paskap 14.04.21, 16:49 Czy osobą chora może mieć saturację 100 ? Pewno może, tak tylko pytam. Moi chorujący mają saturację 95-98 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ivaz Re: Covid - saturacja 14.04.21, 18:07 U mnie też saturacja w normie 97-99 a dziś mam 14 dzień od pierwszych objawów, 08.04 covid potwierdzony testem, mam nadzieję że po tylu dniach już się nie pogorszy Odpowiedz Link Zgłoś
niktnaprawdewazny0 Re: Covid - saturacja 14.04.21, 18:14 Też się nad tym zastanawiam, objawowo jestem trzy dni za Tobą. Test tego samego dnia i na razie spokój, nawet węch wrócił... Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: Covid - saturacja 14.04.21, 19:50 Mi też węch i smak wrócił, a zaginął na jakieś 3 dni, dzisiaj nasilił się kaszel, i niestety cały czas utrzymuje mi się stan podgorączkowy 37,3 ani na moment nie spadł, nawet po lekach Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: Covid - saturacja 14.04.21, 23:01 jakies syropy flegamina, herbapect nawet jest lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: Covid - saturacja 14.04.21, 23:03 a zauważyłam, że na mnie najlepiej działa neosiene forte, choć lekarz przepisał mi inny lek przeciwwirusowy tamiflu to jednak neosine dla mnie lepsze, czuję poprawę Odpowiedz Link Zgłoś
paskap Re: Covid - saturacja 15.04.21, 00:13 Ooo ona bez recepty? Może dla Dziecia zakupie, zaczyna kaszleć od czasu do czasu. Chociaż może poczekam, w piątek ma mieć lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
ortolann Re: Covid - saturacja 14.04.21, 18:27 Obserwuj się. U nas to był moment wystąpienia zapalenia płuc właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
niktnaprawdewazny0 Re: Covid - saturacja 14.04.21, 18:30 ale wcześniej był kaszel? gorączka? Czy tak nic nic i nagle zapalenie płuc? Odpowiedz Link Zgłoś
ortolann Re: Covid - saturacja 14.04.21, 20:08 Gorączka przez 2 tyg. Kaszlu brak. Poczucie słabości. Zero duszności, saturacja przez te 2 ryg dobra. I nagle ryps. Odpowiedz Link Zgłoś
niktnaprawdewazny0 Re: Covid - saturacja 14.04.21, 20:10 No ja ani przez moment nie miałam gorączki, mam nadzieje, że obędzie się bez zapalenia płuc, choć stes cały czas jest... Odpowiedz Link Zgłoś
paskap Re: Covid - saturacja 14.04.21, 18:20 A słuchajcie , kiedy dzwonić po karetkę , jak saturacja wynosi poniżej 95 czy 90 ? Odpowiedz Link Zgłoś
ortolann Re: Covid - saturacja 14.04.21, 20:10 Opieram się na zaleceniach naszego lekarza oraz szpitala. Ale prawda wygląda tak, że wzywaliśmy przy 90, przyjechali i powiedzieli, że za dobry. Zabrali przy 79. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Covid - saturacja 14.04.21, 22:33 fakt, że przy 90 może być wszystko jak najbardziej dobrze, ale kurde, 79 to już na prawdę słabo Odpowiedz Link Zgłoś
ortolann Re: Covid - saturacja 15.04.21, 00:32 Przy 90 już nie jest dobrze, ale pacjent się nie dusi i nie zielenieje na twarzy, więc ocenia się go, że jest za dobry na szpital. Osłuchowo-bez zastrzeżeń, ale w tej chorobie osłuchowo przez długi czas jest bdb. Jak już lekarz ciś słyszy, to z reguły jesteś b. chory. Rozmiar choroby pokazuje dopiero TK lub rtg. A potem wyjdzie ten xuj Dudex i powie, że ludzie za późno zgłaszają się po pomoc... nie znam odpowiednich wulgaryzmów na tego pajaca. Powinni zabierać przy 90, bo wtedy i leczenie trwa krócej i szanse powodzenia są większe. Odpowiedz Link Zgłoś
klementyna156 Re: Covid - saturacja 14.04.21, 18:24 Teraz? Wcale, czeka się (na sam przyjazd karetki covidowej) od 4 do 14 godzin, w zależności od regionu Polski. Jechać samemu na SOR covidowy, będzie znacznie szybciej i szansa na przeżycie większa. Odpowiedz Link Zgłoś
paskap Re: Covid - saturacja 14.04.21, 18:41 A co ile sprawdzać saturację? Co pół godziny co godzine ? Odpowiedz Link Zgłoś
ortolann Re: Covid - saturacja 14.04.21, 20:15 Codziennie, 2-3 razy dziennie. Zrób kilka głębszych wdechów i wtedy mierz. Nie po wysiłku (czyli np. nie po wyprawie do toalety). Co pół godziny to tylko wtedy kiedy chcesz wykorkować z nerwów. Odpowiedz Link Zgłoś
klementyna156 Re: Covid - saturacja 14.04.21, 18:44 To super. Znajoma parę dni temu na SORZe czekała w kolejce 4 godz. na przyjęcie, a weszła sama do środka. Wrocław. Odpowiedz Link Zgłoś
niktnaprawdewazny0 Re: Covid - saturacja 14.04.21, 18:13 Mi nigdy urządzenie nie wyświetliło 100, nawet ja byłam zdrowa. Odpowiedz Link Zgłoś
paskap Re: Covid - saturacja 14.04.21, 18:42 Ja na lewym palcu 100, na prawym 99 . Nowy pulsoksymetr , firma tech- med Odpowiedz Link Zgłoś
ortolann Re: Covid - saturacja 14.04.21, 18:26 Saturacja jest sygnałem, że coś niepokojącego dzieje się w płucach i że poprostu rozwija się powikłanie w postaci zapalenia płuc. Dobra saturacja nie jest jednak wcale gwarancją zdrowia płuc. To pocovidowe zapalenie bywa podstępne. Czy może Was obejrzeć lekarz? Najlepszw byłoby TK lub rtg. Odpowiedz Link Zgłoś
anitat Re: Covid - saturacja 14.04.21, 19:50 Niska saturacja nie zawsze oznacza problem z płucami. Częsta jest przy bezdechach w czasie snu, przy gorączce, rozpoczynającej się infekcji, alergii wziewnej i katarze, osłabieniu, chorobach nerwowo-mięsniowych i wielu, wielu innych. Odpowiedz Link Zgłoś
ortolann Re: Covid - saturacja 14.04.21, 20:13 Jasne. Niemniej w czasie pandemii a już zwłaszcza kiedy masz potwierdzony covid nie czaruj się, że to oznacza coś innego. Uratujesz sobie w ten sposób zdrowie a może i życie. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna_a Re: Covid - saturacja 14.04.21, 21:18 Moj pulsoksymetr ma dwie cyferki wyswietlacza, wiec 100 nie ma Cala chorobe nawet jak myslal, ze pluca wypluje mialam 99, w dniu dusznosci spadla do 92. Nie wiem jak funkcjonuja ludzie przy 70. Tak czy siak teraz ponizej 80 to pogotowie raczej nie wezmie. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna_a Re: Covid - saturacja 14.04.21, 21:21 Sorki powyzej/ Sasiadke przy 69 cofneli do domu, opisujac stan jako uwaga - dobry. za 4 h miala 60 to ja wzieli, ale i tak za tydzien zmarla. Koleznka mojej mamy to samo, 60, szpktal, za tydzien zgon. Ogolnoe tak niska nie zwiastuje dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
paskap Re: Covid - saturacja 14.04.21, 22:09 Saturacja 60? Raczej chyba poniżej 90 czy 79 biorą do szpitala .. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna_a Re: Covid - saturacja 15.04.21, 00:08 Jakby bylo gdzie to by brali. W marcu rok temu w szpitalu byli dodatni ludzie bez objawow. W naszym szpitalu karetki stoja na podjezdzie, do zatrzyman krazenia jezdza strażacy, a stan tych co przyjmują do szpitala to jest taki, ze nieboszczyk wyglada zdrowiej. Jest dramatycznie. Przez to tez przyjmuja pacjentow w takim stanie, ze saturacja 70 okazuje sie byc nagle nie taka zla. Odpowiedz Link Zgłoś
paskap Re: Covid - saturacja 14.04.21, 22:08 Mój ma, ale pewno jak źle założony to pokazuje 100 😬 Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Covid - saturacja 14.04.21, 23:55 tak pokazuje mój sprzęt też mi się to wydaje dziwne, niemniej, taki pomiar pojawia się regularnie na innych na których mierzyłam, 99 w trakcie kowidu to samo - poza dwiema sytuacjami, gdzie przeleżałam prawie caly dzień i nagle saturacja spadła do 96 Odpowiedz Link Zgłoś
ortolann Re: Covid - saturacja 15.04.21, 00:37 Można. Ja mam astmę i w czasie ataku łapię powietrze jak ryba wyciągnięta z wody. I wtedy mam saturację 100... W normalnych warunkach jest 97-99. Odpowiedz Link Zgłoś
nastjaa Re: Covid - saturacja 14.04.21, 22:39 Saturacja 95-98 % to idealna saturacja. Saturacja 100% to hiperwentylacja. Tak, osoba chora, na tlenie może mieć 100% sat. Odpowiedz Link Zgłoś