Dodaj do ulubionych

HPV - taka sytuacja

26.08.21, 14:40
Koleżanka ma syna i córkę. Córka nie załapała się na darmową szczepionkę, bo wtedy akurat w Warszawie były niedostępne. Teraz są, więc syna zaszczepiła. Córki nie szczepi, bo nie ma na NFZ. Bardzo mi to zgrzyta. Na razie jeszcze młoda łapie się na dwie dawki. Zastanawialam się, czy nie zaproponować, że pożyczę jej 1000 zł i odda mi w ratach? Z drugiej strony temat wałkowany od dawna więc mogła (tak mi się wydaje) odkładać przez kilka miesięcy, 500+ i 300+ mają. Co robić drogie ematki? Olać i nie wtrącać się? Pewnie tak, ale szkoda mi tej córki 😞
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: HPV - taka sytuacja 26.08.21, 14:50
      Ja bym pożyczyła kasę z myślą, że mogę stracić koleżankę.
    • 3-mamuska Re: HPV - taka sytuacja 26.08.21, 14:57
      A czemu chcesz się wtrącać?
      Jakim prawem?
      • kropkaa Re: HPV - taka sytuacja 26.08.21, 14:59
        Bo uważam za wielce niesprawiedliwe, że chłopak jest zaszczepiony, a dziewczyna nie - jednak ta szczepionka jest chyba ważniejsza w przypadku kobiet.
    • black.emma Re: HPV - taka sytuacja 26.08.21, 14:57
      Nie wtrącać sie w takie sprawy.
    • hiacynta.bukiet123 Re: HPV - taka sytuacja 26.08.21, 15:09
      Nie wtrącać się.
    • prawackie_trolliszcze Re: HPV - taka sytuacja 26.08.21, 15:10
      Właściwa profilaktyka chorób wenerycznych nie opiera się na szczepieniach, tylko na odpowiednich zachowaniach, np. nieuprawianiu seksu z wieloma przygodnymi partnerami. Czy przyjaciółka wie, że podejrzewasz jej córkę o nieuporządkowane życie seksualne? smile
      • kropkaa Re: HPV - taka sytuacja 26.08.21, 15:16
        Podejrzewam, a nawet jestem prawie pewna, że życia seksualnego nie rozpoczęła. Najlepszy czas na szczepienie.
      • hanusinamama Re: HPV - taka sytuacja 26.08.21, 15:21
        Wystarczy z jednym aby złapać coś..Nie masz ochoty na sex twoja broszka. Ale nie przelewaj na innych swoich fobii. Ja tam nie wierzę z wymyślonego boga który mnie ukarze (po śmierci) za przygody seksualne..
      • snakelilith Re: HPV - taka sytuacja 26.08.21, 15:24
        Przestań pyerdolić. Przeciwko HPV szczepi się najlepiej w wieku PRZED rozpoczęciem życia seksualnego nieuku.
        Wirusy nie pytają też ile się miało partnerów i czy byli oni przypadkowi, wystarczy trafić na tego jednego, zarażonego.
        • prawackie_trolliszcze Re: HPV - taka sytuacja 29.08.21, 09:31
          A pewnie, pewnie. Niedawne badania dały wreszcie jednoznaczny dowód, że do zakażenia wystarczy JEDEN wirus. Dotychczas tak podejrzewano, ale dowodów empirycznych nie było. Wiadomo więc już, że komar teoretycznie mógłby zakazić wirusem HIV. Nie trzeba być wcale homoseksualistą.
          • ichi51e Re: HPV - taka sytuacja 29.08.21, 09:36
            80% ludzi jest nosicielem hpv wiec raczej jak już zacznie życie seksualne to już pociąg odjechal
            • prawackie_trolliszcze Re: HPV - taka sytuacja 29.08.21, 09:48
              Nie. 80% ludzi zetknie się z wirusem w ciągu swojego życia. Tak się szacuje. To zupełnie co innego.
      • hiacynta.bukiet123 Re: HPV - taka sytuacja 26.08.21, 15:37
        Pajacu, można mieć całe życie jednego partnera, a i tak złapać hpv, bo nigdy nie można być w 100% pewnym, że partner jest wierny.
        • prawackie_trolliszcze Re: HPV - taka sytuacja 29.08.21, 09:23
          Kiłą też się można zarazić używając cudzego ręcznika albo szczoteczki do zębów. Tak przynajmniej mówi teoria. A praktyka mówi, że jak się nie chce ubłocić, to oczywiście można taplać się w błocie, jeśli się założyło kalosze, ale lepiej po prostu błota unikać. Nawet, jeśli istnieje śladowe ryzyko, że ktoś przypadkiem cie błotem ochlapie. Ale jeśli ma się dzieci, o których wie się, że nie można mieć do nich zaufania, że w błoto nie polezą, to kalosze jak najbardziej wskazane. Nawet w goście.
        • dziennikaktywnosci Re: HPV - taka sytuacja 29.08.21, 15:44
          hiacynta.bukiet123 napisała:

> Pajacu, można mieć całe życie jednego partnera, a i tak złapać hpv, bo nigdy ni
          > e można być w 100% pewnym, że partner jest wierny.

Chyba w Twoim świecie.

Jedyna sprawiedliwa choroba na tym świecie.
          Moralnych i wiernych nie tyka.

• prawackie_trolliszcze Re: HPV - taka sytuacja 29.08.21, 09:45
        Swoją drogą ciekawe, dlaczego taki opór budzi wśród lewaczek wspomnienie rzeczy oczywistych, które mogłyby sobie przeczytać w pierwszej lepszej publikacji medycznej, gdyby chciało im się tam zajrzeć.
        ”Podstawową metodą przeciwdziałania zarażeniu się wirusem HPV jest zatem unikanie ryzykownych zachowań seksualnych, zwłaszcza z wieloma partnerami”
        www.medistore.com.pl/zdrowie/wirus-hpv
        • ichi51e Re: HPV - taka sytuacja 29.08.21, 09:48
          przy populacji w 80% zarażonej to naprawdę nie potrzeba żyć na krawiedzi.
          • prawackie_trolliszcze Re: HPV - taka sytuacja 29.08.21, 09:54
            Czytanie ze zrozumieniem poćwiczyć.
        • ritual2019 Re: HPV - taka sytuacja 29.08.21, 13:50
          Podstawowa metoda jest szczepienie, szczepienie dziewczat i chlopcow ktore w normalnych krajach jest w kalendarzu szczepien I jest oferowane wszystkim oraz finansowane z podatkow. Moja corka zaszczepiona w wieku 12 lat w szkole, syn tez. Dwiema dawkami, covid nie przeszkodzil w tym.
          • prawackie_trolliszcze Re: HPV - taka sytuacja 29.08.21, 15:47
            BigPharma lubi to.
    • manala Re: HPV - taka sytuacja 26.08.21, 15:10
      W jakim wieku szczepi się tym dzieci?
      • kropkaa Re: HPV - taka sytuacja 26.08.21, 15:12
        Od 12? Nie wiem, mówiąc szczerze.
      • majenkir Re: HPV - taka sytuacja 26.08.21, 15:35
        U nas od 11-12 lat dwiema dawkami. Od 15-stu trzema.
        • kropkaa Re: HPV - taka sytuacja 26.08.21, 15:42
          Sprawdziłam - w Warszawie program obejmuje 12-latki. Czyli pierwsza dawka pomiędzy 12 a 13 lat.
          To już OT, ale mając możliwość Gardasilu 9 za kasę wolę zapłacić niż podawać 2-walentną na NFZ, gdy jest 9-walentna dostępna.
      • ichi51e Re: HPV - taka sytuacja 29.08.21, 09:38
        można już 9 latki
    • ritual2019 Re: HPV - taka sytuacja 26.08.21, 15:13
      Prosila cie o pozyczke? Jesli nie to nie rozumiem.
    • gryzelda71 Re: HPV - taka sytuacja 26.08.21, 15:15
      Koniecznie zaproponuj kasę. Ale nie pożyczkę tylko kasę.
    • kotletymielone5 Re: HPV - taka sytuacja 26.08.21, 15:16
      www.powiatsiedlecki.pl/wp-content/uploads/2019/10/ULOTKA-TY%C5%81_CIOZ-DOBROSTAN_HPV_spad-3mm.pdf
      Po prostu to nie jest szczepionka na koklusz, tężec i błonicę. Radzę się zastanowić nad likwidowaniem wszystkich problemów za pomocą szczepionki
      • kropkaa Re: HPV - taka sytuacja 26.08.21, 15:24
        To nie jest dyskusja czy szczepić czy nie. Syn zaszczepiony, córka nie, gdyż się nie załapała na pulę z NFZ. Gdyby wtedy były, już dawno byłaby po szczepieniu.
        • amast Re: HPV - taka sytuacja 26.08.21, 15:30
          Ale wiesz, ona nie jest po szczepieniu, bo matka nie chce wydawać na to kasy. Pożyczka nie ma tu nic do rzeczy, bo matka będzie musiała oddać, czyli finalnie zapłacić. A nie chce. Może być Ci żal dziewczynki traktowanej gorzej niż brat, ale nie powinnaś się wtrącać. Wtrącasz się w życie znajomych rodzin za każdym razem, gdy uznasz, że ktoś został potraktowany nie tak jak uważasz, że powinien?
          • kropkaa Re: HPV - taka sytuacja 26.08.21, 15:58
            Oczywiście, że nie. W tym przypadku po prostu jest to ważki temat, stąd tak mnie serce boli.
      • memphis90 Re: HPV - taka sytuacja 26.08.21, 18:31
        A jaki znasz inny sposób na pozbycie się infekcji HPV?
    • majenkir Re: HPV - taka sytuacja 26.08.21, 15:39
      Nie wtracać się.
    • odnawialna Re: HPV - taka sytuacja 26.08.21, 15:51
      O temat dla mnie. Mam 12 łatkę i chciałam ją zaszczepić. Zupełnie przypadkiem przy wizycie zapytałam o te szczepienia lekarkę i dowiedziałam się, ze obecnie żadnych szczepionek na rynku nie ma, bo producent wstrzymał dostawy. Kazała dowiadywać się w przyszłym roku.
      To są te szczepionki, czy ich nie ma? Można szczepić na NFZ?
      • kropkaa Re: HPV - taka sytuacja 26.08.21, 15:56
        Są, są.
        W Warszawie wrócił program szczepień (dla 12 latków, obie płcie) Cervarixem, szczepionka 2-walentna. W aptekach jest Gardasil 9, 519 zł płaciłam w Ziko. Dopóki dziecko nie skończy 15 lat, 2 dawki. Nie wszyskie apteki mają, muszą współpracować z hurtownią Salus (dystrybutor w Pl).
      • mak_z_figa Re: HPV - taka sytuacja 26.08.21, 15:57
        Z tego co wiem, to nie na NFZ, tylko niektóre gminy mają program szczepień. We Wrocławiu np. I na stronie jest informacja, że dzieci z poprzednich roczników też mogą być zaszczepione, ale trzeba jakieś dodatkowe warunki spełnić.
        • kropkaa Re: HPV - taka sytuacja 26.08.21, 16:03
          Racja, to program miejski, a nie ministerialny.
          W Warszawie koleżanka pytała, starszych nie szczepią.
      • sandy_cheeks Re: HPV - taka sytuacja 26.08.21, 18:37
        Moja byla szczepiona w tym roku z puli warszawskiej. Pierwsza dawka zaraz po 12tych urodzinach, druga pol roku pozniej...
      • slonko1335 Re: HPV - taka sytuacja 26.08.21, 19:25
        Sa juz szczepionki, bez problemu teraz mozna kupic. Tylko trzeba miec na to kasè.
    • fornita111 Re: HPV - taka sytuacja 26.08.21, 18:52
      Dziwia mnie odpowiedzi w tym watku. Jasne, ze zaproponuj pozyczke kasy, mozesz tym uratowac zycie tej malej. Brzmi dramatycznie, ale to fakt. A jak sie kolezanka obrazi/nie odda kasy to juz trudno, jakos czuje, ze jestes na to gotowa wink
      • kropkaa Re: HPV - taka sytuacja 26.08.21, 19:05
        Myślę o tym od kilku tygodni. Z jednej strony nie chcę się wtrącać, ale z drugiej myślę sobie, że gdyby to mnie dotyczyło, może gdzieś z tyłu głowy miałabym jakąś myśl, że miło by było, gdyby ktoś mi zaproponował coś takiego. Wolałabym pożyczkę, kasy nie.
        Niestety, znam osoby, które miały wycinane kawalek szyjki czy nawet cała macicę z przydatkami. Znajomy po tę szczepionkę dla córek jechał do Niemiec (żona zmarła na raka, nie doczekała komunii młodszej córki). Mamy teraz Gardasul 9 na wyciągniecie ręki, ja bym chyba zrzutkę po rodzinie zrobiła, gdybym nie miała tyle kasy, ale nie mogłabym zaszczepić jednego dziecka (w dodatku chłopaka), a córki nie.
        • ichi51e Re: HPV - taka sytuacja 29.08.21, 09:40
          zaproponuj co ci szkodzi
    • slonko1335 Re: HPV - taka sytuacja 26.08.21, 19:08
      Rany to szczepienie kosztuje kupę kasy serio Cię dziwi, że niektórzy nie moga sobie wyskoczyć z tysiąca tak po prostu? To jeszcze bardziej odjechane wątek niz to że rodzina nie jedzie z bonu do golobiewskiego..
      • kropkaa Re: HPV - taka sytuacja 26.08.21, 19:18
        Nie dziwi mnie. Bolało mnie, gdy musiałam zapłacić, tym bardziej, że od razu obie dawki kupowałam.
        • slonko1335 Re: HPV - taka sytuacja 26.08.21, 19:21
          No ja kupiłam trzy to jest kupa pieniędzy.
          • kropkaa Re: HPV - taka sytuacja 26.08.21, 19:26
            Trzy to już w ogóle kosmos.
            U mnie i u niej jeszcze na 2 dawki się łapią.
            • slonko1335 Re: HPV - taka sytuacja 26.08.21, 19:32
              No niestety, jak moja lapa sie na 2 to szczepionka byla nie do zdobycia. Zatem w tym roku 15 latke trzema, w przyszlym jej brat 13 latek dwiema.
      • ichi51e Re: HPV - taka sytuacja 29.08.21, 09:41
        no bez przesady. w obliczu 500+ to nie jest jakoś dramat. wszystkim to 500+ dopina budżet?
        • slonko1335 Re: HPV - taka sytuacja 29.08.21, 13:41
          Wiesz forum to 500 plus wydaje na wszystko. Na obozy, kolonie, szkolne wycieczki, prywatnych lekarzy, wyprawki, dobre buty... już dawno to zabrakło jak na mojewink
    • primula.alpicola Re: HPV - taka sytuacja 29.08.21, 09:45
      Czyli matka uważa szczepionkę za korzystną, ale szkoda jej pieniędzy? No cóż, nie umiem tego nie ocenić.
      Jest 500+, można było odłożyć.
      Nie wiem proponowałabym pożyczkę, to by zależało od tego jak bliska jest to koleżanka.
    • mikams75 Re: HPV - taka sytuacja 29.08.21, 12:13
      nie wiedzialam, z tyle kosztuje ta szczepionka! do d.. caly ten system, ze tak wydzielaja, nie pojmuje stategii nfz uncertain
      A co do pozyczki - jestes pewna, ze problem jest z kasa?
    • lady.madrugada Re: HPV - taka sytuacja 29.08.21, 12:31
      A Wy szczepicie się przeciwko hpv? Zapytałam ostatnio ginekologa i mówi, że jeśli pieniądze nie byłyby problemem to na pewno warto, bo większość zachorowań przypada na kobiety powyżej 50 lat.
      • primula.alpicola Re: HPV - taka sytuacja 29.08.21, 12:51
        Hmm, mój powiedział że jeśli wiernie sobie żyjemy, to nie ma potrzeby. Czytałam, że im młodsza kobieta, tym łatwiej łapie hpv, w takiej nowej książce "Kochaj się zdrowo", ale na razie tylko przekartkowałam.
        Szczepionki dla córek kupiłam, 6 dawek, 3000pln, ała.
    • scarlett74 Re: HPV - taka sytuacja 29.08.21, 13:16
      Nie wtrącać się
    • woman_in_love Re: HPV - taka sytuacja 29.08.21, 17:57
      Chcesz wydawać kasę to wydawaj, kto ci broni.
      Najwyżej stracisz znajomych.
    • 12gram Re: HPV - taka sytuacja 29.08.21, 19:40
      Zafunduj młodej szczepienie w ramach prezentu jeśli ci jej szkoda.
      Licytowanie, że mogła odkadać kasę i pożyczanie na siłę żeby realizowała to co ty chcesz jest toksyczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka