które czasem występują w parze i tylko ignoranci traktują je jak synonimy. Tyle się od lat mówi o nieodpłatnej pracy, niezbędnej i dla społeczeństwa i dla ekonomii, looks like you didn't get the memo.
        • araceli Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 08:44
          > Nie wstydzi się, bo nie ma kodu protestanckiej etyki pracy

Ministerialny pierdzistołek pitoli o 'etyce pracy'... Paradne! big_grin
          • triss_merigold6 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 08:59
            Nie muszę żebrać w netach, żeby kupić tusz do drukarki, papier i koszulki.
            • araceli Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 09:14
              > Nie muszę żebrać w netach, żeby kupić tusz do drukarki, papier i koszulki.

I w żaden sposób nie wynika to z jakości czy przydatności twojej pracy...
            • 71tosia Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 10:22
              ten papier do drukarki w domu ‚pozyczasz’ z pracy?
              • triss_merigold6 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 10:29
                Nie, mam własny, dzieci czasem więcej drukują.
          • 7katipo Re: Zbiórka na komputer 05.04.21, 12:31
            Powiesz wreszcie, gdzie Ty pracujesz, czy z czego żyjesz, czy jednak nie? 😠😡
            • cruella_demon Re: Zbiórka na komputer 05.04.21, 13:25
              Może jeszcze adres i PESEL ma podać na publicznym forum pełnym świrów 😂
      • araceli Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 08:47
        klementyna156 napisał(a):
        > Zbierać może, jej sprawa. Ale jest to trochę żałosne, że 30-latka nie może sobi
        > e sama komputera po prostu kupić i nie wstydzi się żebrać o datki na taki właśn
        > ie cel.

Nie ma na chleb? Niech je ciasteczka! big_grin
      • m_incubo Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 09:28
        Nie ma takiej zależności, że jak ktoś wpłaci na komputer dla aktywistki/imprezę na działce/seicento dla studenta/leki dla babci, to dla dziewczynki z białaczką zabraknie. Dziewczynce i tak by nie wpłacił, bo to jest inny gatunek wpłacającego.
        Zbiórka mnie ani ziębi ani grzeje, niezależnie czy zbiera aktywistka prawicowa czy lewicową, po prostu nie wpłacam i zapominam o tej historii. W przypadku aktywistki prawicowej dodatkowo przeżuwam w myślach kilka przekleństw i tyle.
    • triss_merigold6 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 08:12
      Nie wiem, co mnie bawi bardziej:
      - identyfikowanie się zdrowej, dorosłej, kształconej 30-latki w dużym mieście jako ofiary agresji i nieprawidłowości systemu,
      - obrona aktywistki przez Jasia Kapelę czy absolutny brak poczucia obciachu u niuni, impregnowanej na argument "Idź do roboty".

W każdym razie, mam nadzieję, że nie wychowam czegoś tak nieudacznego i otwarcie pasożytniczego, bo wizja 30-latki/latka uprawniającego aktywizm jest dosyć straszna.
      • janja11 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 10:37
        Ty weź pod uwagę, że to jedna z tych zawsze obecnych na forum "ematka" może być.
        Nie oczekuj obiektywnej oceny.
      • dyzurny_troll_forum Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 21:03

> - obrona aktywistki przez Jasia Kapelę czy absolutny brak poczucia obciachu u n
        > iuni, impregnowanej na argument "Idź do roboty".

Nie wiem czy wiesz (a to ważne w tej bajce), że Jaś Kapela jest chłopakiem Hanny Zagulskiej, ale nie wiem czy to jest związek na poważnie, bo z nim chyba nie zrobiła sobie jeszcze aborcji.
        Aborcję miała z poprzednim.
        • memphis90 Re: Zbiórka na komputer 05.04.21, 07:51
          To akurat było płytkie i prymitywne uncertain Wstydź się.
          • dyzurny_troll_forum Re: Zbiórka na komputer 05.04.21, 11:23
            memphis90 napisała:

> To akurat było płytkie i prymitywne uncertain Wstydź się.

Do mnie pretensja!?
            Chyba Hannie to powinnaś napisać....
    • lot_w_kosmos Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 08:40
      Z jednej strony: każdy wpłaca komu i na co chce.
      Z drugiej strony jednak zniesmaczają mnie pewne zbiórki, bo są bezczelne i tak to odczuwam i mam do tego prawo. Są to przeróżne tematy, poczynając od "zaręczyny na Mauritiusie " kończąc na "impreza dla kolów na działce ", zwłaszcza umieszczone na portalach obok chorych dzieci.
      Oczywiście na takie zbiórki nie wpłacam, a jak ktoś wpłaca to jego sprawa - ma rozum i wolno mu.
    • nangaparbat3 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 08:51
      W ogóle nie rozumiem. To jest jej zbiórka URODZINOWA, więc wszelkie komentarze są niestosowne.
      • triss_merigold6 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 08:57
        Publiczna. Pani deklaruje się jako polityk lokalny, działaczka etc. i chce kasy od randomowych obcych ludzi, bo zapomniała iść do pracy.
        • woman_in_love Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 09:01
          i ja jej chetnie wplace: bo wykonuje prace na ktorej mi zalezy

w odroznieniu od twojej pracy, ktora jest moze i oplacana z naszych podatkow, ale bezuzyteczna
          • triss_merigold6 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 09:06
            Jeszcze raz: pani dojrzała nie pracuje. Pani uprawia aktywizm i działactwo, co w początkach PRL faktycznie było nagradzane dobrymi posadami. Wszytko się zgadza, jest PRL reaktywacja.
            • woman_in_love Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 09:11
              jeszcze raz: ty tez nie pracujesz - pierdzisz w stolek w ministerstwie, jezeli zginiesz jutro w wypadku nikt nawet nie zauwazy twego braku, a jej jak najbardziej
            • tanebo001 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 09:12
              Powiedz to Obajtowki!
              • triss_merigold6 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 10:30
                To właśnie przecież PRL reaktywacja w stanie czystym.
                • tanebo001 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 10:32
                  Masz na myśli kult jednostki i etatyzm w gospodarce?
                  • buldog2 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 20:00
                    Taki sam w ePISkopacie, lewicy Millera i Kaczyńskiego.
              • buldog2 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 19:58
                tanebo001
                Powiedz to Obajtowki!

Obajtek to wie i ma to gdzieś. Tak jak cały PIS, ePISkopat i ta aktywistka. Etyka realnego socjalizmu.
            • araceli Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 09:17
              > Jeszcze raz: pani dojrzała nie pracuje.

Dlaczego z uporem maniaka piszesz, że nie pracuje? Rozumiesz, że nie każdy ma ministerialną pensyjkę i deszcz socjalu z budżetu?
              • iuscogens Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 16:58
                Akurat Pani sama napisała, że zbiera na kompa, bo jej nie stać, bo nie ma pracy, a rodzice jej nie mogą pomóc.
                • triss_merigold6 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 17:03
                  A Jaś Kapela napisał, że pani szuka pracy.
                  Btw, pojękiwanie, że ludzie nie rozumieją crowdfundingu jest nie fair, bo crowdfunding w założeniach dotyczył projektów, przedsięwzięć, a nie sponsoringu przedmiotów codziennego użytku leniwym larwom.
                  • iuscogens Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 17:11
                    Przede wszystkim to Jaś, czyli Pan przed 40 (mój rocznik, więc wiem) to mogłby się postarać, żeby partnerka nie musiała zbierać publicznie na kompa. Mòglby sam na niego zarobić albo np. wziąć sprzęt na raty. Wiem, że to seksizm no ale cóż. Współczuję Pani Pana.
                    • iuscogens Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 17:14
                      Rodzice (jak pisze sama Pani ciężko pracujący fizycznie, żeby Panią wykształcić) nie mogą pomóc, to może poza obcymi pomoże Jaś?
                    • triss_merigold6 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 17:15
                      Jestem z przeciwnego bieguna ideologicznego niż matka Jasia Kapeli, ale jako rodzic od lat serdecznie kobiecie współczuję - czwórka dzieci normalni ludzie, a najmłodsze takie felerne.uncertain
                    • araceli Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 17:27
                      iuscogens napisał:
                      > Przede wszystkim to Jaś, czyli Pan przed 40 (mój rocznik, więc wiem) to mogłby
                      > się postarać, żeby partnerka nie musiała zbierać publicznie na kompa. Mòglby sa
                      > m na niego zarobić albo np. wziąć sprzęt na raty. Wiem, że to seksizm no ale có
                      > ż. Współczuję Pani Pana.

Zatęchłe myślenie patriarchalnego sponsoringu tongue_out
                      • triss_merigold6 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 17:32
                        Tu się zgadzam. Pani jest dorosła, nie ma powodu, żeby pan jej finansowal kompa.
                      • iuscogens Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 17:43
                        No my z mężem uprawiamy widać wzajemny sponsoring w takim razie, nic na to nie poradzę wink
                        • araceli Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 17:46
                          iuscogens napisał:
                          > No my z mężem uprawiamy widać wzajemny sponsoring w takim razie, nic na to nie
                          > poradzę wink

Stare jak świat - d.pa za fanty. Szczególnie w przypadku kobiet jak tutaj pani sugerujesz.
                          • iuscogens Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 17:56
                            Nie, ja mam po prostu inny model zwiazku, taki w którym ludzie się wzajemnie wspierają emocjonalnie, organizacyjnie, finansowo też, a nie kazdy sobie rzepkę skrobie. Mi się sprawdza od 16 lat smile
                            • araceli Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 17:58
                              iuscogens napisał:
                              > Nie, ja mam po prostu inny model zwiazku, taki w którym ludzie się wzajemnie ws
                              > pierają emocjonalnie, organizacyjnie, finansowo też, a nie kazdy sobie rzepkę s
                              > krobie. Mi się sprawdza od 16 lat smile

Ile laptopów kupiłaś mężowi? big_grin
                            • pani07 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 18:01
                              iuscogens napisał:

> Nie, ja mam po prostu inny model zwiazku, taki w którym ludzie się wzajemnie ws
                              > pierają emocjonalnie, organizacyjnie, finansowo też, a nie kazdy sobie rzepkę s
                              > krobie.
                              Mi się sprawdza od 16 lat smile
                              >

U mnie tak to działa już ponad 30 lat smile oczywistość od zawsze, na dodatek kilka tzw. kluczowych sytuacji, gdy teoria i założenia w związku przełożyły się na praktykę i pokazały, że to dobra droga smile
                    • dyzurny_troll_forum Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 21:07
                      iuscogens napisał:

> Współczuję Pani Pana.

Akurat chyba zupełnie niepotrzebnie. Oni się doskonale dobrali. I ten związek rokuje...
                      I myślę, że będą sobie razem dzielnie walczyli o wegetarianizm dla psów i jeden ciepły prysznic w tygodniu dla wszystkich do końca swoich dni.
        • sasanka4321 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 16:38

> Publiczna. Pani deklaruje się jako polityk lokalny, działaczka etc. i chce kasy
          > od randomowych obcych ludzi, bo zapomniała iść do pracy.

No ja bym uwazala na Twoim miejscu z takimi wypowiedziami. Owszem, pani dzialaczce tez polecilabym najpierw pojsc do pracy, dorobic sie, zeby zmniejszyla sie pokusa dorabiania sie pozniej w zarzadach spolek panstwowych, i dopiero wtedy zajac sie polityka, jesli ja to tak pociaga. Natomiast, niezaleznie od dego, zbiorki moze sobie zakladac jakie chce. Ci "randomowi obcy ludzie" placa jej dobrowolnie. Natomiast na twoja pensje skladamy sie my wszyscy (w tym ja), rownie "randomowi obcy ludzie", roznica jest tylko taka, ze niezlozenie sie na Twoja pensje grozi wizyta smutnego pana za skarbowki i kara wiezienia. Dodatkowo musimy zlozyc sie na cos, co jest pozniej mylnie nazywane Twoimi podatkami. I nikt nas nie pyta, czy w ogole chcemy, zebys robila to, co robisz.
          • triss_merigold6 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 16:51
            Mnie też nikt nie pyta czy chcę, żeby lekarze zabawiali się w teleporady zamiast leczyć, policja działała jak działa, górnicy robili sobie wycieczki do Warszawy, a prokuratura traktowała areszt tymczasowy zamiast zbierania dowodów. I jak najbardziej się na to składam, niedobrowolnie. Tak działa państwo, zawsze możesz sprawdzić, jaki % miejsc pracy w krajach UE to miejsca z obszaru strefy budżetowej lub współtworzone przez panstwo.

Daleka jestem od zabronienia lewicowej działaczce miejskiej zakładania zbiórek na dowolne cele, natomiast mogę sobie pojeździć po dorosłej zdrowej, kształconej pani, która w dużym mieście z niezłym rynkiem pracy, w wieku 30 lat nie może kupić kompa choćby na raty i prezentuje się jako ofiara agresywnego systemu. Jaś Kapela, jej rzekomy partner, wyjaśnił, że pani pracy szuka.
            • sumire Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 17:40

> Daleka jestem od zabronienia lewicowej działaczce miejskiej zakładania zbiórek
              > na dowolne cele, natomiast mogę sobie pojeździć po dorosłej zdrowej, kształcone
              > j pani, która w dużym mieście z niezłym rynkiem pracy, w wieku 30 lat nie może
              > kupić kompa choćby na raty i prezentuje się jako ofiara agresywnego systemu.

Pojeździć sobie możesz, ale sensu w tym większego nie ma, bo nic szczególnego się nie stało; ot, pani poprosiła, żeby ludzie w ramach prezentu urodzinowego zrzucili się na laptop. Trudno nie odnieść wrażenia, że włączył ci się tryb "hurr durr lewica".
              • triss_merigold6 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 17:43
                Lewica to Piotr Ikonowicz <nie zgadzam się z nim, nie chciałabym, żeby był moim sąsiadem, ale go szanuję>.
                To są pasożyty, a nie lewica.
                • sumire Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 18:47
                  Triss, że zacytuję klasyka - nie ma ofiar, są tylko ochotnicy.
                  Pani wpłacali ochotnicy. Z twojej, wypłacanej przez podatnika pensji nic nie ubyło.
                  • buldog2 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 20:06
                    Tak samo, jak z rzucaniem księdzu na tacę ("nie mniej, niż..."). Jedno i drugie po jednych pieniądzach.
                • dyzurny_troll_forum Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 21:11

> Lewica to Piotr Ikonowicz

Ostatni wielki idealista (starej) lewicy!
                  Bardzo szanuję człowieka, choć w wielu miejscach się nie zgadzam.
                  • triss_merigold6 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 21:22
                    Toż napisałam, nie zgadzam się z nim, ale go szanuję.
                    • dyzurny_troll_forum Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 21:29

> Toż napisałam, nie zgadzam się z nim, ale go szanuję.

A ja się przyłączyłem, żeby było nas dwoje!
                  • mdro Re: Zbiórka na komputer 06.04.21, 12:44
                    "Ostatni wielki idealista (starej) lewicy!"

Nie. Idealistą to on być przestał we wczesnych latach 90. (o ile kiedykolwiek był).

"Bardzo szanuję człowieka"

A ja nie. Może dlatego, że go znałam. I słyszałam, jak się zarzekał co do pewnych kwestii.
              • dyzurny_troll_forum Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 21:10
                sumire napisała:

> Pojeździć sobie możesz, ale sensu w tym większego nie ma, bo nic szczególnego s
                > ię nie stało; ot, pani poprosiła, żeby ludzie w ramach prezentu urodzinowego zr
                > zucili się na laptop.

Na komputer stacjonarny!
                Laptop jedynej słusznej firmy wśród wojującej lewicy oczywiście już ma!
      • araceli Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 09:18
        nangaparbat3 napisała:
        > W ogóle nie rozumiem. To jest jej zbiórka URODZINOWA, więc wszelkie komentarze
        > są niestosowne.

Dokładnie - coś takiego jak prezent zrzutkowy funkcjonuje od lat.
        • szorstkawelna Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 17:32
          araceli napisała:

> nangaparbat3 napisała:
          > > W ogóle nie rozumiem. To jest jej zbiórka URODZINOWA, więc wszelkie komen
          > tarze
          > > są niestosowne.
          >
          >
          > Dokładnie - coś takiego jak prezent zrzutkowy funkcjonuje od lat.
          >
          >
          >

To niech udostępni post/link do zbiórki swoim bliskim, a nie całej Polsce.
          • araceli Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 17:33
            szorstkawelna napisała:
            > To niech udostępni post/link do zbiórki swoim bliskim, a nie całej Polsce.

TOBIE udostępniła? Gdzie i kiedy?
            • szorstkawelna Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 17:38
              Link jest, zdaje się, publiczny?! Udostępniła więc WSZYSTKIM.
              • araceli Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 17:40
                szorstkawelna napisała:
                > Link jest, zdaje się, publiczny?!

Kto TOBIE udostępnił link?
                • szorstkawelna Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 17:54
                  A czy ja pisałam, że konkretnie mi go udostępniła? Zajmij się istotą rzeczy, a nie rozmydlaniem sprawy.
                  • araceli Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 17:59
                    szorstkawelna napisała:
                    > A czy ja pisałam, że konkretnie mi go udostępniła?

No więc przestań pitolić głupoty.
                    • buldog2 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 20:08
                      Otóż nie głupoty. Kiedy udostępniła znajomym, pieniędzy było niewiele. Zaczęło przybywać, kiedy zbiórkę nagłośniono w sieci.
                      • dyzurny_troll_forum Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 21:13
                        buldog2 napisał:

> Otóż nie głupoty. Kiedy udostępniła znajomym, pieniędzy było niewiele. Zaczęło
                        > przybywać, kiedy zbiórkę nagłośniono w sieci.

Akurat sporo wpłat tam było w ramach tzw. robienia inby - wystarczy przejrzeć listę wpłacających.
                        Pińc złotych to naprawdę nie jest dużo za chwilę dobrej zabawy.
                        • triss_merigold6 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 21:28
                          Historia tej zabawy zostanie w internetach na wieki wieków amen i leniwa larwa zawsze będzie przez potencjalnych pracodawców kojarzona z żebraniną na kompa. Nie wiem, jakie ma wykształcenie, ale skoro Jasio reklamuje ją jako uzdolnioną fundraiserkę, to znaczy, że niczego innego nie potrafi.
                          • triss_merigold6 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 21:31
                            Nikt kogoś takiego nie chce w zespole, zawsze będzie kojarzona z tym, że jest do tego stopnia beznadziejna, że w wieku 30 lat, w dużym mieście, nie ma roboty pozwalającej na wzięcie kompa na raty.
                        • buldog2 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 21:30
                          I to właśnie argument złodziei z PIS i ePISkopatu: niech każdy zrzuci się na ich kochanki i kochanków, praktycznie wcale tego nie poczuje. A ile zabawy! (dla PISich i ePISkopatu)
      • buldog2 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 19:08
        Ja też nie rozumiem. Według mnie ktoś kto obchodzi urodziny, urządza, na przykład, imprezę w domu czy knajpie czy coś podobnego. A nie wyciąga łapę po kasę, jak ten Margot (czy jak mu tam).
        • araceli Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 19:09
          buldog2 napisał:
          > Ja też nie rozumiem. Według mnie ktoś kto obchodzi urodziny, urządza, na przykł
          > ad, imprezę w domu czy knajpie czy coś podobnego.

Szczególnie w pandemii i przy zakazie zgromadzeń big_grin
          • buldog2 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 19:27
            Wszystko zgodnie z obyczajem PIS i ePISkopatu. Ci też się nie wstydzą, wstyd i ograniczenia dla durniów.
    • 35wcieniu Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 09:11
      Nie widzę problemu. Wplaci kto chce, przymusu nie ma. Założyła zbiórkę, zebrała, znaczy były osoby, które uznały że chcą się dolozyc i tyle.
    • morekac Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 09:19
      Zdziwiłabym się, gdyby to zrobiła zwolenivzka konfy (gdyż oni ideologicznie mają sobie sami radzić ze wszystkim), ale ludziom wolno sobie zbierać od innych na przeróżne rzeczy. Obowiązku wpłacania wszak nie ma.
      • buldog2 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 21:34
        To dokładanie tak jak ze zrzutkami na wielkie dzieła Ojca Dyrektora - ratowanie Stoczni Gdańskiej, rycie w ziemi pod Toruniem, luksusowe samochody. Nikogo nie powinno to oburzać, daje kto chce.
    • demodee Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 09:22
      Ale to jest zbiórka publiczna i, chyba, powinna być zgłoszona do Min.Finansów? Czy ta pani ma zezwolenie na taką zbiórkę?

Bo jeśli nie, to chyba taka zbiórka kwalifikuje się jako żebranina, a to jest w Polsce przestępstwo, chyba?
      • araceli Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 09:24
        demodee napisała:
        > Ale to jest zbiórka publiczna i, chyba, powinna być zgłoszona do Min.Finansów?

No i przypałętał się troll 'dziwiący się' big_grin
        • demodee Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 09:27
          Ale powinna być zgłoszona czy nie?
          • woman_in_love Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 09:30
            troll pytajnik big_grin
            • demodee Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 09:31
              Woman, Ty coś do mnie masz osobistego czy po prostu Ci się nudzi?
              • 35wcieniu Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 09:33
                No jak czterolatek. 600 pytań na dobę. big_grin
                • demodee Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 09:42
                  Pytania warto zadawać, czasem można się zdziwić odpowiedziami.

No chyba, że się nie chce wychodzić ze swojej bańki.

Ale tyle słów tu padło, a nie ma jeszcze odpowiedzi na proste pytanie, czy człowiek stojący z puszką pod osiedlową Biedronką ze zdjęciem jakiegoś dziecka na szyi ma prawo tam stać, czy nie.

(W piątek takiego zagadnęłam, o co chodzi, że tak stoi i prosi mnie o pieniądze, to powiedział łamanym polskim, ze zbiera na chorego brata - tego ze zdjęcia. A jak pytam o numer zbiórki, to mu zrobię przelew, bo nie noszę gotówki, to przeszedł na język obcy.)

Bo to jest moim zdaniem to samo, co ta pani, która zbiera na komputer, tylko że ona nie stoi pod Biedronką...
                  • woman_in_love Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 10:52
                    No chyba, że się nie chce wychodzić ze swojej bańki.

To wyjdź z bańki i opowiedz nam czy Obajtek zapłacił podatki od rzekomych "darowizn".
                    • buldog2 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 19:30
                      Ona idzie za Obajtkiem i dobrą zmianą. Coś jak Szydło i Ogórek, prawdziwą karierę zrobi w PISie.
              • woman_in_love Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 09:48
                Mam coś osobistego: a gdy się zmieni władza to cię znajdziemy po IP i przestaniesz zadawać durne pytania. Wtedy będziesz tylko odpowiadać big_grin.
                • demodee Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 10:06
                  Nie musimy czekać tak długo, pytania możesz zadawać już teraz.

Jak będę znała odpowiedzi, to Ci ich chętnie udzielę.
                  • woman_in_love Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 10:17
                    Spokojnie - doczekasz się i będziesz udzielać komuś innemu big_grin.,
                    • demodee Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 10:18
                      Już się cieszę!
            • buldog2 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 20:11
              Ta aktywistka zrobi karierę w spółkach SP czy podobnych posadach. Pieniądze będą przychodzić same.
      • demodee Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 10:11
        Ewentualnie, jeśli nie zbiórka publiczna, to może darowizna?

Bo darowizna od osób niespokrewnionych jest opodatkowana, więc ta pani powinna się chyba PITem rozliczyć z US?
        • woman_in_love Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 10:15
          więc ta pani powinna się chyba PITem rozliczyć z US?

Ale to nie w tym roku głuptasku. Dopiero w następnym.
          • demodee Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 10:17
            A napisałam, że w tym?
            • woman_in_love Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 10:23
              To po co zawracasz nam głowę teraz? Przyjdź za rok zadawać swoje durne pytania.
              • demodee Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 10:31
                To znasz odpowiedź czy nie?
                • woman_in_love Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 10:36
                  Nawet jeżeli znam - to ci nie udzielę. Im mniej wiesz, tym lepiej.

A jeżeli nie znam to i tak mnie wali czy zapłaci jakiś podatek czy nie. Obajtek nic nie zapłacił to nie wiem czemu lewicowcy mieliby płacić.
                  • demodee Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 10:42
                    Ciebie "wali", bo masz obywatelstwo Irlandii, a ja mieszkam w Polsce.

Obajtek nie zapłacił? Popełnił przestępstwo skarbowe? Jeśli masz dowody, to koniecznie poinformuj o tym US, bo to jest bogacz i podatki z jego majątku są dla mnie ważniejsze niż jakieś pani, której nie stać na komputer...
                    • woman_in_love Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 10:49
                      To analogicznie, masz dowody że nie zapłaciła podatków? To szybko poinformuj o tym US big_grinbig_grinbig_grin.
                    • alpepe Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 10:53
                      Demodee, chyba się źle czujesz, nie masz kogo bronić? Obajtek to zwykły gangster piorący brudną kasę, a że mamy państwo nawet nie z kartonu, a z gówna, to nic mu skarbówka nie zrobi.
                      • buldog2 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 20:14
                        alpepe
                        Demodee, chyba się źle czujesz, nie masz kogo bronić? Obajtek to zwykły gangster piorący brudną kasę, a że mamy państwo nawet nie z kartonu, a z gówna, to nic mu skarbówka nie zrobi.

Ta aktywistka idzie drogą dobrej zmiany PIS i Obajtka, na razie jest na początku drogi.
                    • dyzurny_troll_forum Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 21:16
                      demodee napisała:

> Obajtek nie zapłacił? Popełnił przestępstwo skarbowe? Jeśli masz dowody, to kon
                      > iecznie poinformuj o tym US

zupełnie bez sensu akcja - i tak pójdzie do umorzenia!
        • morekac Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 20:36
          >Bo darowizna od osób niespokrewnionych jest opodatkowana, więc ta pani powinna się chyba PITem rozliczyć z US?

Jest kwota wolna od podatku - ok 4 tys (w ciągu 5 lat). Jeśli pani dostanie darowizny poniżej tej kwoty - nie musi składać PCC. Nic nie musi. Pod PIT to nie podlega.
          • kokosowy15 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 20:45
            Podobno zebrała już ponad 7. Jeżeli każdy może że swoimi pieniędzmi robić co chce, nie rozumiem nagonki na wpłacających Muchomorkowi. Jakby pani założyła kościół, nawet nie musiała by płacić podatku.
    • alpepe Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 10:31
      Do roboty leniwa larwo! Tak bym jej powiedziała, gdyby stanęła przede mną.
      • araceli Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 10:41
        alpepe napisała:
        > Do roboty leniwa larwo! Tak bym jej powiedziała, gdyby stanęła przede mną.

Na szczęście pani zdaje się nie ma zapędów zbliżania się do poyebów big_grin
        • alpepe Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 10:51
          Oddal się szybkim krokiem. Moja matka nie była w partii za komunizmu, jak była pierwsza Solidarność, to się zapisała. Była kierowniczką laboratorium w hucie. I nagle w ´89 do niej pracownik się stawia, że nie będzie pracować, bo ma ważniejsze sprawy, bo on jest w Solidarności. Do mojej mamy wtedy dotarło, że wszyscy po jednych pieniądzach, karierowicze, żadni tam ideowcy. Ta pani akurat nie może pisać, dej, mam chorom curke, to pisze o zbiórce urodzinowej, ale poczekajmy, postawa jej się raczej nie zmieni, za to zapewne powody.
          • araceli Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 10:54
            alpepe napisała:
            > Moja matka nie była w partii za komunizmu, jak była
            > pierwsza Solidarność, to się zapisała. Była kierowniczką laboratorium w hucie.
            > I nagle w ´89 do niej pracownik się stawia, że nie będzie pracować, bo ma ważni
            > ejsze sprawy, bo on jest w Solidarności. Do mojej mamy wtedy dotarło, że wszysc
            > y po jednych pieniądzach, karierowicze, żadni tam ideowcy.

Znaczy - mamusia budownicza komunizmu? Nie wiem, czy jest się czym chwalić...
            • alpepe [...] 04.04.21, 11:06
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • woman_in_love [...] 04.04.21, 11:08
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • alpepe Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 11:10
                  Nawet swojemu mężowi nie chciała bez ślubu kościelnego, nie ten typ. Była po prostu dobra w swojej działce, miała odpowiednie kompetencje i nie pchała się wyżej.
              • alpepe Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 11:09
                Zapisała się do pierwszej Solidarności, potem przyszedł stan wojenny i Solidarność zdelegalizowano, widzę, że nie znasz historii. Zapisała się, bo wierzyła, że Solidarność jest lepsza.
              • araceli Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 11:09
                alpepe napisała:
                > Nie była w partii,

No nie była - żyła komunistycznymi ideałami - najważniejsze przyjść do pracy zamiast zmieniać świat.

Teraz też takich widać. Czarny marsz? A po co - trzeba do pracy iść a później kotlety na obiad utłuc.
                • alpepe Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 11:11
                  Tępa jesteś jak nie wiem. Nadal nie dociera. Dobra praca to również chrześcijański ideał. Uczciwość, etyka, takie tam.
                  • araceli Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 11:16
                    alpepe napisała:
                    > Dobra praca to również chrześcijański
                    > ideał. Uczciwość, etyka, takie tam.

Dobra praca na rzecz komunizmu... hmmm...
                    • tanebo001 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 12:21
                      Coś ci nie pasuje? Jezus też był komunistą - zabierał bogatym i dawał biednym...
                      • buldog2 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 19:34
                        To tak jak PIS, z +500 i ekstra podatkiem dochodowym od mediany poczynając.
    • sumire Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 10:43
      Zbiórkę sobie można założyć na dowolny cel i wpłacają wyłącznie chętni, a ból dudy niektórych jest taki, jakby aktywistka im te pieniądze z portfela wyszarpała. Lytości.
    • ewamaria.star Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 10:51
      Nie widzę niczego złego w takiej zbiorce
      • pani07 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 17:17
        Bo Jasiu z Hanią wiedzą, jak się ustawić:
        • pani07 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 17:19
          No i na TT nieźle to wygląda, taka specyficzna lewica: rozumiem zbiórki pieniędzy w sprawach pomocy w lekach/chorobie/pożarze, pomoc zwierzakom itd,, ale 30-latka robiąca zrzutkę na swój komputer i wspierający ją Jasio lat 37, na poziomie gimbinia- rozwala.
          twitter.com/makowski_m/status/1378609073038487552?s=20
    • borsuczyca.klusek Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 15:33
      Chcąc nie chcąc w ostatnich latach pojawiło się dużo nowych zawodów, a raczej form zarobkowania. Mamy więc aktywistów, influencerow i różnego rodzaju twórców internetowych. Obok tego mamy mnogość wszelkiego rodzaju serwisów patronitowych. W niektórych wpłaca się cyklicznie w innych okazjonalnie. Część wpłacających robi to by dostać dodatkowe treści, inni po prostu chcą wspierać ulubionego twórcę/aktywistę by ten mógł działać i rozwijać się dalej.
      Czy Ci ludzie pracują? Tak i to czasem całkiem intensywnie. Czy podbijają kartę o 7 w fabryce? No rzeczywiście nie.
    • majenkir Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 16:07
      IMO troche glupio i ja bym nie dala, ale zeby sie oburzac?
    • iuscogens Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 17:19
      Moje zdanie jest takie, że zbierać każdy może na co chce, kasę dawać na co chce, ale dziwię się, że dorosła, zdrowa, wykształcona osoba w związku z dojrzałym, zdrowym facetem zbiera w necie na kompa i nie pali się że wstydu. Ja rozumiem, że bycie miejskim zawadiaką nie jest intratną posadą, ale cóż life is brutal.
      • triss_merigold6 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 17:30
        Nie pali się ze wstydu, bo ktoś dziewczynę środowiskowo przekonał, że hasło "uprawiam aktywizm" otwiera sezam.
        • pani07 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 17:41

> Nie pali się ze wstydu, bo ktoś dziewczynę środowiskowo przekonał, że hasło "up
          > rawiam aktywizm" otwiera sezam.

No otwiera, przyglądam z miną człowieka zdziwionego zarówno język, specyfikę językową tego środowiska, jak o życie ze "zrzutek":
          • iuscogens Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 17:48
            Jak to czytam to się czuję kuźwa mentalnym emerytem big_grin
            • pani07 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 17:53
              iuscogens napisał:

> Jak to czytam to się czuję kuźwa mentalnym emerytem big_grin
              >

Oj dawno to już poczułam. Specyfika środowiska niesamowita- na poziomach wielu.
              • taki-sobie-nick Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 21:58
                Ja się czuję normalnym człowiekiem, a ich uważam za mentalną gimbazę.
          • dyzurny_troll_forum Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 21:23
            pani07 napisał(a):

> No otwiera, przyglądam z miną człowieka zdziwionego zarówno język, specyfikę ję
            > zykową tego środowiska, jak o życie ze "zrzutek":

Ohhh Adrianna Misza Palus - temat na osobny wątek, albo nawet dwa...
      • pani07 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 17:31
        iuscogens napisał:

> Moje zdanie jest takie, że zbierać każdy może na co chce, kasę dawać na co chce
        > , ale dziwię się, że dorosła, zdrowa, wykształcona osoba w związku z dojrzałym,
        > zdrowym facetem zbiera w necie na kompa i nie pali się że wstydu
        . Ja rozumiem,
        > że bycie miejskim zawadiaką nie jest intratną posadą, ale cóż life is brutal.
        >
        Nie tylko Ty się dziwisz, odpowiedzi ludzi o wyraźnie lewicowych poglądach także to pokazują:
        twitter.com/AgaHerrmann/status/1378647022807449601?s=20
        • iuscogens Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 17:40
          Do tego sposób komunikacji Jasia lat 37 jest dla mnie odrzucający na kilometr. Coraz bardziej to żenujące. Tak się składa, że znam sporo ludzi, którzy działają wolontariacko (głównie na rzecz zwierząt) ale robią to w czasie wolnym od pracy i nie uważają tego za pretekst do zrzutek NA SIEBIE a często do tego dokładają własną kasę. Robią to z potrzeby serca czy wrażliwości na potrzeby innych ludzi/zwierząt. Dla mnie to zaprzeczenie idei wolontariatu (nie tylko ten komp, tylko ogólnie to wszystko co ten facet wypisuje).
          • dyzurny_troll_forum Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 21:28
            iuscogens napisał:

> Do tego sposób komunikacji Jasia lat 37 jest dla mnie odrzucający na kilometr.
            > Coraz bardziej to żenujące. Tak się składa, że znam sporo ludzi, którzy działaj
            > ą wolontariacko (głównie na rzecz zwierząt) ale robią to w czasie wolnym od pra
            > cy i nie uważają tego za pretekst do zrzutek NA SIEBIE a często do tego dokłada
            > ją własną kasę. Robią to z potrzeby serca czy wrażliwości na potrzeby innych lu
            > dzi/zwierząt. Dla mnie to zaprzeczenie idei wolontariatu (nie tylko ten komp, t
            > ylko ogólnie to wszystko co ten facet wypisuje).

Problem jest szerszy. To środowisko tzw. "nowej lewicy" ośmiesza cała idee lewicową i powoduje, że ludzie którzy by chcieli sympatyzować z lewicą odcinają się i uciekają. I przyczynia się istotnie do tego, że Biedroń Robert miał dużo gorszy wynik w wyborach prezydenckich od Magdaleny Ogórek, gdy wydawało się już, że Magdalena przebiła dno.
            Mnie to osobiście lekko niepokoi, bo lubię pluralizm i uważam, że reprezentacja poglądów "starej lewicy" jest potrzeba w parlamencie
            • triss_merigold6 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 21:32
              O Boże, zgadzam się.
            • dramatika Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 21:49

> Mnie to osobiście lekko niepokoi, bo lubię pluralizm i uważam, że reprezentacja
              > poglądów "starej lewicy" jest potrzeba w parlamencie

Zapomnij o starej lewicy, jej już nie ma. Ostatnim młodym jest chyba Jan Śpiewak (nie zgadzam się ze wszystkim, zwłaszcza z wyzywaniem ludzi od faszystów), są też jakieś niedobitki typu Jaruzelska, ale kobiety ze starej lewicy to obecnie "terfy" (czyli transfobki) hejtowane przez "nową lewicę" bardziej niż hejtuje się katolików i prawaków, zgodnie z odwieczną lewicową zasadą, że odstępstwa od rewolucyjnego kierunku są gorsze od kontrrewolucji, stąd też Stalin ukatrupił ideowego kolegę Trockiego.
              Obecna lewica to tylko i wyłącznie lewica żebracza, skupiona wokół rozporkowych tematów.
              • triss_merigold6 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 21:52
                W miarę postępu rewolucji walka klas zaostrza się. Było...
                • dramatika Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 22:12

> W miarę postępu rewolucji walka klas zaostrza się. Było...

Oczywiście, że nie dzieje się w gruncie rzeczy nic nowego. Obecne trendy lewicowe nie wynikają tylko z tego, że młodym nie chce się robić, to jest tylko skutek, a nie przyczyna. O całym ideowym i historycznym tle owych przemian (w głowach młodych) pisałam już ze 2-3 lata temu, będąc przy tym hejtowana przez praktycznie całe forum, do dziś pewnie przekonane, że margot, ten cały Pietrzak czy żebrająca na komputer 30-letnia kobieta to tylko jakaś egzotyczna subkultura próżniaków. To jest niestety coś gorszego i o wiele bardziej rozpowszechnionego, choć może nie w tak bezczelny sposób.
          • taki-sobie-nick Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 22:37
            A wyżwym Jasio żyje z pracki czy z żebranka w interneciku?
        • taje Re: Zbiórka na komputer 05.04.21, 01:34
          Na komputer niech sobie zbiera, nikomu krzywda się nie dzieje a ochotnicy niech płacą. Ale gdzie są w tym wszystkim obrońcy zwierząt - wegańskie jedzenie dla psa?! Vide tweet Jasia K. W sumie podziwu godna konsekwencja w poglądach - nie liczy się biologia, tylko ideologia (właściciela psa).

twitter.com/AgaHerrmann/status/1378647022807449601/photo/1
          • taki-sobie-nick Re: Zbiórka na komputer 05.04.21, 02:22
            Ale gdyby poseł PiS założył zrzutkę "Na fajne ciuchy dla moich dzieci", toby zaraz wrzask był.
          • taki-sobie-nick Re: Zbiórka na komputer 05.04.21, 02:28
            Jasio jest nie do wytrzymania.

"To skąd brać pieniądze, żeby pani tego nie wyśmiewała?" - a czemu nie można tego wyśmiewać?

Jeśli Jasio ma 37 lat i nie wie, skąd brać pieniądze, to coś jest nie tak z tym Jasiem.

Jeśli Hanna Zagulska może podjąć prackę wyłącznie w podanym charakterze, a kiedy jej nie ma, musi żebrać, to coś nie tak z Hanną Zagulską.
            • buldog2 Re: Zbiórka na komputer 05.04.21, 08:31
              Z Jasiem wszystko w porządku, prawdziwy wyznawca etyki rozwiniętego socjalizmu, pełen sprawczej siły postępowej. I odpowiedź dla Jasia też prosta jak drut - z układów w PISie i ePISkopacie.
    • araceli Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 17:50
      Tymczasem w międzyczasie ból d..y prawactwa spowodował, że o zbiórce zrobiło się głośno i pani zebrała już prawie 7k. Podziękowania w stronę emeryckich boomerów tongue_out
      • iuscogens Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 17:51
        Niech się dziewczyna cieszy, może nawet na falafle starczy wink
        • taki-sobie-nick Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 23:02
          Dzielna żebraczka.
    • dyzurny_troll_forum Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 20:38
      paola.brunetti napisała:

> W skrócie: 30-letnia aktywistka założyła zbiórkę z okazji urodzin na nowy kompu
      > ter, internet zatrząsł się w posadach z oburzenia, najwyraźniej niektórzy mają
      > spory ból dudy z powodu tej zbiórki. Moim zdaniem, nie chcesz to nie wpłacasz,

Tak! Żebractwo to najstarszy zawód świata, starszy nawet od tego najstarszego. Tak więc żebrało się, żebrze się oraz będzie się żebrało.
      Ale proszę, nie dorabiajmy do żebractwa jakiejś wielkiej ideologii.
      • buldog2 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 21:41
        A ja się z tym nie zgadzam. Żebractwo jest bardziej uczciwe, bo prostolinijne, bez fałszu. A tu jest naciąganie ukrywające wyłudzenia pod parawanem służby społecznej. To samo, co robią PIS i ePISkopat.
    • kaki11 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 21:23
      Ja jestem tak pomiędzy. Tzn. osobiście uważam, że są rzeczy /sytuacje w których zbieranie jest po prostu niefajne. W sensie- jestem zdrowym człowiekiem, dorosłym, mam siłę aby angażować się w różne akcje społeczne ale nie mogę odłożyć na komputer? no sorry, ale coś nie bardzo.
      Natomiast faktem jest, że jest dużo rzeczy na które się zbiera a których nie popieram. Nie do końca rozumiem (no dobra, wcale nie rozumiem) ludzi dających na takie cele (bo zbierających przynajmniej idee rozumiem, po co się męczyć?) ale w sumie ich pieniądze więc niech dają. Ja nie potrzebuję zaglądać na co sobie ktoś wydaje pieniądze i kogo/co/czy cokolwiek wspiera. Nie rozumiem, ale nie muszę- nie moja kasa i sprawa.
    • lumeria Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 21:41
      Podziwiam jaja i zazdraszczam, ze taka durna akcja całkiem nieźle im wypaliła. Plus za taki rozgłos to się płaci PR-owcom grubą forsę, a oni wręcz w bonusie ją dostali - pewnie przekroczy wartość samego komputera.

• buldog2 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 21:44
        Pełna zgoda z Tobą. Załapie się do TVPIS jak nic! Tak jak Ogórek, pokazała że pasuje do środowiska i zna się na rzeczy.
    • cruella_demon Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 21:58
      O rety co za pasożyt.
      Oczywiście zbierać każdy może na co chce, ale przeciętna, nie pracująca na taśmie 30 latka, powinna sobie te 5k zarobić.
      Żałosne.
      • dyzurny_troll_forum Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 22:44
        cruella_demon napisała:

> Oczywiście zbierać każdy może na co chce, ale przeciętna, nie pracująca na taśm
        > ie 30 latka, powinna sobie te 5k zarobić.

Hanna miała epizod pracy z call center (chyba cyfrowego Polsatu) będąc młodą naiwną osóbką, ale doszła do wniosku, ze to nie ludzki wyzysk i zasadniczo nie dla niej.
        • triss_merigold6 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 22:49
          Zgadza się, praca w call center od reklam czegoś tam to dno i kilo mułu, ale dla kogoś kompletnie bez kwalifikacji jest ok.
          Pisała, że jej rodzice ciężko pracowali fizycznie, żeby ona z bratem nie musieli. Na miejscu jej rodziców byłoby mi przykro, że wysiłek poszedł jak krew w piach.
        • dramatika Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 22:58

> Hanna miała epizod pracy z call center (chyba cyfrowego Polsatu) będąc młodą na
          > iwną osóbką, ale doszła do wniosku, ze to nie ludzki wyzysk i zasadniczo nie dl
          > a niej.

Ich zasadniczym problemem jest to, że "nie ma pracy dla ludzi z ich wykształceniem".
          Skończył jeden z drugim wyższą szkołę gotowania na gazie i pracę fizyczną czy nie wymagającą kwalifikacji traktują jako degradację społeczną. Nie jest to zatem bardziej kwestia lenistwa, ale zawiedzionych oczekiwań. W pewnym sensie jak najbardziej są ofiarami systemu.
    • cruella_demon Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 22:05
      Pani sama pisze że się leczy na głowę.
      Należy wybaczyć tongue_out
      • kokosowy15 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 22:28
        Mam wrażenie że pani głupia nie jest. Realizuje zasadę "nie robić a zarobić", czym wzbudza zazdrość pracujących żeby zarobić. A przecież takich jest znacznie więcej, są nimi właściciele kilku mieszkań na wynajem, posiadacze akcji żyjący z dywidendy, inwestorzy giełdowi zarabiający dzięki maklerom.
        • cruella_demon Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 22:34
          U mnie pani zazdrości nie wzbudza.
          Raczej jest żenująca i żałosna.
          Takie żebrzące zero.
          Mam nadzieję że moje dzieci jednak pójdą do uczciwej pracy i takiej śmierdzącej larwy sobie nie wezmą.
          • sumire Re: Zbiórka na komputer 05.04.21, 09:46
            cruella_demon napisała:

> Takie żebrzące zero.

Przynajmniej zarabiające kokosy jematusie mogą poczuć się od kogoś lepiej. Niektórym z was bardzo się ta zbiórka przydała, plus sto do poczucia bezzasadnej zarombistości 😂
        • buldog2 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 22:41
          Odnoszę wrażenie, że jesteś zawistny. Ci którzy żyją z wynajmu mieszkań, dywidendy itd., żyją z własnej pracy, którą zainwestowali. Ty co, - zabroniłbyś wynajmu, odebrałbyś im te mieszkania? Inwestorzy giełdowi też inwestują to mają, wypracowane, odziedziczone itd., nie z powietrza, to nie przestępcy ani wyłudzacze.
          Pretensje to można mieć do spekulantów giełdowych, bo to co robią, to nie inwestycje.
          Jesteś niemądrze zawistny.
          • dramatika Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 22:44
            buldog2 napisał:

> Pretensje to można mieć do spekulantów giełdowych, bo to co robią, to nie inwes
            > tycje.

Spekulanci giełdowi sprzyjają płynności giełdy.
          • kokosowy15 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 22:57
            Śmieszy mnie oburzenie części forumowiczów na kogoś, kro znalazł niszę pozwalająca zarabiać bez pracy. Właściciel mieszkań był tylko przykładem, bo jego jedyna praca może być sprawdzanie konta, a mieszkania odziedziczone, wyludzone itp. Inwestor giełdowy sam nie obraca swoim majątkiem, lecz przez fachowców, a pochodzenie majątku może być różne (np brat niejakiego Obajtka otrzymał darowiznę). Tata Muchomorek żyje również z pieniędzy zebranych od ludzi, celebrytka z fotografowania się w egzotycznych krajach. Nie zazdroszczę.
            • dramatika Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 23:09
              kokosowy15 napisał(a):

> Śmieszy mnie oburzenie części forumowiczów na kogoś, kro znalazł niszę pozwalaj
              > ąca zarabiać bez pracy.

Co do zasady jedynym kryterium jakim powinniśmy się kierować przy ocenie tego, z czego ktoś zyje jest odpowiedź na pytanie czy ten ktoś kradnie, czy nie kradnie. Wbrew pozorom nie jest to łatwe, bo definicja kradzieży nie jest prosta, jeśli rozpatrywać ją w kontekście życia społecznego i gospodarki.
              Pomijając tę definicję, to na pierwszy rzut oka ktoś, kto żebrze, bynajmniej nie kradnie. Podobnie jednak nie są złodziejami rentierzy, ludzie żyjący z najmu czy z inwestowania.
              W gospodarce złodziejem jest ten, kto wykonuje pracę zbędną lub szkodliwą społecznie, a bierze za to pieniądze. Najczęściej też taki złodziej zupełnie nie zdaje sobie sprawy, że okrada innych i jest raczej ofiarą systemu, a nie sprawcą.
            • buldog2 Re: Zbiórka na komputer 05.04.21, 00:08
              Ale nasza aktywistka żebrze i wyłudza, nie utrzymuje się z pracy wykonanej i dóbr uprzednio nabytych. To różnica. Do tego łamie prawo, bo prowadzi publiczną zbiórkę nie zgłoszoną. Jest naciągaczką i kryminalistką tak jak Obajtek i Co. tyle że na jej maleńką skalę.
      • buldog2 Re: Zbiórka na komputer 04.04.21, 22:29
        Łatwiej się leczyć na głowę i robić zbiórki dla siebie, niż pracować. Tak jak ten oszust i naciągacz Margot. Niektórzy uważają, że takie postaci są wręcz podstawione przez PIS (o Margot).
    • ludzikmichelin4245 Re: Zbiórka na komputer 05.04.21, 01:55
      Znowu wątek z cyklu "ematka nie nadąża za internetem". Zieeeew.
      • dyzurny_troll_forum Re: Zbiórka na komputer 05.04.21, 11:25
        ludzikmichelin4245 napisał(a):

> Znowu wątek z cyklu "ematka nie nadąża za internetem". Zieeeew.

Pytanie jest nie czy nadąża czy nie nadąża tylko czy akceptuje czy raczej nie.
        • sumire Re: Zbiórka na komputer 05.04.21, 11:30
          A co tu do akceptowania? Nikt ematek (ani oburzonej pani "lubię Konfederację" Gozdyry) nie pyta o zgodę na to, czy może zbierać na laptop.
      • mdro Re: Zbiórka na komputer 06.04.21, 12:50
        No też nie rozumiem. Niektórzy ludzie żyją z tego, że coś (także niematerialnego) robią, a inni ludzie im za to dobrowolnie płacą. To się szeroko rozumiana kultura nazywa big_grin, a teraz ma po prostu nowe formy, możliwe dzięki Internetowi.

A tu w dodatku była to zbiórka na prezent.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka