Dodaj do ulubionych

Mam poważne pytanie

27.07.21, 23:53
Córka mojej pracownicy. Super pracownicy, która serio jest najlepsza zaczęła wczoraj półkolonie konne i pech chciał, że piec minut przed końcem zajęć jej koń się sploszyl i z niego spadła. Ma obojczyk złamany w dwóch miejscach, oba z przemieszczeniem. Siedza od wczoraj w szpitalu. Raczej nie trzeba operować. Tylko ta mala nie skarży się na bol tylko płacze że chce na konie. Chciałabym jej coś kupić. Tylko co? Bardzo proszę o rady. Cena nie ma znaczenia ale nie mam tyle kasy żeby to byl koń.
Obserwuj wątek
    • borsuczyca.klusek Re: Mam poważne pytanie 27.07.21, 23:57
      Może lego? Ile dziewczynka ma lat?

www.mediaexpert.pl/lego/lego/lego-friends-lesne-centrum-jezdzieckie-41683?gclid=Cj0KCQjw3f6HBhDHARIsAD_i3D-BdFe43XowUOxbAmcZ9TA6D0_pAx5arFpp8zK5IDpXPrV-uC6fXIoaAiApEALw_wcB
      • 35wcieniu Re: Mam poważne pytanie 28.07.21, 00:01
        Ty wiesz kto pyta, nie?
        A jak nie wiesz to serio nie daje Ci do myślenia fragment że nie może to być po prostu koń? big_grin Ze względu na brak kasy, tylko i wyłącznie. Bo tak to by był. big_grin
        • korag100 Re: Mam poważne pytanie 28.07.21, 00:11
          O co Ci chodzi ? Pytam o radę. Zrobiłam Ci cos ?
          • korag100 Re: Mam poważne pytanie 28.07.21, 00:15
            I tak gdyby bylo mnie stać na kupienie konia i opłacenie miejsca pobytu tego zwierzęcia to bym to rozwazala i pytała czy jest sens kupić konia.
            • ichi51e Re: Mam poważne pytanie 28.07.21, 00:33
              ale w jakim wieku to dziecko bo albo pluszowy żeby mogła sobie prawdziwego zastąpić dopóki nie wstanie albo jeśli starsza to cos do tej jazdy...
            • kamin Re: Mam poważne pytanie 28.07.21, 07:23
              Kupiłabyś obcemu dziecku konia? Dziecku, które dopiero co z konia spadło i doznało urazu? Bez konsultacji z lekarzem czy będzie mogła jeszcze kiedykolwiek jeździć, bez konsultacji z matką? Ja wiem, że to hipotetyczne rozważania, ale nóż się w kieszeni otwiera.
              • kaki11 Re: Mam poważne pytanie 29.07.21, 12:10
                ale ona pisze, że by rozważała. Czysto hipotetycznie gdyby była mocno zamożna to by rozważała, a rozważanie to też etap w którym myśli "ok, mogę kupić jej konia i opłacić jego pobyt. Zapytam czy lekarze, rodzice i dziecko nie mają nic przeciwko i jak będę wiedzieć to podejmie decyzje" ona nigdzie nie napisała, że gdyby miała kasę to od razu z miejsca jedzie do hodowli/stadniny (czy gdzie tam kupuje się konie) i bierze konia.
      • engine8 Re: Mam poważne pytanie 28.07.21, 00:52
        No przy zlamanym obojczyku moze byc trudno skladac klocki lego?
    • bialeem Re: Mam poważne pytanie 28.07.21, 00:44
      Z tego co pamiętam osprzęt do jazdy konnej kosztował jakieś kokosy. Buty, toczki, portki i te pejcze (zapomniałam jak totosię nazywało). Pewnie można sprezentować. Gorzej jak dziewczyna wykorzysta prezent dopiero za rok.
      • engine8 Re: Mam poważne pytanie 28.07.21, 00:54
        Alez to nie musi byc duzy i zywy i prawdziwy kon - zabawke smile
        • georgia.guidestones Re: Mam poważne pytanie 28.07.21, 15:59
          engine8 napisał(a):

> Alez to nie musi byc duzy i zywy i prawdziwy kon - zabawke smile
          Juz widze np 13 latke ujaraną z radosci od maskotki.
          • rozwiane_marzenie Re: Mam poważne pytanie 28.07.21, 18:31
            A ja obserwuję odwrotny trend - wszystkie koleżanki mojego syna (nastolatki 15-18) zachwycają się maskotkami, oczywiście musza być według nich "słodkie", czyli różne misie, ogólnie zwierzątka i takie tam. Często sobie wzajemnie kupują, więc może ta dziewczynka też by się ucieszyła ze "słodkiego" konia?
            • georgia.guidestones Re: Mam poważne pytanie 30.07.21, 00:35
              rozwiane_marzenie napisała:

> A ja obserwuję odwrotny trend - wszystkie koleżanki mojego syna (nastolatki 15-
              > 18) zachwycają się maskotkami, oczywiście musza być według nich "słodkie", czyl
              > i różne misie, ogólnie zwierzątka i takie tam. Często sobie wzajemnie kupują, w
              > ięc może ta dziewczynka też by się ucieszyła ze "słodkiego" konia?
              Z jednorozca puszczajacego tęczowe pawie na pewno. I zauważ proszę, żr to nastolatki kupuja sobie nawzajem, a nie stara baba 40+ z mniej niż przecietnym wyczuciem wink
              • rozwiane_marzenie Re: Mam poważne pytanie 30.07.21, 13:07
                No ja założyłam, że ematka potrafi odróżnić dziecięce maskotki od tych "słodkich dla nastolatków".
      • beata_ Re: Mam poważne pytanie 28.07.21, 02:57
        bialeem napisał:

> [...] i te pejcze (zapomniałam jak totosię nazywało)...

Się toto nazywało i nazywa "palcat" smile
      • hanusinamama Re: Mam poważne pytanie 28.07.21, 22:09
        Ja bym kupiła cos na teraz, na czas rekonwalescencji. Jakass gra planszowa (taka z tych roższych ciekawszych ale jednak nie wymagajaca wielkie sprawnosci w obu łapkach).
    • engine8 Re: Mam poważne pytanie 28.07.21, 00:51
      konia
    • umi Re: Mam poważne pytanie 28.07.21, 01:43
      Gra w ktirej sie hoduje konie? Chyba takie dla dziewczynek sa.
      • georgia.guidestones Re: Mam poważne pytanie 28.07.21, 16:00
        umi napisała:

> Gra w ktirej sie hoduje konie? Chyba takie dla dziewczynek sa.
        Za darmo z google play / app store są. Dziecko to raczej żaden maluch z grupy przedszkolnej.
    • sajant Re: Mam poważne pytanie 28.07.21, 05:14
      Nie ryzykowałabym niespodzianki dla dziecka, które doznało tak poważnego urazu, w dodatku ciężko przeżywającego sytuację. Zapytaj jej mamy, będzie wiedziała najlepiej co w tym trudnym momencie sprawi jej radość.
    • miruka Re: Mam poważne pytanie 28.07.21, 06:47
      Jeśli to poważne pytanie, to dziewczynka po prostu boi się, że już więcej na konia nie wsiądzie po urazie z różnych powodów. Ja bym próbowała odciągnąć uwagę i podarowała coś, co zwróci uwagę, że konie to nie cały świat, choć może teraz dla niej niekoniecznie.
    • kamin Re: Mam poważne pytanie 28.07.21, 07:24
      Srebrny łańcuszek z przywieszką w kształcie konia.
    • lilia.z.doliny Re: Mam poważne pytanie 28.07.21, 07:37
      Ksiazke " I ty zostaniesz paraolimpijczykiem"
      • ajaksiowa Re: Mam poważne pytanie 28.07.21, 07:42
        Łańcuszek fajna sprawa👍👍👍
        • kubek0802 Re: Mam poważne pytanie 28.07.21, 08:14
          Ja akurat nie szłabym w "konia", tylko w zupełnie coś innego. Jakiś dziewczęcy gadżet.
      • georgia.guidestones Re: Mam poważne pytanie 28.07.21, 16:02
        lilia.z.doliny napisała:

> Ksiazke " I ty zostaniesz paraolimpijczykiem"
        >
        Wydałaś autobiografię? Bo sorry, ale jeszcze w PL nikt jej nie przetłumaczył.
    • molik28 Re: Mam poważne pytanie 28.07.21, 09:30
      Tablet do oglądania bajek/filmów w łóżku. Słuchawki albo coś innego z elektroniki, bo raczej teraz będzie dużo czasu spędzała w domu. Zabawkę typu Tamagotchi.
    • te_de_ka Re: Mam poważne pytanie 28.07.21, 09:49
      Abonament w prywatnej służbie zdrowia + porządne ubezpieczenie dla uprawiających sport wysokiego ryzyka.
    • januszekxxl Re: Mam poważne pytanie 28.07.21, 09:57
      korag100 napisała:
      Cena nie ma znaczenia ale nie mam tyle
      > kasy żeby to byl koń.

No to ma znaczenie ta cena czy nie ma?
    • mikams75 Re: Mam poważne pytanie 28.07.21, 10:27
      jakas gre dopasowana do wieku, bez drobnych czesci latwych do zgubienia, zeby jej umilalo czas w szpitalu czy pozniej w domu. Bez koni w temacie.
      • hanusinamama Re: Mam poważne pytanie 28.07.21, 22:12
        Zgadzam się. A jak moze być drożej to jakąs droższą wieksza, zeby czas rekonwalescencji w domu milej upływał. Moja 9 latka uwielbia Tokaido i Wsiąść do pociągu. Jak auorka chce wiecej wydać dokupiłabym do tego jakąs ksiązkę.
    • snajper55 Re: Mam poważne pytanie 28.07.21, 22:34
      korag100 napisała:

> Córka mojej pracownicy. Super pracownicy, która serio jest najlepsza zaczęła wc
      > zoraj półkolonie konne i pech chciał, że piec minut przed końcem zajęć jej koń
      > się sploszyl i z niego spadła. Ma obojczyk złamany w dwóch miejscach, oba z pr
      > zemieszczeniem. Siedza od wczoraj w szpitalu. Raczej nie trzeba operować. Tylko
      > ta mala nie skarży się na bol tylko płacze że chce na konie. Chciałabym jej co
      > ś kupić. Tylko co? Bardzo proszę o rady. Cena nie ma znaczenia ale nie mam tyle
      > kasy żeby to byl koń.

Skoro Cię nie stać na konia, to może kup kucyka?

S.
      • szarakratka Re: Mam poważne pytanie 29.07.21, 12:16
        Albo konika polnego.
        • lilia.z.doliny Re: Mam poważne pytanie 29.07.21, 12:19
          Albo.morskiego
    • kaki11 Re: Mam poważne pytanie 29.07.21, 12:19
      Nie szła bym w gadżety około jeździeckie - to na pewno nie odwróci jej uwagi ale za to może spowodować, że dziewczynie będzie jeszcze bardziej przykro (bo cóż że ma nowe fajne coś, skoro nie ma tego jak wykorzystać?). Raczej w coś zabijającego czas czyli albo zestaw jakichś książek, wielogodzinna gra komputerowa, fajna planszówka, może ewentualnie jakiś tablet. Generalnie coś co pozwoli jej się czymś zająć w czasie rekonwalescencji a jednocześnie będzie dostosowane do dziewczynki, tego w jakim jest wieku - bo jak to 6 latka to może być duży pluszak albo zestaw lalek ale jak 13 latka to już bardziej gra/książka tylko pytanie co ona z tych rzeczy lubi, bo bez sensu nie czytającej dziewczynie kupować książki.
    • krolewska.asma Re: Mam poważne pytanie 29.07.21, 12:19
      Daj pracownicy ekstra wolne lepiej to będzie najlepszy prezent nie czaruj nic nie wartymi materialnymi prezentami jak dziecko potrzebuje być z matka
    • conena Re: Mam poważne pytanie 29.07.21, 13:06
      kup jej konia na biegunach.
    • afro.ninja Re: Mam poważne pytanie 30.07.21, 11:41
      Kask? Sa takie wypasione.
    • bang_bang30 Re: Mam poważne pytanie 30.07.21, 12:20
      Kup jej kolejne półkolonie na koniec lata albo kurs jazdy konnej na 1 semestr
    • lauren6 Re: Mam poważne pytanie 30.07.21, 13:21
      Książkę do poczytania w szpitalu?

Nie, nie o koniach. Nie wiem po co wzmacniać w tym dziecku fascynację końmi. Córka koniara to taka sama porażka wychowawcza co syn incel.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka