Dodaj do ulubionych

ortografia

IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 03.10.01, 22:27
Może nie będzie to popularne wśród forumowiczów(niektórych), ale chciałabym
poruszyć pewną zasadniczą wg mnie sprawę.
Mianowicie chodzi o błędy ortograficzne. To jest oburzające!!!
Ludzie w sposób absolutnie bezwstydny produkują się publicznie ( tzn. na forum)
i wcale nie wstydzą się tego, że są niedouczeni- tzn. robią błędy ortograficzne.
Polska ortografia może jest nieco skomplikowana, ale uczymy się jej przez 11
czy 12 lat!!!Muła można nauczyć!
Potem przenosi się to na inne dziedziny.
Nie wiem ,jak to się dzieje , że szkoły - zwłaszcza średnie- wypuszczają takich
niedouczków!
Być może ,że chcą mieć problem z głowy, czyli tzw.trudną młodzież, która psuje
sttystykę, lecz jeżeli dalej będziemy iść na łatwiznę i olewać sprawy
zasadnicze, to daleko nie zajdziemy,; a potem się dziwimy, że Samoobrona w
wyniku głosowania zajmuje 3 miejsce!!!
Już Mikołaj Rey pisał, że Polacy nie gęsi i swój język mają.

P.S. Nie jestem nauczycielem języka polskiego.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ted® Re: ortografia IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 03.10.01, 22:41
      to chyba nie bedzie popularny watek
      ale skoro powstal to skladam niniejszym samokrytyke
      wydawalo mi sie kiedys, ze pisze w miare poprawnie, niestety od kiedy komputer
      zagoscil w moim biurze przestalem poslugiwac sie piorem (jedyna literatura jaka
      przelewam na papier to podpis, zreszta nieczytelny)
      umiejetnosc nieuzywana ulega uwstecznieniu, dlatego wszystkich purystow
      jezykowych z gory przepraszam
      • radca Re: ortografia 03.10.01, 22:49
        Mnie rowniez zdarza sie popelniac bledy.Mysle,ze nie tylko ortograficzne,lecz
        takze stylisyczne.W moim przypadku moze byc to spowodowane przebywaniem
        w inno jezycznym kraju.Codzienne operowanie jezykiem niemieckim powoduje,ze
        zdarzy sie zatracic pamiec wzrokowa.

Za bledy,ktore moga sie pojawic -prosze o wyrozumienie.

pozdrawiam
        radca
    • rhemek Re: ortografia 04.10.01, 07:53
      Ja tez przepraszam za bledy ortograficzne. U mnie sa spowodowane zbyt szybkim
      pisaniem postow. obiecuje poprawe. Skruszony Rhemek :)
    • Gość: Demio Re: ortografia IP: *.zapid.com 04.10.01, 09:04
      Zgadzam się z zoe: ortografia nie jest naszą mocną stroną. I nie ma forumowiczów nie robiących
      błędów. U niektórych jest ich więcej, u innych mniej. Muszę jednak przyznać, że czytając mądrą
      wypowiedź nie zwracam uwagi na czyjeś ortografy. W końcu Internet to szybkie medium -
      błyskawicznie przekazujemy swoje myśli, a formę przekazu traktujemy nonszalancko.

Wniosek: będę zwracał uwagę na to JAK piszę, ale nie będę zwracał uwagi innym. Wolę bowiem
      wymieniać się z kimś myślami (nawet jeśli w ich zapisie pojawiają się byki) niż zabawiać się w
      korektora i Strażnika Ortografii. Myślę, że corrida na forum to nie jest dobry pomysł :-)
      • Gość: bryndzio Re: ortografia IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 04.10.01, 09:44
        "sttystykę"- Zoe moja kochaniuteńka,czy tego typu wpadki-to z tfojego posta-są
        li tylko wpadkami ,czy jusz ortogrfami ?
        Jak zakwalifikować wyraz "tfoja" jako wyraz powstały z rozmysłem !
        p.s.Zoe podoba się bryndzy coraz bardziej.Co za oburzenie !
        Hmmm ! I tak szybko oburzenie przerodziło się w działanie !
        Hmmm. Bryndzo nie ma tu wiele do roboty !
        I stwierdza to z wielką satysfakcją !!!!!!!!!!
        • Gość: zoe Re: ortografia IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 04.10.01, 22:39
          misiaczku, to nie jest ortografia, tylko zwykła literówka, o której tu już
          dużo było;
          nie chodziło mi wcale o tzw. literówki, błędy , które wynikają z szybkości
          pisania postu.
          Jednak nigdy, przenigdy nie uwierzę, że ktoś pisze "przecierz" w taki właśnie
          sposób.
          Jeśli chodzi o dysleksyków , to nie ma sprawy, to jest inna sprawa; nie dotyczy
          to wcale tego tematu.
          I nie krzyczcie tak na mnie z tego powodu; uważam nadal , że jest to sprawa b.
          ważna.pozdr.:-)))
      • Gość: zoe Re: ortografia IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 04.10.01, 23:34
        Nie bądż taki drobiazgowy, jeżeli ktoś robi błędy z powodu szybkości, to są to
        tzw. literówki, a błędy ortograficzne są dlatego, że nie ma się utrwalonych
        zasad pisowni.
    • Gość: basia Re: ortografia IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.10.01, 09:59
      No cóż,sama nie jestem wolna od grzechu ortografii i stąd moja wyrozumiałość
      dla błędów w pisowni u innych.Gorzej (co zdarza się bardzo często),że z powodu
      błędów ortograficznych czy innych trudno zrozumieć sens wypowiedzi.
      • krotoss Re: ortografia 04.10.01, 11:20
        No coz tez bije sie w piersi z tego powodu ale taka specyfika pisze sie cos
        przewaznie szybko-uleci jakas literowka albo po prostu clkowicie inne odczucie
        przynajmniej z mojej strony na to co napisane na monitorze (czytaj trudniej mi
        jest tu bledy wychwycic) sytuacje psuje jeszcze fakt iz wiekszosc jest pisana
        bez ogonkow... ale przyznaje orty sadze i to o wiele bardziej niz kiedys... cos
        w tym jest co Ted® napisal...

Ale bede walczyl :-)

KroTosS
        • Gość: zoe Re: ortograf-dDO KroToss'a IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 04.10.01, 22:50
          KroTossie drogi, jak już wyżej napisałam, nie czepiam się literówek; wogóle te
          uwagi nie dotyczą ani Ciebie, ani Radcy, ani Weroniki ...etc.
          Wkurzam się z powodu pisania w sposób niechlujny i byle jaki przez różnych
          uczestników FORUM,którzy -zdaje się- wcale nie poczuwają się do winy.A oprócz
          tego to właśnie ONI mają za złe uwagi pod swoim adresem.
          Generalnie: nie jestem językowym purystą( jak ktoś sugerował),ale uważam, że
          czystość polskiej mowy(też tej pisanej) jest sprawą ważną.
          pozdr.:-)
    • Gość: rzaba Re: ortografia IP: 213.77.18.* 04.10.01, 13:18
      ...a DYSLEKTYKÓW ukamieniować.
      • Gość: bryndzu Re: ortografia IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 04.10.01, 13:29
        Zoe grzmi mocno ,to prawda.
        Też chciała wywrzeć wrażenie.Myślę,że specjalnie zapomniała o dyslektykach,by
        lepiej wypaść.Bardziej kategorycznie ijednoznacznie.
        Ale spokojnie,dziś wieczorem ,po takim sukcesie wątku ,trochę złagodnieje i
        możesz liczyć rzabo na ułaskawienie !

Ja Bryndzo głosuję jednak za pozostawieniem dyslektyków przy życiu.
        • Gość: zoe Re: ortografia IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 04.10.01, 22:57
          Gość portalu: bryndzu napisał(a):

> Zoe grzmi mocno ,to prawda.
          > Też chciała wywrzeć wrażenie.Myślę,że specjalnie zapomniała o dyslektykach,by
          > lepiej wypaść.Bardziej kategorycznie ijednoznacznie.
          > Ale spokojnie,dziś wieczorem ,po takim sukcesie wątku ,trochę złagodnieje i
          > możesz liczyć rzabo na ułaskawienie !
          >
          > Ja Bryndzo głosuję jednak za pozostawieniem dyslektyków przy życiu.

Wiesz co, |Bryndzo, idż lepiej na inne strony, Twoje uwagi są beznadziejne,; ani
          merytoryczne, ani sensowne en globe.
          Mieszasz, bo lubisz, ale tylko dla zasady!
          Poza tym bryndzusiu, ja osobiście łagodna jestem jak baranek wielkanocny, ale
          chyba już rozumiem Twoje ego.Odwal się milusiu,
          Bye, z.

• .sonia. Re: ortografia 04.10.01, 18:34
      Też biję się w pierś bo nie jestem wolna od błędów. Obiecuję poprawę na miarę
      możliwości:)))
      Tylko nie wymagaj przecinków i dużych liter. Kompromis jakiś musi być:)))
      pzdr.
      • Gość: tp Re: ortografia IP: 62.67.72.* 04.10.01, 18:53
      • Gość: tp Re: ortografia IP: 62.67.72.* 04.10.01, 18:58
        Szanoni panie a ja nigdy nie chodzilem do polskiej szkoly i bede pisal jak
        umiej uwazam ze te uwagi sa nie na miejscu .pozdr.tfuj tp
        • Gość: Ted® Re: ortografia IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 04.10.01, 20:51
          Gość portalu: tp napisał(a):

> Szanoni panie a ja nigdy nie chodzilem do polskiej szkoly i bede pisal jak
          > umiej uwazam ze te uwagi sa nie na miejscu .pozdr.tfuj tp

tp to nie do ciebie, swoja droga mogles tak od razu - nie byloby tych docinek
          ktore cie spotkaly za ortografie
          jesli naprawde nie uczyles sie w polskiej szkole to uwazam, ze piszesz pieknie
          nie tak jak mickiewicz czy inny szopen ale ujdzie
        • Gość: zoe Re: ortografia IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 04.10.01, 23:41
          Gość portalu: tp napisał(a):

> Szanoni panie a ja nigdy nie chodzilem do polskiej szkoly i bede pisal jak
          > umiej uwazam ze te uwagi sa nie na miejscu .pozdr.tfuj tp

Uwagi są jak najbardziej namiejscu, a jeżeli nie chodziłeś do polskioej szkoły,
          to po prostu Ciebie nie dotyczą.pozdr.:)
      • Gość: zoe Re: ortografia IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 04.10.01, 23:38
        .sonia. napisał(a):

> Też biję się w pierś bo nie jestem wolna od błędów. Obiecuję poprawę na miarę
        > możliwości:)))
        > Tylko nie wymagaj przecinków i dużych liter. Kompromis jakiś musi być:)))
        > pzdr.

of course!:-)))

• petunia Re: ortografia 04.10.01, 19:34
      Ale wielkie morały o niewielkich sprawach. Dlaczego mam bić się w piersi za to,
      że czasami strzelę byka. Nie czuję się przez to gorszy od innych, chociaż inni
      tak mnie widzą. Słowa pisanego czytam niemało a jednak reguły rządzące pisownią
      są mi bardzo dalekie i nie martwię się tym bo mam przez to często dużo radości.
      • Gość: kicikoci Re: ortografia IP: 10.10.70.* 04.10.01, 19:42
        Do zoe:

Zapewniam Cię, że powyższy post jest naprawdę symptomatyczny - niedouczeni i dumni z tego...
        Coś, co dekadę temu nie mieściłoby się w głowie, teraz jest regułą.

Z nielicznymi wyjątkami widzę taką postawę u prawie wszystkich ludzi poniżej 30-tki, jakich znam.
        Obawiam się, że w sprawie ortografii to pokolenie najprędzej będzie w stanie wykreować ustawę karną,
        nakładającą sankcje za zwracanie komuś uwagi na popełniane błędy :-)
        • Gość: zoe Re: ortografia- DO KICIKOCI IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 04.10.01, 23:47
          Właśnie mam dokładnie to samo odczucie!Dzięki, jeżeli nie jestem jedyna w
          takiej opini, to znaczy,że świat jeszcze nie zwariował.
          Pozdr., fajnie, że się odezwałeś!z.
    • Gość: Osielsko Re: ortografia IP: *.osielsko.sdi.tpnet.pl 04.10.01, 21:14
      A Ia siem nje hcem ortografji óczyci.
      • Gość: tp Re: ortografia IP: 62.67.64.* 04.10.01, 21:46
        Gość portalu: Osielsko napisał(a):

> A Ia siem nje hcem ortografji óczyci.

wez kolo i pierdolnij sie w colo
      • Gość: zoe Re: ortografia IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 04.10.01, 23:43
        Gość portalu: Osielsko napisał(a):

> A Ia siem nje hcem ortografji óczyci.
        It's your problem!Good luck!

• bryndzo Re: ortografia 05.10.01, 10:42
          Bryndzunia jest pod coraz większym wrażeniem zajadłości ZOE !
          Bryndzunia jest pod wrażeniem,jak Zoe kombinuje.
          Najpierw zapomniała o dyslektykach,waląc wszystkich jak leci ,za robienie byków.
          Potem gdy bryndzunia zwróciła jej uwagę-na wniosek Rzaby-że są jeszcze
          dyslektycy,sprytnie napisała kilka postów powyżej -że niby szybciej,tylko
          godzina nie ta:
          "-Jeśli chodzi o dysleksyków , to nie ma sprawy, to jest inna sprawa; nie
          dotyczy
          to wcale tego tematu.
          I nie krzyczcie tak na mnie z tego powodu; uważam nadal , że jest to sprawa b.
          ważna.pozdr.:-))) "

Achhh ,Bryndzunia jest już prawie zakochana w takiej sprytnej Zoe.

• Gość: jawa Re: ortografia IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 07.10.01, 16:33
            A mi sie opinia ZOE podoba! Niedbalstwo w piśmie jest mało gustowne. Jak i
            każde inne niedbalstwo. Można niechlujnie pisać, ubierać się, nie myć, prawda?
            Równie dobrze można powiedzieć, że nie trzeba używać widelca, noża i talerza, z
            gazety i rękami też można się najeść. Pewnie, jak ktoś lubi.

Tak się składa, że zatrudniam wiele osób. Jeśli ktoś mi przynosi dokumenty z
            błędami ortograficznymi, nie ma wogóle o czym mówić. Styl pisania, ortografia,
            mówią za siebie. Nie zatrudnię człowieka, nawet na stanowisku fizycznym, który
            nie potrafi się wysłowić, również na piśmie.

A Ty, Bryndzo, masz chyba jakieś kompleksy i za wszelką cenę musisz zaistnieć..
            Żeby to chociaż było do rzeczy. Sam nie masz nic ciekawego do powiedzenia, więc
            się czepiasz innych - ale nie stać Cię na dyskusję merytoryczną. Chcesz
            uchodzić za cynika, a to też trzeba umieć. Tak naprawdę - żal mi Ciebie.

Pozdrowienia
            • radca Re: ortografia 07.10.01, 17:02
              Ja rowniez popieram Zoe.Wiadomo,kazdemu z nas moze sie przytrafic blad-
              ortograficzny lub stylistyczny.Lecz jesli juz zauwazamy,ze takie cos zaczyna
              sie powtarzac-to niestety,ale nalezy to likwidowac.Tutaj popieram mego
              przedmowce,ze nagminne pisanie z bledymi ortograficznymi-nie swiadczy dobrze
              o piszacym.Cos jest nie tak.Pisanie podan,oraz roznych pism urzedowych z bledami
              ortograficznymi-jest bardzo nieeleganckie.Nie wiem,jaka moze byc tego
              przyczyna ?

pozdrawiam
              radca

ps.nie zauwazylem,ze Zoe kogos atakuje.Zoe poprostu zdobyla sie na adwage i
              ukazala,to co wielu z nas zauwaza.Niestety,ale ma racje.
              • Gość: lewek Re: ortografia IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.10.01, 17:57
                Jawa to Zoe.
                • Gość: lewek Re: ortografia IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.10.01, 18:01
                  Jawa i Zoe zachowują się jak urazone stare panny.Jest mało prawdopodobne,by na
                  tym forum pojawiły się od razu dwie obrażalskie,zadufane w sobie,stare panny !
                  • Gość: On Re: ortografia IP: *.szpital-bielany.torun.pl 07.10.01, 18:03
                    Coś f tym jest
                    ;) On
                  • Gość: zoe Re: ortografia IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 07.10.01, 19:26
                    Gość portalu: lewek napisał(a):

> Jawa i Zoe zachowują się jak urazone stare panny.Jest mało prawdopodobne,by na
                    > tym forum pojawiły się od razu dwie obrażalskie,zadufane w sobie,stare panny !

wiesz co, lewek, jesteś smieszny!

• .weronika. Re: ortografia 07.10.01, 18:37
      Ortografia-no coz... Robie b. duzo ortow, wiec czuje sie upowazniona do
      odpowiedzi na to pytanie>>W ogole nie miem, po co ona istnieje.. Mi np. bardzo
      utrudnia zycie.
      A teraz zabawie sie w konwersacje bardziej osobista, jak to czynil leszcz
      (miszcz ortografi i moj prywatny idol):
      do Zoe(post z 4.10.2001, 22:50)>>dlaczego nie dotyczy mnie?
      do Kicikoci(z 4.10.2001, 19:42)>>my po prostu zrobimy reforme tej calej
      ortografi i po sprawie
      do Zoe (z 4.10.2001, 23:47)>>mylisz sie-swiat zwariowal!
      do Jawy(z 7.04.2001, 16:30)>>taaak-przy pracy fizycznej poprawnosc
      ortograficzna to podstwa!
      do Osielska(z 4.10.2001, 21:14)>>racja!:)
      • Gość: zoe Re: ortografia;do Weroniki IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 07.10.01, 19:30
        nie dotyczy m.in. Ciebie, gdyż: nie zauważyłam, że robisz takie błędy, że
        piszesz niechlujnie itd., chociażby dlatego.:)))
        • .weronika. Do Zoe 07.10.01, 19:41
          :)
          A co do tego, ze swiat zwariowal, to chyba musisz sie zgodzic;)
          • Gość: zoe Re: do Weroniki IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 07.10.01, 20:14
            .weronika. napisał(a):

> :)
            > A co do tego, ze swiat zwariowal, to chyba musisz sie zgodzic;)
            Zgadzam się jak najbardziej, zwłaszcza w świetle ostatnich wydarzeń , nieciekawych
            zresztą.

• Gość: bryndzo Re: do Weroniki IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 08.10.01, 09:58
              Zoe(jawa) powiedziała:
              "A Ty, Bryndzo, masz chyba jakieś kompleksy i za wszelką cenę musisz
              zaistnieć..
              Żeby to chociaż było do rzeczy. Sam nie masz nic ciekawego do powiedzenia, więc
              się czepiasz innych - ale nie stać Cię na dyskusję merytoryczną. Chcesz
              uchodzić za cynika, a to też trzeba umieć. Tak naprawdę - żal mi Ciebie."

Dokładnie to samo Bryndzo moglaby zarzucić Zoe.
              A nawet mogłaby coś dodać:Brak zdolności do przyznania się do błędu.
              Bryndzy chodzi tutaj o przejechanie się po dyslektykach,a potem cudowanie z
              wcinaniem postów wyżej,by udowodnić,że Zoe się nie myli i o niczym nie
              zapomina !

• Gość: jawa Re: ortografia IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 08.10.01, 17:48
      Tak się składa, że nie jestem Zoe.
      Nie mam zamiaru się zaklinać.
      Równie dobrze mogę powiedzieć, że Lewek to Weronika a Bryndzo to Osielsko w
      mnie jwyrafinowanym wcieleniu, hehe.
      Przepraszam, jesli kogoś uraziłam porównaniem.
      I - prywatnie ;-)) - Weroniko - jasne, że to ważne, u każdego pracownika. Każdy
      z moich pracowników ma kontakt z klientami i nie chcę się za nich wstydzić. A
      poza tym, nawet jeśli ktoś pracuje na niższym stanowisku, m. in. fizycznym, to
      i tak jak najbardziej popieram dalszą edukację. Taki pracownik może liczyć na
      awans, a zawsze od czegoś trzeba zacząć. Jeśli ktoś chce się rozwijać i
      awansować, droga otwarta. I tak zawsze patrzę na każdego pracownika, obojętnie,
      czy to panna lat 20 czy mężczyzna pięćdziesięcioletni. W każdym jest potencjał.
      A to,że ktoś umie poprawnie się wyraża, jest komunikatywny, elokwentny i nie
      robi błędów, tylko dobrze o nim świadczy. Podobnie jak zadbane włosy,
      paznokcie, schludne ubranie. i grzeczność na co dzień.
      Jasne, że można żyć inaczej ;-)))
      **
      Natomiast uwaga, że zachowuję się jak stara panna mnie zadziwiła. Uchodzę
      podobno wśród znajomych za osobę dość mocno rozrywkową (a nawet za bardzo), a
      zatem opinia, wyrażająca prawdopodobnie w podtekście zbytnie "ugrzecznienie"
      sprawiła mi wiele radości, he he ;-)))
      **
      Pozdrawiam Forumowiczów !
      j.

• bryndzo Jawa !!! 09.10.01, 10:48
        No dobra ,to ile masz lat i czy masz męża ?

Albo wiesz co ?
        Jak nie masz...
        hm...
        hmmm..
        Bo wiesz Bryndzo może być atrakcyjnym,dorodnym ,elokwentym,gramotnym
        całkiem...itd.
        hmm..
        mniam ,mniam.
        Bryndzo lubi stare,rozrywkowe panny,z surowymi zasadami.
        Mniam,mniam.
        Wpadniesz do Bryndzy posłuchać płyt ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka