taje Re: Wasza ulubiona książka SF 05.01.25, 21:09 Zachęcona głosami w tym wątku kupiłam Hyperiona i matulu, jakie to dziwne. I takie barokowe - jestem zafascynowana. Jestem póki co w połowie pierwszego tomu i przyznam, że dawno nie czytałam książki, gdzie co chwila zatrzymuje się, żeby ochłonąċ albo sprawdzić znaczenie słów (czytam po angielsku i często nie wiem, czy to neologizm, czy istniejące słowo). W pewien sposób przypomina mi atmosferą połączenie Kronik z marsjańskich Bradbury’ego i Trylogii Trzech Ciał. A najgorsze, że dziś nie skończę bo już jest 21, a muszę być na lotnisku o 5:30 rano i potem prosto do pracy… Odpowiedz Link Zgłoś
maly_fiolek Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 10:56 Seria "Czerwony/Zielony/Niebieski Mars" ale ona ciężka jest. 'Hyperion' - za relacje z SI, 'Szpital kosmiczny' - za klimat , Cixin Liu 'Problem trzech ciał' Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 11:03 Tak na szybko, tomik opowiadań Emmy Popik "Tylko Ziemia" "Piknik na skraju drogi" "Miliard lat przed końcem świata" "Człowiek z wysokiego zamku" Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 11:11 Jeszcze: "Poniedziałek zaczyna się w sobotę" "Miasto na górze" Bułyczowa "Cieplarnia" Aldissa Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 12:56 Popik - znakomita, zupełnie zapomniana. Podobnie jak Julia Nidecka. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 16:57 Bardzo lubiłam do wracać do tego tomiku, ostatnio przypomniałam sobie po wieeelu latach. Nadal mi się podoba. Muszę poszukać innych jej książek, wiele tego nie ma, ale jestem bardzo ciekawa.... Nideckiej nie znam, poszukam. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 11:51 Słabo znam ten gatunek poza absolutnymi klasykami, ale zachwyciło mnie Unicestwienie Jeffa Vandermeera. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Wasza ulubiona książka SF 30.12.24, 21:16 A to nie na podstawie tej książki nakręcono Annihilation? Film był mocny, książki nie czytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
wybior Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 12:57 Ian M. Banks, praktycznie wszystko (w wersji sf, w wersji nie-sf tez, ale troche mniej), ale chyba nie wszystkie jego ksiazki przetlumaczono na polski, "Wspomnij Phlebasa" i, bodajze "Najemnik" mam, bo chcialem zobaczyc, jak to sie czyta po polsku (dobrze się czyta). Ale nie widze tlumaczenia tego, co czytam w tej chwili ponownie, z duza przyjemnoscia (Matter), no i chyba nie przetlumaczyli kapitalnej (w wiekszosci), 'Against a Dark Background'. Oczywiscie Sapkowski rulez (ze wzgledu na jezyk i kilka innych rzeczy), ostatnio z przyjemnoscia wysluchalem kapitalnie czytanej, po rosyjsku, trylogii wiedzminskiej, choc ogolnie nie korzystam z audiobookow (okazalo sie, że calkiem sporo rozumiem). Na szybko, z tych, które wspominam z dużą sympatią: 'Czas jest najprostszą rzeczą', wszystkie, mniej lub bardziej, powiesci dot. 'swiata Endera', 'Dzień tryfidów', 'Gdzie dawniej śpiewał ptak', "Obcy w obcym kraju', 'Ostatni dzień stworzenia', 'Kantyczka dla Leibowitza', 'Samotność Anioła Zagłady', 'Apokalipsa według Pana Jana'. Nb. polskie post-apokalipsy bywają na dobrym poziomie, ale od tej związanej z Wrocławiem (kilka części) słabo mi się zrobiło. Ach, ostatnio przeczytalem ponownie, z przyjemnoscia Grzedowicza (Księga jesiennych demonów, Popiół i kurz, Wypychacz zwierząt), ale ostatnia powiesc, hel3 miejscami mnie irytowala. Bardzo cenie Limes Inferior Zajdla, zdumiewa mnie, jak facet w prl-u potrafil trafnie oddac wspolczesny swiat i jego mechanizmy (choc b. uproscil). No i jeszcze 'odjazdy' H. P. Lovecrafta, związane z Cthulhu, oraz 'odjazdy' w inną stronę, czyli opowiadania Ambrose Bierce'a, ale trudno to podciągnąć pod sf...Ogolnie jednak, mimo tego, ze mam bardzo duzo 'ulubionych' ksiazek sf, nie sięgam po nie ponownie, z wyjatkiem Banksa czytam tylko rzeczy, ktorych nie znalem. Odpowiedz Link Zgłoś
wybior Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 13:04 ...i oczywiscie 'Cieplarnia', 'Non-stop', 'przenicowany swiat', 'Piknik na skraju drogi'... 'czlowiek z wysokiego zamku' i - w tym samym stylu - 'SS GB' i - znakomita 'Vaterland'. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Wasza ulubiona książka SF 01.01.25, 10:50 Limes inferior jest prymitywne jednak. I takie zadufane w sobie. Jeśli Strugaccy, to "Miasto skazane" (Град обреченный), jest po polsku. Wzystko inne, Przenicowany świat (Обитаемый остров), tylko się do tego zbliża. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Wasza ulubiona książka SF 01.01.25, 10:53 No i 'odjazdy' H. P. Lovecrafta, związane z Cthulhu i podobnymi, są super. A "Ostatni dzień stworzenia" i podobne, to fajne historyjki. Odpowiedz Link Zgłoś
deszczu_kropelka Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 14:23 Z dzieciństwa pamiętam książki Gabrieli Górskiej. Ciekawa jestem, czy ktoś jeszcze czytał i lubił? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 15:51 Same poważne nazwiska widzę... 😜 A ja tak prymitywnie - lubię serię Frontlines Marko Kloosa i serię Starship Reshnicka. I calutkiego Crichtona. Marsjanin był ok. Dystopie Atwood, ale nie te o końcu świata, najbardziej lubię "Serce umiera ostatnie" albo "Grace & Grace". Ogólnie sf tak mniej mi leży- jak myślę o książkach, które naprawdę mi się podobały, to wychodzi na to, że wszystkie na pograniczu - Pan Lodowego Ogrodu, Kroniki Czarnej Kompanii. Hyperion jakoś nie zaskoczył. Czytałam też jakaś dziwną książkę o świecie na kółkach, który w sensie dosłownym był hiperbolą (Odwrócony świat czy jakoś tak) ... Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 23:13 memphis90 napisała: > I calutkiego Crichtona. Ale czemu niepoważny? Ja Crichtona też lubię. Jurassic Park przeczytałam nawet dwa raz i to na długo przed ekranizacją książki. Super historia. Lubię też Kinga, choć trudno posądzić go wielką literaturę. Nie przetrawiłam jednak Duny Herberta. Dla mnie to przydługie flaki z olejem, poważne nazwisko nie pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 23:36 Diunę zacznij od Dzieci z tylko niewielkim intrem kto jest kim. Diuna jest w 85% polityczna. Można tego gatunku nie lubić, ale w tej serii najlepsze jest to, że zupełnie inaczej się ją czyta zależnie od wieku. Kompletnie inna historia jak się ma 15, 20 i 25 lat. Co mi przypomina, że przegapiłam czytanie w okolicach 30 i 35;P Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Wasza ulubiona książka SF 14.07.21, 00:04 Chyba nie dam rady zacząć od innej powieści w cyklu, bo tego rozwleczenia w czasie nie zniosę. Jak lubię takie jędrne, trzymające się kupy historie, a feudalno-mistyczne światy i historyczne opowieści mnie jakoś nie bawią. Ale może kiedyś jeszcze raz spróbuję. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Wasza ulubiona książka SF 14.07.21, 00:35 Jak cie nie bawią, to nic na siłę. Nie ma sensu czytać czegoś tylko dlatego, że wszyscy czytali. Jak doszłam do Boga-cesarza (czy imperatora zależnie od tłumaczenia), to też stwierdziłam, że mu się odległości czasowe rozjechały i sagi, to ja mogę ale z cyckiem i nordykiem ala o ludziach lodu Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Wasza ulubiona książka SF 30.12.24, 21:14 Mnie się właśnie najbardziej podobała Diuna. Bardziej niż kolejne części. Takie połączenie zen i dżihadu. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Wasza ulubiona książka SF 01.01.25, 10:30 Zgoda. Takie to jest. Ale to wszystko zabawki, bez treści. Trochę jak strzelanka (nie zmogłem całości, nie chcę wracać). Odpowiedz Link Zgłoś
segregatorwpaski Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 17:00 Luna jest mega, Kwiaty (...) uwielbiam, płaczę przy niej za każdym razem rzewnymi łzami, Diunę wolę pierwszą, jest mega, reszta też ok, ale wolę Diunę. Kocham jeszcze Hyperiona! Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 17:08 Ale Hyperion miał jedną wadę. Na samym początku ten główny bohater prowadzi wewnętrzny monolog, bo ktoś z nim omawia (bodajże) morderstwo, tym samym nakierowujac na szukanie sprawcy przez resztę książki. I pada tam mysl, że ten ktoś tak z nim omawia i go tutaj do śledztwa zatrudnia "a przecież to ja mógłbym być tym (bodajże) mordercą". Docierając do końca tomu czułam się zwyczajnie wpuszczona w maliny, bo początek ("mógłBYM") niejako wykluczal zakończenie... Odpowiedz Link Zgłoś
niebieskie_korale Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 17:31 Zdecydowanie Fundacja Assimova, wczystkie czesci i dodatki...geniusz prostoty i zawilosci, uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Wasza ulubiona książka SF 13.07.21, 22:54 Luna, to surowa pani - Heinlein (chyba z 5 razy, właśnie się zabieram za 6ty i stąd wątek) Świetna! Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Wasza ulubiona książka SF 14.07.21, 04:56 "Przez ocean czasu" - Bogdan Korewicki Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Wasza ulubiona książka SF 30.12.24, 15:49 Przez ocean czasu - Bohdan Korewicki Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Wasza ulubiona książka SF 30.12.24, 16:24 Luminous Greg Egan Diuna cały cykl Fundacja Aasimova - trochę ramotka, ale nadal b lubię Cieplarnia Aldissa Kiedyś lubiłam dystopię, ale ostatnio wróciłam do Zajdla i jednak bardzo się zestarzał Odpowiedz Link Zgłoś
alex_vause35 Re: Wasza ulubiona książka SF 30.12.24, 16:49 Nie wiem, na ile to SF, ale od lat wielbię "Diamentowy wiek" Stephensona. Odpowiedz Link Zgłoś
viridiana73 Re: Wasza ulubiona książka SF 30.12.24, 20:22 "Fiasko" Lema. I opowiadania o Gallagherze Kuttnera. Odpowiedz Link Zgłoś
ministra_prawdy Re: Wasza ulubiona książka SF 31.12.24, 21:07 Wiem, że to głupio zabrzmi, ale myślę, że Diuna, której nie czytałam. Świat przedstawiony w najnowszych filmach mnie absolutnie oczarował, a ci, co znają książę, twierdzą, że film jest wierną ekranizacją. Bardzo podoba mi się przede wszystkim prosty, ale nowatorski i odważny pomysł, aby przedstawić uniwersum z bardzo, ale to bardzo dalekiej przyszłości (czego zresztą z filmów się nie dowiemy). Już samo to powoduje dreszczyk emocji. Podoba mi się też to, że Herbert widzi ewolucję ludzkości (nie mylić z rozwojem) jako ewolucję w kierunku "parapsychicznym", a nie technologicznym. Jest w tym jakaś tęsknota i nadzieja, że człowiek jest czymś więcej, niż tylko mięsem i ulotną materią, wystarczy tylko, że sięgnie po możliwości, które daje mu Kosmos. Jednocześnie jest w tej wizji jakaś męska surowość i bezlitosna pragmatyka, bo autor skupia się na parapsychologii, a nie "duchowości". Ludzie po 15, czy 20 tysiącach lat od Ziemi nadal używają feudalizmu jako organizacji społecznej, nawet w skali globalno - kosmicznej. Moce "superbohaterów" są cynicznie wykorzystywane do zdobycia i utrzymania władzy, a nie do ratowania dziewic z opresji i świata przed katastrofą, nawet jeśli w agendzie danej organizacji są szczytne cele. Morał jest jasny i smętny - tysiące lat nie zmienią natury ludzkiej. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Wasza ulubiona książka SF 01.01.25, 16:36 Film jest ekranizacją kompletnie do duszy (o wierności nawet nie wspomnę). Wywaloną w kosmos gigantomanią CGI w której cały sens i historia Diuny giną (mimo wpompowania w ekran 350 mln USD i ponad 5h). Mnóstwo rzeczy zostaje niewyjaśnionych; niepokazanych - a jak pokazywanych to kompletnie od czapy, niczym Cykada w polskim Wiedźminie. Diuna z lat 80-tych mimo, że sama w sobie była koszmarkiem na miarę filmów SF tamtych czasów, to jednak przedstawiała cały setting lepiej. Konia z rzędem temu, kto bez czytania książki będzie wiedział np. jaką rolę pełnili mentaci i skąd się wzięli; co to były tarcze; kim byli Sardaukarzy (pominę taki drobiazg jak to, że książkowo Sardaukarów zidentyfikowano po charakterystycznej dla nich taktyce walki bo walczyli w mundurach Harkonnenów). Na upartego dałoby się z tego zrobić trylogię - i wtedy pokazać całość tego świata a przynajmniej porządnie przedstawić jego założenia. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Wasza ulubiona książka SF 01.01.25, 16:51 Oj, zupełnie się nie zgadzam. Moim zdaniem film doskonale oddaje nastrój książki. I jest dość wierny, choć oczywiście nie można było wszystkiego pokazać (w książce jest słowniczek terminów, fragmenty pamiętników etc - to się trudno przekłada na język filmu). Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Wasza ulubiona książka SF 31.12.24, 22:20 A "Obojętne planety" Krzepkowskiego ktoś zna? Wprawdzie to zbiór opowiadań, ale niektóre bardzo celne Odpowiedz Link Zgłoś
ministra_prawdy Re: Wasza ulubiona książka SF 31.12.24, 22:25 la_felicja napisała: > A "Obojętne planety" Krzepkowskiego ktoś zna? Nie znam, przestałam czytać jakiekolwiek ksiązki jakieś 20 lat temu i przypuszczam, że to między innymi dlatego jestem w miarę normalna. Odpowiedz Link Zgłoś
hydra-wydra Re: Wasza ulubiona książka SF 01.01.25, 01:35 Jeżeli głównym kryterium jest wracanie po kilka razy, to tu są moje typy: Clarke: Spotkanie z meduzą (zbiór opowiadań). Wygrałam ją w jakimś konkursie na letniej kolonii. To była moja pierwsza książka sf, mam do niej ogromny sentyment. Dalej: Asimov: Równi Bogom Lem: Głos Pana i Kongres Futurologiczny Zajdel: Limes Inferior Huberath: Gniazdo Światów Wolfe: Pieśń Łowców (opowiadanie) Triptree: Miłość to plan, plan to śmierć (opowiadanie) Strugaccy: Ślimak na zboczu Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Wasza ulubiona książka SF 01.01.25, 10:24 Ogólnie Solaris lepsze. W Fiasko jest jeden przekaz plus przygodowa otoczka. Solaris jest większe. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Wasza ulubiona książka SF 01.01.25, 09:45 Wiele jest świetnych pomysłów. Dorzuciłbym co najmniej dwie książki: George R.R. Martin "Pieśń dla Lyanny" Greg Bear "Koncert nieskończoności". Pomimo różnych treści mają niepusty przekrój (część wspólną). I za tę część wspólną wymieniam je. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Wasza ulubiona książka SF 01.01.25, 16:45 Wiedźmin Diuna wszystko Bułyczowa Władca Pierścieni Próżny robot Kuttnera Odpowiedz Link Zgłoś
maly_fiolek Re: Wasza ulubiona książka SF 06.01.25, 10:27 Hyperion - Simons - fantastyczna wizja interakcji ludzi z AI, Gamedc - Przybyłek, znakomita wizja rozwoju ludzkości, The Expance - Corey, fantastyczna space opera. Odpowiedz Link Zgłoś