Dodaj do ulubionych

Mare of Easttown

27.04.21, 11:41
Ogladacie? Klasyczny 'whodunit' podlany sosem problemow spolecznych i malomiasteczkowych intryg. Zmeczona zyciem pani detektyw, skomplikowane uklady rodzinne- niby to wszystko juz bylo ale oglada sie swietnie. Plus zgorzkniala Kate Winslet i Evan Peters, ktory po raz pierwszy mnie nie wkurza na ekranie (do tej pory zastanawialam sie o co ten caly 'hype').
Ps. Nick nowy ale ematka stara😀 jak ktos zgadnie, temu wysle zloty bidet i przepyszny jagielnik.
Obserwuj wątek
    • a.n.i.a.78 Re: Mare of Easttown 27.04.21, 11:56
      oglądamy, bardzo nam sią podoba. szkoda, że trzeba na odcinek czekać tydzień.
      • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 27.04.21, 11:57
        Oj tak, chetnie bym 'pobinge'owala'.
        • asia_i_p Re: Mare of Easttown 27.04.21, 12:18
          Ja sobie robię namiastkę - wczoraj obejrzałam jeszcze raz pierwszy + drugi.
          • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 27.04.21, 12:20
            To jakis pomysl. Jest jeszcze 'Clarice'- serialowa kontynuacja 'Milczenia Owiec' ale to inna liga, mimo,ze wciaga. Chyba powtorze sobie 'Hannibala'.
      • manon.lescaut4 Re: Mare of Easttown 27.04.21, 15:03
        Ja tez właśnie, nawet żałuje, ze zaczęłam smile Trzeba było zaczekać do końca i zbindżowac. A i tak obejrzałam pierwszy odcinek w piątek, drugi zaczęłam a skończę wieczorem i już mi przykro. Tez czuje, ze ten serial nie jest w jakiś sposób rewolucyjny, ale świetnie się ogląda. W pierwszym odcinku sporo czasu zajęło rozszyfrowywanie układów rodzinnych Mare ( to ona ma wnuka??? A co z jego rodzicami? Pojawił się chłopak w jej wyobraźni - czyli syn nie żyje. Kim jest ksiądz? Bratem. Co to za facet? A, były mąż, ale dlaczego wchodzi jak do siebie? Ten nowy facet fajny, wątek pewno się rozwinie), teraz pewno skupimy się na sprawach kryminalnych, ale wątki rodzinne i dramatyczne tez na pewno będą rozwijane.
        • scarlett74 Re: Mare of Easttown 27.04.21, 18:48
          Tak ma wnuka. Matka na odwyku, a ojciec ( syn Mare) popełnił samobójstwo...
    • asia_i_p Re: Mare of Easttown 27.04.21, 11:56
      Oglądam z przyjemnością, tylko się niebotycznie wkurzam o to skąpstwo HBO - które oni pewnie sobie poczytują za uroczą oldschoolowość. Odcinek na tydzień? Really?
      • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 27.04.21, 11:58
        Netflix nas rozpuscil, lacze sie w cierpieniu.
      • asia_i_p Re: Mare of Easttown 27.04.21, 11:58
        A Winslet wymiata. Przez pierwszy odcinek nie uśmiechnęła się ani razu.
        • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 27.04.21, 12:01
          Swietna jest, ja czuje jej zgorzknienie, zmeczenie, upor, bol.
        • minniemouse Re: Mare of Easttown 03.05.21, 08:29
          asia_i_p napisała:
          > A Winslet wymiata. Przez pierwszy odcinek nie uśmiechnęła się ani razu.
          >

nie jest zła, ale mnie czasami wkurza - tak strasznie chce być prawdziwa Amerykanka z prowincji ze aż zęby bolą.
          a serial rzeczywscie ciekawy.
          Clarice - to nie "Spokój Baranków" wink nawet z nazwy. to całkowicie, kompletnie, zupełnie inny serial. taki w swoim guście, ale da sie oglądać. nawet ciekawie.

Minnie
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Mare of Easttown 27.04.21, 11:59
        Mnie hbo go wpienia, nie ma pomiń czołówkę, nie pamięta na czym skończyłaś ogladać, niecwłacza kolejnego odcinka - bida panie!
        • a.n.i.a.78 Re: Mare of Easttown 27.04.21, 12:03
          serio? mi włącza następny odcinek i zapamiętuje gdzie przestałam oglądać. wprowadzili nawet to netflixowe przesuwanie o 10 s. do przodu i tyłu.
          • kryzys_wieku_sredniego Re: Mare of Easttown 27.04.21, 12:03
            Serio? Ja mam przez dekoder, a ty jak?
            • a.n.i.a.78 Re: Mare of Easttown 27.04.21, 12:06
              telefon, laptop i aplikację na telewizorze.
            • asia_i_p Re: Mare of Easttown 27.04.21, 12:16
              Ja na laptopie i jest tak, jak u Ani78. Na dekoderze też na pewno puszcza następny odcinek, nie wiem jak z zapamiętywaniem, wychodzi na to, że zależy od typu dekodera? Pomijanie czołówek ma tylko Netflix i doceniam.
              • alpepe Re: Mare of Easttown 03.05.21, 08:19
                amazon też ma pomijanie czołówek i reklam.
    • doubledoublejoyandtrouble Re: Mare of Easttown 27.04.21, 12:05
      Player HBO jest niewybaczalny. Za to nadrabiają ofertą, Netflix powoli idzie w coś w rodzaju kanału Hallmark wink
      Dobry serial, a Kate Winslet doskonała. To jest naprawdę kawał porządnej roboty aktorskiej. Ale tu casting bardzo zadbał o efekt, nawet epizodyczne dzieciaki zeznające na posterunku - świetne i bardzo wiarygodne.
      • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 27.04.21, 12:17
        Prawda, ciezko znalezc cos ciekawego na Netfliksie, chyba juz tylko perelki nieanglojezyczne.
    • bywalec.hoteli Re: Mare of Easttown 27.04.21, 12:11
      Znowu dołujący serial o dołach społecznych? Nie, dziękuję.
      • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 27.04.21, 12:13
        Sam jestes dol spoleczny😀
        • bywalec.hoteli Re: Mare of Easttown 27.04.21, 12:31
          maszkaron? tongue_out
          • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 27.04.21, 12:33
            Nie. Zreszta i ja i maszkaron jestesmy boskie, piekne i inteligentne.
            • bywalec.hoteli Re: Mare of Easttown 27.04.21, 12:50
              Jak to maszkarony:
              pl.qaz.wiki/wiki/Mascaron_(architecture)
              • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 27.04.21, 12:57
                Aj waj, zamiast cietej,inteligentnej riposty pokaz umiejetnosci googlowania i proba umniejszenia kobiety poprzez wskazanie jej rzekomej brzydoty. Zamiast wyprowadzic z bledu, umocniles mnie w mojej obserwacji.
                • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 27.04.21, 12:57
                  A maszkarony sa swietne.
                  • bywalec.hoteli Re: Mare of Easttown 27.04.21, 13:03
                    każda potwora ma swojego amatora tongue_out
                  • memphis90 Re: Mare of Easttown 31.05.21, 21:30
                    Taki mi się zamarzył do ogrodu.... Slodziaczek.
                • pani_tau Re: Mare of Easttown 27.04.21, 13:20
                  Niszczysz fajny wątek karmieniem trolla.
                  • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 27.04.21, 13:37
                    Mam alergie na glupote.
    • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 27.04.21, 12:15
      A nie macie wrazenia,ze corka Mare cos ukrywa?
      Plus bardzo podoba mi sie,ze dostajemy kolejne puzzle w mimochodem rzucanych informacjach, dialogach.
      Mam tylko nadzieje, ze bohaterowie nie beda czarno-biali (choc nie wiem jak pokaza 'ludzka twarz' tej dziewczyny, ktora pobila Erin- wyglada na wybitna sucz).
      • asia_i_p Re: Mare of Easttown 27.04.21, 12:25
        Na pewno nie zanosi się na czarnobiałych bohaterów.

Mare tutaj na e-matce, na przykład, kariery by nie zrobiła - kupuje żółwia czterolatkowi z ADHD, robi awanturę córce, że jak śmiała rozmawiać z ofiarą i jak ona teraz wygląda (jest to tak czarująco nielogiczne i równocześnie bardzo życiowo prawdopodobne - to znaczy sama pretensja, nie jej wyrażenie, no ale to jest film, więc inaczej się nie bardzo da), obraża się, że facet ją zaprosił i lekceważy, kiedy skręci kostkę, człapie zamiast stąpać z wdziękiem, przymierza się do trzech szminek, macha ręką i idzie nieumalowana - no po prostu czysta patologia. Tym bardziej te momenty, kiedy mięknie znienacka rozmawiając z wnukiem czy z córeczką przyjaciółki, są śliczne.
        • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 27.04.21, 12:32
          Scena w zoologicznym gdy chce jak najtansze akwarium dla zolwia- miodzio. Szminki tez boskie, taki fajny pierdolnik w tej kosmetykowej szufladzie. Nie chodzilo mi o sama Mare bo ona jest swietnie napisana i zagrana. Raczej o postacie drugoplanowe (b.lubie Julianne Nicholson(?)). Zobaczymy, pierwszy serial od dluzszego czasu, ktory bym ogladala do bladego switu.
          Bardzo mnie wzruszyla milosc Erin do synka; nastolatka, ktora chce byc odpowiedzialna mama a jednoczesnie jest...nastolatka. Przejmujace.
          • pani_tau Re: Mare of Easttown 27.04.21, 13:19
            Polubiłam Erin od pierwszej sceny i aż mnie skręciło w ostatniej, bo zdążyłam się do niej przywiązać.
            • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 27.04.21, 13:22
              Mam to samo.
              • scarlett74 Re: Mare of Easttown 27.04.21, 18:42
                ja też...
                • manon.lescaut4 Re: Mare of Easttown 27.04.21, 22:33
                  I ja... bardzo było mi jej żal od pierwszych scen, ten debil były chłopak i jego nowa dziewczyna sucz, ojciec cham i pijak, a w tym wszystkim baby, które bardzo kochała, sama mam synka w tym wieku... No autentycznie jak ja pobili w tym lesie to się wkurzylam, nie wspominając już o tym, co się zdarzyło.
                  • hanusinamama Re: Mare of Easttown 02.05.21, 12:01
                    MI sie zrobiło żal jej synka. Kto go teraz wychowa. Matka była jedyną osobą która go kochała
        • pani_tau Re: Mare of Easttown 27.04.21, 13:16
          Winslet jest tak piękna, że zastanawiam się czy medycyna estetyczna ma z tym coś wspólnego czy jest to taki sam fenomen jak u Gilian Anderson.
          • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 27.04.21, 13:23
            Moze cos tam delikatnie majstrowala. Nawet odrosty, brak makijazu i byle jakie ciuchy nie sa w stanie jej zbrzydzic.
          • doubledoublejoyandtrouble Re: Mare of Easttown 27.04.21, 13:24
            pani_tau napisał(a):

> Winslet jest tak piękna, że zastanawiam się czy medycyna estetyczna ma z tym co
            > ś wspólnego czy jest to taki sam fenomen jak u Gilian Anderson.

Wydaje mi sie, że obie współpracują z sensownymi fachowcami w tej kwestii. Dodatkowo GA wygląda po prostu o niebo lepiej niż kiedy zaczynała karierę. Plus obie sa inteligentne i to widać w mimice, spojrzeniu. Jak Mare "się zrobiła" przed tą imprezą z pisarzem, to mi szczęka opadła, wyglądała przepięknie.
            • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 27.04.21, 13:30
              A zajelo jej to cale pare minut (sciema kina podobna do kliszy, w ktorej slicznia dziewczyna zdejmie okulary i jest 'WOW!').
              • spanish_fly Re: Mare of Easttown 07.06.21, 10:24
                Jak ktoś jest naturalnie ładny to faktycznie zajmuje parę minut. Podkład, tusz, róż i już. Włosy jeszcze przeczesać.
        • hanusinamama Re: Mare of Easttown 02.05.21, 11:59
          Ona tego żółwia nie kupiła. Chyba jej exs znalazł z wnukiem nad rzeką. Ona tego żółwia nie chciała, wczesniej mieli jaszczurkę co sie dal jaszczurki źle skonczyło
    • lucky80 Re: Mare of Easttown 27.04.21, 12:37
      oglądam. Kate wspaniała, i ten klimat prowincji - uwielbiam. Ale - niedawno obejrzałam pierwszy ssezon Broadchurch na wspomnianym tu netflix...i niestety trochę mnie męczy nieokreślone podobieństwo.
      Ale z niecierpliwością czekam kolejnego odcinka.
      • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 27.04.21, 12:42
        Zastanawiam sie czy bedzie, jak w Broadchurch, pieprzniecie na koncu, czy odgadniemy tozsamosc mordercy. Ech...tydzien czekania.
        • manon.lescaut4 Re: Mare of Easttown 27.04.21, 17:36
          Ja tylko powiem, ze tak zupełnie strzelam - już po pierwszym odcinku taka myśl mi przyszła do głowy, nie do końca poważnie, ale... uwaga, ja stawiam na księdza! smile Ksiądz morderca wiec jest kontrowersyjnie, brat pani detektyw, jeszcze więcej kontrowersji. Tak ze czekając na rozwój wydarzeń, obstawiam swój typ.
          • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 27.04.21, 18:21
            Tez o tym pomyslalam.
            • egzorcystka123 Re: Mare of Easttown 27.04.21, 18:34
              a dlaczego o smierci Erin policja oficjalnie poinformowała drugą żonę byłego męza pani detektyw?

co ona ma do ofiary ?
              • scarlett74 Re: Mare of Easttown 27.04.21, 18:45
                Nie. To była żona kuzyna ojca Erin, żeby kuzyni do niego pojechali z oparciem...
                • egzorcystka123 Re: Mare of Easttown 27.04.21, 18:48
                  ok , jakos mylą mi sie te kobiety , wszytskie wysokie, szczupłe, z ciemnymi włosami
              • scarlett74 Re: Mare of Easttown 27.04.21, 18:47
                były małżonek jeszcze się ponownie nie hajtnął.
                I -spojler z drugiego odcinka-jest podejrzany jako ojciec dziecka Erin 😶
          • bi_scotti Re: Mare of Easttown 02.05.21, 23:59
            Przeciez opcja "ksiadz" jest juz w trailer scenes, wiec sorry ale "ktos"Ci podpowiedzial big_grin A skoro jest w trailer, to pewnie ... jednak ... nie ksiadz choc i one okaze sie, ze ma cos za uszami/pod sutanna wink A drugi ksiadz nie jest jej bratem tylko kuzynem. Cheers.
            • manon.lescaut4 Re: Mare of Easttown 04.05.21, 15:35
              Na usprawiedliwienie - nie widziałam trailera smile Serio jakieś mini urywki, gdzie księdza ni widu, ni słychu. Racja, kuzyn, nie brat.
    • ritual2019 Re: Mare of Easttown 27.04.21, 12:52
      Tak, jest na Sky Atlantic . Wczoraj obejrzalam pierwszy odcinek, drugi jutro bo dzis nie bedzie czasu.
    • pyza-wedrowniczka Re: Mare of Easttown 27.04.21, 13:46
      Obejrzałam i też już się nie mogę doczekać kolejnych. Gdyby były wszystkie, to miałabym za sobą, a takto będę tym żyć przez miesiąc.
      Moim zdaniem jeszcze mocno nas zaskoczą twórcy. W sumie każdy może zrobić wszystko w tym miasteczku, miałam takie wrażenie.
      • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 27.04.21, 13:55
        Byly maz Mare (wiadomo o co chodzi w nawiazaniu do koncowki 2 odcinka) tak bardzo mi nie pasuje na jej (nawet ex) meza. Taki jakis bezjajeczny sie wydaje ale jestem ciekawa jaka maja historie (obstawiam,ze moze ich rodzinna tragedia przyczynila sie do rozstania). Tez nie moge sie doczekac dalszych odcinkow.
        • pyza-wedrowniczka Re: Mare of Easttown 27.04.21, 14:54
          Dla mnie ta ostatnia scena jest rozwalająca. Bo on mi wygląda na takiego dobrego, poczciwego faceta.
          Faktycznie średnio do siebie z Mare pasują, ale myślę, że Mare się zmieniła po tragedii z synem.
          • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 27.04.21, 15:15
            I troche nie chce mi sie wierzyc w to, co ujawnila przyjaciolka Erin tzn to zbyt proste choc tez przyszlo mi na mysl.
            • doubledoublejoyandtrouble Re: Mare of Easttown 27.04.21, 15:21
              melisananosferatu napisał(a):

> I troche nie chce mi sie wierzyc w to, co ujawnila przyjaciolka Erin tzn to zby
              > t proste choc tez przyszlo mi na mysl.

Mnie się bardzo nie spodobało jego spojrzenie, jak Mare go pytała o to, jaka była Erin. Coś w tym było obleśnego? Przerażającego? Nie wiem, ale dobrze zagrał smile
              • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 27.04.21, 15:30
                Tak! I ta sugestia,ze 'sprawy byly nieciekawe w domu'. To byla cicha,zamknieta i jej nie znal ale wyweszyl,ze miala klopoty w domu? Hmm...tylko,ze to by bylo zbyt proste.
                • asia_i_p Re: Mare of Easttown 27.04.21, 15:50
                  A to akurat możliwe. Mieszkam w mniej więcej tej wielkości mieścinie i w papierniczym mi mówili, żebym nie kupowała, bo mąż kupił - a w życiu nie byliśmy tam razem. Myślę, że tu wszyscy znają wszystkich kłopoty w domu.
                • bi_scotti Re: Mare of Easttown 03.05.21, 00:06
                  Well, z tego, co pokazano o tatusiu, to nie trzeba bylo byc uber spostrzegawczym w tym malym town zeby podejrzewac "issues" w domu - c'mon, tatus Erin juz na pierwszy rzut oka budzi ... hmmm ... concern. Kwestia paternity DJ bedzie pewnie wyjasniona dosc szybko, szczegolnie teraz gdy oboje rodziece nie zyja. Dzis o 10:00 pm ciag dalszy smile Cheers.
              • pani_tau Re: Mare of Easttown 27.04.21, 19:00
                Tego nie wychwyciłam, ale może faktycznie scenarzyści wykorzystują kliszę typu "a to taka d... wołowa, gdzieżby on cokolwiek kiedykolwiek".
                Tyle, że to za wcześnie, więc podejrzewam fałszywy trop, zwłaszcza, że tam każdy jest obrośnięty tajemnicami.
                • hanusinamama Re: Mare of Easttown 02.05.21, 12:03
                  Ale ta przyjaciółka powiedziała ze mysli ze to mogł być on.
    • manon.lescaut4 Re: Mare of Easttown 27.04.21, 15:08
      Magdallenac? Ale to już czas na nowy nick? smile
      • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 27.04.21, 15:17
        Nie😀 a myslalam,ze mam charakterystyczny sposob pisania. Myslalam tez,ze starego sie nie pozbede ale dlugo nie moglam sie zalogowac po zmianie telefonu, zapomnialam hasla i tal jakos wyszlo.
        Ps. Nadal lubie czekolade.
        • manon.lescaut4 Re: Mare of Easttown 27.04.21, 15:25
          Chocolatemonster? Dawno Cię nie było!
          • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 27.04.21, 15:28
            Bingo! No i teraz musze wyslac zloty bidet i przepyszny jagielnik (aczkolwiek marchewkowe mojej tesciowej jest bez porownania lepsze)😀
            • manon.lescaut4 Re: Mare of Easttown 27.04.21, 17:32
              A ten jagielnik to udaje sernik, dobrze rozumiem? To dla w sumie może być sernik wink Baskijski na przykład.
              • minniemouse Re: Mare of Easttown 03.05.21, 08:44
                a ja podejrzewam dwie osoby - tego gostka co pisze książki i ex-małżonka Mare.

Minnie
                • bi_scotti Re: Mare of Easttown 04.05.21, 00:28
                  Frank ma alibi - spity jak prosiaczek wysikal sie do wlasnej szafy gdy go kumpel dostarczyl do domu po engagement party. Richard chyba tez ma alibi, bo byl z Mare ... chyba, ze tam cos wyjdzie z time of murder etc. Ja czekam na wiecej info w temacie tej pierwszej zaginionej (Katie?) - build up w tym kierunku jest juz spory wiec dobrze by bylo gdyby cos z tego zaczelo wynikac wink
                  Natomiast cala historia z planting drugs etc. - nie wiem czy potrzebna - to, ze Mare jest pissed na swiat i na matke swojego wnuka to jedno ale zrobic ja plain stupid chyba nie bylo az tak konieczne dla rozwoju fabuly. Cheers.
                  • minniemouse Re: Mare of Easttown 04.05.21, 09:28
                    zawsze moze sie okazac ze jednak te 15 minut cos tam nie.
                    mam jeszcze taka teorie ze ojcem dziecka jest ojciec matki - sex abuse. ale wlasna corke by zabil?? eee.
                  • elinborg Re: Mare of Easttown 04.05.21, 11:07
                    No właśnie. Mare przecież głupia nie jest, co więc jej do głowy strzeliło (znaczy się- scenarzystom)? Ona w barze powiedziała swojemu partnerowi, temu młodemu detektywowi, że pije, żeby odgonić pewną myśl - czy jakoś tak. I on ją potem zapytał, czy tą myśl pomógł odgonić. Ona odpowiedziała, że tak- może więc jednak to nie ona. Ale kto i po co? No nic, tydzień trzeba poczekać.W każdym razie cała ta sytuacja kompletnie nie pasuje.
                  • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 04.05.21, 15:30
                    No i zrobila...Chyba w zgodzie z konwencja,ze glowny detektyw w polowie sledztwa musi zostac zawieszony. Wciaga coraz bardziej.
                  • manon.lescaut4 Re: Mare of Easttown 04.05.21, 15:41
                    Podoba mi się obstawienie Richarda jako podejrzanego. Zawsze w tego typu produkcjach, gdzie jest zbrodnia w małej społeczności i musiał to zrobić ktoś, kogo znamy, liczę, ze jednak sprawca będzie ktoś nikomu wcześniej nie znany smile Seryjny morderca na gościnnych występach, Richard pasuje, bo jest wykształcony, czarujący, kulturalny i zaczął spotykać się z Mare, czyli idealny kandydat na kogoś, kto skrywa mroczne oblicze.
                    • bi_scotti Re: Mare of Easttown 04.05.21, 16:18
                      Well, zeby tak byc devil's advocate big_grin no to jak Wy to widzicie? Richard przelecial Mare a potem szybciorem wsiadl w auto na spotkanie z Erin zeby ja w parku zastrzelic i podrzucic w strumyku? Nie no, of course, moze i czasowo by mogl ale wydaje sie mooocno naciagane wink
                      Tam jest ten jeden kumpel Kenny & John, ten "trzeci", nizszy, w baseball hut (nie pamietam imienia), ktory ma rozne dziwne spojrzenia w roznych momentach - czekam, ze cos sie jeszcze o nim wiecej dowiemy wink
                      To be continued ... Cheers.
                      • bi_scotti Re: Mare of Easttown 04.05.21, 16:19
                        bi_scotti napisała:

> baseball hut

HAT, Bi_scotti, HAT! Sorry big_grin Cheers.
                    • hanusinamama Re: Mare of Easttown 04.05.21, 16:23
                      Ja nie jestem fanką amerykanskich tego typu produkcji bo są przekombinowane zazwyczaj. Juz tutaj polecieli troche banałem - głowny detektyw jest odsunięty od sprawy...zapewne będzie prowadzic śledztwo na własną rękę.
                      • manon.lescaut4 Re: Mare of Easttown 04.05.21, 17:26
                        Albo będzie jeszcze inaczej - my już widzieliśmy księżula zrzucającego rower Erin z mostu, czyli my wiemy, ze to on zabił, ale teraz jeszcze Mare i policja (osobno) musza do tego dojść. Choć nie chciałabym, żeby tak było.
                        • asia_i_p Re: Mare of Easttown 04.05.21, 18:07
                          Księżulo to jeszcze może chronić tego, kto zabił. Nie wiem, ilu to jest odcinkowe - jeżeli sześcio, to mogliby zdradzić podejrzanego w trzecim odcinku, ale jeśli np. dziesięcio, to jednak wątpię.
                          • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 04.05.21, 18:42
                            Swoja droga, przystojny ci on. Ten ksiezulo podejrzany.
                            • bi_scotti Re: Mare of Easttown 04.05.21, 21:16
                              Troche za "mientki", jak dla mnie tongue_out To ja juz wole kuzyna-ksiedza (Peter?) chociaz ten z kolei ciut za niski. Nie dogodzisz wink
                              Z faktu, ze wrzucal rower wynika wylacznie, ze wrzucil rower. Jeszcze musi sie znalezc gun, chyba ubranie Erin no i, jak wspomnialam, czekam na connection z poprzednia zaginiona (Katie?).
                              A tymczasem odgrzebalam sobie taka Scottish, boska staroc "Shetland" (en.wikipedia.org/wiki/Shetland_(TV_series)) - jak mnie odpowiadaja te klimaty, eh ... definitely more niz Penn State wink Ale Mare obejrze do konca - mnie akurat bardzo sie podoba to czekanie przez tydzien na next episode - mozna sobie chociaz Wami pogadac smile Cheers.
                              • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 04.05.21, 23:00
                                Rzeczywiscie, nie szlabym w teorie,ze to ksiadz. Mysle,ze w poprzedniej parafii mial jakis romans i dlatego go przeniesli. Moze sie wystraszyl,ze to go pograzy? Zobaczymy...
                                Ja ogladam z mezem 'Hunters' - chwilami glupawe, pomieszanie spraw powaznych (Holocaust) z niepowazna forma, troche komiksowym przedstawieniem swiata ale oglada sie niezle (Al Pacino mnie, o dziwo, nie irytuje).
                      • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 04.05.21, 18:44
                        Mimo wszystko, uwazam, ze swietny i czekam na kolejne odcinki.
      • magdallenac Re: Mare of Easttown 12.05.21, 00:37
        manon.lescaut4 napisał(a):

> Magdallenac? Ale to już czas na nowy nick? smile

Nie no, bez jaj. Ja predzej z forum odejde, niz nicka zmienie🤷‍♀️
        • manon.lescaut4 Re: Mare of Easttown 12.05.21, 10:32
          Ta zagadka akurat wyjaśniona wiec przepraszam smile W przeciwieństwie do zagadki z Mare, choć póki co (szok!) wychodzi na moje. Jakiś seryjny porywacz/morderca, raczej nie z miasta, a ze śmiercią Erin ma coś wspólnego ksiądz. Choć to się na pewno zmieni w ciągu tych trzech odcinków smile
    • bi_scotti Re: Mare of Easttown 12.05.21, 00:32
      Geeez, naszukalam sie watku wink Juz nie ogladacie? Well, w sumie nie dziwie sie. Episode 4 - bardzo (bardzo!) disappointing - tak jakby scenarzystom zabraklo pomyslu co dlatejz tymi pozaczynanymi watkami porobic uncertain A juz Katie schowana gdzies w zamknietym pomieszczeniu za szafa - wybitnie pathetic sad
      Pytanie mam sama do siebie: olac czy obejrzec do konca serii? Too bad, eh ...
      • ajr27 Re: Mare of Easttown 12.05.21, 00:46
        Też mam dość po 4 odcinku. Poza tym ryje mi banię ten serial i baaardzo mi się to nie podoba. Za dużo skrzywdzonych dzieci, zbyt realistycznie pokazanych, nie znoszę takich klimatów. Ale dla Kate pewnie się poświęcę i wytrwam.
        Wątek z Katie za szafą tak jedzie Milczeniem Owiec, że fuj. Jeszcze tylko pieska głodnego brakuje.
        • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 12.05.21, 09:32
          O raju...zaraz zabiore sie do ogladania...
      • manon.lescaut4 Re: Mare of Easttown 12.05.21, 10:34
        Tez mnie rozczarował ten odcinek... Zaskoczył w sumie, jakby jakiś inny scenarzysta się dorwał, ale może to był celowy ruch? Jeszcze bardziej jestem ciekawa, jak to się wszystko rozwiąże.
    • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 12.05.21, 10:58
      Eeee...ta koncowka schrzanila wiele ale i tak bede ogladala. Swietna scena z 'okupem'. Jestem fanka mamy Mare i Zabela (tylko srednio mi sie podoba jego pomysl z 'crushem ' na Mare).
      • bi_scotti Re: Mare of Easttown 12.05.21, 14:52
        Agree, Helen jest super cool postacia i Jean Smart gra ja with gusto smile Natomiast nie widze sensu pojawienia sie w historii matki Zabel - too many relatives wszystkich dookola sie kreci.
        Jestem pewna, ze Brits zrobiliby z tego materialu cacko a tak to powoli wchodzimy w etap (classic w amerykanskich producjach), w ktorym najwazniejszym pytaniem jest czy Mare sie przespi z Zabel, czy jednak nie suspicious Bleee ... Cheers.
        • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 12.05.21, 15:46
          Racja! Po chusteczke ten watek z 'romansem' Zabela i po chusteczke jego matka. Ech...przynajmniej w koncu zrozumialam fenomem Evana Petersa bo do tej pory nie wiedzialam czemu mlodziez sie tak nim ekscytuje.
    • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 12.05.21, 11:35
      youtu.be/qaKZi6p6sxg😀
    • bi_scotti Re: Mare of Easttown 17.05.21, 16:41
      No i jak tam, moje Panie? W zalobie po wczorajszym episode? Czy na 2 pozostale odcinki Mare dostanie new help? Przyznam, ze to byl mile zaskakujacy "strzal" wink Cheers.
      • chocolatemonster Re: Mare of Easttown 17.05.21, 17:48
        Heh! Ja go obejrze dopiero w czwartek rano, jak dziecie pozwoli to w srode wieczorem (life!).
        • chocolatemonster Re: Mare of Easttown 17.05.21, 17:49
          a! Pisze teraz z laptopa wiec pod starym nickiemsmile
          • bi_scotti Re: Mare of Easttown 17.05.21, 18:43
            Okay, sorry ... sorry ... nie chcialam spoil! Jakos zyje w przeswiadczeniu, ze Wy (Europe smile) zawsze jestescie tych 6 godzin do przodu wiec ja i tak ze wszystkim spozniona, rowniez z ogladaniem TV wink Poczekam na czwartku na Twoja recenzje - milego ogladania! Cheers.
            • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 17.05.21, 19:05
              Alez niczego nie zaspoilowalas! Odezwe sie w tym watku po obejrzeniu. Cheers!
              • pyza-wedrowniczka Re: Mare of Easttown 17.05.21, 19:48
                Obejrzałam i totalnie nie wiem, co o tym myśleć. Poza tym, że myślę sobie, że dzisiejsza historia może nie mieć związku z Erin. Bo inaczej to nie wiem, co będą robić w kolejnym odcinku i po co tyle zamieszania i wątków pobocznych.
                • onceinalifetime Re: Mare of Easttown 17.05.21, 21:12
                  Erin zabił któryś z wujków lub to wujek jest ojcem dziecka. Z księdzem- zbyt oczywiste.
                  • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 18.05.21, 15:01
                    Tez tak mysle. Mysle,ze ten xuj z baru nie ma zwiazku ze smiercia Erin. A co z pisarzem?
                • laurowylistek Re: Mare of Easttown 17.05.21, 21:20
                  Dla mnie rozmienili się na drobne. Właśnie za dużo wątków pobocznych. Nie ma już tego klimatu, co w pierwszych dwóch odcinkach.
                  • elinborg Re: Mare of Easttown 18.05.21, 16:04
                    Zgadzam się. Niektóre sceny z innej bajki. Choć niektóre, jak z matką Mare na pogrzebie, smakowite, ale doklejone jakoś.
                    • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 18.05.21, 16:16
                      Swietne to bylo szczegolnie gdy mama Mare sie tlumaczyla w samochodzie. Moze ta scena miala pokazac,ze kazdy w miasteczku ma swoje drobne (lub mniej drobne) grzeszki?
      • hanusinamama Re: Mare of Easttown 17.05.21, 23:43
        A weź...ten młody całuje Mare a moj mąż na to "uuu zabiją go". No jak nie zabić chłopa?
    • lifecolor Re: Mare of Easttown 18.05.21, 16:13
      Jakoś nie mogę zaakceptowac faktu, że Kate Winslet gra babcię 😀. Przeciez dopiero płynęła Titanikiem!!!
      • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 18.05.21, 16:16
        Ale jaka babcie!
        • bi_scotti Re: Mare of Easttown 20.05.21, 16:34
          Dolacz do watku Triss o ojco-dziadkach proponujac pod-watek o Kate Winslet type jako babci tongue_out
          Tak jeszcze chcialam tylko przypomniec, ze od poczatku cos mi sie nie podobalo w tym malym w baseball hat (jakos nie moge zapamitec jego imienia), ktorego beer bottle Mara namierzala bardzo lakomie myslac oczywiscie o DNA, DJ's father etc. Ale moze znow ... too obvious, eh wink Cheers.
    • marusia_ogoniok_102 Re: Mare of Easttown 24.05.21, 20:39
      Po odcinku 6.

Jak myślicie, co było w pamiętniku? I kogo Billy kryje?
      • taje Re: Mare of Easttown 24.05.21, 23:26
        UWAGA SPOILER z odcinka 6

Myślę, że kryje brata, który wmanewrował go w współudział w zabójstwie Erin, za które Billy teraz czuje się odpowiedzialny. A John będzie chciał się go pozbyć (stąd broń ukryta w skrzynce na narzędzia).
        • marusia_ogoniok_102 Re: Mare of Easttown 24.05.21, 23:46
          Też tak sądzę, ale co było w pamiętniku? Czemu Dylanowi tak zależało żeby to spalić?
      • ajr27 Re: Mare of Easttown 25.05.21, 12:18
        Moim zdaniem oni obaj kryją Lori. Przypuszczam, że to ona, z zazdrości o zdrady męża. A Billy został w to wmanewrowany, żeby kryć jego z kolei.
        Być może zaczynam zanadto kombinować, ale takie seriale do tego prowokują. Niedawno był taki z Hugh Grantem i Nicole K., pod koniec miałam podejrzenia, że niemowlę zabiło, bo wskazanie było absolutnie na każdego😀
        • taje Re: Mare of Easttown 25.05.21, 12:31
          Przez moment też tak myślałam ale dlaczego John informuje Lori o Billym a ona wygląda na zdziwioną a potem Lori mówi o wszystkim Mare?
          • ajr27 Re: Mare of Easttown 25.05.21, 21:16
            No i dlaczego Bill był cały we krwi w pralni. A poza tym teraz mi się przypomniało, że w nocy zabójstwa Lori była u Mare w domu? Z kolei u jej eksa była impreza, na której była też Sioban, albo coś mieszam? Potem Siobhan była pod tym mostem, więc teoretycznie to może być ona.
            • matacznik Re: Mare of Easttown 25.05.21, 21:31
              ajr27 napisała:

> Potem Siobhan była pod tym mostem, więc teoretycznie to może być ona.
              >
              No i może mieć broń po dziadku (tekst eksperta balistycznego do Mare: "stary policyjny model, twój ociec mógł taki mieć").
              • ajr27 Re: Mare of Easttown 25.05.21, 21:36
                Fakt z tą bronią! Tylko motywu nie ma.
        • lifecolor Re: Mare of Easttown 25.05.21, 12:40
          A Siobhan? Wydaje mi się, że będzie w coś zamieszania. Albo z Erin albo z Kevinem. Ale i Lori tez może być podejrzana
          • lifecolor Re: Mare of Easttown 25.05.21, 12:43
            Albo ten młody chłopak, syn Lori. Zrzucajac wine na Billa chronilaby syna.
            • marusia_ogoniok_102 Re: Mare of Easttown 25.05.21, 19:07
              No niby tak, ale ten dzieciak przecież do podstawówki jeszcze chodzi... po co miałby kuzynkę zastrzelić? No i sam by się z domu w nocy wymknął tylko po to żeby strzelić? A nawet jakby, to taki smarkul by wpadł żeby rozebrać i pozorować tło seksualne?

Chyba że Erin miała romans z Johnem, mały to widział i zastrzelił ją z wściekłości. To... ma sens. A rozebrał ją i porzucił Billy, dlatego był zakrwawiony - chciał chronić bratanka i wiedział, że jeśli będzie to wyglądało na motyw seksualny, to nikt o takim chłopaczku nie pomyśli...
            • marusia_ogoniok_102 Re: Mare of Easttown 31.05.21, 19:08
              Noż kurde big_grin
              • lifecolor Re: Mare of Easttown 31.05.21, 20:24
                😁
        • bi_scotti Re: Mare of Easttown 25.05.21, 14:48
          Oooo tez to-to (The Undoing) ogladalam - what a sh...t suspicious Jak kocham i wielbie Donald Sutherland tak za diabla nie moglam zrozumiec w imie czego dal sie w tym czyms obsadzic - mam nadzieje, ze chociaz zaplata byla warta. Na swoje usprawiedliwienie przyznaje, ze podobnie jak wspominany w innym watku "KIlling Eve", ten "Undoing" tez ogladalam on the plane - takie relaxing odmozdzanie tongue_out Cheers.
        • asia_i_p Re: Mare of Easttown 25.05.21, 17:30
          To jest możliwe o tyle, że wtedy i ton Johna, mówiącego synowi, że to taka ich tajemnica i ogromny stres tego małego mają sens. Natomiast to nie gra z jej zachowaniem, bo ona jest naprawdę przekonana, że mały krył zdradę męża - gdyby to ona zabiła, to by raczej wpadła na to, że może o to chodzić. No i nie gra z tą postacią jako z całością, ona prędzej by męża zaciukała niż uwiedzioną przez niego niepełnoletnią.

Bardziej podejrzewam samego Ryana, ale też nie do końca, bo o ile sobie wyobrażam, że mógłby w jakiejś sytuacji strzelić, to już nie rozberać i pozorować morderstwo na tle seksualnym. Chyba że Ryan zabił, a Billy zajął się zwłokami, co by tłumaczyło, czemu był zakrwawiony. I to pasowałoby do sceny z zajawki siódmego odcinka, kiedy Lori i John siedzą załamani przy stole.
      • palacinka2020 Re: Mare of Easttown 25.05.21, 16:32
        spoiler.

Uwazalam najpierw, ze Billy kryje brata, z drugiej strony dlaczego mialby isc do wiezienia zamiast brata? az tak sie nie kochali. Co robil ten caly DJ w nocy?

Tego watku z Shioban w ogole nie czaja, po co on jest? Szczerze to ja przewijam te sceny z jej ukochana.

• taje Re: Mare of Easttown 25.05.21, 22:11
        Stephen King na Twitterze twierdzi, że ma swój typ i że nie jest to ani John, ani Billy...

Mam jeszcze dwie teorie:

- Richard, choćby dlatego, że nie obsadza się aktora takiego jak Guy Pearce w nieznaczących rolach (ale motywu nie widzę)

- Siobhan, która robiąc wideo o zmarłym bracie odkryła coś kompromitującego o kimś z jej rodziny - np. może ojcem dziecka Erin był Kevin? Nie wiem tylko jak dawno przed początkiem serialu miało miejsce samobójstwo Kevina i czy czasowo jest to prawdopodobne.
        • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 26.05.21, 00:43
          Jesli nie Bill i John to Lori? Choc to cholernie do niej nie pasuje.
        • palacinka2020 Re: Mare of Easttown 26.05.21, 13:38
          Rowniez podejrzewalam Kevina jako ojca, ale przeciez robili test DNA Frankovi. Czy na DNA nie wyszloby jakies podobienstwo, gdyby byl dziadkiem? A czasowo to sie spina, Kevin popelnil samobojstwo gdy jego syn byl juz na swiecie. Teraz wyglada na 4 latka, czyli to moglo byc 2 lata temu?

Shiobban takze pasuje mi na morderczynie. Tylko dlaczego Billy mialby ja chronic?
          • hanusinamama Re: Mare of Easttown 27.05.21, 09:38
            Moze sie okazać ze Frank nie ejst ojcem Kevina.
            • palacinka2020 Re: Mare of Easttown 27.05.21, 15:37
              dobra teoria
    • hanusinamama Re: Mare of Easttown 24.05.21, 23:59
      Mdły sie zrobił ten serial. Gdyby nie Kate to mało kto by oglądał i myśle, ze mało kto by zapamiętał. Zaczynał się fajnie a teraz nijaki
      • bi_scotti Re: Mare of Easttown 25.05.21, 00:21
        Agree. Mysle, ze jest to budowanie odnog do series #2, #3, #11, #17 ... wink Tyle postaci pomotanych one way or the other a samo podstawowe morderstwo jakos tak boczkiem rowiazane prawie, ze od niechcenia ... Powtorze sie: Brits zrobiliby z tego concise, cool story a tak to jest, co jest uncertain Szkoda. A juz to, ze ja - kryminalowo tepa dzida - juz wlasciwie od 1 episode podejrzewelam tego w baseball hat i okazalo sie, ze on i ojcem DJ, i morderca, to jest wybitnie okolicznosc na niekorzysc scenarzystow tongue_out No chyba, ze episode 7 nastapi jakies totalne trzesienie ziemi, zapalka na zakrecie i ogolnie shock dla calej publiki ... everything is possible wink Cheers.
        • hanusinamama Re: Mare of Easttown 26.05.21, 14:45
          Nawet jak nastąpi trzesienie...to i tak jest mdły i nijaki. Amerykanie nie umieją w kryminały smile
          • minniemouse Re: Mare of Easttown 28.05.21, 01:40
            hanusinamama napisała:
            Amerykanie nie umieją w kryminały smile

wcale a wcale...
            Breaking Bad, X Files, Mindhunter, Dexter, Fargo, True Detective, The Sopranos, The Americans, American Crime, Bones, ... ze wymienie tylko kilka.
            ale to im sie pewnie przypadkiem udalo.
            • mdro Re: Mare of Easttown 28.05.21, 01:50
              Eee, a ile z tego to kryminały? big_grin
            • bi_scotti Re: Mare of Easttown 28.05.21, 01:56
              C'mon, trudno zaliczyc X Files czy Sopranos do gatunku "kryminaly". I o ile Breaking Bad jest more or less okay, to Bones sa wybitnie nieporozumieniem, True Detectives byl superb jako season one i na tym powinnno sie to bylo skonczyc, Dexter to w ogole berry takie, ze szkoda slow ...
              Hanusina ma racje - amerykanskie produkcje, nawet gdy sa na poczatku cool & dandy, bardzo szybko parszywieja i jest to problem od lat. Dotyczy przeciez nie tylko crime dramas - ER po jakims 3 season nie dalo sie ogladac, relatywnie nowe This Is Us juz pod konie season one stalo sie niestrawne ... The same, niestety, z ta Mare - ja juz od 3 odcinka ogladam wylacznie po to zeby sobie pogadac na ematce a na to chyba jednak nikt z tworcow serie nie liczyl tongue_out Cheers.
              • hanusinamama Re: Mare of Easttown 31.05.21, 16:49
                Mieli perełki: The Killing uwazam ze był bardzo dobry. Ale to był serial Kanada-USA.
                Brytyjczycy robią bardzo dobre seriale kryminalne, pozaa tym ich seriale mają po 4-6 odcinków. A to wielki plus. Idą na jakość a nie na ilość
                • bi_scotti Re: Mare of Easttown 31.05.21, 16:59
                  Hey, original Killing byl dunski i faktycznie byl amazing, ten remake, ktory wspominasz, byl w miare okay ale definitely gorszy niz orginal.
                  Ja mam bias swoj lokalny - wybitnie mi sie podobal "Cardinal" i w sumie nawet lubie "Coroner" ale to glownie dlatego, ze rozpoznaje actors, miejsca, context. Nie mam obiektywnego oka jesli chodzi o Canadian productions wink Tu (a moze w innym watku? sorry) ktos wspomnial "Mary Kills People" - ten akurat uwazam za za bradzo wydumany i nietrzymajacy sie reality - takie rzeczy mnie wkurzaja i zniechecaja. Cheers.
                  • hanusinamama Re: Mare of Easttown 31.05.21, 21:01
                    Cardinal bardzo dobry. Coroner dla mnie słaby. Widziałam The Kiling Duński. Ten remake mi sie podobał..pokazywał takie "brudne stany". I bardzo lubiłam postać tego młodego policjanta.
                    • aragorna71 Re: Mare of Easttown 01.06.21, 12:21
                      a nie szwedzki? O ile pamietam mial orginalny tytul Forbrydelsen
                      • bi_scotti Re: Mare of Easttown 01.06.21, 17:15
                        aragorna71 napisała:

> a nie szwedzki? O ile pamietam mial orginalny tytul Forbrydelsen

Pamietasz dobrze ale wciaz Danish wink Cheers.
    • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 26.05.21, 00:11
      OK, wlasnie obejrzalam odcinek 6 i...mysle,ze nie poznalismy tozsamosci mordercy bo wyznanie 'I killed her' moze byc przenosnia: zabilem bo nie pomoglem, bo mialem z nia romans, etc. Moze sie myle...Scena w wannie z Drew sprawila, ze wrzasnelam na caly glos. Czekam na final.
    • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 26.05.21, 00:42
      Teraz mnie naszlo,ze SPOILER scena z Billem i jego bratem (mezem Lori, nie pamietam imienia) nie byla przyznaniem sie do winy a wymuszeniem zeby wzial wine na siebie. Mysle,ze to maz Lori zabil Erin.
      • bi_scotti Re: Mare of Easttown 26.05.21, 01:31
        Czyli ostatecznie, one way or the other, wszystko zostanie w rodzinie tongue_out To juz chyba bym chciala zeby jednak na koniec wyszlo na to, ze to ... bo ja wiem ... Richard? Helen? Siobhan? Chief Carter? Jakis cool twist, ktory by te wszystkie poropedzane, nasuplane podwatki uzasadnil wink
        Monsterku Nosferatu, szukaj nastepnego serialu dla tu zapoczatkowanej grupy TV addicts, bo o czym my tu bedziemy pisac po niedzieli? wink Cheers.
        • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 26.05.21, 21:38
          Ech...wciagam teraz 'Killing Eve' a potem planuje 'the succession ' ale to nie jest kryminal tylko jatka rodzinna z okropnymi postaciami; chyba juz ktos tu na emamie o nim pisal, byl watek i dziewczynom sie podobalo. Jesli ktoras z Was ma cos na podoredziu- piszcie!
          • taje Re: Mare of Easttown 26.05.21, 21:47
            Ja też nie mogę się doczekać na nowy sezon Succession! - podobno planują emisję w Q4. No i kolejny sezon The Crown, nie wiem kiedy emisja. Teraz oprócz Mare oglądam Handmaid's Tale (to już czwarty sezon) i Sharp Objects. Sharp Objects w pewien sposób przypominają mi Mare ale mroczniejsze.
            • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 27.05.21, 09:39
              Sharp Objects ogladalam, ostatnia scena wbija- to jest dopiero pie...niecie! Succession: widzialam dwa odcinki, stwierdzilam,ze postacie swietnie napisane, dialogi przeswietne i...odlozylam na 'pozniej'. Jak juz skoncze 3 sezon Killing Eve (no papka ale jak to sie fajnie oglada) to 'wydorosleje'😀
              • taje Re: Mare of Easttown 27.05.21, 10:23
                Wczoraj wieczorem skończyłam Sharp Objects. Ostatnia scena!! Choć prawdę mówiąc mogłabym się bez niej obejść i pozostać ze sceną przy domku dla lalek. Osoba, której rzecz dotyczy od początku mnie okrutnie irytowała tylko nie wiedziałam w czym rzecz.

Succession gorąco polecam - bardzo wysoko na mojej liście seriali best ever. Zaraz obok Mad Men i Breaking Bad.
                • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 27.05.21, 10:27
                  A! Dzieki za przypomnienie o Mad Men! Tez nie ogladalam i tez jest na liscie. A BB jest jednym z moich i meza seriali wszechczasow (oj bindzowalo sie do 2 w nocy...).
                  • luna980 Re: Mare of Easttown 27.05.21, 10:48
                    Gdzie teraz jest Mad Men? Bo z Netflixa chyba zdjęli?
                    • taje Re: Mare of Easttown 27.05.21, 11:08
                      Faktycznie zdjęli z Netflixa. Ale widzę, że za to jest teraz na Amazon Prime.
                      • bi_scotti Re: Mare of Easttown 27.05.21, 14:44
                        Na Netflix zaczelam wlasnie ogladac cos co sie nazywa "Capitani" glownie dlatego, ze rzecz dzieje sie w Luxembourg smile Nie przypominam sobie zadnego filmu, TV series umiejscowionego wlasnie tam ... so why not wink Po 2 odcinkach jest OK. Nie wiem czy polecam ale podrzucam jako ciekawostke, a nuz ktos ma warm spot w sercu dla Luxembourg jak ja ... big_grin Cheers.
                        • taje Re: Mare of Easttown 27.05.21, 14:57
                          Ja też mam ale dlatego, że tu mieszkam smile Capitani bardzo realistycznie pokazuje atmosfere małych miasteczek północnego Luksemburga - nie nie jest podrasowane a wręcz przeciwnie. Teraz kręcą drugi sezon.

A jak jesteś zainteresowana Luksemburgiem polecam paradokument An Zero na arte www.arte.tv/fr/videos/093703-000-A/an-zero-comment-le-luxembourg-a-disparu/

O tym co by się stało, gdyby nastąpiła poważna katastrofa we francuskiej elektrowni jądrowej w Cattenom położonej przy granicy z Lux (30 km od stolicy Luksemburga) i trzeba było ewakuować ludność ze skażonych obszarów. W skrócie - mogłoby to oznaczać upadek całego państwa. Z uwagi na mikrorozmiar Luksemburga (mniejszy niż aglomeracja warszawska), najprawdopodobniej cały obszar państwa nie nadawałby się do zamieszkania i trzeba by było ewakuować wszystkich. Upadek wszystkich struktur państwa, rząd i cała ludność na emigracji, ziemia i nieruchomości nie mają żadnej wartości...
                          • bi_scotti Re: Mare of Easttown 27.05.21, 15:18
                            W 2002 roku przewedrowalismy rodzinnie Luxembourg wzdluz i wszerz w ramach wakacji pt. najmniejsze kraje Europy wink Andora, San Marino, Liechtenstein, Monaco - moje dzieci wymyslily, poukladaly trasy - sentiment pozostal na zawsze. I chyba w 2016 bylismy z mezem na rowerach tak jakos kawalek przez Luxembourg z nocowaniem na smiesznym campground z niemiecko-jezyczna obsluga, ktora probowala nas spic jakims homemade moonshine i im wiecej pilismy, tym lepiej nam szlo po niemiecku tongue_out Niemniej juz te dwie podroze daly nam jakis tam poglad na to jak bardzo stuffy moze byc zycie w takich malych spolecznosciach na obrzezach "wielkiego swiata". Capitani ogralam z przyjemnoscia, bardzo mi odpowiada to, ze nie znam w ogole aktorow - wszystkie amerykanskie produkcje juz mnie bardzo mecza obsada, ktora w sumie zawsze jest jakos tam taka sama uncertain Nawet dobrzy aktorzy staja sie w koncu szara masa. Dlatego siegam po non-American productions - w duzym stopniu rowniez w poszukiwaniu nowych twarzy smile Dzieki za sciezke wspomnien ... BTW, w Luxembourg dostalam od dzieci uber smaczny camembert w ksztalcie serca na urodziny - jak nie kochac takiego miejsca i nie wspominac go z czuloscia? smile Cheers.
                            • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 27.05.21, 15:21
                              Camembert w ksztalcie serca jest najlepsza reklama!
                          • asia_i_p Re: Mare of Easttown 31.05.21, 15:42
                            To fajnie, że kręcą drugi sezon, bo się wkurzyłam niedomknięciem niektórych wątków.
                            • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 31.05.21, 16:19
                              Kreca? Oooo...
                              • taje Re: Mare of Easttown 01.06.21, 21:59
                                Kręcą, kręcą i nawet statystów + aktorów do mniejszych ról szukają. Gdybym była entuzjastką łowienia ryb, może bym się zgłosiła.

today.rtl.lu/culture/film-and-books/a/1699349.html

"Finally, six fishing enthusiasts with their own equipment, male or female, aged between 25 and 70 are needed on 24 June."

Luksemburg pod tym względem jest cudowny - nie tak trudno załapać się nawet do reprezentacji narodowej w różnych sportach, czasem wystarczy mocno chcieć smile
                            • bi_scotti Re: Mare of Easttown 31.05.21, 16:20
                              No of course, ze musi byc jakis ciag dalszy - dokad Carla poszla z tym plecakiem i w jakich okolicznosciach znow sie z Luc spotkaja wink And that gun in the lake .... hmmm ... ciekawe kto i kiedy go znajdzie big_grin Moze by tak jakas wycieczke do Luxembourg sladami Capitani wink Cheers.
                              • taje Re: Mare of Easttown 01.06.21, 21:44
                                O, to ja się na to piszę - mogę być lokalnym przewodnikiem smile
          • mdro Re: Mare of Easttown 27.05.21, 11:20
            "a potem planuje 'the succession ' "

O, "Sukcesja" jest świetna! Żadnej sympatyczniejszej postaci, jak ci się już zaczyna wydawać, że ktoś jest w miarę (tzn. na tle innych wink) normalny, to scenarzyści wywracają wszystko do góry nogami big_grin.
            • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 27.05.21, 15:05
              Ha! Jestem po dwoch odcinkach i juz mysle co odwali ten mlody, niezdarny (nie pamietam imienia), ten, ktorego dziadek jest bratem seniora rodu (nie pamietam dokladnie).
      • hanusinamama Re: Mare of Easttown 26.05.21, 14:46
        Tez tak mysle i jezeli tak sie skonczy tez 7 sezon to bedzie słabe bardzo. Płytki ten serial
        • ajr27 Re: Mare of Easttown 26.05.21, 17:29
          Ile razy jeszcze powtórzysz, że nudny i nijaki? Jakoś nikt nie podtrzymuje tej opinii, a ty dalej swoje.
          • hanusinamama Re: Mare of Easttown 27.05.21, 09:37
            Ale to musi potrzymywać? Nie mam 16 lat żebym potrzebowała aprobaty w ocenie filmu.
    • luna980 Re: Mare of Easttown 26.05.21, 13:35
      Zaczęłam oglądać bez świadomości że cykają po odcinku co tydzień , nie znosze tego. Jakbym wiedziała że jeszcze się serial nie skończył, to bym się wstrzymała.
      Pytanie - ile odcinków ma sezon1? i w jaki dzień wychodzą kolejne odcinki ?
      • asia_i_p Re: Mare of Easttown 26.05.21, 13:51
        Następny to już finał, będzie w poniedziałek.
        • luna980 Re: Mare of Easttown 26.05.21, 14:12
          Dzięki, a wiesz może o której godzinie będzie na HBO ?
          • asia_i_p Re: Mare of Easttown 27.05.21, 15:00
            Nie wiem niestety. Z poprzednich seriali pamiętam, że niestety nie starczyło doczekać do północy.
            • taje Re: Mare of Easttown 27.05.21, 15:35
              Opowieść podręcznej pojawia się na HBO danego dnia dopiero o 15 więc może tu jest też tak samo?
    • mirkad Re: Mare of Easttown 31.05.21, 09:53
      Widziałyście finałowy odcinek? Ja oglądałam jak zwykle jadąc tramwajem do pracy, cała w nerwach, najlepszy odcinek i najlepszy serial na HBO od dłuższego czasu.
      • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 31.05.21, 09:56
        Dzis obejrze...
      • bi_scotti Re: Mare of Easttown 31.05.21, 15:08
        Bo ja wiem czy najlepszy odcinek ... Na pewno nie najlepszy serial smile Lekcja jedna dla wszystkich - nalezy sie strzec zbyt friendly wujkow w rodzinie, that's for sure. No i nawet zabytkowa bron jest jednak zabojcza wink Pozostaje disappointed - pierwsze 2 episodes chyba obiecaly za duzo ...
        Co bedziemy teraz ogladac? Ja zaczelam francuski "Black spot" (Zone Blanche) - bo ja wiem ... hmmm ... Cheers.
        • potworia116 Re: Mare of Easttown 31.05.21, 15:31
          Rozczarowanie.
          • laurowylistek Re: Mare of Easttown 31.05.21, 20:34
            Zgadzam się. Dla mnie za dużo tęczy i jednorożców - zbyt łatwo zdobyta opieka nad Drew, Siobhan po zawodzie miłosnym jak gdyby nigdy nic jedzie na studia, Dylan - który przed chwilą groził bronią Jess(?) - wręcza koperty dla DJa, Katie Bailey dostaje klucze do nowego domu... Uwielbiam Kate Winslet i Jean Smart, ale coś mi tu zgrzyta.
            • potworia116 Re: Mare of Easttown 31.05.21, 20:39
              Kwestia z czego żyje Lori z trójką dzieci po zamknięciu Johna w ogóle się nie pojawia.
              • bi_scotti Re: Mare of Easttown 31.05.21, 20:46
                potworia116 napisała:

> Kwestia z czego żyje Lori z trójką dzieci po zamknięciu Johna w ogóle się nie p
                > ojawia.

O to, to, to - to jest cos, co od zawsze punktujemy w wiekszosci American productions - z czego oni zyja? big_grin Ale to sa just details ... kto by sie nimi przejmowal (sarcasm!) wink Cheers.
        • kafana Re: Mare of Easttown 02.06.21, 00:24
          Miałam nadzieje ze oni na końcu Mare i ten przełożony zdecydują się zatuszować sprawę a ojciec skruszony sprawca całego bałaganu weźmie winę na siebie. Zbyt praworządnie się skonczylo i jeszcze ta umoralniającą gadka księdza na koniecwink aktorsko jednak swietne warto było oglądać
      • asia_i_p Re: Mare of Easttown 31.05.21, 15:38
        Widziałam, jestem usatysfakcjonowana co do wątku głównego, ale czy oni rozważają drugi sezon? Bo jeden poboczny wątek się trzyma ledwo ledwo i nie wiem, czy to niestaranność, czy coś się kroi.
        • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 31.05.21, 15:59
          Ktory?
          • asia_i_p Re: Mare of Easttown 31.05.21, 16:15
            Dylan i spalenie pamiętników. Nie robi się włamu i nie grozi się bronią, bo rodzicom będzie przykro, że nie są dziadkami. Bullshit allert zawodził, kiedy Jess uzasadniała to spalenie pamiętników.
            • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 31.05.21, 16:16
              A tak! Ja tez tego nie kupilam. Znow mialam wrazenie, ze Jess cos ukrywa.
    • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 31.05.21, 15:59
      Oj, ja sie poryczalam jak durna. Przy paru scenach. Uwazam,ze serial byl calkiem niezly, o niebo lepszy niz 'the Undoing, ktory ogladalam dla D.Sutherlanda i plaszczy N.Kidman. Troche niepotrzebnie dali watek Mare i Zabel oraz gnojka przetrzymujacego dziewczyny. Ktoras z Was dobrze wytypowala moderce (jakos dziwnie sie to pisze)- gratuluje! Ech....
      • asia_i_p Re: Mare of Easttown 31.05.21, 16:16
        Był lepszy, Zabel rzeczywiście dosyć zbędny, ten przetrzymujący dziewczyny konieczny dla zmyły, moim zdaniem.
        • bi_scotti Re: Mare of Easttown 31.05.21, 16:23
          W high school gralam w koszykowke - przyznam, ze my wszystkie skonczylysmy much better niz Mare & her team wink W sumie jedyna jakos tam wygrana z ich grupy to mama Katie chociaz to tez trudno nazwac full happiness. Ponurosc, ponurosc, ponurosc ... a Pen State moze byc takim sympatycznym miejscem wink Cheers.
          • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 31.05.21, 16:31
            Jak ja sie poplakalam jak ona mowila Mare,ze Mare powinna sobie wybaczyc. Jean Smart jest swietna
            Yyy...pomylilam mame Mare z mama Katie. Szkoda mi matki wnuka Mare, szkoda, ze ma relapse.
            • bi_scotti Re: Mare of Easttown 31.05.21, 16:42
              No to mnie chyba najbardziej zal Beth. Doskonale rozumiem, co powiedziala Lori, ze moze tak i lepiej, ze Freddie overdosed ale to byl jej brat, Beth zawsze bedzie miala poczucie winy i tego jakiegos "what if". Beth is my girl smile Cheers.
      • potworia116 Re: Mare of Easttown 31.05.21, 20:03
        Nie wytypowałam dobrze, choć dość wcześnie zaczęłam obstawiać Johna.
        Mi się wątek Zabela podobał, fajnie oświetlał parę spraw, otwierał ciekawą perspektywę. Szkoda, że został ucięty praktycznie bez konsekwencji.
        Porywacz był klasyczną odnogą akcji, fajnie przeprowadzoną i zgrabnie zamkniętą.
        Czego mi żal, to że z kolejnymi odcinkami tracili socjologiczny pazur, realia stawały się coraz bardziej podporządkowane akcji, coraz gładziej i bardziej serialowo się to wszystko toczyło.
      • potworia116 Re: Mare of Easttown 31.05.21, 20:43
        Wątek Mare i Zabela zapowiadał się super. Pozwalał pod ciekawym kątem zobaczyć jej relację ze zmarłym synem i jego relację z dominującą matką. Stawiał pytania o ambicję jako paliwo rozwoju, o mechanizmy rywalizacji, współpracy i podporządkowania.
        Doskonale zbędny był moim zdaniem pisarzyna.
        • bi_scotti Re: Mare of Easttown 31.05.21, 20:50
          Chyba, ze Richard powroci w season 2 ... jesli season 2 powstanie wink
          A swoja droga, grieving mother walaca po twarzy druga kobiete to tez, jak dla mnie, mocno-naciagane psychologicznie ale ja generalnie nie rozumiem idei policzkowania w jakichkolwiek okolicznosciach. Cheers.
          • potworia116 Re: Mare of Easttown 31.05.21, 20:56
            Naprawdę? Ja doskonale rozumiem strzał z liścia (Mare wzięła młodego na akcję nielegalnie, z pogwałceniem procedur, jej odpowiedzialność za jego śmierć nie była wyssana z palca). Nie rozumiem natomiast tego deklaratywnego monologu po , bardzo to było americano na ławę.
            • bi_scotti Re: Mare of Easttown 31.05.21, 21:06
              I don't know. Nie sadze by mama znala details calej action - police na calym swiecie are very protective w takich okolicznosciach (slynne "blue wall") - jedyne, co in real life by wiedziala to to, ze zginal w akcji. That's it. No reason zeby az tak reagowac. Ale sie pewnie czepiam. Scenarzystom przeciez nigdzie w tej historii nie chodzilo o reality wink Cheers.
              • bi_scotti Re: Mare of Easttown 31.05.21, 21:09
                BTW, zaden union rep nie dopuscilby do tego zeby Mare sie kontaktowala z rodzina kolegi, ktory zginal w takich okolicznosciach. Poza tym in real life tam by sie duzo dzialo w kwestii uzycia broni etc. No ale to by tylko zepsulo story big_grin Cheers.
                • potworia116 Re: Mare of Easttown 31.05.21, 21:23
                  Nie przeszkadzają mi tego typu przekłamania, bo nie mam zaplecza, żeby je wyłapaćsmile
              • potworia116 Re: Mare of Easttown 31.05.21, 21:22
                Rozmawiała z młodym przed wyjazdem. Wiedziała, że Mare jest zawieszona i że jadą na kocią łapę. Ta ich relacja (młodego z matką) była nakreślona lekko, ale z wyraźnie toksyczną sugestią. Dlaczego w ogóle mieszkali ze sobą? Dlaczego narzeczona rzuciła go w taki sposób?
                To byl dużo ciekawszy materiał psychologiczny niż czy Mulder i Scully się ze sobą prześpią.
      • ajr27 Re: Mare of Easttown 01.06.21, 13:21
        Też się poryczałam, uważam, że to świetny film jest, ale jednej pomyłki w scenariuszu nie mogę wybaczyć: skoro Ryan odwiózł colta tej samej nocy na miejsce, jak ten dziadek spostrzegł, że broń zginęła? To absurd, a przecież wyznanie starszego pana naprowadziło Mare na trop.
        • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 01.06.21, 13:27
          To tez i zgadzam sie z dziewczynami, ze adoptowanie chlopczyka przez Lori bylo creepy. Zwlaszcza, ze to jej syn zabil Erin a chlopczyk mial chetna rodzine do adopcji.
        • asia_i_p Re: Mare of Easttown 01.06.21, 13:54
          A były powiedziane obie rzeczy - że wziął tuż przed i odwiózł tuż po?
          • ajr27 Re: Mare of Easttown 01.06.21, 14:06
            Tak, była rekonstrukcja zdarzeń tej nocy.
            • asia_i_p Re: Mare of Easttown 01.06.21, 14:15
              Obejrzałam.
              Ten facet usłyszał, że ktoś rusza furtkę albo przeskakuje przez płot (oglądam streszczenie i nie doprecyzowali) i poczuł się zagrożony, i dlatego poszedł po broń do szopy. I jej nie znalazł, bo Ryan ją właśnie zabrał.
              • ajr27 Re: Mare of Easttown 01.06.21, 23:49
                Ale on to mówi w tej scenie, jak Mare przyjeżdża do niego z rana w innej sprawie? Bo wydaje mi się, że w tej scenie inaczej o tym powiedział- że po śmierci żony jest taki nieprzytomny, że nie wie dlaczego znalazła mu się na miejscu broń, której długo nie było. Zresztą scena jak John zeznaje, że nie wie nic o broni też jest absurdalna (nie spytał Ryana skąd miał broń, w takiej sytuacji?!)
    • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 31.05.21, 16:24
      I o czym mu bedziemy teraz dyskutowaly?
    • hanusinamama Re: Mare of Easttown 31.05.21, 23:16
      Czy tylko dla mnie chore ze dziecko Johna i Erin wzieła żona Johna?? Nosz kutwa chore. Jeden dzieciak w poprawczaku, nowe obo w domu...i to nowe Bobo bedzie wiedzieć ze brat mu mamusie zabiłk kiedyś. Dzieciak powinien trafić do innej rodziny, z dala od tego syfu
      • potworia116 Re: Mare of Easttown 31.05.21, 23:33
        hanusinamama napisała:

> Czy tylko dla mnie chore ze dziecko Johna i Erin wzieła żona Johna?? Nosz kutwa
        > chore. Jeden dzieciak w poprawczaku, nowe obo w domu...i to nowe Bobo bedzie w
        > iedzieć ze brat mu mamusie zabiłk kiedyś. Dzieciak powinien trafić do innej rod
        > ziny, z dala od tego syfu
        >
        Też mnie to ruszyło. I to w imię czego? Dobrego samopoczucia tatusia, który je spłodził z nieletnią bratanicą? Dzieciak miał fajny, życzliwy dom przecież.
        • hanusinamama Re: Mare of Easttown 01.06.21, 08:49
          Teraz bedzie zył w toksycznym domu.
      • asia_i_p Re: Mare of Easttown 01.06.21, 13:52
        Sam fakt, że to dziecko Johna mnie nie rusza, wyobrażam sobie, że adoptuję dziecko męża, który w końcu w miarę szybko chyba więzienie opuści, skoro siedzi chyba tylko za krycie zabójcy po fakcie, ale rzeczywiście układ "to jest kochanie twój przyrodni brat, to właśnie on kropnął twoją biologiczną mamę" z deka mnie przerasta.
        • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 01.06.21, 13:56
          Dla mnie to troche tracilo meczenstwem. Kobieta bardzo duzo przeszla przez tego luja, maja corke z ZD a tu musi ogarniac dziecko, ktorego, widac, ze nie kocha.
          • asia_i_p Re: Mare of Easttown 01.06.21, 14:22
            Podejrzewam, że czuje się zobowiązana nie ze względu na męża, tylko na syna - skoro jej syn zabił dziecku matkę, to ona musi tę opiekę macierzyńską zapewnić. Nie tyle męczeństwo, ile pokuta, rozsądne to nie jest, ale do postaci chyba pasuje.
            • hanusinamama Re: Mare of Easttown 01.06.21, 21:13
              Tym bardziej toksyczna rodzina z tego będzie. Nie wyobrazam sobie tego. dzieciak powinien być oddany do adopcji gdzieś daleko. To nie ejst dobry układ ani dla tego dzieciaka w poprawczaku ani dla tego małego
            • marusia_ogoniok_102 Re: Mare of Easttown 01.06.21, 21:21
              Dziecko-pokuta. Zupełnie jak dziecko-konsekwencja u prawicowców (przy wpadce). I nikt nie zada sobie pytania czy sam chciałby być czyjąś "pokutą" uncertain
        • lauren6 Re: Mare of Easttown 06.06.21, 22:40
          Mąż chciał zastrzelić brata na oczach Mare. Do tego mataczenie w śledztwie, składanie fałszywych zeznań i pewnie kilka innych paragrafów: u nich wyrok się sumuje, więc John szybko więzienia nie opuści. Czyli dziecko wychowa jego żona.

Dla mnie też wątek dziecka jest chory. Rodzice Dylana chyba chcieli adoptować DJa. Skąd pomysł, żeby w takiej sytuacji dać to dziecko obcej kobiecie, matce mordercy matki dziecka? Chore. Ryan wyjdzie z poprawczaka i będzie mieszkał pod jednym dachem z bratem, którego osierocił. Pato rodzinka, w sam raz pod kolejny sezon serialu za kilka lat wink
    • bananananas Re: Mare of Easttown 01.06.21, 13:35
      Zachęciłyście mnie do obejrzenia. Moje zasadnicze zastrzeżenie jest takie, że Winslet tak dobrze gra, że aż to wprowadza poczucie dysonansuwink
      W dialogach z np. tym podobno świetnym aktorem grającym pisarza miałam wrażenie, że człowiek rozmawia z postacią rysunkową. Nikt nie zbliża się do niej poziomem aktorstwa, może ten młodzian detektyw trochę, reszta występujących jest zwyczajnie serialowa.
      • potworia116 Re: Mare of Easttown 01.06.21, 14:23
        Aktor jak aktor, scenariusz nie dawał mu pola do popisu. Z ról wyróżniających się dorzucilabym matkę Mare.
        • melisananosferatu Re: Mare of Easttown 01.06.21, 14:26
          Oj tak, mama Mare byla sola tego serialu.
      • bi_scotti Re: Mare of Easttown 01.06.21, 17:21
        No to ja sie nie zgodze. Kate Winslet dobra aktorka jest ale juz nie przesadzajmy, ze nobody but nobody w tym akurat show nie dorasta jej do piet wink C'mon, Jean Smart jest fantastic (jak dla mnie, duzo bardziej consistent w wytsmienitym aktorstwie niz KW), Jack Mulhern jako Dylan jest naprawde bardzo dobry, podobnie jak ta aktorka, ktora gra Brianna (superb job!) i pare roznych takich malych rolek tez fajnych: ojciec John & Bill, Beth, mama Katie, nawet ten mlody policeman, ktory ma problem z krwia wink Ja mysle, ze casting byl bardzo przyzwoity, gorzej ze story line big_grin Cheers.
        • potworia116 Re: Mare of Easttown 01.06.21, 17:27
          I ta czarna dziewczyna, która ma ćpającego brata, też super.
          • grey_delphinum Re: Mare of Easttown 13.06.21, 09:20
            Jestem po czwartym odcinku i oczywiście nie mogłam się powstrzymać i przeczytałam cały wątek smile
            Nie przeszkadza mi to, bo w zasadzie w kryminałach najbardziej interesuje mnie, dlaczego, a nie kto.

Serial bardzo mi się podoba, ale absurdalny wątek młodego policjanta podbijającego do Mare zabija cały klimat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka