• mikams75 Re: Dom 14.07.21, 00:06
      ponad 15m2 zmarnowano na jakies dziwne korytarze na samym srodku.
    • dr.amy.farrah.fowler Re: Dom 14.07.21, 08:33
      Serio chcesz mieć dom o rozkładzie gorszym niż większość mieszkań w bloku?

1. Miniaturowe, klaustrofobiczne łazienki, tam się nie ma gdzie obrócić. Brak możliwości wstawienia kabiny prysznicowej - dom się buduje po to, żeby mieć i prysznic, i wannę.
      2. Kuchnia jest mniejsza i ma gorszy rozkład niż w moim pierwszym mieszkaniu, które było pokojem z kuchnią w bloku.
      3. Rozkład dla ludzi z fobią społeczną. Rozumiem, że nie przyjmujecie gości - żadnych i nigdy, bo nie ma miejsca ani zasiadanego, ani jadalnianego, żeby ich posadzić. I nie jadacie całą rodziną, bo siedzenie twarzą do ściany to jakiś obłęd, jak w ciemnej kuchni w PRL-owskim bloku.
      4. Nie da się jadać na tarasie, chyba że w fotelu z talerzem na kolanach. Policz sobie, tam się nie zmieści wygodnie stół z krzesłami.
      5. Brak porządnej garderoby - każdy ma tylko jakąś miniszafę. Serio każdy z Was ma po 5 koszulek, 2 swetry i 1 kurtkę zimową?
      6. Dwa wejścia z szafami są kompletnie bez sensu - albo jedno będzie kompletnie zmarnowaną powierzchnią, albo będziecie ciągle szukać rzeczy między jednym a drugim.
      7. Wyjście z kotłowni zbędne, a będzie dodatkowym słabym punktem bezpieczeństwa.
      8. Serio masz tak popieprzony układ działki? To współczuję. Bo wejście robi się zwykle od drogi i nie robi się w tym samym miejscu "salonu" ogrodowego (czyli tarasu i ogrodu wypoczynkowego), chyba że masz na tyłach domu wysypisko śmieci. Nawet po drodze o małym ruchu chodzą i jeżdżą ludzie, więc miejsce wypoczynkowe w ogrodzie się robi za domem.
    • ursula.iguaran Re: Dom 14.07.21, 08:40
      Popieram wszystkie wskazany wcześniej wady i dodam jeszcze od siebie.
      Dla mnie nieakceptowalna jest odległość od kuchni do tarasu.
      Lubię wyjśc sobie na taras z filiżanką kawy, śniadaniem czy zjeśc tam obiad i bieganie po każdą łyżeczkę tak daleko by mnie wkurzało.
      Z wymienionych wyżej wad dla mnie największą jest brak dużego salonu i jadalni z dużym stołem na minimum 8 osób. Wystarczy że wasze dziecko się rozmnoży i dorobi dwójki dzieci - gdzie usiądziecie do obiadu jak do was przyjadą? Zawsze będziecie na obiad do restauracji jeździć?

• dr.amy.farrah.fowler Re: Dom 14.07.21, 08:48
        Tak, komunikacja kuchnia - taras, kuchnia - salon i salon - taras to jakiś obłęd. Chodzenie tam się bardzo szybko znudzi. Sorki, ale jeśli taras ma pełnić funkcję dodatkowego pomieszczenia, to musi być na niego wyjście z jakiegoś pomieszczenia z domu, nie przez wiatrołap. Salon to też będzie jakieś smętne pomieszczenie, trzeba przeleźć pół domu, żeby sobie przynieść kubek z herbatą.
    • conena Re: Dom 14.07.21, 08:46
      podoba mi się z zewnątrz, kojarzy mi się z amerykańskimi filmami familijnymi.
      środek do dopracowania wg indywidualnych upodobań.
      natomiast najbardziej podoba mi się zakładka "koszty" i cena za stan deweloperski big_grin za taką kwotę to ci nawet wuja Zdzichu nie postawi tej chałupy big_grin
    • joaz Re: Dom 14.07.21, 08:55
      garaż na jeden samochód? Chyba, że tylko jedno z was ma prawo jazdy
    • bo1 Re: Dom 14.07.21, 09:13
      Z zewnątrz przyjemny dla oka, ale osobiście nie znoszę sidingu. W środku wszystkie pomieszczenia (poza garażem) bardzo ciasne. Gorzej niż u mnie w bloku. Brak jadalni. Jak zaprosisz parę osób na poczęstunek, to nie ma gdzie ich posadzić. Salon tak mały, że stołu nie wstawisz. Brak garderoby/składziku. Szukaj raczej projektu, gdzie jest mniej sypialni, ale większa strefa dzienna. Ładowanie się w kosztowną budowę domu, by żyć potem w ciasnocie większej niż blokowa, jest bez sensu.
    • kaki11 Re: Dom 14.07.21, 13:51
      Jeżeli Ci się tak bardzo podoba to buduj. Dla mnie: przejście garaż-pomieszczenie gospodarcze- kuchnia to fatalny pomysł, prędzej wejście z pomieszczenia zrobiła bym na korytarz. Łazienka w tym miejsu dla mnie ma racje bytu tylko przy bardziej zamkniętej od tej strony kuchni, nie takiej gdzie tej ścany nie ma (ale sama kuchnia osobna od salonu do już dla mnie plus).
      Nie przekonuje mnie też pomieszczenie gospodarcze, albo brak kolejnych. Pytanie czym ono miało by być, naet przy akcetoalnym dla mnie przeniesieniu drzwi. Jeżeli to coś w stylu przedpokoju na buty i kurtki z założeniem wchodzenia do domu przez garaż, to odpowiedz sobie na pytanie gdzie jakaś graciarnia (ja mam komórkę pod schodami) na mopa, odkurzacz, zapas zwierzęcej karmy, część sprzętu sportowego itd. Jeśli jako taka graciarnia czy będzie to wygodne jako przejście z garażu do domu?
      I jeszcze mała uwaga: gdybym robiła taki dom, chciałabym zmniejszyć kotłownie o ile nie będziecie ogrzewać czymś stałym na rzecz garażu, bo on na rzucie wygląda ok, ale czy będzie ok jak stanie tam szafeczka z narzędziami, kosiarka, rowery, motocykl, narty, drabina czy co tam będziecie trzymać?
      No i mnie niezbyt podobają się sypialnie w jednej linii.
      Ale żeby nie było, ma też plusy - bark piętra uciążliwego dla niektórych ze względu na schody, osobna kuchnia idealna ilość pomieszczeń dla małej rodziny takiej 2+1/2 czy docelowo 2 +goście, dwie toalety pomimo jednego piętra.
      Nie jest to "dom dla mnie" ale gdybym miała według niego budować, widzę opcje poprzesuwania kilku rzeczy celem zrobienia go bardziej odpowiedniego-na etapie projektu nie powinno być problemu z dostosowanie, zależnie od potrzeb (bo np z części jednej sypialni można by wydzielić dodatkowo garderobę czy pom. gospodarcze jeśli ma służyć tylko do spania, przesunąć wejście, łatwo domknąć kuchnie itd. co uznacie za stosowne)
    • turzyca Re: Dom 14.07.21, 13:57
      Ten projekt jest fajnym punktem wyjścia do pokombinowania.
      1) przejście przez pomieszczenie gospodarcze musi być na durch, do kuchni też może, ale nie jako jedyna droga.
      2) wejście do toalety jednak od strony sieni, żeby umyć ręce od razu, jak się wchodzi do domu.
      3) w miejscu 2 ja bym optowała za jadalnią, trzeba trochę ściany porozsuwać, stół na dwie osoby na co dzień nie przeszkadza, przy imprezie jest wygodnie,
      4) dzięki czemu kuchnia nabiera sensu i można ew. zrobić spiżarkę od strony kibelka, jeśli komuś on przeszkadza
      5) umywalka spod okna - won! To ma sens tylko, jak zmywasz ręcznie i wyglądasz przez to okno, żeby obgadywać sąsiadów, inaczej masz wiecznie upaprane okno i trudny dostęp do niego.

Ogólnie trochę nie widzę położenia domu w obrębie działki, widok z werandy na drogę dojazdową mało atrakcyjny, widoku na ogród z tyłu nie ma, chyba żeby zamienić garaż i kotłownię miejscami, wtedy masz reprezentacyjne wejście przez werandę, boczne w bocznej ścianie i wjazd od tyłu domu. I ew. z tyłu domu też ogród gospodarczy, szklarnie itp jeśli miewasz. A z przodu sad, hamaki itp.
    • kamin Re: Dom 14.07.21, 14:36
      Propozycje:
      WC (numer 5) do likwidacji, powiększasz w ten sposób kuchnię.
      W jednej z sypialni robisz dużą łazienkę z miejscem na prysznic, pralkę, suszarkę i deskę do prasowania.
      I już jest idealnie.
      Mnie się ten dom podoba.
    • tairo Re: Dom 14.07.21, 14:54
      Taki amerykański z wyglądu i układu.

Mi by się podobało rozdzielenie części gościnnej i prywatnej.
      Zmieniłabym układ w kuchni tak, żeby meble stały na ścianie graniczącej z garażem, a koło okna stół.
      Wejście z garażu przez kuchnię to wygoda, nie będziesz taszczyć zakupów przez pół domu. Przestronne pomieszczenie gospodarcze za garażem na pralnię, większe zapasy i wszelkie graty.
      Dla komfortu mógłby być trochę większy: garderoba, druga łazienka z prysznicem i większy salon albo osobna jadalnia.
    • mail-na-gazecie Re: Dom 14.07.21, 15:03
      Nie wiem jak w środku, ale dochodzę do wniosku, że przez Polskę należy podróżować z zamkniętymi oczami. Wszystkie domy są paskudne. Kompletny brak estetyki i ładu architektonicznego. Jak się dojedzie w góry, to ewentualnie można patrzeć, bo tu domy bywają ładniejsze. Zwłaszcza na ziemiach odzyskanych, ale generalnie w górach jest dużo lepiej pod tym względem.
    • majenkir Re: Dom 14.07.21, 15:29
      Z zewnatrz to taki amerykański ranch. Nie pomogę, bo sama lubię - to dobry dom na stare lata.
    • blokersowa Re: Dom 14.07.21, 15:51
      Niestety, wytknieto juz sporo wad tego projektu. Na 130 m mozna zrobic ciekawy, wygodny uklad, zwlaszcza dla pary plus jedna sypialnia goscinna. Dla mnie ten projekt bylby wyjsciowy, jako inspiracja - rozumiem fascynacje gankiem/weranda - to super sprawa. Wiec sugerowalabym architekta, tak - to nie jest fanaberia, domy sa czesto z błędami konstrukcyjnymi lub przezbrojone, a przy obecnych cenach stali to az zal wydawac wiecej na zrobienie niepotrzebnego bunkra. Porzadnie przeliczona konstrukcja zrobi oszczednosci ktore pojda na architekta i dopasowany scisle do siebie projekt domu. Moja szybka sugestie:
      - oddzielenie garazu - to polaczenie z domem to jakis mitologiczny wrecz labirynt
      - obnizenie poziomu 0 - bez schodkow
      - obrócić oś dzielacą dom poziomo na 2 strefy. Podział byłby w pionie: z lewej kuchnia z wejsciem na werande, a za nia, przedzielony np skladana sciana ze szkla, salon i drugi taras od ogrodu, juz bardziej intymny. I czesc prywatna - cala prawa strona domu.
      • tairo Re: Dom 14.07.21, 18:15
        ...czyli zupełnie inny projekt.
    • mid.week Re: Dom 14.07.21, 17:20
      Podoba mi się! weranda i to wejście do domu są super. To że jest parterowy. Układ wydzielający część dzienną i cześć nocną. Fajne że kuchnia nie jest ścianą w salonie, ale dla mnie mogłaby być ciut bliżej. I okna bym zdecydowanie większe chciała, a z kuchni i sypialni drzwi na zewnątrz no ale ja z tych co to lubią jak kiedy dom jest tylko zadaszoną częścią ogrodu smile
    • chomiczanora Re: Dom 14.07.21, 18:00
      Chciałam wszystkim zbiorczo podziękować za opinię. Trochę mnie ostudziłyście, a trochę nie wink no podoba mi się bryła tego domu i weranda, bardzo. Jeszcze pojęcze i pomarudzę, ok?
      Dla mnie największymi atutami projektu jest:
      1) Oddzielna kuchnia
      2) Oddzielona strefa prywatna
      3) Okna w normalnym rozmiarze, żadne tam przeszklenia na całą ścianę
      5) garaż w bryle, nie jest to warunek konieczny, pomyślałam że na starość to dobre rozwiązanie, jak dla mnie auta mogą stać w szczerym polu.
      6) słuszne uwagi co do likwidacji schodów, braku możliwości ustawienia prysznica (chociaz jestem sklonna zrezygnować z okna w lazience), czy zlew pod oknem
      7) Nastraszyłyście mnie tymi imprezami rodzinnymi, zlotami dzieci z przyległościami i tym nieszczęsnym dużym stołem. No i tym smętnym patrzeniem się w pustą ścianę podczas posiłków ;P Sama nie wiem co.myslec

No to jeszcze projekt tego samego domu w 2 innych odsłonach. Jeden wydaje się za mały, drugi za duży. Co radzicie? Przypominam dwoje starych ludzi...
      • tairo Re: Dom 14.07.21, 18:14
        1) Też uważam to za duży plus.
        2) J. w.
        3) J. w.
        5) Garaż z wejściem koło kuchni to minimalizacja taszczenia zakupów przez pół domu.
        6) Trzy schodki to znacznie mniejszy problem niż jakbyś zbudowała sobie dom z sypialnią na poddaszu, a bez nich weranda będzie musiała być na poziomie gruntu i przez to straci na urodzie.
        Prysznic można zrobić duży zamiast wanny, wystarczy, że okno zmniejszysz i dasz wyżej. Nie likwidować, światło dzienne i możliwość przewietrzenia łazienki to dobra rzecz.
        Zlew nie musi być pod oknem, można zrobić ciąg kuchenny na ścianie oddzielającej od garażu, a na miejscu zlewu pod oknem postawić stół.
        7) Robisz te spędy i imprezy rodzinne? Będzie ci się chciało robić w przyszłości?

Z tych dwóch:
        - w mniejszym tracisz powierzchnię kotłowni/pomieszczenia gospodarczego, chyba że jakiś schowek postawisz osobno.
        - w większym zamiast tej dodatkowej sypialni zrobiłabym jadalnię z wejściem przez kuchnię, jeżeli uważasz, że jest ci niezbędnie potrzebna
      • hanusinamama Re: Dom 14.07.21, 18:24
        Tam są nackane małe klitki. I tle. Plus ten ganek zamiast pożadnego tarasu to słaby pomysł. Juz widze jak ktoś siedzi na tym ganku i ogląda ulice.
      • berdebul Re: Dom 14.07.21, 18:40
        Radzimy przeprojektować wnętrze. Zrób to w wersji dom kanadyjski, to wszystkie wewnętrzne ściany sobie przestawisz wedle uznania. Z okna nie rezygnuj, jasna łazienka to największy plus domu.
        • chomiczanora Re: Dom 14.07.21, 21:58
          I to jest bardzo dobra rada.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka