27.05.21, 12:21
Nigdy w zyciu nie pilam kawy, lubie jej zapach, ale smak jest dla mnie nie do przyjecia, nie ma znaczenia czy mowimy o czarnej czy o napojach kawopodobnych jak capuccino czy mokka.
Niestety jestem przy tym wszystkim niskocisnieniowcem i moje wysokie cisnienie skacze mi do magicznej wartosci 100/70, po czym spada do normy typu 80/55.
Sa dni kiedy czuje sie calkowicie nie do zycia, budze sie dosc wczesnie i chodze i ziewam caly dzien, ciezko mi sie skupic i czuje sie jak w wacie. Pojawia sie wtedy mysl, ze kawa na obudzenie by pomogla. Dzis zrobilam do niej kolejne podejscie. Malo kawy, duzo mleka, zeby mniej bylo smak czuc, ale niestety tak czy inaczej mam problem zeby utrzymac to w zoladku. Ach, ja dzien zaczynam godzinnym spacerem z psem, wiec ruch o swicie tez mi niewiele pomaga.
Jakie inne sposoby na pobudzenie maja te ematki ktore kawy nie pijaja?
Obserwuj wątek
    • skumbrie Re: Kawa 27.05.21, 12:23
      Yerba mate, też kawy nie piję, bo mnie usypia.
    • januszekxxl Re: Kawa 27.05.21, 12:28
      lianis napisała:
      > Niestety jestem przy tym wszystkim niskocisnieniowcem i moje wysokie cisnienie
      > skacze mi do magicznej wartosci 100/70, po czym spada do normy typu 80/55.

Nie kawa a leki od lekarza sobie załatw.
      • lianis Re: Kawa 27.05.21, 14:12
        Ale leki na co?
        Leczy sie wysokie cisnienie a nie niskie.
        • januszekxxl Re: Kawa 27.05.21, 14:19
          lianis napisała:
          > Ale leki na co?
          > Leczy sie wysokie cisnienie a nie niskie.

Nie leczy się niskiego? Nie wiedziałem.
          A kawa uzależnia i nie powinno jej się stosować jako lekarstwo na podwyższenie ciśnienia.
          • memphis90 Re: Kawa 27.05.21, 15:59
            To po ch...j się wypowiadasz?
        • snakelilith Re: Kawa 27.05.21, 20:11
          lianis napisała:

> Ale leki na co?
          > Leczy sie wysokie cisnienie a nie niskie.

Oczywiście, że niskie też się leczy. Takie wartości jak ty masz jako "normę," są bardzo upierdliwe. Leczenie jest bardzo proste, na to są kropelki. Sama coś takiego kiedyś dostałam od lekarza. Kofeina może ci nie pomóc, albo spowodować bardzo krótkotrwały skok ciśnienia i potem spadek, który odczujesz jeszcze bardziej nieprzyjemnie. Najczęściej jest jednak tak, że jak ktoś ma skłonność do wysokiego cieśnienia, to kawa, sól itd podwyższają ciśnienie, u niskociśnieniowców to często nie działa wcale. Poza tym jedna filiżanka kawy z mlekiem, to śmiech na sali. U mnie nie zmienia ciśnienia wcale, podobnie jak tona soli. Długoterminowo powinnaś zacząć uprawiać sport, to działa najlepiej.
    • abecadlowa1 Re: Kawa 27.05.21, 12:35
      Mam podobne ciśnienie do Twojego. Kawę lubię, ale nie mogę jej pić rano, bo efektem jej spożycia jest telepawka, a nie miłe pobudzenie. Dzień zaczynam od gimnastyki. A gdy jest niskie ciśnienie powietrza i deszczowa pogoda, to poprostu funkcjonuję w spowolniony sposób, no chyba że mnie ktoś wkurzy.
    • zona_mi Re: Kawa 27.05.21, 12:37
      W ciąży i innych sytuacjach, gdy nie mogłam pić kawy, doskonale zastępowała mi ją mięta.
      Nie wiem, jak, ale to działało.
      • grey_delphinum Re: Kawa 27.05.21, 12:39
        Zielona herbata.
    • asia-loi Re: Kawa 27.05.21, 12:47
      Sól podnosi ciśnienie. Jedz więcej soli. 😜
    • hexella Re: Kawa 27.05.21, 13:30
      amfetamina, ale drogo wychodzismile

herbata ma ten sam związek chemiczny - teina i kofeina, różnią się tylko nazwą. Jeśli lubisz herbatę, zaparz sobie mocnej i osiągniesz podobny efekt jak z kawą.
      Wersja dla hadrcorów - zimny prysznicsmile
      • lianis Re: Kawa 27.05.21, 14:14
        Herbaty czarnej tez nie pijam, ew z miodem i cytryna, ale to slaba wtedy. Mocna czarna ma posmak rownie paskudny jak kawa
    • pliszkawigloo Re: Kawa 27.05.21, 13:35
      Muszyna, sprawdzone. Woda mocno zmineralizowana, a spośród nich Muszyna.
    • spanish_fly Re: Kawa 27.05.21, 13:46
      Herbata czarna, zielona, yerba mate, guarana w kapsułkach...
      • lianis Re: Kawa 27.05.21, 14:15
        Herbate zielona pije co rano, ale nie widze jakos jakkolwiek dzialania pobudzajacego 😩
        Poszukam tej yerba mate i guarany
        • ykke Re: Kawa 27.05.21, 18:24
          Ale tak ogolnie, to coś musi szwankowac , bo zdrowy organizm rano jest rześki i gotowy do działania. Bez pobudzaczy.
    • koraleznasturcji Re: Kawa 27.05.21, 13:56
      Kawa, na dłuższą metę, nie wpływa na ciśnienie krwi, dlatego nawet przy nadciśnieniu można ją pić (o ile nie ma innych przeciwwskazań). Ale to, niestety, znaczy, że kawa nie jest też lekiem na zbyt niskie ciśnienie. Więc jeżeli nie lubisz tego smaku, nie warto się katować ("katować" w cudzysłowie, bo, moim subiektywnym zdaniem, niewiele rzeczy na świecie smakuje lepiej niż czarna kawa). Napojów, które dają efekt pobudzenia jest więcej - z herbatą na czele.
    • budyniowatowe Re: Kawa 27.05.21, 14:03
      lianis napisała:

> Niestety jestem przy tym wszystkim niskocisnieniowcem i moje wysokie cisnienie
      > skacze mi do magicznej wartosci 100/70, po czym spada do normy typu 80/55.
      > Sa dni kiedy czuje sie calkowicie nie do zycia, budze sie dosc wczesnie i chodz
      > e i ziewam caly dzien, ciezko mi sie skupic i czuje sie jak w wacie. Pojawia si
      > e wtedy mysl, ze kawa na obudzenie by pomogla.

Mam podobne cisnienie, kawe pije a ona pmpaga jak umarlemu kadzidlo.
    • pani_up Re: Kawa 27.05.21, 14:19
      Guarana - skuteczniejsza od kawy
    • mrs.solis Re: Kawa 27.05.21, 14:38
      Matcha zawiera kofeine.
    • georgia.guidestones Re: Kawa 27.05.21, 14:58
      guarana, często robię mix kakao+guarana+przyprawy
    • ykke Re: Kawa 27.05.21, 15:04
      Zielona herbata, świeżo wyciśnięty sok warzywny owocowy. Kawa z mlekiem to nic zdrowego, a g... zadziała, więc się nie zmuszaj.
      E tam, czuj się szczęściarą, ja współczuję wszystkim z poranną trzęsawką za kawą, bo inaczej dnia nie potrafią zacząć.
    • vivyan Re: Kawa 27.05.21, 15:24
      Możesz wypróbować albo naturalne źródła proponowane przez forumki wyżej, albo po prostu kupić tabletki z kofeina, są bardzo efektywne.
    • miruka Re: Kawa 27.05.21, 16:20
      Pij zieloną herbatę, zawiera dwa razy tyle kofeiny
    • blokersowa Re: Kawa 27.05.21, 16:24
      Akurat pije kawe ale jak mam taki zmulony dzien i pamietam o tym sposobie to najlepsze na pobudzenie jest... wyszorowanie sie sucha szczota do ciała. To jest taki bodziec, ze cale cialo dostaje kopa. Czuje az jak mi szybciej krazy krew. Oczywiscie nie jest to tak przyjemne jak kawa z pianka ale mozna sie przyzywczaic do tego drapania.
      Z napojów - mocna czarna herbata jest tez podkrecajaca. Mozna tez sprobowac specyfików z różeńcem górskim - ponoc ma:zdolność do zwiększania energi, wymiatanie wolnych rodników, zmniejszanie skutków depresji, poprawę funkcji poznawczych, poprawę koncentracji, poprawa krazenia krwi.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Kawa 27.05.21, 17:13
      Kup sobie kawkę w mc, tam nawet dziecko wypije, teraz mają karmelowe.
    • fitfood1664 Re: Kawa 27.05.21, 17:16
      dwa plastry świeżego imbiru + 3 liście świeżej mięty zalewam wrzątkiem, dodaję kilka kropel soku z cytryny i hulam
    • dorotakwiatkowska13 Re: Kawa 27.05.21, 19:15
      Kubek zimnej wody z sokiem z połówki cytryny od razu stawia mnie na nogi.

• nikita1908 Re: Kawa 29.05.21, 08:52
      Polecam kopiko lub inne cukierki z kawą. Guarana i yerbamate powodowały u mnie okropne palpitacje. Tez mam niskie ciśnienie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka