Dodaj do ulubionych

wasz samorozwój

02.09.21, 10:09
w momencie myślenia o rozwoju naszych dzieci, zaplanowałyście coś w ramach własnego samorozwoju? jakiś plan na bliższe i dalsze miesiące?
Obserwuj wątek
    • lajtova Re: wasz samorozwój 02.09.21, 10:13
      Nie. Jest już tak rozwinięta i kwitnąca, że bardziej nie można.
      • grey_delphinum Re: wasz samorozwój 02.09.21, 10:23
        Myślę, że w jakim sensie rozwija i wzbogaca mnie każda przeczytana książka, obejrzany film, odbyta rozmowa...
        "Planowanie rozwoju" brzmi jak przedsionek piekła 😉
        • mae224 Re: wasz samorozwój 02.09.21, 10:34
          Czemu "planowanie" ma niby być czymś złym, można zaplanować kursy jezykowe i inne, egzaminy zawodowe, studia, założenie wlasnej działalności, podróże, lektury nawet na kilka lat do przodu. Samorozwój powinien być z przypadku?
          • grey_delphinum Re: wasz samorozwój 02.09.21, 10:37
            Ok, dla mnie samorozwój to kwestia dotyczącą sfery duchowej, mentalnej, światopoglądowej.
            To o czym Ty piszesz to dla mnie po prostu zdobywanie kolejnych umiejętności, poszerzanie wiedzy, podnoszenie kwalifikacji, poznawanie świata.
            Nie zrozumiałyśmy się.
          • ludzikmichelin4245 Re: wasz samorozwój 02.09.21, 10:37
            Myślę, że samorozwój nabrał pejoratywnego znaczenia przez działalność kołczów i tych innych.
            Ale ja się z Tobą zgadzam - rozumiem to, jako robienie czegoś, co do czego mamy poczucie, że nas wzbogaca i daje przyjemność.
            • grey_delphinum Re: wasz samorozwój 02.09.21, 10:40
              Ludzkimichelin, trafiłaś w sedno!
            • nuclearwinter Re: wasz samorozwój 02.09.21, 10:55
              Tak, to niestety prawda z tymi kołczami, potrafią obrzydzić nawet obiektywnie pozytywne rzeczy. Jak słyszę samorozwój, to od razu się wewnętrznie samozwijam, jak to Daniela ujęła.
            • triss_merigold6 Re: wasz samorozwój 02.09.21, 11:39
              Przyjemność daje mi m.in. oglądanie seriali, jedzenie lodów i patrzenie na fale. Ni cholery nie da się w/w zaliczyć do samorozwoju.
              • ludzikmichelin4245 Re: wasz samorozwój 02.09.21, 17:50
                Mnie z kolei służy balans pomiędzy czystym relaksem "leżącym" a relaksem aktywnym (sport, kultura, nauka). Do dobrego samopoczucia potrzebuję jednego i drugiego i obydwa są dla mnie źródłem przyjemności.
    • ludzikmichelin4245 Re: wasz samorozwój 02.09.21, 10:25
      Mam plany sportowe, poza tym ciąg dalszy nauki niemieckiego.
    • daniela34 Re: wasz samorozwój 02.09.21, 10:26
      Na szczęście nie mam dzieci, mogę się spokojnie samozwijać.
      • ludzikmichelin4245 Re: wasz samorozwój 02.09.21, 10:34
        W czym się rozwijasz w tym roku, Danielo?
        Ja np. planuję spełnić swoje marzenie o nauce jazdy figurowej smile
        Chodzi też za mną malowanie obrazu po numerkach, chociaż pewnie to obciach smile
        • daniela34 Re: wasz samorozwój 02.09.21, 10:42
          No nie, ja się wyłącznie zwijam, przecież piszę smile

A serio, po pandemicznej przerwie wracam do nauki hiszpańskiego. I jeśli czas pozwoli (nie pozwoli zapewne)-ukraińskiego.
          • ludzikmichelin4245 Re: wasz samorozwój 02.09.21, 11:02
            Ach, nie zauważyłam żartu.
            Plany fajne.
            • daniela34 Re: wasz samorozwój 02.09.21, 11:12
              A weź, ten ukraiński to sobie już trzeci rok obiecuję. Bardzo bym chciała się nie męczyć przy czytaniu liter na początek.
        • joaz Re: wasz samorozwój 02.09.21, 11:26
          ludzikmichelin4245 napisał(a):

> W czym się rozwijasz w tym roku, Danielo?
          > Ja np. planuję spełnić swoje marzenie o nauce jazdy figurowej smile
          > Chodzi też za mną malowanie obrazu po numerkach, chociaż pewnie to obciach smile

O to mamy podobne plany. Ja już od 2 lat realizuję swoją pasję (tj łyżwiarstwo, nie malowanie).
          • a23a23 Re: wasz samorozwój 02.09.21, 14:38
            Zazdroszczę tego łyżwiarstwa wink
            Chciałam się zapisać, ale u mnie niestety są tylko zajęcia dla dzieci, a jedyna "szkółka" która czasem organizowała zajęcia zbankrutowała dwa lata temu.
            • joaz Re: wasz samorozwój 03.09.21, 10:50
              a23a23 napisała:

> Zazdroszczę tego łyżwiarstwa wink
              > Chciałam się zapisać, ale u mnie niestety są tylko zajęcia dla dzieci, a jedyna
              > "szkółka" która czasem organizowała zajęcia zbankrutowała dwa lata temu.
              trzeba przyznać, że u mnie to był strzał w dziesiątkę - chyba nigdy z swoim życiu już dość długim nie była tak rozciągnięta, zdeterminowana w pracy nad kondycją fizyczną - bo łyżwiartswo wymaga naprawdę wiele. wysiłku jeśli chce się robić coś więcej niż dostojne sunięcie w kółko do przodu.
              • bywalec.hoteli Re: wasz samorozwój 03.09.21, 15:16
                szybkie czy figurowe? smile
        • ponis1990 Re: wasz samorozwój 02.09.21, 22:38
          Kupiłam sobie malowanie po numerkach, jest spoko, bierz smile
      • hanusinamama Re: wasz samorozwój 02.09.21, 11:11
        I ja bym sie z tobą zgodziła..ale ja np za jezyk czesko biore się od roku jak pies za jeża. MOja starsza zauważyła to i zaczeła coś gadać, ze jej tez sie nie chce na angielki iść...no to dostałam kopa i się zapisałam juz od 20 września. Czasami (bardzo czasami) dzieci tak działają smile
      • gama2003 Re: wasz samorozwój 02.09.21, 17:51
        Właśnie miałam napisać.
        Samozwój mnie interesuje i święty spokój.
        Nudę też chętnie przygarnę, jak się komuś znudziła.

Moje plany to niewychodzenie ze strefy komfortu ( nienawidzę sformuowania) i nauka olewania wyrzutów sumienia, że coś w sumie muszę a nie robię.
        O ! Mogę iść na kurs asertywności. Chociaz nie wiem czy tam nie wywalają nierokujących.
        Marzenie - zwolnić tempo i żyć w nudnych czasach.

• 1matka-polka Re: wasz samorozwój 02.09.21, 10:31
      Bedziemy budowac dom. Oznacza to samorozwoj w wielu dziedzinach...
      • paulownia88 Re: wasz samorozwój 03.09.21, 05:19
        1matka-polka napisała:

> Bedziemy budowac dom. Oznacza to samorozwoj w wielu dziedzinach...
        >
        Serdecznie współczuję. Budowa domu to jedna z najgorszych rzeczy, na które się w życiu zdecydowałam.
        • 1matka-polka Re: wasz samorozwój 03.09.21, 07:54
          My budujemy juz drugi, wiec mozesz sobie pogadać.
    • potworia116 Re: wasz samorozwój 02.09.21, 10:36
      W momencie myślenia o samorozwoju, pomyśl może nad składnią, jest nad czym popracować.
      • 1matka-polka [...] 02.09.21, 10:41
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • mae224 Re: wasz samorozwój 02.09.21, 10:41
        Się nie martw.
      • kokokoko_euro_spoko Re: wasz samorozwój 02.09.21, 14:46
        Przyszedł pan maruda, niszczyciel dobrej zabawy i uśmiechu dzieci.
      • dr.amy.farrah.fowler Re: wasz samorozwój 03.09.21, 11:03
        W polskim nie stawiamy przecinka przed trzonem inicjalnym. Interpunkcja, jest nad czym popracować.
        • potworia116 Re: wasz samorozwój 03.09.21, 11:17
          dr.amy.farrah.fowler napisał(a):

> W polskim nie stawiamy przecinka przed trzonem inicjalnym. Interpunkcja, jest n
          > ad czym popracować.
          >

Zasłużyłam. W ogóle moje występy na ematce to interpunkcyjny dramat.
          • hadron-plus Re: wasz samorozwój 03.09.21, 11:18
            Straszne. To powód by mieć bezsenność.
            • 1matka-polka Re: wasz samorozwój 03.09.21, 11:36
              Jeszcze lepszy powod do bezsennosci, to brak akceptacji swojego ciala u dojrzalej kobiety - masz bmi kolo 22, 9 i chcesz schudnac ze 3 kilo. 🙉
            • potworia116 Re: wasz samorozwój 03.09.21, 12:23
              hadron-plus napisała:

> Straszne. To powód by mieć bezsenność.

Nie mam. Nie mam nawet chomika o tym imieniu.
        • magdallenac Re: wasz samorozwój 03.09.21, 14:42
          Jak pracować nad interpunkcją? Pytam całkiem poważnie, interpunkcja to moja pięta achillesowa.
          • potworia116 Re: wasz samorozwój 03.09.21, 15:00
            U mnie na ogół działa uważne przeczytanie tekstu, ze szczególnym fokusem na przecinki i miejscowym wsparciem słownika interpunkcyjnego, ale gdzie tu miejsce na takie działania w ematkowych emocjach😉.
            Natomiast w interpunkcji angielskiej jestem całkowitą inwalidą i już się z tym pogodziłam.
            • hadron-plus Re: wasz samorozwój 03.09.21, 15:10
              Już mi się przypomniało o co chciałaem zapytać w sprawie składni i interpunkcji. Kurcze, tylko nie pamiętam wątku i nicka. Nic to, rzucę w próżnię: czy dbałość o składnię i interpunkcję jest też zachowana przy korzystaniu z innych języków tzw. obcych (l.mn.)? Czy tylko dotyczy jednego jedynego i ukochanego języka ojczyźnianego?
              • kk345 Re: wasz samorozwój 03.09.21, 15:21
                To chyba logiczne, że to zależy wyłącznie od stopnia opanowania tych obcych języków?
      • hadron-plus Re: wasz samorozwój 03.09.21, 11:42
        🤣🤣🤣
        Właśnie przeczytałam o programach w polskiej szkole wg Czarnka. Myślę, że w przyszłości składnia i interpunkcja będą mieć wielkie znaczenie w słownym odtwarzaniu komunikatów w call center made in Poland, level first. Czynisz dobrze i czyn dalej, najważniejsza jest składnia i interpunkcja. Zwłaszcza inter-punkcja.
    • kosmos_pierzasty Re: wasz samorozwój 02.09.21, 10:40
      Nie wiem, czy to podpada pod 'samorozwój', ale zamierzam zrobić katalog swojej kolekcji, z rysunkami. Dawno nie rysowałam, a kiedyś to bardzo lubiłam 🙂
      • hadron-plus Re: wasz samorozwój 03.09.21, 15:38
        Fajny pomysł.
    • hanusinamama Re: wasz samorozwój 02.09.21, 11:07
      Muszę się zabrać za poważną naukę czeskiego ale zbieram jak sójka za morze...Ale trzeba dać dzieciom przykład.
    • jdylag75 Re: wasz samorozwój 02.09.21, 11:09
      Dzieci dorosły i musiałam sobie dodatkowe hobby znaleźć - starożytność ze wskazaniem na starozytny Rzym, czyli coś czego nie znosiłam w szkole; historia katolicyzmu, ciekawe korzenie szczególnie patrząc od strony cesarstwa, do tego oczywiście zawodowe rzeczy i joga zamiast innych ćwiczeń mniej angażujących umysł.
    • celandine Re: wasz samorozwój 02.09.21, 11:17
      Chciałabym się nauczyć rysować, niestety nie mam obecnie praktycznie żadnych chwil dla siebie a wieczorem nadrabiam pracę. Może jednak uda się choć czasem ze 20 minut.
    • po-trafie Re: wasz samorozwój 02.09.21, 11:18
      Czy w momencie myslenia o dzieciach czy bez, rozwoj i edukacja sa dla mnie wazne. Mam planow i pomyslow na nowe jezyki, sporty, umiejetnosci i wyzwania na min. 10 lat.

No i w ciagu ostatnich 10 lat tez sie milion nauczylam smile)
    • piesiedwa Re: wasz samorozwój 02.09.21, 11:33
      Zaczynam kolejne studia, te wymarzone z mlodoscismile.
      • simply_z Re: wasz samorozwój 02.09.21, 12:17
        jakiewink?
        • piesiedwa Re: wasz samorozwój 02.09.21, 15:45
          Psychologiesmile, ale tylko 7 semestrow bo zaliczaja dziadom przedmioty z pradawnych studiowwink.
          • simply_z Re: wasz samorozwój 02.09.21, 20:20
            oo super, powodzeniasmile
            • piesiedwa Re: wasz samorozwój 03.09.21, 18:23
              Dziekuje 😁
      • ewa_mama_jasia Re: wasz samorozwój 02.09.21, 21:17
        O, koleżanka po przyszłym dachu smile Ja zaczęłam półtora roku temu, też w trybie przyspieszonym, nawet zdążyliśmy mieć jeden (pierwszy) zjazd stacjonarny, przed lockdownem smile Jeśli się uda (kwestia zaliczeń z pradawnych studiów), to za rok skończę.
        • panna.nasturcja Re: wasz samorozwój 03.09.21, 12:08
          Przyszły psycholog po 2,5 roku zdalnych studiów zaocznych z zaliczonymi przedmiotami ze studiów sprzed lat.
          Włos się jeży na głowie.
          Nie przypadkiem na porządnych uczelniach nie ma w ogóle zaocznej psychologii i są to jednolite studia magisterskie bez możliwości zrobienia licencjatu lub przyjścia na drugi stopień po licencjacie.
          • hadron-plus Re: wasz samorozwój 03.09.21, 12:19
            Psycholog to nie zawód.
            • panna.nasturcja Re: wasz samorozwój 03.09.21, 17:25
              Ukończenie studiów wyższych z tytułem magistra psychologii uprawnia do wykonywania zawodu psychologa (nie mylić z psychoterapeutą).
      • hadron-plus Re: wasz samorozwój 03.09.21, 12:20
        Inżynieria obróbki skrawaniem?
    • triss_merigold6 Re: wasz samorozwój 02.09.21, 11:42
      Jak czytam kołczingowy bełkot, mam ochotę położyć się na kanapie z najtańszym piwem i tak leżeć. Najtańszym, żeby było bardziej dramatycznie.
      Mam plany, przetrwać rok szkolny.
      • nuclearwinter Re: wasz samorozwój 02.09.21, 11:51
        "Zjem sobie suchego chleba. Dlaczego suchego? Żeby było bardziej dramatycznie!" wink
      • potworia116 Re: wasz samorozwój 02.09.21, 13:14
        Same here.
      • mae224 Re: wasz samorozwój 02.09.21, 13:21
        Kołczingowy bełkot byłby wtedy gdyby to była jakaś porada z d... a to jest pytanie. Jak maturzystę pytają, co zamierza robić w życiu, też brzmi jak kołczingowy bełkot? Albo młodych po studiach? Albo ludzi na emeryturze, jakie mają na nią plany...
        Za to w twojej wypowiedzi same pijackie zwidy.
      • princesswhitewolf Re: wasz samorozwój 02.09.21, 14:24
        >Jak czytam kołczingowy bełkot, mam ochotę położyć się na kanapie z najtańszym piwem i tak leżeć. Najtańszym, żeby było bardziej dramatycznie.

ja z herbatka, ale tez uwazam to za belkot
      • daniela34 Re: wasz samorozwój 02.09.21, 14:25
        Dlatego ja się samozwijam. Bardzo lubię swój zwój wewnętrzny.
      • anorektycznazdzira Re: wasz samorozwój 02.09.21, 14:46
        love it
      • gaskama Re: wasz samorozwój 02.09.21, 18:33
        Dobrze napisane, bardzo dobrze ... tez tak mam, tylko z mniejszą dramaturgią, bo ja jednak kocham grinbergena.
        • iuscogens Re: wasz samorozwój 03.09.21, 22:00
          gaskama napisała:

> Dobrze napisane, bardzo dobrze ... tez tak mam, tylko z mniejszą dramaturgią, b
          > o ja jednak kocham grinbergena.
          >

O rany ja też kocham. Blancha szczególnie smile
          Teraz też bym chętnie wypiła, ale zachciało mi się odchudzać i cierpię przybędzie mineralnej wink
      • araceli Re: wasz samorozwój 02.09.21, 22:31
        triss_merigold6 napisała:
        > Jak czytam kołczingowy bełkot, mam ochotę położyć się na kanapie z najtańszym p
        > iwem i tak leżeć.

A w ogóle robisz cokolwiek innego? big_grin
      • ladymercury Re: wasz samorozwój 03.09.21, 13:51
        No co ty, żeby było dramatycznie, to denaturat przez, chleb cedzisz jedna ręka, a druga bujasz wozek jak rasowy beneficjent 500 +
    • tilijka123 Re: wasz samorozwój 02.09.21, 11:53
      Zrobiłam test Gallupa i wiele rzeczy rozjaśniło mi się w głowie dlaczego robię pewne rzeczy. Teraz pracuje z tą wiedzą, żeby moje mocne strony wspierały mnie a nie ciągnęły z w dół.
    • lifecolor Re: wasz samorozwój 02.09.21, 12:14
      Mam uczulenie na to słowo. Nie planuje żadnego samorozwoju.
      Jestem na tyle stara, ze jak mam ochotę czytac, to czytam, jak mam ochotę oglądnąć kilka sezonów serialu, to oglądam nie wnikajac czy powinnam zasiąść do języka czy innej jogi.
      Na szczęście moj maz wyznaje podobne podejscie i tak nam się milo żyje
    • simply_z Re: wasz samorozwój 02.09.21, 12:18
      kontynueje nauke wloskiegowink
    • igge Re: wasz samorozwój 02.09.21, 12:24
      Nie muszę planowaćwink
      Samo się dzieje.
    • beataj1 Re: wasz samorozwój 02.09.21, 12:37
      Mam bucket list na czas do 50.
      Prywatny niedotyczący pracy. Chce się nauczyć portugalskiego - bo po prostu ten język mi się podoba, do niczego mi nie jest potrzebny.
      I chce się nauczyć (albo uczyć) gry na saksofonie.
      Na lekcje portugalskiego już chodziłam - ale musiałam przerwać z powodów niezależnych.
      Saksofon jeszcze przede mną.
      No i chce się nauczyć elektryki tzn, jak mi się coś zwali w gniazdku czy popsuje coś w przewodach - chce wiedziec jak to naprawić. Nie może być tak że muszę chłopa prosic o pomoc.
      • simply_z Re: wasz samorozwój 02.09.21, 20:20
        wersja brazylijska czy z Portugalii?
        • beataj1 Re: wasz samorozwój 02.09.21, 22:24
          Portugalska niestety.
          Od kiedy słucham Joao Gilberto marzę o brazylijskiej.
          • simply_z Re: wasz samorozwój 02.09.21, 22:27
            czemu niestety? wolę portugalskąwink
            caetano veloso też daje radę.
    • extereso Re: wasz samorozwój 02.09.21, 14:22
      Nic nie planuję, robię spontanicznie rzeczy które lubię: rolki- łyżwy, sauna, książki, spacery, medytacja, seriale. Te rzeczy bardzo często i regularnie. A reszta to jak mi do głowy strzeli.
    • magdallenac Re: wasz samorozwój 02.09.21, 14:36
      W ogóle się nie rozwijam. Cała moja błyskotliwość i kreatywność jest marnowana na ematce 😄
    • anorektycznazdzira Re: wasz samorozwój 02.09.21, 14:50
      Takie rzeczy trzeba planować???
      Nie rozwijam przymusowo dziecka i sama tez mam zasadę, że robię co chcę. Mam znacznie więcej zainteresowań i pomysłów czym się zająć niż czasu, w tym zainteresowania zawodowe, już samej roboty by mi wystarczyło, a interesuje mnie jeszcze parę rzeczy poza.
      Zaiste, nie rozumiem potrzeby planowania, raczej powinnam wyrzucać z grafika i walnąć się dla zdrowia psychicznego przed Ukrytą prawdą albo Kuchennymi rewolucjami.
      • ludzikmichelin4245 Re: wasz samorozwój 02.09.21, 17:44
        anorektycznazdzira napisała:

> Takie rzeczy trzeba planować???

To już chyba zależy od formy - jeżeli korzysta się z regularnych i zorganizowanych zajęć to wymaga to odrobiny logistyki.
        • araceli Re: wasz samorozwój 02.09.21, 22:33
          ludzikmichelin4245 napisał(a):
          > To już chyba zależy od formy - jeżeli korzysta się z regularnych i zorganizowan
          > ych zajęć to wymaga to odrobiny logistyki.

Nawet jak samemu np. uczy się języka to wymaga to nieco jednak myślenia wink
    • hrabina_niczyja Re: wasz samorozwój 02.09.21, 15:59
      Tak, zapisałam się na kurs angielskiego.
    • cosmetic.wipes Re: wasz samorozwój 02.09.21, 17:37
      Na tyle wystarczająco się już samowyrozwijałam, że teraz mogę robić to, co mi sprawia frajdę.
    • chococaffe Re: wasz samorozwój 02.09.21, 18:06
      Przyznam się, że nie myślałam o Waszych dzieciach...
      • potworia116 Re: wasz samorozwój 02.09.21, 18:29
        Miałam podobną refleksję, ale zwaliłam to na składnięwink
    • primula.alpicola Re: wasz samorozwój 02.09.21, 18:52
      Może w przyszłym roku, na razie mam za dużo zajęć. Praca, 7-8 godzin snu (nie oddam!!) dzieci, pies mąż (kolejność nieprzypadkowa, od najbardziej do najmniej absorbujących), sport, czytanie, jakieś spotkanie towarzyskie czy wyjście kulturalne od czasu do czasu i finito. Nie mam czasu na nic więcej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka