Dodaj do ulubionych

Wspólna ściana

23.04.21, 18:31
Dzień dobry.
Napiszcie proszę jak to wygląda z punktu prawnego w szeregowcach. Ściana garażu wysuniętego przed budynek mieści się za płotem sąsiadów. Kto ją maluje? Właściciel garażu czy właściciel terenu po drugiej stronie płotu. Ściana jest jakby wspólna, bo to szeregowiec ale garaż wystaje poza bryłę główną. Płot idzie do garażu i tam się kończy. Wiem że najlepiej się dogadać ale jak to wynika z przepisów?
Obserwuj wątek
    • amast Re: Wspólna ściana 23.04.21, 18:36
      Nie wiem jak przepisy, ale gdyby to była ściana na mojej posesji, to nie chciałabym, żeby sąsiad (właściciel garażu) wymalował mi ją wedle swojego widzimisię...
      • asiaiwona_1 Re: Wspólna ściana 23.04.21, 18:40
        I pewnie w tej historii o to chodzi, że właściciel który ma ścianę na swojej posesji chce żeby właściciel garażu pomalował ścianę ale na konkretny kolor
        • amast Re: Wspólna ściana 23.04.21, 18:50
          Eeee... kilkanaście złotych za puszkę farby plus dodatkowe kilka złotych za pędzel vs. patrzenie czy sąsiad nie zadepcze kwiatków/nie zachlapie ściany domu/podjazdu/krasnala... nieeeee....
    • prosbaoporade Re: Wspólna ściana 23.04.21, 18:45
      Jestem właścicielem garażu. Co mam zrobić? Malować czy nie? Pytałam ale sąsiadów to nie obchodzi.
      • amast Re: Wspólna ściana 23.04.21, 18:47
        Zapytałaś sąsiadów, czy pomalować ścianę na ich posesji i odpowiedzieli, że ich to nie obchodzi? No to masz wolny weekend i zapomnij o sprawie smile
        • prosbaoporade Re: Wspólna ściana 23.04.21, 18:49
          Doprecyzuję
          ch nie obchodzi kolor ale malować mam ja bo garaż mój.
          • amast Re: Wspólna ściana 23.04.21, 18:52
            No cóż, właśnie oczami duszy zobaczyłam te oczoj*bne esy-floresy, gdybym była na Twoim miejscu... ale Ty zrobisz jak zechcesz wink
            • prosbaoporade Re: Wspólna ściana 23.04.21, 19:02
              Korci mnie to.
          • januszekxxl Re: Wspólna ściana 23.04.21, 18:54
            prosbaoporade napisała:
            malować mam ja bo garaż mój.

To sprawdź przy okazji czy sąsiedzi nie powbijali w ścianę gwoździ, nie przymocowali na stałe czegoś itp. Jeśli tak, to zażądaj naprawy i przywrócenia do stanu początkowego.
        • prosbaoporade Re: Wspólna ściana 23.04.21, 18:52
          A na pytanie czy mam wejść na ich teren sąsiadka wskazała głową na otwartą furtkę. W domyśle, że mogę wejść i malować.
          • aqua48 Re: Wspólna ściana 23.04.21, 18:54
            A czy sąsiedzi malują Ci płot od Twojej strony czy tylko od swojej?
            • prosbaoporade Re: Wspólna ściana 23.04.21, 18:57
              Płotu jeszcze nikt nie malował więc póki co ten problem nie zaistniał.
              • aqua48 Re: Wspólna ściana 23.04.21, 19:05
                prosbaoporade napisała:

> Płotu jeszcze nikt nie malował więc póki co ten problem nie zaistniał.

To porusz problem i zapytaj sąsiadów zawczasu kto będzie konserwował płot od Twojej strony skoro od ciebie oczekują malowania garażu po ich stronie.
          • e-ness Re: Wspólna ściana 23.04.21, 18:56
            A Ty widzisz sciane garażowa? Jedli nie to po co malować?
            • prosbaoporade Re: Wspólna ściana 23.04.21, 18:58
              To od ulicy. Widać ją jak się idzie do domu.
          • tri.lian Re: Wspólna ściana 23.04.21, 18:56
            Ale jaki jest kontekst tego? Ty poszłaś do nich żeby zapytać czy by nie chcieli sobie pomalować ściany twojego garażu? Czy oni przyszli do ciebie z prośbą żebyś pomalowała bo takie odrapane.

Według prawa garaż jest twój i ty go malujesz jeśli oczywiście masz taką chęć
            • prosbaoporade Re: Wspólna ściana 23.04.21, 19:00
              Ekipa maluje kilka szeregowców. Ci sąsiedzi teraz nie malują. Chcą później sami. Fachowcy nie wpadli na to by malować u sąsiadów i ja też nie. Sąsiadka mnie pyta kiedy te ściane pomaluję, bo garaż mój.
              • amast Re: Wspólna ściana 23.04.21, 19:04
                Masz upierdliwą sąsiadkę. Tylko czekać, o co jeszcze będzie Cię zaczepiać.
                • tri.lian Re: Wspólna ściana 23.04.21, 19:08
                  I z tego względu bym nie malowała. Kwas i tak będzie, ale mniejszy niż wtedy jak zniszczysz jej te rośliny (a przy malowaniu elewacji to raczej pewne).
      • ginger.ale Re: Wspólna ściana 23.04.21, 19:05
        prosbaoporade napisała:

> Jestem właścicielem garażu. Co mam zrobić? Malować czy nie? Pytałam ale sąsiadó
        > w to nie obchodzi.

Sama na siebie wydałaś wyrok :p
    • prosbaoporade Re: Wspólna ściana 23.04.21, 18:55
      I jeszcze doprecyzuję, że malują fachowcy i chyba będę musiała dopłacić.
      Przy ścianie rosną jakieś rośliny, głównie małe iglaki.
      • e-ness Re: Wspólna ściana 23.04.21, 18:59
        To dolicz jeszcze za roślinki, bo coś czuje ze sąsiedzi roszczeniowi i mało awanturka za zniszczone nasadzenia się szykuje
        • prosbaoporade Re: Wspólna ściana 23.04.21, 19:02
          Nie wiem co zrobić.
          • e-ness Re: Wspólna ściana 23.04.21, 19:06
            I tak źle i tak niedobrze 🤨
          • aqua48 Re: Wspólna ściana 23.04.21, 19:07
            prosbaoporade napisała:

> Nie wiem co zrobić.

Powiedz, że dopóki nie wykopią iglaków to nie będziesz malować bo nie masz dostępu.
            • amast Re: Wspólna ściana 23.04.21, 23:01
              O, albo wręcz oskarżyć sąsiadów o utrudnianie dostępu do własnej ściany wink
          • tri.lian Re: Wspólna ściana 23.04.21, 19:09
            A co z tą ścianą jest teraz nie tak, że wymaga malowania? (Ocieplenie też?)
            • prosbaoporade Re: Wspólna ściana 23.04.21, 19:11
              Jest brudna. Ekipa maluje i przy okazji zmiana koloru. Maluje kilka szeregowców.
              • e-ness Re: Wspólna ściana 23.04.21, 19:25
                W takim razie maluj, bo za każdym razem jak spojrzysz na sciane, to będzie Cię denerwować.
            • prosbaoporade Re: Wspólna ściana 23.04.21, 19:15
              I teraz to wygląda tak, że tamta ściana się odróżnia jak i cały dom sąsiadki, który jest brudny w porównaniu z resztą.
      • tri.lian Re: Wspólna ściana 23.04.21, 19:03
        Generalnie to za zniszczenia (iglaki przy ścianie) odpowiadasz ty, więc jeśli sąsiedzi trudni w kontaktach to bym nie malowała
    • melikles Re: Wspólna ściana 23.04.21, 19:23
      Ścianę maluje wlaściciel.
      • prosbaoporade Re: Wspólna ściana 23.04.21, 20:11
        Ale kto jest wlascicielem wspolnej sciany w szeregowcu?
        • tri.lian Re: Wspólna ściana 23.04.21, 21:08
          Skoro to ściana twojego garażu to należy do ciebie, ale to jeszcze nie oznacza że masz ją malować na czyjeś życzenie.
        • e-ness Re: Wspólna ściana 23.04.21, 21:48
          To mas wyrysowane w planach.
          My mamy dwie ściany, każda dla poszczególnego „ domu”.
          • prosbaoporade Re: Wspólna ściana 23.04.21, 22:52
            Sprawdziłam plan i tam jest tak narysowane, że nic nie widać.
    • prosbaoporade Re: Wspólna ściana 23.04.21, 20:15
      Płot nie licuje się ze scianą tylko jest bliżej mojej części o jakieś 5 cm. Zatem garaż mój, a ściana nie na mojej działce. Rzucę monetą. Sprawa będzie rozwojowa coś czuję.
      • arkanna Re: Wspólna ściana 23.04.21, 20:33
        Słabo u mnie z wyobraźnię , a sąsiedzi reż mają garaż ? Masz dwa wyjścia : jeżeli to mała kwota to zapłacić ekipie i masz problem z głowy ( przy czym uprzedasz sąsiadów że nie ponosisz kosztów zniszczeń roślin jeżeli blokują dostęp do ściany. Lub mówisz że teraz nie masz czasu i to zrobisz jak oni będę malować swój dom. Skoro i tak mają syf to ta jedna ściana nie robi roznicy
      • auksencja15 Re: Wspólna ściana 23.04.21, 20:47
        Nie malowałabyn jeśli NIE jest na mojej działce. Jak raz to zrobisz to koniec.
        • prosbaoporade Re: Wspólna ściana 23.04.21, 21:18
          Masz rację ale na szczęście takie malowanie to raz na 10 lat. W sumie to pierwszy raz od zakupu szeregowca.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Wspólna ściana 23.04.21, 21:10
      Sciana jest twoja, jak sasiad ma dobra wolę to może cię wpuscić, mozesz sobie pomalować ha czerwono. Sasiad moze sobie pomalowac tę twoja scianę na złoto ale tylko jak mu pozwolisz.
      Moze być tez taka sytuacja jak wiochę dalej, ze ludzie mają odrapaną brudna scianę która stoi na granicy, bo sąsiad nie pozwala wejść na jego posesję.
    • prosbaoporade Re: Wspólna ściana 23.04.21, 21:15
      Dziękuję Wam za wypowiedzi i opinie, wszystkie bardzo cenne. Zapytam fachowców jutro czy przemalują. Jeśli się zgodzą to ok, a jak nie, to niech zostanie niepomalowana.
    • mikams75 Re: Wspólna ściana 23.04.21, 22:56
      znam podobna sytuacje ale nie z pl i ta scian byla od strony szkoly; Szkola pisala do wlasciciela o zgode na upiekszenie obdrapnej sciany. To wlasciciela obowiazkiem bylo zadbac o te sciane ale pewnie ciezko wymusic i ocenic, kiedy sciana wymaga malowania. Ostatecznie dzieci przemalowaly te sciane, bardzo kolorowo choc z sensem. Za zgoda wlasciciela.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka