Dodaj do ulubionych

Umiecie odpoczywać?

08.07.21, 15:06
Właśnie mam ostatni dzień wakacji i nastrój mam dość, powiedziałabym, żałobny.

Nie czuję się bardziej wypoczęta niż te 12 dni temu. Właściwie, to chyba dawno utraciłam zdolności prawdziwego odpoczywania, świadomości i bycia "tu i teraz" - co jest dość żałosne, biorąc pod uwagę, że miałam te cechę wyjątkowo mocno rozwinięta jako nastolatka i na studiach.

A teraz tylko pęd, upierdliwa potrzeba kontrolowania upływającego czasu i tworzenie list zadań do odhaczenia.
Najlepiej mi gdy dostanę wycisk fizyczny - im bardziej ekstremalny tym lepiej. Gdy nie ma to moje serduszko płacze i pocieszam się codziennym bieganiem, którego szczerze nienawidzę - z każdym dniem biegania bardziej.

Zauważyłam też, że przez pandemię pogłębiła mi się mizofonia, hejt do gatunku ludzkiego i mam jakis taki klaustrofobiczny stres gdy nagle znajdę się w tłumie.

Jak sobie radzicie z takimi rzeczami?

Tylko błagam, nie piszcie mi, że "jak będziesz miała dzieci to(...)". Obserwuję rodziny z dziećmi na wakacjach - to jakiś koszmar.

No to se ponarzekałam, teraz możecie po mnie jechać. big_grin

Idę pływać.

PS Cały wlosing o kant dupy w obliczu słońca, słonej wody i codziennego wymywania piasku z głowy - włosy to suche siano i żadne delikatne szampony, maski emolientowe ani rasayana triphala nie pomagają. Opalił mi się też przedziałek i mam wrażenie że tam zaraz wyłysieję.
Medal z ziemniaka tej, która powie, jak skutecznie dbać o włosy na wakacjach! (Zastosuję za rok, o ile dożyję...)
Obserwuj wątek
    • extereso Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 15:12
      Ja umiem, ale kiedyś jako nastolatka i młoda kobieta nie umiałam. Natomiast ostatni dzień wakacji, to oczywiście żal i to nie ma co kminić
      • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 16:12
        >Natomiast ostatni dzień wakacji, to oczywiście >żal i to nie ma co kminić

Dzięki.
    • wapaha Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 15:14
      Po pierwsze : przytulam
      Po drugie : biorę od kilku lat cały urlop na raz. Mając 5 tyg wolnego od pracy naprawdę można wypocząć.
      • angazetka Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 15:15
        I potem cały rok nic, żadnego lapania oddechu?
        • wapaha Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 15:22
          Dni wolne za nadgodziny
      • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 16:13
        5 tygodni to ja rozumiem!

Ja nie mogę tak niestety.
        • wapaha Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 17:44
          Rozumiem
          Na początku narzekałam ( olaboga !) ale potem doceniłam.
          Wcześniejsze max 2 tyg w wakacje nie starczało na nic- psychicznie ciągle jakoś byłam w pracy, odliczałam dni i każdego było żal. Mając 5 tyg delektuję się, bo naprawdę mam CZAs by zamknąć za sobą drzwi pracy i o nie myślec.
          Co jeszcze na plus- jest u nas niepisany zwyczaj - nie dzwonimy do urlopowiczów. Boskie
    • mashcaron Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 15:17
      Są różne spraye chroniące łeb przed słońcem, ale nie polecę nic konkretnego bo nigdy nie używałam i mam zawsze tak, jak ty:p w zeszłym roku pojechałam na wakacje zafarbowane na brąz a wróciłam blond 😅

Co do reszty, to tak, umiem odpoczywać, nawet w niesprzyjających warunkach :p umiem się wyłączyć na otaczający mnie świat nawet na plaży pełnej dziubdziusiów drących mordy :p
      Tłumu nie lubię, więc go po prostu unikam jak się da :p
      • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 16:25
        Akurat blond od słońca mi pasuje, tylko susz mi nie pasuje. I ile ja sobie nalamalam włosów, w ciągu tego urlopu, nawet nie wiem czym. Gumką?
        No ale muszę wiązać włosy do biegania i na sporty wodne, inaczej się nie da.

"Co do reszty, to tak, umiem odpoczywać, nawet w niesprzyjających warunkach :p umiem się wyłączyć na otaczający mnie świat nawet na plaży pełnej dziubdziusiów drących mordy :p"

Dzizas, to prawda co ktoś napisał w innym wątku - musisz być święta.
        Jak?

Ja też unikam tłumów.
        Ale jak idę o 8 rano (bo później jest więcej ludzi) na śniadanie i wybieram stolik najdalej od wszystkich, to i tak się ktoś obok dosiądzie i będzie charchał/smarkał/zbyt głośno bełkotał do swojego interlokutora, gwałcąc mi uszy. Albo grupa karków z matronami, siedzących na drugim końcu sali puści swoim dziubdziusiom bajki z komórki na cały regulator, z piosenkami, które zapętlają mi się potem w głowie. tongue_out

Może to jednak dobrze, że to już koniec? 🤔
        • mashcaron Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 16:41
          Nie wiem, taka się urodziłam :p to jest cenna umiejętność, takie odcięcie. Jak wiem, że dziatwa bezpieczna pod czyjąś opieką, to pyk! I mnie mentalnie nie ma :p

"Ja też unikam tłumów.
          Ale jak idę o 8 rano (bo później jest więcej ludzi) na śniadanie i wybieram stolik najdalej od wszystkich, to i tak się ktoś obok dosiądzie i będzie charchał/smarkał/zbyt głośno bełkotał do swojego interlokutora, gwałcąc mi uszy. Albo grupa karków z matronami, siedzących na drugim końcu sali puści swoim dziubdziusiom bajki z komórki na cały regulator, z piosenkami, które zapętlają mi się potem w głowie"

W ogóle mnie takie rzeczy nie ruszają w większości przypadków :p
          Ja nie lubię kontaktu fizycznego z ludźmi. Nie lubię i mnie brzydzi, więc jak się mam gdzieś przeciskać między ludźmi, albo stać w długich kolejkach z kimś sapiącym w kark, to... raczej poszukam innych rozrywek:p
          Co ciekawe, tak mi się zrobiło z wiekiem. Za młodu jeździłam na woodstocki co roku i spocone, brudne ciała w pogo nie brzydziły mnie tak, jak teraz przypadkowi ludzie w tłumie :p
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 17:42
        Po co jakieś sztuczne spreje, we wloszech dziewczyny na plażę biora oliwe z oliwek do włosów 👍
        • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 18:53
          Łoooot?
          A ja tak oszczędzałam rasayane (tłusta, ciężka odżywka bez spłukiwania).
          Durna ja.
        • mashcaron Re: Umiecie odpoczywać? 09.07.21, 11:00
          Oliwa nie chroni przed UV :p
        • dvdva Re: Umiecie odpoczywać? 10.07.21, 10:32
          Tez wcieram olejki, duza ilosc, tak, ze wlosy wygladaja jak mokre, zwijam w kok. I przesuszu nie ma. Na wierzch spray tresemme fioletowy.
          • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 10.07.21, 11:01
            Dzisiaj doproteinowałam włosy, walnęłam shea, zeulgowałam humektantem i jest trochę lepiej.
            Jednak same emolienty na dwa tygodnie to słaby pomysł.
    • chabry.chabry Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 15:18
      Chyba umiem wyluzować. Nie wiem co doradzić...może jedynie taką myśl, którą ja sama jako bezdzietna, często w głowie miałam: "spokojnie, dzieci mi nie płaczą, nie muszę mieć nad wszystkim kontroli". I to rzeczywiście pomagało smile
      Bo, sorry, ale masz jednak lepiej/lżej ( w sensie ogólnym) od dzieciatych, które pewnie za nic w świecie nie przyznadzą mi racji.
      • mashcaron Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 15:21
        Gdybym nie miała dzieci to bym była permanentnie wyluzowana 😁
        • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 16:33
          mashcaron napisała:

> Gdybym nie miała dzieci to bym była permanentnie wyluzowana 😁

Skąd wiesz?
          A może dzieci działają na Ciebie jak na mnie wpiendol sportowy? Że jak nie jest wystarczająco ciężko, to coś zawsze swędzi pod skórą? tongue_out
          • mashcaron Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 16:42
            Przecież nie mam ich od zawsze, wiem jak to jest być bezdzietną :p
            • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 18:54
              Ale to się zmienia z wiekiem.
              Ja jeszcze na studiach nie mialam problemu z wyluzowaniem.
      • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 16:30
        Tak sobie też czasami mówię! big_grin "Przynajmniej nie mam dzieci", ale działa bardzo krótko, tyle co trwa żart o kozie :p.
        Posiadanie dzieci postrzegam jako świadomy wybór, a nie obowiązek. Jednocześnie, mój problem nie znika, tylko dlatego, że się na dzieci nie zdecydowałam.
        • simply_z Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 16:44
          moze nie jestes zwyczajnie szczesliwa, nie do konca czujesz, zeznajdujesz sie w dpowiednim miejscu w zyciu i w czasie.
          • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 18:58
            Jasne, że nie.
            Mam permanentną nienawiść do świata, ludzi, jest pandemia, katastrofa klimatyczna, ekologiczna, a wszystko co dla ludzi, jest w plastiku (a nawet jak nie jest, to pizzdy zrywają po dziesięć foliowek na jedne zakupy).
            Dodała bym jeszcze parę rzeczy, ale wystarczy tych smętnych opowieści. tongue_out
            • figa_z_makiem99 Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 19:36
              Psycholog powiedziałby, że to mechanizm psychologiczny przeniesienie i przenosisz nienawiść do siebie na otoczenie. U mnie się sprawdza, zastanów się dlaczego? Ja też muszę się up.....rzyć fizycznie smile
              • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 21:52
                Czy chodzi ci o to, że to co wymieniłam to są slabe problemy, którymi przykryć próbuję większe?
                Jakby ci to powiedzieć... 🤔
                To co wymieniłam to SĄ NAJPOWAŻNIEJSZE PROBLEMY.

A co do mnie, to moje działania od lat są bardzo spójne ze światopoglądem, który mi od lat towarzyszy i który ciągle mielę.

Oznacza to tyle, że śmiało patrzę w lusterko i bardzo lubię człowieka którym jestem. Serio.

To kwestia konsekwencji, świadomości i wyborów - więc nie aż tak dużo.
                Wybierz sobie mocne podstawy i choćby nie wiem co, się ich trzymaj, a za parę lat też się polubisz.

PS Psycholog zrobiłby wywiad, zanim zacząłby wciskać popsychologiczne wróżby z loterii.
                • figa_z_makiem99 Re: Umiecie odpoczywać? 09.07.21, 21:43
                  Może chodzi o coś co siedzi w Tobie, pragnienia albo niezaspokojone potrzeby? Może też zwyczajnie jesteś przemęczona. Zwyczajne zmęczenie jednak nie skutkuje nienawiścią do innych ludzi.
                  • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 09.07.21, 22:01
                    Ano może, może...
                    Co tam jeszcze w horoskopie?
                    • figa_z_makiem99 Re: Umiecie odpoczywać? 10.07.21, 10:07
                      W jakim horoskopie? Moja intuicja podpowiada mi jeszcze, że szczęśliwy człowiek nie szuka atencji na forum.
                      • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 10.07.21, 17:18
                        Moja mi podpowiada, że lubisz dopasowywać popsychologiczny bełkot do człowieka i błędnie uważasz, że ci to wychodzi. wink
            • simply_z Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 21:37
              ee większość inteligentnych ludzi tak to odczuwawink. spoko, też miewam takie fazy
      • trampki-w-kwiatki Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 21:56
        Ja przyznam. Życie bez dzieci to luz na kółkach i relaks!
        • fil.lo Re: Umiecie odpoczywać? 09.07.21, 12:51
          Ja też przyznam. Bez obecności dziecka wypoczywam nawet w pracy
    • angazetka Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 15:18
      Na wakacjach umiem. Gorzej z regenerracją na bieżąco, wieczorami i w weekendy. Pracuję nad tym.
      • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 19:05
        A to już w ogóle kosmos.
        Tylko ostry trening pomaga.
        • primula.alpicola Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 21:50
          Ostre treningi zbyt często praktykowane wywalają kortyzol w kosmos, a to nie pomaga w wyluzowaniu i regeneracji.
          • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 22:44
            i kto to mówi? tongue_out
            • primula.alpicola Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 22:58
              Hmm, ja nie mam wymienionych przez Ciebie objawów🙂
              • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 23:47
                a ile robisz treningów kardio/interwałowych w tygodniu?
                takich, że tętno ponad 165 utrzymuje się dłużej niż 10 minut?
                • primula.alpicola Re: Umiecie odpoczywać? 09.07.21, 06:48
                  Przy kardio nie daję rady osiągnąć 165, jedynie przy HIIT. Robię góra 2 razy w tygodniu, i to nie później niż do 16, bo jestem potem rozdygotana i nie mogę zasnąć. Bardzo lubię, bo to super forma ruchu, ale w za dużej dawce mi nie służy.
                  • wapaha Re: Umiecie odpoczywać? 09.07.21, 14:58
                    ups,,
                    • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 09.07.21, 18:14
                      wapaha napisała:

> ups,,

big_grin

Postanowiłam nie sprawdzać kortyzolu, bo jeszcze mi wyjdzie wysoki i będę miała wymówkę treningową. tongue_out
                      • wapaha Re: Umiecie odpoczywać? 09.07.21, 18:28
                        a ja może sobie sprawdzę hm
                        mam - zupełnie bezpodstawnie- wysoki cholesterol ogólny ( przy normalnych trójglicerydach i hdl)
                        póki co przyglądam(y) się z lekarką, ona celuje w przewklekły stres ale może to wina sportu i trzeba go odstawić big_grin suspicious
                        • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 09.07.21, 22:03
                          Mam identycznie. Trójglicerydy i zły cholesterol ok, a ten "dobry" wysoki.
                          • akseinga1975 Re: Umiecie odpoczywać? 09.07.21, 22:14
                            Odpoczynek to dla mnie podstawa zachowania zdrowia psychicznego. Potrafie funkcjonowac na wysokich obrotach, ale tylko z perspektywa odpoczynku.
                          • primula.alpicola Re: Umiecie odpoczywać? 09.07.21, 23:29
                            Nie masz identycznie, wapaha mówi, że ma za wysoki ogólny, a Ty, że wysoki dobry.
                            • wapaha Re: Umiecie odpoczywać? 10.07.21, 09:39
                              dokładnie tak jak primula pisze
                              • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 10.07.21, 17:25
                                wapaha napisała:

> dokładnie tak jak primula pisze

A bo miesza mi się HDL z LDL.

Ja mam HDL (dobry) wysoki, LDL (zły) w normie, trójglicerydy ok. Przez ten dobry hdl ogólny mam też wysoki.

Skoro HDL i trójglicerydy są ok, to musisz mieć LDL wysoki?
                                • wapaha Re: Umiecie odpoczywać? 10.07.21, 17:39
                                  hdl w normie, trojglicerydy w normie, całkowity wysoki
                                  • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 10.07.21, 21:50
                                    no czyli ldl? suspicious
                                    nie masz go na lipidogramie?
                                    • wapaha Re: Umiecie odpoczywać? 11.07.21, 09:21
                                      Zgłupiałam sama i sięgnęłam po wyniki
                                      jest tak :
                                      cholesterol całkowity ( wyyysoki)
                                      cholesterol hdl
                                      cholesterol ldl
                                      cholesterol nie-HDL
                                      trójglicerydy
                                      • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 11.07.21, 21:42
                                        wapaha napisała:

> Zgłupiałam sama i sięgnęłam po wyniki
                                        > jest tak :
                                        > cholesterol całkowity ( wyyysoki)
                                        > cholesterol hdl
                                        > cholesterol ldl
                                        > cholesterol nie-HDL
                                        > trójglicerydy

czyli wszystkie poszczególne masz w normie, tylko ogólny wchodzi wysoki?
                                        ciekawe
                                        • wapaha Re: Umiecie odpoczywać? 11.07.21, 22:30
                                          tak, tylko ogólny
                        • alfa36 Re: Umiecie odpoczywać? 11.07.21, 11:19
                          Wapaha, mam identycznie, tyle, że ja ze sportów jedynie (aktualnie) codzienny rower i to często rekreacyjnie.
                          • wapaha Re: Umiecie odpoczywać? 11.07.21, 11:31
                            U mnie wszystkie parametry idealne, wręcz książkowe. Może nawet lepiej ( np.hgb 14,7 ), BMI w normie, wiek wydolnościowy 20lat ( to mówi mi mój zegarek tongue_out ), teoretycznie żadnych powodów do takiego wysokiego wyniku. Zostaje wpływ stresu. Może, idąc za teoriami Freuda ( po raz kolejny czytam Pasje utajone ) problem, który zostanie uświadomiony znika - i mój też zniknie.
                            Badania kontrolne we wrześniu
                            p.s. nie mogę zwalić na covid bo morfologia robiona dzien przed / w chwili - zakażenia
                    • primula.alpicola Re: Umiecie odpoczywać? 10.07.21, 12:20
                      wapaha napisała:

> ups,,

A odnośnie do czego jest Twoje "ups"? Że nie mogę spać po HIIT? No tak jest, niestety.
                      • wapaha Re: Umiecie odpoczywać? 10.07.21, 15:06
                        Nie nie
                        Po prostu zrobiłam rachunek sumienia ( i tętna)
                        • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 10.07.21, 17:21
                          wapaha napisała:

> Nie nie
                          > Po prostu zrobiłam rachunek sumienia ( i tętna)

I co Ci wyszło?
                          • wapaha Re: Umiecie odpoczywać? 10.07.21, 17:37
                            że u mnie 160 to wcale nie jest wysokie tętno,
                            160 to dla mnie średnie tętno przy bieganiu - 3km poniżej 15min/ 5km poniżej 26 min/ szybkie interwały 170-180 ( tempo pon 4min/km)
                            Przy pływaniu w zasadzie rzadko kiedy osiągalne
                            • picathartes Re: Umiecie odpoczywać? 10.07.21, 19:05
                              > że u mnie 160 to wcale nie jest wysokie tętno,

Dokładnie.
                              Od dawna się już nie stosuje przedziałów tętna z tabelek adekwatnych do płci i wieku, bo to kompletnie nie uwzględnia poziomu wytrenowania i indywidualnych parametrów. U zdrowych wytrenowanych osób tętno może (nie musi, to jest indywidualne) wykraczać poza wszelkie tabelkowe limity bez żadnych konsekwencji smile
                              Ja bez problemu osiągam tętno 165 biegnąc pod górkę w lesie i jeszcze jestem w stanie rozmawiać. Biegnę może w miarę szybko, ale dla mnie to jest po prostu przyjemne tempo.
                              Gdy biegnę szybciej (żaden bieg wyczynowy, po prostu muszę wcześnie wrócić do domu) na 10-12-14k bez problemu wchodzę w długie etapy z tętnem w przedziale 165-183.
                              Jak wchodziłam na maszyny typu "schody", to mi się co chwila na szybszych interwałach wyświetlał alarm że przekroczyłam 190 big_grin

Za to tętno spoczynkowe mam 56 big_grin
                              • wapaha Re: Umiecie odpoczywać? 11.07.21, 09:14
                                U mnie długie biegi w zależności od tempa to śr158-168
                                Spoczynkowe w zależności od zegarka - polar który znał mnie kilka lat mówił że 46 ( w covid spoczynkowe 80, po covid 56-58, potem wróciło do 46 ) garmin póki co waha się 49-52
                                • wapaha Re: Umiecie odpoczywać? 11.07.21, 09:30
                                  sięgnęłam do danych sprzed roku- w biegu ultra miałam tętno 133-145 ( spokojny, miarowy ), w górskim, ponad 1200 m przewyższeń, długim ale przeplatanym wręcz marszem 156 ( ale doszłam do 175 ), przy maratonie w tempie średnim ( 6:02) - średnie tętno 170 ( maks 182 ) - z tym że ostatnie 15 km było po terenie leśnym i pagórkowatym
                                  • primula.alpicola Re: Umiecie odpoczywać? 11.07.21, 19:09
                                    To ja mam coś nie tak z tętnem, dość trudno mi uzyskać i utrzymać 160; to się dzieje przy ostrym HIIT.
                                    Fakt, nie biegam pod górkę.
                                    • wapaha Re: Umiecie odpoczywać? 11.07.21, 19:27
                                      niekoniecznie nie tak
                                      może to kwestia różnic w treningu i trybie życia po prostu

a jestes wysoko czy niskociśnieniowcem ?
                                      • primula.alpicola Re: Umiecie odpoczywać? 11.07.21, 19:29
                                        Wysoko, ale nie jakoś dramatycznie. Bez tabletki, jak zapomnę 135/95
                                        Kiedy przychodzi niż, dwa dni temu na przykład, taki przed burzą, to po prostu padam bez przytomności i śpię ze 3 godziny.
                                        • wapaha Re: Umiecie odpoczywać? 11.07.21, 19:31
                                          a przed burzą miałaś niskie ?

a musisz brac te tabletki ? ( tzn. czy lekarz wie, że uprawiasz sport i czy one nie zaburzają pracy organizmu ?)
                                          • primula.alpicola Re: Umiecie odpoczywać? 11.07.21, 21:30
                                            Przed burzą nie mierzyłam, bo padłam. Zawsze tak reaguję na zmianę pogody na niżową. Najlepiej się czuję przy słońcu na błękitnym niebie.
                                            Lekarz wie, podobno muszę. Inna rzecz, że ta sama tabletka od 6 lat, i nigdy żadnych badań nie zlecała (tylko na początku, przed zaleceniem tabletki); po prostu dzwonię co pół roku po kolejną receptę, albo proszę o nią osobiście przy okazji wizyt z innych powodów.
                                        • picathartes Re: Umiecie odpoczywać? 11.07.21, 21:38
                                          No ale jak masz tabletki na obniżenie ciśnienia, to oczywiście że sportem nie podniesiesz tętna tak wysoko jak bez tabletek. To normalne.
                                          Gdybyś podnosiła wyżej, oznaczałoby że tabletki nie działają.

Nie patrz na tętno podczas sportu, tylko na to, jak się czujesz. Jeśli po zaprzestaniu ćwiczeń tętno wraca spada i ładnie wraca do normy to wszystko okej.
                                          Nikogo nie obchodzi tętno (chyba że masz problemy z sercem i masz zabronione podnoszenie tętna zbyt wysoko), bo to sprawa indywidualna. Jeśli brak Ci tchu podczas HIIT i po 30-45-60-czy 75 sekundach musisz przestać, to przestajesz, bo osiągnęłaś swoje 80-90% max HR i tyle. A ile to max wynosi nie ma większego znaczenia.
                                          • wapaha Re: Umiecie odpoczywać? 11.07.21, 22:32
                                            dokładnie
                                            a badania może najwyższy czas zrobic ? suspicious
                                            • primula.alpicola Re: Umiecie odpoczywać? 11.07.21, 22:38
                                              Dzięki za wyjaśnienia, to brzmi logicznie.
                                              Po zaprzestaniu ćwiczeń wraca tętno szybko wraca do normy.
                                              Hiit nie robię po 75 sekund, na ogół to 45. Bywa że muszę wydłużyć przerwę, to ma związek na przykład z pms-em, albo z niedojedzeniem, albo zbyt ostrym treningiem poprzedniego dnia.

Jakie badania? Mam zasugerować lekarce, że może by coś?
                                              • wapaha Re: Umiecie odpoczywać? 11.07.21, 22:45
                                                nie jestem lekarzem ale takie ładowanie tabletek bez kontroli wydaje mi się nie bardzo
                                                zwłaszcza ze miewasz "zjazdy"
                                                co ile nauczyciele mają badania okresowe ?
                                                • paskap Re: Umiecie odpoczywać? 11.07.21, 23:00
                                                  Ja nie umiem. Jak jestem w domu to mam poczucie E ciągle coś powinnam robić , nie zawsze robię bo mi się nie chce, ale wyrzuty są. Najbardziej nie lubię niedziel, bo mam poczucie że coś gdzie kogoś trzeba robić, odwiedzic i nie umiem usiedzieć na 4 literach. Za to mąż potrafi sad
                                                • primula.alpicola Re: Umiecie odpoczywać? 11.07.21, 23:10
                                                  Ale słuchaj, lekarka mnie widuje przecież, ma wgląd w historię, zna mnie.
                                                  Czy to ja, pacjentka, powinnam sugerować badania? (nawet nie wiem jakie?)
                                                • primula.alpicola Re: Umiecie odpoczywać? 11.07.21, 23:12
                                                  "co ile nauczyciele mają badania okresowe ? "

Co 5 lat, ale wtedy nie widzi mnie moja rodzinna, tylko medycyny pracy. To czysta formalność...
                                                  • wapaha Re: Umiecie odpoczywać? 18.07.21, 10:05
                                                    I nie robisz sobie sama dla siebie przeglądów kontrolnych? 🤔
                                                    Kurde, ja co roku (wlacznie z gin, cytologią i usg/mammo)
      • bene_gesserit Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 23:15
        angazetka napisała:

> Na wakacjach umiem. Gorzej z regenerracją na bieżąco, wieczorami i w weekendy.
        > Pracuję nad tym.

Mam wrażenie - tak zupełnie na oko - że możesz być uzależniona behawioralnie.

Oprócz sesji psychologicznych jak z amerykańskiego filmu, takich, na których terapeuci przysypiają za plecami pacjentki na kozetce, są też inne formy pomocy/samopoznania/czegotam. Jestem na tym forum od paru dni, a kojarzę cię jako tę, która się miota.
    • kautokeino Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 15:18
      Ja tam sie czuje wypoczeta za kazdym razem, jak mam przerwe w pracy. Mam na mysli dzien, kiedy inni pracuja, a ja nie, bo wakacje, albo wolne z okazji weekendu, swieta, wypadku losowego, ba nawet po operacji sie czulam wypoczeta (plus otumaniona lekami przeciwbolowymi, wiec moglo mi sie wydawac). Wynika to z tego, ze ja mam tendencje pracowac za duzo, wiec jak pracuje to nie mam nawet czasu myslec, ze jestem zmeczona, za to bardzo dobrze odrozniam "zazwyczaj o tej porze juz bym zasuwala w fabryce, a dzis nie". Natomiast wakacje z rodzina, to tak jak podejrzewasz - zaden wypoczynek. Male dzieci kilka godzin spedzaja w przedszkolu, tam sie z nimi bawia koledzy. Na wakacjach to ja jestem kolega, albo kolege musze znalezc (i tak nie mam pod tym wzgledem najgorzez z moim potomstwem, ale jednak). Maz miewa pomysly, zeby cos zrobic razem. Niby pomysl fajny, ale szybko sie okazuje, ze to co lubimy robic razem, robimy przez caly rok, a na wakacjach nam sie potrzeby rozjezdzaja i dla mnie dotrzymywanie mu kroku to orka na ugorze. Za to jak wracamy z wakacji, to zostawiamy sobie jeszcze dzien wolnego i ja wtedy wypoczywam big_grin
      • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 16:37
        No ale to "zazwyczaj bym o tej porze zasuwała w fabryce" powoduje u mnie nerwowość, bo nie robię, a organizm mysli że powinnam.
        Nie masz tak?
        • kautokeino Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 16:46
          Nie mam, ale u mnie to wrodzone, a nie wypracowane. Moj organizm sie spina do pracy, a w porze jej rozpoczecia, albo wrecz w porze o jakiej zazwyczaj juz wychodze, przychodzi mysl "a dzis nie!" i swiadomosc wolnego towarzyszy mi przez kilka godzin. Nastepnego dnia mam wciaz w pamieci komorek fakt, ze wczoraj bylo wolne, i czuje sie silniejsza i lzej mi sie robi smile To jakis rys psychopatyczny moze byc, bo jako dziecko w ten sam sposob napawalam sie swiadomoscia, ze inni musza "nosic sukienki, isc wczesniej spac, isc jesc, byc czysci..." a ja nie! Jak ja tez cos musze, to jakos to znosze, ale zyje tym, ze czegos nie musze wink
    • ludzikmichelin4245 Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 15:19
      Nie, walić odpoczynek. Mam iść na urlop, żeby mieć 700 nieprzeczytanych maili po powrocie? A w życiu.
      • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 16:35
        big_grin
        Rozśmieszyłaś mnie. Dzięki.
      • princesswhitewolf Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 19:02
        ludzik cos w tym jest!
    • lilia.z.doliny Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 15:21
      Tylko błagam, nie piszcie mi, że "jak będziesz miała dzieci to(...)". Obserwuję rodziny z dziećmi na wakacjach - to jakiś koszmar.

Po prostu wtedy docenisz blogosc nieumiejetnosci odpoczywania kiedys, dawno dawno temu. To moze docen to od razu tongue_out
      • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 19:06
        Eche... tongue_out
    • bi_scotti Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 15:26
      Hiking. A w zimie cross-country skiing. Gdy sobie pochodze przez 2 tygodnie po 25-30 km dziennie przemieszczajac sie po linii prostej od punktu A do B by na koncu drogi jeszcze cos fajnego sie zdarzylo - odpoczywam w kazdej sekundzie smile Nawet lepiej w zimie gdy sobie sune w lesie, w ciszy po sniegu a wieczory spedzam gapiac sie przez okno na snieg albo patrzac w ogien w kominku - odpoczywam cala soba smile Inne opcje tez sa OK i tez daja relax, oddech, nowe wrazenia bedace forma wypoczynku ale ten taki total reset to jak dla mnie wlasnie 2 tygodnie na wlasnych nogach ... one way or the other z plecakiem na grzbiecie - ot, taka slimaczo-zolwia existence smile Cheers.
    • alpepe Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 15:34
      Nie mam takich problemów, ostatnio na wakacjach byłam dwa lata temu. Dużo bym dała, by móc się użalać jak ty, i nie piszę tego złośliwie. Mój przyjaciel mi marudzi, że następny urlop my razem i z jego dziećmi i z moją młodszą córką i psem, a ja tego nie widzę, bo wyszarpuję wolne jak szynkę psu z pyska.
      • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 19:07
        Weź-wolne-weź-wolne!
        Przecież możesz.
        Możesz?
        • alpepe Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 19:16
          No właśnie nie bardzo. Ostatnio w swoje urodziny walczyłam z podpisami kwalifikowanymi i przesyłaniem papierów rocznych do krs. Było po 23, jak się poddałam. Dokończyłam następnego dnia, a chciałam mieć wolne.
    • krwawy.lolo Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 15:35
      12 dni? Ziuciu, jesteś Amerykanką, albo nie daj Paniebuku Japonką?
      • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 16:39
        Tso to znaczy?
        • krwawy.lolo Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 19:13
          12 dni urlopu to biorą Amerykanie. Albo Japończycy, w sumie, w ciągu całego życia zawodowego.
          • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 19:24
            Wzięłam 14 jak pambuk - zbawca polskiego narodu wybranego przykazał.
            Dwa dni na podróż nie liczy się, choć właśnie zostałam uświadomiona że "wolne to wolne" i staram się tego trzymać. tongue_out
          • lilia.z.doliny Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 19:30
            Albo Japończycy, w sumie, w ciągu całego życia zawodowego.

A wiesz ile wynosi srednia spoznien japonskich kolei?
            • krwawy.lolo Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 20:49
              lilia.z.doliny napisała:

> A wiesz ile wynosi srednia spoznien japonskich kolei?

Cztery jeny?
    • magdallenac Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 15:39
      Jeśli chodzi o pierwszą kwestię to ja mam lenistwo po prostu w moim DNA, więc nie znam sposobu, jak nauczyć się wypoczynku i relaksu. Za to włosy- moje włosy to dramat- słońce, woda, wiatr zrobiły prawdziwe spustoszenie na moich rozjaśnianych końcówkach. Wykorzystałam większość sposobów z wątku włosowego i nic nie działa, spalony przedziałek sama teraz doświadczam i jestem na etapie schodzenia skóry (zapomniałam zabrać na plażę kapelusz i myślałam, że jakoś to będzie)
      • wapaha Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 17:52
        Jako, że moje są cżęsto myte/szorowane/suszone/gumkowane ( baseny, akweny i inne wody ) - to myję je po każdym pobycie w wodzie (2xszampon, odżywka nr 1, odzywka nr 2 -wgnieciona bez spłukiwania, czesto odżywka nr 3 na końcówki /olejek ). Po wakacjach zawsze fryzjer i pożegnanie z końcówkami
        Tego roku obawiam się głównie z powodu pocovidowego wypadania włosów- jeszcze 2 takie miesiące i będe wyglądać jak mysz a nie paw uncertain
        • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 19:09
          U mnie teraz raz mycie, odżywka/maska, ciekłe kryształy na końcówki (nie wiem czy to w ogóle działa), odżywka bez spłukiwania i susz.
          • magdallenac Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 19:13
            To samo susz nad susze😩😩 Idę za chwilę do fryzjera, jak babka zobaczy moje włosy to zwątpi.
            • magdallenac Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 19:13
              To przez Was rozjaśniłam!!
              • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 19:25
                Wypraszam sobie. tongue_out
                Ja powiedziałam tylko że w każdej fryzurze ci ładnie.
                • magdallenac Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 21:37
                  No dobra, to chyba brenya byla. Ktos mi pisal, ze koniecznie musze rozjasnic. To byl strzal w 10, ale wlosy cierpia.
                  • wapaha Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 21:40
                    ja..
                    suspicious
                    • magdallenac Re: Umiecie odpoczywać? 09.07.21, 15:47
                      Więc dziękuję i przeklinam😘😘
                      • wapaha Re: Umiecie odpoczywać? 09.07.21, 16:05
                        kiss

p.s. może źle rozjasniłas ? złym preparatem, w zły sposób >?
                        ja np. rozjaśniłam włosy tylko raz, 3 lata temu. farbuję tylko odrosty
                        • magdallenac Re: Umiecie odpoczywać? 09.07.21, 16:10
                          Wydaje mi się, że zrobiła dobrą robotę i salon pracuje na porządnych produktach- Aveda. Taki urok moich włosów, ale kolor serio uwielbiam.
                          • wapaha Re: Umiecie odpoczywać? 09.07.21, 16:13
                            może z czasem dojdą do siebie
                            tylko już ich nie rozjaśniaj-końcówki podcinaj a farbuj tylko odrost
                            • magdallenac Re: Umiecie odpoczywać? 09.07.21, 16:21
                              No właśnie nie da się, bo zrobiłam coś w rodzaju ombre, więc muszę od czasu do czasu te końcówki męczyć rozjaśnianiem, jeśli chcę utrzymać efekt.
                              • wapaha Re: Umiecie odpoczywać? 09.07.21, 16:29
                                no to dupa
                                suche ciągle będą uncertain
                              • pade Re: Umiecie odpoczywać? 09.07.21, 19:51
                                magdallenac napisała:

> No właśnie nie da się, bo zrobiłam coś w rodzaju ombre, więc muszę od czasu do
                                > czasu te końcówki męczyć rozjaśnianiem, jeśli chcę utrzymać efekt.

Nie, to nie tak. Masz rozjaśnione końcówki i na to nałożony pewnie toner, który z czasem się wypłukuje, bo po rozjaśnianiu łuski włosa są rozchylone. Jeśli będziesz po każdym myciu stosować odżywki/maski zamykające łuski, plus końcowe płukanie zimną wodą, to jest szansa, że toner się szybko nie wypłucze. Na tym polega ombre, że końce rozjaśnia się raz, a potem ewentualnie dodaje się pasma u góry.
                                • pade Re: Umiecie odpoczywać? 09.07.21, 19:52
                                  I co jakiś czas toner by odświeżyć kolor.
              • thank_you Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 21:46
                Wypróbuj odżywkę K18
                • thank_you Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 21:48
                  To do magdallenac
                  • magdallenac Re: Umiecie odpoczywać? 09.07.21, 15:00
                    Do kupienia w Polsce? Bo tutaj już nie zdążę, a odżywka wygląda obiecująco i ma świetne opinie. Jak zwykle- thank you, thank youwink
                    • thank_you Re: Umiecie odpoczywać? 09.07.21, 15:34
                      Do kupienia w Polsce. smile)) Mam nadzieje, ze sie sprawdzi.
                      • magdallenac Re: Umiecie odpoczywać? 09.07.21, 15:46
                        Świetnie! Napisz jeszcze co polecasz na wzmocnienie włosów od wewnątrz. Czy istnieją jakieś magiczne pigułki? Chcę pozostać przy tym delikatnym rozjaśnianiu, ale mam wrażenie, że moje włosy oprócz odżywek potrzebują jakiegoś wzmocnienia od wewnątrz.
                        • thank_you Re: Umiecie odpoczywać? 09.07.21, 16:36
                          Żeby wzmocnić włosy od zewnątrz, to trzeba wiedzieć czego im brakuje - czy mamy zapewniona równowagę w organizmie, czy nie brakuje nam żelaza i innych pierwiastków. Ja chodzę do trychologa na zabiegi, zeby zachować piękno włosów jak najdłużej, ostatnio kupiłam tez trychologiczny szampon, „normalne” odzywki i od ostatniej wizyty w kwietniu widac dużo wiecej nowych włosów, które wyrastają tak jak stare - czyli grube.
                          • thank_you Re: Umiecie odpoczywać? 09.07.21, 16:36
                            Od wewnątrz. smile
                          • magdallenac Re: Umiecie odpoczywać? 09.07.21, 16:44
                            Jaki to jest trychologiczny szampon? Na receptę? Chcę taki! Chcę mieć lwią grzywę!
                            • wapaha Re: Umiecie odpoczywać? 09.07.21, 16:46
                              magdallenac napisała:

> Jaki to jest trychologiczny szampon? Na receptę? Chcę taki! Chcę mieć lwią grzy
                              > wę!

i zaraz thankyou wrzuci szampon 50ml za 359 zł suspicious

thank you- a znasz jakieś niskobudżetowe ? wiem wiem pokrzywa etc suspicious
                              • thank_you Re: Umiecie odpoczywać? 11.07.21, 19:29
                                Ale na co niskobudżetowo? Ja uwielbiam niskobudzetowo. tongue_out Tylko są rożne nowinki kosmetyczne, które są po prostu nowymi technologiami i dlatego tyle kosztują. Im bardziej rynek kosmetyczny sie rozwija, tym
                                Wiecej skutecznych kosmetyków jest w przystępnych cenach.
                            • thank_you Re: Umiecie odpoczywać? 11.07.21, 19:37
                              Eeeee to nie tak. Magdalenac, ja miałam tyle włosów, ze mogłabym obdzielić nimi 3 kobiety, do tego były to włosy grube. Po ciąży straciłam czesc i nigdy mi nie odrosły, do tego ostatnie 4 lata były dla mnie dość ciężkie, dlatego poszłam do trychologa. Zrobiłam dwie mezoterapie i używam na zmianę szamponów hairmax (i odzywki) oraz Simon trichology, od miesięcy robie tez peeling skory głowy, aby ułatwić wchłanianie substancji aktywnych (od przełomu kwietnia/maja robie „profesjonalne” wcierki). No i ciagle wałek lyapko. Naprawdę, ja juz po samym wałku widziałam różnicę, a teraz to juz wręcz spektakularna (poparta trichoskopia) - włosy odrastają grube, tak jak kiedyś.
                              • thank_you Re: Umiecie odpoczywać? 11.07.21, 19:45
                                Teraz jestem nad woda i wzięłam tylko tego hairmaxa (Hmm, jakie to cudowne - tylko dwie butelki!), psikam sprayem uv, zwijam pod chustkę (jesli jestem na supie) albo zakładam kapelusz i nie mam żadnej różnicy w jakości włosów. A moczę je, bo wyskakujemy z supow na środku jeziora, pływam, one mi schną kilka razy w ciagu dnia.
                                • wapaha Re: Umiecie odpoczywać? 11.07.21, 20:20
                                  dawaj tego hairmaxa
                                  ja akurat pływam w czepku ale i tak przecież włosy sa mokre ( wiem wiem, sa forumki którym włosy się nie moczą podczas pływania, to nie ja )

u mnie włosy w całkiem niezłej kondycji biorąc pod uwagę to co przeszły, ale kuwa ciągle mi wypadają po tym covid uncertain
                                  • thank_you Re: Umiecie odpoczywać? 12.07.21, 16:02
                                    To ja kiedyś dyskutowalam z Tobą o pływaniu w dwóch czepkach, przy czym nie robie Nawrotek pod woda, zeby te włosy oszczędzać. No i zwijam
                                    Ciasno wokół własnej osi i upinam na czubku, ostatnio juz bez olejków.

A badania robiłaś po tym covid? Brakuje jakichś pierwiastków?

Szampon: hairmax.net.pl/produkt/hairmax-szampon-stimul8-kopia-4/?gclid=EAIaIQobChMI0_ae_tfd8QIVEaSyCh3uhAtLEAQYAiABEgLL7_D_BwE

Widzisz, ze wypadają (na szczotce) czy tylko ci sie wydaje?
                          • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 09.07.21, 16:54
                            thank_you napisała:

. Ja chodzę do trychologa na zabiegi, zeby zachować piękno włosów jak najd
                            > łużej, ostatnio kupiłam tez trychologiczny szampon, „normalne” odzywki i od ost
                            > atniej wizyty w kwietniu widac dużo wiecej nowych włosów, które wyrastają tak j
                            > ak stare - czyli grube.

Kurde, thank you, ale jesteś pro w kwestiach urodowych. Jesteś celebrytką czy siedzisz w kosmetykach zawodowo? tongue_out

• thank_you Re: Umiecie odpoczywać? 11.07.21, 19:27
                              Z milosci do kosmetyków zrodziła się działalność, która teraz wykonuje - czyli zadowodo.
                              • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 11.07.21, 21:11
                                fajnie!
                              • wapaha Re: Umiecie odpoczywać? 11.07.21, 22:31
                                a co myślisz o tym ? dziś wypróbowałam
                                • thank_you Re: Umiecie odpoczywać? 12.07.21, 15:59
                                  Niestety nie znam wszystkich badań. To na skore glowy?
                          • bywalec.hoteli Re: Umiecie odpoczywać? 09.07.21, 17:05
                            thank_you napisała:

> Żeby wzmocnić włosy od zewnątrz, to trzeba wiedzieć czego im brakuje - czy mamy
                            > zapewniona równowagę w organizmie, czy nie brakuje nam żelaza i innych pierwia
                            > stków. Ja chodzę do trychologa na zabiegi, zeby zachować piękno włosów jak najd
                            > łużej, ostatnio kupiłam tez trychologiczny szampon, „normalne” odzywki i od ost
                            > atniej wizyty w kwietniu widac dużo wiecej nowych włosów, które wyrastają tak j
                            > ak stare - czyli grube.

A co trzeba zrobić, żeby nie łysieć? big_grin
      • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 09.07.21, 19:27
        Przy okazji, Magdalena: szczotujesz ciało w obliczu dość świeżej opalenizny?
        Mnie jej trochę szkoda, ale bez szczotowania też niedobrze.
        • magdallenac Re: Umiecie odpoczywać? 09.07.21, 19:40
          Nie odpuszczam szczotkowania, ale przyznam, ze skupiam sie glownie na tylach ud, pupie i brzuchu. Opalenizna sie trzyma.
          • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 09.07.21, 19:56
            Ano to tak jak ja. smile
        • primula.alpicola Re: Umiecie odpoczywać? 09.07.21, 23:31
          Szczotka nie zdziera opalenizny.
          • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 11.07.21, 17:37
            zdziera naskórek
            więc przyspiesza utratę opalenizny
            • primula.alpicola Re: Umiecie odpoczywać? 11.07.21, 19:14
              Opalenizna siedzi głębiej. Peeling też jej nie ściera.
              Ale jak tam sobie chcesz.
              • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 11.07.21, 19:45
                primula.alpicola napisała:

> Opalenizna siedzi głębiej. Peeling też jej nie ściera.
                > Ale jak tam sobie chcesz.

No nie.
                Opalenizna tworzy się w procesie melanocytozy w komórkach podstawnych naskórka, a następnie (melanina) przemieszcza się ku zewnętrznym warstwom naskórka, w wyniku wypychania przez nowo powstałe komórki.
                Jeżeli więc opalasz się tylko na wakacjach, a potem już nie, to peelingiem znacznie przyspieszysz ścieranie opalenizny.
            • thank_you Re: Umiecie odpoczywać? 11.07.21, 19:25
              Nie tylko nie przyspiesza, a wręcz upiększa opaleniznę (o ile ktoś lubi byc opalony).
              • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 11.07.21, 19:49
                Tylko jeśli opalasz się regularnie - wtedy peelingiem ścierasz zewnętrzne warstwy naskórka - dzięki czemu skóra jest gładka, a opalenizna równa, a w warstwie podstawnej naskórka ciągle aktywuje się proces melanocytozy.
                Ja się opalam tylko na wakacjach.
                • primula.alpicola Re: Umiecie odpoczywać? 11.07.21, 22:41
                  Ja też tylko na wakacjach, jednak trzyma mi to w cholerę długo, mimo szczoty i peelingu. Jeszcze w styczniu mnie pytano czy byłam w solarium.
                  • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 12.07.21, 16:10
                    u mnie odwrotnie
                    po dwóch tygodniach prawie już nic nie ma, pomimo braku szczotowania
                    • thank_you Re: Umiecie odpoczywać? 12.07.21, 16:11
                      Ale peelingujesz ciało regularnie? Jaka masz karnację?
                      • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 12.07.21, 16:14
                        szczotowałam przed wakacjami codziennie, przez jakieś dwa miesiące, tak jak magdalena przykazała
                        teraz przy opaleniźnie szczotuję trochę rzadziej i głównie strategiczne miejsca

skórę mam średnią - opalam się od razu na złoto (ciemne blond włosy, brązowe oczy), ale ciemnej karnacji nie mam

• thank_you Re: Umiecie odpoczywać? 12.07.21, 16:18
                          To ciekawe czy teraz tez tak szybko Ci zejdzie, daj koniecznie znac.
                          • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 17.07.21, 13:19
                            thank_you napisała:

> To ciekawe czy teraz tez tak szybko Ci zejdzie, daj koniecznie znac.

No to już - najbaladziej jest na udach, czyli tam gdzie najwięcej szczotuje.
                            A trochę się na słońce jeszcze wystawiałam po wakacjach.
                            • thank_you Re: Umiecie odpoczywać? 17.07.21, 13:25
                              Nie rozumiem - najwiecej zostało czy najwiecej zeszło na udach? Ja wlasnie leżę w wannie i sie peelinguje.
                              Jesli zalezy ci na opaleniźnie, to lancaster ma takie preparaty tan maximizer i one przedłużają opaleniznę o miesiąc lub tak naprawdę wiecej.
                    • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 12.07.21, 16:11
                      (skóra mi nie schodzi)
                • thank_you Re: Umiecie odpoczywać? 12.07.21, 15:57
                  Ja w ogóle sie specjalnie nie opalam, jedynie niejako przy okazji uprawiania wodnych sportów, absolutnie zawsze po 50-ce. No i po kilku tygodniach spędzonych nad woda siła rzeczy ta opalenizna na ciele sie pojawia i utrzymuje sie długo, a szczotkuje ciało od kilkunastu lat, peelingi robie regularnie.

No i stosuje taki specyfik Lancastera, juz po „opalaniu”.
    • simply_z Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 15:40
      Z tym wysilkiem fizycznym, to tez tak troche mam. Najlepsze wakacje spedzilam na rowerzetongue_out, po prostu pedalowanie z krotkimi przerwami przez kilka godzin. Fajnie odswieza glowe, czlowiek tylko mysli o trasie i trasie na nastepny dzien i zyje chwila. Lubie tez zwiedzac i zmeczyc sie, jakies siedzenie przy basenie jawi mi sie jako koszmar, choc zdaje sobie sprawe, ze z dziecmi tez inaczej sie wypoczywa. Od czasow pandemicznych, nie mialam dlugiego urlopusad. Licze na wrzesien..chyba, ze przyjdzie kolejna fala (ble). Wtedy wylaczam neta.
    • str8.up Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 15:40
      Ja sobie bardzo dobrze radzę z wypoczywaniem. Za to nie znoszę jak mi ktoś na wakacjach odlicza dni do powrotu albo mówi, ooo to już ostatni dzień. Co to za różnica który, wolne to wolne, a pracą się będę martwić jutro.

Za to podziwiam ludzi pracowitych, co to dostaną zadanie i je robią, tak po prostu. I nie czekają aż będą mieli za dużo, żeby mieć bodziec do roboty smile
      • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 16:40
        "Co to za różnica który, wolne to wolne, a pracą się będę martwić jutro."

Oo, dobre. Dzięki! smile
      • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 22:49
        muszę powiedzieć, że cały dzień dzisiaj powtarzam sobie "wolne to wolne"
        i jutro, podczas podróży powrotnej (nienawidzę), też przecież będzie wolne! 😂
        • str8.up Re: Umiecie odpoczywać? 09.07.21, 00:36
          smile
          A potem jeszcze weekend, to w sumie pół tygodnia wolnego. Ja nie wiem czy Ty się martwisz :p
    • primula.alpicola Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 15:41
      Umiem, i nie tylko na urlopach, tylko codziennie, oraz w weekendy, oraz w czasie urlopów.
      Listy do odhaczania mam, jestem zadaniowa. Świadomość upływu czasu też, i właśnie dlatego zawsze się pilnuję żeby pamiętać o zasadzie "carpe diem".

Dzieci to raczej sobie odpuść.

O włosach (po pierwszej turze słońca i słonej wody, a przed drugą i trzecią) nawet mi się nie chce gadać. Jesienią odrosną nowe, wtedy będę pielęgnowaćwink
      • chabry.chabry Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 16:25
        primula.alpicola napisała:

> Dzieci to raczej sobie odpuść.

A wiesz, że wiele osób nie docenia bezdzietności. Ja, co prawda, mam tylko jedno ale gdybym tak mogła cofnąć czas...to chyba bym ziemię ze szczęścia całowała - aby jednak do tej bezdzietności wrócić smile

• thank_you Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 16:33
          Czemu "doceniać"?
          • chabry.chabry Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 16:55
            thank_you napisała:

> Czemu "doceniać"?

Chociażby z prostego powodu: tylko bezdzietni są tak naprawdę ludźmi wolnymi...wolność jest piękna smile
            Po dziecku ( nawet po tym pierwszym i zarazem ostatnim) nigdy już nie będziesz 'panią swojego losu'.
            Ps.mam jedno, od zawsze bezproblemowe, zdrowe, i całkiem już duże bo prawie 12 letnie... ale jak wspomnę swoje życie te 12 lat temu - to płakać mi się chce, jakie to ja "problemy" wtedy miałam.
            • thank_you Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 17:10
              Rozumiem. Ja mam z kolei inaczej - doceniam każdy etap życia, w którym byłam i mam nadzieję, że będę doceniać każdy, w którym będę. Moje życie zawsze miało jakieś plusy i minusy, tak samo i teraz, z dzieckiem.
              • chabry.chabry Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 17:24
                Dla mnie to typowa racjonalizacja 'po dziecku'...że plusy i minusy to na każdym etapie, i zawsze, i wszędzie smile
                Po dziecku, po prostu, tak trzeba i większość rodziców tak sobie racjonalizuje właśnie.
                Ps.wiesz o czym myślą ludzie, którzy odchodzą? O swoich dzieciach myślą, o tym jak ułożyło/ułoży im się życie - a więc nawet ta śmierć jest inna, mniej spokojna - niestety.
                • primula.alpicola Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 17:46
                  Tak, wraz z urodzeniem dzieci traci się spokój a zyskuje dożywotni strach.
                  • thank_you Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 17:55
                    No ok, ale tu pani chciałaby wrócić do bezdzietności ( a się nie da), zazdroszcząca bezdzietnym wmawia mi, że ja sobie coś racjonalizuję, gdy piszę, że każdy etap mojego życia był zwyczajnie dobry, miał plusy i minusy, jak każdy, ale ja czuję się w nim swietnie i mnie obecność syna poza typowymi, rodzicielskimi troskami, nic nie zabrała. Wolność? Nigdy nie byłam wolna, bo zawsze byłam czymś ograniczona - finansami, zdrowiem, życiowymi splotami; dziecko tej wolności mi nie odebrało, jeszcze 2 lata temu, gdy mąż mnie zirytował, to wzięłam syna pod pachę i dojechałam autem za Londyn. Tak po prostu, bez planu, kupując po drodze walizkę, ubrania i wszystko co nam było potrzebne. Samej by mi się nie chciało. Mnie mój syn nauczył, że nie muszę już bać się igieł, że jestem w stanie podjąć nawet ku... trudne decyzje (bo jest on!), że deszcz, wiatr, śnieg, skwar - nieważne, dawka ruchu na świeżym powietrzu jest u mnie w planie dnia od 9 lat. Zmieniłam się dzięki niemu w nowego, lepszego człowieka; naprawdę nie wiem gdzie bym wylądowała ze swoim charakterem, gdyby nie on.
                    Ale nie każdy musi mieć tak, jak ja.
                    • primula.alpicola Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 20:42
                      Rozumiem i też widzę o wiele więcej plusów bycia matką i w życiu nie zamieniłabym się z bezdzietnymi. Nawet mimo tej podskórnej obawy o zdrowie, życie, dobrostan, przyszłość dzieci.
                      • chabry.chabry Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 20:55
                        I na pewno większość rodziców tak ma, że widzi więcej plusów. W przeciwnym razie ludzie nie rozmnażaliby się na potęgę, a par z dziećmi w ilości dwoje, troje czy nawet czworo - pełno.
                        • wapaha Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 21:20
                          Ja nawet nie rozważam tego w kategorii plusów czy minusów. Po prostu mam inne życie niż bezdzietni. I inne odczucia niż oni. Tyle że ja wiem, jak to jest być bezdzietną a oni nie- więc myslę że mam szerszy wachlarz emocji do porównania
                          Każdy ma jakieś plany na życie, marzenia, cele- czy to zawodowe, czy finansowe, czy sportowe, czy osobiste czy podróżnicze czy inne. Ja zawsze chciałam być matką. Spełniam się i jest ok - mimo że nie mam wszystkiego. No c'est la vie. Wiedziałam na co sie pisze
                        • thank_you Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 21:50
                          Myślę, że po prostu czują, że są w odpowiednim czasie, w odpowiednim miejscu i z odpowiednimi ludźmi. Każdy czas ma swoich bohaterów, nic ponad to. smile Może i niektórzy racjonalizują - ale myślę, że takich znajdziemy po obydwu stronach barykady.
                • thank_you Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 17:49
                  To żadna racjonalizacja, tylko przedstawienie faktów. Ja swojego życia z dzieckiem nie zamieniłabym na życie bez dziecka (tak, zaraz mi napiszesz - racjonalizujesz, bo nie możesz).
                  Mnie obecność syna dała dużo więcej niż zabrała - jasne, martwię się na wyrost, czy nie spadnie z konia, czy jest bezpieczny sam na rowerze, ale to w żaden sposób nie przysłania mi setek plusów, które mam dzięki jego obecności. Ty tak nie musisz mieć, ale ja przynajmniej nie wmawiam ci, że wiem lepiej, co odczuwasz. Nie jesteśmy w swojej skórze, więc niech każda wypowiada się za siebie, ok?
                  • ponis1990 Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 21:10
                    mam tak samo, nie zamienilabym już zycia z dzieckiem na życie bez. Byłoby mi bez niego pusto i smutno, bo oprócz tego, że go kocham, to tez go zwyczajnie lubię. I na co mi ta wolnośc, na kilka imprez czy jak, na ktore teraz tez se mogę pójśc bo mąz z nim posiedzi, a młody juz ma 12 lat ;p Wakacji czasem trochę szkoda bo wiadomo że wakacje z dzieckiem to co innego niż bez, taki odpoczynek nie odpoczynek, ale przecież dziecko mi kieyś dorosnie i sie mogę najezdzić do woli.
                    • thank_you Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 21:52
                      A ja z kolei uwielbiam wakacje z dzieckiem i aż żal, że niedługo będzie wolał obozy i wyjazdy z kolegami, niż matkę, no ale trudno. Ile ja zobaczyłam oczami dziecka i dzięki dziecku, to tylko ja wiem. smile
              • nenia1 Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 17:55
                Wiesz to chyba zależy od podejścia, są po prostu kobiety z lękowym podejściem do życia, im zapewne macierzyństwo może się kojarzyć z czymś trudnym, z lękiem, z martwieniem się, odpowiedzialnością i uwiązaniem "do końca życia". Bardzo cenię wolność, bardzo, ale lubię też, jakby to powiedzieć, esencję życia, barwy życia, a tą dla mnie jest miłość, emocje i bliskie relacje z innymi. Nie tylko zresztą z ludźmi. Ogromnie dużo daje mi kontakt ze zwierzętami, a to przecież też uwiązanie, sprzątnie kup i wydatki na karmę. Każdą relację można strywializować i skupić się wyłącznie na emocjach. Można iść dalej w tą wolność, nie związać się z nikim, nie mieć zwierząt, nie mieć dzieci, nic cię nie dotknie, nie zrani, nikogo nie stracisz, nikt nie zachoruje, nie umrze, nikt nie wkurzy, nikomu nie trzeba ustępować, nie musisz nikim się przejmować, bo nikogo nie masz. 100% wolności. Ale im jestem starsza tym bardziej widzę, że w życiu nie ma nic lepszego niż bliskie relacje, a dobra relacja z moim dorosłym już dzieckiem jest jak miód na serce. Dosłownie.
            • kachaa17 Re: Umiecie odpoczywać? 10.07.21, 10:27
              Ja dziękuję za taką wolność. Wolałabym mieć dzieci i nie mieć wolności ale mieć za to rodzinę. Wg mnie dzieci nadają sens życiu.
              • wapaha Re: Umiecie odpoczywać? 10.07.21, 10:30
                kachaa17 napisała:

> Ja dziękuję za taką wolność. Wolałabym mieć dzieci i nie mieć wolności ale mieć
                > za to rodzinę. Wg mnie dzieci nadają sens życiu.

to jest chyba ta (pod)świadomość, że "nie wszystek umrę"
        • madzioreck Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 16:35
          Ja doceniam 😀
          • chabry.chabry Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 16:57
            A ja zazdraszczam smile
        • sam.222 Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 19:21
          "wiele osób nie docenia bezdzietności"

To prawda. Ludzie wręcz nie potrafią myśleć o plusach tej sytuacji, a są.
      • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 22:53
        "Umiem, i nie tylko na urlopach, tylko codziennie, oraz w weekendy, oraz w czasie urlopów.
        Listy do odhaczania mam, jestem zadaniowa. Świadomość upływu czasu też, i właśnie dlatego zawsze się pilnuję żeby pamiętać o zasadzie "carpe diem"."

Łaał!

"Dzieci to raczej sobie odpuść."

Nie pytałam cię w tej kwestii o zdanie.
        • primula.alpicola Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 23:00
          Co, "łaał"? Pytałaś, to odpowiedziałam.

"Nie pytałam cię w tej kwestii o zdanie."
          Ok, zapomnij o mojej radzie.
    • picathartes Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 15:42
      Mam podobnie, z tym że mnie się uaktywniło z urodzeniem dzieci. Wcześniej odpoczywałam przy sporcie, i przy ksiażce, i leżac na łace. Już tego nie potrafię 🙈 Teraz tylko bieganie i łażenie w góry pomaga, z ta różnica, że biegać kocham.
      • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 22:58
        czy to nie chorobliwe?
        im więcej się człowiek zmęczy, tym więcej potem potrzebuje żeby się uspokoić?
        • thank_you Re: Umiecie odpoczywać? 09.07.21, 06:03
          Przecież to jest odpowiedz hormonalna, robiłaś kiedykolwiek szeroki panel badań?
        • primula.alpicola Re: Umiecie odpoczywać? 09.07.21, 06:49
          Zbadaj sobie kortyzol, poważnie.
    • niebieskie_korale Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 15:44

>
      > A teraz tylko pęd, upierdliwa potrzeba kontrolowania upływającego czasu i tworz
      > enie list zadań do odhaczenia.

O zesz, mam dokladnie to samo!

> Najlepiej mi gdy dostanę wycisk fizyczny - im bardziej ekstremalny tym lepiej.

Ja z kolei wypoczywam wloczac sie po szlakach, im dluzsze, ciezsze tym lepiej.

> Zauważyłam też, że przez pandemię pogłębiła mi się mizofonia, hejt do gatunku l
      > udzkiego i mam jakis taki klaustrofobiczny stres gdy nagle znajdę się w tłumie.

Ja nigdy nie przepadalam za ludzmi, chociaz o dziwo ci ciagna do mnie.

> Jak sobie radzicie z takimi rzeczami?
      Nie wiem czy jest na to jakies lekarstwo wink
      Ja mam nieustanna potrzebe myslenia o wszystkim i jakiegos takiego pospiechu, zupelnie bez przyczyny.

> Tylko błagam, nie piszcie mi, że "jak będziesz miała dzieci to(...)". Obserwuję
      > rodziny z dziećmi na wakacjach - to jakiś koszmar.

Ja mam dzieci i przynajmnie ciesze sie, ze wychodza albo wyszly juz z domu.
      Poza tym mam teorie swoja, ze z wiekiem tracimy aure dobrej, bezstroskiej energii jaka otacza mlodych ludzi.
      Mi pomagaja spotkania z przyjaciolkami, glupie spotkania przy drinkach, albo wloczenie sie po gorach.
      Probuje wytlumaczyc to faktem, ze nie mieszkam w Polsce, a bardzo tesknie za pewnymi aspektami (troche wyidealizowanymi w mojej glowie) zycia w Polsce.

Pozdrawiam i lacze sie w bolu

• piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 21:31
        Eee, coś źle zapamiętałaś, w Polsce jest słabo. ;P

Dzisiaj do kwatery obok przyjechała policja. Nie wiedzieliśmy o co chodzi, poszliśmy na spacer (krótki). Po spacerze pan z kwatery głośno i bełkotliwie relacjonował koledze poprzez telefon komórkowy, że jego żona (nazywał ją inaczej) wyjechała z dzieckiem i wezwała do niego policję. I że ogólnie śmieszna sytuacja, bo nazwała go zboczeńcem, a nawet mu dooopy nie dała.

Wcześniej śniły mi się jakieś wrzaski, ale wydawało mi się, że to tylko sen. tongue_out
    • celandine Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 15:47
      Kończę 3 męczące tygodnie nad morzem i się cieszę. Może i bym wypoczywała, gdyby nie bombelki własne i cudze, które przeszkadzają w czytaniu listów Seneki pod drzewem oliwnym drąc japę, próbując się utopić itd. Właśnie uratowałam dwulatka, który wpadł do basenu w ubraniu i butach podczas gdy jego rodzice owszem relaksowali się w sporej odległości. Włosing całkowicie nieistniejący, zapomniałam kupić te spraye ochronne, olejować nie ma kiedy i na głowie mam wysuszone gniazdo.
      • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 22:59
        Myślę, że po 3 tygodniach też bym wyjeżdżała z ulgą. big_grin
        Bombelki to pół biedy. Dorośli...🤦‍♀️
    • jehanette Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 15:53
      Umiem odpoczywać. Już wychodząc z pracy w piątek zwykle zostawiam pracę w biurze i czasem w poniedziałek bez notatek nie przypomniałabym sobie ważnej sprawy. Czasem oczywiście zdarza się że coś jest na tyle absorbujące/stresujące że o tym myślę i w weekend, ale rzadko.
      Odpoczywam i na wyjeździe i w domu. Nauczyłam się tak to rozplanować by był czas i na zadania, i na rozkoszne lenistwo. Wiem co lubię, i co mnie odpręża.

Jeśli chodzi o włosing to na wakacje zabrałabym minimum sprawdzonych kosmetyków, niestety brakuje mi aktualnie uniwersalnej odżywki PEH a taką wzięłabym najchętniej, więc chyba wezmę proteinową i drugą HE.
      • bi_scotti Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 16:08
        jehanette napisała:

> Już wychodząc z pracy w piątek zwykle zostawiam pracę w biurz
        > e i czasem w poniedziałek bez notatek nie przypomniałabym sobie ważnej sprawy.
        >

Najpiekniejszy moment tygodnia to dla mnie czwartek wieczorem. Gdy w czwartek wieczorem popijam sobie Americano i ogladam news czuje jak moje cialo i dusza wkraczaja w model "full relax" smile No bo juz tylko piatek a piatek szybko zleci, w piatek kazdy mysli juz o weekend wiec najczesciej jest leniwo i spokojnie, czasem nawet jakis wspolny lunch (pre-Covid times z nadzieja na post-Covid times wink). Kocham czwartki wieczorem! Cheers.
      • hosta_73 Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 16:16
        "Już wychodząc z pracy w piątek zwykle zostawiam pracę w biurze i czasem w poniedziałek bez notatek nie przypomniałabym sobie ważnej sprawy."

Też tak mam. Myślę, że to dobra cecha 😊
        • jehanette Re: Umiecie odpoczywać? 09.07.21, 10:13
          Też tak uważam. Tylko trzeba w piątek pamiętać o notatkach 😁
    • thank_you Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 15:59
      Umiem, może dlatego, że pamiętam, aby zanadto się nie męczyć. tongue_out

Włosy spinam ciasno i najchętniej zakładam kapelusz, psikam też filtrami - teraz mam Paul Mitchell, suchy olejek. Przedziałka nie robię, zaczesuję do tyłu, ale gdybym szła z rozpuszczonymi włosami i bez kapelusza, to po prostu spryskałabym skórę preparatem w sprayu, takim do ciała.
      • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 23:04
        próbowałam nie robić przedziałka - sam się robił
        • thank_you Re: Umiecie odpoczywać? 09.07.21, 06:11
          To na przyszłość kup jakikolwiek w sprayu, np. m.ceneo.pl/51048989;pla?se=YxWbm1iqQxdyrhZALD2q02WnsAqEsNg5&gclid=EAIaIQobChMI0a76j4_V8QIVvwWiAx2NNQjOEAQYAiABEgLrMvD_BwE (Mam go, jest bardzo dobry).
          • alfa36 Re: Umiecie odpoczywać? 11.07.21, 11:28
            Ale to do ciała /twarzy? Nie na włosy?
            • thank_you Re: Umiecie odpoczywać? 12.07.21, 15:53
              Na włosy można spokojnie używać.
    • liliawodna222 Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 16:13
      Nie znosze wakacji, jestem pracoholiczka i spełniam sie w pracy. Wyjazdy najlepiej na maks. tydzień, bo zaczyna mnie nosic i chce wracac. Nie cierpię plaży, bo śmiertelnie się na niej nudzę. Mogę lazic i zwiedzac.
      Wiem, nienormalne, ale od zawsze tak mam
      • bi_scotti Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 16:40
        liliawodna222 napisał(a):

> Nie cierpię plaży, bo śmiertelnie się na niej nudzę.
        >

Welcome to the club! Zawsze mnie rozbrajaja hasla "musisz tam pojechac - najpiekniejsza plaza na swiecie!" suspicious So what? I don't care big_grin Czy najpiekniejsza, czy najdluzsza, z najbielszym piaskiem lub innymi attractions, dla mnie to nudy i meka. Pol dnia na plazy to jak wyrok robot w kamieniolomach uncertain A najgorsze jest jeszcze po, po plazy - piasek jest wszedzie: w butach, we wlosach, w pupie, w zgiecial lokci, w kieszeni ubrania, w nierozsadnie zabranej na plaze ksiazce etc. - wrrr & wrrrr x2! Plaza jest OK w zimie ale tylko w zimie. A w krajach bez zimy, plaza jest completly useless, jak dla mnie wink Cheers.
        • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 23:05
          a wystarczyłoby spróbować jakiś sport wodny tongue_out
          taki sport+ładna plaża=niezapomniane przeżycia
          • bi_scotti Re: Umiecie odpoczywać? 09.07.21, 00:19
            Well, nie wiem jakie sporty wodne masz na mysli. Canoeing & kayaking nie maja wiele wspolnego z plazami (portaging glownie przez las choc i po piachu lub kamulcach sie zdarzy) - plaza naprawde jest mi completely ale to completely niepotrzebna do niczego wink Keep paddling big_grin Cheers.
            • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 09.07.21, 13:06
              Kiteboarding i wingsurfing (nie mylić z windsurfingiem)
              • bi_scotti Re: Umiecie odpoczywać? 09.07.21, 14:55
                To nie sa sports - to as activities tongue_out And again, plazy do nich nie potrzebujesz. Plazy mozesz potrzebowac do beach volleyball ale ja w volleyball nie gram w zadnych okolicznosciach - not my fun. Cheers.
                • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 09.07.21, 18:07
                  W języku polskim to sport wodny.

"plazy do nich nie potrzebujesz"

A co ty tam wiesz.
                  • wapaha Re: Umiecie odpoczywać? 09.07.21, 18:30
                    chciałabym cię ziuta widziec na Kite bez korzystania z plaży suspicious
                    • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 09.07.21, 18:48
                      Mój instruktor startował kiedyś kajta z betonu, przy 20 węzłach, przy betonowej ścianie, a że rzadko popełnia błędy, to nie został dżemem z instruktora. tongue_out

Ja za to lubię dużo płaskiej plaży i duuuuuuużo płycizny - już łbem przerżnęłam przez taką i przeżyłam. big_grin
                      • wapaha Re: Umiecie odpoczywać? 10.07.21, 09:39
                        niezły dżem byłby z jego podopiecznych gdyby zechciał ich tak nauczyć suspicious
    • hosta_73 Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 16:20
      Ja umiem. W pracy jestem pracowita, nawet bardzo ale ogólnie jestem okropnym leniem 🤦. Włosy mam gęste i mocne, kilkanaście dni urlopu im nie szkodzi.
      • joana012 Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 16:48
        Nie mam z tym problemu ale mój wypoczynek musi być odpowiednio wyważony. Dzień, góra 2 na plaży ale kolejny dzień musi być w ruchu. Generalnie lubię jak coś się dzieje, coś widzę, robię, przebieram nogami, mam z kim pogadać, pośmiać się. Opcja tydzień nad basenem hotelowym i chodzenie tylko na posiłki nie dla mnie.
    • bywalec.hoteli Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 17:17
      Umiem. Nie rozumiem jak można nie umieć odpoczywać nie mając dzieci smile
      • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 23:06
        ty w ogóle niewiele rozumiesz
    • beneficia Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 17:25
      Ja to mam wrażenie, że cały czas odpoczywam smile No, może ze dwa tygodnie w roku się trochę męczę. Ale mam bardzo przyjemną pracę, a Ciebie może Twoja wyczerpuje?
      I dlaczego akurat biegasz, skoro tego nienawidzisz? Nie byłoby lepiej/rozsądniej wybrać coś, co też Cię wykończy fizycznie a będzie przyjemniejsze?
      • piataziuta Re: Umiecie odpoczywać? 08.07.21, 23:10
        Przy twoim zawodzie mnie to nie dziwi. smile

Ja swoją pracę zaakceptowałam i całkiem ją lubię, ale ponieważ jest to praca z ludźmi, to bez przesady.
        I szczerze, to nie powrót do pracy mnie dołuje, a powrót do obecnych realiów życia. Ciągle się coś pierdoli.
        • beneficia Re: Umiecie odpoczywać? 09.07.21, 12:20
          To może podejść do tego zadaniowo, w sensie wziąć kartkę i wypisać problemy i możliwe rozwiązania...?
          Nie wiem, co akurat Tobie pomoże, ja jestem z frakcji "linia najmniejszego oporu" smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka