Dodaj do ulubionych

Świadectwo pracy. Pomocy.

05.08.21, 20:58
Czy zakład pracy w którym już nie pracuje trzy lata wystawi mi duplikat świadectwa pracy? Czy są za to jakieś opłaty? Może ktoś podpowiedzieć. Właśnie się okazało, że mąż zrobił takie porządki, że zniknęło.
Mam ochotę go zabić.
Obserwuj wątek
    • kornelia_sowa1 Re: Świadectwo pracy. Pomocy. 05.08.21, 21:02
      Tak, ma obowiązek wystawić .

Też byłam w takiej sytuacji. Nie ma za to opłat.

Ja zostawiłam pisemny wniosek o duplikat w sekretariacie (na kopii potwierdzili , ze wniosek złożyłm) złożyłam i napisałam że prosze o wysłanie poleconym na mój adres.

Może bezpośrednio w kadrach - ja wolałam oficjalnie, bo wiedziałam że na telefon kadrowa zapomni na bank i będe 100 razy dzwonić.

Nic nie płaci.

Można się umówić na odbiór osobisty
    • akseinga1975 Re: Świadectwo pracy. Pomocy. 05.08.21, 21:03
      Jesli firma dziala to kadry maja swoj egzemplarz i nie powinni robic problemu z wydaniem duplikatu.
      • zerlinda Re: Świadectwo pracy. Pomocy. 05.08.21, 21:11
        Działa, duża państwowa firma. Dziękuję za odpowiedzi. Wkurzyłam się okropnie na męża. To nie był mały świstek żeby zgubić. Zresztą nie pierwszy raz coś zginęło po porządkach. Nie moich oczywiście.
    • lotka_5 Re: Świadectwo pracy. Pomocy. 05.08.21, 21:20
      Od ponad 2 lat nie ma czegoś takiego jak duplikat świadectwa pracy.
      Jeśli dana firma nadal istnieje to bez problemu uzyskasz dokument. Były pracodawca ma taki obowiązek oczywiście bez opłat.
      Wnioskuj pisemnie o wydanie kopii świadectwa pracy. Powinnaś otrzymać kopię z adnotacją - kopia potwierdzona za zgodność z dokumentacją pracowniczą.
      • gdanskamarylka Re: Świadectwo pracy. Pomocy. 05.08.21, 21:58
        A jeśli nie istnieje?
        • lotka_5 Re: Świadectwo pracy. Pomocy. 05.08.21, 22:43
          Jeśli nie istnieje, to nie istnieje z konkretnych powodów. Jeśli upadłość to wszelkie sprawy ogarnia syndyk.
          Jest też obowiązek przechowywania dokumentacji pracowniczej. Często przechowuje się je w archiwach skąd można uzyskać kopię świadectwa.
          • mia_mia Re: Świadectwo pracy. Pomocy. 05.08.21, 22:58
            A jeśli nie ma? Np. upadła kilkadziesiąt lat temu?
            • angazetka Re: Świadectwo pracy. Pomocy. 05.08.21, 23:09
              W ZUS-ie jest informacja, gdzie znajdują się jej dokumenty.
              • ophelia78 Re: Świadectwo pracy. Pomocy. 06.08.21, 09:16
                Jeśli firma nie istnieje to to momencie jej likwidacji całą dokumentację przekazuje się do tzw archiwum akt nowych.
                Nie wiem natomiast jak one są romieszczone tzn czy jest w każdym mieście? Mieście wojewódzkim? Gminie?
            • lotka_5 Re: Świadectwo pracy. Pomocy. 06.08.21, 09:09
              mia_mia napisał(a):

> A jeśli nie ma? Np. upadła kilkadziesiąt lat temu?

Generalnie wszelkie potwierdzenie zatrudnienia np do zus to tylko pic na wodę. Te wszystkie rp7mki itd.
              ZUS ma wszystko czego potrzebuje np do emerytury. Są na pewno sytuacje ekstremalne kiedy nie ma się jak papierkiem potwierdzić zatrudnienia, a ZUS idzie na rękę z tego co słyszałam. Jedna koleżanka wspominała coś o oświadczeniu składanym przez pracownika, w którym zawarte były okresy zatrudnienia.
              Ale jeśli ktoś potrzebuje sw pracy nie do zusu tylko np dla następnego pracodawcy, to szczerze nie wiem co w sytuacji kiedy nie ma skąd otrzymać dokumentu.
    • slonko1335 Re: Świadectwo pracy. Pomocy. 05.08.21, 21:54
      Duplikat nie. Zrobi i potwierdzi kopię. Bez opłat.
    • krolewska.asma Re: Świadectwo pracy. Pomocy. 06.08.21, 09:15
      Tak ja ostatnio tez potrzebowałam takie stare dokumenty i nie było żadnego problemu
      Nawet nie wiedzaialam ze mam sie płaszczyć przed HR
      No ludzie przecież ten dokument istnieje ona musi go tylko przeforwardowc mailem
      Jeden klik to jakaś łaska ma być dla ex pracownika ?
    • szafireczek Re: Świadectwo pracy. Pomocy. 06.08.21, 09:32
      Dopiszę jeszcze, że od 2019 r. zmieniły się przepisy w dokumentacji pracowniczej (świadectwo pracy powinno być umieszczone w aktach osobowych pracownika). Z tym, że jeśli się było zatrudnionym przed 01.01.2019 r. obowiązuje dotychczasowy - 50.letni okres przechowywania takich akt, ale jeśli po 1.01. 2019 r. - 10. lat. Szczególna sytuacja jest, gdy się było zatrudnionym między 1.01.1999 r. a 31.12. 2018 r. - teoretycznie jest 50.lat, ale pracodawca może sobie ten okres skrócić, gdy prześle do ZUS raporty informacyjne za wszystkich pracowników zatrudnionych w tym okresie. Aha i liczy się to tak, że okres biegnie od końca roku, w którym pracodawca złoży raport (czyli nie oddzielnie dla każdego pracownika - tylko od końca roku kalendarzowego, w którym stosunek pracy uległ rozwiązaniu/wygaśnięciu).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka