Dodaj do ulubionych

Komisarz Gereon Rath

30.04.21, 22:46
Ktoś czytał? Zachęcona serialem przeczytałam pierwszy tom cyklu i bardzo się rozczarowałam. Czy następne są lepsze?
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Komisarz Gereon Rath 30.04.21, 22:48
      Następne chyba po polsku się nie ukazały. Pierwszy rzeczywiście rozczarowujący.
    • daniela34 Re: Komisarz Gereon Rath 30.04.21, 22:55
      Tak nawiasem mówiąc, od wydania I tomu po polsku minęło już sporo czasu. Mam wrażenie, że wydawnictwo zrezygnowało z wydawania kolejnych.
      • ginger.ale Re: Komisarz Gereon Rath 01.05.21, 19:43
        Bez większej straty dla czytelnika.
        • daniela34 Re: Komisarz Gereon Rath 01.05.21, 19:49
          Bazując na pierwszym tomie muszę się zgodzić. Jeden z nielicznych przypadków, w których serial jest lepszy od literackiego pierwowzoru.
          • annajustyna Re: Komisarz Gereon Rath 01.05.21, 19:52
            Może tłumaczenie kiepskie. Nie czytałam.
            • nangaparbat3 Re: Komisarz Gereon Rath 01.05.21, 22:10
              Tłumaczenie chwilami zaskakujące. Zwłaszcza wielokrotne użycie zwrotu "brzmieć na" - "brzmiał na zirytowanego", "brzmiala na zdziwioną".
              Nie spotkałam się z tym wcześniej - germanizm?
              • annajustyna Re: Komisarz Gereon Rath 01.05.21, 22:12
                Tak, przypuszczalnie "klang überrascht".
          • nangaparbat3 Re: Komisarz Gereon Rath 01.05.21, 20:01
            Nieporównywalnie lepszy.
            Zaciekawiło mnie, czy autora inspirował wrocławski Mock, i chyba tak, skoro od razu na początku pojawia się postać o nazwisku "Krajewski". W filmie zresztą jest więcej nawiązań, ale znowu - nie wiem, czy to pomysły Kutschera, czy twórców serialu.
            Tak czy owak zamarzyłam sobie, zeby zrobiono serial na kanwie powieści Krajewskiego, ale tych wczesniejszych, bo to co teraz potrafi wyprodukować, to szkoda słów.
            • daniela34 Re: Komisarz Gereon Rath 01.05.21, 20:06
              Znów muszę się zgodzić z ostatnim zdaniem. Pierwsze powieści o Mocku- bardzo chętnie.
              • annajustyna Re: Komisarz Gereon Rath 01.05.21, 20:23
                Ja dałam radę do drugiego tomu części lwowskiej.
                • nangaparbat3 Re: Komisarz Gereon Rath 01.05.21, 22:13
                  Mnie wpadła w ręce jakaś historia z sowieckimi żołnierzami rozgrywająca się gdzież nad morzem. Było to tak obrzydliwe, że nie dokończyłam.
                  Potem już nie czytałam , chociaż coś znowu wyszło z Mockiem - ale boję się zajrzeć.
                  • annajustyna Re: Komisarz Gereon Rath 01.05.21, 22:31
                    Właśnie, tam swoisty turpizm zaczął dominować nad treścią.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka