Dodaj do ulubionych

Podwójne obywatelstwo

20.06.21, 07:51
Czy zalatwialybyscie dziecku podwójne obywatelstwo gdyby los was rzucił do obcego kraju (suspicious) chodzi mino rozne układy np

a. przeprowadzać się z małym dzieckiem które ma już polskie
b. wasze dziecko rodzi się za granica (i z automatu dostaje miejscowe (bo np ojciec miejscowy albo akurat prawo ziemi się trafiło)
c. wasze dziecko rodzi się za granica ale Polakom w miejscu gdzie nie ma prawa ziemi.

dla utrudnienia dodam ze kraj o którym mowa potencjalnie podwójnego obywatelstwa NIE dopuszcza (czyli dziecko jak dorośnie będzie wybierać)
Do napisania wątku skłoniła mnie rozmowa matek pod szkoła i zaskoczenie jej przebiegiem
Obserwuj wątek
    • woman_in_love Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 07:57
      To zależy co to za kraj. Jeżeli np. Węgry, to jest to większa dzicz niż PL i wtedy w życiu.

Zasadniczo warto załatwiać, jeżeli zmieniamy na lepsze.
      • pytajacakinga Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 13:36
        Obywatelstwa Polskiego się nie załatwia dziecko je ma automatycznie jeżeli ma rodzica Polska.
        Jeżeli chodzi o polskie dokumenty dla dziecka czyli pesel przyjeżdża się z aktem urodzenia dziecka oni wyrabiają akt urodzenia polski i wsio
        Moje dzieci mają podwójne co znaczy że w Polsce są traktowane Jak Polki a w Niemczech jak Niemki
    • szara.myszka.555 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 08:07
      Hmm... moje dziecko ma podwójne obywatelstwo (ja z resztą też), ale na szczęście możemy zachować oba. Nawet się nie zastanawiałam, im więcej paszportów, tym lepiej.

Wydaje mi się, że jeżeli dziecko może wybrać, które obywatelstwo zachować jak dorośnie - to czemu nie. Lepiej mieć wybór niż go nie mieć.

Tym bardziej, że sytuacja na świecie może się diametralnie zmienić w parę lat...
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 08:32
      Tylko jakby zyskało.
      Sprawdź też obowiązki wobec państwa, bo w wielu krajach może zostać wcielone obowiązkowo do sluzby wojskowej.
    • berdebul Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 08:32
      Zależy jaki to kraj, jak wyglada służba wojskowa i do ilu państw można wjechać bez wizy.
    • ichi51e Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 08:41
      Dobra przyznam sie co mnie zaskoczylo big_grin

Otoz rozmowa byla o tym ze strasznie trudno to polskie obywatelstwo zalatwic i ze szkoda zachodu (wzglednie ze to drugie tez trudno i tyle jeżdżenia…)

Wiec zmieniłam troche pytanie - czy kłopotliwość załatwiania polskiego obywatelstwa powstrzymałaby was przed załatwianiem go? W ambasadzie nic nie wiedza kreca i wpuszczaja was na miny a dokumenty ktore do osicie nie takie…
      • edka12 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 08:49
        Moje mają podwójne, urodzone za granicą. Faktycznie był problem w Pl bo kilkulatków musieli nadać PESEL a urzędniczka nie wiedziała jak podejść do tematu. Ale się udało, tylko musieliśmy dać do tłumaczenia na polski akty urodzenia
        • fitfood1664 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 10:11
          dziwne że nie wiedziała, bo to rutynowa czynność administracyjna, nie jakaś wyimaginowana z kosmosu, może do niewłaściwego urzędu trafiłaś
          • edka12 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 12:48
            Duże miasto wojewódzkie, może dlatego że akt urodzenia nietypowy z kraju trochę egzotycznego dla naszych urzędników - nie było na nim np imienia i nazwiska matki, jedynie ojca
            • leyla76 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 22:43
              „Duże miasto wojewódzkie, może dlatego że akt urodzenia nietypowy z kraju trochę egzotycznego dla naszych urzędników - nie było na nim np imienia i nazwiska matki, jedynie ojca”

Aż dziwne, ze teraz nie wiedza. Powiem tak, nie wiedzieli 18 lat temu, kiedy mój tata umiejscowial akt urodzenia mojej córki.
              Akt urodzenia brytyjski, na którym nie wpisują nazwiska panieńskiego matki , która nie jest mężatka i ma nadal swoje, ani nazwiska rodowego ojca . Polski akt urodzenia dostałam wiec tylko z moim imieniem i imieniem ojca, a dalej kropki. Ile ja sie musiałam w konsulacie nagadać, aby ten alt przyjęli.
              Do tego imię mojego dziecka jest nievpolskue, nie kończy sie na literę a. Panie w polskim USC stwierdziły, ze nie zarejestrują dziecka, bo imię jest chłopięce, a dziecko to dziewczynka. Musiałam iść do angielskiego USC aby dodać dziecku drugie imię typowo polskie.
              Potem z racji tego, ze ojciec dziecka, obcokrajowiec, panie w polskim USC zażyczyły sobie oświadczenia, ze ojciec dziecka zgadza sie na umiejscowienie aktu urodzenia w polskim USC. Co więcej, to nie pamietam.
              Z kolejna dwójka było juz łatwo.
      • szara.myszka.555 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 09:48
        "W ambasadzie nic nie wiedza kreca i wpuszczaja was na miny a dokumenty ktore do osicie nie takie…"
        Jak to - nie wiedzą? Toż to ambasada, to ich praca, MUSZĄ wiedzieć.
        • fitfood1664 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 10:12
          może dostali wytyczne że mają "nie wiedzieć"?
      • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 10:16
        ichi51e napisała:

> Wiec zmieniłam troche pytanie - czy kłopotliwość załatwiania polskiego obywatel
        > stwa powstrzymałaby was przed załatwianiem go? W ambasadzie nic nie wiedza krec
        > a i wpuszczaja was na miny a dokumenty ktore do osicie nie takie…

Moje dzieci urodzone w Anglii nie maja polskich paszportow ani pesel. Nie umiejscawialismy aktow urodzenia. Rozumiem wiec ze jako obywatele polscy nie istenieja.
        Nie zalatwiam polskiego paszportu bo nie jest to do niczego potrzebne, a gdyby bylo to sie zrobi
        • szara.myszka.555 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 10:19
          Po Brexicie lepiej mieć również polski paszport. Chociażby żeby móc pomieszkać w Unii na dłużej, bez potrzeby załatwiania papierów.
          • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 10:24
            Jesli beda chcieli pomieszkac na terenie EU dluzej to znajda sposob bez wyrabiania polskich paszportow.
            • szara.myszka.555 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 10:40
              Ale po co sobie robić pod górkę? Ty masz jakiś haj, czy dumę z nieposiadania polskich dokumentów?
              • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 10:43
                szara.myszka.555 napisał(a):

> Ale po co sobie robić pod górkę? Ty masz jakiś haj, czy dumę z nieposiadania po
                > lskich dokumentów?

Ale po co mi albo dzieciom te polskie documenty ?
                • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 15:15
                  By nie gadac ze sa polskimi obywatelami skoro w Polsce nic zaden urzad o tym nie wie bez umiejscowienia aktu urodzenia. One nie sa obywatelami w Polsce. Ale moga byc.

Poza tym kiedys wpadniesz i jak narazie zyskalas na grancy z racji braku scislej kontroli.
                  Matka jadaca do Polski musi pokazywac na granicy taki sam paszport jak dzieci. Zapewne pokazujesz angielski. Sek w tym ze to jest nielegalne bo na terenie Polski jestes Polka i twoj brytyjski paszport nie jest wazny.
                  To ze sie nie czepiali to tylko dlatego se im sie nie chcialo. Ale czasem czepiaja siem
                  • ichi51e Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 15:20
                    nieprawda. Po prostu wjedza do Polski jako Angielka i tak jest traktowana. Nie powinno się wjeżdżać na jeden paszport a w kraju rządach traktowania jak obywatel z drugiego. W praktyce ciężko sprawdzić.
                    • ichi51e Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 15:20
                      *rzadac bycia traktowanym jak obywatel z drugiego.
                    • magdallenac Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 15:37
                      W praktyce ciężko sprawdzić, ale kilka lat temu nie wypuszczono mojego dziecka z Polski na amerykańskim paszporcie, straż graniczna powołała się na art. 3 Ustawy o obywatelstwie polskim.
                    • astomi25 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 15:44
                      Nieprawda ichi. Jesli nie zrzekla sie polskiego ob.to na terenie Polski jest traktowana jako Polka i takimi tez dokumentami powinna dysponowac. Pamietam jak moja corka leciala do NY, jako ze bilety w tym okresie byly w PL duuuzo bardziej atrakcyjne cenowo niz Berlina, chcielismy aby leciala z Warszawy. No i zonk, lecac z Polski musialaby dysponowac polskim paszportem. To samo w sobie problemem nie bylo, problemem byla wiza o ktora musialaby wystapic. Jako obywatelka Niemiec wizy nie potrzebowala, poleciala jednak z Berlina.
                      • snakelilith Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 16:12
                        astomi25 napisała:

> Nieprawda ichi. Jesli nie zrzekla sie polskiego ob.to na terenie Polski jest tr
                        > aktowana jako Polka i takimi tez dokumentami powinna dysponowac.

Dokładnie tak. Polska robi jednak mały ukłon w stronę krajów Unii, czyli przymykają oko, gdy ktoś wjeżdża lub wjeżdża z/do kraju europejskiego. Ja od lat używam przekraczając polską granicę i na lotniskach tylko dokumentu niemieckiego. Gdybym chciała jednak lecieć z Polski zza ocean mogą wymagać (i pewnie będą) dokumentu polskiego. Diabli wiedzą, jak będą po brexicie postępować z polskimi Brytyjczykami.
                        • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 17:02
                          >Diabli wiedzą, jak będą po brexicie postępować z polskimi Brytyjczykami.

Przez pandemie nie mieli za duzo jeszcze wizytujacych ale Polacy z polskim paszportem z poza UE powinni sie legitymowac polskim paszportem na granicy czyli ci z UK
                      • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 21:18
                        >Jesli nie zrzekla sie polskiego ob.to na terenie Polski jest traktowana jako Polka i takimi tez dokumentami powinna dysponowac

No o tym wlasnie pisalam astomi
                    • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 16:18
                      >nieprawda. Po prostu wjedza do Polski jako Angielka i tak jest traktowana. Nie powinno się wjeżdżać na jeden paszport a w kraju rządach traktowania jak obywatel z drugiego. W praktyce ciężko sprawdzić

A wlasnie ze prawda i niestety ichi sie mylisz Obywatel Polski na terenie Polski ma obowiazek legitymowania sie polskim paszportem rowniez przekraczając granice. Jej angielskie obywatelstwo na terenie Polski nie ma znaczenia. Owszem, nie dociekaja na granicy le czasem robia wyjatki jak im sie zachce i moja kolezanka miala taka okazje. Na szczescie miala dwa paszportuly przy sobie. Jesli legitymuje sie brytyjskim to powinna miec adekwatna wize itd

Prosze. www.strazgraniczna.pl/pl/niezbednik-podroznego/obywatele-rp-z-podwojny/3262,Obywatele-RP-z-podwojnym-obywatelstwem.html

Albo to

tlumaczenia24.co.uk/pulapka-paszportowa.html
                    • panna.nasturcja Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 16:26
                      Dopóki się nigdzie nie przyzna, ze jest Polka albo panowie sami się nie domyśla po nazwisku, miejscu urodzenia itd. Mogą mieć poważny problem przy wyjeździe z Polski, bo wtedy musza się posługiwać polskimi paszportami.
                      • jednoraz0w0 Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 04:50
                        Wystarczy, że była w Polsce dłużej niż trzy miesiące - bez polskiego paszportu musiałaby mieć wizę.
                  • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 15:35
                    princesswhitewolf napisała:

> To ze sie nie czepiali to tylko dlatego se im sie nie chcialo. Ale czasem czepi
                    > aja siem

To bardzo zle swiadczy o nich bo sa urzednikami panstwowymi a przestrzegaja prawa polskiego. Poza tym ja do pl nie jezdze bo nie mam po co a dzieci maja brytyjskie paszporty i skoro sa niezarejestrowani jako obywatele polscy to prawa nie lamia bo dla polskiej ewidencji nie istnieja.
                    • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 16:19
                      Jesli nie jezdza do Polski problemu nie ma.

• ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 16:25

> Jesli nie jezdza do Polski problemu nie ma.
                        >

Dzieci byly 3ata temu, jako niezarejestrowani nie istnieja dla polskiej evidencing wiec nie ma problemu, nie lamia prawa.
                • leosia-wspaniala Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 17:46
                  Teraz po to, żeby przebywać, pracować, studiować w 27 krajach Europy bez wiz, pozwoleń, rezydencji i biegania po urzędach imigracyjnych, bez pilnowania czasu do kiedy ma się pozwolenie na pobyt.
                  • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 17:50
                    leosia-wspaniala napisał(a):

> Teraz po to, żeby przebywać, pracować, studiować w 27 krajach Europy bez wiz, p
                    > ozwoleń, rezydencji i biegania po urzędach imigracyjnych, bez pilnowania czasu
                    > do kiedy ma się pozwolenie na pobyt.

Jesli beda chcieli zamieszkac na terenie EU to sobie zrobia te paszporty, jesli im zaproponuja prace problemu nie bedzie, nie beda jezdzic do zbierania kalafiorow przeciez.
                • krisdevalnor Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 18:11
                  ritual2019 napisał(a):

> szara.myszka.555 napisał(a):
                  >
                  > > Ale po co sobie robić pod górkę? Ty masz jakiś haj, czy dumę z nieposiada
                  > nia po
                  > > lskich dokumentów?
                  >
                  > Ale po co mi albo dzieciom te polskie documenty ?
                  Moga ich na przyklad kiedys nie wypuscic z Polski, byl taki przypadek. Jestes niedoinformowana, twoje dzieci maja obowiązek posiadania polskiego dokumentu, jako ze polskie obywatelstwo z automatu dostaja po matce. To ty musisz umiejscowic ich akt urodzenia w Polsce i wystapic o dowod lub paszport jakkolwiek strasznie bys nie chciala.
                  Ja mialam raz na lotnisku problem, straz graniczna zwrocila mi uwage, ze dzieci nie maja polskiego dokumentu i ze moze byc problem, na szczescie wlasnie lecialam wszystko zalatwic.
                  • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 20:41
                    krisdevalnor napisała:

>To ty musisz umiejscowic ich akt urodzenia w Polsce i wystapic o dowod lub paszport jakkolwiek strasznie bys nie chciala.

Wyobraz sobie ze nie musze moje dzieci jako pelnoletnie tez nie musza. Wiem, trudno w to uwierzyc ale ich akty urodzenia nie sa zarejestrowane i polskie wladze nie maja na to wplywu ani nie maja obywateli w postaci moich dzieci.
                    Proste.
                    • krisdevalnor Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 22:19
                      ritual2019 napisał(a):

> krisdevalnor napisała:
                      >
                      > >To ty musisz umiejscowic ich akt urodzenia w Polsce i wystapic o dowod lub
                      > paszport jakkolwiek strasznie bys nie chciala.
                      >
                      >
                      > Wyobraz sobie ze nie musze moje dzieci jako pelnoletnie tez nie musza. Wiem, t
                      > rudno w to uwierzyc ale ich akty urodzenia nie sa zarejestrowane i polskie wlad
                      > ze nie maja na to wplywu ani nie maja obywateli w postaci moich dzieci.
                      > Proste.
                      Oczywiscie, ze w praktyce nie musisz, zwlaszcza jak nie latacie do Polski. Ale jak kiedys bedziesz musiala przyjechac to moga ci dzieci z Polski nie wypuscic bez dokumentu, tk wszystko. Chcesz sie kiedys znalezc w takiej sytuacji to bardzo prosze, przeciez ci sila dokumentu dla dzieci nie wyrobię 🙄
                      • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 22:40
                        krisdevalnor napisała:

>Ale
                        > jak kiedys bedziesz musiala przyjechac to moga ci dzieci z Polski nie wypuscic
                        > bez dokumentu, tk wszystko.

Nie moga bo w eweidencji nie widnieja jako obywatele. Nie maja pesel ani niczsgo innego. Moich dzieci ojca brat ma dzieci ze zwiazku z kanadyjka i dzieci pomimo ze po ojcu maja obywatelstwistwo dla polskiek eqeidencji nie istenija. Proste. Jako osoby pelnoletnie w Pl nie beda obywatelami.

Chcesz sie kiedys znalezc w takiej sytuacji to bard
                        > zo prosze, przeciez ci sila dokumentu dla dzieci nie wyrobię 🙄
              • leosia-wspaniala Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 17:49
                >Ty masz jakiś haj, czy dumę z nieposiadania polskich dokumentów?

Ona jest taką Brytyjką, że paszport z orłem wypaliłby jej dziurę w torebce big_grin Lepiej szukać sposobów na mieszkanie w UE niż po prostu przyjechać i zamieszkać, jeśli miałoby to oznaczać posiadanie paszportu z napisem Rzeczpospolita Polska big_grin
        • m_incubo Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 10:27
          Akurat jeśli chodzi o Anglię, wolałabym mieć też polski paszport. Przynajmniej, póki Polska jest wciąż w Unii.
          • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 10:30
            m_incubo napisała:

> Akurat jeśli chodzi o Anglię, wolałabym mieć też polski paszport. Przynajmniej,
            > póki Polska jest wciąż w Unii.
            >
            Dlaczego jesli chodzi o Anglie? Mamy wszyscy brytyjskie obywatelstwo, ja mam takze poslkie, a dzieciom polkisie paszporty nie sa potrzebne do nieczego. Czy beda? Tego nie wiem, jesli zdecyduja ze chca to moga wyrobic bo obywatwlstwo po rodzicach maja. Corka ma 18 lat, sym ma 14 co beda chcieli to zrobia.
            • bigzaganiacz Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 11:15
              No to takie szbkie obywatelstwo polskie po rodzicu moga dostac zdaje sie do 18 lat , potem juz jest zdaje sie pod gore , chociaz moge sie mylic
              • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 11:40
                bigzaganiacz napisał(a):

> No to takie szbkie obywatelstwo polskie po rodzicu moga dostac zdaje sie do 18
                > lat , potem juz jest zdaje sie pod gore , chociaz moge sie mylic

Z jakiego powodu? Obywatelstwo maja i zawsze beda miec bo rodzicami sa obywatwke polscy, ktirzy nie zrzekli sie obywatelstwa. To jest tylko kwestia rejestracji dokumntow.
                • bigzaganiacz Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 12:19
                  W przepisach jest ze to rodzice wystepuja jak sie dziecko urodzi za granica ,nie ma ze dorosly urodzony za granica z polskich rodzicow wystepuje sam
                  • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 13:13
                    bigzaganiacz napisał(a):

> W przepisach jest ze to rodzice wystepuja jak sie dziecko urodzi za granica ,ni
                    > e ma ze dorosly urodzony za granica z polskich rodzicow wystepuje sam

A jest w przepisach ze dorosly nie ma takiego prawa i automatycznie po 18 roku zycia nie jest juz ovywatelem? Watpie.
                    • bigzaganiacz Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 13:23
                      Nie napisalem ze nie ma prawa napisalem ze jest to wtedy trudniejsze i zaczyna sie wtedy odbijanie nikt nic nie wie bo nie ma jasnego przepisu
                      • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 13:29
                        bigzaganiacz napisał(a):

> Nie napisalem ze nie ma prawa napisalem ze jest to wtedy trudniejsze i zaczyna
                        > sie wtedy odbijanie nikt nic nie wie bo nie ma jasnego przepisu

Przepis jest jasny:
                        Dziecko urodzone z rodziców, z których co najmniej jedno posiada obywatelstwo polskie, nabywa z mocy prawa obywatelstwo polskie bez względu na miejsce urodzenia dziecka (w Polsce lub za granicą).

Czyli dzieci sa obywatelami polskimi tyle ze nie maja dokumentow potwierdzajacych. Jesli wiec corka bedzie chciala wystapic o polskie dokumenty to moze bez wzgledu na wiek (ma 18.5 roku) bo ona to obywatelstwo ma. Nigdzie w przepisach nie ma prawa ktore mowi ze traci je jesli rodzice nie wystapia o nie zanim osiagnie pelnoletnosc. Wystarczy.
                    • bigzaganiacz Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 13:25
                      A zeby byl obywatelem to musisz umiejscowic akt urodzenia i dostac pesel wtedy jest jak twgo nie ma to nie jest
                      • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 13:32
                        bigzaganiacz napisał(a):

> A zeby byl obywatelem to musisz umiejscowic akt urodzenia i dostac pesel wtedy
                        > jest jak twgo nie ma to nie jest

Nie, obywatelstwo maja z move prawa, nie maja dokumentow. To jest tylko kwestia potwierdzenia w odpowiednim urzedzie. Akurat w tej kwestii polskie prawo jest klarowne.
                        • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 15:07
                          >Nie, obywatelstwo maja z move prawa, nie maja dokumentow. To jest tylko kwestia potwierdzenia w odpowiednim urzedzie. Akurat w tej kwestii polskie prawo jest klarowne

Wskaz to prawo. cytat i link. Mylisz sie. One moga dochodzic swych praw jako dorosle ale bez aktu ich urodzenia w Polsce NIE sa obywatelami bo nikt prawnie o ich istnieniu nic nie wie. Obywatelstwo to potwierdzony stan prawny a nie zalozenie hipotetyczne.

Bez umiejscowienia aktu urodzenia sa traktowane jako obcokrajowcy jak artykul lonozej mowi
                          • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 15:38

> Wskaz to prawo. cytat i link. Mylisz sie. One moga dochodzic swych praw jako do
                            > rosle ale bez aktu ich urodzenia w Polsce NIE sa obywatelami bo nikt prawnie o
                            > ich istnieniu nic nie wie. Obywatelstwo to potwierdzony stan prawny a nie zalo
                            > zenie hipotetyczne.

To ty sie mylisz jak zwykle. Wkleilam tekst. Obywatelami sa z mocy prawa nie maja dokumntow to potwierdzajach czyli nie ma ich evidencji. Nie musza sie ubiegac o obywatelstwo polskie jak obcokrajowcy bo je maja.

• magdallenac Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 15:43

w Polsce NIE sa obywatelami bo nikt prawnie o
                            > ich istnieniu nic nie wie. Obywatelstwo to potwierdzony stan prawny a nie zalo
                            > zenie hipotetyczne.

Jak to nie są obywatelami???😂😂😂 A co jeśli te hipotetyczne dzieci urodzą się matce Polce w kraju, które nie uznaje prawa ziemi? Zostają wtedy bezpaństwowcami? Princess, znowu się kocisz i nie masz racji. Poczytaj sobie ustawę o obywatelstwie polskim.
                            • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 16:24
                              Wkleilam linki magdalena. Jak moga byc obywatelami jak panstwo Polskie nic nie wie o ich istnieniu. Oni maja PRAWO do nabycia obywatelstwa polskiego. Ale do poki tego nie zrobia to niby jak sa?

Np. 17 latek zrobi wykroczenie w Polsce. Zalozmy ze chce podlegac w analizie sprawy panstwu polskiemu a nie UK.
                              Mowi ze jest obywatelem. Sprawdzaja dane. Nie ma PESEL, nie ma informacji o takim obywatelu

On dopiero musi umiejscowic akt urodzenia albo jego rodzice by uprawomocnic obywatelstwo. Narazie jest NIE UPRAWOMOCNIONE i w swietle prawa nikt nie bedzie go traktowal jako Polaka

Niestety ty tu mieszasz.

Zapytaj sie polskiego prawnika albo zadzwon do jakiego chcesz urzedu stanu cywilnego w PL
                              • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 16:28

> Wkleilam linki magdalena. Jak moga byc obywatelami jak panstwo Polskie nic nie
                                > wie o ich istnieniu. Oni maja PRAWO do nabycia obywatelstwa polskiego. Ale do p
                                > oki tego nie zrobia to niby jak sa?
                                >

Bzdura. Nie do nabycia a do potwierdzenia dokumntami, bo sa obywatelemi. Nikt im obywatelstwa nie odebral, rodzice sie nie zrzekli w ich imieniu. Nie beda wiec obywatelstwa im
                                nadawac beda jedynie potwierdzac. Ty naprawde masz problem ze zrozumieniem prostych rzeczy.
                                • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 17:00
                                  >Nie beda wiec obywatelstwa im
                                  nadawac beda jedynie potwierdzac. Ty naprawde masz problem ze zrozumieniem prostych rzeczy

Nie ty nie rozumiesz ze bez wpisu w ewidencje ludnosci nie sa obywatelami. Niepotwierdzone obywatelstwo ( uprawomocnione bo takiego slowa używaja) to nie obywatelstwo

Jesli twoj 30 letni syn w sadzie pow wykroczneniu w Polsce ( hipoteza i przyklad tylko) : Ale ja jestem obywatelem ....to nie bedzie sadzony jako Polak. Bo nie bylo to obywatelstwo uprawomocnione.

W trakcie wykroczenia nie bylo uprawomocnione i nie byl w spisie ludnosci
                                  • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 17:01

>
                                    > Nie ty nie rozumiesz ze bez wpisu w ewidencje ludnosci nie sa obywatelami. Niep
                                    > otwierdzone obywatelstwo ( uprawomocnione bo takiego slowa używaja) to nie obyw
                                    > atelstwo
                                    >
                                    > Jesli twoj 30 letni syn w sadzie pow wykroczneniu w Polsce ( hipoteza i przykla
                                    > d tylko) : Ale ja jestem obywatelem ....to nie bedzie sadzony jako Polak. Bo ni
                                    > e bylo to obywatelstwo uprawomocnione.
                                    >
                                    > W trakcie wykroczenia nie bylo uprawomocnione i nie byl w spisie ludnosci

Nie mam juz sily...
                                    • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 17:04
                                      Pogadaj z prawnikiem. To wiele wyjasni.

Obywatelstwo trzeba uprawomocnic.
                                      A nie ze jest obywatel ale w PL nikt o tym nie wie ze jest i po wykroczeniu ma dzialac.
                                      • jednoraz0w0 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 19:15
                                        nie uprawomocni, bo ono jest prawomocne, tylko potwierdzi. I nie są traktowani jak obcokrajowcy, bo obcokrajowcy są traktowani inaczej. Tak, jak polskie dziecko, urodzone w polskim szpitalu, jest polskim obywatelem od momentu urodzenia, a nie od momentu nadania PESEL czy wpisania do USC i nikt go nie traktuje jak obcokrajowca ani bezpaństwowca.
                                      • profes79 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 21:55
                                        Nic nie uprawomocniasz. Jak raz się zgodzę z Najmą. Ustawa o obywatelstwie polskim jasno mówi, że:
                                        - Art.14.Małoletni nabywa obywatelstwo polskie przez urodzenie, w przypadku gdy:1)co najmniej jedno z rodziców jest obywatelem polskim;
                                        Art.55.1. Decyzję w sprawie potwierdzenia posiadania obywatelstwa polskiego lub jego utraty wydaje na wniosek osoby, której postępowanie dotyczy, lub podmiotu, który wykaże interes prawny lub ciążący na nim obowiązek uzyskania decyzji, wojewoda właściwy ze względu na miejsce zamieszkania lub ostatnie miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej osoby, której postępowanie dotyczy, a w przypadku braku tej podstawy –wojewoda mazowiecki.

Nie jest to żadne uprawomocnienie - używasz tego słowa tak, jakbyś nie miała pojęcia co ono właściwie znaczy.
                              • magdallenac Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 17:16
                                Nie princess nie bede nigdzie dzwonic, ani tez marnowac pol dnia na udowadnianie oczywistosci, ktorych uczylam sie na wosie w liceum. Wygodnie ominelas moje pytanie co w przypadku A co jeśli te hipotetyczne dzieci urodzą się matce Polce w kraju, które nie uznaje prawa ziemi? Zostają wtedy bezpaństwowcami?
                                Pozniej poczytaj sobie czym jest prawo krwi. Obywatelstwo polskie niejako wysysasz z mlekiem matki (lub ojca), czy chcesz tego czy nie. Zalatwianie formalnosci w urzedach powoduje tylko to, ze Twoje dzieci nie znajduja sie w “szarej strefie”.
                                • jednoraz0w0 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 19:16
                                  magdallenac napisała:

> A co jeśli te hipotetyczne dzieci urodzą się matce Pol
                                  > ce w kraju, które nie uznaje prawa ziemi? Zostają wtedy bezpaństwowcami?

Zwyczajnie, idą do polskiego konsulatu i wyrabiają tam dziecku polskie dokumenty. I tak będą je potrzebować, jeśli planuje z dzieckiem wrócić do Polski.
                                  • magdallenac Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 19:34
                                    To bylo pytanie do princess, ktora twierdzi, ze, aby zostac obywatelem polskim, to trzeba to uprawomocnic. Obywatelstwo sie nabywa w momencie narodzin.
                                • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 21:31
                                  >Nie princess nie bede nigdzie dzwonic, ani tez marnowac pol dnia na udowadnianie oczywistosci, ktorych uczylam sie na wosie w liceum

Boze co za agresywny sposob wypowiedzi. Brrrrr yuck

Moje dziecko ma i polskie i angielskie obywatelstwo i ma 2 paszporty.

Rozmowy o prawie krwi i ziemi sa tu niedorzeczne bo nikt nie kwestionuje tego ze jesli jeden rodzic to Polak to ma obywatelstwo

Rozmowa byla czy "uprawomocnia" czy "potwierdza." Finito
                                  • magdallenac Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 22:28

> >Nie princess nie bede nigdzie dzwonic, ani tez marnowac pol dnia na udowad
                                    > nianie oczywistosci, ktorych uczylam sie na wosie w liceum
                                    >
                                    > Boze co za agresywny sposob wypowiedzi. Brrrrr yuck

> Rozmowy o prawie krwi i ziemi sa tu niedorzeczne bo nikt nie kwestionuje tego z
                                    > e jesli jeden rodzic to Polak to ma obywatelstwo
                                    >

> Rozmowa byla czy "uprawomocnia" czy "potwierdza." Finito

Nie, nie finito. Cieszę się, że przyznajesz się do błędu i zrozumiałaś na czym polega prawo krwi. Zajęło ci to tylko kilka godzin, ale i tak duży sukces wink Około 15 pisałaś: Nonsens. Oczywiscie ze trzeba przetlumaczony akt urodzenia umiejscowic w urzedzie gminy w Polsce, inaczej nie ma zadnego obywatelstwa ani PESELu czyli numeru.
                                    i w Polsce NIE sa obywatelami bo nikt prawnie o ich istnieniu nic nie wie. Obywatelstwo to potwierdzony stan prawny a nie zalozenie hipotetyczne.

Gratuluję princess!
                                    • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 23:51
                                      Po prostu uwaznie nie czytasz.

Poziom twojej agresji w rozmowie jest niepokojacy
                                      • magdallenac Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 23:59
                                        Od zawsze wiadomo, ze najlepsza obrona jest atak. Zamiast odniesc sie do meritum, Ty nagle zaczynasz oskarzac mnie o nieuwazne czytanie i agresje. W ktorym miejscu moje posty sa agresywne?? A jesli chodzi o nieuwazne czytanie- przeciez wrzucilam Twoje cytaty, gdzie wyraznie piszesz (nawet Ci pogrubilam), ze bez “uprawomocnienia” nie ma obywatelstwa.
                                        • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 00:07
                                          Caly czas sa passive aggresive. Masz problemy ze soba. Nie moja sprawa zreszta.

Zycze wszystkiego dobrego. Pa
                                          • magdallenac Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 00:28

> Caly czas sa passive aggresive. Masz problemy ze soba.

Mam nadzieje, ze dostrzegasz komizm i absurdalnosc swojej wypowiedzi. Zarzucasz mi bycie passive aggressive, a w nastepnym zdaniu diagnozujesz mi jakies problemy ze soba😂
                                            • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 00:34
                                              czaruj dalej, ja ide spac. Nie nie dostrzegam nic komicznego ani absurdalnego. WIdze zaburzenia. Nie mam czasu na ludzi ktorych piedziesiat watkow temu cos zabolalo a potem zachowuja sie jak psychofanka. To sie leczy.
                                              • magdallenac Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 01:58

> a potem zachowuja sie jak psychofanka. To sie leczy.

Do tej pory myslalam, ze moze mi sie tylko wydaje, ale Ty naprawde jestes megalomanka😂Nie obraz sie princess, ale jestes jedna z ostatnich osob na tym forum, ktore mogly by budzic u mnie jakas niezdrowa ekscytacje, lub zainteresowanie.
                                  • m_incubo Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 10:34
                                    Rozumiem, o co ci chodzi, ale ty niestety nie rozumiesz słów i pojęć, których używasz.
                  • ichi51e Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 14:21
                    bez przesady - zawsze możesz wystąpić nawet potomkowie mogą... tyle ze inne przepisy. I jak słusznie zauważono tak naprawdę nie występujesz o obywatelstwo tylko umiejscawiają akt urodzenia i wtedy się okazuje ze cały czas byłeś Polakiem tylko cię nie mieli zarejestrowanego
                    • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 15:00
                      >bez przesady - zawsze możesz wystąpić nawet potomkowie mogą

Tylko wtedy jest to trudna procedura i akurat w Polsce chetnie nie wydaja obywatelstw doroslym
                      • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 15:38

> >bez przesady - zawsze możesz wystąpić nawet potomkowie mogą
                        >
                        > Tylko wtedy jest to trudna procedura i akurat w Polsce chetnie nie wydaja obywa
                        > telstw doroslym

😄😄😄
                      • m_incubo Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 10:35
                        To jest nieprawda.
                    • maadzik3 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 15:09
                      różnie bywa. Po rodzicach zwykle można, po dziadkach wiele krajów już nie dopuszcza
                    • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 16:26
                      >jak słusznie zauważono tak naprawdę nie występujesz o obywatelstwo tylko umiejscawiają akt urodzenia i wtedy się okazuje ze cały czas byłeś Polakiem tylko cię nie mieli zarejestrowanego

No dokladnie o tym mowie. Uprawomocnienie bycia obywatelem, bo bez tego nikt w prawie polskim nie wie ze to obywatel i jako obywatela po wykroczeniu go nie beda traktowac az uprawomocni.
                      • jednoraz0w0 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 19:17
                        Nie, nie dokładnie o tym mówisz, mówisz cos o uprawomocnieniu, nie ma takiej figury.
                    • evee1 Re: Podwójne obywatelstwo 22.06.21, 03:26
                      He, he, a tak w ogole to zalezy od tego jak sobie urzednik zinterpretuje przepis wink.
                      Pewnie czesc z tych, ktorzy dowiadywali sie jak zalatwic polski paszport dziecku spotkalo sie (czy sie spotkali, to pewnie zalezy od urzednika wink) z kwestiuonariuszem, ktory w tym celu nalezy wypelnic. Zawiera on szczegolowa historie rodziny, wlaczajac w to zyciorys dziadkow z obu stron, "ze szczegolnym uwzgledenieniem miejsca zamieszkania i zatrudnienia" (WTF?!?).
                      Moja corka wypelnila ten kwestionariusz, bo takie wymagania przedstawiono jej na poczatku, bo czym przy skladaniu dokumentow do paszportu okazalo sie, ze umiejscowienie jej aktu urodzenia w PL jest wystarczajacym dowodem, ze jest obywatelka i na tej podstawie moze dosctac polski paszport. Syn znajomych mimo umijsciowionego aktu urodzenia musi przechodzic przez te procedure, bo urzednik orzekl, ze to nie wystaczy sad. Tak wiec tego wink.
                • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 14:59
                  >Z jakiego powodu? Obywatelstwo maja i zawsze beda miec bo rodzicami sa obywatwke polscy,

W Polsce o ich obywatelstwie Polskim nie bedzie nic wiadomo jesli nie przetlumaczysz z certyfikowanym tlumaczem aktu ich urodzenia a nastepnie nie umiejscowisz w urzedzie miasta tam gdzie sa informacje dotyczace twojego urodzenia. Wtedy po umiejscowieniu otrzymaja PESEL i sa obywatelami. Masz czas do 18 roku ich zycia.

I nie mowie o paszporcie bo obywatel moze ale nie musi miec paszportu.

Bez umiejscowienia aktu urodzenia nie sa obywatelami. Po 18 roku wcale niekoniecznie da sie to latwo zalatwic.
                  • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 15:04
                    Chyba ze dzieci najmy urodzily sie w Polsce...

Tymczasem tu link o tym
                    goniec.com/goniec-radzi/porady/10270-urodzilas-w-uk-daj-dziecku-polskie-obywatelstwo
                  • jednoraz0w0 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 19:20
                    Załatwiając potwierdzenie polskiego obywatelstwa nie musisz oglądać urzędu miasta na oczy ale musisz wyrobić paszport.
                    • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 19:39
                      >Załatwiając potwierdzenie polskiego obywatelstwa nie musisz oglądać urzędu miasta na oczy ale musisz wyrobić paszport.

Nonsense. Obywatel nie musi posiadac paszportu. A bez Peselu ktory otrzymuje sie w trakcie umiejscowienia aktu urodzenia w urzedzie miasta staje sie obywatelem

• jedn0raz0w0 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 21:27

>
                        > Nonsense. Obywatel nie musi posiadac paszportu. A bez Peselu ktory otrzymuje si
                        > e w trakcie umiejscowienia aktu urodzenia w urzedzie miasta staje sie obywatele
                        > m
                        >
                        Dziubek, obywatel urodzony w Polsce nie musi niczego udowadniać, umiejscawiać ani uprawomacniać ani nie potrzebuje polskiego paszportu żeby przebywać w Polsce więc nie o nich mowa. Mowa jest o tych, którzy mają obywatelstwo bez dokumentów, bo mieszkają od urodzenia poza Polską. I mogą to potwierdzenie wraz z peselem uzyskać, nie oglądając polskiego urzędu na oczy, tylko po dwudziestominutowej rozmowie z konsulem, jeśli się postarali o przetłumaczenie aktu urodzenia. Ale NIE DA SIĘ w ten sposób załatwić tylko peselu, to jest usługa w pakiecie z polskim paszportem. Doczytaj zanim zaczniesz wypisywać bzdury.
                        • ichi51e Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 21:31
                          myśle ze kiedyś to było inaczej (obecnie pesel idzie za paszportem) ale np moje dziecko dostało pesel przy urodzeniu i pamietam jak urzędniczka tłumaczyła babce (która właśnie miała dziecko urodzone za granica) ze pesel nadają przy meldunku...
                          • jedn0raz0w0 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 21:37
                            cały czas jest i tak i tak. Jak chcesz pesel dla dziecka urodzonego za granicą załatwić w Polsce to ono potrzebuje meldunek w Polsce a jak załatwiasz dla tego samego dziecka za granicą to musisz to zrobić razem z paszportem.
                            • ichi51e Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 21:56
                              no dokładnie - można dwojako - albo zameldować albo wystąpić o paszport.
                            • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 23:27
                              >Jak chcesz pesel dla dziecka urodzonego za granicą załatwić w Polsce to ono potrzebuje meldunek w Polsce

Dziubdziusiu aNie nie potrzebuje. Moje dziecko ma PESEL. Nie jest zameldowane w Polsce. PESEL nadali mu przy uniejscowieniu

Tak tak wiem ze bedzie tu teraz ze sie myle ale ...fakty sa takie ze zadego meldunku jie trzeba do Peselu
                              Kiedys tak bylo. Ba, mozna wyrobic dowod osobisty bez meldunku juz

PESEL jest tez w paszporcie jak go wyrobisz
                          • leyla76 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 22:01
                            „myśle ze kiedyś to było inaczej (obecnie pesel idzie za paszportem) ale np moje dziecko dostało pesel przy urodzeniu i pamietam jak urzędniczka tłumaczyła babce (która właśnie miała dziecko urodzone za granica) ze pesel nadają przy meldunku...”

I pesel składa sie osobny wniosek, nie nadają go automatycznie. Przynajmniej tak było w naszym przypadku.
                            Pierwsze dziecko urodzone w UK 18 lat temu. Akt urodzenia umiejscowial mój tata. Nie nadali jej pesel , została wpisana do mojego paszportu. Wtedy jeszcze była taka możliwość.
                            Pesel dostała dopiero, jak musiałam jej wyrobić juz jej własny paszport. W konsulacie trzeba było wypełnić osobny wniosek o nadanie numeru pesel.
                        • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 21:33
                          >obywatel urodzony w Polsce nie musi niczego udowadniać, umiejscawiać ani uprawomacniać ani nie potrzebuje polskiego paszportu żeby przebywać w Polsce więc nie o nich mowa.

Dziubek ale tu nie ma mowy o Polaku urodzonym w Polsce przeciez.

Widzisz ja urodzilam takowego dzieciaka w Chertsey.
                          • jedn0raz0w0 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 21:40
                            Dziubek czy ty się czytasz? Oczywiście ze mowa o urodzonych poza Polską, dlatego twój rancik, że konieczność wyrobienia paszportu to nonsens bo nie ma obowiązku posiadania paszportu się kupy nie trzyma, bo nie da się poza Polską załatwić numeru pesel bez jednoczesnego wyrabiania paszportu. Można umiejscowić akt urodzenia, ale bez peselu.
                            • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 23:30
                              >dlatego twój rancik, że konieczność wyrobienia paszportu to nonsens bo nie ma obowiązku

Dzibdziusiu a wskaz mi ten rancik o koniecznosci wyrobienia paszportu to wskaz gdzie niby?

Masz omamy czy czytasz powierzchownie?
                              • 21mada Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 00:00
                                > Dzibdziusiu a wskaz mi ten rancik o koniecznosci wyrobienia paszportu to wskaz gdzie niby?
                                No przecież cały czas trąbisz, że dzieci Polki urodzone za granicą muszą mieć polski paszport bo ich nie wypuszczą z Polski.
                                • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 01:19
                                  Jako cel praktyczny na granicy to mowie mada a nie jako jakis obowiazek.
                                  Masz linka z bloga o tym

Nie ma żadnego obowiazku wyrabiania paszportu. obywatel nie musi miec paszportu
                            • wkswks Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 23:31
                              Moje nie maja pesel. Pesel nie idzie automatycznie z umiejscowieniem aktu urodzenia. Moj maz tez nie ma numeru pesel.
                              • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 23:53
                                >Pesel nie idzie automatycznie z umiejscowieniem aktu urodzenia. Moj maz tez nie ma numeru pesel.

No jesli nie wystapisz o nadanie peselu to wiadomo ze nie wcisna na sile. Ale do PESELU nie trzeba juz meldunku. Zmienilo sie.
                      • jedn0raz0w0 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 21:44
                        A bez Peselu ktory otrzymuje si
                        > e w trakcie umiejscowienia aktu urodzenia w urzedzie miasta staje sie obywatelem

Nie, obywatelem się nie staje, obywatelem się rodzi. Nawet jak nie ma umiejscowionego aktu urodzenia
                        • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 00:35

>Nie, obywatelem się nie staje, obywatelem się rodzi. Nawet jak nie ma umiejscowionego aktu urodzenia

ok przyznam sie do uzycia nieodpowiedniego slowa ale pisz dalej do mnie per dziubku. Nawet mi sie to podoba. Serio
            • taje Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 13:05
              Zawsze lepiej mieć również obywatelstwo kraju EU niż nie mieć, zwłaszcza, jeżeli UK dopuszcza podwójne obywatelstwo.
            • magdallenac Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 14:54
              ritual2019 napisał(a):

> Dlaczego jesli chodzi o Anglie?

Dlatego, że Polska jest w Unii i warto mieć unijny paszport.
              • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 15:39
                magdallenac napisała:

> ritual2019 napisał(a):
                >
                >
                > > Dlaczego jesli chodzi o Anglie?
                >
                > Dlatego, że Polska jest w Unii i warto mieć unijny paszport.

To czy warto jest kwestia indywidualna.
            • panna.nasturcja Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 16:29
              To się zdecyduj.
              Albo nie są Polakami albo maja obywatelstwo po rodzicach.
              Twoje dzieci są Polakami i w Polsce musza się posługiwać polskimi dokumentami, bo takie jest prawo. Nie ma znaczenia ile maja jeszcze obywatelstw innych panstw.
              • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 16:35
                panna.nasturcja napisał(a):

> To się zdecyduj.
                > Albo nie są Polakami albo maja obywatelstwo po rodzicach.
                > Twoje dzieci są Polakami i w Polsce musza się posługiwać polskimi dokumentami,

Nie musza akoro nie sa zarejestroqani. Obywatelstwo po rodzicach maja z mocy prawa polskiego ale nie maja dokumentow polskich ani pesel i to od nich zalezy czy o nie wystapia. Corka jako osoba pelnoletnia posluguje sie brytyjskim paszportem, innego nie ma i miec nie musi, w ewidencji polskiej jako obywatelka nie istnieje.
                • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 17:05
                  Ale ty najma, przy wjezdzis do PL jako obywatelka Polska musisz i powinnas sie legitymowac polskim paszportem. Wkleilam o tym linki

A prawo jest takie ze matka nie moze sie legitymowac innym paszportem niz dzieci
                  • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 17:06
                    A jak jest inne nazwisko jak u nas to dopiero heca sie zaczyna. Zawsze jezdze z aktem urodzenia dziecka
                    • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 17:19

> A jak jest inne nazwisko jak u nas to dopiero heca sie zaczyna. Zawsze jezdze z
                      > aktem urodzenia dziecka

😄😄😄 watpie ze sa hece. Poza tym my mamy to samo nazwisko, akurat angielskie.
                      • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 17:45
                        Sa. Zawsze legitymowalam sie sie tez aktem urodzenia dziecka w pierwszych latach dziecks, zawsze pytali jak byl malutki i ledwo kumaty o ten akt bo tam jest imie i nazwisko matki i ojca.
                        Dlaczego? Bo tak to kazdy obcy moglby wywozic dzieci.

Moje dziecko jest polPolakiem i ma angielskie nazwisko inne niz ja. A ja mam niemieckie choc jestem Polką.
                        • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 17:51

> Moje dziecko jest polPolakiem i ma angielskie nazwisko inne niz ja. A ja mam n
                          > iemieckie choc jestem Polką.

A ja i moje dzieci mamy takie samo nazwisko - angielskie.
                          • panna.nasturcja Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 18:41
                            Ciekawe skąd skoro Twój rozwiedziony mąż był Polakiem.
                            • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 21:05
                              panna.nasturcja napisał(a):

> Ciekawe skąd skoro Twój rozwiedziony mąż był Polakiem.

Stad ze zmienilismy nazwisko na panienskie mojej matki ktorej ojciec byl Angliekiem. Dzieci nie musza nosic nazwiska ojca.
                              • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 23:05
                                >Stad ze zmienilismy nazwisko na panienskie mojej matki ktorej ojciec byl Angliekiem. Dzieci nie musza nosic nazwiska ojca

A to nie bylo do mnie?
                            • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 21:34
                              >Ciekawe skąd skoro Twój rozwiedziony mąż był Polakiem.

A to ja mam dziecko z tym mezem co byla. 1.5 zamężna?

Wow... Nowa historia mojego zycia lol
                              • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 22:42

> >Ciekawe skąd skoro Twój rozwiedziony mąż był Polakiem.
                                >
                                > A to ja mam dziecko z tym mezem co byla. 1.5 zamężna?
                                >
                                > Wow... Nowa historia mojego zycia lol

Twojego? Moje dzieci jak i ja zmienilismy nazwisko juz dawno, na mojej matki panienskie, typowo angielskie jako ze jej ojciec byl Anglikiem. Dzieci nie musza nosic nazwiska ojca. A w Anglii mozna bez problemu nazwisko zmienic.
                                • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 23:06
                                  No bo ja pisalam w tym watku ze dziecko ma inne nazwisko niz ja, angielskie. A ze kiedys bylam 1.5 roku z Polakiem to myslalam ze o mnie chodzi. Ale ja z nim dzieci nie mialam. Boze i dzieki bogu
                  • 21mada Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 17:12
                    >A prawo jest takie ze matka nie moze sie legitymowac innym paszportem niz dzieci
                    😂 A ja się legitymuję i co mi zrobicie? Czy nie uważasz że to prawo jest DURNE?
                    • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 21:37
                      >Czy nie uważasz że to prawo jest DURNE?

Prawdopodobnie tak
                  • ichi51e Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 17:18
                    oczywiscie ze może. różne są sytuacje.
                    • ichi51e Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 17:19
                      są np przecież kraje gdzie bardzo trudno dostac obywatelstwo i nawet mieszkający od 70 lat są jedynie rezydentami. taki by nigdzie z dzieckiem nie pojechał?
                      • ichi51e Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 17:21
                        albo taki przykład
                        "It is possible to have many citizenships from birth. The child of an American citizen and a French citizen, who have established residence there, and who is born in Northern Ireland. could be American, Irish, British and French."
                      • panna.nasturcja Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 17:22
                        Ale dzieci Polaka są Polakami nawet jeśli obywatelstwa nie potwierdzono, one je mają.
                        Wiec w Polsce musza się posługiwać polskim paszportem.
                        Wiec jak matka z polskim paszportem chce przekroczyć granicę z dziećmi z innymi paszportami to na ogół jej nie pozwolą.
                        Znajoma z Okęcia pod Kraków się wracała po paszporty dzieci mimo, ze był tez z nimi ojciec obcokrajowiec.
                        • panna.nasturcja Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 17:24
                          Znaczy dzieciom nie pozwolą, matce tak. Bo niejasno napisałam.
                        • bigzaganiacz Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 17:49
                          Wiec jak matka z polskim paszportem chce przekroczyć granicę z dziećmi z innymi paszportami to na ogół jej nie pozwolą

Bzdura kompletna
                          • krisdevalnor Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 18:17
                            bigzaganiacz napisał(a):

> Wiec jak matka z polskim paszportem chce przekroczyć granicę z dziećmi z innymi
                            > paszportami to na ogół jej nie pozwolą
                            >
                            >
                            > Bzdura kompletna

To nie jest bzdura, byl tako przypadek naglosniony w mediach, do Stanow lecieli. To, ze zazwyczaj nikt na granicy tego nie egzekwuje to nie znaczy, ze nie moglby tego zrobic w kazdej chwili. Polski obywatel ma obowiazek posiadania polskiego dokumentu.
                            • panna.nasturcja Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 18:40
                              Znajomej zrobili, do Australii lecieli.
                        • ichi51e Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 17:54
                          a sld będą wiedzieć ze te dzieci maja obywatelstwo? może jadą do pl akt urodzenia umiejscawiać? A może to są tylko dzieci tego faceta...
                          • panna.nasturcja Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 18:39
                            Chodzi o WYJAZD z Polski. Matka z polskim paszportem to JEJ dzieci muszą mieć polski paszport i już niejedna rodzina się na tym przejechała. Fakt, ze ojciec jest obcokrajowcem a dzieci maja obywatelstwo i paszporty innego kraju nic nie pomoże, Polak musi się posługiwać w Polsce polskim dokumentem.
                            • 21mada Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 23:50
                              Dzieci nie mają obowiązku latania z matką, to po pierwsze. Możesz powiedzieć, że jesteś ich ciocią. Czy można podróżować z angielską ciocią czy to też zabronione?
                              Jeśli leci również tata, to matka Polka staje w drugiej kolejce, a tata Anglik leci z dziećmi Anglikami. Kogo mieliby zatrzymać i na jakiej podstawie? I jak długo zamierzają więzić te dzieci?
                              • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 23:55
                                >Czy można podróżować z angielską ciocią czy to też zabronione?

Ciocia he he... Jesli matka nie ma nazwiska jakie ma dziecko to chca akt urodzenia dziecka by zobaczyc jak wyglada nazwisko matko inaczej nie wywieziesz malutkiegi dziecka z kraju.

A z ciocia to musi byc zgoda rodzicow
                                • 21mada Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 23:57
                                  A kto mówi o malutkim dziecku? Może w przypadku niemowląt to sprawdzają, ale nikt nie będzie się czepiał że nastoletnie dziecko leci z ciocią.
                                  • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 01:20
                                    Tu chodzi o takie co nie gada i nie potwierdzi
                                • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 08:00

> >Czy można podróżować z angielską ciocią czy to też zabronione?
                                  >
                                  > Ciocia he he... Jesli matka nie ma nazwiska jakie ma dziecko to chca akt urodze
                                  > nia dziecka by zobaczyc jak wyglada nazwisko matko inaczej nie wywieziesz malu
                                  > tkiegi dziecka z kraju.
                                  >
                                  > A z ciocia to musi byc zgoda rodzicow

Bzdura. Moje dzieci ppdrozoqaly z ojcem ktiry mial inne nazwisko niz oni i aktu urodzenia nikt nie wymagal nigdzie, w zadnym kraju. Podeozowaly z m.in ciacia i zadnej zgody rodzicow nie trzwba miec i nikt o nia nie pytal nigdy.
                            • 21mada Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 23:53
                              > Polak musi się posługiwać w Polsce polskim dokumentem.
                              Jeśli ma w ogóle taki dokument. Jeśli nie ma go w ewidencji to na jakiej podstawie tak twierdzisz? Skoro nie ma obowiązku posiadania polskiego paszportu?
                              Inna jest sytuacja, kiedy masz polski paszport a posługujesz się brytyjskim, a inna kiedy nie masz polskiego paszportu ani Peselu ani nic.
                              • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 23:56
                                >Jeśli ma w ogóle taki dokument

Mowimy o najmie.
                                • 21mada Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 23:58
                                  Nie, mówimy o dzieciach Polek urodzonych za granicą, które nie są zarejestrowane w Polsce w żadnym systemie. Z jakiej racji miałyby mieć przymus posiadania polskiego paszportu?
                                  • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 00:06
                                    Nie nie ma przymusu. Ale jest obowiązek legitymowania sie tym samym paszportem matki i dzieci ( chodzi o kraj wydania paszportu). Obejsc to mozna tylko latajac z Aktem Urodzenia.

Poza tym Polak musi legitymowac sie na granicy polskim paszportem

Tak prawo jest dziwne.

Ja z paru powodow latam z aktem urodzenia dziecka

www.strazgraniczna.pl/pl/niezbednik-podroznego/obywatele-rp-z-podwojny/3262,Obywatele-RP-z-podwojnym-obywatelstwem.html
                                    • 21mada Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 00:12
                                      >Ale jest obowiązek legitymowania sie tym samym paszportem matki i dzieci ( chodzi o kraj wydania paszportu)
                                      Nic takiego nie ma tam napisane.
                                      • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 00:18
                                        Bo to nie o tym wpis. To bylo o obowiazku Polaka legitymowaniem sie polskim paszportem.

Natomiast tu masz szerzej tlumaczenia24.co.uk/pulapka-paszportowa.html

Ja sie o tym przekonalam jak probowalam wjezdzac na innym. Ale drugi byl w torebce. Z nie ważna data ale okazalo nie wazne bo Polaka musza ponoc wpuscic nawet na nie waznym
                                        • 21mada Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 00:20
                                          A mnie się nigdy nikt nie czepiał.
                                          • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 01:21
                                            A ja nie znam nikogo kto sie utopil. Czy to znaczy ze nikt nie tonie?
                                    • palacinka2020 Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 13:40
                                      Ale jakie latanie z aktem urodzenia? Przeciez to nie jest dokument podrozny,dziecko musi miec paszport albo dowod. Mam akt urodzenia przetlumaczony na 8 albo 9 jezykow, ale to nie wystarczy do przekroczenie granicy.
                        • bi_scotti Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 02:03
                          Sure, tak glosi prawo i theoretically wszyscy (poczynajac od border guards) powinni tego prawa przestrzegac. No ale zycie sobie wink Moge sie sama przyznac, ze wlatywalam do i wylatywalam z PL na takim/tym passport, ktory akurat jest wazny - najczesciej Canadian ale zdarzalo sie, ze i na polskim. Ja mam problem z polskim, bo wkurza mnie jego cena gdy sie wyrabia poza PL suspicious Wiec gdy sie waznosc konczy, wyrabiam nowy dopiero bedac w PL a w tzw. miedzyczasie podrozuje na Canadian. No i prawda taka, ze zaden border guard nigdy mi afety nie zrobil choc kilku zwrocilo (uprzejmie!!!) uwage, ze powinnam etc. etc. etc. Na co ja zawsze grzecznie skladam sie w scyzoryk i obiecuje solennie, ze that's the last time smile No taka gra ciut w ciuciubabke. Moje dzieci sa bez porownania bardziej porzadne niz ja, bo do PL zawsze (zawsze!) lataja wylacznie z polskim document. Tak ma byc - dzieci maja byc lepsze niz my big_grin W tym wzgledzie - mission accomplished wink Cheers.
                          • leyla76 Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 10:27
                            Bi_scoti , a ile polski paszport kosztuje w Kanadzie, ze cie cena dobija? W Szwajcarii w sumie nie pamietam, ale nie więcej niż 100ch. Raz na 10 lat to nie jest jakaś wygórowana cena.
                            Za dziecko 15 letnie chyba jakos 40 pare franków płaciłam.
                            Ja tam moim dzieciom tez na wszelki wypadek dowody osobiste ostatnio wyrobiłam. Przy okazji mój odnowilam, bo ważność skończyła sie pare lat temu. Dowody to nawet za darmo dają😁
                            • bi_scotti Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 21:06
                              smile Kosztuje kilka razy drozej niz w PL i to mnie wkurza. Bo moge zrozumiec jakis extra cost przesylki czy cos w tym rodzaju ale wtedy bym chciala to miec ladnie wyliczone: passport cost = tyle, co w PL w przeliczeniu na CAD + shipping & handling tyle a tyle. Ale tak nie ma - jest (ostatnio chyba to bylo $170.00 ale moglam zapomniec, bo to juz ze 3 lata temu a nie bardzo chce mi sie sprawdzac) cena wyciagnieta z kapelusza no, bo skoro mozna kogos wiecej podliczyc to why not? Bardzo mnie gniewa takie podejscie do rownosci obywateli, eh ... Tyle marudzenia o pryncipiach wink Cheers.
                  • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 17:18

> Ale ty najma, przy wjezdzis do PL jako obywatelka Polska musisz i powinnas sie
                    > legitymowac polskim paszportem. Wkleilam o tym linki

To ze ja powinnam to wiem. Ale moje niezarejstrowane dzieci nie musza.

> A prawo jest takie ze matka nie moze sie legitymowac innym paszportem niz dziec
                    > i
                    O ile sa niepelnoletnie. Corka jest pelnoletnia a z synem nie jezdze a on bedzie pelnoletni za 4 lata wiec po klopocie. Bedziemy mogli jechac razem a moje dzieci na British passports, na na polskim.
                    • ichi51e Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 17:55
                      a na lotnisku kolejka "reszta świata"
                    • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 20:10
                      Corka pelnoletnia to w ogole moze latac bez matki
                      • 21mada Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 23:55
                        > Corka pelnoletnia to w ogole moze latac bez matki
                        Niepełnoletnia także może latać sama.

• princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 23:59
                          Tylko z form of indemnity w UK
                          • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 07:57

> Tylko z form of indemnity w UK

Bez, z paszpprtem tylko. Moje dzieci wtedy takzs niepelnoletnia corka lately bez nie tylko matki ale ojca i nieczego oprocz paszportu nie potrzebowaly.
        • shmu Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 15:01
          Akurat paszport kraju Unii Europejskiej może im ułatwić przemieszczanie się po Europie lądowej.
          • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 15:40
            shmu napisała:

> Akurat paszport kraju Unii Europejskiej może im ułatwić przemieszczanie się po
            > Europie lądowej.

Jak na razie problemow z przemieszczaniem sie obywatele brytyjscy nie maja. Moga przebywac 90 dni. Jesli beda miec ochote czy potrzebe przebywania dluzej to wtedy pomysla.
            • shmu Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 21:26
              Tylko że załatwienie paszportu polskiego to nie jest kwestia dni czy tygodni a raczej miesięcy i to długich czasem, szczególnie jeśli musisz najpierw zarejestrować się w kraju i załatwiasz wszystko przez ambasady. Paszportów nie wyrobiłam na razie, bo rzeczywiście nie są mi potrzebne, ale robiłam stranskrypcje aktu urodzenia, żeby zarejestrować syna. Po to, żeby mu ułatwic biurokrację w przyszłości.
        • ingryd Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 23:07
          Jeżeli do 3 msc życia nie zrzekła się obywatelstwa PL dla dzieci, to poprzez prawo krwi, mają polskie obywatelstwo z automatu
      • picathartes Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 10:26
        > Otoz rozmowa byla o tym ze strasznie trudno to polskie obywatelstwo zalatwic i ze szkoda zachodu (wzglednie ze to drugie tez trudno i tyle jeżdżenia…)

A to akurat prawda. Polska biurokracja w załatwianiu paszportu przechodzi ludzkie pojęcie big_grin
        (z drugiej strony jacyś nieogarnięci tamci rodzice. Na stronach konsulatu są wszystkie dokumenty wymagane na liście, i nawet jeśli zdobycie ich jest kłopotliwe, da się to ogarnąć)

Ale obywatelstwo i prawo do niego dziecko ma, po prostu rodzice nie zorganizowali mu jeszcze paszportu. To nie wyklucza obywatelstwa przecież wink
        • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 10:32
          Oczywiscie ze nie. A jesli urzedasy robia problemy to mozna zlozyc skarge w sadzie w pl a jesli to nie pomoze to i unijnym. Ale Polska biurokracja i miliony przeszkod to norma przeciez.
        • leyla76 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 18:42

“A to akurat prawda. Polska biurokracja w załatwianiu paszportu przechodzi ludzkie pojęcie big_grin “

Naprawde? Tylko przy pierwszym w 2002 roku było troche kłopotliwe, potem przy kolejnej dwójce było jak z górki.
          Aplikowalam za to teraz dla dwójki , bo trzecie najstarsze sie nie kwalifikuje o paszporty brytyjskie, z tym średniego musiałam najpierw zarejestrować jako Brytyjczyka. I tu dopiero pokomplikowane, mimo, ze większość online.
          • picathartes Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 10:28
            Myśmy mieli trochę bardziej skomplikowaną sytuację, bo mieszkając w UK potrzebowaliśmy szybko po urodzeniu się dziecka aplikować o wizę amerykańską.

Wszystkie papiery były pokomplikowane, bo małż jest Niemcem, ślub braliśmy w UK i nie mieliśmy ani polskich, ani niemieckich papierów na nasze małżeństwo. Dziecko też urodzone w UK. I konsulat niemiecki, i polski, wymagały do tego chyba umiejscowionego aktu urodzenia dziecka. Umiejscowienie aktu urodzenia, tłumaczenia dokumentów, udokumentowanie naszego ślubu, ja po cesarce z noworodkiem, małż w trakcie zdawania kosmicznie trudnych egzaminów w Ameryce, wiza potrzebna na za 6 tygodni - masakra big_grin
            Ostatecznie wystąpiliśmy dla dziecka o paszport brytyjski, bo ten był biurokratycznie najszybszy do uzyskania, mimo iż ani ja ani mąż obywatelstwa brytyjskiego nie mamy.
            Dostaliśmy paszport dla dziecka tuż przed spotkaniem o wizę, wizy zostały nam doręczone... DWA DNI przed zabukowaną przeprowadzką do Stanów big_grin big_grin big_grin
            A miny celników w Stanach, gdy przekraczaliśmy granicę: ja na polskim paszporcie, małż na niemieckim, dziecko na brytyjskim big_grin
      • po-trafie Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 11:25
        Z moich doswiadczen wynika, ze zalatwienie kazdego obywatelstwa jest… no skomplikowane. Papiery w ilosciach hurtowych, telefony, spotkania, kroki, rozmowy, urzrdnicy ktorzy cie wprowadzaja w blad.
        No nie jest to kupno ksiazki w ksiegarni…
        Niemniej, warto. Jak juz sie przez to 150 krokow przejdzie, to warto.
        • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 11:41
          Dla kogos warto a dla kogos innego nie. To kwestia indywidualna.
      • evee1 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 13:36
        Moje dzieci są polskimi obywatelami z racji tego, że ich rodzice są Polakami. Nic załatwiać nie trzeba, obywatelstwo jest dziedziczone automatycznie. Natomiast załatwienie paszportu to całkiem inna sprawa i polskiego paszportu nawet ja nie nie mam, bo walka z biurokracją, żeby ten paszport wreszcie mieć (brałam ślub za granicą) nie jest absolutnie warta zalet jego posiadania.
        • evee1 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 13:38
          A, jedno moje dziecię wyrobiło sobie polski paszport jak jechało parę lat temu na wymianę studencką do UK. Drugie nigdy go nie miało i nie wiem czy będzie sobie wyrabiać. Do PL jeździmy raz na kilka lat.
          • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 14:08
            Dokladnie. Polska biurokracja ma sie doskonale.
        • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 15:01
          >Nic załatwiać nie trzeba, obywatelstwo jest dziedziczone automatycznie.

Nonsens. Oczywiscie ze trzeba przetlumaczony akt urodzenia umiejscowic w urzedzie gminy w Polsce, inaczej nie ma zadnego obywatelstwa ani PESELu czyli numeru.
          • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 15:03
            goniec.com/goniec-radzi/porady/10270-urodzilas-w-uk-daj-dziecku-polskie-obywatelstwo
          • magdallenac Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 15:28

> Nonsens. Oczywiscie ze trzeba przetlumaczony akt urodzenia umiejscowic w urzedz
            > ie gminy w Polsce, inaczej nie ma zadnego obywatelstwa ani PESELu czyli numeru.
            >

Princess, zanim zacznę się z Tobą spierać chcę uzgodnić stanowiska- twierdzisz, że jeśli urodzi mi się dziecko w USA i nie zdecyduję się na podjęcie formalności w celu umiejscowienia jego aktu urodzenia w urzędzie gminy w Polsce, lub nie zdecyduję się na wizytę w Polskim konsulacie, aby wyrobić polski paszport, to moje dziecko nie jest obywatelem Polski?
            • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 16:31
              > urodzenia w urzędzie gminy w Polsce, lub nie zdecyduję się na wizytę w Polskim konsulacie, aby wyrobić polski paszport, to moje dziecko nie jest obywatelem Polski?

Nigdzie o paszporcie nie pisalam i paszport nie ma nic wspolnego z tym. Mozna byc obywatelem bez paszportu.

Do momentu az nie umiejscowisz tlumaczenia aktu urodzenia i kopii urodzenia w Polsce w urzedzie stanu cywilnego twoje dziecko nie ma uprawomocnionego obywatelstwa i nie jest obywatelem bo nie ma go w rejestrze obywateli. Polska NIC nie wie o istnieniu takiego obywatela. Owszem, ma prawo do stania sie obywatelem ale w swietle prawa w wieku 30 lat jak zrobi wykroczenie ( hipotetycznie, nie bierz do siebie) to nie moze odpowiadac jako Polak bo Polska nic o nim nie wie. Musi najpierw sie uwiarygodnic jako obywatel.

W konsulacie umiejscowienia nie zalatwisz.
              • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 16:37

> W konsulacie umiejscowienia nie zalatwisz.

I znowu bzdura, oczywiscie ze zalatwisz i wielu Polakow w uk tak robi.
                • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 16:54
                  Paszport zalatwia albo transkrypcje aktu urodzenia bo to sa tez uslugi tamze Wtedy nie dalo sie tego zalatwic w UK.

Tak samo nie da sie dowodu wyrobic w UK. Tylko paszport
                  • jednoraz0w0 Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 18:17

> Paszport zalatwia albo transkrypcje aktu urodzenia bo to sa tez uslugi tamze Wt
                    > edy nie dalo sie tego zalatwic w UK.

"nie da sie" a "nie dało sie wtedy tego załatwić w UK" to dwie różne rzeczy. Oczywiście, że sie da, moze akurat "wtedy" polski konsulat w UK był za bardzo obłożony i tego akurat nie robił.
                    www.gov.pl/web/wielkabrytania/transkrypcja-rejestracja-zagranicznego-aktu-urodzenia-w-polskim-rejestrze-stanu-cywilnego
                    >
                    > Tak samo nie da sie dowodu wyrobic w UK. Tylko paszport

Polski dowód przydaje się wyłącznie w Polsce, wiec żaden konsulat nie będzie wyrabiał dowodu dla kogoś mieszkającego za granica - jego dokumentem jest paszport. Ale to nie jest "tak samo". Dowodu się nie wyrabia za granicą bo to bez sensu, akt urodzenia sie przez konsulat umiejscawia.
                    • ichi51e Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 19:31
                      problem chyba polega na tym ze przepisy nie nadążają za rzeczywistością. Kiedyś jedynym dokumentem podróży dla dziecka był paszport i zgłaszali się po niego oboje rodzice. Teraz jest możliwość żeby w EU dziecko podróżowało na dowód (o który występuje jeden rodzic) można sobie wyobrazić sytuacje ze ktoś idzie do ambasady załatwia dziecku dowód i tyle go małżonek widział bo dziecko już ma nowa ojczyznę. wiec nie dziwie się ze zablokowali taka opcje ambasadom.
                      • jednoraz0w0 Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 19:40
                        Nie, ambasady nigdy nie załatwiały dowodów.
                • shmu Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 21:28
                  W Szwajcarii nie.
              • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 16:37
                P.S. chyba ze przez ostatnie 8 lat prawo sie zmienilo i konsulaty sie tym zajely. Jak moje dziecko sie urodzilo to nie bylo mozliwe.

Zreszta umiejscowienie u nas wykonala babcia wtedy mieszkajaca w Polsce. Wyslalam jej odpis aktu urodzenia. Ona zaniosla do tlumacza przysieglego. Potem z tłumaczeniem i aktem angielskim do Urzedu stanu cywilnego. Tam zostal umiejscowiony. Nadano dziecku PESEL czyli numer ewidencyjmy ludności. Otrzymal również polski odpis aktu urodzenia. Procedura prosta jak drut.

I dopiero PO TYM moze wystapic ale nie musi po dowod, paszport i sie meldowac.

Sam fakt ze sie urodzil z polskiego rodzica nie spowoduje ze moze nabyc paszport polski albo sie meldowac.

Najpierw musi uprawomocnic obywatelstwo z aktem urodzenia ( i formami wypelnionymi przez rodzicow)
                • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 16:45

> P.S. chyba ze przez ostatnie 8 lat prawo sie zmienilo i konsulaty sie tym zajel
                  > y. Jak moje dziecko sie urodzilo to nie bylo mozliwe.

Bylo mozliwe, wielu Polakow to zrobilo duzo wczesniej niz 8 lat temu.

> I dopiero PO TYM moze wystapic ale nie musi po dowod, paszport i sie meldowac.

Dziecko w ogole nie musi byc zameldowane w Polsce zwby moglo miec polski paszport.
                  • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 16:47
                    >Dziecko w ogole nie musi byc zameldowane w Polsce zwby moglo miec polski paszport.

A gdzie pisałam ze meldunek jest konieczny by posiadac paszport? Meldunek nawet do dowodu nie jest konieczny

Nie, wtedy to nie bylo mozliwe by konsul to zalatwil. Przez Konsula to paszport mozna bylo zalatwic i tak zrobilismy
                    • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 16:47
                      A dowod juz niestety nie da sie przez konsula
                      • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 16:51

> A dowod juz niestety nie da sie przez konsula

Nie, ale dowod nie jest istotny, to jest cos co mozna a nie trzeba miec w celu podrozy.
                        • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 16:54
                          A napisalam ze istotny? Napisalam ze przez konsula nie zalatwisz.
                          • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 16:59

> A napisalam ze istotny? Napisalam ze przez konsula nie zalatwisz.

Po co to napisalas? Rozmawiamy o paszporcie polskim, to zalatwisz a to wymaga umiejscowienia aktu urodzenia I nadania peselu, to konsulaty w uk robily przed 2013 rokiem bez problemu.
                        • ichi51e Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 17:58
                          plus dowodu jest takie ze może o niego wystąpić jeden rodzic - o pszport występują oboje.
                          • leyla76 Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 18:06
                            Wyrabiałam dwa lata temu i musieliśmy być oboje. Nawet chcieli paszport ojca dziecka i podpis na upoważnieniu, ze sie zgadza ba wyrobienie dowodów osobistych. No ale małżeństwem nie jesteśmy i on obcokrajowiec wiec moze dlatego.
                    • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 16:50

> Nie, wtedy to nie bylo mozliwe by konsul to zalatwil. Przez Konsula to paszport
                      > mozna bylo zalatwic i tak zrobilismy

O jesuuu. Zeby dziecko moglo ottzymac polski paszport to trzeba zarejestrowac akt urodzenia i nadac pesel. To mozna bylo zrobic przez konsulat duzo wczesniej niz 8 lat temu.
                      • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 16:55
                        Mi sie nie udalo przez konsulat. Zrobilismy to przez babcie. Moze teraz sie da.

Paszporty zas wymieniamy regularnie przez konsulat
                        • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 16:59

> Mi sie nie udalo przez konsulat. Zrobilismy to przez babcie. Moze teraz sie da.
                          >
                          >
                          Bez problemu przed 2013 rokiem.
                          • 21mada Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 17:15
                            > > Mi sie nie udalo przez konsulat. Zrobilismy to przez babcie.
                            😂 No dokładnie. Ci co piszą ze to takie proste, po prostu "załatwili to sobie przez babcię".
                            • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 17:40
                              Bo to jest proste. Babcia poszla do urzedu i wyplenila forme. Podala listownie przeslany akt i tlumaczenie

No co w tym trudnego? Chyba kolejka w urzedzie tylko
                              • hannibal_lectourer Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 19:33
                                Nic trudnego, ale trzeba założyć że babcia żyje. A jak nie żyje babcia/dziadek to ktoś z ulicy może wypełnić formularz i podać listownie przesłany akt i tłumaczenie? Nie czepiam się tylko pytam. A sam załatwiłem teraz paszport dla dziecia na wyjazd z babcią poza ue i tak się zastanawiam czy tak, jak do stanów będzie potrzebny oprócz papieru od notariusza wpięty odpis aktu urodzenia dziecia do jego paszportu.
                            • jednoraz0w0 Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 19:37
                              To jest proste jak konstrukcja cepa. Załatwiłam bez babci, nie oglądając urzędu w Polsce na oczy.
              • gris_gris Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 18:11

>

Nie, ale konsulat przyjmie i prześle dokumenty do urzędu gminy, wiec de facto załatwisz to w konsulacie. Przez myśl mi nie przeszło latać w celu rejestracji dziecka do Polski, poszłam do konsulatu i na jedej wizycie załatwiłam to, co potrzebne do nadania PESEL i wydania paszportu.
              • bi_scotti Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 02:16

No idea jak to dziala teraz, w 2021 roku ale ... w 1985, 1988 i 1992 (mniej wiecej) jak najbardziej wszystko zalatwialam w konsulacie - zwroc uwage na lata - zarowno PRL jak i Nowa Polska wink I to w konsulacie, nie w ambasadzie. Jesli sie pogorszylo, no to too bad uncertain Ale to nie mialo sensu - bureaucracy jest koszmarna chyba we wszystkich mozliwych placowkach dyplomatycznych (moja Portuguese-Canadian przyjaciolka spedzila kiedys tydzien! przed portugalskim konsulatem w jakichs tam sprawach spadkowo-finansowych, ktore trzeba bylo poswiadczyc etc. - completely crazy; moj amerykanski ziec tez nie ma ani jednego dobrogo slowa do powiedzenia o ameykanskiej ambasadzie i obsludze clients choc on akurat ma tzw. "chody" ze wzgledu na jego ojca a i tak service bywa horrendalny; kuzynka, zona Francuza pare razy sie poplakala probujac cos zalatwic etc. etc. etc - duzo by mowic) ale mimo przytlaczajacej papierologii i ogolnie braku zyczliwosci dla clients, w jakims tam momencie mozna sprawy zalatwic. Trzeby tylko byc cierpliwym, kind, zachowac maximum ZEN i miec duuuuuzo czasu smile Life.
          • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 15:42

> >Nic załatwiać nie trzeba, obywatelstwo jest dziedziczone automatycznie.
            >
            > Nonsens. Oczywiscie ze trzeba przetlumaczony akt urodzenia umiejscowic w urzedz
            > ie gminy w Polsce, inaczej nie ma zadnego obywatelstwa ani PESELu czyli numeru.
            >
            Nie trzeba tego wcale robic w Polsce, mozna to zrobic przez konsulat albo ambasade. Jak zwykle nie wiesz do konca a wprowadzasz w blad.
            • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 16:40
              Doskonale wiem jak to wygladalo 8 lat temu i polski konsulat w UK sie tym nie zajmowal bo mialo sie to odbyc tam gdzie ja sie urodzilam. Tam gdzie jest moj akt urodzenia.

Zalatwialas ? Nie. Maja twoje dzieci polskie obywatelstwo? paszport? Dowod osobisty? nie
              A moj tak. Wiec chyba przeszlam ta procedure
              • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 16:46

> Doskonale wiem jak to wygladalo 8 lat temu i polski konsulat w UK sie tym nie z
                > ajmowal bo mialo sie to odbyc tam gdzie ja sie urodzilam. Tam gdzie jest moj ak
                > t urodzenia.
                >
                Masz nieaktualne od wielu lat informacje i wprowadzasz w blad. Jak zwykle
                • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 16:48
                  Zaznaczylam ze procedure opisuje z przed 8 lat.
                  • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 16:50

> Zaznaczylam ze procedure opisuje z przed 8 lat.

I ta procedura duzo wczesniej byla mozliwa.
                    • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 16:56
                      Mam wrazenie ze jednak twoje dzieci maja zalatwione obywatelstwo polskie.
                      • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 17:00

> Mam wrazenie ze jednak twoje dzieci maja zalatwione obywatelstwo polskie.

Napisalam, my sie dowiedzielismy bezposresnio w konsulacie jaka jest procedura i nam powiedziano, nie przystapilismy do niej z wyboru.
                        • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 17:09
                          To po co wielkie dowiadywanie sie bylo?
                          • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 17:21

> To po co wielkie dowiadywanie sie bylo?

Z ciekawosci? Bylismy w polskim konsulacie bo maz wtedy wyrabial sobie kolejny polski paszport, to sie dowiedzielsimy przy okazji. Co q tym dziwnego?
                            • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 17:39
                              A maz po co wyrabial skoro nie jedzicie?

I tak szczegolowo analizowaliscie nie interesujaca dla was procedurę?
                              • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 17:54

> A maz po co wyrabial skoro nie jedzicie?

Ja tez nie jezdze ale wyrobilam bo mam rodzine i mieszkanie w pl.
                                A maz ma rodzicow (moi mieszkaja w Niemczech) i on jedzil czesciej bo oni wiekowi i na zmiane z jego rodzenstwem (z Kanady) jedzili pozalatwiac albo zrobic remont lazienki itp.
                                Co cie w ogole onchodza powody?

> I tak szczegolowo analizowaliscie nie interesujaca dla was procedurę?

Nie szczegolowe to sa podstawowe informacje ktore uzyskalismy przy okazji.
                                • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 20:11
                                  >Co cie w ogole onchodza powody?

Lubie sie dopytywac bo skladam sobie jakas tam logiczna calosc w glowie. I jak ktos cos mowi o tobie to wiem ze np to raczej nieprawda
                                  • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 21:18

> >Co cie w ogole onchodza powody?
                                    >
                                    > Lubie sie dopytywac bo skladam sobie jakas tam logiczna calosc w glowie. I jak
                                    > ktos cos mowi o tobie to wiem ze np to raczej nieprawda

No to ci napislam powody. Powody moga byc rozne.
            • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 16:43
              www.infor.pl/prawo/dziecko-i-prawo/dziecko-za-granica/270590,Jak-zarejestrowac-w-Polsce-urodzenie-dziecka-za-granica.html
              • 21mada Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 17:19
                Skoro nie ma obowiązku rejestracji w Polsce dziecka urodzonego za granicą to na jakiej podstawie twierdzisz że "matka nie może mieć innego paszportu niż dziecko"?
                • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 17:26
                  >Skoro nie ma obowiązku rejestracji w Polsce dziecka urodzonego za granicą to na jakiej podstawie twierdzisz że "matka nie może mieć innego paszportu niż dziecko

jeszcze raz, bo sie wyrazilam skrotowo
                  Matka nie moze LEGITYMOWAC sie paszportem innego kraju na granicy niz niepelnoletnie jej dziecko/dzieci.

A miec w torebce moze i 5 innych paszportow.

Sproboj kiedys. Zobaczysz
            • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 16:45
              powroty.gov.pl/rejestracja-w-polsce-dziecka-urodzonego-za-granica-10056
              • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 16:45
                To moglo sie zmienic od tego czasu i moze przez konsulat teraz mozna. W 2013 nie bylo to mozliwe
                • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 16:48

> To moglo sie zmienic od tego czasu i moze przez konsulat teraz mozna. W 2013 ni
                  > e bylo to mozliwe

Bylo, bylo tez wczesniej. Znam osobiscie ludzi ktorzy to zrobili. My tez sie dowiadywalismy w kosulacie ale nie przystapilismy do procedury.
        • konsta-is-me Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 17:23
          Ale co ma do rzeczy ślub za granicą??
          Ja też brałam za granicą i najmniejszych problemów z wyróżnieniem nowego paszportu/dowodu itd. nie miałam, a jak rozumiem bywasz w Polsce.
          A ślub brałam w ogóle poza Europą, gdzie są inne normy nazwiska po mężu i w ogóle skomplikowane to jest.
          Ale żadnych problemów, wystarczy tłumaczenie przysięgłe i już
          To samo z rejestracją ślubu w USC.
        • chatgris01 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 22:10
          evee1 napisała:

> polskiego paszportu nawet ja n
          > ie nie mam, bo walka z biurokracją, żeby ten paszport wreszcie mieć (brałam ślu
          > b za granicą) nie jest absolutnie warta zalet jego posiadania.
          >

Też brałam ślub za granicą i nowy polski paszport bez najmniejszego problemu załatwiłam w polskim konsulacie, nawet mi proponowali, że go przyślą pocztą.
          • evee1 Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 13:33
            chatgris01 napisała:

> evee1 napisała:
            >
            > > polskiego paszportu nawet ja n
            > > ie nie mam, bo walka z biurokracją, żeby ten paszport wreszcie mieć (brał
            > am ślu
            > > b za granicą) nie jest absolutnie warta zalet jego posiadania.
            > >
            >
            > Też brałam ślub za granicą i nowy polski paszport bez najmniejszego problemu za
            > łatwiłam w polskim konsulacie, nawet mi proponowali, że go przyślą pocztą.
            A czy ja piszę, że to niemożliwe? Tyle, że jak się ma błędy w dokumentach i 1000 km do konsulatu, a paszport nie jest mi właściwie do niczego potrzebny, to motywacja do jego wyrobienia jest raczej niewielka wink.
            • evee1 Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 13:34
              A, dodam może, że obecny czas oczekiwania na paszport u nas to 9 miesięcy, bez gwarancji, że się go dostanie.
      • kruszysia Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 14:12
        Są państwa (np. Austria), które nie uznają podwójnych obywatelstw - być może na tym polega problem.
      • shmu Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 15:13
        Mój problem polega na tym, że brałam ślub na krótko przed urodzinami syna i po prostu nie pamiętam co potrzeba do transkrypcji aktu urodzenia dziecka w Polsce. W zasadzie w krótkim czasie musiałam zarejestrować małżeństwo, zmianę nazwiska, załatwić nowy paszport i zarejestrować dziecko. I właśnie nie pamiętam czy ten zagraniczny akt urodzenia musi być podpisany przez konsula, że jest prawdziwy, czy to był inny dokument.
        W każdym razie przyznam, że mi w tym wypadku pomogła mama na miejscu. W sensie, jeśli stempel konsula był potrzebny to ja, ale już w urzędzie w Polsce załatwiała mama. Mój problem w tej chwili polega na tym, że moja ambasada telefonów nie odbiera.
      • rozaliaolaboga Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 17:16
        Ale jednak napisz konkretnie, jaka sytuacja, bo szczegóły mają znaczenie.

Jeśli choć jedno z rodziców jest Polakiem, to obywatelstwa polskiego nie trzeba "załatwiać", bo dziecko je ma z automatu... Można mu tylko wyrobić paszport, i to jest już trochę papierków, ale generalnie jak najbardziej do ogarnięcia. Ale można też nie robić nic, dziecko jak podrośnie, to sobie skombinuje papiery.

W ambasadzie się tym nie zajmują, takie rzeczy robi się w konsulacie wink
        • 21mada Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 17:21
          W konsulacie odeślą cię do rodziny, niech ci babcia załatwi.
          • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 17:22
            Bzdura mada.
          • hannibal_lectourer Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 19:42
            A jak wstępnych brak bo im się zmarło to do kogo odeślą, do kuzynki? A co jak żadnej rodziny w pl brak?
        • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 17:33
          >Jeśli choć jedno z rodziców jest Polakiem, to obywatelstwa polskiego nie trzeba "załatwiać", bo dziecko je ma z automatu..

A w Polsce skad niby wiedza ze taki Polak istnieje jak nie ma go w ewidencji ludnosci?
          Obywatelstwo musi uprawomocnic umiejscowieniem aktu urodzenia.

Zadna trudnosc, ale bez tego w Polsce nikt nic nie wie o takim obywatelu w swietle prawa

A czy chce paszport czy nie to juz nie ma zwiazku z obywatelstwem samym
      • massinga Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 11:23
        Moj syn zostal zarejstrowany w Polsce, jak mial 7 lat i to nie przeze mnie ale moja kuzynke. Bez najmniejszego problemu dostal pesel, polski akt urodzenia i pozniej wyrobilismy polski paszport w ambasadzie. Na zadnym z tych etapow nie mielismy problemow.
        • 21mada Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 14:19
          Kolejna "mundra". 🤦🏼‍♀️ "Bez najmniejszego problemu" załatwiłaś czyli KUZYNKA ci załatwiła. A innym babcia albo dziadek. Nadajesz się do pracy w polskim konsulacie - niech rodzina w Polsce załatwi. 🤦🏼‍♀️ To PO CO jest konsulat?
          Prawda jest taka, że jeśli ktoś w Polsce ci tego nie załatwi to jest to niemożliwe. A na pewno nie "bardzo proste". Zwłaszcza jeśli po oryginał aktu urodzenia musisz się pofatygować np. do Hong Kongu, a potem jeszcze umiejscowić coś w mieście w którym się urodziłaś, a nie byłaś tam 40 lat itd. itp.
          • 21mada Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 14:24
            O wiele sensowniej jest zrzec się obywatelstwa w imieniu dzieci i mieć spokój. Oczywiście ze strona "tłumaczenia pl" zachęca do wyrabiania papierów i oczywiście ze państwo chce mieć jak najwiecej obywateli na liście. Ale póki co to nie jest obowiązkowe.
            Co do problemów na lotnisku, jak już mówiłam, co za problem jeśli ojciec z dziećmi stanie w innej kolejce niż matka? Skąd będą wiedzieć że te dzieci mają matkę Polkę? Każdego cudzoziemca o to podejrzewają?
            Obywatelstwa lepiej także nie mieć ze względu na sprawy spadkowe. Umrze ci wujek dziesiąta woda po kisielu a twoje dzieci będą po nim dziedziczyć długi i będą ciągane po polskich sądach. Dziękuję za takie atrakcje.
            • daniela34 Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 16:05
              21mada napisała:

> Obywatelstwa lepiej także nie mieć ze względu na sprawy spadkowe. Umrze ci wuje
              > k dziesiąta woda po kisielu a twoje dzieci będą po nim dziedziczyć długi i będą
              > ciągane po polskich sądach. Dziękuję za takie atrakcje.

Brak obywatelstwa nie powoduje, że nie dziedziczy siè długów. A z obywatelstwem łatwiej załatwić sprawy spadkowe..
            • konsta-is-me Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 19:44
              O wujku z Ameryki ,który zostawia milion dolarów nie słyszałas? 😆
          • jedn0raz0w0 Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 15:48
            co ty bredzisz?
          • palacinka2020 Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 17:50
            Chyba kazdy rodzic ma jakis akt urodzenia dziecka, nawet z Hong Kongu. Urodzilam za granica, od razu wydali mi akt na druku miedzynarodowym po angielsku i to wystarczylo polskiemu konsulatowi. Nie trzeba bylo kuzynek ani babc, a juz na pewno nie adresu w Polsce.
    • fitfood1664 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 08:48
      Ale czy niedopuszcza w każdym przypadku? Są kraje które ignorują podwójne obywatelstwo jak np Polska czy Francja, jeśli osoba ma rodziców o dwóch różnych obywatelstwach z czego jedno jest obywatelem danego kraju. Wybierać muszą osoby wchodzące w pełnoletniość urodzone na terenie danego kraju ale mający rodziców obcokrajowców. BTW oczywiście że podwójne. NIe będę dziecka ograniczać.
      • fitfood1664 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 08:49
        *nie dopuszcza
      • profes79 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 08:54
        To nie jest kwestia "ignorowania". Podstawowa zasada mówi, że przekraczając granicę danego kraju powinno się to robić na podstawie dokumentu potwierdzającego obywatelstwo danego kraju - czyli przylatując z USA do PL masz się legitymować na Okęciu polskim paszportem a nie amerykańskim. Kilkanaście lat temu emigracja miała z tego powodu sporo problemów.
        Są natomiast państwa - i jak się okazuje całkiem sporo, bo ponad 50 - które nie dopuszczają możliwości posiadania podwójnego obywatelstwa. Biorąc pod uwagę cyrki jakie są ze zrzeczeniem się obywatelstwa PL to może skutecznie blokować uzyskanie takiego obywatelstwa.
        • zurekgirl Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 09:53
          I ja i dzieci mamy dwa obywatelstwa i po dwa paszporty na wypadek cyrkow. Nie powstrzymala mnie papierologia, koszty, zamotane przepisy. Jesli im sie do niczego nie przyda, to trudno, ale juz widze, ze raczej sie przyda.
        • fitfood1664 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 10:10
          tak, to jest oficjalne "ignorowanie", potwierdzone przez samych urzędników
        • chococaffe Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 10:23
          czyli przylatując z USA do PL masz się legitymować na Okęciu polskim paszportem a nie amerykańskim. Kilkanaście lat temu emigracja miała z tego powodu sporo problemów.

I cały czas ma jeśli.... obywatel spoza UE przebywający w PL dłużej niż 90 dni musi mieć wizę. Jeżeli nie ma i mówi bo ja też jestem Polakiem to jest proszony o polski paszport. Ups, nie ma? No to sorry albo jesteś i masz odpowiedni dokument albo nie jesteś i wtedy musisz mieć wizę.
          • fitfood1664 Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 10:26
            Ale to oczywiste, na jakiej podstawie niby mieliby wiedzieć że to Polak? Bo tak twierdzi? Natomiast w ruchu wewnątrzeuropejskim ma to mniejsze znaczenie zazwyczaj.
    • chococaffe Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 10:19
      Podwójnego obywatelstwa z racji urodzenia zwykle się nie załatwia - można co najwyżej załatwić dokumenty to potwierdzające np paszport
      • damartyn Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 10:27
        Właśnie miałam to napisać.
      • magdallenac Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 14:57
        Dokładnie. Nasze dziecko urodziło się w Polsce i ojciec obcokrajowiec skoczył tylko do swojego konsulatu ogarnąć jej papiery i zanieść zdjęcia do paszportu.
        • ichi51e Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 15:17
          jakoś jest tak ze ci co robią to od ręki jak dziecko się urodzi to jakoś robią to błyskawicznie a ci co odwlekają potem twierdzą ze "niedasie" i ze trudno...
        • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 15:44
          magdallenac napisała:

> Dokładnie. Nasze dziecko urodziło się w Polsce i ojciec obcokrajowiec skoczył t
          > ylko do swojego konsulatu ogarnąć jej papiery i zanieść zdjęcia do paszportu.

I dokladnie to samo mozesz zrobic ty w ambasadzie polskiej. A nawet jesli nie zrobisz do skonczenia przez dziecko 18 lat to nadal jest bywatelem polskim po tobie i moze zlozyc wniosek o polski paszport. Robi dokladnie to samo co ty gdy dziecko ma mniej niz 18 lat. Ty masz polskie aobywatelstwo i to wystarczy.
          • magdallenac Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 15:50
            Oczywiście, że tak, jestem zdumiona, że to może w ogóle być kwestią sporu.
            • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 15:59
              magdallenac napisała:

> Oczywiście, że tak, jestem zdumiona, że to może w ogóle być kwestią sporu.

Ja tez zwlaszcza ze polskie prawo jest w tej kwestii klarowne.

Jesli (hipotetycznie dla przykladu) zlozylabys wniosek o zerzeczenie sie polskiego obywatelstwa to dotyczyloby to tez twojego niepelnoletniego dziecka, wlasnie po to zeby uniknac takich sytuacji.
    • picathartes Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 10:21
      > dla utrudnienia dodam ze kraj o którym mowa potencjalnie podwójnego obywatelstwa NIE dopuszcza (czyli dziecko jak dorośnie będzie wybierać)

Pierwsze słyszę o wybieraniu obywatelstwa jak dziecko dorośnie.
      Owszem, niektóre kraje nie zezwalają na podwójne obywatelstwo (np Niemcy, chyba że dziecko ma od urodzenia również inne paszporty po rodzicach), ale to zdarza się zazwyczaj w przypadku że np Niemiec chce wystąpić o obywatelstwo załóżmy brytyjskie i powinien się zrzec niemieckiego.
      W rzeczywistości znam wielu Niemców, którzy wystąpili o kolejne paszporty i się niemieckiego po prostu nie zrzekli - tego nikt nie sprawdza.

Moje dzieci mają jedno potrójne obywatelstwo, drugie ma dwa obywatelstwa i za jakiś czas będziemy starać się o kolejny paszport dla obojga. Właśnie dla zapewnienia dzieciom bezpieczeństwa i dożywotniego prawa pobytu w kraju, w którym się wychowały.
    • stara-a-naiwna Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 10:24
      wbrew pozorom Polskie obywatelstwo (bo o nasze chodzi z tego co zrozumiałam)
      wcale nie jest takie złe i warto się o nie postarać.

W Pl są ciągle studia za darmo i nie trzeba brać wielkich redytów żeby móc się wykształcić. Wiec nawet do tego warto mieć obywatelstwo.
      O darmowej opiece medycznej nie wspomnę (tak, tak... wiem co napiszece, ze kolejki i co z tego że za darmo skoro nie działą jak powinno - nie działą tak napradę jak jest płatne i jak się nie ma ubezpieczenia i odprawiają cię z kwitkiem bez szansy nawet na odległy termin)
      • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 10:35
        😄😄😄 darmowe studia, tyle ze ich poziom i miejsce w rankingu sa kiepskie wiec kto bierze to serio pod uwage. A w Polsce tzw darmowa opieka zdrowotna to istneiej glownke w szczatkowej formie bo polacy masowo placa.
        • profes79 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 11:37
          Tak tak, najma, wiemy, UK to najszczęśliwszy kraj pod słońcem, z opieką zdrowotną na poziomie światowym (lekarz pierwszego kontaktu umie co najwyżej paracetamol przepisać)
          • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 11:43
            profes79 napisał:

> Tak tak, najma, wiemy, UK to najszczęśliwszy kraj pod słońcem, z opieką zdrowot
            > ną na poziomie światowym (lekarz pierwszego kontaktu umie co najwyżej paracetam
            > ol przepisać)
            >

Ja zdecydowanie wole opieke zdrowotna w uk i zycie w uk niz w Polsce.
      • bigzaganiacz Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 11:19

W Pl są ciągle studia za darmo i nie trzeba brać wielkich redytów żeby móc się wykształcić. Wiec nawet do tego warto mieć obywatelstwo

Dla tego nie warto
        Medycyna platna dla obcokrajowcow to sa jakies grosze w porownaniu z edukacja na zachodzie a dyplom jest dyplom, narazie uznawany
        • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 11:47
          Ja nie mam zaufania do opieki medycznej w Polsce nawet prywatnej. A uni z jakiego ma sie dyplom ma znaczenie. Poza tym wszystko kosztuje, w polsce edukacja przeciez jest finansowana z podatkow, podobnie jak w wielu innych krajach. Jesli w Anglii ktos chce studiowac a nie jest bogaty to moze, nic nie stoi na przeszkodzie.
          • bigzaganiacz Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 12:25
            Ty i twoje urojenia, czy ja sie interesuje do czego ty masz zaufanie a do czego nie,zreszta twoje zaufanie do hindusa z fejk hinduskim dyplomem tez jest nadmiernie durze , na zachodzie trzeba miec wyniki zeby wogole sie dostac na platnej polskiej placisz i jestes
            • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 13:21
              😄😄😄 dlatego stan polskiej edukacji wyzszej jest jaki jest czyli kiespki. A w Polsce norma jest wymaganie wyzszego wyksztalcenia do byke pracy stad taki ped do wyszych szkol lansu i balansu.
              • bigzaganiacz Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 13:27
                Pisalem o szczegolnym przypadku studiowania medycyny swoj rechot mozesz sobie schowac bo nie wiem czego niby ma dotyczyc
                • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 13:33
                  Wiekszosc nie studiuje medycyny. A na medycene w pl to trzeba miec odpowiednie plecy zeby sie dostac.
                  • astomi25 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 15:52
                    Nieprawda. Wystarczy odpowiednia liczna punktow, b.dobrze zdana matura. Moj bratanek sie dostal od razu 3 lata temu, moj chrzesniak rok temu.Plecow nie mamy zadnych.
                    • wkswks Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 17:33
                      A dobrze zdana matura to z pl szkoły? No właśnie...
                      • ichi51e Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 17:37
                        może iść IBem
                      • astomi25 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 18:39
                        Oczywiscie ze w Polsce. Jedno liceum w Opolu, drugie w Lodzi.
                        • wkswks Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 20:30
                          Moje dzieci nie bedą chodziły do szkoły w Polsce wiec opcja ze studiowaniem medycyny za darmo odpada.
                          • ichi51e Re: Podwójne obywatelstwo 22.06.21, 09:54
                            nie mów - chłopak mojej siostrzenicy Holender (związków z PL tyle ze ma tu dziewczynę) kończy farmacje na Akademi Medycznej. Wzięli go z pocałowaniem ręki.
                  • konsta-is-me Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 17:29
                    Taka, ty masz pojęcie co w Polsce trzeba albo nie zrobić ...😂
                    Siedz sobie cicho na tej emigracji skoro ci dobrze i wymadrzaj się się na forum o tematach o których pojęcia nie masz.
                  • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 00:00
                    >A na medycene w pl to trzeba miec odpowiednie plecy zeby sie dostac

A nie zdac egzaminy?
                  • bi_scotti Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 02:28
                    ritual2019 napisał(a):

> Wiekszosc nie studiuje medycyny. A na medycene w pl to trzeba miec odpowiednie
                    > plecy zeby sie dostac.

Nie jestes zbyt dobrze poinformowana. W kilku uczelniach w PL (np. Krakow & Poznan) medical studies oferowane sa po angielsku, sa uznawane w wielu krajach swiata (np. USA!) i calkiem sporo mlodziezy z polskim i jakims tam jeszcze (np. American, British, Irish, Canadian etc.) obywatelstwem studiuje. Placi ale cena takich studiow jest bez porownania nizsza niz w krajach, z ktorych przyjedzaja. The same with accounting i jeszcze paru innych kierunkach.
                    A z ciekawostek, np. Irish-Canadians, ktorzy np. decyduja sie studiowac medycyne w Eire maja studia za darmo dopiero po 2 latach udokumentowanego zamieszkiwania w Eire wiec albo jada przed studiami, albo decyduja sie placic za pierwsze 2 lata by reszte miec za darmo.
                    To tak w ramach ... co kraj to obyczaj wink Cheers.
                    • bigzaganiacz Re: Podwójne obywatelstwo 22.06.21, 09:10
                      Nie jestes zbyt dobrze poinformowana. W kilku uczelniach w PL (np. Krakow & Poznan) medical studies oferowane sa po angielsku, sa uznawane w wielu krajach swiata (np. USA!) i calkiem sporo mlodziezy z polskim i jakims tam jeszcze (np. American, British, Irish, Canadian etc.) obywatelstwem studiuje. Placi ale cena takich studiow jest bez porownania nizsza niz w krajach, z ktorych przyjedzaja. The same with accounting i jeszcze paru innych kierunkach

Dokladnie o tym posze ale zdawalo mi sie ze to dla obcokrajowcow nie polakow
                      • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 22.06.21, 12:35
                        Skoro tak to o co te laments ematek ze po brexit ich dziubdziusie nie beda mogly studiowac w uk ze wzgledu na finance? Macie przeciez super uni w pl.
                        • ichi51e Re: Podwójne obywatelstwo 22.06.21, 13:14
                          tak zapewne to te same osoby. Przewrotnie chciały wysłać dziecko na studia na dwa różne uniwersytety na dwóch końcach kontynentu. a co sobie i dziecku bada żałować
    • wkswks Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 10:27
      Moje maja podwójne Ale żałuje ze im polskie załatwialiśmy. Właśnie przez polskie przepisy żałuje. Teoretycznie powinnam dzieciom wyrabiać polskie dokumenty bo musza je mieć na terenie Polski.
      • shmu Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 14:54
        Dlaczego żałujesz?
        • wkswks Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 16:44
          Napisałam. Powinnam im załatwić polskie dokumenty. Mam obowiązek załatwić im polskie dokumenty. Nie mam zamiaru tego robić, możemy kiec kiedyś z tego powodu jakieś problemy jak trafimy na sluzbiste. Np z wejściem do samolotu. Mogłam to sobie odpuścić, jakby im był potrzebny w przyszłości, to załatwiłoby to sami.
          • palacinka2020 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 21:06
            O ile ty masz obywatelstwo polskie to dzieci maja je z automatu, wiec jesli rzeczywiscie trafisz na sluzbiste to nie ma znaczenia, czy umiejscowilas akt urodzenia czy nie. Tak czy siak powinny miec polskie dokumenty wylatujac z pl.
            • wkswks Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 23:34
              Właśnie. Dlatego żałuje ze to zrobiłam. Jakbym dokładniej znała te debilne przepisy, nie rejestrowałby
              Dzieci w pl.
              • shmu Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 09:37
                Czekaj, to znaczy, że w zasadzie jeśli mam w planach przyjazd do Polski to MUSZE wyrobić dzieciom polskie paszporty? Czy podróżowanie z aktem urodzenia wystarczy?
                • leyla76 Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 09:52
                  Z aktem urodzenia? Akt urodzenia nie jest dokumentem uprawniającym do podróżowania. Jakis paszport musza mieć. Ewentualnie dowód osobisty/ id innego kraju jeżeli podróżujemy po UE.
                  • shmu Re: Podwójne obywatelstwo 22.06.21, 14:03
                    Czekaj. Od innego kraju będą miały, ale z tego co rozumiem w tej konwersacji to w Polsce muszą się legitymować polskim dokumentem, a nie zagranicznym. Czyli muszą mieć polski paszport czy to zagraniczne id wystarczy? Dodam, że to id uprawnia do podróżowania w unii. Ojciec Szwajcar, ja mam obywatelstwo tylko polskie (w sensie nie podwójne).
                • palacinka2020 Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 10:43
                  Raczej tak,zwlaszcza jesli lecisz samolotem a nie jedziesz autem. Notabene latwiej wyrobic dowod niz paszport.
                • panna.nasturcja Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 11:16
                  Oczywiście. Inaczej możesz mieć problemy przy wyjeździe z Polski. Paszport lub dowód, zależnie, gdzie mieszkasz. Akt urodzenia nie jest dokumentem podróży.
              • panna.nasturcja Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 11:18
                Ale rejestrowanie nie ma żadnego znaczenia.
                Twoje dzieci są Polakami z urodzenia, rejestracja nie jest nadaniem im obywatelstwa a tylko jego potwierdzeniem.
                Mogłaś im nie wyrabiać dokumentów tylko w wypadku, gdy z nieletnimi nie zamierzasz odwiedzać Polski. A jeśli chcesz bywać w Polsce z dziećmi to jeśli trafi Ci się służbista na granicy to nie wypuści Ci dzieci na niepolskich dokumentach.
                • wkswks Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 16:36
                  Dokładnie tak- moze sie tak zdarzyć ze trafisz na porąbańca. Lepiej zrobić profil zaufany, złożyć wniosek na dowód i odebrać jak będziecie w pl. Mójemu mężowi dwa lata temu policjant zwrócił na to uwage i w tym roku właśnie tak robi. Odbierze dokument jak będziemy w sierpniu w pl. Tez kozaczyl ze on ma niemiecki i nie musi mieć polskiego.
                • evee1 Re: Podwójne obywatelstwo 22.06.21, 03:13
                  > Mogłaś im nie wyrabiać dokumentów tylko w wypadku, gdy z nieletnimi nie zamierzasz
                  > odwiedzać Polski. A jeśli chcesz bywać w Polsce z dziećmi to jeśli trafi Ci się służbista na
                  > granicy to nie wypuści Ci dzieci na niepolskich dokumentach.
                  To jest prawda. Cale szczescie nam sie nigdy taki nie trafil smile. Ale pewnie jakbysmy bardziej regularnie podrozowali do PL, to postaralibysmy sie jednak o polskie paszporty dla siebie i dzieci.
                  • shmu Re: Podwójne obywatelstwo 22.06.21, 14:06
                    Ok, już rozumiem. Strasznie powikłane, ale dobrze wiedzieć. Pozałatwiam to.
                    Rozwiązaniem jest to, że ojciec podróżuje z dziećmi, a ja 5 metrów dalej w kolejce wink tylko cholera imiona mają typowo polskie. smile
                    • panna.nasturcja Re: Podwójne obywatelstwo 22.06.21, 15:55
                      To jest tak, ze w większości wypadków przepuszczają, ale jak się trafi służbista to nie puści i nic nie zrobisz, bo formalnie on ma racje, do żadnego zwierzchnika się nie odwołasz.
    • ewamaria.star Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 11:44
      Ja mojemu dziecku załatwiłam 1 obywatelstwo, bo z doświadczenia wiem że im więcej obowiązków względem różnych krajów tym więcej problemów.
      • bigzaganiacz Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 13:29
        Dokladnie chociazby sluzba wojskowa czy zobowiazania podatkowe a zrzeczenie sie polskiego obywatelstwa jest prawie nie mozliwe
        • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 13:34
          bigzaganiacz napisał(a):

>a zrzeczenie sie
          > polskiego obywatelstwa jest prawie nie mozliwe

Niestety, Polska jest widac bardzo zdesperowana albo/i traktuje swoich obywateli jak idiotow odbierajac im prawo decydowania.
          • snakelilith Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 14:16
            ritual2019 napisał(a):

> Niestety, Polska jest widac bardzo zdesperowana albo/i traktuje swoich obywatel
            > i jak idiotow odbierajac im prawo decydowania.

W Polsce masz prawo wyboru. Możesz polskiego się zrzec. W tym celu musisz jednak napisać podanie do prezydenta Polski i się wykupić. To kosztuje kilkaset euro zdaje się. Znam ludzi, którzy to w przeszłości zrobili, ale nie wiem, czy dzisiejsza głowa państwa jest równie łaskawa i czy nie dostanie się odmowy, albo czy nie będą cię przetrzymywać z decyzją latami. Warunkiem koniecznym jest jednak, że posiadasz już alternatywne obywatelstwo, nie możesz zostać bez żadnego.
            • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 14:41
              No wiec to mialam na mysli. Niby masz prawo wyboru w teorii ale w praktyce zalezy to od widzimisie glowy panstwa. W demokaratycznym panstwie.
        • ewamaria.star Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 15:31
          bigzaganiacz napisał(a):

> Dokladnie chociazby sluzba wojskowa czy zobowiazania podatkowe a zrzeczenie sie
          > polskiego obywatelstwa jest prawie nie mozliwe

Dokładnie to mialam na mysli. Niepotrzebne problemy z ewentualnym wojskiem, podatkami czy innymi obowiązkami, które mają obywatele danego kraju.
          Co do polskiego obywatelstwa to ja zrzeklam się rok temu więc to jest możliwe. Nie było z tym aż tak wielu problemów jak tu się pisze i wszystko poszło raczej sprawnie.
    • shmu Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 14:53
      Moje dzieci urodziły się za granicą i ojciec jest z tego kraju więc automatycznie dostały obywatelstwo ojca. Dla mnie ważne jest, żeby miały też obywatelstwo polskie, bo są pol-Polakami, a poza tym paszport UE może im się kiedyś przydać. Tak więc pomimo tych różnych upierdliwości biurokratycznych robię transkrypcje aktu urodzenia w Polsce.

Jeśli chodzi o sytuacje a i c, to zależy na jak długo planowała bym nasz pobyt. Jeśli kilka lat i docelowo chce wracać do Polski lub jechać do innego kraju to raczej nie, choć zależy trochę od tego, co jest w stanie zaoferować ten kraj.

Mieszkałam w Hiszpanii na tyle długo, że mogłabym się starać o paszport hiszpański, ale nie widziałam żadnego powodu, żeby to zrobić. Kraje europejskie spoza UE bym rozważyła.
    • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 14:54
      Oczywiście. I moje dziecko ma podwojne
    • maadzik3 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 15:15
      Ze względów bezpieczeństwa w dzisiejszym świecie uważam, że im więcej paszportów tym lepiej.
    • jedn0raz0w0 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 15:19
      Załatwienie polskiego obywatelstwa a potwierdzenie to dwie zupełnie różne procedury i dla innych osób. Załatwić możesz mężowi obcokrajowcowi, to trwa parę lat i jest upierdliwe. Potwierdzić możesz dziecku z przynajmniej jednym polskim rodzicem, im wcześniej tym łatwiej i jest to kiszka z bułką, tylko brzmi skomplikowanie. Oczywiście że warto, bo to potrzebne jak. nagle wymagany jest polski paszport żeby wjechać do Polski (jak przez ostatni rok) albo przy spraeach spadkowych.
      • ichi51e Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 15:22
        albo nie daj boże jak cię ewakuują i stewardesa mówi "a to dziecko nie ma xxxx obywatelstwa? nie zabieramy do widzenia"
    • mikams75 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 15:21
      zalezy jaki to kraj i jakie sa plany na przyszlosc i co daje to drugie obywatelstwo.
      • 21mada Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 17:04
        >nagle wymagany jest polski paszport żeby wjechać do Polski
        Że co? To obywatel UK nie może wjechać do Polski?
        Myślałam że Polacy z rodzinami mogą wjeżdżać bez problemu.
        • wkswks Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 20:32
          Moze, Ale jak jest obywatelem polski to w pl ma obowiązek legitymowania sie polskim dowodem albo paszportem. Nas to nie spotkali, ale były sytuacje Że do samolotu nie wpuścili Polaka chcącego wrócić do domu bo miał Np tylko amerykański paszport.
          • 21mada Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 23:46
            Ale to całkiem inna sytuacja, bo Polak miał polski paszport (ale nie przy sobie).
            • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 00:08
              Mada ale ona ma racje. Juz co wyzej wkleilam linka ze strazy granicznej

www.strazgraniczna.pl/pl/niezbednik-podroznego/obywatele-rp-z-podwojny/3262,Obywatele-RP-z-podwojnym-obywatelstwem.html
    • 21mada Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 17:10
      Nie wyrabiałam dzieciom polskiego obywatelstwa bo jest to niemożliwe. Po pierwsze, pani w konsulacie od razu pyta: a ma pani rodzinę w Polsce? Więc jak masz rodzinę to niech ci rodzina załatwi i lata po urzędach bo na konsulat nie masz co liczyć. Po drugie zawsze pytają o adres w Polsce. To nic że nie mieszkasz w Polsce od lat, musisz mieć tam adres, bo jak to tak bez adresu? Nie ma takiego miasta - Londyn. Jest Lądek Zdrój. To nic że adres zameldowania i tak byłby FAŁSZYWY skoro tam nie mieszkasz. Poza tym trzeba by im dostarczyć ORYGINAŁY świadectw urodzenia. Dziękuję, postoję.
      • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 17:27
        To sa bzdury. Na stronie konsulatu jest informacja jakie dokumenty trzeba doatarczyc zeby zarejestrowac dzisci w pl i zdobic im paszport. Nie trzeba miec w pl adresu ani zadnej rodziny. Trzeba zaplacic oczywiscie co jest normalne.
      • wkswks Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 17:31
        Moje dzieci i maz maja obywatelstwo bez adresu.
        • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 00:11
          > Moje dzieci i maz maja obywatelstwo bez adresu.

No oczywiscie ze bez polskiego meldunku. A jakby mialo byc inaczej na dluzsza mete? jest obowiazek wymeldowania sie przeciez jak sis przebywa dluzej za granica

Ja tez nie mam polskiego adresu. Na dowodach najnowszych nie ma adresu.
      • jednoraz0w0 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 19:23
        Bzdury. Chyba, że lubisz sobie utrudniać, robisz jakiś rozkrak i część formalności robisz za granica a część w Polsce.
    • leyla76 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 18:57
      Moje maja polskie i dla mnie to było pi prostu automatyczne wyrobić im polskie paszporty.
      Maja tez tureckie po ojcu, wyrobiony jedynie turecki dowód osobisty, bo paszport i tak do niczego sie nie przydaje.
      Teraz aplikowalam dwójce o brytyjskie paszporty, niestety najstarsza sie nie kwalifikuje , ale dostała Settled Status.
      Jako, ze mieszkamy w Szwajcarii najstarsza lat 18 będzie aplikować o obywatelstwo szwajcarskie. Dla pozostałej dwójki będę aplikować ja.
      Ja sama mam tylko polskie oraz stała rezydencie w Szwajcarii i UK.
      • szaraiwka Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 20:39
        Jakim sposobem możesz mieć stała rezydencje w dwóch krajach? Przecież to się kłóci z sensem pojęcia „stała” … o ile paszportów i obywatelstw można mieć kilka to rezydencje stała raczej chyba jedna? Gdzieś przecież stałe przebywasz, a gdzie indziej tylko czasowo …
        • leyla76 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 21:36
          Kłóci sie , czy nie to mnie nie interesuje.
          Obecnie mieszkam w Szwajcarii i mam pozwolenie C czyli stały pobyt .
          Jaki, ze mieszkałam ponad 10 lat w UK to aplikowalam o Setteled Status juz tam nie mieszkajac de facto. Jako, ze mam tam dalej dom i prowadzimy biznes , no i mój partner ma brytyjski paszport, wiec wole mieć ten settled status niż nie, bo kto wiem moze w przyszłości wrócę do UK? Będąc poza UK, ale reguralnie do niej jeżdżąc mogę sobie Settled Status mieć nieprzerwanie.
          W sumie moze sie złe wyraziłam, moze nie powinnam nazywać Settled status stała rezydentura? Tylko jak to inaczej nazwać?
          • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 00:12
            I dostaliscie SS?
            • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 00:12
              I co teraz z rezydencja podatkowa? Bo w UK bedziesz skladac oswiadczenie podatkowe na SS
              • leyla76 Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 07:24
                Tak, dostaliśmy, właśnie z racji wcześniejszej stałej rezydentury . Dawałam dowody nieprzerwanego mieszkania w UK za lata 2006-11, bo od 2011 jestem w Szwajcarii. Problemow nie było.
                • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 07:54
                  leyla76 napisała:

> Tak, dostaliśmy, właśnie z racji wcześniejszej stałej rezydentury . Dawałam dow
                  > ody nieprzerwanego mieszkania w UK za lata 2006-11, bo od 2011 jestem w Szwajca
                  > rii. Problemow nie było.

Hmmm,, zeby sie tylko nie dopatrzyli ze popelnili blad przyznakac corce i tobie ten status gdy sie bedziecie o paszporty ubiegac. Bo to ze popelnili blad jest jasne.
                  • leyla76 Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 10:14
                    I tu sie mylisz. Jeżeli chodzi o SS to błędu nie ma, ale paszport to juz inna sprawa.
                    Ubiegając sie o paszport trzeba udowodnić, ze sie jest na stałe w UK i ze sie nie opuściło w ciągu ostatnich 5 lat UK na dłużej niż 90 dni w ciągu roku kalendarzowego . Tak, ze my o paszport narazie starać sie nie możemy, nawet posiadając SS. Jeżeli bym chciała paszport musze 5 lat bez przerwy pomieszkać w UK.
                    • kandyzowana3x Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 13:49
                      a nie jest tak, ze przy SS mozna przedbywac za granica do 2 lat ? po uplywie tego okresu SS traci waznosc ?
                      • kandyzowana3x Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 13:50
                        * sprawdzilam 5 lat smile
                      • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 17:37
                        kandyzowana3x napisała:

> a nie jest tak, ze przy SS mozna przedbywac za granica do 2 lat ? po uplywie te
                        > go okresu SS traci waznosc ?

Jest, wiec jesli Leyla uzyskala ten ss to nie mieszkajac w uk moze go stracic bezpowrotnie.
                        • leyla76 Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 18:14
                          Nie nie jest, na SS mogę być poza granica nieprzerwanie do pięciu lat. Każdy wjazd do uk nawet na jeden dzień resetuje zegar.
                          2 lata dotyczy pre settled .
                          2 lata dotyczy tez wcześniejszego Indefinite leave to remain (ILR) .
              • leyla76 Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 07:31
                Podwójne opodatkowanie chyba w grę nie wejdzie? Rezydencje podatkowa mam w Szwajcari, bo tu w większości przebywam. A co do uk to oświadczeniem podatkowym zajmował sie nasz księgowy, wiec chyba dalej tak będzie. Mam umowe o prace w uk, ale tylko na 30%. Bo w większości ogarniam sprawy internetowo. W uk ostatnio byłam w październiku 2019 (korona nie pozwala tam poleciec). Oświadczeń podatkowych nigdy w sumie w uk nie robiłam😁.
    • szaraiwka Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 19:16
      Tak
    • palacinka2020 Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 20:59
      Polskie dokumenty jest bardzo latwo zorganizowac, wystarczy przedstawic akt urodzenia na druku miedzynarodowym (wystarczy ang) i umiescic mala oplata.

Moje dziecko jest urodzone za granica, ale ma dokumenty polskie. Nie ma za to dokumentow z kraju ojca, bo w przyparku malych dzieci trzebaby je wymieniac co rok. Szczerze to nie pomyslalam, ze moglaby miec problemy przy wyjezdzie, ale raczej latac stamtad nie bedzie (powod prozaiczny- prawie nic stamtad nie lata)
    • ingryd Re: Podwójne obywatelstwo 20.06.21, 23:02
      Należy odróżnić 2 pojęcia :
      1/ podwójne obywatelstwo : status prawny regulowany przez układy bilateralne ( np USA i MEKSYK), które określają prawa i obowiązki związane z obywatelstwem względem siebie : służba wojskowa, prawa wyborcze etc, etc...
      2/ dwa (lub więcej) obywatelstw regulowane przez prawo krwi/ziemi/mixt danych państw, np :
      małżeństwo dunki z amerykaninem (ktorego matka jest Belgijką) zamieszkałe w fr, adoptuje dziecko którego matka biologiczna jest kamerunką (dziecko urodzone w Kamerunie) posiada następujące :
      prawo krwi, z automatu :
      duńskie
      amerykańskie
      belgijskie
      kameruńskie
      prawo ziemi (jezeli się nie zrzeknie w wieku 18 lat):
      francuskie
      Konsekwencje prawne są takie, ze na terytorium danego kraju podlegają legislacji rodzimej i tejże muszą się podporządkować...

Polański w PL nie może liczyć na pomoc konsulatu FR, i vice versa
    • maadzik3 Re: Podwójne obywatelstwo 21.06.21, 17:45
      Im więcej tym lepiej w mało bezpiecznym świecie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka