Dodaj do ulubionych

Uchodźcy w Polsce

30.08.21, 10:59
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,27509342,ewakuowani-afganczycy.html#s=BoxOpImg1
Dzieci ewakuowane z Afganistanu do Polski są w stanie krytycznym, bo z głodu zbierały grzyby w lesie i się nimi zatruły.

Jest pięknie w Polsce. Nasz rząd wykazał się inicjatywą, sercem i przyjął uchodźców wojennych z Afganistanu. Tylko o jedzeniu dla tych ludzi najwyraźniej nie pomyślano, ale od czego są nasze święte lasy?
Obserwuj wątek
    • 1matka-polka Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 11:13
      Co za propagandowe bzdury. Po pierwsze, watpie w to, ze byli glodni. Po drugie, skoro zezarli nieznane grzyby, to nie mam wspolczucia🤷‍♀️
      • woman_in_love Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 11:18
        Oczywiście że nie mogli być głodni. U siebie jadali przecież raz na 3 dni, a u nas dostali 2 posiłki dziennie.

Może oni za dużo jedli i od tego się pochorowali?

Ty ematek zawsze potrafisz nam wszystko wytłumaczyć.

• 1matka-polka Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 11:21
          Komentarze pod artykulem poczytaj, tam wszystko wytlumaczone, jak gazeta goni propagandą TVp🤮
      • lauren6 [...] 30.08.21, 11:20
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • 1matka-polka Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 11:22
          Ty jednak glupia jestes🙄
          • lauren6 Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 11:44
            A ty prostacki
      • krolewska.asma Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 11:58
        I już na drugi dzień po przyjeździe pretensje się zaczynaja to samo było jak Polska 5 lat temu ewakuowała samolot chrześcijan z Syrii sad
      • attiya Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 16:39
        1matka-polka napisała:

> Co za propagandowe bzdury. Po pierwsze, watpie w to, ze byli glodni. Po drugie,
        > skoro zezarli nieznane grzyby, to nie mam wspolczucia🤷‍♀️
        >

Ja pier.olę
        • potworia116 Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 21:27
          attiya napisała:

> 1matka-polka napisała:
          >
          > > Co za propagandowe bzdury. Po pierwsze, watpie w to, ze byli glodni. Po d
          > rugie,
          > > skoro zezarli nieznane grzyby, to nie mam wspolczucia🤷‍♀️
          > >
          >
          > Ja pier.olę
          >
          >
          >
          Uprasza się o nie cytowanie trolliszcz, tego w szczególności.
    • madami Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 11:22
      Ja podchodzę z dużą rezerwą w stosunku do ckliwych artykułów gazety....
    • pyza-wedrowniczka Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 11:27
      Ktoś z tego ośrodka powinien się wypowiedzieć i podać dokładnie, co dostają do jedzenia uchodźcy. To by rozwiało wątpliwości i plotki, że ich niby głodzą. Bo nie wierzę, że dostają 3 kromki chleba i talerz zupy na cały dzień.
      • sophia.87 Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 11:28
        Ja także w to nie wierzę.
        Inna sprawa, że często właśnie tak karmią ludzi w szpitalach...
        • lauren6 Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 11:47
          Ja wierzę. Właśnie dlatego, że rodziłam w państwowym szpitalu i rodzina donosiła mi jedzenie, bo po szpitalnych posiłkach byłam głodna.
          • 1matka-polka Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 11:48
            W wiezieniach juz za to nikt glodny nie chodzi.
          • sophia.87 Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 12:08
            O posiłkach w szpitalach wiem; tata starał się z tym walczyć.
            Ale w tej sprawie jestem ciekawa stanowiska ośrodka.
            Kiedyś był na yt filmik "uchodzca" dostał w Italii porcje makaronu, która odrzucił z oburzeniem i słowami, że to jedzenie dla psów i kobiet.
            Nie jest więc wykluczone, że posiłki są przyzwoite, tylko im z jakiegoś powodu nie odpowiadają
          • umi Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 14:02
            Ja z tego powodu tez jestem ostrozna w ocenie. Niestety pracownicy kuchni w niektorym miejscach czasem robia walki. Wiec tam na dwoje babka wrozyla.
      • leosia-wspaniala Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 13:19
        Słyszałam jak się wypowiadał w Radiu Nowy Świat - mówił, że dostają 3 posiłki dziennie. Nie wiem, ale wiem, jak działają media i chociaż uważam, że zachowanie władz za skandaliczne, do tego typu rewelacji podchodzę ostrożnie.
        • hanusinamama Re: Uchodźcy w Polsce 01.09.21, 16:35
          Jak takie jak w szpitalu ( moze byc i gorzej) to mogą chodzić głodni.
      • hanusinamama Re: Uchodźcy w Polsce 01.09.21, 16:34
        Wierze w to. Kiedys był art, ze dostaja 3 posiłki dziennie i to są małe porcje. Plus kolacja chyba o 17.30 była
    • triss_merigold6 Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 11:48
      I zero informacji z ośrodka tylko przekaz od wolontariuszki.
      Absolutnie nie wierzę, że dostawali 2 posiłki dziennie i z głodu musieli jeść korę z drzew.
      Btw, poważnym błędem był brak pouczenia obcokrajowców, że tu, w Europie, dzieci się pilnuje, a nie puszcza samopas po nieznanym terenie.
      • krolewska.asma Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 12:00
        Współczuje pracownikom ośrodka - dementowanie takich bzdur naprawdę musi być demotywujące
      • wkswks Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 14:16
        Bo moze byc tak, ze im nie smakuje, wiec nie jedzą.
        Ale w brak posiłków - nie wierzę.
    • krolewska.asma Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 11:56
      No i przeszli negatywnie test- nie beda niestety w stanie się zintegrować w Europie skoro podstawowych rzeczy nie ogarną
      Jednak bezpieczniejsi byliby w swoim państwie
      • alicia033 Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 12:06
        krolewska.asma napisała:

> No i przeszli negatywnie test- nie beda niestety w stanie się zintegrować w Europie skoro podstawowych rzeczy nie ogarną

że niby polskie dzieci nie zatruwają się grzybami?

> Jednak bezpieczniejsi byliby w swoim państwie

pukasz w dno od spodu, asma.
        • krolewska.asma Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 12:09
          No wklej jakieś artykuły ze polskie dzieci zebrały grzyby i rodzice ugotowali z nich zupę
          • bigimax2 Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 12:23
            moze wiedza ze grzybami sie nie najesz a i problem moze z tego jakis wyjsc
            • arwena_11 Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 15:50
              Grzybami się najesz - kwestia ilości. A jak jeszcze dorzucisz 2-3 ziemniaki, czosnek i inne przyprawy - to masz całkiem fajną sycącą zupę
        • krolewska.asma Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 12:10
          Bardzo prawdopodobne ze gdyby rodzina została w Afganistanie dzieci nie oczekiwaliby na przeszczep wątroby
    • triss_merigold6 Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 12:04
      Co do zasady, pracujący dla Brytyjczyków i przez nich zweryfikowany powinien był wraz z żoną (i dziećmi) dostać zgodę na pobyt czasowy bez przechodzenia przez procedury w ośrodku. Pozostali członkowie rodziny - procedury w ośrodku.
      • krolewska.asma Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 12:06
        Poza ośrodkiem nie dostaliby dwóch posiłków
    • bigimax2 Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 12:08
      zabawne to zdziwienie ze suteren "lyka" wiadomosci tv pis
      oswiecone lewactwo lyka tak samo niskich lotow propagande z drugiej strony
      • krolewska.asma Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 12:12
        Gdyby autorka ugotowała dzieciom zupę z trujących grzybów to chyba by już w więzieniu siedziała albo co najmniej miała odebrane prawa rodzicielskie.
        • bigimax2 Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 12:13
          z kotkiem nie przeszlo to probujemy z 17stoletnimi wyglodnialymi dzieciatkami
          • krolewska.asma Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 12:14
            No nie
            W międzyczasie jest jeszcze były minister afgański który pracuje w Lipsku jako kurier
          • hugo43 Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 12:19
            Mam rodzine na wschodzie Turcji ,tam jest norma jedzenie dwóch posiłków dziennie.podejrzewam,ze uchodźcy w Polsce maja problem z adaptacja do nowych smaków itp.nie sadze by w ośrodku brakowało jedzenia,po prostu osoby z takich krajów sa mało elastyczne co do kuchni innych narodów.maz ma ciotkę w Hadze,mieszka tam 50 lat i u niej w kuchni wszystko jest tureckie,nawet z ciekawosci nic nowego nie sprobuje,bo nie.
            • bigimax2 Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 12:26
              jak bym uciekal przed wojna i smiercia , zajemi sie se ze smaki jedzenia ktor mi ktos daje byly by drugorzedne, byle nie bylo popsute czy nie swieze
              • krolewska.asma Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 12:28
                Ale kto tu ucieka przed wojna i śmiercią
              • hanusinamama Re: Uchodźcy w Polsce 01.09.21, 16:36
                Mało kogokolwiek obchodzi co ty byś robił...pisanie co byc robił w takiej sytuacji jak siedziesz na kanapie jest żenujące, nawet nie śmieszne.
            • 1matka-polka Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 12:27
              "osoby z takich krajów sa mało elastyczne co do kuchni innych narodów."

Na spozycie nieznanych grzybow byli wystarczajaco elastyczni.
            • ajaksiowa Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 12:27
              A na Litwie migranci się skarżą że kible brudne mają!😅
              • sophia.87 Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 12:32
                Tak, już "uchodźcy z Syrii" w DE udowodnili, że oczekują pełnej obsługi, a oczekiwania żeby po sobie posprzatali uważają za dyskryminację i prześladowania 😁
                • krolewska.asma Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 12:34
                  Pamietam ze ci chrześcijańscy Syryjczycy po przyjeździe do polski narzekali ze musza dzielić wynajmowane mieszkania
                  • umi Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 23:08
                    Takie akcje akurat trzeba ukrocac, roszczeniowosc lvl master. Tylko co innego wymagac nie wiadomo czego, a co innego jednak niedojadac. Jesli jest podejrzenie ze ludzie moga nie miec co jesc, nalezaloby to zweryfikowac. Jesli wyjdzie, ze maja, wtedy bedzie wiadomo, ze uchodzcy nie sa wojenni, tylko ekonomiczni. I jak im sie nie podoba zarcie lokalsow, zawsze moga wyjechac. Ale jakies zjadliwe minimum powinno byc.
                    • morekac Re: Uchodźcy w Polsce 01.09.21, 03:34
                      >Jesli wyjdzie, ze maja, wtedy bedzie wiadomo, ze uchodzcy nie sa wojenni, tylko ekonomiczni.

To są ludzie ewakuowani z powodu współpracy z WP i innymi armiami siedzącymi od lat w Afganistanie. Sorry, trzeba być kretynem, by takie zdanie napisać.
            • krolewska.asma Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 12:30
              Jakie nowe smaki
              Myślicie ze pracownicy ośrodka są debilami i im serwują zamiast neutralnych rzeczy pieczarkowa z łazankami tudzież kasze z ogórkiem kiszonym ?????
              • ajaksiowa Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 12:32
                Rodzice nie dopilnowali dzieci i powinni za to odpowiedzieć(przed kim?)
                • triss_merigold6 Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 12:34
                  W tym wypadku przed polskim sądem rodzinnym i opiekuńczym.
                  • hanusinamama Re: Uchodźcy w Polsce 01.09.21, 16:37
                    Nawet nie wiesz co i ile dostaja w takim ośrodku (jak dostaja jak w naszych szpitalach to moga byc głodni) ale juz wydałaś wyrok. Mundra na kazdy temat.
              • bigimax2 Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 12:34
                a co nie tak z kasza i ogorkiem kiszonym , maja im jetami frykasy z orientu sprowadzac ?
    • wkswks Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 12:36
      Podchodzilibym ostrożnie do takich niusow: ze byli głodni. Pamietam jedna panią kurdke z Iraku, która głośno w niemieckich tabloidach skarżyła się, ze wróciła
      Do irbilu, bo w niemieckim obozie jej synowie cały czas dostawali żółty ser i ogórki na śniadanie.
    • bigimax2 Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 12:46
      gazetka nie proznuje
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,27509618,usnarz-gorny-zolnierz-pil-wode-po-czym-ja-wylal-a-migranci.html#s=BoxOpMT
      zolniez SG demonstracyjnie wylal wode z butelki ...
      • krolewska.asma Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 12:50
        Ciekawe czy to są ci sami funkcjonariusze czy się wymieniają na innych codziennie bo ja bym poszła na L4 po dniu spędzonym tam w towarzystwie dziennikarzy gazety, posłów po i fundacji które opłacają sobie pensje z dotacji ba pomoc uchodźcom
        • bigimax2 Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 12:54
          to jest inna sprawa
          gazetka uczepila sie jakiejs fundacyjnej grazyny i kolportuje jej newsy
          tyle ze grazyna "zyje" z uchodzcow i jej celem jest przedstawienie sprawy w jak najgorszym swietle
          a gazetka to rozpowszechnia, dzien swira
          • krolewska.asma Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 13:04
            Ale Grażyna wykonuje swoje obowiązki pracownicze i zarabia pieniądze
            Ma tam stać i lamentować bo to w jej zakresie obowiązków bo inaczej jej umowy nie przedłuża

A Gazeta i posłowie po mogliby się skupić na czymś innym, od kiedy to Grażyna nimi steruje a nie Donek ?
      • bigimax2 Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 13:00
        az doczytalem tego paszkwila gazetki
        wyzmazyli jakies brednie na podstawie

"Psycholog opowiedział Onetowi także o tym, co jedna z kobiet, która jest na miejscu, widziała przez lornetkę"

• 1matka-polka Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 13:05
          bigimax2 napisał(a):

> az doczytalem tego paszkwila gazetki
          > wyzmazyli jakies brednie na podstawie
          >
          > "Psycholog opowiedział Onetowi także o tym, co jedna z kobiet, która jest na mi
          > ejscu, widziała przez lornetkę"
          >

😂😂😂
          • ajaksiowa Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 13:13
            Gdyby dał mu się napić ze swojej butelki zaraz byłby lament że zaraził go najbardziej niuleczalną chorobą świata i oczywiście odszkodowanie siè należy tak jak to będzie w przypadku niefortunnych grzybiarzy
    • bigimax2 Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 13:19
      no coz, nie tylko w polsce tych biedakow glodza
      wiatr w oczy gdziekolwiek sie znajda
      irlandianews.ie/strajk-glodowy-rezydentow-osrodka-dla-uchodzcow-w-irlandii/
      • rosapulchra-0 Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 20:51
        Bardzo wiarygodne źródło! I jakie rzetelne!
        • bigimax2 Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 21:15
          do potwierdzenia w 5 sek

www.irishtimes.com/news/social-affairs/cork-direct-provision-residents-refuse-meals-over-low-standard-1.4488868

www.irishexaminer.com/news/munster/arid-40228241.html

no ale to by trzeba chociaz ze dwa slowa na krzyz po angielsku umiec
          • hanusinamama Re: Uchodźcy w Polsce 01.09.21, 16:38
            Uuuuuuuuuuu anglista do tego...fiufiu
    • konsta-is-me Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 13:28
      Najlepszy dowód, że dzikich ludów nie powinno się wpuszczać ...
      Rodzice powinni być ukarani za doprowadzenie do zatrucia dziecka .
      • araceli Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 13:45
        konsta-is-me napisała:
        > Najlepszy dowód, że dzikich ludów nie powinno się wpuszczać ...
        > Rodzice powinni być ukarani za doprowadzenie do zatrucia dziecka .

Ta katolska miłość bliźniego...
        • konsta-is-me Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 15:01
          Ale co mnie obchodzi "katolska miłość bliźniego "??
          Strasznie nieudolnie trolujesz, straszenie katolami już się przejadło na tym forum.
      • umi Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 13:58
        Polacy tez sie czasem grzybkami truja. I nie tylko Polacy, inni rdzenni mieszkancy roznych krajow tez. Teraz chyba coraz mniej, bo juz sie ludzie nauczyli, ze jak sie widzi cos, co prawdopodobnie jest jadalne, to prawdopodobnie to cos moze rowniez jadalne nie byc. Ale tylko dlatego, ze zatrucia sa naglasniane jako newsy. To mogl byc zwykly wypadek. Ale mogly byc tez walki na jedzeniu i moze faktycznie byli glodni. Powinna tam kontrola zajrzec i sprawdzic.
        • krolewska.asma Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 14:14
          To jest jeden z największych ośrodków w Polsce
          Taki na pokaz
          Kiedyś były artykuły Żr dostają tam tyle jedzenia ze je sprzedają na okolicznym bazarku ( jogurty, serki itp )

Co co piszesz to jakbyś twierdziła ze w mcdonaldzie nie ma harmburgerow

Eh te pikajace serduszka, ośmieszyć się wola niż prawdzie spojrzeć w oczy
          • konsta-is-me Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 15:03
            Po prostu nie wierzę, że można być tak głupim i serio myśleć, że w ośrodkach "walczą o jedzenie".
            No po prostu nie...
            • umi Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 15:11
              Nie znam sie na osrodkach dla uchodzcow. Nie wiem, ktory jest najlepszy. Jesli ten jest top 1, to mniejsza szansa, ze byli glodni, a wieksza, ze popelnili blad po prostu. Kontrola i tak by sie przydala, jesli chodza z zarciem na bazarek handlowac, to bedzie dowod, ze je maja.

Nie jestem pikajacym serduszkiem. I jestem przeciwna zbieraniu wszystkich chetnych jak leci. Zwyczajnie, uwazam ze jest problem, powinna byc kontrola i wyciagniete wnioski. Nawet jesli to bedzie pogadanka z podopiecnzymi pt co w pl mozna a czego lepiej nie jest. Ta watroba bedzie przeszczepiona od innego czlowieka. Lepiej byloby, gdyby do czegos takiego w ogole nie musialo dojsc.
              • krolewska.asma Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 15:29
                Ale czego kontrola ?
                Serio wierzysz ze w ośrodkach głodzi się ludzi ?
                I ci biedni głodzeni nikomu się nigdy nie poskarżyli ?

Swoją droga to gdybym doprowadziła do takiego wypadku to tez bym zwalała winę na innych, dobrze kombinują
              • konsta-is-me Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 16:57
                Kontrola żeby nie handlowali na bazarku jak najbardziej.
                I widocznie potrzebny jakiś większy nadzór, skoro mogą chodzić na bazarku albo do lasu na grzyby !!
                • krolewska.asma Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 17:00
                  To jest otwarty ośrodek - taki hotel

Mogą chodzić wszędzie gdzie chcą, nawet wyjechać sobie za Zachodnia granice, co pewnie niebawem zrobią
                • rosapulchra-0 Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 23:20
                  Naprawdę wierzysz temu seryjnemu kłamcy asmie?
    • umi Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 13:44
      Moze pomylili z czyms co znali? Albo faktycznie ten osrodek zle dziala i pracownicy robia walki. Ale to juz zadanie dla kontroli jest sprawdzic, czy oni nie dostaja tam jedzenia czy po prostu sie zdarzyl wypadek.
    • lianis Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 14:47
      Generalnie dziwne to wszystko.
      Nawet jesli dostawali tylko dwa posilki dziennie to jest to wystarczajaco zeby nie zdecydowac sie na jedzenie nieznanych roslin. Nawet jesli owo jedzenie im nie smakuje, nie jedliby tego normalnie u siebie to jednak glod jest najlepsza przyprawa i patrz jw
    • niebieskie_korale Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 15:00
      W/g mnie ta historia kupy sie nie trzyma.
      Po pierwsze nie sadze zeby byli glodzeni. Bardziej prawdopodobne jest, ze im polskie jedzenie nie smakuje i po prostu nie dojadali
      Po drugie na dwoch posilkach przez tydzien nie jest sie w stanie zaglodzic do stanu w ktorym szuka sie grzybow do zjedzenia
      Po trzecie wydaje mi sie, ze z nimi bylo tak troche jak z kazdymi imigrantami. Chcieli zrobic sobie swoje jedzenie wiec wyslali dzieci po grzyby. Na ich nieszczescie nazbierali trujacych.
      Najbardziej szkoda tych dzieciakow. Mam nadzieje, ze przeszczep sie uda i wroca do zdrowia
      • mrs.solis Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 15:20
        Najpierw musza znalezc chetnych dawcow.
      • pasquda77 Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 15:26
        Jedno z dzieci zmarło.
        • triss_merigold6 Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 16:34
          Znakomity pretekst dla ojca, żeby domagać się przeniesienia od Brytyjczyków.
          Nie wierzę w rzewne opowieści o głodzeniu, pomimo stada dorosłych krewnych, dzieci były puszczone samopas i niepilnowane.
          • bigimax2 Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 16:43
            ojca i jeszcze paru innych

żony i pięciu synów, dwóch sióstr, dwóch braci i kuzyna. W sumie 12 osób
            • triss_merigold6 Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 16:50
              Toż właśnie, stado dorosłych tam jest, nie mają nic do roboty, mogli pilnować małych dzieci zamiast puszczać samopas jak kozy.
              • niebieskie_korale Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 18:00
                oj przestancie juz. Zderzenie dwoch kultur i tyle.
                Ja tez puszczalam moje dzieci na podworko i na piechote do szkoly i tez bylam tutaj traktowana jak dziwolag.
                Juz nie wspomne, ze jak opowiadam Amerykanom ze zbieram grzyby, kisze sama ogorki i zbieram jagody to jest traktowana jak relikt z przeszlosci, i to o mocno skreconej psychice wink
                • misiamama Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 18:13
                  No ale gdybys znalazła się nagle w obcym kraju- zupełnie obcym np w Afganistanie- tez zbieralabys tam grzyby i jagody? Nie sadze.
                  • krolewska.asma Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 18:18
                    Nie znalazła by się bo jadąc tam
                    Musiałaby sobie zapewnić hotel i kasę na jedzenie i nikt by jej nie niańczył ,
                    nawet jakby koczowała głodna przy granicy

Najwyżej kijem by ja pogonili albo do więzienia wtrącili
                • hanusinamama Re: Uchodźcy w Polsce 01.09.21, 16:40
                  Przeciez Triss znana jest z tego ze dzieci od skonczenia 3 lat maja byc samodzielne, swojego syna do skzoły z internatem wysyłała, jak matka zrobi dziecku kanapkę to triss wysmiewa bo jej dzieci majać 4 lata robiły kanapki, piekły prosiaki nad ogniskiem i torty piekły...same.
          • cruella_demon Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 16:28
            triss_merigold6 napisała:

> Znakomity pretekst dla ojca, żeby domagać się przeniesienia od Brytyjczyków.
            > Nie wierzę w rzewne opowieści o głodzeniu, pomimo stada dorosłych krewnych, dzi
            > eci były puszczone samopas i niepilnowane.

Przecież to nie dzieci gotowały tą zupę.
            • triss_merigold6 Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 16:30
              Cóż, polskiego rodzica, po spowodowaniu takiego zatrucia dziecka, odwiedziłby prokurator.
        • myfaith Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 16:55
          Rzekłabym że czeski film gdyby nie była mowa o śmierci i życiu.....

Oko.press swoje a ministerstwo swoje. ...
          Tweet

Ministerstwo Zdrowia
          @MZ_GOV_PL
          Żadne z afgańskich dzieci, które trafiły do warszawskiego CZD po zatruciu grzybami nie zmarło. Prosimy o potwierdzanie tego typu informacji w szpitalu bądź w resorcie zdrowia. Ministerstwo jest w bieżącym kontakcie ze szpitalem.
          Cytuj Tweeta

twitter.com/MZ_GOV_PL/status/1432345206351925256
          • morekac Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 16:20
            >Żadne z afgańskich dzieci, które trafiły do warszawskiego CZD po zatruciu grzybami nie zmarło.

Ale jedno nie zostało zakwalifikowane do przeszczepu wątroby ze względu na uszkodzenia OUN. Co oznacza, że nie ma szans.
      • kura17 Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 17:35
        > Po drugie na dwoch posilkach przez tydzien nie jest sie w stanie zaglodzic do
        > stanu w ktorym szuka sie grzybow do zjedzenia

a przeciez ematka na trwajacym kilka godzin weselu wegetarianskim.weganskim umiera z glodu!
        • huang_he Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 17:44
          Właśnie chciałam osobny wątek o tym założyć. I że tym razem to nie jest "ematka nie jest monolitem", tylko dokładnie te umierające z głodu osoby, teraz nagle jak Kali.

Brakuje mi jeszcze wpisu o uchodźcach, których puchną jądra od nieruchania i natychmiastowego pojawienia się oburzonych rikiego i spółki, którzy zarządziliby natychmiastowe WON dla tych obleśnych dzikusów. No. Bo to dzikusy, nie to co riki i spółka, którzy te dwunastolatki...
        • cruella_demon Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 16:29
          No to ci zjedli wegańsko 😂
          • hanusinamama Re: Uchodźcy w Polsce 01.09.21, 16:41
            Serio bawi cie wariatko ze tam sie pochorowały dzieci? jedno umarło.
    • myfaith Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 15:17
      Poziom manipulacji gazety godny TVP....

Wypowiadał się burmistrz Podkowy Leśnej i prostował egzaltowane grafomaństwo ....
      m.facebook.com/ArturTusinski.BurmistrzMiastaOgroduPodkowaLesna/posts/330478291956117?__xts__%5B0%5D=68.ARB2vHnUQaa236jFfa4WxM0JIaT0oCVzj7G-I47UkFg5tA2L1r5PpVaGGr3wj-1Sei9mhH6JGSrvZ71vISAorcGGFQT861kCUaiFVWnzZT2MtPkDvX3kiTHwVuT47UMAiE2VJ0SKVzMdtAofGBjcoWoxqdB59pU9kaqYjJYxFAwyYNsp1eGNlI9XTZC4KzTqOadDhZWw_L0CevxTxB90TXD9E3m6K8_FsqFRgaEilViieanbtugO5rYglL-m_feVanqlgwv_Tp0PdDetwrsmmU6KERZwEklbk8pzZq5PWoqmiEb0zK4&__tn__=-R
      Jeszcze trochę tych manipulacji i stracę resztki wiary ze opozycja ma jakiś realny plan działania na rzecz RP niż tylko krzyczeć ( nb jak PIS w 2015 - winaTuska) winaPiS
      • triss_merigold6 Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 15:19
        Oczywiście, że nie ma i wcale nie chcą wygrać wyborów.
      • triss_merigold6 Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 15:24
        Ściślej rzecz biorąc, potrzebna jest zgoda rodziców lub decyzja sądu rodzinnego, który na chwilę ogranicza rodzicom władzę.
    • rb_111222333 Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 16:54
      Na Onecie jest artykuł, w którym jest info, że dostawali jedzenie, również rzeczy do samodzielnego gotowania, w ilościach odpowiednich, i że nikt nie zgłaszał uwag. Gdybyśmy głodzili uchodźców, to byłaby już totalna porażka, swoją drogą gazeta powinna weryfikować informacje, zanim je opublikuje. Niestety, są też sprzeczne doniesienia odnośnie śmierci chłopaka, mam nadzieję, że okażą się nieprawdziwe.
      • bigimax2 Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 17:14
        swoją drogą gazeta powinna weryfikować informacje, zanim je opublikuje.

media workerzy zdaje sie nie musza stosowac standardow dziennikarskich
        zreszta gazetka to juz teraz zwykla szczujnia a nie zrodlo jakichkolwiek informacji
      • madami Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 18:47
        Gazeta może publikować dowolne kłamstwo i nikt jej nic nie zrobi, co więcej - ma wierne grono obrońców każdej bzdury.
        • marcelinasok Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 19:02
          👍
      • rb_111222333 Re: Uchodźcy w Polsce 01.09.21, 06:15
        Ok, dziś napisali, że stawka dzienna żywieniowa na osobę podana przez ośrodek to 9 zł. Nie wiem, czy można za tyle się najeść.
        • ajaksiowa Re: Uchodźcy w Polsce 01.09.21, 06:51
          Ja nie wydaję tyle na 3 osoby a jemy zdrowo i nie głodujemy
          • lauren6 Re: Uchodźcy w Polsce 01.09.21, 08:24
            I w tych 9 zł mieści się serek Monte za 3 zł?

Jedząc kasze, makarony, tanie warzywa sezonowe da się gotować tanio. Nie wiem za codzienne wyżywienie dla 3 osób wyjdzie 27 zł, ale na pewno wyda się mało.

To menu sugeruje raczej oszczędzanie na porcjach i uzupełnianie kaloryczności obrzydliwie słodką herbatą.
            • ajaksiowa Re: Uchodźcy w Polsce 01.09.21, 08:49
              Moźna kupiç serek w Biedronce za 2zł,dz,iś na obiad brokuł 5zł i kasza 4zł,zostaje 18 zł na śniadanie i kolacje,a przecież zakupów nie robią w Warzywniaczku tylko na giełdach gdzie jest taniej
              • lauren6 Re: Uchodźcy w Polsce 01.09.21, 09:32
                I tym brokułem i kaszą wszyscy się najadacie? Macie w tej diecie jakieś białko, poza tym tanim słodkim ulepkiem z biedry?
            • araceli Re: Uchodźcy w Polsce 01.09.21, 08:57
              lauren6 napisała:
              > Jedząc kasze, makarony, tanie warzywa sezonowe da się gotować tanio. Nie wiem z
              > a codzienne wyżywienie dla 3 osób wyjdzie 27 zł, ale na pewno wyda się mało.

W wątku o wege weselu jematule chórem orzekły, że kaszą z warzywami nie da się najeść. Na imprezie ze stołami uginającymi się od wege żarcia byłyby GŁODNE Piękna schizofrenia <facepalm> big_grin
          • araceli Re: Uchodźcy w Polsce 01.09.21, 08:55
            ajaksiowa napisała:
            > Ja nie wydaję tyle na 3 osoby a jemy zdrowo i nie głodujemy

Nie wydajesz 9 zł dziennie na 3 osoby???? Wyżywienie rodziny za mniej niż 300zł miesięcznie???
            • ajaksiowa Re: Uchodźcy w Polsce 01.09.21, 09:02
              araceli napisała:

> ajaksiowa napisała:
              > > Ja nie wydaję tyle na 3 osoby a jemy zdrowo i nie głodujemy
              >
              > Nie wydajesz 9 zł dziennie na 3 osoby???? Wyżywienie rodziny za mniej niż 300zł
              > miesięcznie???
              >
              >
              > 9zł na jedną osobę
              • araceli Re: Uchodźcy w Polsce 01.09.21, 09:09
                ajaksiowa napisała:
                > > 9zł na jedną osobę

Na standardy jematki to bardzo mało. Niedawno było wątek po tym jak poseł PiS zabłysnął 'zakupami' i tam jematule stwierdziły, że za 350zł na osobę miesięcznie to głodowanie:
                forum.gazeta.pl/forum/w,567,171470891,171470891,Ile_wydajecie_co_miesiac_na_spozywke_.html
          • rb_111222333 Re: Uchodźcy w Polsce 01.09.21, 09:27
            ajaksiowa napisała:

> Ja nie wydaję tyle na 3 osoby a jemy zdrowo i nie głodujemy
            >

Ja dzisiaj kupiłam po kilogramie śliwek i jabłek i zapłaciłam 10 zł. Taka porcja owoców wystarczy mi na 2 dni. Pewnie tego typu ośrodki kupują towar taniej że względu na ilości, ale mimo wszystko 9zł to jest mało.
    • molllla Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 18:58
      Przecież oba twierdzenia mogą być prawdą: ze dzieci dostawały jeść w odpowiednich ilościach, a jednocześnie były głodne.
      To mógł być przecież głód psychogenny, znane zjawisko dotyczące osób, które długo znosiły niedożywienie i niepewność co do kolejnego posiłku, co doprowadziło do nienaturalnego poczucia głodu i nastawienia na poszukiwanie wszędzie pożywienia.
      Kiedyś była lekturą książka Aleksandra Minkowskiego pt. "Gruby". Historia o chłopcu, który głodował na zesłaniu w republice Komi, wrócił do Polski, gdzie miał co jeść - i strasznie utył, bo zostało w nim to chroniczne poczucie głodu z Komi. Przez to wszędzie szukał pożywienia. Choć zjadł porządny obiad,nie mógł się oprzeć przydrożnej jagódce, niedojrzałemu jabłku - stale czuł głód. Ta książka świetnie opisuje zjawisko zaburzeń łaknienia u ludzi po traumie głodowania.
      W tym przypadku każdy może mówić prawdę: ośrodek, że wystarczająco karmił; dzieci - że i tak czuły głód.
      Takie coś często się zdarzało ludziom po obozach, skrajnym ubóstwie itp. sytuacjach związanych z niedożywieniem.
      • molllla Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 19:00
        Ni i właśnie te dzieci mogły w przeszłości głodować, co wytworzyło u nich chroniczne łaknienie.
        • molllla Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 19:01
          Jest to, niestety, wysoce prawdopodobne.
          Biedne dzieciaki.
          • konsta-is-me Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 19:03
            Zapomniałaś się przelogować i odpowiadasz sama sobie na te bzdury ?🤣
            • molllla Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 19:10
              Nie, po prostu nie dokończyłam myśli, więc kontynuuję w kolejnych kawałkach.
              Jeżeli uważasz za bzdurę częste zaburzenia odżywiania u osób po długotrwałym doświadczeniu głodu, to udaj się do Ministerstwa Edukacji i zażądaj usunięcia z wszelkich podręczników opisów tego zjawiska oraz wstrzymania badań na ten temat.
              Ja powiedziałam swoje, Ty zrób swoje.
              • triss_merigold6 Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 19:12
                Tyle, że dzieci akurat tego pana, nie miały prawa doświadczyć głodu.
                • molllla Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 19:19
                  To zmienia postać rzeczy i czyni moją teorie błędną.
              • nocnamagia Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 19:15
                Twoje wywody nie mają związku z omawianą sytuacją
                • molllla Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 19:21
                  Trzeci raz odpisuję, że przedstawiając tę tezę nie znałam całości sytuacji.
                  Ile jeszcze osób mnie opierniczy, że przedstawiłam mylne założenie?...
                  • triss_merigold6 Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 19:22
                    Nie czytałaś tekstu czy nie rozumiesz tekstu?
                    • molllla Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 19:25
                      Czytałam tekst nie zamieszczony tu, tylko w innych mediach, gdzie niczego nie pisano o rodzinie dzieci.
                      Triss, daj spokój, już piąty raz muszę wyznawać: Pomyłka, moja pomyłka!
        • triss_merigold6 Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 19:06
          Co za brednie
          Przez kilka lat Mihammad procował w Afganistanie dla brytyjskiego wojska.
          Brytyjczycy siedzieli w Afganistanie 20 lat. Przez całe życie tych dzieci, ich ojciec był świetnie ustawiony jak na lokalne warunki, czego najlepszym dowodem jest fakt, że zdołał załatwić ewakuację takiej gromady,
          Te dzieci nie miały prawa głodować, nigdy.
          • molllla Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 19:16
            No to postawiłam złą tezę. Nie czytałam, że te dzieci były z bogatego domu, dopiero teraz się dowiaduję. Myślałam w swej naiwności, że rzeczywiście ewakuowano do Polski jakieś biedne, umierające z głodu dzieci. Ale nie, no jasne, jakim cudem? Biedni zostali jeszcze biedniejsi i pewnie mrą sobie w Afganistanie, tylko po cichu, bez zainteresowania mediów. Smutne.
            • triss_merigold6 Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 19:20
              Myślałam w swej naiwności, że rzeczywiście ewakuowano do Polski jakieś biedne, umierające z głodu dzieci.
              Ty głupia jesteś, tak?
              • molllla Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 19:22
                Bywam, jak każdy. Ty też. Ona też. On i ono także. wink
            • krolewska.asma Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 19:56
              Jejku weź ty pojedź gdzieś albo choć obejrzyj reportaże national geografic
              Te dzieci maja na pewno nowszy model iPhone niż twoje dziecko
            • konsta-is-me Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 20:34
              "Myślałam w swej naiwności, że rzeczywiście ewakuowano do Polski jakieś biedne, umierające z głodu dzieci. Ale nie, no jasne, jakim cudem? Biedni zostali jeszcze biedniejsi i pewnie mrą sobie w Afganistanie, tylko po cichu, bez zainteresowania mediów. Smutne"

Yyyyy....ty tak na serio ????😳😳😳

I układasz sobie jakieś rzewne historyjki w głowie, na podstawie swoich fantazji wysnuwasz wnioski i produkujesz się na forum?
              Weź lepiej obejrzyj jakiś łzawy film, np.o umierającym dziecku albo psie...
              Albo napisz wierszyk (o czarnej nocy)
              Generalnie robisz z siebie pośmiewisko troche, sorry.
              • potworia116 Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 21:39
                A twoim zdaniem obecnie na świecie nikt nie umiera z głodu?
                • triss_merigold6 Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 21:45
                  lubimyczytac.pl/ksiazka/293177/glod

natomiast nie ta konkretna rodzina
                • konsta-is-me Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 02:02
                  Zapewne umiera ktoś.
                  I co w związku z tym?
                  Znajdziesz ich i wyślesz im resztki ze swojego obiadu?
    • marcelinasok Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 19:00
      Zjadłybyście grzyby zerwane w obcym kraju z zupełnie innym klimatem🤣
      Nigdy nie zjem grzybów których nie znam a w ogóle podanie tego dzieciom .
    • julita165 Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 19:07
      Na stronie UdsC jest info ze dostawali 3 posilki dziennie, zbilansowane zgodnie z zasadami zdrowego zywienia ( bialka weglowodany itp ) zgodne z ich wymaganiami kulturowo-religijnymi + mogli w razie problemow zwrocic sie do pracownikow osrodka. Moze po prostu im nie smakowalo ( zbiorowe zarcie nawet jesli zdrowe bywa byle jakie ) i postanowili cos sobie zrobic po swojemu.
    • kozica111 Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 19:20
      Szkoda dzieci, głupota dorosłych...sad
    • iuscogens Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 20:22
      Że ich głodzono nie wierzę, ale myślę, że prawdopodobnie jedzenie mogło im po prostu nie smakować, są przyzwyczajeni do innych smaków, do innego jedzenia, więc postanowili coś zrobić "smacznego" wg nich.
    • b.bujak Re: Uchodźcy w Polsce 30.08.21, 21:08
      lauren6 napisała:

> Jest pięknie w Polsce. Nasz rząd wykazał się inicjatywą, sercem i przyjął uchod
      > źców wojennych z Afganistanu. Tylko o jedzeniu dla tych ludzi najwyraźniej nie
      > pomyślano, ale od czego są nasze święte lasy?

pewnie przyjęto ich serdecznie tradycyjnym polskim schabowym i szyneczką wieprzową wink
    • pyza-wedrowniczka Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 14:45
      Gazeta udostepniła jadłospis. No jakoś super głodni to nie powinni być.

Artykuł
      • mdro Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 15:45
        9 zł na osobę (dorosłą!) stawka dzienna. Jak myślisz, ile za to można kupić jedzenia wg tych jadłospisów?
        • triss_merigold6 Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 16:03
          W hurcie sporo. Kalkulacje dla zbiorowego zaopatrzenia są zupełnie inne niż dla 1 gospodarstwa domowego.
        • arwena_11 Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 16:03
          Takie same stawki są w szpitalach, więzieniach itd. Przy żywieniu zbiorowym inaczej się kalkuluje, kupuje się hurtowo. Myślisz, że uchodźcy są lepsi od chorych i należy im dać większą stawkę?
        • lauren6 Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 16:19
          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,27515625,zapytalismy-urzednikow-o-jadlospis-w-osrodku-dla-cudzoziemcow.html

Fascynująca lektura. Sam deser Monte kosztuje 3 zł (niech Wam będzie, może w hurcie 2 zł). Czyli na resztę jadłospisu pozostaje 6-7 zł.

Poza tym diabeł tkwi w szczegółach, czyli w tym wypadku w wielkości porcji. Sama pamiętam że szpitala wydzielone porcje typu 1/3 ogórka na pacjenta.
          • arwena_11 Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 16:47
            Jedzenie w szpitalu było dla mnie niestrawne. Moi rodzice przywozili mi obiadki domowe - moje szpitalne wcinał mąż, jak wpadał po pracy. On wszystkożerny - nawet mu smakowały big_grin. Oczywiście porządny obiad czekał na niego w domu - moi rodzice zostawiali mu w ciągu dnia. Musiał sobie tylko odgrzać big_grin.
            Za to jak mąż był w szpitalu - to sobie bardzo cenił szpitalne żarcie. Zrobione, podane, czego chcieć więcej big_grin, big_grin
          • hiacynta.bukiet123 Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 16:47
            Przede wszystkim, to jest menu dla Polaka lub cudzoziemca z naszego kręgu kulturowego, a nie dla Arabów. Rzuciłam okiem i co widzę - zupa mleczna, barszcz, śledź (!!), kiszonki, mizeria, itp. Najwyraźniej komuś się wydawało, że "wyżywienie zgodne z normami kulturowymi i religijnymi" polega na usunięciu z jadłospisu wieprzowiny. I teraz ok, można się kłócić, że biedny, wygłodzony uchodźca na polskiej ziemi ma jeść to, co mu podadzą i nie wybrzydzać, ale tam są też dzieci. Zatruci chłopcy mają 5 i 6 lat. Przecież nawet polskie przedszkolaki mają często problem z jedzeniem zupy mlecznej, a śledzia to chyba żaden nie ruszy.
            A wystarczyło zapewnić uchodźcom półprodukty typu mąka, ryż, soczewica, ciecierzyca, jakieś warzywa (z wyłączeniem buraków i kiszonek), podstawowe przyprawy, tłuszcz oraz cukier i niech się sami żywią. Zdaje się zresztą, że prosili o możliwość samodzielnego gotowania posiłków.
            • konsta-is-me Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 16:54
              Przecież przed chwilą głodowali ,marzli i z głodu zbierali grzyby 🤣
              Teraz się okazuje że mizeria jest niedobra i w ogóle powinni mieć prywatnego kucharza a produkty sprowadzane ze swoich krajów ...
              No chyba trochę odleciała?
              Jak nie smakuje- trudno, niech chodza głodni- to jest normalne, pełnowartościowe jedzenie.
              Chyba że jednak uchodźcy oczekują 5 - gwiazdkowego hotelu...
              • hiacynta.bukiet123 Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 16:57
                konsta-is-me napisała:

> Teraz się okazuje że mizeria jest niedobra i w ogóle powinni mieć prywatnego ku
                > charza a produkty sprowadzane ze swoich krajów ...

Umiesz czytać? Nie prywatnego kucharza, tylko sami sobie powinni gotować. Nie produkty sprowadzane z ich kraju, tylko kupione u nas, najtańsze półprodukty. Przy takiej stawce dziennej lepiej kupić ludziom paczkę soczewicy, niż wydawać 20% dziennego limitu na deser Monte.
                • konsta-is-me Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 17:13
                  To wtedy były by niesnaski że każą im gotować,a czy kg soczewicy dziennie i na ile osób itd.
                  Poza tym trzeba by dodać przyprawy, gwarantuje że bez przypraw by im nie smakowało i musieli by zbierać grzyby żeby nie umrzec z głodu .
                  I w ogóle bez przesady- przyjechali do Polski, to jedzą polskie jedzenie i już .Tu się tak jada ,tu rosną takie warzywa a nie inne .
                  Nie widzę powodu żeby spełniać czyjeś zachcianki i cudować z soczewicą .
                  • hiacynta.bukiet123 Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 17:15
                    konsta-is-me napisała:

> Nie widzę powodu żeby spełniać czyjeś zachcianki i cudować z soczewicą .

Ugotowanie soczewicy to "cudowanie". Ok.
                    • konsta-is-me Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 17:19
                      hiacynta.bukiet123 napisała:

> konsta-is-me napisała:
                      >
                      > > Nie widzę powodu żeby spełniać czyjeś zachcianki i cudować z soczewicą .
                      >
                      > Ugotowanie soczewicy to "cudowanie". Ok.
                      A dlaczego akurat soczewica tak a ryż już nie?
                      A kokos też powinno się dać czy maksymalnie bakłażan?
                      Sól i pieprz wystarczy a dlaczego? , oni używają chili i kuminu, chcesz im zabronić jeść jak lubią??
                      • hiacynta.bukiet123 Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 17:22
                        Jeśli nie widzisz różnicy między spełnianiem zachcianek, a niepodawaniem potraw niezjadliwych w danej kulturze, to dalsza dyskusja nie ma sensu.
                        • sophia.87 Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 17:26
                          Jeśli potrawy właściwe dla danej kultury są dla nich tak ważne, to może mie powinni się ruszać ze swojego kraju?
                          Zobaczylabys jakby o Ciebie oi Twoje gusta kulinarne zadbano w dowolnym obozie dla uchodzcow w ktorymkolwiek kraju islamskim
                        • konsta-is-me Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 19:42
                          Które to potrawy są "niezjadliwe w KULTURZE"???
                          Wymienisz jakieś?
                          Pewnie całe forum by się chętnie dowiedziało ...
                          • konsta-is-me Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 19:44
                            Już pomijając , że ich kulinarne albo kulturowe przyzwyczajenia to nie jest niczyj problem!!
                            To oni mają się przystosować do tutejszej kultury- nie na odwrót !!
                            To nie jest towarzyska wizyta u cioci, tylko uchodzctwo
                            Jeśli chcą być tutaj to muszą się dostosować i czas sobie to jasno powiedzieć!
                            • sumire Re: Uchodźcy w Polsce 01.09.21, 09:12
                              konsta-is-me napisała:

> Już pomijając , że ich kulinarne albo kulturowe przyzwyczajenia to nie jest nic
                              > zyj problem!!
                              > To oni mają się przystosować do tutejszej kultury- nie na odwrót !!

Problem polega na tym, że nie mają jak.
                  • konsta-is-me Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 17:17
                    A poza tym kto by był odpowiedzialny, jeżeli nie potrafią obsługiwać kuchenki, bo u siebie gotowali inaczej?
                    Albo okaże się że nie ma odpowiedniego rodzaju patelni (na zwyklej nie usmazysz dobrego roti), narzędzia kuchenne też są inne - nie wiem jak w Afganistanie, ale np.w Indiach nikt nie używa noży.
                    I w ogóle to jest jakaś bzdura- jedzenie im nie smakuje?- głód jest najlepszym kucharzem
                    • hiacynta.bukiet123 Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 17:21
                      konsta-is-me napisała:

> I w ogóle to jest jakaś bzdura- jedzenie im nie smakuje?- głód jest najlepszym
                      > kucharzem

Obrzydliwy komentarz. Głod jest takim kucharzem, że mamy teraz dwójkę małych dzieci walczących o życie na OIOMie.
                      • konsta-is-me Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 17:25
                        Nie kłam, że chodziły zbierac grzyby z głodu, dobrze ?
                        To jest właśnie obrzydliwa manipulacja.
                        • hiacynta.bukiet123 Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 17:32
                          Na pewno chodzili dla rozrywki. To menu jest podobne do szpitalnego. Skoro szpitalne jest takie pożywne, to dlaczego kto może, dowozi posiłki hospitalizowanym członkom rodziny? A w szpitalu ludzie cały dzień leżą, więc ubytek energetyczny jest mniejszy, niż w przypadku zdrowych osób na chodzie.
                    • sumire Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 17:32
                      konsta-is-me napisała:

> I w ogóle to jest jakaś bzdura- jedzenie im nie smakuje?- głód jest najlepszym
                      > kucharzem

Wcale nie jest.
              • kura17 Re: Uchodźcy w Polsce 01.09.21, 09:10
                > Jak nie smakuje- trudno, niech chodza głodni- to jest normalne,
                > pełnowartościowe jedzenie.

mam nadzieje, ze wpisalas sie do watkow o weganskich/wegetarianskich weselach!
              • argentea Re: Uchodźcy w Polsce 02.09.21, 13:16
                Masz rację. A te drobiowe mortadele i parówki też zawierają wieprzowinę, to nie jest 100% drób. No i mają mdły smak.
                • argentea Re: Uchodźcy w Polsce 02.09.21, 13:17
                  To było do hiacynty.
            • arwena_11 Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 16:55
              Pytanie kto by odpowiadał, jakby sami się żywili i pochorowali?
              W jadłospisie - możesz nie jeść zupy mlecznej, ale możesz zjeść kanapki z serem, mortadelą itd.
              U nas dzieci dostałyby kanapki - a dorośli to co zostanie. Człowiek 2-3 tygodnie spokojnie może przeżyć na chlebie z masłem. Sprawdziłam na sobie - rzadko kiedy na koloniach jedzenie dla mnie było zjadliwe. Z głodu nie umarłam. A nie były to czasy, kiedy mogłam sobie pójść do Żabki i kupić hot-doga.
              • hiacynta.bukiet123 Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 17:01
                Dlaczego ktoś miałby odpowiadać za to, że uchodźca dostał dobrą, nieprzeterminowaną mąkę, usmażył sobie z niej placki i rozbolał go brzuch, bo przypalił.
                Dzieci mogą dostać kanapki, pewnie. Tylko, jak już pisała wyżej Lauren, oni pewnie dostali po pół plasterka mortadeli i sera plus dwie kromki chleba i małą kajzerkę, bo ile można kupić za kwotę, jaką dysponuje ośrodek.
                • arwena_11 Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 17:06
                  A dlaczego ktoś ma odpowiadać za to że nażarli się muchomorów? A winnych już szukają?
                  • hiacynta.bukiet123 Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 17:18
                    Szukają winnych czego? Samego faktu zjedzenia przez uchodźców muchomora, czy tego, że być może chodzili głodni? Dziwne, że MOPS może wydawać swoim beneficjentom półprodukty bez obawy o odpowiedzialność karną za ew. zatrucie.
                    A jak z powodu obecnych przepisów nie da się udostępnić tym ludziom kuchni, to chociaż przeszkolić kucharki, by nie podawały tym ludziom zup mlecznych czy śledzia. Tylko potrzeba minimum dobrej woli.
                    • konsta-is-me Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 19:06
                      To czemu nie podrzucisz im tej soczewicy ??
                      Kto ci broni dostarczac im produkty "które lubią"?
                      Ponieważ cię nie wpuszcza ,możesz podać przez okno, lub zakraść się "czarna i zimna nocą".
                      Ośrodek ma określony budżet i plan posiłków.
                      Ale to nie ma znaczenia- hiacynta domaga się osobnych produktów i jadłospisu według widzimisię !
                      Pomysł żeby instruować kucharki "pan Z nie lubi mlecznej zupy a pani Y tylko kakao z odrobiną miodu o 16.45 a panu Z ogórki wyłącznie bez skórki z tym drobina cynamonu" co prawda będzie wyśmiany, ale możesz spróbować ,argumentując to "bo pójdą na grzyby i się otruja" 🤣
                    • umi Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 22:57
                      MOPS w pl jest hooyowy. O czym sie moglysmy przekonac po kilku juz aferach z ich wyczynami w tle. Ja najlepiej zapamietalam babe co ganiala mlodej matce z dwuletnim chyba dzieckiem po mieszkaniu, sprawdzajac czy okruszki sa na podlodze i szperajac po lodowce, a nie zauwazyla, ze dziecko ma siniaki, bo bylo umazane czekolada. Takze tego... polskie sluzby nie za dobre sa. I juz kilka razy byly wypowiedzi, ze sa niedofinansowane. Jesli tam kucharki maja denna pensje i uzupelniaja sobie budzet jedeniem z pracy (albo dobra i tez robia to samo) to ludzie moga chodzic glodni nawet z porzadnym jadlospisem. Trzeba by sprawdzic gramature tych posilkow.

Co do przepisow, to to jest standardowe menu z roznego rodzaju zywienia zbiorowego. Nie wiem jak jest w innych krajach w osrodkach dla uchodzcow, ale po linku z irlandzkim protestem widac, ze podobnie i lokalsi karmia czym chata bogata. Moim zdaniem moze im nie smakowac. Nie mam pojecia, czy da sie z tym cos zrobic, oboz dla uchodzcow to jednak nie spa i budzet tez ma ograniczony. Z drugiej strony jedzenie czegos czego sie nie cierpi moze byc trudne. Moze by sie dalo te posilki zrobic nieco zjadliwsze dla obcokrajowca, z zachowaniem umiaru i nie robieniem restauracji pieciogwiazdkowej, ale tez nie dawanie czegos zupelnie nie moga przelknac. Te sledzie bym wywalila z menu dzieciecego jednak. I ja bym im chyba dawala proste, uniwersalne dania jak dla dzieci (cudzych, kiedy nie wiadomo czym sie potencjalnie struja). Nawet jesli nie bedzie cudow wiankow, to przynajmniej sie najedza.
            • krolewska.asma Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 17:29
              Krynico mądrości
              Ale czy wiesz ze uchodźcy to ludzie z różnych kręgów kulturowych.
              Nie tylko Arabowie.
              Jakim prawem ktoś z Somalii czy Tybetu czy Białorusi przybywający w tym ośrodku ma dostawać arabskie jedzenie

Nie idź ta droga bo czeka cię porażka
            • morekac Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 19:47
              hiacynta.bukiet123 napisała:

> Przede wszystkim, to jest menu dla Polaka lub cudzoziemca z naszego kręgu kultu
              > rowego, a nie dla Arabów. Rzuciłam okiem i co widzę - zupa mleczna, barszcz, śl
              > edź (!!), kiszonki, mizeria, itp. Najwyraźniej komuś się wydawało, że "wyżywien
              > ie zgodne z normami kulturowymi i religijnymi" polega na usunięciu z jadłospisu
              > wieprzowiny. I teraz ok, można się kłócić, że biedny, wygłodzony uchodźca na p
              > olskiej ziemi ma jeść to, co mu podadzą i nie wybrzydzać, ale tam są też dzieci
              > .

Afgańczycy to nie Arabowie, ale zestaw kulinarny typu barszcze, śledzie i kiszonki może wstrząsnąć jelitami osobników nieprzyzwyczajonych do takiej ilości zakwasów. A jeśli chodzi o mleko - to im dalej w Azję, tym więcej nietolerancji laktozy.
              Mogli tego nie jeść, bo normalnie źle się po tym czują.
              • hungaria Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 22:03
                I jeszcze zupa grochowa i gołąbki...
                Spojrzałam na ten jadłospis i głód mi w oczy zajrzał - przypomniałam sobie pobyt w szpitalu i te cienkie kromeczki tekturowego chleba okraszone smętnym serkiem topionym i jednym plasterkiem pomidora.
                • krolewska.asma Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 22:10
                  Na co się leczyłas ze pomimo leżenia plackiem taki apetyt?
                  Ludzie w szpitalu normalnie nie potrzebują dużo bo leżąc nie spalają kalorii oraz z powodu choroby nie maja apetytu

Jak ha leżałam to nie spotkałam osób które przychodziły żeby podjadać
                  • umi Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 23:04
                    Chory powinien miec normalne jedzenie jesli ma wyzdrowiec. W szpitalach jest dietetyk i to kalkuluje. Tylko teoria sobie i zycie sobie. To nie jest normalne, zeby rodzina musiala pacjentowi przynosic jedzenie zeby nie umarl z glodu, a w pl tak jednak jest. Bylam swiadkiem rozmowy babek, z ktorych jedna byla kucharka. Wynosila tyyyle jedzenia do domu, bo pacjenci nie jedza i zostaje. A na oddziale lezeli glodni ludzie. Noz sie w kieszeni otwieral. Wiec nie mozna, moim zdaniem, przesadzac, ze akurat zawsze wszystko jest OK. W jednym miejscu jest OK, w innym moze nie byc.
        • cruella_demon Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 16:46
          W szpitalu stawka to plus minus 5zł, jakoś masowo ludzie nie mrą z głodu ani grzybów w pobliskim lasku nie zbierają, a nie każdy ma rodzinę co mu coś doniesie.
          Przeczytaj jadłospis IMO jest bardzo ok, jedzenia pod dostatkiem.
          • lauren6 Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 17:42
            Szpitalne jedzenie jest tak sycące, że kto ma rodzinę to prosi ją o dowiezienie kanapek. Ci którzy rodziny nie mają wychodzą odchudzeni o kilka kg.

Stawka żywieniowa w przedszkolu mojego dziecka (żywienie zbiorowe, kuchnia na miejscu) to 12 zł. Za śniadanie, dwudaniowy obiad i podwieczorek. Tu za 9 zł mają przygotować zbilansowane całodzienne wyżywienie. Nie dla przedszkolaków, dla dorosłych. Cudotwórcy!
            • bistian Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 18:02
              lauren6 napisała:

> Szpitalne jedzenie jest tak sycące, że kto ma rodzinę to prosi ją o dowiezienie
              > kanapek. Ci którzy rodziny nie mają wychodzą odchudzeni o kilka kg.

Przecież były wątki o tym, że jest pandemia i ludzie wychodzą ze szpitali w fatalnym stanie, również z tego powodu, że rodziny nie donoszą jedzenia i nie zajmują się chorymi.
              Teraz, ta stawka jest w sam raz, bo dotyczy uchodźców.
      • palacinka2020 Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 17:24
        Serio dla was ten jadlospis jest "ok"? Zgadzam sie, ze z glodu nie umierali, ale ja bym po tym chodzila ciagle glodna. Na kolacje serek topiony i jogurcik, porcja pewnie szpitalna...
        • julita165 Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 18:31
          Podana stawka zywieniowa nie powala ale to chyba jest jakas taka polska srednia w pkt zywienia zbiorowego. Mam porownanie- szkola syna oferuje nie tylko obiad ale tez sniadanie i podwieczorek. Laczna stawka to 16 zl. Sam obiad to 10 zl. W sasiednim przedszkolu stawka za caly zestaw to jednak tylko 7 zl przy czym wszyscy lacznie z nauczycielami mowia ze zarcie jest okropne. No ale pewnie da sie cos upitolic i za 9 zl. Niekoniecznie tez to musi byc bardzo malo. Ciezko wyczuc z samego jadlospisu bo jak pisza ser zolty to nie wiadomo czy to 1 plasterek czy 3 itp. Mysle wiec ze to nie problem w samej stawce. Np w tym artykule podaja stawke z jakiegos wiezienia. 6 zl. Raz w zyciu widzialam obiad "we wiezniu". Malo to nie bylo, taka sobie standardowa ilosc, na pewno nie glodowa. Mysle ze tu bardziej wchodzi w gre to ze nawet jesli posilki odpowiadaja ich wymaganiom religijnym ( mysle ze to tylko po prostu brak wieprzowiny) to zupelnie odbiegaja od ich przyzwyczajen kulinarnych. To pewnie takie nasze dania przedszkolne. To jest to z reguly mdle i bez wyrazu, nawet dla nas. Postanowili wiec sobie cos upichcic po swojemu i tez mysle ze zjedli grzyby ktore przypominaly jakis znane z Afganistanu.
          • bistian Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 18:53
            julita165 napisała:

> w tym artykule podaja stawke z jakiegos wiezienia. 6 zl. Raz w zyciu widzialam obiad "we wiezniu"
            > . Malo to nie bylo, taka sobie standardowa ilosc, na pewno nie glodowa.

Mam za mało wyobraźni, żeby przygotować więźniom posiłki za 6 zł dziennie. big_grin
            Na tym forum, różnie się liczy. Niech ktoś spróbuje powiedzieć, że wystarczająca dziecku stawka dzienna na wyżywienie, to 10 zł, zostanie zjedzony z kopytami. big_grin Stawka dla uchodźcy 9 zł jest w porządku, a 6 zł dla więźnia, jest już super.
            • arwena_11 Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 19:19
              Biorąc pod uwagę, że za wyżywienie dziecka w przedszkolu czy szkole płaci rodzic ( coś jest pewnie dofinansowywane ) a na więźniów i uchodźców składają się wszyscy - to jednak stawka musi być dobrze skalkulowana.
              Do tego warto zwrócić uwagę, że czasami ludzie pracujący całe życie, po opłaceniu kosztów mieszkania, leków mają ok 10 zł, albo i mniej, dziennie na życie. I to jest skandalem a nie 9 zł w zbiorowym żywieniu dla uchodźców czy więźniów.
            • julita165 Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 19:21
              Ja tak sobie tylko mysle ze oczywiscie jak popatrzymy na stawke z pkt widzenia wlasnej kuchni to jest bardzo malo. No ale zbiorowe zywienie to tez zbiorowe zakupy. Na pewno w innych cenach. Z drugiej strony my ciagle cps podjadamy miefzy posilkami. Jak nie banan to ciasteczko jak nie ciasteczko to jogurcik. Moze hez tego, zdani tylko na 3 posilki tez bysmy byli glodni. Dodatkowo zaloze sie ze kolacja w takim miejscu jsst max o 17 bo kucharki tez chca isc do domu. Trudno wytrzymac do sniadania.
              • cruella_demon Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 19:31
                To można sobie porobić kanapki i zjeść później. No litości.
                W żywieniu zbiorowym przelicza się inaczej, raz że ceny hurtowe, dwa inne zużycie. W domu dla jednej osoby nie zużyjesz wszystkich składników kupionych do danego dania, czyli zapłacisz za 1 śmietanę i zużyjesz łyżkę albo 2, tam jedna śmietana pójdzie na kilka osób. U mojego syna w przedszkolu stawka to 6zł, jedzenie mają bardzo dobre.
                A inne źródła już dawno zdementowały plotki, że rzekomo głodni byli.
                Pewnie wydawało im się że znają te grzyby i się nażarli. Musi coś podobnego do naszych muchomorów rosnąć tam u nich, skro już w kilku ośrodkach się potruli.
                • bistian Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 19:51
                  cruella_demon napisała:

> Pewnie wydawało im się że znają te grzyby i się nażarli. Musi coś podobnego do
                  > naszych muchomorów rosnąć tam u nich, skro już w kilku ośrodkach się potruli.

Są grzyby dość podobne, a jedne są jadalne, a drugie nie. W rejonie Morza Śródziemnego są jadalne "czerwone" muchomory, podobno to bardzo smaczny i cenny grzyb. Już sobie wyobrażam uchodźców stamtąd, którzy się najedli naszych muchomorów i udają berserkerów big_grin, a grzyby różnią się głównie kolorem, nasz jest czerwony, tamten czerwonomiodowy.
                  • lauren6 Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 19:53
                    Oni się podobno zatruli muchomorem zielonkawym.
                  • asia.sthm Re: Uchodźcy w Polsce 02.09.21, 13:37
                    cruella_demon napisała:

>> Pewnie wydawało im się że znają te grzyby i się nażarli.

bistian napisał:

> Są grzyby dość podobne, a jedne są jadalne, a drugie nie.

W Polsce rocznie dochodzi od kilkuset do tysiąca zatruć grzybami.
                    I kto sie nimi zatruwa? Tylko ci, ktorym sie zdaje, ze wiedza co zbieraja. Rzadko tez ktos zbiera grzyby bo nie ma nic innego do jedzenia.
                    No i grzyby sa zwodnicze, oto grzybowe mity:

1. Trujące grzyby mają zły smak. TO MIT.
                    2. Często trujące grzyby są albo bez smaku albo wręcz wydzielają słodycz. Tak jest w przypadku chociażby muchomora sromotnikowego.
                    2. Rozkrojony grzyb zabarwia się na sino.
                    To nieprawda, pamiętaj, że nie jest to wyznacznik rozpoznania trującego grzyba.
                    3. Jeżeli położysz cebulę na trującego grzyba – zmieni ona kolor na czarny. Mit!
                    Dzieje się tak dlatego, że grzyb zawiera związki siarki, a to nie jest test na jadalność.

Tak, ze przestanmy sie dziwic ze przyjezdni sie pomylili skoro w Polsce "doswiadczeni" zbieracze dokonuja tragicznych pomylek co roku.
                    • cruella_demon Re: Uchodźcy w Polsce 02.09.21, 13:42
                      W Polsce regularnie trują się miłośnicy kani.
                      Nigdy nie zrozumiem popularności tego grzyba, nie zjadłabym choćby mi dopłacali. I wiem że ktoś zaraz napisze, że tego się nie da pomylić. Owszem da. Najczęściej mylą się doświadczeni zbieracze.
                      • cruella_demon Re: Uchodźcy w Polsce 02.09.21, 13:44
                        Zresztą sama znam kobietę, której po zjedzeniu sromotnika zmarł mąż i 2 dzieci. Ona przeżyła, bo rodzinie tak smakowało że zjedli też jej porcję. Kobieta całe życie zbierająca grzyby, znająca się.
                • palacinka2020 Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 21:41
                  W zywieniu szpitalnym zjadalam wszystko, co mi przynosili. Wszystko, cale sniadanie, ten obiad o 12 i te nedzna kolacje o 16.30. Obiad byl nawet zjadliwy, na sniadanie i kolacje byly kanapki z najtanszymi produktami. I tak bylam glodna, wiec jak moglam to chodzilam do sklepiku dokupic wiecej jedzenia. Nie bylo opcji "zrobienia sobie kanapeczek na pozniej", bo mi nic nie zostawalo. A zaden ze mnie woloduch.
                  • krolewska.asma Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 21:49
                    Leżąc bez ruchu musiałaś tyle konsumować ?
                    Talerzyk zsostaiaja wiec mogłaś te kolacje zjadać później nie o 16

Wstydziłabym się pisać na forum emama ze jestem tak uzależniona od jedzenia
                    • palacinka2020 Re: Uchodźcy w Polsce 01.09.21, 08:15
                      Rzeczywiscie wstyd. Schudlam wówczas 3 kilo.
                  • cruella_demon Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 22:27
                    Tak tak, na pewno ich głodzą tak, że muszą po lasach ryć za korzonkami i grzybami😂😂
                    • cruella_demon Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 22:30
                      cruella_demon napisała:

> Tak tak, na pewno ich głodzą tak, że muszą po lasach ryć za korzonkami i grzyba
                      > mi😂😂
                      >

A nawet jeżeli tak, to dobrze. Oni zadzwiająco dobrze obsługują smartfony, więc szybko ich pobratymcy dowiedzą się, że raczej nie ma czego szukać w lasach na podlasiu wink
                      • umi Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 23:10
                        Cos w tym jest. Reszta sie tez 20 razy zastanowi, czy chce do kraju z takim zarciem. Jakis pozytyw w tym jest. Przyjada tylko ci naprawde potrzebujacy pomocy albo tacy ktorzy pl wybieraja jako swoj kraj.
                    • sumire Re: Uchodźcy w Polsce 01.09.21, 09:28
                      cruella_demon napisała:

> Tak tak, na pewno ich głodzą tak, że muszą po lasach ryć za korzonkami i grzyba
                      > mi😂😂

Patrz, a ty rzekomo "zdychasz z głodu", jak mięcha na obiad nie dostaniesz. Biała pani ma jakiś inny żołądek?
                      • morekac Re: Uchodźcy w Polsce 01.09.21, 11:01
                        Nie tylko na obiad, ona musi mieć mięcho do wszystkiego i brzydzi się "wegetariańskim ścierwem".
                      • cruella_demon Re: Uchodźcy w Polsce 01.09.21, 16:48
                        Podali jadłospis, przecież dostają mięso i wędlinę.
                        Wegańsko to się nażarli grzybami 😆
                        • morekac Re: Uchodźcy w Polsce 01.09.21, 19:10
                          Pewnie za mało mięcha było, przy stawce rzędu 9 zł spodziewałabym się raczej niewielkich porcji.
                          Ale rozumiem, że ty byś była syta i zadowolona.
                        • bistian Re: Uchodźcy w Polsce 01.09.21, 20:04
                          cruella_demon napisała:

> Podali jadłospis, przecież dostają mięso i wędlinę.
                          > Wegańsko to się nażarli grzybami 😆

Była pracownica cywilna w wojsku, mówiła, że oni grzyby znają tylko z wojskowych stołówek i dobrze im się kojarzą. Więc sobie sami zrobili, tyle dobra się marnuje, jak ktoś już pisał o koleżance z Azji. A sromotniki podobno są smaczne, gdy ludzie się źle poczują, to jest już bardzo źle.
                          • cruella_demon Re: Uchodźcy w Polsce 02.09.21, 13:27
                            No mniej więcej, wątrobę wykańczają w ciągu kilku godzin, a objawy dają po 24-48h dlatego zwykle nie ma co ratować.
                  • araceli Re: Uchodźcy w Polsce 01.09.21, 09:01
                    palacinka2020 napisała:
                    > W zywieniu szpitalnym zjadalam wszystko, co mi przynosili. Wszystko, cale sniad
                    > anie, ten obiad o 12 i te nedzna kolacje o 16.30. Obiad byl nawet zjadliwy, na
                    > sniadanie i kolacje byly kanapki z najtanszymi produktami. I tak bylam glodna,
                    > wiec jak moglam to chodzilam do sklepiku dokupic wiecej jedzenia. Nie bylo opcj
                    > i "zrobienia sobie kanapeczek na pozniej", bo mi nic nie zostawalo. A zaden ze
                    > mnie woloduch.

Dokładnie. Przy takim wyżywieniu po prostu można być głodnym. Nie w sensie dosłownym umierać z głodu ale być głodnym.
              • krolewska.asma Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 19:47
                I naprawdę myślisz ze ci ludzie przyjechali tu bez grosza przy duszy tudzież nie maja kogo poprosić żeby przysłał im kilka dolarów na chleb ???????
                Ojciec obrotny i dobrze ustawiony trzepał
                Kasę od Brytyjczyków i nie dorobił się nawet 20 eur i pozwala dzieciom cierpieć głód zamiast zdobyć kilka złotych na chleb

Eh to pikajace serduszka chyba startują w konkursie na najbardziej absurdalny wpis .
    • nocnamagia Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 15:07
      Sat kolejne ofiary
      www.rynekzdrowia.pl/Po-godzinach/Mazowieckie-Czterech-kolejnych-afganskich-uchodzcow-zatrulo-sie-grzybami,224511,10.html
      • triss_merigold6 Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 15:11
        Co oznacza, że są pozbawieni zdolności do myślenia i przewidywania skutków swoich działań.
        • umi Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 15:37
          Albo to czym sie tak truja jest bardzo podobne do czegos, co rosnie w Afganistanie. Na tyle, ze sie na to rzucaja. Ja bym sprawdzila ten trop. Mialam w te wakacje podobna akcje z osoba mieszkajaca w Azji. Jakies psie grzybki polskie jej przypominaly jadalne u nich i strasznie dopytywala czy to to. Nie zarla, ale nie jest uchodzcom i rozumie perswazje. Moze oni tez cos podobnego widza i jedza zanim pomysla, ze to tylko podobne.
          • umi Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 15:38
            *nie jest uchodzca
            • umi Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 15:41
              * w Azji przez dlugi czas, juz nie mieszka, chociaz to bez znaczenia.
          • triss_merigold6 Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 15:43
            Popatrz, ogarnęli proces załatwienia sobie podróży na inny kontynent, do kompletnie innokulturowego kraju, a nie rozumieją, żeby nie zżerać przypadkowych roślin dziko rosnących?
            • umi Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 17:31
              Ta moja tez chciala nazbierac i zzerac. Byla zdziwiona, ze to u nas rosnie i chciala zrywac. Jak nie dalam, kilka razy sie dopytywala, czy aby na pewno. I dokladnie ogladala.
              Nie wiem, czy to nie sentyment albo zbytnia pewnosc siebie. Albo przekonanie ze, miesjcowi-sie-nie-znaja-a-tu-tyle-dobra-rosnie-do-gara. Zrozumiala, jak potlumaczylam, ale im nikt nie tlumaczyl przeciez. Trzeba by ich przeszkolic faktycznie, ze sie nieznanych rzeczy nie zjada, nawet jesli sie wydaja podobne. Bo nie musza byc tym samym.
          • bistian Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 16:20
            umi napisała:

> Albo to czym sie tak truja jest bardzo podobne do czegos, co rosnie w Afganista
            > nie. Na tyle, ze sie na to rzucaja. Ja bym sprawdzila ten trop. Mialam w te wak
            > acje podobna akcje z osoba mieszkajaca w Azji. Jakies psie grzybki polskie jej
            > przypominaly jadalne u nich i strasznie dopytywala czy to to. Nie zarla, ale ni
            > e jest uchodzcom i rozumie perswazje. Moze oni tez cos podobnego widza i jedza
            > zanim pomysla, ze to tylko podobne.

Te z psiankowatych, też są groźne. Niektórzy, nawet z kurkami potrafią pomylić.
            Muchomor sromotnikowy jest jednak najgroźniejszy, nie ma po nim wymiotów, gdy są już objawy, mija i 10 godzin, wtedy już jest za późno. Nie trzeba zjeść sromotnika, wystarczą zarodki sromotnika na innym grzybie, żeby mieć poważne objawy, chociaż nie śmiertelne.
            Wypadałoby ich wszystkich szybko przeszkolić z grzybów i uczulić na te najgorsze, inaczej, będzie więcej ofiar.
            • triss_merigold6 Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 16:23
              Wypadałoby poinformować, żeby nie jedli napotkanych płodów leśnych, polnych, podwórkowych. NIE jedli. Jedzenie dostają w ośrodku, do samodzielnego przygotowania również. Prosty przekaz.
      • lauren6 Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 15:29
        Tych ofiar zapewnie będzie więcej, tym razem w lasach na Podlasiu.
        • triss_merigold6 Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 15:33
          Ofiar czego? Głupoty czy kulturowych przesądów, które rzekomym uchodźcom nie pozwalają przyjmować rad i wskazówek od kobiet, pracujących w ośrodkach?
          • lauren6 Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 15:54
            Nie miałam na myśli uchodźców z ośrodka, tylko tych, którzy błąkają się po białowieskich lasach.
            • arwena_11 Re: Uchodźcy w Polsce 31.08.21, 19:45
              To niech się nie błąkają. Mogą zawsze oficjalnie spróbować przejść do Polski.
              • stwory_z_mchu Re: Uchodźcy w Polsce 01.09.21, 08:24
                Możesz mnie oświecić, w jaki sposób?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka