Dodaj do ulubionych

Wasza ulubiona książka SF

12.07.21, 23:30
Gdybyście miały (jak oczywiście lubicie) wymienić 3-5 najlepszych książek sf, takich, które czytałyście po kilka razy, to co by to było?

U mnie:
Luna, to surowa pani - Heilnein (chyba z 5 razy, właśnie się zabieram za 6ty i stąd wątek)
Ślepowidzenie - Watts (trylogia Behemota też jest wybitna, uwielbiam Wattsa)
Gra endera - OSC (chociaż Ksenocyd też był super)
Planeta Spisek - OSC
Dzieci Diuny - Herbert (najlepsza część sagi)
i z mniej planetarnych
Kwiaty dla Algernona - D. Keyes
Obserwuj wątek
    • geez_louise Re: Wasza ulubiona książka SF 12.07.21, 23:32
      Szpital kosmiczny. Pierwsze sf jakie kiedykolwiek przeczytałam, i w moim przypadku naprawdę prorocze.
      • milka_milka Re: Wasza ulubiona książka SF 12.07.21, 23:39
        Uwielbiam całą serię! „Szpital kosmiczny” jest świetny!
      • andallthat_jazz Re: Wasza ulubiona książka SF 30.12.24, 15:20
        Stanislaw Lem "Solaris".
    • acola Re: Wasza ulubiona książka SF 12.07.21, 23:36
      Gra endera, najlepsze SF i najlepsza książka jaką czytalam
      • feel_good_inc Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 09:12
        No własnie, OSC. O ile w wieku lat nastu mnie zachwycił, to obecnie strasznie nudzi i mocno przychylam się do stwierdzenia, że to bardziej YA niż fantastyka.
        • bialeem Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 10:44
          Może Gra Endera, ale reszta cyklu i pozostałe cykle mają ciut za poważne tematy i koncepcje jak na YA. Niewolnictwo, ksenocyd, kontrola społeczeństw, ekologia...
          • feiticeira Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 11:49
            Gra Endera była boska, natomiast reszta to jakiś dramat, cierpliwości wystarczyło mi chyba na dwie.
            • bialeem Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 11:53
              Tak jak pisałam - koncepcja filotów i planety geniuszy z OCD w ksenocydzie mi się baardzo podobała. Groszek też był fajny. Jak byłam mała lubiłam serię siódmego syna. Do Planety Spisek wracam co kilka lat mniej więcej jak się wraca do Błękitnego Zamku.
    • primula.alpicola Re: Wasza ulubiona książka SF 12.07.21, 23:38
      "Limes inferior"
      "Nowy wspaniały świat"
      "Rok 1984"
      • faustine Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 10:27
        I dodam jeszcze Paradyzja😊
    • bialeem Re: Wasza ulubiona książka SF 12.07.21, 23:39
      (jak paskudnie przekręciłam nazwisko Heinleinasad)
    • angazetka Re: Wasza ulubiona książka SF 12.07.21, 23:39
      Nie lubię sf, ale "Hyperion" Simmonsa jest jedną z najlepszych książek, jakie czytałam w życiu.
      • feiticeira Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 11:51
        Hyperion, ale tylko Hyperion, druga część serii jeszcze jak Cię mogę, ale reszta dla mnie nieczytalna.
        Natomiast sam Hyperion, pierwszy tom - niesamowite. To jest jedna z tych książek, co do których żałuję, że nie mogę ich znów przeczytać pierwszy raz.
        • dr.amy.farrah.fowler Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 12:36
          A ja to mam i jeszcze nie czytałam, bo wiem, że jest zajebiste, więc odsuwam przyjemność.
    • tanebo001 Re: Wasza ulubiona książka SF 12.07.21, 23:56
      Diuna
      Pierścień - Lary Niven
      Całkowe drzewa - Lary Niven
      Poniedziałek zaczyna się w sobotę - Strugaccy
      Żuk w mrowisku/fale gaszą wiatr - Strugaccy
      Czy androidy śnią o elektrycznych owcach? i Ubik - Philip K. Dick
      Miasto i gwiazdy/ Rama - Arthur C. Clarke
      • tanebo001 Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 00:37
        + Autostopem przez Galaktykę - cały cykl. Lem - Solaris i Niezwyciężony (choć najlepsza powieść Lema wg mnie to Śledztwo a to nie jest fantastyka). Nowy wspaniały świat - Huxley. Człowiek w labiryncie - Silverberg. Proxima - Baxter
    • mika_p Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 00:01
      Najlepsze czy ulubione?

Baxter, "Statki czasu"
      "White, "Szpital kosmiczny", kocham i wracam regularnie.

Z cyklu o Enderze to najbardziej chyba "Mówca umarłych".
      Do Diuny nie zaglądałam od 20 lat, ale chyba też "Dzieci..."
      Baxter z Pratchettem, "Długa Ziemia".
      Asimov, "Fundacja". Ale boję się wrócić. Cykl o robotach też lubiłam.

"Księgi Nomów" Pratchetta są w SF, bardzo lubię, tacy Pożyczalscy 100 lat później.
      Część tomów o Feliksie, Necie i Nice to SF, też lubię, z tego co pamiętam "Orbitalny spisek" najbardziej.

A, nie lubię SF
      • bialeem Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 00:20
        Takie do których się wraca. Zapomniałam u mnie jeszcze o McCaffrey, której cykl śpiewaków kryształu umęczyłam n razy, ale uczciwie mówiąc to prawie romansidło, a nie SF. Podobnie z jej Statkami i Pegazem.
      • szmytka1 Re: Wasza ulubiona książka SF 31.12.24, 21:15
        Felixa czyta moj syn. Rośnie razem z nimi, bo c,yta od 4 czy 5 klasy SP, gdzie to była.laktura, wciągnął sie i czyta wszystkie kolejne
        • szmytka1 Re: Wasza ulubiona książka SF 31.12.24, 21:16
          Dobra, to stary wątek, ale melduję, że syn dalej to czyta 😅
    • tairo Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 00:03
      Długo by wymieniać, samego Heinleina trudno mi wybrać tylko jedną.
      Oprócz już wymienionych np.:
      Autostopem przez galaktykę
      Cykl haiński Ursuli LeGuin, Wydziedziczeni
      Barrayar
      The Expanse
      Imperial Radch
      Zamieć
      • bialeem Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 00:07
        Myślałam o umieszczeniu LeGuin, ale jednak wolę ciut bardziej jej fantastykę od jej sf (też świetnej). Heinlein nie napisał chyba niczego, co nie jest wybitne. Luna po prostu jest moją ulubioną.
        Nie wiem dlaczego autostopem mi nie podchodzi. Ekranizację kocham. Za Expanse muszę się zabrać. Serial jest genialny.
        • tairo Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 00:19
          Czarnoksiężnika lubię, ale np. "Lewą rękę ciemności" znam prawie na pamięć.
          Heinleina nie podejmuję się wybierać jednej książki.
          Autostopem spróbuj posłuchać, to przecież oryginalnie było słuchowisko radiowe: www.audible.co.uk/series/Hitchhikers-Guide-radio-plays-Audiobooks/B00HSSYM74
          Expanse - serial kocham, książki są jeszcze lepsze moim zdaniem.
        • snakelilith Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 00:20
          LeGuin to dla mnie "The Left Hand of Darkness", a Heinlein "Stranger in a Strange Land". Przy tej drugiej miałam trochę przestarzałe niemieckie tłumaczenie i mi przy pierwszym czytaniu nie podeszło. Dopiero nowe był lepsze.
          I jeszcze z nowszych David Mitchell "Cloud Atlas". Diabli wiedzą czy to sf, ale fasycynujące od początku do końca.
          • bialeem Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 00:28
            Dla mnie LeGuin, to jednak Ziemiomorze. Obcy jest świetny, ale Heinlein w ogóle przemycił u siebie tyle rewolucyjnych koncepcji, że starczyłoby dla 100 autorów.
            • snakelilith Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 00:42
              Ziemiomorze to dla mnie za bardzo fantastyka. Preferuję jednak klasyczne sf.
              • bialeem Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 00:46
                Ziemiomorze, to fantastyka - dlategi LeGuin nie wymieniłam na starcie. Lubię Lewą Rękę czy Rocannona, ale nie tak jak Czarnoksiężnika.

Osobiście lubię i twarde SF i większość odmian fantastyki.
            • tairo Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 00:43
              "Wydziedziczonych" czytałaś?
              • bialeem Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 00:48
                Nie. W ogóle muszę nadrobić SF LeGuin.
                • tairo Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 00:54
                  Polecam.
                  Poczytaj też eseje.
          • pani_tau Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 06:25
            snakelilith napisała:

> I jeszcze z nowszych David Mitchell "Cloud Atlas". Diabli wiedzą czy to sf, ale
            > fasycynujące od początku do końca.
            >
            Powiedzmy, że to upoetycznione SF wink.
            Na pewno opus magnum Mitchella.
            Znakomite, choć nie SF, są "Konstelacje", cudownie orzeźwiające intelektualnie.
            Na tym samym poziomie pisze Michael Crummey, jego "Dostatek" wprawił mnie w stan czytelniczego upojenia.
    • snakelilith Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 00:13
      The Time Machine - H. G. Wells
      Futurologiczny Kongres i Solaris Lema
      From Time To Time - Jack Finney
      A Clockwork Orange - Anthony Burgess
      Carrie - Stephen King
      11/22/63 - Stephen King
      The Last Day of Creation (Der letzte Tag der Schöpfung) - Wolfgang Jeschke
      • pani_tau Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 06:15
        Jeschke! "Ostatni dzień stworzenia" po raz pierwszy przeczytałam będąc w liceum i do dziś pamiętam ten stan totalnego rozpalenia.
        Tygodniami obracałam w głowie tę historię.

"Kongres Futurologiczny"...obym nigdy nie musiała wybierać między nim a "Elektrybaltem Trurla" z "Cyberiady" 😄.

• bi_scotti Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 00:15
      Well, czasem mowia, ze pisala science fiction, czasem ze speculative fiction wiec do watku nalezy one way or the other (SF wink) - Ursula Le Guin - my hero smile Bez zadnego wybrzydzania, lubie/bardzo lubie de facto wszystko napisane przez UdeG z The Left Hand of Darkness na samej gorze listy smile Bo tak w ogole to za SF nie przepadam. Cheers.
      • tairo Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 00:26
        Pisała fantastykę.
        Wpychanie jej do szufladki "speculative fiction" to zawłaszczanie autorki i deprecjonowanie jej twórczości przez snobów uważających SF za podrzędny gatunek.
        • snakelilith Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 00:35
          I jeszcze była kobietą. Kobiety nie piszą przecież sf, bo to typowo męska działka. Była ofiarą snobów z obu stron.
          • bialeem Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 00:43
            Niestety prawdą jest, że tylko garść kobiet pisze(a raczej pisało) dobre, twarde SF. Chyba żadna już nie żyjesad
            • tairo Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 01:00
              Jest trochę młodszych autorek, ale chyba niewiele ich się wydaje po polsku.
              • tairo Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 01:36
                Np.
                Ann Leckie - tu wiem, że coś było wydane po polsku, ale chyba nie całość
                N.K. Jemisin
                Mary Robinette Kowal
                Nnedi Okorafor
                Kameron Hurley
                Elizabeth Bear

Wciąż żyją i piszą m.in. C. J. Cherryh, Connie Willis
                • bialeem Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 01:53
                  Póki jest wersja angielska, to nie ma problemu. Zapiszę do kajecikasmile
                  • tairo Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 03:58
                    Wszystkie powyższe po angielsku.

Dorzuć do listy jeszcze:
                    Mira Grant
                    Martha Wells
                    Becky Chambers
                    Arkady Martine
                    Aliette de Bodard
                    Megan O'Keefe

Lois McMaster Bujold niestety chyba już skończyła z Barrayarem.
                • dr.amy.farrah.fowler Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 12:38
                  >Ann Leckie - tu wiem, że coś było wydane po polsku, ale chyba nie całość

Nuuuuda.

>N.K. Jemisin

Kompletnie niestrawne. Przekombinowane do bólu.
            • dr.amy.farrah.fowler Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 12:50
              Nie żyje albo od dawna niczego sensownego nie napisało. James Tiptree Jr, Connie Willis, Octavia E. Butler, wielokrotnie wspomniana LeGuin, Nancy Kress, C.S. Friedman, C.J. Cherryh...
          • bi_scotti Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 00:43
            Well, wszystko kwestia indywidualnej interpretacji - ja akurat uwazam, ze speculative fiction jest definitely komplementem w kontekscie science fiction smile A sama UdeG w duzym stopniu wymyka sie jakims jednoznacznym classifications - good for her! Cheers.
            • tairo Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 00:46
              Speculative fiction jest komplementem w kontekście fantastyki tylko i wyłącznie wtedy, jeżeli uważasz fantastykę za podrzędny gatunek, z definicji mniej wartościowy niż literatura głównonurtowa.

Sama Ursula otwarcie mówiła, że pisze sci-fi i fantasy.
              • bi_scotti Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 00:54
                Ona duzo rzeczy mowila, rowniez to, ze najbardziej by chciala byz znana simply jako "American novelist" bez zadnych classifications; kobieta byla czynna jako writer przez prawie 60 lat - kazdy znajdzie dla siebie jakis cytat zeby poprzec swoj point of view - very useful wink Cheers.
            • snakelilith Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 00:53
              Moją ulubioną autorką jednak nie jest. Czytałam ją z bardziej z ciekawości. Początek The Left Hand of Darkness był dla mnie nawet trudny, za bardzo wymyślony, wciągnęło mnie dopiero gdzieś w połowie kiedy przyzwyczaiłam się do surrelanego otoczenia.
              Jak wynika z mojej listy wyżej, jestem wielką fanką podróży w czasie i rzeczy, które są bardziej realne, choć ciągle niemożliwe. wink
              • wybior Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 13:09
                podróże w czasie podróże w czasie... The Light of Other Days
              • taje Re: Wasza ulubiona książka SF 30.12.24, 16:15
                snakelilith napisała:

> Jak wynika z mojej listy wyżej, jestem wielką fanką podróży w czasie i rzeczy,
                > które są bardziej realne, choć ciągle niemożliwe. wink
                >

Koniecznie powinnaś zobaczyć niemiecki serial Dark. Genialny.
        • potworia116 Re: Wasza ulubiona książka SF 14.07.21, 00:46
          Mnie się wydawało, że "science fiction" odróżnia od "speculative fiction" nie domniemana niższość gatunkowa, ale inna waga czynnika technologicznego i/lub naukowego. Fikcja spekulatywna tworzy alternatywne wizje społeczeństwa, geopolityki, historii, religii, kultury. Elementy bioinżynierii, cybernetyki czy podboju kosmosu mogą się pojawiać, ale nie są osią konstrukcji świata przedstawionego.
          • bialeem Re: Wasza ulubiona książka SF 14.07.21, 01:01
            Mnie się wydaje, że konkretne definicje podgatunków fantastyki powodują większe flejmy niż linux vs windows. Trochę szkoda nerwów.
            • potworia116 Re: Wasza ulubiona książka SF 14.07.21, 01:08
              Ja się nie flejmuję, ja się informuję 🙂.
          • snakelilith Re: Wasza ulubiona książka SF 14.07.21, 01:08
            Jeżeli już to speculative fiction, to nadkategoria obejmująca różne gatunki zajmujące się fenomenami nieistniejącymi, takimi jak w sf, fantasy, horrorze, przeróżnych utopiach i dystopiach oraz wszelkich historiach z nadprzyrodzonymi siłami. Nie jest to więc nic odrębnego od sf.
            • bialeem Re: Wasza ulubiona książka SF 14.07.21, 01:27
              Jakoś podświadomie horror u mnie zawsze jest osobną kategorią zapakowaną w pudełko obwiązane wstążeczką odłożone na półkę w małej kapsule ratunkowej zaginionej w pasie asteroid. Na włazie jest napisane "nie dla bialeem"
              • snakelilith Re: Wasza ulubiona książka SF 14.07.21, 11:48
                bialeem napisał:

> Jakoś podświadomie horror u mnie zawsze jest osobną kategorią

Wiele opowiadań sf zawiera elementy horroru. The Body Snatchers na przykład. I Am Legend, Blindsight, albo Who Goes There jako baza do The Thing. Lista tzw. science fiction horror films jest też ogromna na samej górze Alien i The War of the Worlds. To dodaje wielu sf dopiero smaczku. wink
          • tairo Re: Wasza ulubiona książka SF 14.07.21, 04:58
            Masz rację, wydawało ci się.

Problem jest w tym, że określenia "speculative fiction" różni ludzie używają w różnym kontekście. Jest definicja szeroka, według której speculative fiction to nadgatunek chakteryzujący się występowaniem wszelkich elementów nierealistycznych, do którego należy fantastyką naukowa, fantasy, horror, historia alternatywna i jeszcze kilka innych. I jest też definicja węższa, według której speculative fiction to akceptowalny w światku literatury głównonurtowej synonim fantastyki naukowej.
            To, co ty nazywasz speculative fiction, to "miękka" fantastyka naukowa, czyli fantastyka socjologiczna.
            • potworia116 Re: Wasza ulubiona książka SF 14.07.21, 10:17
              Dzięki, ma to sens.
    • droch Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 00:27
      Księga Sądu Ostatecznego - Connie Willis
      Marsjanin - Andy Weir
      Zapach szkła (zbiór opowiadań) - Andrzej Ziemiański
      • bialeem Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 00:30
        Ziemiański w ogóle jest dobry, ale jakoś do niego nie wracałam. Jak się czytało 2-3 opowiadania, to czytało się wszystko.
        • tairo Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 00:49
          Ziemiański jest dobry w krótkich formach - "Bomba Heisenberga", "Autobahn nach Poznań" i "Waniliowe plantacje Wrocławia" nie bez powodu zbierały nagrody, ale kompletnie nie umie pisać kobiet.
          • bialeem Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 00:58
            Wymieniłaś trzy najlepsze i wszystkie trochę na jedno kopytko. Dla mnie to fajne koncepcje, ale przeczytać, pokiwać głową i zapomnieć. Zlały się w jedno. Pamiętam, że kiedy czytałam Największą Tajemnicę Ludzkości Philipiuka pomyślałam, że "Polacy cholera wszelkie dystopie piszą identycznie". Później to samo mnie naszło przy Apokalipsie wg Pana Jana. Może to tylko ja i to, co wpada mi w łapy.
            • bialeem Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 01:03
              O. Właśnie. Lodowy Ogród Grzędowicza był ciut inny, ale mózg mi go zaklasyfikował jako fantasy z gatunku Dukajowych Innych Pieśni.
            • tairo Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 01:41
              Trudno mi powiedzieć, bo z tych wymienionych czytałam tylko Ziemiańskiego, ale owszem, zgadzam się, że w tych opowiadaniach liczą się koncepcje.
          • memphis90 Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 15:27
            >ale kompletnie nie umie pisać kobiet.
            Jak to - "Fapaja" się nie spodobała? 😂😂😂
        • tinywee Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 00:51
          Wracać, to lubię do Stosu kłopotów i Rozprawy (od czasu do czasu)..
          Kwiaty dla Algernona czytałam chyba jeszcze w Problemach, zastanawiam się czy to wogle możliwe..

• tairo Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 01:02
            Kwiaty dla Algernona oryginalnie były opowiadaniem i o ile pamiętam, właśnie w Problemach po raz pierwszy je wydrukowali.
            • pani_tau Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 06:27
              Przeczytałam je w szóstym tomie "Drodze do SF", wywarły na mnie ogromne wrażenie.
            • tinywee Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 22:50
              „Kwiaty dla Algernona oryginalnie były opowiadaniem i o ile pamiętam, właśnie w Problemach po raz pierwszy je wydrukowali.”

Tak, pamiętam że opowiadanie. O tyle się dziwię, że to nawet nie był koniec podstawówki…. Musiał być potężny ładunek emocjonalny, że wciąż kojarzę.

Dzięki za ten wątek, będę miała co czytać smile.
    • bi_scotti Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 01:05
      OK, a dystopias np. by Margaret Atwood tez moge tu dopisac? Nie sa to definitely classic SF ale "sie ocieraja" wink Jak nie to nie - wiem, ze zdarzaja sie sztywni admirers gatunku i w zadnym razie nie chce nikomu nadepnac na odcisk klasyfikacji wink Cheers.
      • bialeem Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 01:08
        SF, to SF. To, że ja wymieniłam na starcie dość twarde, to przypadek i moja preferencja. Lubię SF, które ma podstawy naukowe. Stąd min Watts, który w swoich książkach ma bibliografię z odniesieniem do publikacji.
        • bi_scotti Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 01:13
          Understand. Niemniej gdzies wyzej jest np. wymieniony Orwell "1984" - definitely dystopia smile ergo ...
          Cheers.
          • snakelilith Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 01:30
            Dystopią są też klasyczne powieści jak Brave New World, A Clockwork Orange, Fahrenheit 451 i The Handmaid’s Tale. A nawet The Time Machine Wellsa, czy niektóre powieści Julesa Verne. Ponieważ dystopie przedstawiają najczęściej przyszłość, granice do sf są płynne.
            • tairo Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 01:37
              Klasyczne powieści fantastyczne.
              • snakelilith Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 01:40
                Myślałam, że to jednoznacznie wynika z tekstu.
                • tairo Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 01:45
                  Z tekstu wynika, że widzisz jakąś granicę między dystopiami a sf.
                  Nie ma takiej granicy, bo dystopia to podgatunek SF.
                  • snakelilith Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 02:42
                    To nie ja widzę te granice, a biscotti wyżej. Ja próbowałam jej właśnie przekazać, że dystopia to sf. Płynne granice oznacza, że tych granic praktycznie nie ma, nawet jak nie dzieje się tam nic specjalnie technicznego, w sensie hard sf, a chodzi tylko o ideologiczną manipulację naukowych, czy pseudonaukowch reguł.
                    Nie nazwałabym też wymienionych przeze mnie książek jako powieści fantastyczne, w sensie fantasy. Tam nie ma nic fantasy, nawet u starego Wellsa chodzi o sf.
                    • tairo Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 03:30
                      Dla wyjaśnienia, bo niektórym się terminologia miesza: fantastyka to gatunek nadrzędny, w którym wyróżniamy fantastykę naukową (science fiction), fantasy i horror. Dystopia to jeden z gatunków należących do sci-fi.
                      Więc oczywiście żadna z wymienionych przez ciebie książek nie jest fantasy, ale wszystkie są fantastyką.

Biscotti upiera się przy zawłaszczaniu wybitnych autorów/dzieł fantastycznych przez główny nurt, bo przecież Poważni Ludzie nie czytają (i oczywiście nie piszą) genre fiction.
                      • buldog2 Re: Wasza ulubiona książka SF 06.01.25, 11:41
                        Może i tak, ale.
                        Książki Strugackich
                        Miasto skazane
                        Przenicowany świat
                        to niewątpliwie dystopie. Na jakiej podstawie zaliczyć je do sf? Pomijam, że w drugim przypadku podróżnicy dolecieli na inną planetę, to tylko techniczny zabieg, cała książka jest o ludziach.

Spotkałem się z opinią, że fantastyka przenosi ludzi w warunki, w jakich nie mogliby się znaleźć w naszym świecie i tylko wtedy ma sens.
        • snakelilith Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 01:20
          Dlatego ciągle kocham Lema i mogę czytać go bez końca. Niezwyciężony, Solaris, Eden, Powrót z gwiazd, Głos Pana, cudowne hard sf, jak naukowe sprawozdania.
          • bialeem Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 01:23
            Tu mam mocne preferencje na Dzienniki Gwiazdowe.
            • snakelilith Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 01:39
              Dzienniki gwiazdowe są kultowe. Uwielbiam słowotwórstwo Lema. Dla mnie Kongres Futurologiczny jest lepszy, ale to marudzenie na wysokim poziomie.
              • buldog2 Re: Wasza ulubiona książka SF 06.01.25, 11:14
                Także moim zdaniem Kongres jest lepszy, ale to zupełnie inne książki, o czym innym. Należą do różnych kategorii, porównywać je to zadanie trochę chybione.
        • memphis90 Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 15:28
          A gdzie tu się Crichton plasuje? Bo naukowo to on zawsze był świetnie ugruntowany - czy pisał o zmniejszaniu ludzi, czy o nanorobotach przejmujących ciała, czy o dinozaurach...
          • tanebo001 Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 15:32
            Crichton to raczej technothriller...
      • tairo Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 01:53
        Atwood to jak najbardziej SF, więc może już przestań udawać, że nie lubisz SF?
        • bi_scotti Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 02:27
          For you smile MA definitely nie lubi byc tak classified.
          Sorry ale jakos dziwnie sie z Toba i Snake rozmawia w tym watku - mam poczucie bycia pouczana z jakiegos soap box. Zapewne to ja zle odczytuje ton ... hmmm ...
          Anyway, wysluchawszy ilus tam in-person spotkan/interviews/Q&As z MA jestem zawsze pod wrazeniem jak free ona sama sie czuje w doborze formy, tematu, heroes zarowno powiesci jak rozprawek, poezji, lectures ... Trudna kobieta, fantastic artist smile Cheers.
          • snakelilith Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 02:44
            Być może powinnaś zadać sobie pytanie, czy potrafisz jasno przekazać, co chcesz powiedzieć i czy forma twojego przekazu na pewno to ułatwia.
          • tairo Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 04:03
            Spróbuj to napisać jeszcze raz, tym razem po polsku, to może podyskutujemy.
      • pani_tau Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 06:30
        "Rok Potopu", notabene najlepsza część trylogii, to czysta SF.
        • memphis90 Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 15:38
          Ja wolałam MadAaddama (#team świniony) Najmniej mnie wciągał Oryks i Derkacz.
          • pani_tau Re: Wasza ulubiona książka SF 14.07.21, 05:40
            Świniony były charakterne jak rzadko 😄.
            Maddadam okazał się dla mnie nieco zbyt "blady" w porównaniu z tornadem jakim był Rok Potopu.
            "Oryks i Derkacz" wygląda jakby Atwood nie bardzo wiedziała w którą stronę pójść, takie chaotyczne próbowanie tego i owego. Próby przed wystrzeleniem rakiety jaką był drugi tom.
    • totutotam.org Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 01:24
      Aleksander Bielajew. Wszystkie utwory. Poza tym nic.
    • marcelinasok Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 03:21
      .
    • pani_tau Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 06:35
      Kiryl Bulyczow "Retrogenetyka i inne opowiadania".
      W latach osiemdziesiątych tata kupił mi ją w kiosku Ruchu po szczegółowym ustaleniu ze sprzedawczynią co się nada do czytania dla jego córki, wczesnej nastolatki lubującej się w "Bajkach Robotów".
      Do dziś ciekawi mnie tamta kobieta smile.
    • 1matka-polka Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 08:22
      Solaris.
    • dvdva Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 08:24
      Diuna, zawsze i wszedzie.
    • bib24 Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 08:37
      planeta spisek super a malo znana. z powyższych twoich nie znam tylko 2 pierwszych.
      • bialeem Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 10:09
        Mało znana, bo nie należy do żadnego cyklu. Sama nie wiem dlaczego ją tak lubię.
        Z Luną zapoznaj się koniecznie. O tym jak za pomocą myślącego, nudzącego się komputera przeprowadzić rewolucję na księżycu.
        Ślepowidzenie hm - grupa specyficznych ludzi (i jeden wampir) jest wysłana statkiem żeby zbadać tajemniczy obiekt. U Wattsa wampiry, to specyficzna rasa genialnych potworów z fobią kątów prostych. Reszta opisuje mniej więcej jak bardzo nie da się ufać własnemu mózgowi.
        • bib24 Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 15:41
          poszukam, dzięki!
    • feel_good_inc Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 08:47
      To ja może nie o ulubionych, bo nudne jest wypisywanie tych samych Heinleinów i Asimovów, których już wszyscy czytali. Może więc coś, czego mi się ostatnio dobrze słuchało, bo w zasadzie tylko na audiobooki ostatnio mam czas.
      Dennis E. Taylor. Cykl: Bobiverse - przez nerda dla nerdów. Ciekawe przedstawienie problemu AI, transcendencji technologicznej i sondy Von Neumanna.
      Craig Alanson. Cykl: Expeditionary Force - niezbyt wysokich lotów, ale bardzo zabawna military space opera. Podejrzewam, że w wersji drukowanej traci sporo czaru, bo R.C. Bray jako lektor robi dla klimatu przynajmniej drugie tyle co autor.
      Robert M. Wegner. Opowieści z meekhańskiego pogranicza - najlepsze polskie fantasy od lat. Gdyby autor mieszkał w USA, to HBO kręciłoby je zamiast spinoffa Gry o Tron.
    • kura17 Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 09:05
      ja generalnie niezbyt czesto wracam do ksiazek (tyle jest nowych do przeczytania!), ale moj syn ostatnio maniakalnie czyta dwie (ktore bardzo lubi i sama mu polecilam):

Neal Stephenson "Seveneves "
      oraz trylogia "the 3-body problem"
      • taje Re: Wasza ulubiona książka SF 30.12.24, 18:35
        O właśnie! Jak ja mogłam zapomnieć o Three body problem! Chyba najbardziej poruszająca z wszystkich książek SF, które czytałam (może ex aequo z Eganem).

Seveneves też niezłe, ale mega depresyjne.
    • aqua48 Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 09:23
      Lem, Asimov, Strugaccy, Le Guinn, Bułyczow. Nie podejmuję się wybierać konkretnych tytułów.
      Kwiaty dla Algernona są wybitne. Był też świetny teatr telewizji na ich podstawie.
    • mama-ola Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 09:47
      Pan Lodowego Ogrodu pasuje do tematu? Bo chyba tylko to czytałam 2 razy.
      Cixin Liu Problem trzech ciał i pozostałe 2 tomy to trylogia, która ustawiła moje myślenie o kosmosie.
      Wrażenie zrobiła na mnie też trylogia Silos.
    • triismegistos Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 09:53
      Lewa ręka ciemności
      W dół do ziemii
      Obcy w obcym kraju
      Peanathema
      Cieplarnia
    • zona_glusia Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 10:23
      Mało czytam SF, więc raczej oczywiste tytuły:
      Solaris Lem
      Gra Endera
      Miasto złudzeń Le Guin
      Wydziedziczeni Le Guin