Dodaj do ulubionych

Sama się zdiagnozowałam

22.06.21, 20:31
Chyba, tak mi się wydaje. Od kilku miesięcy mam dziwny ból głowy, taki jakby ściskały mi się kości czaszki, tępy.
Byłam niedawno u fizjoterapeutki z bólem szyi i karku, mówiła, że wszystko mocno pospinane, zrobiła masaż. Mam iść na dalszą terapię. Z szyją na razie odpuściło, teraz znowu głową i tak doszłam do wniosku, że być może ten ból głowy wiąże się z napięciem ciała.
Miał ktoś tak? Co pomogło? Pomoże fizjoterapia?
Wychodzi życie w stresie.
Obserwuj wątek
    • onewoman Re: Sama się zdiagnozowałam 22.06.21, 20:32
      Czasem lekkie zawroty głowy.
    • mae224 Re: Sama się zdiagnozowałam 22.06.21, 20:33
      Tak, ja, było tylko gorzej, pomogly masaże, fizjoterapia, ćwiczenia, prądy i akupunktura.
      • onewoman Re: Sama się zdiagnozowałam 22.06.21, 20:40
        Wszystko razem?
        • mae224 Re: Sama się zdiagnozowałam 23.06.21, 13:24
          Tak.
    • bywalec.hoteli Re: Sama się zdiagnozowałam 22.06.21, 20:34
      Niestety bliski mi człowiek miał bóle głowy, nie zdiagnozowano na czas właściwie i zmarł bo to był rak.
      • grey_delphinum Re: Sama się zdiagnozowałam 22.06.21, 20:37
        Miałam.okropne bóle kręgosłupa szyjnego i głowy. Sama znalazłam skuteczna terapię - odkąd śpię całkiem na płasko, problem przestał istnieć.
      • onewoman Re: Sama się zdiagnozowałam 22.06.21, 20:40
        Też biorę pod uwagę
        • engine8 Re: Sama się zdiagnozowałam 22.06.21, 20:51
          i na co czekasz?
          • onewoman Re: Sama się zdiagnozowałam 22.06.21, 20:57
            Jutro mam wizytę u lekarza.
            • bywalec.hoteli Re: Sama się zdiagnozowałam 22.06.21, 20:59
              Koniecznie niech lekarz zbada Ci węzły chłonne i zleci badanie krwi. Lepiej dmuchać na zimne.
    • srubokretka Re: Sama się zdiagnozowałam 22.06.21, 20:39
      W ciagu ostatniego ruku pewnie wiekszosc doroslych zaliczylo cos podobnego.
      Mi pomagaja masaze ( specjalny pas masujacy mam w domu) i sol magnexowa. Mg przez kilka dni. Cwicze przynajmniej raz w tyg.
    • berdebul Re: Sama się zdiagnozowałam 22.06.21, 20:45
      Kolczasta mata i lampa solux, plus ćwiczenia i masaże. Napięciowe bóle głowy to straszne goofno.
      • onewoman Re: Sama się zdiagnozowałam 22.06.21, 20:49
        Nie strasz
    • b-b1 Re: Sama się zdiagnozowałam 23.06.21, 06:20
      U mnie podobnie, tylko przyczyna inna -kilkumiesieczny codzienny tępy ból głowy ma ( miał) związek z bruksizmem.
      Napięte mięśnie skroniowe do granic . Odpuścił po botoksie , teraz obwąchuje się z szyną relaksacyjną, aby nie powrócił.
    • jaga34 Re: Sama się zdiagnozowałam 23.06.21, 06:56
      Praca siedząca przy laptopie? Jeżeli tak to odcinek szyjny kręgosłupa zaczyna niedomagać.
    • mikams75 Re: Sama się zdiagnozowałam 23.06.21, 07:55
      a cisnienie masz w normie? w sensie w twojej normie?
      • onewoman Re: Sama się zdiagnozowałam 23.06.21, 09:17
        Po covidzie miałam skoki ciśnienia, wysokie tętno. Teraz noc z niedzieli na poniedziałek była nieprzespana, źle się czułam, źle znosiłam te upały.
        Rano w poniedziałek walące serce, puls 159, nie mogłam złapać tchu, nie poszłam do pracy, spanikowana zadzwoniłam do przychodni. Kazali nie przyjeżdżać, dzwonić na pogotowie. Pogotowie było u mnie po 45 min., W tym czasie wzięłam tabletkę na uspokojenie pulsu i jak przyjechali był już w normie.
        Bez niej już bym chyba zeszła.
        • shmu Re: Sama się zdiagnozowałam 23.06.21, 09:44
          Do lekarza i to biegusiem! Serio mówię. I zacznij od tego opisu. Kobieto, to może być coś znacznie poważniejszego niż napięcie mięśni. Wszyscy boją się szczepionki ze względu na ryzyko zakrzepicy, a po covidzie to ryzyko jest wielokrotnie wyższe. A to tylko ułamek poważnych skutków ubocznych.

Wolę Cie straszyć i żeby okazało się, że to nic takiego niż odwrotnie.
          • onewoman Re: Sama się zdiagnozowałam 23.06.21, 09:47
            Dzisiaj mam wizytę u lekarza, ale oni mnie tylko na badanie krwi wysyłają, które wychodzą dobrze. A nie, miałam też skierowanie do neurologa, który dał mi tabletki na zawroty głowy i na depresję, bo mówiłam że mam źle samopoczucie.
            Byłam też w poradni naczyń na USG tętnic dogłowowych, wyszło ok.
            • shmu Re: Sama się zdiagnozowałam 23.06.21, 09:54
              Ok. Dzięki, że napisałaś. Dbaj o siebie!
        • strumien_swiadomosci Re: Sama się zdiagnozowałam 23.06.21, 13:06
          U mnie takie akcje (wysoki puls, walące serce) to była nerwica. Bóle głowy też okazały się napięciowe i pomogły na nie masaże i zdrowsze nawyki codzienne (zwłaszcza w kontekście obciążania kręgosłupa szyjnego). ALE
          Nerwicę diagnozuje się jak już wszystko inne okaże się być w porządku, więc musisz zacząć od przebadania się.
          • onewoman Re: Sama się zdiagnozowałam 23.06.21, 14:25
            A nerwicę gdzie mogę zdiagnozować? Udać się do psychiatry, psychologa?
            • mae224 Re: Sama się zdiagnozowałam 23.06.21, 18:30
              Psychiatry.
    • shmu Re: Sama się zdiagnozowałam 23.06.21, 09:22
      Kolezance, po tym jak lekarze wykluczyli inne powody, polecono fizjoterapie i pilates i po kilku sesjach jak ręką odjął.
      • shmu Re: Sama się zdiagnozowałam 23.06.21, 09:52
        Po przeczytaniu komentarza o pulsie powyżej, najlepiej będzie jak udasz się do lekarza w trybie natychmiastowym.

Mój mąż lubi irytować lekarzy właśnie samodiagnozowaniem się, z tym, że on to robi szukając w artykułach naukowych. Raz mu wyszło na dobre, bo nawet był potem autorem artykułu, ale raz mu lekarz specjalista powiedział, że to co robi jest dość niebezpieczne. Po pierwsze dlatego, że jak on sobie zdiagnozuje coś lżejszego niż to w rzeczywistości jest, to nie pójdzie do lekarza i mu w porę czegoś nie wykryją, nie zaleczą. Po drugie opowiada lekarzowi tylko o symptomach, które mu pasują do jego teorii (więc niejako ukrywa resztę). Lekarz powinien umieć się dopytać, no ale ...
    • spirit_of_africa Re: Sama się zdiagnozowałam 23.06.21, 09:41
      Napięcie wpływa negatywnie ba kręgosłup szyjny i stawy zuchwowo skroniowe i stad częste bóle tego typu.
    • waleria_s Re: Sama się zdiagnozowałam 23.06.21, 09:48
      Zrób dokładne badania krwi, może masz niedobory. Wtedy mięśnie nie funkcjonują dobrze, ciało jest pospinane. Sprawdź zgryz u ortodonty, bo z pozoru mała wada (ot, troszkę krzywe zęby) może okazać się poważniejsza i wywoływać właśnie bóle głowy, napięcie mięśniowe. Nie słyszałam, żeby komuś fizjoterapia nie pomogła, ale najpierw diagnozowałabym się u lekarzy i to pod różnym kątem, jak pisałam, niedobory, zgryz, ortopeda itd.
      • onewoman Re: Sama się zdiagnozowałam 23.06.21, 14:27
        Dostałam skierowanie na krew, mocz, kardiologa i prześwietlenie klatki piersiowej, a także poziom wapnia i magnezu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka