Dodaj do ulubionych

Taki problem z psem

30.05.21, 11:43
Od kilku tygodni sierść Lusi jest matowa i szorstka. Wczoraj byliśmy u weta i ten prosił, żeby jej na razie nie strzyc, bo ona ma sierść jak pekińczyk i po strzyżeniu zostaje jej sam podszerstek a włosy się osłabiają. Zapisał też krople kerabol. Za miesiąc do kontroli.
Czy to faktycznie tak może być z tym strzyżeniem? Nigdy nie miałam psa z dłuższą sierścią wiec kompletnie się na tym nie znam.
Obserwuj wątek
    • lumeria Re: Taki problem z psem 30.05.21, 11:45
      Kiedy i jak ja strzygliście?
      • lukrecja46 Re: Taki problem z psem 30.05.21, 11:58
        Początkowo u fryzjera a potem kupiliśmy maszynkę i sami strzyżemy, tak co 2- 3 miesiące. Zimą rzadziej.
        • lumeria Re: Taki problem z psem 30.05.21, 12:44
          Lukrecjo - jaka jest różnica miedzy futerkiem teraz a po poprzednich strzyżeniach?

Czy tam gdzie nie strzyżecie - pyszczek, ogonek, włosy są tez matowe?
          • lukrecja46 Re: Taki problem z psem 30.05.21, 13:01
            Wcześniej było dobrze. Dopiero od kilku tygodni jest problem. Sierść jest błyszcząca tylko na uszach i pyszczku.
    • berdebul Re: Taki problem z psem 30.05.21, 11:57
      Wymieniła już włos po zimie? Czeszesz ją regularnie? Dostaje kawy omega? Kiedy miała robione badania krwi, w tym tarczycę?
      • lukrecja46 Re: Taki problem z psem 30.05.21, 12:00
        Nie wiem czy wymieniła. Czeszemy ją. Kwasów nie dostaje. Krew jesienią, wszystko było ok. Dodam tylko, że ma alergię pokarmową. Nie może jesć wołowiny i surowego mięsa.
    • aamarzena Re: Taki problem z psem 30.05.21, 12:36
      A karmę jaka dajecie? Kwasy/olej dostaje czy w karmie jest? Czy to może być od strzyzenia to nie wiem, może jednak karma niedobrana.
    • nigdynigdynigdy84 Re: Taki problem z psem 30.05.21, 13:00
      A może ma jakieś braki minerałów czy czegoś?
      Mój co prawda kot, ale bral Ribes peta, futro po tym piękne. Dla psów jestt też ten suplement
      • lukrecja46 Re: Taki problem z psem 30.05.21, 13:12
        Problem polega na tym, że lLusia nie wszystko może jeść a poza tym jest bardzo wybredna. Wzgardziła doliną noteci, animondą i jeszcza paroma karmami.
        • kot9 Re: Taki problem z psem 30.05.21, 16:07
          Prawdopodobnie brakuje jej jakiś witamin, minerałów. Ciężko to na oko ustalić.
    • thea19 Re: Taki problem z psem 30.05.21, 17:27
      wiele ras psów ma taką sierść, że strzyżenie jest wykluczone, jedynie podcinanie.
    • hosta_73 Re: Taki problem z psem 30.05.21, 17:39
      Może za krótko ja obcinacie? Weterynarz może mieć rację, poczekajcie aż sierść podrośnie i zobaczycie jaka będzie 🙂
    • mysiulek08 Re: Taki problem z psem 30.05.21, 17:50
      na poprawe siersci bardzo dobrze dziala to:

weterynaryjny.pl/virbac-allerderm-spot-on-s-i-s-4-ml-preparat-dla-psow-z-zaburzeniami-funkcjonowania-bariery-ochronnej-skory-p-2244.html

stosowalam u Kici.Yody jak juz pomyslow zabraklo dlaczego drapie tylko jedno ucho, na ucho nie pomoglo ale futro zrobilo sie pieknee

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka