Dodaj do ulubionych

Konta FB 8-9 latków

21.07.21, 10:19
Widzę ze połowa klasy mojej córki (9lat) ma konta na FB. Wrzucają swoje zdięcia, z wakacji, z domu.Jedna dziewczyna wrzuca zdjęcia zrobione z filtrami (powiększone oczy, długie rzęsy, większe usta). Zagadałam z mamą czy wie. "Przecież teraz wszystkie sobie robią takie zdjęcia". Moja córka ma messengera (założonego w pandemii), musiałam założyć jej konto FB (juz się nie da samego M) ale nie ma do niego dostępu. Wytłumaczyłam jej ze to jest dla dzieciaków od 13 roku życia, przeszło (ale chyba dlatego ze 2 sąsiadki rok starsze tez nie mają FB). Wasze dzieci <13 mają konta na FB?
Obserwuj wątek
    • manala Re: Konta FB 8-9 latków 21.07.21, 10:21
      Moja konto założyła w wieku 12 lat (choć pytała wcześniej). Ale niestety to o czym piszesz to prawda.
    • iberka Re: Konta FB 8-9 latków 21.07.21, 10:24
      Moja 12 latka ma, bo inaczej nie mogła mieć Messenger'a a tam klasowa grupa uncertain. Tak, klasowe dzieciaki mają i mają też IG.
      • hanusinamama Re: Konta FB 8-9 latków 21.07.21, 10:30
        Ale pytam czy nim zarządza? MOja 9latka od roku tez ma Messengera, ale konto założyłam jej ja i ja mam do niego dostęp. Ona korzysta tylko z M
        • iberka Re: Konta FB 8-9 latków 21.07.21, 10:39
          No to u nas jak u Was tzn.młoda korzysta tylko z M, ja mam dostęp tu i tu.
          • hanusinamama Re: Konta FB 8-9 latków 21.07.21, 10:58
            Ja mowie o sytuacji, gdzie dzieciak sam sobie założył. Rodzic nie ma dostępu, dzieciak nie ma żadnego programu kontroli rodzicielskiej na komórce.
            • iberka Re: Konta FB 8-9 latków 21.07.21, 12:34
              W klasie 15 osobowej byłam jedynym rodzicem mającym dostęp do FB i M dziecka - reszta wierzy na słowo, że bombelki są święte. Tak, w ich oczach jestem nienormalna.
    • bluea.nne Re: Konta FB 8-9 latków 21.07.21, 10:26
      Moje założyły fb w wieku 13lat. Wyjaśniłem, że taki jest regulamin, A ja nie będę przykładala ręki do oszustwa. Nawet tak blahego (?)
    • magata.d Re: Konta FB 8-9 latków 21.07.21, 10:33
      Nie, moje nie ma. I nie ma nawet takiej potrzeby.
    • lianis Re: Konta FB 8-9 latków 21.07.21, 10:41
      Moj 11latek nie ma i nie wykazuje zainteresowania takim kontem
    • lauren6 Re: Konta FB 8-9 latków 21.07.21, 10:42
      Nie mają. Założyła bez mojej zgody i kazałam jej skasować.
      • grey_delphinum Re: Konta FB 8-9 latków 21.07.21, 10:51
        Syn miał od wieku 10/11 lat, bo na FB były newsy z drużyny harcerskiej oraz od trenera. Z tego, co wiem, żadnych głupot syn tam nie umieszczał (starsza siostra monitorowała od czasu do czasu jego profil wink ).
        • hanusinamama Re: Konta FB 8-9 latków 21.07.21, 10:56
          Ale tu nie chdozi tylko o to co umieszcza ale tez to co mu sie wyświetla na FB.
    • karotka_plus Re: Konta FB 8-9 latków 21.07.21, 10:47
      Mój ma 12 lat i FB nie ma. W wieku 9 lat założyłam mu tylko messenger, głównie do kontaktów klasowych i żeby do nas smsów nie pisał (w tedy nie trzeba było zakładć fb). Korzysta po dziś dzień. Chciałby mieć konto na FB ale ja nie pozwalam. Może faktycznie za rok, ale zobaczymy.
    • ichi51e Re: Konta FB 8-9 latków 21.07.21, 10:47
      znam sytuacja ze rodzice sie nie zgadzam i ale dzieciak i tak zalozyl. kazali skasowac. i state snow rzecz przycichla ale tylko dlatego ze dzieciak nauczyl sie jak blokowac starych na fb.
      • ichi51e Re: Konta FB 8-9 latków 21.07.21, 10:49
        znam sytuacja ze rodzice sie nie zgadzali ale dzieciak i tak zalozyl. kazali skasowac. i rzecz przycichla ale tylko dlatego ze dzieciak nauczyl sie jak blokowac starych na fb. wiec kazdy kto uwaza ze jego dziecko nie ma - moze sie zdziwic
        • hanusinamama Re: Konta FB 8-9 latków 21.07.21, 10:56
          Serio? O opalikacjach do kontroli rodzicielksiej nie słyszałaś? Wiem o kazdej aplikacji czy grze na komórce. Musze wyrazić zgode aby mogła sobie zainstalować.
          • ichi51e Re: Konta FB 8-9 latków 21.07.21, 11:05
            przecież fb nie instalujesz - nawet jak na telefonie zablokujesz to nic dzieciaka nie powstrzyma żeby wejść przez przeglądarkę czy komputer szkolny np. albo i rodzinny - Mało kto zreszta ręcznie na kompie którego używa blokuje sobie fb.
            • hanusinamama Re: Konta FB 8-9 latków 21.07.21, 11:12
              Na szkolnym nie siedzi. W domu ja widze w co wchodzi na swoim, tak samo widzę na komórce.
        • tenjedennick Re: Konta FB 8-9 latków 21.07.21, 11:01
          FB to najmniejszy problem. Jest tyle kanałów i serwerów i innych czatów, o których nie wiecie i na których dzieją się różne ciekawe i nieciekawy rzeczy i nie ma ograniczeń wiekowych.
      • hanusinamama Re: Konta FB 8-9 latków 21.07.21, 10:54
        No to juz jest inna sprawa. Dzieciaki nie maja kontroli rodzicielskiej na komórkach. Jak mowi ze coś zablokowałam albo ze młoda ma wydzielony czas na gry czy na youtuba...to słysze "ale jak?". Dzieciaki oglądają co chcą. Zero kontroli.
    • a.n.i.a.78 Re: Konta FB 8-9 latków 21.07.21, 10:57
      Moi mają, ale nic tam nie umieszczają, potrzebne było do założenia konta na messengerze. tak z nimi kontaktują się głównie trenerzy. starszy (12 lat) dzwoni do kolegów przez messenger i mają grupę klasowa.
    • ginger.ale Re: Konta FB 8-9 latków 21.07.21, 11:08
      Nie.
      Dziecko idzie do 3 klasy i o koncie na FB nie ma mowy.
    • lilia-anna Re: Konta FB 8-9 latków 21.07.21, 11:13
      Mój prawie 9-latek nie ma FB i na razie nic o tym nie wspomina. Za maly jest na to moim zdaniem (ja tez nie mam, tak na marginesie).
    • szmytka1 Re: Konta FB 8-9 latków 21.07.21, 11:14
      moje >13 a nie ma...
    • zuzanna_a Re: Konta FB 8-9 latków 21.07.21, 12:20
      Nie, nie ma ani 9 ani 11 latek.

Ale fakt, ich znajomi mają.

Jedna koleżanka wrzuca dziesiątki zdjęć, w tym domu, okolicy, wnętrz, fotki z wakacji, zdjęcia rodziców, jedno wrzuciła które robiła ojcu z ukrycia jak spal w ogrodzie na hamaku w slipach z wywalonym na bok brzuchem, wrzuciła też zdjęcie jego samochodu z rejestracją na tle domu. Profil publiczny, wszystko na tacy., zresztą ten ojciec ma swoją firmę. Myślę że nie są świadomi co wrzuca córka. Czekam aż młoda dostanie zj...bę za umieszczanie zdjęć roznegliżowanego prezesa albo aż ich ktoś obrabuje.

Pomijam to co wrzuca dziewczyna - filmiki, zdjęcia. W necie nic nie ginie. Ktoś pobierze, ktoś przerobi na mema i zostanie w sieci na zawsze.
      Właśnie dlatego dzieci powinny mieć absolutny ban na media społecznościowe i swobodne umieszczanie w nich treści i filmów i zdjęć.
      • samawsnach Re: Konta FB 8-9 latków 21.07.21, 23:18
        No ale jakim cudem rodzice tego nie widzą? Plusem FB, w odróżnieniu do takiego tik toka na przykład, jest to, że mając dziecko w znajomych widzisz co wrzuca/ publikuje.
    • spirit_of_africa Re: Konta FB 8-9 latków 21.07.21, 13:25
      Czy dla dzieci nie lepszy byłby whatsapp skoro Messenger wymaga posiadania konta na fb?
      • kkalipso Re: Konta FB 8-9 latków 21.07.21, 14:39
        Nie wymaga, moja ma od około 2 lat tylko Messengera. FB kategorycznie nie chce.
        • spirit_of_africa Re: Konta FB 8-9 latków 22.07.21, 09:40
          Hanusina pisze, ze już się nie da samego bez fb.
          • hanusinamama Re: Konta FB 8-9 latków 22.07.21, 09:59
            Bo sie nie da rok temu zakładałam córce i szukałam własnie mozliwosci samego Messengera. Nie da się.
        • hanusinamama Re: Konta FB 8-9 latków 22.07.21, 09:58
          Bo kiedyś nie trzeba było mieć FB. Sasiadka ma tak załozonego Messengera, jak ja zakładałam córce (pół roku póxniej) juz konto jest konieczne. Ale to nie ejst problem bo login do konta znam ja i ona sie tam nie loguje, na komórce ma tylko messengera.
    • piesiedwa Re: Konta FB 8-9 latków 21.07.21, 13:40
      Oczywiscie ze nie maja. To patologia wrzucanie zdjec przez dzieci na fb. Wina rodzicow. Zazwyczaj graja karta- bo wszyscy....jak muchy do g...a
    • molik28 Re: Konta FB 8-9 latków 21.07.21, 13:53
      Mój miał ale tak ok 10 roku, bo trener wrzucał tam różne rzeczy, a chciałam, żeby sam to trochę ogarniał, a nie mamusia ciągle kiedy i co. Z tym, że mój nigdy nic nie wrzuca na FB. Od początku miał powiedziane, że ma nic nie wrzucać i nie wypisywać głupot bo to wszyscy widzą. Parę razy pokazałam mu jak łatwo znaleźć i że można czytać głupawe wpisy jego kolegów. Chyba podziałało.
    • edelstein Re: Konta FB 8-9 latków 21.07.21, 14:50
      Nikt z mi znanych nie ma,mój też nie.Ma Whatsapp bo jest klasowa grupa
    • sol_13 Re: Konta FB 8-9 latków 21.07.21, 22:43
      Mój 9-latek nie ma i koledzy też nie.
      Ma messengera bez FB. Grupę klasową w czasie zdalnej mieli na teamsie. Rozmawiają przez teamsa, discorda albo dzwonią do siebie na tel.
      A przede wszystkim na szczęście ma kolegów na podwórku i codziennie się bawią/grają w piłkę.
    • arthwen Re: Konta FB 8-9 latków 22.07.21, 01:45
      Mój nie ma, ale też nie zauważyłam, żeby miał taką potrzebę.
      Mają Skype i Teamsy, pozakładali sobie tam swoje grupy i tam gadają klasowo.
    • eliszka25 Re: Konta FB 8-9 latków 22.07.21, 06:10
      Ani 11-latek ani 14-latek nie ma fb. Nigdy nie wykazywali zainteresowania. Nie słyszałam też, żeby znajome dzieciaki miały. Dzieci jednych sąsiadów w wieku 8-16 lat nie mają nawet własnych telefonów. Moi mają whatsapp do komunikacji z nami i kolegami. Mają też na nim grupy klasowe.
    • julita165 Re: Konta FB 8-9 latków 22.07.21, 07:19
      Syn skonczyl 3 kl, w pazdzierniku bedzie mial 10 lat. Nie ma konta na fb ani w zadnych mefiach spolecznosciowych. Jego kokedzy tez nie. Tak mi sie przynajmniej wydaje bo na porege komunikuja sie przez rel czy teamsa wiec gdyby pojawil sie ktorys z fb to pewnie juz wszyscy by chcieli.
    • sabek81 Re: Konta FB 8-9 latków 22.07.21, 07:33
      Moja 13 latka nie ma i nie widzę, żeby chciala, ma na ista ale ni nie wrzuca poza profilowym
    • escott Re: Konta FB 8-9 latków 22.07.21, 08:29
      Ale na czym polega ostateczne zło fejsa? Rozumiem, że należy zabronić dziecku wrzucania zdjęć rodziny i w ogóle niczyich bez zgody, może tez ustawiania publicznych postów, ale poza tym? Serio myślicie, że ktoś będzie komuś wyciągał posty, które napisał z błędami jak miał 9 lat? Albo się nie ma, albo zaraz wrzuca tatę na sedesie? Moim zdaniem w pandemicznym gownie zakaz mediów społecznościowych dla dzieci to niczym nie uzasadniony sadyzm.
    • ursula.iguaran Re: Konta FB 8-9 latków 22.07.21, 08:53
      16 i 14 lat - mają FB, ale nie używają.
      Ja od zawsze ich uczyłam że w sieci nie publikujemy nic prywatnego. Sama też nie publikuję. Używam FB tylko do sprzedaży niepotrzebnych rzeczy an lokalnej grupie sprzedażowej.
      • bovirag Re: Konta FB 8-9 latków 22.07.21, 09:14
        M9ja prawie 14sto latka obśmiała mnie jak ostatnio zapytałam czy przypadkiem nie chce założyć konta na FB ( nie ma na pewno, ja mam pierd**ca na punkcie online safety, a mąż jest informatykiem wink ). Ponoc konto na FB mają i z niego korzystają tylko staruszkowie, to bardzo passe w jej srodowisku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka