Dodaj do ulubionych

Opłata reprograficzna

13.05.21, 11:00
Wygląda na to, że szykuje nam się kolejny podatek/danina w formie rozszerzenia istniejącej już opłaty reprograficznej o telewizory, tablety, laptopy itp.
Twarzą od kilku tygodni lobbującą za zmianami jest między innymi Ilona Łepkowska, która w każdym kolejnym wywiadzie coraz bardziej odjeżdża. Ostatnio w RMF w Roberta Mazurka:

www.rmf24.pl/tylko-w-rmf24/poranna-rozmowa/news-artysta-zawodowy-to-nie-jest-polski-wymysl-ostre-starcie-maz,nId,5220949
A może uważacie, że artystom rzeczywiście należy się rekompensata, a sama kwota przy zakupie nowego sprzętu będzie dla was nieodczuwalna?
Obserwuj wątek
    • zuzanna_a Re: Opłata reprograficzna 13.05.21, 11:17
      na ten temat Stanowski nagrał genialny odcinek na YT.
      Podsumował też konferencję puszczając jej fragmenty, to jest dopiero czad.
      Nawet nie myślałam, ze grono artystów z Miłoszewskim włącznie może pieprzyć takie farmazony.
      Polecam, odcinek świetny. Najlepiej podsumowuje ten absurd.
      www.youtube.com/watch?v=_KTz3n57bWE
      • borsuczyca.klusek Re: Opłata reprograficzna 13.05.21, 11:35
        No właśnie Stanowski się odpalił, ale mam wrażenie że poza tym jakoś nie jest to temat szeroko dyskutowany. I właśnie zastanawiam się czy to dlatego, że ludzie nie wiedzą czy może nowe podatki na nikim już nie robią wrażenia.
        • iwoniaw Re: Opłata reprograficzna 13.05.21, 11:49
          Ludzie nie wiedzą, temat dotąd nie był nagłaśniany. Teraz po tych wywiadach pewnie pojawią się kolejne artykuły i opinie i będzie to szerzej komentowane też przez "społeczeństwo".
    • fitfood1664 Re: Opłata reprograficzna 13.05.21, 11:25
      prawdziwa sztuka obroni się sama, nie chciałabym finasować jakichś pierników przymilnych władzy
    • iwoniaw Re: Opłata reprograficzna 13.05.21, 11:35
      Jestem za opcją, by każdy twórca w dziedzinie dowolnej udostępniał swe dzieła na wybranej przez siebie licencji - jeśli oczekuje opłat, to niech pobiera opłaty (w dzisiejszych czasach jest to możliwe na tyle sposobów, że nie powinien mieć problemu z wyborem formy płatności) jeśli chce się lansować dając darmowy dostęp, to też jego wybór. Podobnie z wszelkimi wydawcami branży dowolnej. Od ceny tabletu i radia niech się odzającują w podskokach.
    • hanusinamama Re: Opłata reprograficzna 13.05.21, 11:44
      Słyszałam wywiad z łepkowską na ten temat w radio. Bab jest starsznie agresywna, krzyczała na prowadzącego. Dobrze ze to była chyba romowa online bo by go zatłukła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka