Dodaj do ulubionych

Choróbsko - pomocy

07.07.21, 01:46
Mlodsze dziecko dostało właśnie kaszlu i gorączki. Ja i mąż po dwóch dawkach szczepionki od paru tygodni już. I teraz tak: rozumiem, że starsze dziecko (zdrowe) zostaje jutro w domu (chodzi na polkolonie)...?
I co dalej: jak to teraz jest z tymi testami itd.? Kwarantanny nie mamy, bo jesteśmy zaszczepieni, ale co ze starszakiem, który przecież szczepiony nie jest (ma 8 lat)? Młodsze dom/lekarz, to jasne.
Wybaczcie, jeśli bredze, ale pora pozna i nerwy też nie pomagają uncertain
Obserwuj wątek
    • mama0208 Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 07:24
      Czyli chcesz dziecku zrobić test na coronowirusa? Można to zrobić przez ikp pacjent. Ja tydzień temu wygenerowała dla chorych dzieci skierowanie na testy. Po paru minutach dostał inf gdzie mam się zgłosić. Wynik był wieczorem - negatywny
      • mama0208 Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 07:27
        www.gov.pl/web/koronawirus/zapisz-sie-na-test-na-koronawirusa
        • alfa36 Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 09:44
          Skierowanie przed wyjazdem zagranicznym... W określonych sytuacjach? Czy wycieczkowo również? Z ciekawości pytam, bom nieco zdziwiona...
      • lilia-anna Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 07:38
        Nawet bardziej o kwarantanne starszego mi chodzi. Z testem to mnie lekarz pokieruje (chyba).
        • mama0208 Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 07:44
          no starszy ma kwarantanne od chwili wystawienia skierowania na test dla młodszego. Nam lekarz nie dał skierowania na testy ale ja chciałam mieć potwierdzenie bo jedziemy na wczasy. Skończyło się na tym, że prawie wszyscy byliśmy chorzy. Tylko najstarszy syn od 26 czerwca do nadal jest chory. Wczoraj skończył antybiotyk bo miał zapalenie zatok, krtani i tchawicy.
          • ela.dzi Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 08:09
            mama0208 napisała:

> no starszy ma kwarantanne od chwili wystawienia skierowania na test dla młodsze
            > go.
            Nieprawda
            • little_fish Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 12:31
              To młodszy ma kwarantannę od momentu skierowania. Starszy dopiero jak młody będzie miał wynik pozytywny.
          • cku1 Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 08:31
            Starszy ma kwarantanne jesli mlodszy bedzie miał pozytywny wynik. Nie od momentu skierowania na test.
        • ela.dzi Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 08:08
          Starszy nie ma żadnej kwarantanny, póki młodszy nie będzie miał pozytywnego wyniku.
    • primula.alpicola Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 07:48
      Moje starsze dziecko poszłoby na półkolonie, a młodsze nie byłoby testowane w kierunku covid, tylko obserwowane, czy objawy się nasilają ( wtedy lekarz, no i zapewne i tak zleci test).
      • ela.dzi Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 08:07
        Moje tak samo.
      • anku1982 Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 08:11
        A dlaczego zaraz test? Przecież jest mnóstwo róznych innych chorób. U nas aktualnie dwóch synów chorych na infekcje układu oddechowego, młodszy zapalenie oskrzeli, objawy klasycznej infekcji: katar kaszel gorączka, gorsze samopoczucie. Chodzili do szkoły i przedszkola, najpewniej przyniósł młodszy. Byliśmy u lekarza pediatry, zresztą bardzo doświadczonego i ani się nie zająknął o teście - my oboje szczepienie, obaj synowie za mali na szczepionki. Chodzimy normalnie do pracy. Ale dzieci oprócz placówek nigdzie indziej nie były, pilnujemy masek i dezynfekcji. Nie rozważałam nawet covidu.
        • primula.alpicola Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 09:46
          'A dlaczego zaraz test?'

Bo niektórzy lekarze wszędzie widzą covid.
        • mikams75 Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 10:45
          dla swietego spokoju, lepiej miec potwierdzenie, ze to nie covid i sie nie glowic czy rozsiewa, czy kogos zarazi, czy mu sie moze pogorszy.
          • anku1982 Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 17:48
            Gdybym puszczała wszędzie gdzie ma pomysł bez maseczki to bym może dla świętego spokoju chciała sama zrobić test. Ale wszystko jest kwestią jak żyjemy i czy wcześniej braliśmy sobie do serca profilaktykę.
            • triss_merigold6 Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 17:51
              Maseczki to nie profilaktyka.
              • anku1982 Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 17:53
                Profilaktyka to wszelkie działania mające na celu zapobiec wystąpieniu/zarażeniu się choroby/wirusem. My używamy tylko ffp2 również u przedszkolaka i ich skuteczność jest potwierdzona.
                • triss_merigold6 Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 17:59
                  Lol, przezabawne. A ja nie używam w ogóle i nijakiego covida nie złapalam.
                  • anku1982 Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 18:13
                    Niczego to nie udowadnia, bo niby co? Każdy ma swoją sytuację życiową, my mamy np. młodszego z niezwykle rzadką choroba śródmiąższową płuc, z której prawdopodobnie wyrośnie. Na nasze szczęście. Już widziałam dziewczynkę która miała również śródmiąższową - innego rodzaju, zbyt późno rozpoznaną. Była na liście do przeszczepu, ale dzieciom w Polsce raczej przeczepów płuc się nie robi. Więc ... w tej chwili już nie żyje. Każdy tylko hehe haha, covid mnie nie wziął, plandemia ...bla bla. Nie mniej osobiście nie mam zamiaru liczyć na łut szczęścia i będę nosić te durne maski i dezynfekować ręce ile się da.
                • sol_13 Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 22:38
                  anku1982 napisała:

> My używamy tylko ffp2 również u przedszkolaka i ich skut
                  > eczność jest potwierdzona.

Mam nadzieję, że jesteś trollem.
                  • anku1982 Re: Choróbsko - pomocy 08.07.21, 17:37
                    Raczej trollicą.
      • kornelia_sowa1 Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 08:24
        Dokładnie. Powariowali wszyscy.

Moja córka zaczęła kaszleć plus temp. do 38,3 jakieś trzy tyg. temu.
        Zrobiłam zaskakującą rzecz- po prostu poszłam z nią do lekarza.
        Została zbadana, nikt o żadnym tescie nie mówił.

Jakby LEKARZ widział taką potrzebę, to dałby skierowanie i wtedy zaczęłabym o teście myśleć. Masakra, dziecko 1 dzien choruje (normalne) i od razu panika, bo to na pewno covid.
        Do końca świata niektórzy nie odpuszczą
      • cku1 Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 08:32
        Tez bym tak zrobiła.
    • furiatka_wariatka Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 07:58
      Nie zakładałabym od razu covida, i starsze dziecko normalnie poszłoby na półkolonie. Z młodszym do lekarza, jeśli stan się nie poprawia. Jest tyle innych chorób na świecie. Miał kontakt z kimś chorym, że od razu covida zakładasz?
      • ela.dzi Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 08:11
        Zwłaszcza, że mamy okres, gdy zachorowań jest naprawdę mało w stosunku do tego ile było w szczycie.
      • ajr27 Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 08:12
        Wróciliśmy właśnie z wczasów, w hotelu co drugi dzieciak charczał, mój się zaraził i przyjechał chory. Nie zakładam, że wszystkie te dzieci miały covida.
        • taniarada Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 08:22
          ajr27 napisała:

> Wróciliśmy właśnie z wczasów, w hotelu co drugi dzieciak charczał, mój się zar
          > aził i przyjechał chory. Nie zakładam, że wszystkie te dzieci miały covida.
          Zamiast zrobić test niech się uda do wróżki ona prawdę jej powie.
        • kornelia_sowa1 Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 08:25
          Bardzo słusznie. Wbrew temu co myślą coronaświry , inne wirusy i choróbska nie zniknęły
          • taniarada Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 08:40
            kornelia_sowa1 napisała:

> Bardzo słusznie. Wbrew temu co myślą coronaświry , inne wirusy i choróbska nie
            > zniknęły
            Dwie moje kuzynki zmarły w krótkim czasie w szpitalu .Jedna po operacji kręgosłupa .Bała się jej i miała ją robioną w Częstochowie bo w Katowicach panował święty covid.Mam rodzinę rozrzuconą po całym świecie.Gdy Teresa z Włoch się dodzwoniła to powiedziała że zaczyna chodzić.Za tydzień już nie żyła .Druga zaraziła się covidem od męża co przechodził chemię po chłoniaku..Leżała w szpitalu pod Częstochową i już z niego nie wyszła.Obydwie były zaszczepione ta ostatnia miała kłopoty z jelitami.Nasza polska służba zdrowia.
      • aguar Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 09:57
        Ale testu nie robi się dlatego, że się zakłada, że to Covid, tylko, aby właśnie wiedzieć czy to Covid, czy co innego, i czy można starsze normalnie wszędzie puszczać, dopóki nie ma objawów, jak przy "zwykłych" infekcjach.
        • rozwiane_marzenie Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 11:46
          Mam takie samo zdanie. Po prostu uważam, że lepiej wiedzieć z czym się ma do czynienia. A nie dlatego, że jak to piszą mundre emamy - coronaświr itp. Lubię wiedzieć "co mam", to wszystko.
          • anvalley Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 17:50
            To ja ci powiem: infekcję górnych dróg oddechowych - tak jak od lat mówili lekarze i nikt nie testował czy to enterowirus, rhinowirus, koronawirus czy inny. Nie rozumiem skąd to świrowanie teraz i w czym niby dziecku ma pomóc test oprócz stresu - na to nie ma lekarstwa, helloł...
          • sol_13 Re: Choróbsko - pomocy 08.07.21, 17:48
            A gdy miałaś w poprzednich latach objawy grypy to testowalas się na grypę, żeby potwierdzić?
    • taniarada Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 08:19
      Ludzie już wpadają w paranoję przez covida .Jest tyle chorób u dzieci .Nie dziwię Ci się że panikujesz .Zrób test i po bólu jak Ci radzą. Światowe media i politycy, w tym polscy, traktują ludzi jak bydło, które nie ma prawa myśleć, pytać, wyrażać zdania i decydować o sobie. Jest to od czasów komunizmu chyba najsilniejszy atak na człowieczeństwo w ogóle. Judzenie przeciw niezaszczepionym jest jednym z elementów kampani, którą międzynarodowe media i polscy politycy prowadzą by - jak to powiedział minister Pinkas - wytworzyć w ludziach taki stan ducha, taki stan emocji, że ludzie powiedzą "chcę to mieć".
      Jesteśmy ludźmi. Ale robią z nas zwierzęta. W dodatku skłócone i się oskarżające. To nie my dla siebie nawzajem jesteśmy zagrożeniem, tylko ci, co spowodowali, że ludzie umierali bez pomocy, jak jedna pani, która przybyła na izbę przyjęć szpitala z bólem brzucha, spędziła tam ponad 24 godziny, bo jej nie przyjęli tylko zrobili test i czekali na wynik, i w końcu tam zmarła bo wyrostek robaczkowy pękł.
    • cruella_demon Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 08:24
      Co takiego strasznego zrobiło ci starsze dziecko, że chcesz go ukarać?
    • anvalley Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 08:25
      Ludziom już odbija po tej papce z mediów. Możesz mi wytłumaczyć po co chcesz robić dziecku test jak ma gorączkę i kaszel (jak wcześniej miliony dzieci wielokrotnie w ciągu roku?) i co jest powodem twojego zdenerwowania?? Zwłaszcza jeśli jesteście zaszczepieni? Dotąd jak dziecko przechodziło wirusówkę to się czekało 3-5 dni, jak się nie poprawiało, to lekarz, ew. antybiotyk i po problemie.
      Po co się nakręcasz i narażasz dziecko na stres? Po prostu zostaw je w domu aż wydobrzeje, ew. drugie dziecko też jak się bardzo obawiasz i tyle.
      Ta paranoja się nigdy nigdy nie skończy jak matki będą się nakręcać bo dziecko ma kaszelek i gorączkę uncertain
      • kornelia_sowa1 Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 08:27
        Odbija i to ostro.
        Katar-covid
        kaszel-covid
        biegunka-covid
        suche gardło-covid
        wysypka-covid
        swędzi palec u stopy-covid

wariant alfa, beta, delta, lambda za rogiem-alfabet się skończy to numery nadadzą
      • lilia-anna Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 08:32
        Odp. zbiorczo: starsze ma wyjazd i jeśli kwarantanna, to już, żeby zdążyć 10 dni. Młodsze ma astmę, więc i tak nie mogę trzymać jej bez lekarza, niezależnie od tego, co jej jest. A lekarz pewnie zleci test... Mam teleporadę po południu. Starszy chciał zostać w domu z chorą siostrą big_grin
        • anvalley Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 08:43
          Chyba coś ci się pomyliło - jak młodszy ma covida to starszy będzie na kwarantannie 10 dni + 7 dni czyli łącznie 17. Już ci przeszła ochota na testowanie młodszego?
          Nadal nie rozumiem co ma wyjazd starszego do testowania młodszego? Po co? Młodszy wyzdrowieje i bez testu, a starszy sobie spokojnie pojedzie. A jak się starszy rozchoruje to niezależnie czy to covid czy nie i tak będzie musiał zostać w domu.
          Weź się napij zimnej wody bo ci koronapanika przesłania logiczne myślenie.
          • anvalley Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 08:45
            *"młodsza - nie doczytałam, że to dziewczynka
        • cruella_demon Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 12:38
          To radzę jednak nie robić testu, bo zamkniecie dzieciaka na 17 dni w wakacje.
          Myślałam że ta histeria nieco ustała.
          • triss_merigold6 Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 16:32
            Są szaleni rodzice, niestety.
        • hanusinamama Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 16:23
          Nie musi zlecic testu. MOja młodza miała zapelenie krtani (tesz kaszel ale bez temp) i zadnego testu nie ribiliśmy. Inhalacje pomogły.
      • aguar Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 10:08
        Mnie wkurza to wypieranie na siłę Covida. Takie objawy jak najbardziej mogą być Covidem, owszem istnieją inne infekcje, ale aktualnie na świecie dominują covidowe. Natomiast nie uważam, że infekcja jednej osoby powinna być przyczyną kwarantann innych bezobjawowych. Dziecko ma infekcję, to zostaje w domu, drugie jest zdrowe - chodzi normalnie na zajęcia itd. Raczej walczmy o to, aby Covid przestał być taktowany wyjątkowo, żeby skończono z kwarantannami dla bezobjawowych, zamiast udawać, że to na pewno nie Covid, bo jakiegoś tam objawu nie ma czy nie było kontaktu, i że niby to od klimy, przewiania czy zimnych lodów. Już wolę, jak ktoś z pełną świadomością, że to może być Covid, nie idzie do lekarza i nie robi testu dla uniknięcia kwarantanny, niż takie wypieranie i udawanie, że jaki Covid...
        • cku1 Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 10:12
          W Polsce obecnie ponizej 1% testow daje pozytywny wynik. Faktycznie dominuje covid.
          • aguar Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 10:33
            Skąd Ty masz te dane? Ja aktualnie widzę sporo ludzi z infekcjami zapierających się nogami i rękoma, żeby nie testować, podczas, gdy jeszcze 2-3 miesiące temu tak się zachowywała najwyżej połowa smile
            • ela.dzi Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 10:40
              Codziennie podają wykonaną liczbę testów i liczbę przypadków Covid na Twitterze MZ.

mobile.twitter.com/MZ_GOV_PL/status/1412331735405244416
              • aguar Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 12:24
                Tylko nie wiadomo, ile osób testowało z powodu objawów. Teraz mnóstwo zdrowych ludzi testuje, aby pokazać ujemny wynik na granicy.
                • hanusinamama Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 16:29
                  Tak łapanke robią na ulicy. Najpierw badają (aby osłuchowo bylo ok) a potem robią testy...
          • aguar Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 10:37
            No to dlaczego, jak widzę po Twoich innych wypowiedziach, tak odradzasz testowanie i straszysz 17-dniową kwarantanną, skoro to niby tak mało prawdopodobne? Brak logiki.
            • cku1 Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 11:04
              Ja nic nie odradzam. Ja po prostu nie lecę z dzieckiem na test jak tylko kaszlnie.
              • anvalley Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 11:15
                Myślę dokładnie tak samo - podobnie jak nie latam z dzieckiem do lekarza jak tylko ma jakieś przeziębienie i unikam lekarzy, którzy na zapalenie oskrzeli ładują antybiotyk.
                • lilia-anna Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 12:56
                  Ze starszym też "nie latam" z byle czym. Ale on pokaszle, pokicha, lyknie herbaty z miodem i zdrów. Mlodsza od kataru potrafi w 1 dzień mieć zap. oskrzeli, a kolejnego dnia zap. płuc, rtg, antybiotyk i skierowanie do szpitala.
                  • hanusinamama Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 16:28
                    Idz do lekarza, zleci test to zrobisz. Jestem bardzo prawdopodobne ze to nie covid. Przeciez dzieci na kaszel i gorączke zapadały przed erą Covida. Sama mowisz ze od kataru ma zapelenie oskrzeli. Idz do lekarza bo moze sie objedzie bez antybiotyku...jak pójdziesz za późno skonczy sie na zapaleniu płuc.
                  • mae224 Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 22:34
                    I jak dziś ?
        • jehanette Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 11:28
          Jakie wypieranie na siłę covida? Aktualnie nawet wirusolodzy mówią, że ciężko się w Polsce zarazić covidem, jeśli nie chodzisz się całować z chorymi w szpitalu. A inne infekcje nadal istnieją! Przez całą jesień, jak nigdy, ciągle łapałam jakieś przeziębienia. Robiłam test na przeciwciała w grudniu - nic. W marcu miałam test zlecony z POZ - nic. W maju sama zrobiłam test, bo byłam przeziębiona a miałam jechać na urlop - nic, żadnego covida, zwykłe przeziębienia.
        • hanusinamama Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 16:26
          O matko!! Mogą ale nie muszą. I to mowie ja- hanusinamama, która przez 2 dni meczyła lekarza o test na covid ( bo ten twierdził ze to nie covid).
          Z tego co pamietam co kaszel+gorączka to normalny objaw wszelkich innych chorób u dzieci. teraz masa dzieci choruje na podgłosniowe zapalenie krtani (jedne z temp. inne bez).
    • lianis Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 08:27
      Starsze dziecko puscilabym normalnie na polkolonie, jest zdrowe. Mlodsze obserwowalabym i jesli objawy beda sie nasilaly lub dluzszy czas nie przechodzily to wtedy wizyta u lekarza.
    • lilia-anna Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 09:52
      Dobra, to jeszcze raz:
      Chore musi do lekarza, bo ma astmę i ogólnie jest chorowite - nie mogę olać i czekać, aż przejdzie.
      Jeśli lekarz każe na test, to muszę zrobić - dobrze rozumiem?
      Jeśli nie każe, to przecież dopominać się nie będę, no ludzie...
      Ale jeśli mamy i tak wpaść w tę machinę testu, kwarantanny itd., to im szybciej, tym lepiej, bo starszy ma wyjazd od 19.07. i wolałabym zdążyć.
      Mam nadzieję, że wyjaśniłam. Od marca 2020 nikt z nas się nie testował ani nie był na kwarantannie; jakoś tak wyszło. Naprawdę nie upatruję w tym rozrywki.
      Dziękuję tym z Was, które zdecydowały się na merytoryczne odpowiedzi.
      • lianis Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 09:56
        Jesli wyjdzie kovid to i tak nie zdarzysz na wyjazd, wtedy jest 10dni kwarantanny plus 7, czyli razem 17
      • ela.dzi Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 10:01
        Nie musisz zrobić, ale wtedy młodsze ma kwarantannę. Negatywny test ją zdejmie, pozytywny zmieni na izolację.
        • lilia-anna Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 10:05
          Ok, dziękuję za wyjaśnienie!
          • cku1 Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 10:13
            Pozytywny test wrzuca starszego na 17 dni kwarantanny. Wyjazd 19.07 nie będzie mozliwy.
            • jehanette Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 11:29
              Można zrobić test starszemu, to mu się kwarantanna skróci.
              • cku1 Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 11:30
                Pod warunkiem, ze sanepid się zgodzi. A to państwo w panstwie...
                • hanusinamama Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 16:25
                  Ale na co ma sie godzinc? teraz jak masz dodatni test, automatem zmienia ci sie kwarantanna w izolacje. My tak mielismy. My chorzy, dzieciom zrobiłam test zeby własnie ewentualnie skrócic kwarantanne do izolacji. I poszło automatycznie.
                  • cku1 Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 16:29
                    Negatywny test nie skroci kwarantanny.
                    • hanusinamama Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 16:58
                      No nie...ale pozytywny zmieni na izolację, z 17 na 10 dni.
      • rozwiane_marzenie Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 11:54
        Uważam, że postępujesz bardzo mądrze. Też uważam, że lepiej wiedzieć z czym się ma do czynienia, tym bardziej, że Twoja córka ma astmę. Sama mam chorowite dziecko, i to co u innych jest tylko katarkiem i kaszelkiem, u nas kończy się zapaleniem. Po prostu chciałabym wiedzieć, co dziecku dolega. Oczywiście mam nadzieję, że u Twojej córki choroba okaże się przeziębieniem, ale postępujesz mądrze chcąc sprawdzić i zbadać.
        • anvalley Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 17:55
          W czym niby ma ta wiedza pomóc oprócz nakręcania się, stresowania dziecka i podbijania statystyk? Na koronawirusa nie ma specjalnego leku i leczy się go tak samo jak inne wirusówki. Chyba że ktoś odczuwa jakieś samospełnienie, że jeeest - covid!! to tak, polecam test wtedy - może się uda i zepsuje starszemu dziecku wyjazd.
          • kornelia_sowa1 Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 19:32
            W punkt
          • rozwiane_marzenie Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 19:48
            Tak, zatajajmy covid, zatajajmy statystyki, to na pewno pomoże nam w szybszym powstaniu 4 fali. Może jeszcze w sierpniu, jest nadzieja.
            Rozumki wielkości orzeszka laskowego. Nie, jednak ziarenka maku.
            Dopóki będziemy udawać, że covid się skończył, dopóty będziemy się mierzyć z kolejnymi falami.
            Po to lepiej wiedzieć czy się ma to g...no, żeby innym nie przekazywać (myślałam, że to oczywiste, ale jak widać - nie). Tylko wtedy będziemy mogli dłużej cieszyć się poluzowaniem obostrzeń.
            • anvalley Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 21:23
              Można dziecko zostawić w domu i po problemie - zresztą covidem zarażać nie można a innymi wirusami to już niby tak? Ja izoluję chore dziecko niezależnie od wirusa - a dorośli są zaszczepieni to w czym problem? Za dużo mediów za mało samodzielnego myślenia?
    • taje Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 19:35
      Zrób im szybki test w domu.
    • sol_13 Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 20:19
      Starsze skoro zdrowe normalnie puszczam dalej na zajęcia.
      Młodsze kuruję w domu, jak się nie poprawi po kliku dniach to lekarz prywatnie i zaznaczam, że żadnych testów sobie nie życzę.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 20:24
      He?
      Ale masz test z potwierdzonym covid?
      Jak nie to przecież dzieci lagodnie przechodza a rodzice pewnie zaszczepieni.
      Jestesmy na wakacjach dzieci kaszlacych, kichajacych z gilem całe stada w termach, czy wesolych miasteczkach.
      Nie bądź frajer nie ratuj tych co nie chcą być ratowani!
    • cruella_demon Re: Choróbsko - pomocy 07.07.21, 22:56
      Ojp myślałam, że już wam te odpały z kwarantanną płatków śniadaniowych minęły 🙄🙄

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka